Skip to content

Commerce past questions: JAMB UTME 2022

78 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

78 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A business unit in which savings of members are lent to others is a
    1. A.consumer cooperative society
    2. B.producer cooperative society
    3. C.credit and thrift society
    4. D.wholesale cooperative society
    Show answer

    Answer: C credit and thrift society

  2. 2.
    A cheque is specially crossed if
    1. A.the name of the account holder is written between two parallel lines drawn across it
    2. B.it could be paid over the counter
    3. C.the name of the bank is written between two parallel lines drawn across it
    4. D.only two parallel lines are drawn across it
    Show answer

    Answer: C the name of the bank is written between two parallel lines drawn across it

  3. 3.
    A cheque that could be cashed over the counter by the payee is
    1. A.certified cheque
    2. B.crossed cheque
    3. C.open cheque
    4. D.bank draft
    Show answer

    Answer: C open cheque

  4. 4.
    A contract will not be discharge through
    1. A.acceptance
    2. B.agreement
    3. C.breach
    4. D.performance
    Show answer

    Answer: A acceptance

  5. 5.
    A country's visible balance of payment is made up of
    1. A.interest on loans to foreign countries
    2. B.profit from investment abroad
    3. C.earnings from goods exported
    4. D.dividend earned from companies
    Show answer

    Answer: C earnings from goods exported

  6. 6.
    A discount deducted from the invoice price of goods to enable the retailer to make profit
    1. A.cash discount
    2. B.functional discount
    3. C.trade discount
    4. D.seasonal discount
    Show answer

    Answer: A cash discount

  7. 7.
    A document issued by the seller's own courier and signed by the customer to acknowledge receipt of the goods is
    1. A.advice note
    2. B.consignment note
    3. C.delivery note
    4. D.freight note
    Show answer

    Answer: B consignment note

  8. 8.
    A document used to ensure correct payment of duty at the importing country is
    1. A.documentary credit
    2. B.consular invoice
    3. C.certificate of origin
    4. D.bill of lading
    Show answer

    Answer: D bill of lading

  9. 9.
    A feature of supermarkets which distinguishes it from other large scale retail outlets is that items sold are
    1. A.mainly household goods
    2. B.mainly industrial goods
    3. C.delivered by post
    4. D.one line of products
    Show answer

    Answer: A mainly household goods

  10. 10.
    A group of sellers who pool their resources to buy goods in large quantities and sell to its members is a
    1. A.wholesaler cooperative society
    2. B.thrift and credit society
    3. C.consumer cooperative society
    4. D.chamber of commerce
    Show answer

    Answer: A wholesaler cooperative society

  11. 11.
    A medium for intra-departmental communication is all except
    1. A.intercom
    2. B.notice board
    3. C.radiophone
    4. D.circular
    Show answer

    Answer: C radiophone

  12. 12.
    A paid presentation about a product with a view to encouraging purchases by an identifiable sponsor is
    1. A.publicity
    2. B.personal selling
    3. C.sales promotion
    4. D.advertisement
    Show answer

    Answer: D advertisement

  13. 13.
    A partner who contributes only his name to the formation of a partnership is
    1. A.a nominal partner
    2. B.a limited partner
    3. C.a general partner
    4. D.an active partner
    Show answer

    Answer: A a nominal partner

  14. 14.
    A person engaged for the purpose of bringing his principal and a third party into a contractual relation is
    1. A.an arbiter
    2. B.an auctioneer
    3. C.an agent
    4. D.a middlemen
    Show answer

    Answer: C an agent

  15. 15.
    A request for goods from another country by an importer would be made using
    1. A.an invoice
    2. B.an indent
    3. C.an order
    4. D.a quotation
    Show answer

    Answer: B an indent

  16. 16.
    A retail business that sells goods by post, using catalogue is a
    1. A.chain store
    2. B.department store
    3. C.mail order firm
    4. D.shopping mail
    Show answer

    Answer: C mail order firm

  17. 17.
    A retail store that sells a single product from a particular manufacturer is a
    1. A.tied shop
    2. B.shopping mail
    3. C.hypermarket
    4. D.chain store
    Show answer

    Answer: D chain store

  18. 18.
    A specially-designed mode of transport for conveying liquid and gas is a
    1. A.coaster
    2. B.tanker
    3. C.liner
    4. D.ferry
    Show answer

    Answer: B tanker

  19. 19.
    Advertisement which is geared towards a particular audience is
    1. A.direct advertising
    2. B.indirect advertising
    3. C.mass advertising
    4. D.persuasive advertising
    Show answer

    Answer: A direct advertising

  20. 20.
    An advantage of rail transport is that it
    1. A.is less expensive to maintain
    2. B.is not prone to delays
    3. C.carries bulky and heavy goods
    4. D.enhances door-to-door delivery
    Show answer

    Answer: C carries bulky and heavy goods

  21. 21.
    An agreement that is enforceable in law is
    1. A.an offer
    2. B.a consideration
    3. C.a contract
    4. D.an acceptance
    Show answer

    Answer: C a contract

  22. 22.
    An article used as a means of exchange in the early days of trade in West Africa was
    1. A.cedis
    2. B.cowrie
    3. C.dalasi
    4. D.naira
    Show answer

    Answer: B cowrie

  23. 23.
    An association formed by computer distributors to safeguard and promote their interest is a
    1. A.chamber of commerce
    2. B.cooperative society
    3. C.trade association
    4. D.trade union
    Show answer

    Answer: C trade association

  24. 24.
    An insurance policy which is not a contract of indemnity is
    1. A.burglary insurance
    2. B.fire insurance
    3. C.life insurance
    4. D.motor insurance
    Show answer

    Answer: C life insurance

  25. 25.
    An internal source of finance to an enterpreneur is
    1. A.trade
    2. B.retained earning
    3. C.overdraft
    4. D.debenture
    Show answer

    Answer: B retained earning

  26. 26.
    An undertaking to repair a customer's vehicle for a certain period after it has been sold is
    1. A.after-sales service
    2. B.marketing mix
    3. C.market segmentation
    4. D.sales promotion
    Show answer

    Answer: A after-sales service

  27. 27.
    Average stock is derived by adding
    1. A.closing stock to purchase divided by 2
    2. B.closing stock to opening stock
    3. C.opening stock to closing stock divided by 2
    4. D.opening stock to purchases
    Show answer

    Answer: C opening stock to closing stock divided by 2

  28. 28.
    Central banks sell treasury bills to the public to
    1. A.increase cash in the banking system
    2. B.raise revenue for commerical banks
    3. C.raise revenue for private investors
    4. D.reduce cash in circulation
    Show answer

    Answer: D reduce cash in circulation

  29. 29.
    Commerce is defined as
    1. A.buying and selling of goods and services only
    2. B.all activities in the distribution and exchange of goods and services
    3. C.all activities involved in the production of goods and services
    4. D.transporting and warehousing of goods only
    Show answer

    Answer: B all activities in the distribution and exchange of goods and services

  30. 30.
    Consumers could be encouraged to purchase a company's product through
    1. A.research
    2. B.planning
    3. C.distribution
    4. D.advertisement
    Show answer

    Answer: D advertisement

  31. 31.
    Dealers in stock exchange such as bulls, bears and stags are categorized as
    1. A.actuaries
    2. B.promoters
    3. C.speculators
    4. D.underwriter
    Show answer

    Answer: C speculators

  32. 32.
    Examples of current assets are
    1. A.cash and trade debtors
    2. B.cash and trade creditors
    3. C.trade debtors, trade creditors and cash
    4. D.trade creditors and trade debtors
    Show answer

    Answer: A cash and trade debtors

  33. 33.
    Goods bought into the country for sale are the country's
    1. A.invisible imports
    2. B.invisible exports
    3. C.visible imports
    4. D.visible exports
    Show answer

    Answer: C visible imports

  34. 34.
    One advantage of small scale retail outlets is
    1. A.availability of self service facilities
    2. B.ability to buy in bulk
    3. C.easy acess to large amount of capital
    4. D.personal attention to customers
    Show answer

    Answer: D personal attention to customers

  35. 35.
    One of the functions of a trade association is to
    1. A.pay members salaries
    2. B.promote members' welfare
    3. C.provide loans to members
    4. D.provide employment for members
    Show answer

    Answer: B promote members' welfare

  36. 36.
    One of the functions of commerical banks that cannot be performed by central banks is
    1. A.collection of old notes
    2. B.collection of deposits from the public
    3. C.issuance of treasury bills
    4. D.printing of bank notes
    Show answer

    Answer: B collection of deposits from the public

  37. 37.
    One of the objectives of the Niger Basin Commission is to
    1. A.regulate the movement of citizens across borders
    2. B.improve tariff and quota on non-members
    3. C.regulate the movement of cargo along the river
    4. D.streaming the construction of dams on the river
    Show answer

    Answer: D streaming the construction of dams on the river

  38. 38.
    One of the products of the construction industry is a
    1. A.piece of cloth
    2. B.bag of cement
    3. C.television
    4. D.chair
    Show answer

    Answer: B bag of cement

  39. 39.
    Payment made to a carrier for transportation of goods is
    1. A.freight
    2. B.fee
    3. C.fare
    4. D.duty
    Show answer

    Answer: A freight

  40. 40.
    Sea vessels that do not operate on regular times and routes are
    1. A.tramps
    2. B.ocean liners
    3. C.container ships
    4. D.ferries
    Show answer

    Answer: B ocean liners

  41. 41.
    The activity which improves the appearance of a product and also aimed at protecting it is
    1. A.advertising
    2. B.grading
    3. C.labelling
    4. D.packaging
    Show answer

    Answer: D packaging

  42. 42.
    The bank which acts as the lender of last resort is the
    1. A.Central bank
    2. B.Commercial bank
    3. C.Merchant bank
    4. D.Mortegage bank
    Show answer

    Answer: A Central bank

  43. 43.
    The commission on a postal order is
    1. A.tariff
    2. B.poundage
    3. C.brokerage
    4. D.fee
    Show answer

    Answer: B poundage

  44. 44.
    The difference between a country's imports and exports of goods in a particular year is
    1. A.terms of trade
    2. B.terms of payment
    3. C.balance of payment
    4. D.balance of trade
    Show answer

    Answer: C balance of payment

  45. 45.
    The document issued by a public company allowing it to commence business is the
    1. A.Articles of Association
    2. B.Certificate of Incorporation
    3. C.Memorandum of Association
    4. D.Certificate of Trading
    Show answer

    Answer: D Certificate of Trading

  46. 46.
    The face-to-face meeting of the seller with the buyer for the purpose of making sales is
    1. A.mass selling
    2. B.impulse buying
    3. C.personal selling
    4. D.sale promotion
    Show answer

    Answer: C personal selling

  47. 47.
    The growth of commerce is not enhanced by
    1. A.development of modern forms of production
    2. B.government participation in business
    3. C.high population growth
    4. D.low per capita income
    Show answer

    Answer: D low per capita income

  48. 48.
    The incentive given to a buyer to encourage prompt payment is
    1. A.cash discount
    2. B.seasonal discount
    3. C.quantity discount
    4. D.trade discount
    Show answer

    Answer: A cash discount

  49. 49.
    The issue of prospectus by a company is an invitation to members of the public to
    1. A.subscribe to the company's shares
    2. B.attend the company's Annual general Meeting
    3. C.buy the company's products
    4. D.attend the company's board meeting
    Show answer

    Answer: A subscribe to the company's shares

  50. 50.
    The last link in a channel of distribution is the
    1. A.wholesaler
    2. B.retailer
    3. C.consumer
    4. D.agent
    Show answer

    Answer: C consumer

  51. 51.
    The law by which a seller transfers the property in goods to a buyer at an agreed price is the
    1. A.Weights and Measure Act
    2. B.Trade Description Act
    3. C.Sale of Goods Act
    4. D.Foods and Drugs Act
    Show answer

    Answer: C Sale of Goods Act

  52. 52.
    The management function which involves measuring outcomes and taking corrective action to reduce error is
    1. A.staffing
    2. B.organizing
    3. C.directing
    4. D.controlling
    Show answer

    Answer: D controlling

  53. 53.
    The marketing concept emphasizes
    1. A.sales of goods directly to customers
    2. B.use of promotional tools to stimulate sale
    3. C.mass production of goods
    4. D.consumer's satisfaction at a profit
    Show answer

    Answer: D consumer's satisfaction at a profit

  54. 54.
    The marketing term which regards the consumer as king that must be satisfied is
    1. A.market segmentation
    2. B.market research
    3. C.marketing concept
    4. D.marketing mix
    Show answer

    Answer: C marketing concept

  55. 55.
    The part of issued share capital that the company has asked the subscribers to pay for
    1. A.authorised capital
    2. B.called-up capital
    3. C.nominal capital
    4. D.paid-up capital
    Show answer

    Answer: B called-up capital

  56. 56.
    The principle which prevents an insured from receiving a claim that is more than the value of the loss, if the property is insured by more than one company is
    1. A.indemnity
    2. B.contribution
    3. C.proximate cause
    4. D.uberrimae fidei
    Show answer

    Answer: B contribution

  57. 57.
    The provision of services is classified under
    1. A.batch production
    2. B.flow production
    3. C.secondary production
    4. D.tertiary production
    Show answer

    Answer: D tertiary production

  58. 58.
    The quality of money which makes it possible to buy goods in small quantities is
    1. A.portability
    2. B.homogeneity
    3. C.divisibility
    4. D.durability
    Show answer

    Answer: C divisibility

  59. 59.
    The resources put together to create goods and services are
    1. A.working capital
    2. B.producer goods
    3. C.factors of production
    4. D.consumer goods
    Show answer

    Answer: C factors of production

  60. 60.
    The right to buy or sell stock in the stock exchange within a stipulated period is
    1. A.option
    2. B.contango
    3. C.backwardation
    4. D.brokerage
    Show answer

    Answer: A option

  61. 61.
    The safe keeping of goods produced until they are needed is
    1. A.hoarding
    2. B.marketing
    3. C.packaging
    4. D.warehousing
    Show answer

    Answer: D warehousing

  62. 62.
    The service of a retailer is part of production because it
    1. A.creates a link between consumers and producers
    2. B.enables finished goods to reach consumers
    3. C.increases consumers standard of living
    4. D.is a commercial occupation
    Show answer

    Answer: B enables finished goods to reach consumers

  63. 63.
    The share value stated on a share certificate is
    1. A.above par value
    2. B.below par value
    3. C.market value
    4. D.nominal value
    Show answer

    Answer: D nominal value

  64. 64.
    The type of occupation that a broker belongs to is
    1. A.commercial
    2. B.construction
    3. C.extraction
    4. D.manufacturing
    Show answer

    Answer: A commercial

  65. 65.
    Use the information below to answer questions 13 and 14
    #
    Sales50,000.00
    Debtors10,000.00
    Cash in hand5,000.00
    Opening stock30,000.00
    Creditors8,000.00
    Purchases16,000.00
    Overdraft12,000.00
    Closing stock10,000.00
    1. A.#35,000.00
    2. B.#20,000.00
    3. C.#15,000.00
    4. D.#14,000.00
    Show answer

    Answer: D #14,000.00

  66. 66.
    Use the information below to answer questions 13 and 14
    #
    Sales50,000.00
    Debtors10,000.00
    Cash in hand5,000.00
    Opening stock30,000.00
    Creditors8,000
    1. A.#35,000.00
    2. B.#20,000.00
    3. C.#5,000.00
    4. D.#14,000.00
    Show answer

    Answer: C #5,000.00

  67. 67.
    When a company insures the lives of all its employees collectively, the policy is
    1. A.accident insurance
    2. B.fleet insurance
    3. C.fidelity guarantee insurance
    4. D.group insurance
    Show answer

    Answer: D group insurance

  68. 68.
    When a share with a nominal value of #50 is quoted at #70, it is being sold
    1. A.cum div
    2. B.ex-div
    3. C.at a discount
    4. D.at a premium
    Show answer

    Answer: D at a premium

  69. 69.
    When the cost of sales is divided by the average stock, the result is
    1. A.gross profit
    2. B.net profit
    3. C.rate of turnover
    4. D.working capital
    Show answer

    Answer: C rate of turnover

  70. 70.
    Which of the following activities is not an example of the extractive industry?
    1. A.weaving
    2. B.quarrying
    3. C.hunting
    4. D.fishing
    Show answer

    Answer: A weaving

  71. 71.
    Which of the following documents would a shareholder inspect to know his voting rights?
    1. A.Articles of Association
    2. B.Certificate of Incorporation
    3. C.Certificate of Trading
    4. D.Memorandum of Association
    Show answer

    Answer: A Articles of Association

  72. 72.
    Which of the following groups would advocate for the supply of constant electricity to households?
    1. A.Consumer's association
    2. B.Credit union
    3. C.Employer's association
    4. D.Labour union
    Show answer

    Answer: A Consumer's association

  73. 73.
    Which of the following is not a characteristic of a commercial bank?
    1. A.Established as limited liability company
    2. B.Established by individuals or organizations
    3. C.Established to issue bank notes
    4. D.Established with the view of making profit
    Show answer

    Answer: C Established to issue bank notes

  74. 74.
    Which of the following is not a component of the marketing mix?
    1. A.product
    2. B.production
    3. C.promotion
    4. D.place
    Show answer

    Answer: B production

  75. 75.
    Which of the following is not a function of a consumer association?
    1. A.Ensuring that consumers buy quality goods
    2. B.Educating consumers on their rights
    3. C.Penalizing importers of fake goods
    4. D.Ensuring that fair prices are charged
    Show answer

    Answer: C Penalizing importers of fake goods

  76. 76.
    Which of the following is not a right of a consumer?
    1. A.Right to a fair hearing
    2. B.Right to buy on credit
    3. C.Right to obtain replacement
    4. D.Right to safe product
    Show answer

    Answer: B Right to buy on credit

  77. 77.
    Which of the following is not an objective of ECOWAS?
    1. A.promotion of a common language
    2. B.improvement of infrastructural facilities
    3. C.encouragement of free movement of people
    4. D.encouragement of trade among member countries
    Show answer

    Answer: A promotion of a common language

  78. 78.
    Which of the following organizations provide essential goods and services at low cost to citizens?
    1. A.Thrift societies
    2. B.Public enterprises
    3. C.Private companies
    4. D.Cooperative societies
    Show answer

    Answer: B Public enterprises

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Commerce papers

JAMB Commerce 1994–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux