Skip to content

Commerce past questions: NECO SSCE 2005

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A dealer who buys securities at low prices in anticipation of reselling them at higher prices is called a
    1. A.bear
    2. B.broker
    3. C.bull
    4. D.jobber
    5. E.speculator
    Show answer

    Answer: D jobber

  2. 2.
    A public limited company is regarded as a legal entity because
    1. A.it can sue and be sued
    2. B.it cannot be liquidated
    3. C.it has a memorandum of association
    4. D.the death of the largest shareholder cannot bring it to an end
    5. E.the government grants it licence
    Show answer

    Answer: A it can sue and be sued

  3. 3.
    A ship which has no fixed schedule and travels wherever it can find cargoes to carry is a
    1. A.boat
    2. B.ferry
    3. C.liner
    4. D.tanker
    5. E.tramp
    Show answer

    Answer: E tramp

  4. 4.
    A type of partnership in which all partners have unlimited liability and jointly manage the business is known as ……. partnership.
    1. A.Limited
    2. B.nominal
    3. C.ordinary
    4. D.special
    5. E.unlimited
    Show answer

    Answer: E unlimited

  5. 5.
    A typical example of an event covered by an Assurance Policy is
    1. A.accident
    2. B.burglary
    3. C.death
    4. D.fire
    5. E.theft
    Show answer

    Answer: C death

  6. 6.
    A wholesaler who acts as an agent on behalf of the owner of the goods in buying or selling fora commission proportionate to the value of the transaction is called a
    1. A.broker
    2. B.commissioned agent
    3. C.del-credere agent
    4. D.factor
    5. E.speculator
    Show answer

    Answer: C del-credere agent

  7. 7.
    An agent held responsible for non-payment of goods bought by the customer he introduced to his principal is called …… agent
    1. A.del-credere
    2. B.general
    3. C.sales
    4. D.special
    5. E.universal
    Show answer

    Answer: A del-credere

  8. 8.
    Association of people in the same line of business is known as
    1. A.chambers of commerce
    2. B.holding company
    3. C.monopolistic association
    4. D.producers association
    5. E.trade association
    Show answer

    Answer: E trade association

  9. 9.
    Bonded warehouse is controlled and supervised by
    1. A.customs
    2. B.immigration
    3. C.navy
    4. D.police
    5. E.quarantine
    Show answer

    Answer: A customs

  10. 10.
    Branding is the assigning of trade marks to goods for the purpose of ……….. by the public.
    1. A.demand
    2. B.identification
    3. C.replacement
    4. D.stabilization
    5. E.standardization
    Show answer

    Answer: B identification

  11. 11.
    Commerce is often referred to as the life blood of every nation because it
    1. A.commits financial resources to the nation
    2. B.contributes to economic development to the nation
    3. C.creates utilities for human satisfaction
    4. D.provides auxiliary services to trade
    5. E.provides all the resources use for production
    Show answer

    Answer: C creates utilities for human satisfaction

  12. 12.
    Departmental store, supermarket and chain store are examples of
    1. A.large scale retailers
    2. B.large scale whole-salers
    3. C.medium scale producers
    4. D.small scale retailers
    5. E.small scale wholesalers
    Show answer

    Answer: A large scale retailers

  13. 13.
    Gross profit can be calculated as
    1. A.Cost of good sold minus cost of goods available for sale
    2. B.cost of goods available for sales minus sale
    3. C.Sales minus purchases
    4. D.Sales minus cost of good sold
    5. E.Sales minus closing stock
    Show answer

    Answer: D Sales minus cost of good sold

  14. 14.
    In the event of winding up of a company, who among the following is paid last?
    1. A.Cumulative preference shareholders
    2. B.Debenture holders
    3. C.Ordinary shareholders
    4. D.Preference Shareholders
    5. E.Trade creditors
    Show answer

    Answer: C Ordinary shareholders

  15. 15.
    One of the easiest means of transporting petroleum product is by
    1. A.air
    2. B.pipeline
    3. C.rail
    4. D.road
    5. E.sea
    Show answer

    Answer: B pipeline

  16. 16.
    Stock exchange quoted the shares of ABC Plc at N0.75K for N1.25K per share. This means the shares were sold at a
    1. A.discount
    2. B.gain
    3. C.loss
    4. D.par value
    5. E.premium
    Show answer

    Answer: E premium

  17. 17.
    Tariff can be defined as a compulsory levy on
    1. A.foreign exchange earnings
    2. B.foreigners working in Nigeria
    3. C.imported goods only
    4. D.import and export
    5. E.substitutes and inferior goods
    Show answer

    Answer: C imported goods only

  18. 18.
    The act of being on one job for expertise is called
    1. A.division of labour
    2. B.immobility
    3. C.independence
    4. D.separation of power
    5. E.specialization
    Show answer

    Answer: E specialization

  19. 19.
    The activities concerned with changing of raw materials into finished products belong to ______ occupation
    1. A.commercial
    2. B.constructive
    3. C.extractive
    4. D.manufacturing
    5. E.service
    Show answer

    Answer: D manufacturing

  20. 20.
    The aid to trade which enables producer and consumer to transact business without physical contact is known as
    1. A.advertising
    2. B.communication
    3. C.insurance
    4. D.tourism
    5. E.transportation
    Show answer

    Answer: B communication

  21. 21.
    The association that encourages savings for the benefit of its members is known as
    1. A.Consumer co-operative society
    2. B.Credit and thrift co-operative society
    3. C.Consumer association
    4. D.Producer co-operative society
    5. E.Producer association
    Show answer

    Answer: B Credit and thrift co-operative society

  22. 22.
    The coming together of two or more firms with each of them losing its identity is known as
    1. A.amalgamation
    2. B.cartel
    3. C.consortium
    4. D.holding
    5. E.trust
    Show answer

    Answer: A amalgamation

  23. 23.
    The components of a balance of payments account are
    1. A.capital, current and fixed deposit
    2. B.capital, savings and fixed deposit
    3. C.current, capital and monetary movement
    4. D.current, savings and monetary movement
    5. E.current, savings and fixed deposit
    Show answer

    Answer: C current, capital and monetary movement

  24. 24.
    The document that spells out the relationship of a company with the outside world is known as
    1. A.article of association
    2. B.certificate of incorporation
    3. C.deed of partnership
    4. D.document of registration
    5. E.memorandum of association
    Show answer

    Answer: E memorandum of association

  25. 25.
    The document which gives complete information about the goods sold is the
    1. A.bill of exchange
    2. B.delivery note
    3. C.invoice
    4. D.order form
    5. E.quotation
    Show answer

    Answer: C invoice

  26. 26.
    The documents sent by the suppliers of good to a prospective buyer, informing him of what to pay if he buys the good is
    1. A.advice note
    2. B.credit note
    3. C.debt note
    4. D.invoice
    5. E.pro-forma invoice
    Show answer

    Answer: E pro-forma invoice

  27. 27.
    The following are advantages of division of labour specialization EXCEPT that it
    1. A.enhances interdependence
    2. B.increases output
    3. C.increases skill and dexterity
    4. D.leads to monotony
    5. E.promotes efficient of tools
    Show answer

    Answer: D leads to monotony

  28. 28.
    The following are functions of marketing EXCEPT
    1. A.advertising
    2. B.distribution
    3. C.insurance
    4. D.packaging
    5. E.transportation
    Show answer

    Answer: C insurance

  29. 29.
    The functions of public corporations include the following EXCEPT
    1. A.maximizing profits for the board members
    2. B.providing employment opportunities
    3. C.providing essential services to the public
    4. D.providing even development
    5. E.providing the public with social amenities at reduced cost
    Show answer

    Answer: A maximizing profits for the board members

  30. 30.
    The most common form of business unit in West Africa is
    1. A.co-operative society
    2. B.joint stock company
    3. C.partnership
    4. D.public corporation
    5. E.sole proprietor-ship
    Show answer

    Answer: E sole proprietor-ship

  31. 31.
    The most important document an importer requires to be able to clear his goods from the harbour is
    1. A.bill of exchange
    2. B.bill of lading
    3. C.bill of sale
    4. D.invoice from the shopper
    5. E.marine insurance
    Show answer

    Answer: B bill of lading

  32. 32.
    The Nigeria Enterprises promotion Decree brought about policy
    1. A.commercialization
    2. B.indigenization
    3. C.industrialization
    4. D.nationalization
    5. E.privatization
    Show answer

    Answer: B indigenization

  33. 33.
    The principle of insurance which ensures that an individual is restored to his former position after suffering a loss is
    1. A.contribution
    2. B.indemnity
    3. C.insurable interest
    4. D.subrogation
    5. E.utmost good faith
    Show answer

    Answer: B indemnity

  34. 34.
    The rules and regulations guiding the conduct of business transactions are known as ……. law
    1. A.civil
    2. B.commercial
    3. C.common
    4. D.contract
    5. E.criminal
    Show answer

    Answer: B commercial

  35. 35.
    The term "caveat emptor" implies that
    1. A.credit is not allowed
    2. B.goods are still with the seller
    3. C.goods have been transferred to the buyer
    4. D.let the buyer beware
    5. E.let the seller beware
    Show answer

    Answer: D let the buyer beware

  36. 36.
    The term "consumer sovereignty" means that the consumer is a
    1. A.director
    2. B.king
    3. C.manager
    4. D.promoter
    5. E.target
    Show answer

    Answer: B king

  37. 37.
    Transfer of ownership of goods sold under Hire Purchase System takes place when _____ paid.
    1. A.a deposit is
    2. B.a quarter of the total price is
    3. C.half of the total price is
    4. D.the final instalment is
    5. E.two instalment have been
    Show answer

    Answer: D the final instalment is

  38. 38.
    Use the information below to answer this question. Aisha sold her wristwatch to Halima for N2,000.00 and she paid The sum of N2,000.00 is the
    1. A.consideration
    2. B.entitlement
    3. C.fees
    4. D.money
    5. E.offer
    Show answer

    Answer: C fees

  39. 39.
    Which of the following advertising media preselects its readership through the nature of its content?
    1. A.Billboard
    2. B.Hand bill
    3. C.Magazine
    4. D.Newspaper
    5. E.Poster
    Show answer

    Answer: A Billboard

  40. 40.
    Which of the following does NOT belong to the group?
    1. A.Banking
    2. B.insurance
    3. C.retailing
    4. D.transport
    5. E.warehousing
    Show answer

    Answer: C retailing

  41. 41.
    Which of the following forms part of a company's Article of Association?
    1. A.Goodwill and status of shareholders
    2. B.Name of the company
    3. C.Nature and object of the business
    4. D.Registered office
    5. E.Voting powers and the use of proxy
    Show answer

    Answer: A Goodwill and status of shareholders

  42. 42.
    Which of the following groupings is a means of payments through the post office
    1. A.Bank draft, Certified cheque, Money order and Stamps
    2. B.Cheque, Postal order, Money order and Bank draft
    3. C.Money order, Certified cheques, Telegraphic Money order and Stamps
    4. D.Postal order, Money order, Telegraphic Money order and Stamps
    5. E.Telegraphic Money order, Cheques, Bank draft and Certified cheques
    Show answer

    Answer: D Postal order, Money order, Telegraphic Money order and Stamps

  43. 43.
    Which of the following is NOT a component of trade?
    1. A.Auction
    2. B.Bilateral
    3. C.Multi-lateral
    4. D.Retail
    5. E.Wholesale
    Show answer

    Answer: A Auction

  44. 44.
    Which of the following is NOT a credit instrument?
    1. A.Bank Notes
    2. B.Bill of Exchange
    3. C.Bill of Lading
    4. D.Cheques
    5. E.Promissory Notes
    Show answer

    Answer: C Bill of Lading

  45. 45.
    Which of the following services is NOT rendered by NITEL?
    1. A.Data Transmission
    2. B.Recorded Delivery
    3. C.Satellite
    4. D.Telex
    5. E.Telephone
    Show answer

    Answer: C Satellite

  46. 46.
    Which of the following types of insurance is usually excluded from the principle of indemnity?
    1. A.Fidelity Guarantee
    2. B.Fire
    3. C.Life
    4. D.Marine
    5. E.Motor Vehicle
    Show answer

    Answer: C Life

  47. 47.
    Which of these is NOT a governments legislation to protect thee consumer?
    1. A.Fair trading
    2. B.Foods and drugs
    3. C.Privatization and commercialization
    4. D.Weight and measure
    5. E.Trade description
    Show answer

    Answer: C Privatization and commercialization

  48. 48.
    Which of these means of payment originates from a creditor?
    1. A.Bill of exchange
    2. B.Cheque
    3. C.Coins and currencies
    4. D.Promissory note
    5. E.Standing order
    Show answer

    Answer: E Standing order

  49. 49.
    Which type of advertisement induces consumer to purchase the goods he does not need?
    1. A.Competitive
    2. B.Descriptive
    3. C.Informative
    4. D.Persuasive
    5. E.Specific
    Show answer

    Answer: D Persuasive

  50. 50.
    Who among the following engages in extractive activities?
    1. A.Flour miller
    2. B.Fisherman
    3. C.Porter
    4. D.Singer
    5. E.Surgeon
    Show answer

    Answer: B Fisherman

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Commerce papers

NECO Commerce 2000–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux