Skip to content

Chemistry past questions: NECO SSCE 2001

41 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

41 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    20 cm \(^3\) of 0.09 mol dm \(^{-3}\) solution of tetraoxosuiphate (Vi) acid requires 30cm \(^3\) of sodium hydroxide solution for complete neutralization. The molar concentration of sodium hydroxide is [H = 1; S = 32; 0 = 16; Na = 23]
    1. A.0.03 mol d\(m ^{3}\)
    2. B.0.12 mol d\(m ^{3}\)
    3. C.0.27 mol d\(m ^{3}\)
    4. D.0.45 mol d\(m ^{3}\)
    5. E.0.90 mol d\(m ^{3}\)
    Show answer

    Answer: B 0.12 mol d\(m ^{3}\)

  2. 2.
    A gas X diffuse through porous partition at the rate of 3 c\(m_{3}\) per second. Under the same condition hydrogen diffused at the rate of 15 c\(m_{3}\) per second. What is the 42. relative molecular mass of X.
    1. A.5
    2. B.12
    3. C.18
    4. D.45
    5. E.50
    Show answer

    Answer: E 50

  3. 3.
    A measure of the degree of disorderliness in a chemical system is known as the
    1. A.activation energy
    2. B.enthalpy
    3. C.entropy
    4. D.equilibrium
    5. E.free energy
    Show answer

    Answer: C entropy

  4. 4.
    An experiment to test the conductance of 0,1 M solutions of the substances listed below was perform. I ammonia II ammonium chloride III ethanoic acid IV sodium ethanoate Which pair of substances show the least conductance?
    1. A.I and II
    2. B.I and III
    3. C.I and IV
    4. D.II and III
    5. E.II and IV
    Show answer

    Answer: B I and III

  5. 5.
    Animal charcoal differs from wood charcoal in that it
    1. A.has a dark colour
    2. B.has a high carbon content
    3. C.is a good absorbent
    4. D.is crystalline
    5. E.is rich in phosphate content
    Show answer

    Answer: E is rich in phosphate content

  6. 6.
    Detergents are better than soaps for washing in hard water because
    1. A.hard water contains insoluble calcium salts.
    2. B.they contain bleaching powder.
    3. C.they contain palmitic acid.
    4. D.they do not form insoluble calcium and magnesium salts.
    5. E.they are organic compounds.
    Show answer

    Answer: D they do not form insoluble calcium and magnesium salts.

  7. 7.
    Ethanol is a product of fermentation of simple sugars. Which method is used to separate ethanol from the other products?
    1. A.boiling off the ethanoic
    2. B.filtration
    3. C.fractional crystallisation
    4. D.fractional distillation
    5. E.isomerisation
    Show answer

    Answer: D fractional distillation

  8. 8.
    Faraday s first law of electrolysis can be expressed mathematically as
    1. A.m=I/it
    2. B.mαit
    3. C.Q=it
    4. D.QαI/it
    5. E.Qαit
    Show answer

    Answer: B mαit

  9. 9.
    Fructose and glucose are
    1. A.allotropes of each other
    2. B.both disaccharides
    3. C.dimere of each other
    4. D.isomers of each other
    5. E.isotopes of each other
    Show answer

    Answer: D isomers of each other

  10. 10.
    How much sodium hydroxide is required to make 250 cm3 of 0.1 molar solution? Na=23; 0=16; H=1]
    1. A.10.0 g
    2. B.4.0g
    3. C.2.0 g
    4. D.1 .0g
    5. E.0.1 g
    Show answer

    Answer: D 1 .0g

  11. 11.
    if an element X with atomic number 13 combines with an element Y whose atomic number is 8 the most likely formula of the compound formed between X and Y is?
    1. A.XY
    2. B.\(X _{2} Y\)
    3. C.X\(Y _{2}\)
    4. D.\(X _{3} Y _{2}\)
    5. E.\(X _{2} Y _{3}\)
    Show answer

    Answer: E \(X _{2} Y _{3}\)

  12. 12.
    in any chemical reaction, the total mass of products is always equal to that of the reactants. This Is statement of the law of:
    1. A.conservation of matter
    2. B.Constant composition
    3. C.definite proportions
    4. D.multiple proportions
    5. E.reciprocal proportions
    Show answer

    Answer: A conservation of matter

  13. 13.
    NaCl(s) does NOT conduct electricity, but N(aq) does. This is because
    1. A.NaCl(s) is non-ionic but NaCl(aq) is ion
    2. B.NaCl(aq) contains mobile electrons, where absent in NaCl(s)
    3. C.NaCl(aq) contains mobile ions which Nacl,) does not contain
    4. D.NaCl(s) ionizes partiality while NaCl(aq) iodizes completely
    5. E.NaCl(s) decomposes when heated but NCl(aq) is stable to heat. –
    Show answer

    Answer: C NaCl(aq) contains mobile ions which Nacl,) does not contain

  14. 14.
    On exposure to hydrogen sulphide, moist lead (II) ethanoate paper turns
    1. A.black
    2. B.blue
    3. C.green
    4. D.white
    5. E.yellow
    Show answer

    Answer: A black

  15. 15.
    The alloy used for welding and plumbing contains
    1. A.aluminum and copper
    2. B.copper and tin
    3. C.iron and aluminum
    4. D.lead and antimony
    5. E.lead and tin
    Show answer

    Answer: E lead and tin

  16. 16.
    The atomic number of iron is 56. The number of unpaired electrons in the Fe3+ ion is
    1. A.1
    2. B.2
    3. C.3
    4. D.4
    5. E.5
    Show answer

    Answer: E 5

  17. 17.
    The Atomic theory model which explains that electrons in an atom revolve round quantized energy levels is attributed to
    1. A.Becquerel.
    2. B.Bohr.
    3. C.de Broglie.
    4. D.Rutherford.
    5. E.Thompson.
    Show answer

    Answer: B Bohr.

  18. 18.
    The best way to distinguish between N\(a_{2}\)C\(O_{3}\)and NaHC\(O_{2}\) is by.
    1. A.adding an acid.
    2. B.adding an alkali.
    3. C.dissolving in water.
    4. D.exposing to air.
    5. E.heating.
    Show answer

    Answer: E heating.

  19. 19.
    The decreasing order of the oxidising power of the halogens is
    1. A.Br>I>Cl>F
    2. B.F>I>Cl>Br
    3. C.F>Cl>Br>l
    4. D.I>Br>Cl>F
    5. E.Cl>Br>F>I
    Show answer

    Answer: C F>Cl>Br>l

  20. 20.
    The green colour solution of an Fe2 salt changes to a brown solution of an Fe3+ salt by
    1. A.conversion.
    2. B.elimination.
    3. C.oxidation.
    4. D.reduction.
    5. E.substitution.
    Show answer

    Answer: C oxidation.

  21. 21.
    The high boiling point of hydrogen fluoride can be explained in terms of
    1. A.covalent bonds
    2. B.dative bonds
    3. C.dipole-dipole bonds
    4. D.electrovalent (ionic) bonds
    5. E.hydrogen bonds
    Show answer

    Answer: E hydrogen bonds

  22. 22.
    The Kinetic theory can NOT be used to explain
    1. A.allotropy.
    2. B.Brownian movement.
    3. C.diffusion.
    4. D.Tyndal effect.
    5. E.vaporization.
    Show answer

    Answer: A allotropy.

  23. 23.
    The maximum number of electrons that can occupy the shell having a principal quantum number of 3 is
    1. A.3
    2. B.9
    3. C.10
    4. D.18
    5. E.32
    Show answer

    Answer: D 18

  24. 24.
    The molar mass of a compound X is 56. its empirical formula is CH2. X is
    1. A.butene
    2. B.butyne
    3. C.ethene
    4. D.propene
    5. E.propyne
    Show answer

    Answer: A butene

  25. 25.
    The oxidation number of X in \(XO_{4}^{3-}\) is
    1. A.1
    2. B.-2
    3. C.3
    4. D.4
    5. E.5
    Show answer

    Answer: E 5

  26. 26.
    The position of an element in the Periodic Table is determined by?
    1. A.its atomic radius
    2. B.its density
    3. C.its relative atomic mass
    4. D.the number of protons in its atom
    5. E.the number of neutrons in its atoms
    Show answer

    Answer: D the number of protons in its atom

  27. 27.
    The use of sulphur to vulcanize rubber is made to make it
    1. A.blacker
    2. B.cheaper.
    3. C.more elastic
    4. D.tougher
    5. E.softer
    Show answer

    Answer: D tougher

  28. 28.
    To test for the presence of chloride ions in ion, correct sequence of reagents to use is
    1. A.Ba(N\(O _{3} ) _{2} (\)aq) then HN\(O _{3} (\)aq).
    2. B.HCl(aq) then Ba(N\(O _{3} ) _{2} (\)aq).
    3. C.HCl(aq) then A\(g _{3} (\)aq).
    4. D.HN\(O _{3} (\)aq) then fresh FeS\(O _{4} (\)aq).
    5. E.HN\(O _{3} (\)aq) then AgN\(O _{3} (\)aq).
    Show answer

    Answer: E HN\(O _{3} (\)aq) then AgN\(O _{3} (\)aq).

  29. 29.
    what dose the following equation illustrate? \(^{238}U_{92} → ^{234}Th_{90} + ^4 He_2\)
    1. A.Artificial radioactivity
    2. B.nuclear fission
    3. C.nuclear fusion
    4. D.radio-decomposition
    5. E.spontaneous disintegration
    Show answer

    Answer: E spontaneous disintegration

  30. 30.
    What is the ratio of the rate of diffusion of carbon(IV) oxide to that of propane, under the same conditions? [H = 1; C= 12; 0= 161
    1. A.1:01
    2. B.1:10
    3. C.2:01
    4. D.2:03
    5. E.3:01
    Show answer

    Answer: A 1:01

  31. 31.
    When an electric current is passed through a solution containing dilute tetraoxosulphate (Vi) acid, 190 c\(m^{3}\) of hydrogen gas is evolved. if the measurements were made at 26°C and 736 mmHg, what is the volume of hydrogen at s.t.p.?
    1. A.164 c\(m ^{3}\)
    2. B.168 c\(m ^{3}\)
    3. C.179.1.c\(m ^{3}\)
    4. D.201.5c\(m ^{3}\)
    5. E.546 c\(m ^{3}\)
    Show answer

    Answer: B 168 c\(m ^{3}\)

  32. 32.
    Which compound can be used as a reducing agent in a reaction?
    1. A.C\(l _{2}\)
    2. B.KMn\(O _{4}\)
    3. C.KC\(r _{2} O _{7}\)
    4. D.Mn\(O _{2}\)
    5. E.N\(a _{2}\) S\(O _{3}\)
    Show answer

    Answer: E N\(a _{2}\) S\(O _{3}\)

  33. 33.
    Which compound is a component of baking powder?
    1. A.N\(a _{2}\) C\(O _{3}\)
    2. B.N\(a _{2}\) S\(O _{4}\)
    3. C.K\(H _{2}\) C\(O _{3}\)
    4. D.NaHC\(O _{3}\)
    5. E.NaHS\(O _{4}\)
    Show answer

    Answer: D NaHC\(O _{3}\)

  34. 34.
    Which compound is a product of the hydrolysis of the of CH \(_3\) COOC \(_3\) H \(_7\) with aqueous sodium hydroxide?
    1. A.C\(H _{3}\) COONa
    2. B.C\(H _{3}\) COONaCC\(H _{3}\) OH
    3. C.C\(H _{3}\) OH
    4. D.\(C _{2} H _{5}\) OH
    5. E.\(C _{3} H _{7}\) COONa
    Show answer

    Answer: A C\(H _{3}\) COONa

  35. 35.
    Which compound will have the lowest boiling point?
    1. A.C\(H _{3}\) OH
    2. B.C\(H _{3}\) COOH
    3. C.C\(H _{3}\) CHOH
    4. D.\(C _{4} H _{10}\)
    5. E.(C\(H _{3} ) _{3}\) CH
    Show answer

    Answer: D \(C _{4} H _{10}\)

  36. 36.
    Which element contains the greatest number of moles?
    1. A.8 g of Helium
    2. B.48 g of Carbon
    3. C.78 g of Potassium
    4. D.130g of Zinc
    5. E.216g of Sliver
    Show answer

    Answer: B 48 g of Carbon

  37. 37.
    Which metal will dissolve in aqueous sodium hydroxide?
    1. A.aluminium
    2. B.copper
    3. C.iron
    4. D.sikeer
    5. E.tin
    Show answer

    Answer: A aluminium

  38. 38.
    Which method is NOT used to determine rate of a reaction?
    1. A.change in amount of precipitate formed
    2. B.change in equilibrium constant
    3. C.change in intensity of colour
    4. D.change in pH values
    5. E.change in total gas pressure
    Show answer

    Answer: B change in equilibrium constant

  39. 39.
    Which of the following is TRUE of a catalyst? I. it alters the activation energy of a reaction II. it is effective in a reaction but cannot initiate a reaction III, it affects the equilibrium of a reversible reaction IV. it affects the overall reaction
    1. A.I and II only
    2. B.I, II and III only
    3. C.II and III only
    4. D.II, II and IV only
    5. E.III and IV only
    Show answer

    Answer: A I and II only

  40. 40.
    Which statement BEST describes the process of oxidation?
    1. A.addition of hydrogen
    2. B.loss of oxygen
    3. C.decrease in oxidation number
    4. D.loss of electrons
    5. E.gain of elections
    Show answer

    Answer: D loss of electrons

  41. 41.
    White is NOT a property of metals?
    1. A.ductile:
    2. B.malleable
    3. C.conduct heat and electricity
    4. D.have many oxidation states
    5. E.high melting points anti boiling points
    Show answer

    Answer: D have many oxidation states

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Chemistry papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux