Skip to content

Chemistry past questions: JAMB UTME 2024

137 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

137 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    \(^{14}_7\) N + X → \(^{14}_6\) C + \(^1_1\) P In the reaction above, X is
    1. A.a proton
    2. B.an alpha particle
    3. C.a beta particle
    4. D.a neutron
    Show answer

    Answer: D a neutron

  2. 2.
    \(^{238}_{92}\) U + \(^1_0\) n → \(^{239}_{92}\) U The process above produces
    1. A.atomic mutation
    2. B.a radioactive isotope
    3. C.other neutrons
    4. D.radiations
    Show answer

    Answer: B a radioactive isotope

  3. 3.
    COMPOUNDSTUVW
    FORMULAROR'RCOOH'RCOR'ROH'RCOOR'
    From the table above, which of these two compounds can form functional group isomers?
    1. A.S and T
    2. B.T and U
    3. C.S and V
    4. D.T and V
    Show answer

    Answer: A S and T

  4. 4.
    127g of sodium chloride was dissolved in 1.0dm \(^3\) of distilled water at 25 \(^0\) C . Determine the solubility in moldm \(^{-3}\) of sodium chloride at that temperature. [Na = 23, Cl = 35.5]
    1. A.1.0
    2. B.2.0
    3. C.2.2
    4. D.4.1
    Show answer

    Answer: C 2.2

  5. 5.
    25.0g of potassium chloride were dissolved in 80g of distilled water at 30 \(^0\) C. Calculate the solubility of the solute in mol dm \(^3\) . [K =39, Cl = 35.5]
    1. A.3.9 moldm \(^3\)
    2. B.4.6 moldm \(^3\)
    3. C.4.0 moldm \(^3\)
    4. D.4.2 moldm \(^3\)
    Show answer

    Answer: D 4.2 moldm \(^3\)

  6. 6.
    A factor that does not affect the rate of a chemical reaction is
    1. A.surface area
    2. B.temperature
    3. C.volume
    4. D.catalyst
    Show answer

    Answer: B temperature

  7. 7.
    A gas that turns lime water milky is likely to be from
    1. A.Trioxocarbonate(IV)
    2. B.Chloride
    3. C.Trioxonitrate(V)
    4. D.Tetraoxosulphate(VI)
    Show answer

    Answer: A Trioxocarbonate(IV)

  8. 8.
    A gas when mixed with oxygen, it produces a very hot and early controllable flame. What is the name of the flame and where is it used?
    1. A.Acetylene flame; miners' lamb
    2. B.Oxy-ethylene ; hunters' torch
    3. C.Oxy-ethylene flame; miners' lamb
    4. D.Oxy-ethylene flame ; cutting and welding metals
    Show answer

    Answer: D Oxy-ethylene flame ; cutting and welding metals

  9. 9.
    A liquid hydrocarbon obtained from fractional distillation of coal tar that is used in the pharmaceutical industry is
    1. A.xylene
    2. B.benzene
    3. C.hexane
    4. D.Toluene
    Show answer

    Answer: B benzene

  10. 10.
    A major effect of oil pollution in coastal water is
    1. A.destruction of aquatic life
    2. B.nitrification of the water body
    3. C.detoxification of water
    4. D.disinfection of the water body
    Show answer

    Answer: C detoxification of water

  11. 11.
    A radioactive element of mass 1g has half-life of 2 minutes, what fraction of the substance would have disintegrated after 10 minutes?
    1. A.1/4
    2. B.1/8
    3. C.1/16
    4. D.1/32
    Show answer

    Answer: D 1/32

  12. 12.
    A type of isomerism that ClCH=CHCl can exhibit is
    1. A.chain
    2. B.positional
    3. C.functional group
    4. D.optical
    Show answer

    Answer: B positional

  13. 13.
    A typical chemical reaction will be spontaneous if
    1. A.enthalpy change is negative
    2. B.free energy change is greater than one
    3. C.entropy change is zero
    4. D.enthalpy and free energy change are equal
    Show answer

    Answer: A enthalpy change is negative

  14. 14.
    After breathing in a test tube that contains acidified K \(_2\) Cr \(_2\) O \(_7\) , a man noticed the change in the colour of K \(_2\) Cr \(_2\) O \(_7\) from orange to green. This suggests the presence of
    1. A.alkanone
    2. B.alkanal
    3. C.alkanol
    4. D.alkanoic acid
    Show answer

    Answer: C alkanol

  15. 15.
    Alkanoates are naturally found in
    1. A.lipids
    2. B.vitamins
    3. C.proteins
    4. D.rubbers
    Show answer

    Answer: A lipids

  16. 16.
    Alkylation of benzene is catalyzed by
    1. A.palladium
    2. B.nickel
    3. C.sunlight
    4. D.aluminium chloride
    Show answer

    Answer: D aluminium chloride

  17. 17.
    An example of a compound that is acidic in solution is
    1. A.H \(_3\) PO \(_4\)
    2. B.NH \(_4\) Cl
    3. C.Na \(_2\) CO \(_3\)
    4. D.MgCl \(_2\)
    Show answer

    Answer: B NH \(_4\) Cl

  18. 18.
    An example of a physical change is
    1. A.exposing sodium metal to air
    2. B.boiling of water
    3. C.dissolving calcium metal in water
    4. D.burning of kerosene
    Show answer

    Answer: B boiling of water

  19. 19.
    An example of a substance that does not change directly from solid to gas when heated is
    1. A.NH \(_4\) Cl \((_s\) )
    2. B.I \(_2\) \((_s\) )
    3. C.CaCO \(_3\) \((_s\) )
    4. D.S \(_8\) \((_s\) )
    Show answer

    Answer: C CaCO \(_3\) \((_s\) )

  20. 20.
    An example of an amphoteric oxide is
    1. A.P \(_4\) O \(_{10}\)
    2. B.Al \(_2\) O \(_3\)
    3. C.CuO
    4. D.K \(_2\) O
    Show answer

    Answer: B Al \(_2\) O \(_3\)

  21. 21.
    An example of highly unsaturated hydrocarbon is
    1. A.C \(_2\) H \(_2\)
    2. B.CH \(_4\)
    3. C.C \(_2\) H \(_4\)
    4. D.C \(_4\) H \(_{10}\)
    Show answer

    Answer: A C \(_2\) H \(_2\)

  22. 22.
    An organic compound contains 53.1% Carbon, 6.2% Hydrogen, 12.4% Nitrogen, and 28.3% Oxygen by mass. What is the molecular formula of the compound if its vapour density is 56.5? [ C =12, H = 1, N = 14, O = 16].
    1. A.C \(_5\) H \(_7\) NO \(_2\)
    2. B.C \(_5\) H \(_6\) NO \(_2\)
    3. C.C \(_3\) H \(_6\) NO \(_2\)
    4. D.C \(_3\) H \(_7\) NO \(_2\)
    Show answer

    Answer: A C \(_5\) H \(_7\) NO \(_2\)

  23. 23.
    An organic compound with general formula RCOR' is an
    1. A.alkanone
    2. B.alkanal
    3. C.alkanoate
    4. D.alkanoic acid
    Show answer

    Answer: A alkanone

  24. 24.
    An oxide of nitrogen that can rekindle a glowing splint is
    1. A.nitrogen(I)oxide
    2. B.nitrogen(II)oxide
    3. C.nitrogen(IV)oxide
    4. D.dinitrogen tetraoxide
    Show answer

    Answer: A nitrogen(I)oxide

  25. 25.
    Aqueous solution of sodium hydroxide can be used to test for the presence of : I. Ca \(^{2+}\) , II. Zn \(^{2+}\) , III. Cu \(^{2+}\)
    1. A.I only
    2. B.I and III
    3. C.I, II and III
    4. D.I and II only
    Show answer

    Answer: C I, II and III

  26. 26.
    At a given temperature and pressure, a gas X diffuses twice as fast as gas Y. It follows that
    1. A.Gas Y is two times as heavy as Gas X
    2. B.Gas Y is four times as heavy as Gas X
    3. C.Gas Y is monoatomic
    4. D.Gas X is diatomic
    Show answer

    Answer: D Gas X is diatomic

  27. 27.
    Benzene formed nitrobenzene at temperature of 60 \(^0\) C when it reacts with mixture of concentrated trioxonitrate(V) acid and concentrated
    1. A.phosphoric acid
    2. B.hydrochloric acid
    3. C.tetraoxosulphate(VI) acid
    4. D.hydrogen iodide
    Show answer

    Answer: C tetraoxosulphate(VI) acid

  28. 28.
    Biodegradable pollutants are not safe in water systems because they can cause
    1. A.air pollution
    2. B.soil degradation
    3. C.ill health
    4. D.greenhouse effect
    Show answer

    Answer: C ill health

  29. 29.
    Biuret test is a chemical test used for detecting the presence of
    1. A.carbohydrates
    2. B.proteins
    3. C.amines
    4. D.alkanoates
    Show answer

    Answer: B proteins

  30. 30.
    Boyle's law can be expressed mathematically as
    1. A.PV = K
    2. B.PV = RT
    3. C.V =KT
    4. D.\(\frac{V}{T}\) = K
    Show answer

    Answer: A PV = K

  31. 31.
    C \(_2\) H \(_{4(g)}\) + 3O \(_{2(g)}\) → 2CO \(_{2(g)}\) + 2H \(_2\) O \(_{(g)}\) The above equation represents the combustion of ethene.If 10cm \(^3\) of ethene is burnt in 50cm \(^3\) of oxygen, what would be the volume of oxygen that would remain at the end of the reaction?
    1. A.20cm \(^3\)
    2. B.40cm \(^3\)
    3. C.60cm \(^3\)
    4. D.50cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: A 20cm \(^3\)

  32. 32.
    C \(_x\) H \(_y\) O + 5O \(_2\) → 4CO \(_2\) + 4H \(_2\) O C \(_x\) H \(_y\) O in the equation is
    1. A.CH \(_2\) O
    2. B.C \(_2\) H \(_6\) O
    3. C.CH \(_4\) O
    4. D.C \(_2\) H \(_4\) O
    Show answer

    Answer: D C \(_2\) H \(_4\) O

  33. 33.
    Calculate the mass of Magnesium that will be liberated from its salt by the same quantity of electricity that liberated 16.0 g of Silver. [Mg = 24.0, Ag = 108 ]
    1. A.3.65 g
    2. B.3.56 g
    3. C.1.87 g
    4. D.1.78 g
    Show answer

    Answer: D 1.78 g

  34. 34.
    Calculate the number of moles of Copper that will be deposited, if 2 Faraday of electricity is passed through the copper during the electrolysis of copper(II)tetraoxosulphate(VI) [1F = 96500C ]
    1. A.0.5 mole
    2. B.1.0 mole
    3. C.2.0 moles
    4. D.3.0 moles
    Show answer

    Answer: B 1.0 mole

  35. 35.
    CH \(_3\) -CH \(_2\) -OH and CH \(_3\) -O-CH \(_3\) The relationship between the two compounds above, is that they are
    1. A.allotropes
    2. B.isotopes
    3. C.isomers
    4. D.isobars
    Show answer

    Answer: C isomers

  36. 36.
    Concentrated sodium chloride solution is electrolyzed using mercury cathode and graphite anode. The products at the anode and the cathode respectively are
    1. A.hydrogen and chlorine
    2. B.chlorine and hydrogen
    3. C.chlorine and sodium
    4. D.sodium and chlorine
    Show answer

    Answer: C chlorine and sodium

  37. 37.
    CuO \(_s\) + H \(_2\) ( \(_g\) ) ⇌ Cu \(_s\) + H \(_2\) O( \(_g\) ) In the equation above, the effect of increased pressure on the equilibrium position is that
    1. A.the equilibrium is shifted to the left
    2. B.the equilibrium is shifted to the right
    3. C.there is no effect
    4. D.more H \(_2\) \((g\) ) is produced
    Show answer

    Answer: D more H \(_2\) \((g\) ) is produced

  38. 38.
    Determine the empirical formula of an oxide of sulphur containing 60% of oxygen [S = 32, O = 16 ]
    1. A.SO \(_3\)
    2. B.SO \(_2\)
    3. C.SO \(_4\)
    4. D.SO
    Show answer

    Answer: A SO \(_3\)

  39. 39.
    Determine the half-life of a first order reaction with constant 4.5 x 10 \(^{-3}\) sec \(^{-1}\) .
    1. A.154 s
    2. B.15.4 s
    3. C.1540 s
    4. D.1.54 s
    Show answer

    Answer: B 15.4 s

  40. 40.
    During the fractional distillation of crude oil, the fraction that distills at 200 - 250 \(^0\) C is
    1. A.bitumen
    2. B.diesel
    3. C.kerosene
    4. D.petrol
    Show answer

    Answer: C kerosene

  41. 41.
    Esterification reaction is analogous to
    Diagram for this question
    1. A.oxidation reaction
    2. B.neutralization reaction
    3. C.condensation reaction
    4. D.hydrolysis reaction
    Show answer

    Answer: C condensation reaction

  42. 42.
    Fats and oils are esters of fatty organic acids combined with a trihydric alkanol commonly referred to as
    1. A.ethanol
    2. B.methanol
    3. C.glycol
    4. D.glycerol
    Show answer

    Answer: D glycerol

  43. 43.
    Fog is a colloid in which
    1. A.liquid particles is dispersed in a gas medium
    2. B.gas particles dispersed in a liquid medium
    3. C.solid particles dispersed in a gas medium
    4. D.gas particles dispersed in a solid medium
    Show answer

    Answer: C solid particles dispersed in a gas medium

  44. 44.
    For chemical reaction to be spontaneous, ∆G must be
    1. A.positive
    2. B.negative
    3. C.zero
    4. D.equal to the enthalpy change
    Show answer

    Answer: B negative

  45. 45.
    H \(_2\) S \(_{(g)}\) + Cl \(_2\) \(_{(g)}\) → 2HCl \(_{(g)}\) + S \(_{(s)}\) What is the change in oxidation state of sulphur from reactant to product?
    1. A.-3 to -1
    2. B.-3 to 1
    3. C.-2 to 0
    4. D.-1 to 0
    Show answer

    Answer: C -2 to 0

  46. 46.
    H \(_2\) SO \(_4\) C \(_2\) H \(_5\) OH → C \(_2\) H \(_4\) 170 \(^0\) C The reaction above illustrates
    1. A.oxidation
    2. B.esterification
    3. C.dehydration
    4. D.polymerization
    Show answer

    Answer: C dehydration

  47. 47.
    Heat of solution involves two steps that is accompanied by heat change. The energies involved in this steps are
    1. A.lattice energy and hydration energy
    2. B.lattice energy and ionic energy
    3. C.Heat energy and lattice energy
    4. D.hydration energy and heat energy
    Show answer

    Answer: D hydration energy and heat energy

  48. 48.
    How many isomers has the organic compound represented by the formula C \(_3\) H \(_8\) O ?
    1. A.2
    2. B.3
    3. C.4
    4. D.5
    Show answer

    Answer: B 3

  49. 49.
    How many moles of CO \(_2\) are produced when ethanol is burnt with 6g of oxygen
    1. A.0.125
    2. B.0.250
    3. C.0.375
    4. D.0.750
    Show answer

    Answer: A 0.125

  50. 50.
    How much of 5g of radioactive element whose half life is 50days remains after 200days?
    1. A.2.50 g
    2. B.1.25 g
    3. C.0.63 g
    4. D.0.31 g
    Show answer

    Answer: D 0.31 g

  51. 51.
    Hydrochloric acid is not suitable in the preparation of ethanoic acid because it
    1. A.is too acidic
    2. B.is too volatile
    3. C.can attack cork and rubber used as containers
    4. D.turns blue litmus red
    Show answer

    Answer: B is too volatile

  52. 52.
    Hydrochloric acid is regarded as a strong acid because it
    1. A.ionizes partially
    2. B.ionizes completely
    3. C.is a mineral acid
    4. D.reacts with a base
    Show answer

    Answer: B ionizes completely

  53. 53.
    Hydrogen chloride gas and ammonia can be used to demonstrate the fountain experiment because they are
    1. A.light
    2. B.volatile
    3. C.very soluble in water
    4. D.heavy gases
    Show answer

    Answer: C very soluble in water

  54. 54.
    If 11.0g of a gas occupies 5.6 dm \(^3\) at s.t.p., calculate its vapour density (1 mole of a gas occupies 22.4 dm \(^3\) ).
    1. A.22
    2. B.44
    3. C.66
    4. D.88
    Show answer

    Answer: A 22

  55. 55.
    If a salt weighs 2g and upon exposure to the atmosphere weighs 1.5g, this is as a result of
    1. A.hygroscopy
    2. B.effervescence
    3. C.efflorescence
    4. D.deliquescence
    Show answer

    Answer: B effervescence

  56. 56.
    If a stable neutral atom has a mass number of 31, the number of electrons and neutrons respectively are
    1. A.15 and 16
    2. B.16 and 31
    3. C.15 and 31
    4. D.16 and 15
    Show answer

    Answer: A 15 and 16

  57. 57.
    If the solubility of KNO \(_3\) at 30 \(^0\) C is 3.10 mol/dm \(^3\) a solution containing 303g/dm \(^3\) KNO \(_3\) is likely to be
    1. A.saturated
    2. B.unsaturated
    3. C.supersaturated
    4. D.at saturation point
    Show answer

    Answer: B unsaturated

  58. 58.
    In a chemical reaction, surface area of reactants can affect
    1. A.CaCO \(_3\) + 2HCl → CaCl \(_2\) + H \(_2\) O + CO \(_2\)
    2. B.MgCl \(_2\) + H \(_2\) SO \(_4\) → MgSO \(_4\) + 2HCl
    3. C.H \(_2\) + Cl \(_2\) → 2HCl
    4. D.NaOH + HCl → NaCl + H \(_2\) O
    Show answer

    Answer: A CaCO \(_3\) + 2HCl → CaCl \(_2\) + H \(_2\) O + CO \(_2\)

  59. 59.
    In contact process, the catalyst used in the conversion of sulphur(IV)oxide to sulphur(VI) oxide is
    1. A.nickel
    2. B.platinum
    3. C.vanadium(V)oxide
    4. D.magnesium(IV)oxide
    Show answer

    Answer: A nickel

  60. 60.
    In the conductance of aqueous CuSO \(_4\) solution, the current carriers are the
    1. A.mobile electrons
    2. B.metallic ions
    3. C.hydrated ions
    4. D.hydrated electrons
    Show answer

    Answer: C hydrated ions

  61. 61.
    In the extraction of Aluminium, the silica impurity is removed by
    1. A.electrolysis
    2. B.filtration
    3. C.reaction with H \(_2\) SO \(_4\)
    4. D.precipitation
    Show answer

    Answer: B filtration

  62. 62.
    In the graph above, y represents
    Diagram for this question
    1. A.endothermic reaction
    2. B.activation energy
    3. C.exothermic reaction
    4. D.ionization energy
    Show answer

    Answer: B activation energy

  63. 63.
    In the treatment of water for municipal supply, chlorine is used to
    1. A.prevent tooth decay
    2. B.prevent goitre
    3. C.kill germs
    4. D.remove colour or odour
    Show answer

    Answer: C kill germs

  64. 64.
    Kerosene is used as solvent for
    1. A.Paints
    2. B.Sulphur
    3. C.Gums
    4. D.Fats
    Show answer

    Answer: A Paints

  65. 65.
    Na \(_2\) X ⇌ 2Na \(^+\) + X \(^{2-}\) The bond between Na and X is likely to be
    1. A.covalent
    2. B.dative
    3. C.ionic
    4. D.metallic
    Show answer

    Answer: C ionic

  66. 66.
    Nitrogen obtained from air is not absolutely pure because it contains the following except
    1. A.oxygen
    2. B.carbon (IV)oxide
    3. C.inert gases
    4. D.water vapour
    Show answer

    Answer: B carbon (IV)oxide

  67. 67.
    One of the following is not a water pollutant?
    1. A.Inorganic fertilizers
    2. B.Warm water affluent
    3. C.Oxygen gas
    4. D.Biodegradable waste
    Show answer

    Answer: C Oxygen gas

  68. 68.
    Rust on the surface of a metal sheet contains
    1. A.hydrated iron(II)oxide
    2. B.hydrated iron(III)oxide
    3. C.iron(III)hydroxide
    4. D.iron(III) trioxocarbonate(IV)
    Show answer

    Answer: B hydrated iron(III)oxide

  69. 69.
    Scandium is not regarded as a transition metal because its ion has
    1. A.no electron in the d-orbital
    2. B.a partially filled d-orbitals
    3. C.a completely filled 4S orbital
    4. D.a partially filled 4S orbital
    Show answer

    Answer: B a partially filled d-orbitals

  70. 70.
    Silver and Gold are metals found as free uncombined elements in the earth's crust, which makes them to be referred to as
    1. A.corrosive metals
    2. B.reactive metals
    3. C.natural metals
    4. D.noble metals
    Show answer

    Answer: D noble metals

  71. 71.
    Solubility curve is a plot of solubility against
    1. A.temperature
    2. B.pressure
    3. C.volume
    4. D.concentrate
    Show answer

    Answer: A temperature

  72. 72.
    Strong acids can be distinguished from weak acids by any of the following methods, EXCEPT
    1. A.Conductivity measurement
    2. B.The use of litmus paper
    3. C.Measurement of pH
    4. D.Measurement of heat of reaction
    Show answer

    Answer: A Conductivity measurement

  73. 73.
    Sulphur(IV)oxide can be used as a
    1. A.coating agent
    2. B.dehydrating agent
    3. C.refrigerant
    4. D.drying agent
    Show answer

    Answer: C refrigerant

  74. 74.
    The amount of Faraday required to discharge 4.5 moles of Al \(^{3+}\) is
    1. A.13.5
    2. B.4.5
    3. C.7.5
    4. D.1.5
    Show answer

    Answer: A 13.5

  75. 75.
    The amount of water a substance chemically combined with is called water of
    1. A.dehydration
    2. B.solution
    3. C.hydration
    4. D.crystallization
    Show answer

    Answer: D crystallization

  76. 76.
    The basicity of tetraoxophosphate(V) acid is
    1. A.1
    2. B.4
    3. C.2
    4. D.3
    Show answer

    Answer: D 3

  77. 77.
    The chemical formula for potassiumhexacyanoferrate(II) is
    1. A.[Fe(CN) \(_6\) ] \(^{4-}\)
    2. B.K \(_3\) Fe(CN) \(_6\)
    3. C.Fe(CN) \(_6\)
    4. D.K \(_4\) Fe(CN) \(_6\)
    Show answer

    Answer: D K \(_4\) Fe(CN) \(_6\)

  78. 78.
    The combustion of candle under limited supply of air forms
    1. A.water and CO \(_2\)
    2. B.water and CO
    3. C.soot and CO
    4. D.soot and CO \(_2\)
    Show answer

    Answer: C soot and CO

  79. 79.
    The composition of alloy permalloy is iron and
    1. A.copper
    2. B.nickel
    3. C.lead
    4. D.magnesium
    Show answer

    Answer: A copper

  80. 80.
    The compound of Copper used as a fungicide is
    1. A.CuCO \(_3\)
    2. B.Cu(NO \(_3\) ) \(_2\)
    3. C.CuSO \(_4\)
    4. D.CuCl \(_2\)
    Show answer

    Answer: C CuSO \(_4\)

  81. 81.
    The constituent of petroleum fraction used in surfacing road is
    1. A.petrol
    2. B.diesel
    3. C.lubricating oil
    4. D.bitumen
    Show answer

    Answer: D bitumen

  82. 82.
    The constituents of Alnico are Aluminium, Nickel and
    1. A.Mg
    2. B.Co
    3. C.Mn
    4. D.Cu
    Show answer

    Answer: C Mn

  83. 83.
    The difference in molecular mass between an alkene and alkyne with six carbon per mole is
    1. A.10
    2. B.12
    3. C.2
    4. D.14
    Show answer

    Answer: C 2

  84. 84.
    The electronic configuration of an atom of Nitrogen is 1s \(^2\) 2s \(^2\) 2p \(^1_x\) 2p \(^1_y\) 2p \(^1_z\) because the atom is
    1. A.in an excited state
    2. B.undergoing energy changes
    3. C.unstable and ready to combine with another
    4. D.simply obeying rules governing electron configuration
    Show answer

    Answer: D simply obeying rules governing electron configuration

  85. 85.
    The element which can combine with oxygen to form an acid anhydride of the form XO \(_2\) is
    1. A.phosphorus
    2. B.Chlorine
    3. C.fluorine
    4. D.sulphur
    Show answer

    Answer: D sulphur

  86. 86.
    The empirical formula of an organic liquid hydrocarbon is XY. If the relative molar masses of X and Y are 72 and 6 respectively, it's vapour density is likely to be
    1. A.33
    2. B.66
    3. C.39
    4. D.78
    Show answer

    Answer: C 39

  87. 87.
    The general molecular formula C \(_n\) H \(_{2n-2}\) represents that of an
    1. A.alkyne
    2. B.alkene
    3. C.alkane
    4. D.alkanal
    Show answer

    Answer: A alkyne

  88. 88.
    The group VIII elements are the inert gases because they
    1. A.have lone pair of electrons on their valence shells
    2. B.all have completely filled valence shells
    3. C.are all solids
    4. D.are all polyatomic molecules
    Show answer

    Answer: B all have completely filled valence shells

  89. 89.
    The highest isotope of hydrogen is
    1. A.Deuterium
    2. B.protium
    3. C.tritium
    4. D.positron
    Show answer

    Answer: C tritium

  90. 90.
    The hybridization scheme in ethyne is
    1. A.sp
    2. B.sp \(^3\)
    3. C.sp \(^2\) d
    4. D.sp \(^2\) s
    Show answer

    Answer: A sp

  91. 91.
    The indicator used in a titration between strong acid and weak base is
    1. A.methyl orange
    2. B.phenolphthalein
    3. C.bromothymol blue
    4. D.methyl red
    Show answer

    Answer: A methyl orange

  92. 92.
    The ions responsible for permanent hardness in water are sulphates of
    1. A.Fe \(^{3+}\) and Mg \(^{2+}\)
    2. B.Ca \(^{2+}\) and Mg \(^{2+}\)
    3. C.Fe \(^{2+}\) and Fe \(^{3+}\)
    4. D.Na \(^{+}\) and Ca \(^{2+}\)
    Show answer

    Answer: B Ca \(^{2+}\) and Mg \(^{2+}\)

  93. 93.
    The IUPAC name of the compound above is
    Diagram for this question
    1. A.3-methyl, 3-bromo butane
    2. B.2-methyl, 2-bromo butane
    3. C.2-bromo, 2-methyl butane
    4. D.3-bromo, 3-methyl butane
    Show answer

    Answer: C 2-bromo, 2-methyl butane

  94. 94.
    The IUPAC Nomenclature of CH \(_3\) CH \(_2\) C(CH \(_3\) )=C(CH \(_3\) ) \(_2\) for the compound is
    Diagram for this question
    1. A.2,3-dimethylpentene
    2. B.2,3-dimethylpent-2-ene
    3. C.3,4-dimethylpent-3-ene
    4. D.3,4-dimethylpentene
    Show answer

    Answer: B 2,3-dimethylpent-2-ene

  95. 95.
    The IUPAC nomenclature of the complex K \(_4\) Fe(CN) \(_6\) is
    1. A.potassium hexacyanoferrate(II)
    2. B.potassium hexacyanoferrate(III)
    3. C.potassium hexacyanoferrate(IV)
    4. D.potassium hexacyanoferrate(VI)
    Show answer

    Answer: A potassium hexacyanoferrate(II)

  96. 96.
    The IUPAC nomenclature of the compound above is
    Diagram for this question
    1. A.propan-1-ol
    2. B.butan-1-ol
    3. C.2-methyl propan-1-ol
    4. D.2-methyl propan-2-ol
    Show answer

    Answer: C 2-methyl propan-1-ol

  97. 97.
    The law which states that a pure chemical compound, no matter how it is made, will be made up of the same elements contained in the same proportion by mass is
    1. A.law of conservation of masses
    2. B.law of definite proportion
    3. C.law of multiple proportion
    4. D.law of reciprocal proportion
    Show answer

    Answer: B law of definite proportion

  98. 98.
    The main constituent of water-glass is
    1. A.calcium trioxosilicate(IV)
    2. B.calcium trioxosulphate(IV)
    3. C.sodium trioxosulphate(IV)
    4. D.sodium trioxosilicate(IV)
    Show answer

    Answer: A calcium trioxosilicate(IV)

  99. 99.
    The molecular formular of a hydrocarbon with an empirical formula of CH \(_3\) and a molar mass of 30 is
    1. A.C \(_2\) H \(_4\)
    2. B.C \(_3\) H \(_3\)
    3. C.C \(_2\) H \(_6\)
    4. D.C \(_6\) H \(_6\)
    Show answer

    Answer: D C \(_6\) H \(_6\)

  100. 100.
    The number of geometrical isomers of butene are
    1. A.2
    2. B.3
    3. C.5
    4. D.4
    Show answer

    Answer: B 3

  101. 101.
    The number of molecules of helium gas contained in 11.5g of the gas is
    1. A.1.73 x 10 \(^{23}\)
    2. B.1.73 x 10 \(^{22}\)
    3. C.1.73 x 10 \(^{24}\)
    4. D.1.73 x 10 \(^{21}\)
    Show answer

    Answer: C 1.73 x 10 \(^{24}\)

  102. 102.
    The percentage of carbon(IV) oxide in air is
    1. A.0.01
    2. B.0.02
    3. C.0.05
    4. D.0.03
    Show answer

    Answer: B 0.02

  103. 103.
    The percentage of hydrogen in the sixth member of the class of the aliphatic alkanes is [H =1, C =12 ]
    1. A.41.34
    2. B.59.54
    3. C.16.28
    4. D.83.72
    Show answer

    Answer: C 16.28

  104. 104.
    The pH of a 0.001 mol dm \(^{-3}\) of H \(_2\) SO \(_4\) is [Log \(_{10}\) 2 = 0.3]
    1. A.2.7
    2. B.3.0
    3. C.3.3
    4. D.2.0
    Show answer

    Answer: A 2.7

  105. 105.
    The principle which states that no two electrons in the same orbitals of an atom have same value for all four quantum numbers is the
    1. A.Aufbau principle
    2. B.Hund's rule
    3. C.Pauli Exclusion principle
    4. D.Dilution principle
    Show answer

    Answer: C Pauli Exclusion principle

  106. 106.
    The product formed when ethyne is passed through a hot tube containing finely divided iron is
    1. A.polymeric
    2. B.saturated
    3. C.hydrated
    4. D.aromatic
    Show answer

    Answer: D aromatic

  107. 107.
    The quantity of electricity required to deposit 180g of Ag from a molten silver trioxonitrate(V) is [Ag = 108]
    1. A.1.08F
    2. B.3.30F
    3. C.1.67F
    4. D.1.80F
    Show answer

    Answer: A 1.08F

  108. 108.
    The reaction between alkanoic acids and alkanols in the presence of an acid catalyst is known as
    1. A.saponification
    2. B.dehydration
    3. C.esterification
    4. D.hydrolysis
    Show answer

    Answer: C esterification

  109. 109.
    The reaction of hydrogen and chlorine to produce hydrogen chloride gas is explosive in
    1. A.diffused light
    2. B.sunlight
    3. C.infrared light
    4. D.Raman light
    Show answer

    Answer: B sunlight

  110. 110.
    The salt formed when strong acid reacts with strong base is
    1. A.normal
    2. B.double
    3. C.complex
    4. D.basic
    Show answer

    Answer: A normal

  111. 111.
    The scientist that performed the experiment on discharged tubes that led to the discovery of the cathode rays as a sub-atomic particle is
    1. A.J.J Thomson
    2. B.Robert Millikan
    3. C.Ernest Rutherford
    4. D.Niels Bohr
    Show answer

    Answer: A J.J Thomson

  112. 112.
    The shape of ammonia molecule is
    1. A.V-Shaped or bent
    2. B.Tetrahedral
    3. C.co-plannar
    4. D.trigonal
    Show answer

    Answer: D trigonal

  113. 113.
    The shape of the molecule of Carbon(IV) oxide is
    1. A.tetrahedral
    2. B.pyramidal
    3. C.plannar
    4. D.linear
    Show answer

    Answer: D linear

  114. 114.
    The stability of atomic nucleus is determined by ratio of
    1. A.Neutron/electron
    2. B.Neutron/proton
    3. C.positron/neutron
    4. D.electron/proton
    Show answer

    Answer: B Neutron/proton

  115. 115.
    The substance that reacts with sodium to form alkali and changes white anhydrous copper(II) tetraoxosulphate (VI) to blue is
    1. A.base
    2. B.acid
    3. C.water
    4. D.solvent
    Show answer

    Answer: C water

  116. 116.
    The table above shows the formulae of some ions. In which of these compounds is the formula not correct?
    Diagram for this question
    1. A.Aluminiumtetraoxosulphate(VI), Al \(_2\) (SO \(_4\) ) \(_3\)
    2. B.Calciumtrioxonitrate(V), Ca(NO \(_3\) ) \(_2\)
    3. C.Iron(III)bromide, Fe \(_3\) Br
    4. D.Potassiumsulphide, K \(_2\) S
    Show answer

    Answer: D Potassiumsulphide, K \(_2\) S

  117. 117.
    The term strong and weak acids is used to indicate the
    1. A.number of H \(^+\) released by an acid
    2. B.number of OH \(^-\) released by an acid
    3. C.extent of ionization of an acid
    4. D.strength of its action on substance
    Show answer

    Answer: C extent of ionization of an acid

  118. 118.
    The term that is not associated with petroleum industry is ?
    1. A.Cracking
    2. B.Saponification
    3. C.Polymerization
    4. D.Fermentation
    Show answer

    Answer: A Cracking

  119. 119.
    The Van der waals forces of attraction operates between
    1. A.atoms
    2. B.cations
    3. C.molecules
    4. D.anions
    Show answer

    Answer: C molecules

  120. 120.
    The volume in cm \(^3\) of a 0.12 moldm \(^{-3}\) HCl required to completely neutralize a 20cm \(^3\) of 0.20 moldm \(^{-3}\) of NaOH is
    1. A.12.00
    2. B.0.0012
    3. C.33.33
    4. D.2.40
    Show answer

    Answer: C 33.33

  121. 121.
    The volume occupied by 1 mole of an ideal gas at a temperature of 13 \(^0\) C and a pressure of 1.58 atm is [ R = 0.082 atm dm \(^3\) K \(^{-1}\) mol \(^{-1}\) ]
    1. A.14.84 dm \(^3\)
    2. B.14.84 cm \(^3\)
    3. C.0.64 dm \(^3\)
    4. D.0.64 cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: A 14.84 dm \(^3\)

  122. 122.
    Water gas obtained from the gasification of coke is made up of
    1. A.Nitrogen and Carbon(II) oxide
    2. B.Nitrogen and Hydrogen
    3. C.Hydrogen and Carbon(II) oxide
    4. D.Carbon(II)oxide and Carbon(IV)oxide
    Show answer

    Answer: C Hydrogen and Carbon(II) oxide

  123. 123.
    What accounts for the low melting and boiling points of covalent molecules?
    1. A.They have weak intermolecular forces
    2. B.They are three-dimensional structures
    3. C.They have definite shapes
    4. D.They possess shared electron pairs
    Show answer

    Answer: A They have weak intermolecular forces

  124. 124.
    What is formed when metal reacts with acid to liberate gas?
    1. A.Salt
    2. B.Base
    3. C.Acid
    4. D.Liquid
    Show answer

    Answer: A Salt

  125. 125.
    What is the vapour density of 560cm \(^3\) of a gas that weighs 0.4g at s.t.p? [Molar Volume of gas at s.t.p = 22.4 dm \(^3\) ]
    1. A.6.0
    2. B.8.0
    3. C.16.0
    4. D.32.0
    Show answer

    Answer: B 8.0

  126. 126.
    What method is suitable for the separation of gases present in air?
    1. A.Catalytic cracking of liquid air
    2. B.Fractional distillation of liquid air
    3. C.Thermal decomposition of air
    4. D.Catalytic decomposition of air
    Show answer

    Answer: B Fractional distillation of liquid air

  127. 127.
    What would be the order of the electrolytic cell in an industry intending the production of silver plated spoons?
    1. A.Cathode is the spoon; anode is a silver rod; electrolyte is a soluble silver salt
    2. B.Cathode is a silver rod; anode is the spoon; electrolyte is a soluble silver salt
    3. C.Cathode is the spoon; anode is any rod; electrolyte is a soluble silver salt
    4. D.Cathode is any rod; anode is the spoon; electrolyte is a soluble salt
    Show answer

    Answer: A Cathode is the spoon; anode is a silver rod; electrolyte is a soluble silver salt

  128. 128.
    When a few drops of Millon reagents is added to egg-white solution in a test tube, the white precipitate changes to
    1. A.orange
    2. B.brick red
    3. C.reddish brown
    4. D.blue
    Show answer

    Answer: C reddish brown

  129. 129.
    When a specie undergoes oxidation, its
    1. A.oxidation number increases
    2. B.oxidation number decreases
    3. C.oxidation number remains constant
    4. D.acts as oxidizing agent
    Show answer

    Answer: B oxidation number decreases

  130. 130.
    When Calcium ethynide is decomposed by water, the gas produced is
    1. A.CO
    2. B.H \(_2\)
    3. C.C \(_2\) H \(_2\)
    4. D.CH \(_4\)
    Show answer

    Answer: C C \(_2\) H \(_2\)

  131. 131.
    When n = 3, the quantum number of an element is
    1. A.3
    2. B.9
    3. C.18
    4. D.21
    Show answer

    Answer: B 9

  132. 132.
    When Sulphur(IV)oxide is passed into solution of acidified tetraoxomanganate(VII), the colour changes from
    1. A.blue to green
    2. B.pink to yellow
    3. C.purple to colourless
    4. D.Orange to green
    Show answer

    Answer: C purple to colourless

  133. 133.
    When the subsidiary quantum numbers (l) equals 1, the shape of the orbital is
    1. A.spherical
    2. B.dumb-bell
    3. C.flat
    4. D.round
    Show answer

    Answer: B dumb-bell

  134. 134.
    Which of the following is an air pollutant?
    1. A.O \(_2\)
    2. B.CO
    3. C.H \(_2\) O \((_g\) )
    4. D.O \(_3\)
    Show answer

    Answer: B CO

  135. 135.
    Which of the following is used in forming slag in the blast furnace for the extraction of iron?
    1. A.Ca(CO \(_3\) ) \(_2\)
    2. B.Ca(OH) \(_2\)
    3. C.CaCO \(_3\)
    4. D.CaO
    Show answer

    Answer: C CaCO \(_3\)

  136. 136.
    Which of the following represents an order of increasing reactivity?
    1. A.Au < Cu < Sn < Fe < Ca
    2. B.Ca < Fe < Sn < Cu < Au
    3. C.Au < Cu < Fe < Sn < Ca
    4. D.Ca < Sn < Fe < Cu < Au
    Show answer

    Answer: A Au < Cu < Sn < Fe < Ca

  137. 137.
    Which of these is the most preferred separation technique for the isolation of solutes where the purity of the constituent is of utmost importance?
    1. A.sieving
    2. B.Distillation
    3. C.recrystallization
    4. D.Precipitation
    Show answer

    Answer: C recrystallization

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Chemistry papers

JAMB Chemistry 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux