Skip to content

Commerce past questions: NECO SSCE 2004

47 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

47 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A 'duty bill' is used to indicate whether the goods arriving a port are........
    1. A.being awaited
    2. B.clean
    3. C.damaged
    4. D.delivered
    5. E.on transit
    Show answer

    Answer: C damaged

  2. 2.
    A bill of lading is best described as the
    1. A.certificate of quality of goods
    2. B.certificate of value for the goods on board
    3. C.document of title to the goods on board a ship
    4. D.document showing where the goods are going to
    5. E.evidence of payment of custom duties
    Show answer

    Answer: C document of title to the goods on board a ship

  3. 3.
    A business person who contracts to sell shares in the expectation of a fall in price is a
    1. A.bear
    2. B.broker
    3. C.bull
    4. D.jobber
    5. E.speculator
    Show answer

    Answer: A bear

  4. 4.
    A credit note is used to
    1. A.inform the buyer that he can buy more goods on credit
    2. B.inform the buyer that his account has been credited
    3. C.inform the customer about his state of solvency
    4. D.tell the customer that his account is in red
    5. E.warn the customer that his debt is over due
    Show answer

    Answer: B inform the buyer that his account has been credited

  5. 5.
    A receipt is a/an
    1. A.acknowledgement of money received
    2. B.credit instrument
    3. C.list of goods received
    4. D.list of goods to be supplied
    5. E.order for the goods to be purchased
    Show answer

    Answer: A acknowledgement of money received

  6. 6.
    A voluntary body formed by members of a particular branch of trade or industry to represent interest of members is known as
    1. A.chambers of commerce
    2. B.cooperative society
    3. C.trade association
    4. D.trade commissions
    5. E.trade union
    Show answer

    Answer: C trade association

  7. 7.
    All are aids to Trade EXCEPT
    1. A.advertising
    2. B.banking
    3. C.retailing
    4. D.transportation
    5. E.warehousing
    Show answer

    Answer: C retailing

  8. 8.
    All these are instruments of consumer protection EXCEPT
    1. A.Bill of Exchange Act of 1882
    2. B.Food and Drug Department of Ministry Health
    3. C.Sale of Goods Act of 1979
    4. D.Standard Organization of Nigeria
    5. E.Trade Description Act of 1968
    Show answer

    Answer: A Bill of Exchange Act of 1882

  9. 9.
    An industry whose major actors consists of those engaged in sourcing raw materials from the earth surface is known as .... industry.
    1. A.commercial
    2. B.construction
    3. C.extractive
    4. D.manufacturing
    5. E.mining
    Show answer

    Answer: C extractive

  10. 10.
    At an auction sale, an auctioneer acts as a/an..........
    1. A.agent
    2. B.attorney
    3. C.broker
    4. D.principal
    5. E.representative
    Show answer

    Answer: A agent

  11. 11.
    Brand name is used to
    1. A.differentiate one's goods with others
    2. B.make business much easier
    3. C.make selling more convenient
    4. D.package products
    5. E.Standardize goods
    Show answer

    Answer: A differentiate one's goods with others

  12. 12.
    Business transactions are usually based upon agreements known as
    1. A.confidence
    2. B.contract
    3. C.good-will
    4. D.proposal
    5. E.understanding
    Show answer

    Answer: B contract

  13. 13.
    Credit in business transaction is a. ......
    1. A.compliment to a good customer
    2. B.form of loan
    3. C.means of saving money
    4. D.prepayment by customers
    5. E.rebate for large purchases
    Show answer

    Answer: B form of loan

  14. 14.
    Department stores are usually located in
    1. A.areas free from traffic jam
    2. B.areas where low income earners live
    3. C.city centres
    4. D.low rental areas
    5. E.suburban town
    Show answer

    Answer: C city centres

  15. 15.
    Equity of a company is another name for....... shares.
    1. A.cumulative preference
    2. B.founders
    3. C.ordinary
    4. D.preference
    5. E.redeemable preference
    Show answer

    Answer: C ordinary

  16. 16.
    Goods are given utility by
    1. A.changing their forms and location
    2. B.consuming them
    3. C.costing their value
    4. D.numbering and counting them
    5. E.packing and measuring them
    Show answer

    Answer: B consuming them

  17. 17.
    In a private limited liability company shares can be transferred
    1. A.at the end of a financial year
    2. B.by applying to the registrar of companies
    3. C.without consulting other shareholders
    4. D.with the consent to other shareholders
    5. E.with the consent of the managing director
    Show answer

    Answer: D with the consent to other shareholders

  18. 18.
    In international trade, ...... is used to show the exact country where the goods are imported.
    1. A.bill of lading
    2. B.certificate of origin
    3. C.consular invoice
    4. D.dock receipt
    5. E.shipping note
    Show answer

    Answer: B certificate of origin

  19. 19.
    In limited liability company, the liability of a member at the time of liquidation is limited to the amount of shares.
    1. A.allotted
    2. B.called up
    3. C.paid for
    4. D.uncalled up
    5. E.unpaid for
    Show answer

    Answer: C paid for

  20. 20.
    Kate insured her fancy store for losses arising from burglary. The store was later burnt down. Which insurance principle denied her compensation?
    1. A.Contribution
    2. B.indemnity
    3. C.Proxirnate cause
    4. D.Subrogation
    5. E.Utmost good faith
    Show answer

    Answer: C Proxirnate cause

  21. 21.
    One way of restricting the quantity of goods which may be imported into a country is by
    1. A.balance of payment
    2. B.dumping
    3. C.quotas
    4. D.tariff
    5. E.terms of trade
    Show answer

    Answer: C quotas

  22. 22.
    Profit in partnership is shared according to
    1. A.agreement in the deed
    2. B.amount contributed by each partner
    3. C.number of hours put in by each partner
    4. D.seniority of partner
    5. E.types of partners
    Show answer

    Answer: A agreement in the deed

  23. 23.
    Short-term loan to expand a business is provided by
    1. A.building societies
    2. B.central bank
    3. C.commercial banks
    4. D.cooperative societies
    5. E.mortgage banks
    Show answer

    Answer: C commercial banks

  24. 24.
    The concept that the satisfaction of the consumer's wants is to be emphasized at all stages of production and distribution is known as consumer...........
    1. A.autonomy
    2. B.. independence
    3. C.preferential
    4. D.production
    5. E.sovereignty
    Show answer

    Answer: E sovereignty

  25. 25.
    The creative management function which promotes trade and employment by assessing consumer needs and initiating research and development to meet them is known as
    1. A.advertising
    2. B.distributing
    3. C.marketing
    4. D.planning
    5. E.trading
    Show answer

    Answer: C marketing

  26. 26.
    The drawer of a cheque is usually the
    1. A.banker
    2. B.creditor
    3. C.debtor
    4. D.payee
    5. E.presenter
    Show answer

    Answer: C debtor

  27. 27.
    The excess value of all the assets of a business over the value of its liabilities is called
    1. A.capital employed
    2. B.capital owned
    3. C.circulating capital
    4. D.loan capital
    5. E.share capital
    Show answer

    Answer: B capital owned

  28. 28.
    The full amount of capital which a company is authorized to raise is stated in the
    1. A.articles of association
    2. B.certificate of incorporation
    3. C.certificate of trading
    4. D.memorandum of association
    5. E.share certificate
    Show answer

    Answer: D memorandum of association

  29. 29.
    The insurance policy that specifically covers damage to structure or machinery of a ship is known as.......insurance.
    1. A.cargo
    2. B.hull
    3. C.marine
    4. D.ship owners
    5. E.time
    Show answer

    Answer: B hull

  30. 30.
    The last link in the chain of distribution is the
    1. A.consumer
    2. B.manufacturer
    3. C.producer
    4. D.retailer
    5. E.wholesaler
    Show answer

    Answer: A consumer

  31. 31.
    The major divisions of commerce are
    1. A.buying and selling
    2. B.export and import
    3. C.foreign and home
    4. D.trade and aids to trade
    5. E.wholesale and retail
    Show answer

    Answer: D trade and aids to trade

  32. 32.
    The organisation of petroleum exporting countries (OPEC) is an example of a/n......
    1. A.amalgamation
    2. B.cartel
    3. C.consortium
    4. D.holding company
    5. E.merger
    Show answer

    Answer: B cartel

  33. 33.
    The prospectus of a company must include
    1. A.names and addresses of management staff
    2. B.the certificate of incorporation
    3. C.the directors remuneration
    4. D.the value of annual dividend
    5. E.types of shares available and their cost
    Show answer

    Answer: B the certificate of incorporation

  34. 34.
    The right to retain possession of property of another until certain legitimate demands are satisfied is known as
    1. A.agency
    2. B.copyright
    3. C.guarantee
    4. D.lien
    5. E.patent
    Show answer

    Answer: D lien

  35. 35.
    The services offered by the following people .could be grouped under direct services. EXCEPT
    1. A.doctors
    2. B.entertainers
    3. C.lawyers
    4. D.policemen
    5. E.teachers
    Show answer

    Answer: B entertainers

  36. 36.
    The term "enterprise" denotes the ability to
    1. A.bear risk
    2. B.control other factors of production
    3. C.maximize profit
    4. D.organize other factors of production
    5. E.plan for other factors of production
    Show answer

    Answer: D organize other factors of production

  37. 37.
    The value of money is measured by the
    1. A.amount of goods and services a unit of it can purchase
    2. B.amount of its unit people can hold
    3. C.. ease at which people can spend a unit of it
    4. D.quantity of it in circulation
    5. E.rate of national development
    Show answer

    Answer: A amount of goods and services a unit of it can purchase

  38. 38.
    Trade may be defined as
    1. A.buying and selling of goods
    2. B.buying and selling of goods and services
    3. C.distribution goods
    4. D.production of goods
    5. E.selling of goods and services
    Show answer

    Answer: B buying and selling of goods and services

  39. 39.
    Under utmost good faith as an insurance principle, a person must
    1. A.believe in the sincerity of the insurance company
    2. B.communicate with the insurance company
    3. C.disclose all material facts to the insurance company
    4. D.have utmost personality
    5. E.pay outstanding premium
    Show answer

    Answer: C disclose all material facts to the insurance company

  40. 40.
    When manufacturers sell directly to consumers they have eliminated
    1. A.advertising agents
    2. B.brokers
    3. C.middleman
    4. D.retailers only
    5. E.wholesalers
    Show answer

    Answer: C middleman

  41. 41.
    Which of the following best describes span of control
    1. A.Directors in an organisation
    2. B.Financial controllers within an organisation
    3. C.Shareholders in a company
    4. D.Subordinates that an executive supervises
    5. E.Subordinates who can work on their own
    Show answer

    Answer: D Subordinates that an executive supervises

  42. 42.
    Which of the following documents shows a summary of a complete sale which the supplier sends to the buyer?
    1. A.Credit note
    2. B.Debit note
    3. C.Delivery note
    4. D.Invoice
    5. E.Quotation
    Show answer

    Answer: C Delivery note

  43. 43.
    Which of the following is a non-insurable risk
    1. A.Cash-in-transits
    2. B.Consequential loss
    3. C.Fire
    4. D.Home accidents
    5. E.Speculative venture
    Show answer

    Answer: E Speculative venture

  44. 44.
    Which of the following is NOT a function of the central bank?
    1. A.Banker's bank
    2. B.Government's bank
    3. C.Lender of last resort
    4. D.Printing of currency
    5. E.Servicing of National debt
    Show answer

    Answer: D Printing of currency

  45. 45.
    Which of the following is NOT an importance of warehousing?
    1. A.Ensures that unexpected fluctuation in consumer's needs are met through reserves
    2. B.Gives a feeling of security to the traders
    3. C.Protects goods against pilfering
    4. D.Provides for economy of scale by maintaining steady rate of production
    5. E.Provides protection and security for goods or products from going bad
    Show answer

    Answer: E Provides protection and security for goods or products from going bad

  46. 46.
    Which of the following is NOT part of the documents to be submitted for the registration of companies?
    1. A.A statement of nominal capital
    2. B.A statutory declaration signed by a solicitor
    3. C.Articles of Association
    4. D.Memorandum of Association
    5. E.The balance sheet of the company
    Show answer

    Answer: E The balance sheet of the company

  47. 47.
    Who among the following assess goods on arrival at a port?
    1. A.Agent
    2. B.Customs
    3. C.Importer
    4. D.Shipping company
    5. E.Ship owner
    Show answer

    Answer: B Customs

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Commerce papers

NECO Commerce 2000–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux