Skip to content

Commerce past questions: WAEC SSCE 2021

48 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

48 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A country's balance of trade of -$20 million shows that its
    1. A.import volume is greater than export
    2. B.import and export volumes are equal
    3. C.export volume is greater than imports
    4. D.exports are mainly primary products
    Show answer

    Answer: A import volume is greater than export

  2. 2.
    A disadvantage of privatization is that
    1. A.there is reduction in the quality of goods
    2. B.there is incipiency in the supply of goods
    3. C.the existence of monopoly is high
    4. D.the profit motive outweighs public interest
    Show answer

    Answer: D the profit motive outweighs public interest

  3. 3.
    A foreign order which instructs an agent to buy certain goods from a particular supplier is
    1. A.closed indent
    2. B.open indent
    3. C.letter of credit
    4. D.letter of enquiry
    Show answer

    Answer: A closed indent

  4. 4.
    A number of shops under one roof is a
    1. A.chain store
    2. B.department store
    3. C.discount store
    4. D.unit store
    Show answer

    Answer: B department store

  5. 5.
    A person who is for the purpose of bringing his principal into contractual relationship with third parties is
    1. A.a merchant
    2. B.a consignee
    3. C.a consignor
    4. D.an agent
    Show answer

    Answer: B a consignee

  6. 6.
    All activities geared towards the distribution and exchange of goods and services is _______
    1. A.commerce
    2. B.market survey
    3. C.personal selling
    4. D.trade
    Show answer

    Answer: A commerce

  7. 7.
    An advertising campaign by a chicken seller designed to sell his products at the expense of a beef seller is
    1. A.competitive
    2. B.direct
    3. C.informative
    4. D.persuasive
    Show answer

    Answer: A competitive

  8. 8.
    An error on an invoice may be rectified by issuing
    1. A.an advice note
    2. B.a consignment note
    3. C.a credit note
    4. D.a delivery note
    Show answer

    Answer: C a credit note

  9. 9.
    An example of a primary product is _____
    1. A.textile
    2. B.palm oil
    3. C.flour
    4. D.cocoa
    Show answer

    Answer: D cocoa

  10. 10.
    An inventor of a new machine for canning tomatoes can protect his product by
    1. A.obtaining a trademark
    2. B.obtaining a patent
    3. C.labelling the product
    4. D.choosing a brand name
    Show answer

    Answer: B obtaining a patent

  11. 11.
    An objective of the European Union is to
    1. A.eliminate drug addiction in member countries
    2. B.eliminate tariffs and quotas among member countries
    3. C.encourage migrant workers from developing countries
    4. D.fight against child abuse in developing countries
    Show answer

    Answer: C encourage migrant workers from developing countries

  12. 12.
    An organization of producers of similar produces, which controls output with the intention to fix price is a
    1. A.trust
    2. B.syndicate
    3. C.consortium
    4. D.cartel
    Show answer

    Answer: D cartel

  13. 13.
    Bonded warehouses are supervised by
    1. A.clearing and forwarding agents
    2. B.customs and excise authorities
    3. C.immigration officers
    4. D.posts Authorities
    Show answer

    Answer: B customs and excise authorities

  14. 14.
    Commerce started as a result of _______
    1. A.competition
    2. B.distribution
    3. C.privatization
    4. D.Specialization
    Show answer

    Answer: B distribution

  15. 15.
    One of the aims of ECOWAS is to
    1. A.provide a market for stocks and shares
    2. B.have a common political system
    3. C.foster exchange of goods and services
    4. D.create a common transport policy
    Show answer

    Answer: C foster exchange of goods and services

  16. 16.
    One of the disadvantages of selling on credit is
    1. A.reduction in turnover
    2. B.reduction in profit
    3. C.increase in liquidity
    4. D.bad debts
    Show answer

    Answer: D bad debts

  17. 17.
    One of the functions of a trade association is to
    1. A.provide infrastructure for members
    2. B.provide employment for members
    3. C.promote members' welfare
    4. D.pay members' salaries
    Show answer

    Answer: C promote members' welfare

  18. 18.
    One of the functions of the ports authority is
    1. A.checking the activities of smugglers
    2. B.collecting import duties
    3. C.enforcing law and order in harbours
    4. D.providing warehousing services
    Show answer

    Answer: D providing warehousing services

  19. 19.
    One of the qualities of tradable goods is
    1. A.divisibility
    2. B.heterogeneity
    3. C.homogeneity
    4. D.perishability
    Show answer

    Answer: D perishability

  20. 20.
    One of the roles performed by middle managers is
    1. A.formulation of objectives and strategies
    2. B.implementation of organizational plans
    3. C.review and appraisal of operational results
    4. D.review of master plans, programmes, and budgets
    Show answer

    Answer: B implementation of organizational plans

  21. 21.
    Speed is an important factor to be considered for the choice of means of transport where goods are
    1. A.perishable
    2. B.interior
    3. C.fragile
    4. D.bulky
    Show answer

    Answer: A perishable

  22. 22.
    The amount a current account holder is allowed to withdraw in excess of the balance in his account is _______
    1. A.standing order
    2. B.overdraft
    3. C.interest
    4. D.credit transfer
    Show answer

    Answer: B overdraft

  23. 23.
    The collection of import duty is a function of the
    1. A.ports authority
    2. B.marketing boards
    3. C.clearing and forwarding agents
    4. D.customs and excise authority
    Show answer

    Answer: D customs and excise authority

  24. 24.
    The concept of determining the objectives of a business and stating how they can be actualized is
    1. A.directing
    2. B.motivating
    3. C.organizing
    4. D.planning
    Show answer

    Answer: D planning

  25. 25.
    The cost of goods sold is
    1. A.N4,000
    2. B.N9,000
    3. C.N16,000
    4. D.N21,000
    Show answer

    Answer: B N9,000

  26. 26.
    The expected response from the recipient of a quotation is to send
    1. A.an advice note
    2. B.a cheque for payment
    3. C.an invoice
    4. D.an order
    Show answer

    Answer: D an order

  27. 27.
    The income generated from tourism forms part of the country's
    1. A.visible imports
    2. B.visible exports
    3. C.invisible imports
    4. D.invisible exports
    Show answer

    Answer: D invisible exports

  28. 28.
    The main function of a bureau-de-change is
    1. A.buying and selling foreign currency
    2. B.buying and selling securities information
    3. C.providing trade information
    4. D.selling goods and services
    Show answer

    Answer: A buying and selling foreign currency

  29. 29.
    The main idea of the marketing concept is that all the firm's plans and operations should be
    1. A.product oriented
    2. B.price oriented
    3. C.consumer oriented
    4. D.company oriented
    Show answer

    Answer: C consumer oriented

  30. 30.
    The practice by which insurance companies share risks with other insurance companies is
    1. A.contribution
    2. B.re-insurance
    3. C.insurance
    4. D.underwriting
    Show answer

    Answer: A contribution

  31. 31.
    The practice of making a state firm more profit-oriented is
    1. A.privatization
    2. B.nationalization
    3. C.deregulation
    4. D.commercialization
    Show answer

    Answer: D commercialization

  32. 32.
    The practice of selling goods to a foreign country at lower prices than obtainable in the exporting country is
    1. A.speculation
    2. B.skimming
    3. C.hedging
    4. D.dumping
    Show answer

    Answer: D dumping

  33. 33.
    The process of changing raw materials into finished goods is ________
    1. A.construction
    2. B.extraction
    3. C.manufacturing
    4. D.marketing
    Show answer

    Answer: C manufacturing

  34. 34.
    The purpose for which the Central Bank sells securities is to
    1. A.reduce the interest rate
    2. B.reduce cash in the economy
    3. C.increase cash in the economy
    4. D.incrcase the interest rate
    Show answer

    Answer: B reduce cash in the economy

  35. 35.
    The reward for land as a factor of production is
    1. A.wage
    2. B.rent
    3. C.profit
    4. D.interest
    Show answer

    Answer: B rent

  36. 36.
    The right of a seller to make corrections on invoices is expressed by the term
    1. A.errors and omissions excepted
    2. B.errors omissions excluded
    3. C.errors and omissions exempted
    4. D.errors and omissions expected
    Show answer

    Answer: A errors and omissions excepted

  37. 37.
    The saying that the 'consumer is always right' describes the doctrine of
    1. A.caveat emptor
    2. B.consumer sovereignty
    3. C.consumer protection
    4. D.proximate cause
    Show answer

    Answer: B consumer sovereignty

  38. 38.
    The transfer of a government company to the public is
    1. A.commercialization
    2. B.localization
    3. C.deregulation
    4. D.privatization
    Show answer

    Answer: B localization

  39. 39.
    The word ''limited" written after the name of a company means that
    1. A.it has a democratic system of management
    2. B.members are liable to the extent of their shareholdings only
    3. C.the company is a going concern
    4. D.profit is determined by management
    Show answer

    Answer: B members are liable to the extent of their shareholdings only

  40. 40.
    Trade fairs and exhibitions are media of
    1. A.sales promotion
    2. B.market segmentation
    3. C.market research
    4. D.Customer service
    Show answer

    Answer: A sales promotion

  41. 41.
    What is the average stock?
    1. A.NI0,500
    2. B.N8.500
    3. C.N8,000
    4. D.6000
    Show answer

    Answer: C N8,000

  42. 42.
    Which of the following business risks would an insurance firm not cover for an entrepreneur?
    1. A.Theft
    2. B.Fire
    3. C.Loss of goods in transit
    4. D.Change in consumers' taste
    Show answer

    Answer: D Change in consumers' taste

  43. 43.
    Which of the following businesses can raise capital through the stock exchange?
    1. A.Sole proprietorship
    2. B.Private company
    3. C.Public company
    4. D.Cooperative society
    Show answer

    Answer: C Public company

  44. 44.
    Which of the following instruments of payment could be used in international trade?
    1. A.Promissory note
    2. B.B. Postal order
    3. C.I. O.U
    4. D.Bill of exchange
    Show answer

    Answer: D Bill of exchange

  45. 45.
    Which of the following is not a condition for dissolution of a partnership?
    1. A.Continuous disagreement among partners
    2. B.Expiration of a business year
    3. C.Mutual consent of the patners
    4. D.Termination of the venture
    Show answer

    Answer: D Termination of the venture

  46. 46.
    Which of the following is responsible for protecting consumers against poor quality goods
    1. A.Industrial tribunal
    2. B.Manufacturers associations
    3. C.Standard organization of Nigeria
    4. D.Trade associations
    Show answer

    Answer: C Standard organization of Nigeria

  47. 47.
    Which of the following means of payment requires acceptance by the debtor to make it valuable?
    1. A.Bearer's cheque
    2. B.Bill of exchange
    3. C.Postal order
    4. D.Promissory note
    Show answer

    Answer: B Bill of exchange

  48. 48.
    Which type of occupation is a carpenter engaged in?
    1. A.Commercial
    2. B.Construction
    3. C.Extraction
    4. D.Manufacturing
    Show answer

    Answer: B Construction

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Commerce papers

WAEC Commerce 1989–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux