Skip to content

Commerce past questions: WAEC SSCE 2025

48 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

48 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A country's balance of trade of-$20 million shows that its
    1. A.import volume is greater than export
    2. B.import and export volumes are equal
    3. C.export volume is greater than imports
    4. D.exports are mainly primary products
    Show answer

    Answer: A import volume is greater than export

  2. 2.
    A disadvantage of privatization is that
    1. A.there is inefficiency in the supply of goods
    2. B.the existence of monopoly is high
    3. C.the profit motive outweighs public interest
    4. D.there is reduction in the quality of goods
    Show answer

    Answer: C the profit motive outweighs public interest

  3. 3.
    A foreign order which instructs an agent to buy certain goods from a particular supplier is
    1. A.open indent
    2. B.letter of credit
    3. C.letter of enquiry
    4. D.closed indent
    Show answer

    Answer: D closed indent

  4. 4.
    A group of people representing a cross-section of business interests in an area is
    1. A.employer's association
    2. B.chamber of commerce
    3. C.manufacturers' association
    4. D.consumer's association
    Show answer

    Answer: B chamber of commerce

  5. 5.
    A number of shops under one roof is a
    1. A.discount store
    2. B.chain store
    3. C.unit store
    4. D.department store
    Show answer

    Answer: A discount store

  6. 6.
    A person who is employed for the purpose of bringing his principal into contractual relationship with the third parties is
    1. A.a merchant
    2. B.a consignee
    3. C.a consignor
    4. D.an agent
    Show answer

    Answer: D an agent

  7. 7.
    All activities geared towards the distribution and exchange of goods and services is
    1. A.personal selling
    2. B.trade
    3. C.market survey
    4. D.commerce
    Show answer

    Answer: D commerce

  8. 8.
    An advertising campaign by a chicken seller designed to sell his products at the expense of a beef seller is
    1. A.competitive
    2. B.direct
    3. C.persuasive
    4. D.informative
    Show answer

    Answer: A competitive

  9. 9.
    An error on an invoice may be rectified by issuing
    1. A.an advice note
    2. B.a credit note
    3. C.a consignment note
    4. D.a delivery note
    Show answer

    Answer: B a credit note

  10. 10.
    An example of a primary product is
    1. A.cocoa
    2. B.textile
    3. C.palm oil
    4. D.flour
    Show answer

    Answer: C palm oil

  11. 11.
    An inventor of a new machine for canning tomatoes can protect his product by
    1. A.obtaining a trade mark
    2. B.obtaining a patent
    3. C.choosing a brand name
    4. D.labeling the product
    Show answer

    Answer: B obtaining a patent

  12. 12.
    An organization of producers of similar products, which controls output with the intention to fix price is
    1. A.syndicate
    2. B.cartel
    3. C.trust
    4. D.consortium
    Show answer

    Answer: B cartel

  13. 13.
    Bonded warehouses are supervised by
    1. A.clearing and forwarding agents
    2. B.immigration officers
    3. C.ports authorities
    4. D.customs and excise authorities
    Show answer

    Answer: D customs and excise authorities

  14. 14.
    Commerce started as a result of
    1. A.competition
    2. B.privatization
    3. C.specialization
    4. D.distribution
    Show answer

    Answer: C specialization

  15. 15.
    One of the aims of ECOWAS is to
    1. A.provide a market for stocks and shares
    2. B.create a common transport policy
    3. C.foster exchange of goods and services
    4. D.have a common political system
    Show answer

    Answer: C foster exchange of goods and services

  16. 16.
    One of the disadvantages of selling on credit is
    1. A.increase in bad debts
    2. B.increase in liquidity
    3. C.reduction in profit
    4. D.reduction in turnover
    Show answer

    Answer: A increase in bad debts

  17. 17.
    One of the functions of a trade association is to
    1. A.provide infrastructure for members
    2. B.pay member's salaries
    3. C.promote members' welfare
    4. D.provide employment for members
    Show answer

    Answer: C promote members' welfare

  18. 18.
    One of the functions of the ports authority is
    1. A.enforcing law and order in harbors
    2. B.collecting import duties
    3. C.providing warehousing services
    4. D.checking the activities of smugglers
    Show answer

    Answer: C providing warehousing services

  19. 19.
    One of the qualities of tradable goods is
    1. A.perishability
    2. B.heterogeneity
    3. C.divisibility
    4. D.homogeneity
    Show answer

    Answer: C divisibility

  20. 20.
    One of the roles performed by middle managers is
    1. A.review of master plans, programmes and budgets
    2. B.review and appraisal of operational results
    3. C.formulation of objectives and strategies
    4. D.implementation of organizational plans and objectives
    Show answer

    Answer: D implementation of organizational plans and objectives

  21. 21.
    Speed is an important factor to be considered for choice of means of transport where goods are
    1. A.perishable
    2. B.inferior
    3. C.bulky
    4. D.fragile
    Show answer

    Answer: A perishable

  22. 22.
    The act of placing goods in glass shields in front of shops to attract passers by is
    1. A.personal selling
    2. B.sales promotion
    3. C.window display
    4. D.trade fair
    Show answer

    Answer: C window display

  23. 23.
    The amount a current holder is allowed to withdraw in excess of the balance in his account is
    1. A.credit transfer
    2. B.overdraft
    3. C.interest
    4. D.standing order
    Show answer

    Answer: B overdraft

  24. 24.
    The collection of import duty is a function of the
    1. A.ports authority
    2. B.marketing boards
    3. C.clearing and forwarding agents
    4. D.customs and excise authority
    Show answer

    Answer: D customs and excise authority

  25. 25.
    The concept of determining the objectives of a business and stating how they can be actualized is
    1. A.organizing
    2. B.motivating
    3. C.directing
    4. D.planning
    Show answer

    Answer: D planning

  26. 26.
    The expected response from the recipient of a quotation is to send
    1. A.an invoice
    2. B.an order
    3. C.a cheque for payment
    4. D.an advice note
    Show answer

    Answer: B an order

  27. 27.
    The income generated from tourism forms part of the country's
    1. A.invisible exports
    2. B.visible exports
    3. C.visible imports
    4. D.invisible imports
    Show answer

    Answer: A invisible exports

  28. 28.
    The main function of a bureau-de-exchange is
    1. A.providing trade information
    2. B.buying and selling foreign currency
    3. C.buying and selling securities
    4. D.selling goods and services
    Show answer

    Answer: B buying and selling foreign currency

  29. 29.
    The main idea of the marketing concepts is that all the firm's plans and operations should be
    1. A.price oriented
    2. B.company oriented
    3. C.product oriented
    4. D.consumer oriented
    Show answer

    Answer: D consumer oriented

  30. 30.
    The practice by which insurance companies share risks with other insurance companies is
    1. A.contribution
    2. B.under insurance
    3. C.re-insurance
    4. D.underwriting
    Show answer

    Answer: C re-insurance

  31. 31.
    The practice of making a state firm more profit-oriented is
    1. A.commercialization
    2. B.deregulation
    3. C.privatization
    4. D.nationalization
    Show answer

    Answer: A commercialization

  32. 32.
    The practice of selling goods to a foreign country at lower prices than obtainable in the exporting country is
    1. A.dumping
    2. B.hedging
    3. C.speculattion
    4. D.skimming
    Show answer

    Answer: A dumping

  33. 33.
    The process of changing raw materials into finished goods is
    1. A.marketing
    2. B.extraction
    3. C.manufacturing
    4. D.construction
    Show answer

    Answer: C manufacturing

  34. 34.
    The purpose for which the Central Bank sells securities is to
    1. A.reduce cash in the economy
    2. B.increase the interest rate
    3. C.reduce the interest rate
    4. D.increase cash in the economy
    Show answer

    Answer: A reduce cash in the economy

  35. 35.
    The reward for land as a factor of production is
    1. A.interest
    2. B.profit
    3. C.rent
    4. D.wage
    Show answer

    Answer: C rent

  36. 36.
    The right of a seller to make correction on invoices is expressed by the term
    1. A.errors and omissions exempted
    2. B.errors and omissions expected
    3. C.errors and omissions excepted
    4. D.errors and omissions excluded
    Show answer

    Answer: C errors and omissions excepted

  37. 37.
    The saying that the 'consumer is always right' describes the doctrine of
    1. A.consumer sovereignty
    2. B.caveat emptor
    3. C.proximate cause
    4. D.consumer protection
    Show answer

    Answer: A consumer sovereignty

  38. 38.
    The transfer of a government company to the public is
    1. A.deregulation
    2. B.localization
    3. C.commercialization
    4. D.privatization
    Show answer

    Answer: D privatization

  39. 39.
    The word "limited" written after the name of a company means that
    1. A.profit is determined by management
    2. B.members are liable to the extent of their shareholdings only
    3. C.the company is a going concern
    4. D.it has a democratic system of management
    Show answer

    Answer: B members are liable to the extent of their shareholdings only

  40. 40.
    Use the information below to answer questions below
    #
    opening stock4000
    closing stock12000
    purchases17000
    - The cost of goods sold is
    1. A.#16,000
    2. B.#9,000
    3. C.#21,000
    4. D.#4,000
    Show answer

    Answer: B #9,000

  41. 41.
    Use the information below to answer questions below
    #
    opening stock4000
    closing stock12000
    purchases17000
    What is the average stock?
    1. A.#10,500
    2. B.#8,000
    3. C.#6,000
    4. D.#8,500
    Show answer

    Answer: B #8,000

  42. 42.
    Which of the following business risks would an insurance firm not cover for an entrepreneur?
    1. A.Loss of goods in transit
    2. B.Change in consumers' taste
    3. C.Theft
    4. D.Fire
    Show answer

    Answer: B Change in consumers' taste

  43. 43.
    Which of the following businesses can raise capital through the stock exchange?
    1. A.Sole proprietorship
    2. B.Private company
    3. C.Cooperative society
    4. D.Public company
    Show answer

    Answer: D Public company

  44. 44.
    Which of the following instruments of payment could be used in international trade?
    1. A.Promissory note
    2. B.I.O.U
    3. C.Postal order
    4. D.Bill of exchange
    Show answer

    Answer: D Bill of exchange

  45. 45.
    Which of the following is not a condition for dissolution of a partnership?
    1. A.Termination of the venture
    2. B.Mutual consent of the partners
    3. C.Continuous disagreement among partners
    4. D.Expiration of a business year
    Show answer

    Answer: D Expiration of a business year

  46. 46.
    Which of the following is responsible for protecting consumers against poor quality goods?
    1. A.Trade associations
    2. B.Manufacturers association
    3. C.Industrial tribunals
    4. D.Standard organizations
    Show answer

    Answer: D Standard organizations

  47. 47.
    Which of the following means of payment requires acceptance by the debtor to make it valuable?
    1. A.Bill of exchange
    2. B.Bearer's cheque
    3. C.Promissory note
    4. D.Postal order
    Show answer

    Answer: A Bill of exchange

  48. 48.
    Which type of occupation is a carpenter engaged in?
    1. A.Commercial
    2. B.Construction
    3. C.Extraction
    4. D.Manufacturing
    Show answer

    Answer: B Construction

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Commerce papers

WAEC Commerce 1989–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux