Skip to content

Chemistry past questions: WAEC SSCE 2025

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A covalent hydride which does not exist as a gas at room temperature is
    1. A.H \(_2\) O
    2. B.BH \(_3\)
    3. C.HCl
    4. D.H \(_2\) S
    Show answer

    Answer: A H \(_2\) O

  2. 2.
    A few drops of sodium hydroxide is added to an aqueous solution, a green precipitate is formed. The ion that may be present in the solution is
    1. A.Cu \(^{2+}\)
    2. B.Fe \(^{2+}\)
    3. C.Fe \(^{3+}\)
    4. D.NH \(_4\) \(^{+}\)
    Show answer

    Answer: B Fe \(^{2+}\)

  3. 3.
    A salt that could be prepared by double decomposition is
    1. A.sodium trioxocarbonate (IV)
    2. B.barium trioxonitrate (V)
    3. C.lead (II) trioxonitrate (V)
    4. D.silver chloride
    Show answer

    Answer: D silver chloride

  4. 4.
    Alkali metals are good conductors of heat and electricity because they
    1. A.contain delocalised electrons
    2. B.are found in the d-block
    3. C.have vibrating ions
    4. D.are all metals
    Show answer

    Answer: A contain delocalised electrons

  5. 5.
    All the following compounds are covalent except
    1. A.NO \(_2\)
    2. B.SO \(_3\)
    3. C.SO \(_2\)
    4. D.KNO \(_3\)
    Show answer

    Answer: D KNO \(_3\)

  6. 6.
    All the following compounds are ionic except
    1. A.AgCl
    2. B.KNO \(_3\)
    3. C.NO \(_2\)
    4. D.(NH \(_4\) ) \(_2\) CO \(_3\)
    Show answer

    Answer: C NO \(_2\)

  7. 7.
    Aluminum is extracted by
    1. A.electrolysis of the purified ore
    2. B.froth floatation of the smelted ore
    3. C.reduction of the ore with coke in a furnace
    4. D.roasting the ore in excess supply of air
    Show answer

    Answer: A electrolysis of the purified ore

  8. 8.
    Biotechnology is applied in the following processes except
    1. A.baking of bread
    2. B.production of wine
    3. C.production of antibiotics
    4. D.manufacturing of soap
    Show answer

    Answer: D manufacturing of soap

  9. 9.
    Both Na \(^+\) and K \(^+\) have
    1. A.tendency to give electrons
    2. B.positive reduction potential
    3. C.tendency to accept electrons
    4. D.negative oxidation potential
    Show answer

    Answer: C tendency to accept electrons

  10. 10.
    Empirical formula is the
    1. A.simplest formula of a compound
    2. B.molecular formula of a compound
    3. C.chemical formula of a compound
    4. D.structural formula of a compound
    Show answer

    Answer: A simplest formula of a compound

  11. 11.
    Ethanol could be prepared in the laboratory by
    1. A.reduction of ethanoic acid
    2. B.oxidation of primary alkanol
    3. C.oxidation of alkenes
    4. D.hydration of ethene
    Show answer

    Answer: D hydration of ethene

  12. 12.
    Exothermic reactions take place when energy given out in making bonds is
    1. A.less than energy in for breaking bonds
    2. B.more than energy taken in for breaking bonds
    3. C.equal to the energy taken in for breaking bonds
    4. D.remains the same as the energy taken in
    Show answer

    Answer: B more than energy taken in for breaking bonds

  13. 13.
    Five d-orbitals have the same energy level in an isolated transition metal are described as
    1. A.degenerate
    2. B.non-degenerate
    3. C.high level orbital
    4. D.low-level orbital
    Show answer

    Answer: A degenerate

  14. 14.
    How many pi-bond(s) is/are present in propene?
    1. A.three
    2. B.six
    3. C.two
    4. D.one
    Show answer

    Answer: D one

  15. 15.
    If 25cm \(^3\) of a saturated solution contains 0.02 moles of the solute, determine the solubility of the solute.
    1. A.5.0 X 10 \(^{-4}\) mol dm \(^{-3}\)
    2. B.0.8 mol dm \(^{-3}\)
    3. C.0.4 mol dm \(^{-3}\)
    4. D.5.0 X 10 \(^{-2}\) mol dm \(^{-3}\)
    Show answer

    Answer: B 0.8 mol dm \(^{-3}\)

  16. 16.
    If a gas occupies a volume of 400cm \(^3\) at a temperature of 400K and a pressure of 1 atm, at what temperature and pressure would its volume be 200cm \(^3\) ?
    1. A.800 K and 1 atm
    2. B.800 k and 0.5 atm
    3. C.200 k and 1 atm
    4. D.200 k and 0.5 atm
    Show answer

    Answer: C 200 k and 1 atm

  17. 17.
    If acidified K \(_2\) Cr \(_2\) O \(_7\) acts as an oxidizing agent, the colour changes from
    1. A.orange to red
    2. B.yellow to green
    3. C.orange to green
    4. D.yellow to red
    Show answer

    Answer: C orange to green

  18. 18.
    In a chemical reaction, ΔH is positive when
    1. A.ΔH \(_{product}\) > ΔH \(_{reactants}\)
    2. B.ΔH \(_{product}\) < ΔH \(_{reactants}\)
    3. C.ΔH \(_{product}\) = ΔH \(_{reactants}\)
    4. D.ΔH \(_{product}\) = 0
    Show answer

    Answer: A ΔH \(_{product}\) > ΔH \(_{reactants}\)

  19. 19.
    In the electrolysis of dilute hydrochloric acid at the anode
    1. A.Oxygen gas is given off
    2. B.hydrogen gas is given off
    3. C.chlorine gas is given off
    4. D.hydrogen chloride gas is given off
    Show answer

    Answer: A Oxygen gas is given off

  20. 20.
    In the periodic table, valence electrons are indicated by
    1. A.group number
    2. B.Shell number
    3. C.period number
    4. D.atomic mass
    Show answer

    Answer: A group number

  21. 21.
    In the use of a universal indicator, red colour is an indication that the substance is a
    1. A.concentrated acid
    2. B.concentrated alkali
    3. C.dilute acid
    4. D.dilute base
    Show answer

    Answer: A concentrated acid

  22. 22.
    In which of the following arrangements are the ions arranged in decreasing order of ionic size?
    1. A.F \(^-\) ,Na \(^+\) , Mg \(^{2+}\) , Al \(^{3+}\)
    2. B.Na \(^+\) , Mg \(^{2+}\) , Al \(^{3+}\) ,F \(^-\)
    3. C.Al \(^{3+}\) , Na \(^+\) , Mg \(^{2+}\) , F \(^-\)
    4. D.Al \(^{3+}\) , Mg \(^{2+}\) , Na \(^+\) , F \(^-\)
    Show answer

    Answer: A F \(^-\) ,Na \(^+\) , Mg \(^{2+}\) , Al \(^{3+}\)

  23. 23.
    Iodine could be separated from the mixture of iodine and Calcium chloride by
    1. A.Evaporation
    2. B.Sublimation
    3. C.fractional distillation
    4. D.fractional crystallization
    Show answer

    Answer: B Sublimation

  24. 24.
    Neutral atom of Neon with atomic number 10 is isoelectronic with
    1. A.K \(^+\)
    2. B.Mg \(^{2+}\)
    3. C.Ca \(^{2+}\)
    4. D.Li \(^+\)
    Show answer

    Answer: B Mg \(^{2+}\)

  25. 25.
    Nickel is used in the hydrogenation of alkenes because it
    1. A.Increases the yield of the product
    2. B.lowers the activation energy of the reaction
    3. C.makes the reaction more exothermic
    4. D.prevents a reverse reaction from occuring
    Show answer

    Answer: B lowers the activation energy of the reaction

  26. 26.
    Nucleons are sub-atomic particles which consist of
    1. A.protons and neutrons
    2. B.neutrons and electrons
    3. C.protons and electrons
    4. D.neutrons, protons and electrons
    Show answer

    Answer: A protons and neutrons

  27. 27.
    Sodium chloride is used in the following processes except
    1. A.treatment of water
    2. B.manufacturing of chloride
    3. C.preservation of food
    4. D.separation of soap glycerol
    Show answer

    Answer: A treatment of water

  28. 28.
    The allotrope of carbon used in the decolourization of sugar is
    1. A.charcoal
    2. B.graphite
    3. C.lampblack
    4. D.soot
    Show answer

    Answer: A charcoal

  29. 29.
    The electron configuration of element Y is 1S \(^2\) 2S \(^2\) 2P \(^6\) 3S \(^2\) 3P \(^4\) . Y, therefore,
    1. A.has mass number of 16
    2. B.has three unpaired electron
    3. C.belongs to period 4
    4. D.belongs to group VI
    Show answer

    Answer: D belongs to group VI

  30. 30.
    The filter in a cigarette reduces the amount of nicotine inhaled by
    1. A.adsorption
    2. B.absorption
    3. C.burning
    4. D.evaporation
    Show answer

    Answer: A adsorption

  31. 31.
    The IUPAC name of the compound CH \(_3\) CHClCH \(_2\) OH is
    1. A.chloropropanol
    2. B.1-chloropropan-1-ol
    3. C.2-chloropropan-3-ol
    4. D.2-chloropropan-1-ol
    Show answer

    Answer: D 2-chloropropan-1-ol

  32. 32.
    The lustre of a metal is due to its
    1. A.high density
    2. B.refractive density
    3. C.chemical inertness
    4. D.free electrons
    Show answer

    Answer: D free electrons

  33. 33.
    The metal carbonate that would not decompose when heated strongly is
    1. A.Al \(_2\) CO \(_3\)
    2. B.CaCO \(_3\)
    3. C.MgCO \(_3\)
    4. D.Na \(_2\) CO \(_3\)
    Show answer

    Answer: D Na \(_2\) CO \(_3\)

  34. 34.
    The nucleus of a hydrogen atom consists of
    1. A.one proton only
    2. B.one proton and one neutron
    3. C.one neutron only
    4. D.one electron only
    Show answer

    Answer: A one proton only

  35. 35.
    The number of moles of KOH present in 200cm \(^3\) of 5.6 g dm \(^{-3}\) solution is [KOH = 56 g mol \(^{-1}\) ]
    1. A.2.01
    2. B.1.12
    3. C.0.02
    4. D.0.01
    Show answer

    Answer: C 0.02

  36. 36.
    The percentage by mass of water in Na \(_2\) CO \(_3\) .10H \(_2\) O is [ Na \(_2\) CO \(_3\) .10H \(_2\) O = 286, H \(_2\) O = 18 ]
    1. A.68.4%
    2. B.62.9%
    3. C.9.7%
    4. D.6.3%
    Show answer

    Answer: B 62.9%

  37. 37.
    When a hypothesis is proven within the limit of available evidence, it becomes a
    1. A.scope
    2. B.theory
    3. C.principle
    4. D.law
    Show answer

    Answer: B theory

  38. 38.
    When C \(_2\) H \(_4\) molecule is polymerized, the polymer formed is
    1. A.polyethene
    2. B.polyethane
    3. C.polypropene
    4. D.polybutene
    Show answer

    Answer: A polyethene

  39. 39.
    Which of the following alkanols is tertiary?
    1. A.2-methylpentan-2-ol
    2. B.2-methylpentan-1-ol
    3. C.pentan-3-ol
    4. D.pentan-2-ol
    Show answer

    Answer: A 2-methylpentan-2-ol

  40. 40.
    Which of the following bonds is not an intermolecular force?
    1. A.Hydrogen bond
    2. B.Van der waal's
    3. C.dipole-dipole
    4. D.metallic bond
    Show answer

    Answer: D metallic bond

  41. 41.
    Which of the following compounds would readily undergo addition reaction?
    1. A.ethane
    2. B.butene
    3. C.ethanol
    4. D.benzene
    Show answer

    Answer: B butene

  42. 42.
    Which of the following conditions are necessary for the preparation of alkanoates from alkanols and alkanoic acids?
    1. A.Water and NaOH
    2. B.Conc. H \(_2\) SO \(_4\) and heat
    3. C.NaOH and heat
    4. D.Water and aqueous HCl
    Show answer

    Answer: B Conc. H \(_2\) SO \(_4\) and heat

  43. 43.
    Which of the following elements is a metalloid?
    1. A.Aluminium
    2. B.Selenium
    3. C.Phosphorus
    4. D.Sodium
    Show answer

    Answer: B Selenium

  44. 44.
    Which of the following elements is commercially obtained by the electrolysis of its fused salt?
    1. A.Silver
    2. B.Copper
    3. C.Helium
    4. D.Sodium
    Show answer

    Answer: D Sodium

  45. 45.
    Which of the following gases is used in fire extinguishers?
    1. A.Carbon(IV)oxide
    2. B.Nitrogen(IV)oxide
    3. C.Carbon(II)oxide
    4. D.Sulphur(IV)oxide
    Show answer

    Answer: A Carbon(IV)oxide

  46. 46.
    Which of the following metals would not release hydrogen when reacted with dilute HCl?
    1. A.Calcium
    2. B.Silver
    3. C.Iron
    4. D.Zinc
    Show answer

    Answer: B Silver

  47. 47.
    Which of the following oxides is amphoteric?
    1. A.CaO
    2. B.MgO
    3. C.BaO
    4. D.BeO
    Show answer

    Answer: D BeO

  48. 48.
    Which of the following oxides would form two different types of acids when dissolved in water?
    1. A.CO \(_2\)
    2. B.NO \(_2\)
    3. C.SO \(_2\)
    4. D.SO \(_3\)
    Show answer

    Answer: B NO \(_2\)

  49. 49.
    Which of the following pairs of gases cannot be collected by downward delivery?
    1. A.SO \(_2\) and NH \(_3\)
    2. B.CO and N \(_2\)
    3. C.Cl \(_2\) and N \(_2\)
    4. D.SO \(_2\) and N \(_2\)
    Show answer

    Answer: B CO and N \(_2\)

  50. 50.
    Which of the following species is the most powerful reducing agent?
    1. A.Bromine atom
    2. B.Chlorine atom
    3. C.Fluoride atom
    4. D.Iodine atom
    Show answer

    Answer: D Iodine atom

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Chemistry papers

WAEC Chemistry 1985–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux