Skip to content

Chemistry past questions: JAMB UTME 2025

109 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

109 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    (CH \(_3\) ) \(_2\) CHCH(OH)CH \(_2\) C(CH \(_3\) ) \(_3\) The IUPAC name of the compound above is
    1. A.2,5,5-trimethylhexan-3-ol
    2. B.1,1-dimethylisopentanol
    3. C.1,1,4,4-pentamethylbutanol
    4. D.2,5-dimethylhexan-4-ol
    Show answer

    Answer: A 2,5,5-trimethylhexan-3-ol

  2. 2.
    2Na + Cl \(_2\) → 2NaCl In the reaction above, the specie that undergoes reduction is
    1. A.Na
    2. B.NaCl
    3. C.Cl \(^-\)
    4. D.Cl \(_2\)
    Show answer

    Answer: D Cl \(_2\)

  3. 3.
    2SO \(_2\) \(_{(s)}\) + O \(_2\) \(_{(s)}\) ⇌ 2SO \(_3\) ; ΔG° = - ve For the above reaction to be feasible
    1. A.ΔH = + ve ,ΔS = + ve
    2. B.ΔH = 0 ,ΔS = + ve
    3. C.ΔH = + ve ,ΔS = - ve
    4. D.ΔS = 0
    Show answer

    Answer: A ΔH = + ve ,ΔS = + ve

  4. 4.
    2X + 2HCl → 2XCl + H \(_2\) In the equation above, X is
    1. A.K
    2. B.Mg
    3. C.Ca
    4. D.Ba
    Show answer

    Answer: A K

  5. 5.
    A by-product of the alkaline hydrolysis of tristearin is a
    1. A.dihydric alkanol
    2. B.tertiary alkanol
    3. C.secondary alkanol
    4. D.trihydric alkanol
    Show answer

    Answer: D trihydric alkanol

  6. 6.
    A metal that can be found in the free state in nature is
    1. A.silver
    2. B.Zinc
    3. C.Iron
    4. D.copper
    Show answer

    Answer: A silver

  7. 7.
    A molecule with a polar covalent bond between atoms exhibits
    1. A.unequal sharing of electron pair
    2. B.equal sharing of electron pair
    3. C.equal sharing of electron lone pair
    4. D.unequal sharing of electron lone pair
    Show answer

    Answer: A unequal sharing of electron pair

  8. 8.
    A table in which metals are arranged in series according to their comparative tendencies to give up their valence electrons is
    1. A.periodic table
    2. B.electrochemical series
    3. C.table of elements
    4. D.periodicals
    Show answer

    Answer: B electrochemical series

  9. 9.
    Acid radicals are present in
    1. A.CO \(_3\) \(^{2-}\) , PO \(_4\) \(^{3-}\) , Mg \(^{2+}\)
    2. B.CO \(_3\) \(^{2-}\) , SO \(_4\) \(^{2-}\) , Na \(^+\)
    3. C.CO \(_3\) \(^{2-}\) , SO \(_4\) \(^{2-}\) , NO \(_3\) \(^-\)
    4. D.CO \(_3\) \(^{2-}\) , SO \(_4\) \(^{2-}\) , K \(^+\)
    Show answer

    Answer: C CO \(_3\) \(^{2-}\) , SO \(_4\) \(^{2-}\) , NO \(_3\) \(^-\)

  10. 10.
    After breathing in a test tube that contains acidified K \(_2\) Cr \(_2\) O \(_7\) , a man noticed a change in the colour of the acidified K \(_2\) Cr \(_2\) O \(_7\) from orange to green. This suggests the presence of
    1. A.alkanoic acid
    2. B.alkanal
    3. C.alkanol
    4. D.alkanone
    Show answer

    Answer: C alkanol

  11. 11.
    Alkanoic acids have higher boiling points than alkanols because
    1. A.alkanoic acids are more volatile than alkanols
    2. B.alkanols are more polar than alkanoic acids
    3. C.alkanoic acids are larger molecules
    4. D.alkanoic acids form stronger hydrogen bonds
    Show answer

    Answer: C alkanoic acids are larger molecules

  12. 12.
    Alkenes are represented with the general molecular formula
    1. A.C \(_n\) H \(_{2n}\)
    2. B.C \(_n\) H \(_{2n-2}\)
    3. C.C \(_n\) H \(_{2n+2}\)
    4. D.C \(_n\) H \(_{2n+1}\) OH
    Show answer

    Answer: D C \(_n\) H \(_{2n+1}\) OH

  13. 13.
    An atom of element with the configuration 1S \(^2\) 2S \(^2\) 2P \(^6\) 3S \(^2\) 3P \(^5\) is likely to belong to
    1. A.group 7
    2. B.group 5
    3. C.group 2
    4. D.group 3
    Show answer

    Answer: A group 7

  14. 14.
    An example of a physical change is
    1. A.addition of water to calcium oxide
    2. B.corrosion of iron
    3. C.dissolving sodium chloride in water
    4. D.burning of charcoal
    Show answer

    Answer: C dissolving sodium chloride in water

  15. 15.
    An example of a salt that can dissolve in water to form a solution with a pH of 7.
    1. A.sodium chloride
    2. B.ammonium chloride
    3. C.ammonium tetraoxosulphate(VI)
    4. D.sodium trioxocarbonate(IV)
    Show answer

    Answer: A sodium chloride

  16. 16.
    An example of an alkaline gas is
    1. A.HCl
    2. B.N \(_2\)
    3. C.NH \(_3\)
    4. D.NO \(_2\)
    Show answer

    Answer: C NH \(_3\)

  17. 17.
    An importance of solubility is that it
    1. A.determines the amount of solute that can dissolve in a given amount of solvent
    2. B.lowers the vapour pressure of the liquid
    3. C.enables us to know the chemical reactions of the gas with the liquid
    4. D.raises the boiling point of liquid
    Show answer

    Answer: A determines the amount of solute that can dissolve in a given amount of solvent

  18. 18.
    An inflated balloon shrinks when placed in a freezer because the
    1. A.volume of gas increases and expands
    2. B.number of gas molecules decreases
    3. C.gas motion reduces and exert less pressure
    4. D.gas molecules completely stop moving
    Show answer

    Answer: C gas motion reduces and exert less pressure

  19. 19.
    Anti-freeze used in a vehicle radiator is a mixture of water and
    1. A.propanetriol
    2. B.propanol
    3. C.propanone
    4. D.propanal
    Show answer

    Answer: C propanone

  20. 20.
    Atom with the electron configuration of 1S \(^2\) 2S \(^2\) 2P \(^6\) 3S \(^2\) belongs to
    1. A.Group 3 and Period 2
    2. B.Group 8 and Period 3
    3. C.Group 2 and Period 3
    4. D.Group 2 and Period 6
    Show answer

    Answer: C Group 2 and Period 3

  21. 21.
    Bronze is used in making
    Diagram for this question
    1. A.musical instruments and ornaments
    2. B.coins and medals
    3. C.electromagnets and cutlery
    4. D.aircrafts and ship
    Show answer

    Answer: B coins and medals

  22. 22.
    C \(_2\) H \(_5\) OH + CH \(_3\) COOH ⇌ CH \(_3\) COOC \(_2\) H \(_5\) + H \(_2\) O The reaction above is
    1. A.condensation
    2. B.fermentation
    3. C.esterification
    4. D.hydrolysis
    Show answer

    Answer: B fermentation

  23. 23.
    Calculate the pH of 0.001M KOH solution.
    1. A.11
    2. B.14
    3. C.12
    4. D.3
    Show answer

    Answer: A 11

  24. 24.
    Calculate the time required to liberate 9g of Aluminium metal, when a current of 18A is passed through it. (1F = 96500C , Al = 27)
    1. A.1769.17 minutes
    2. B.89.34 minutes
    3. C.5360.58 minutes
    4. D.29.48 minutes
    Show answer

    Answer: B 89.34 minutes

  25. 25.
    Carbohydrates can generally be represented by the general formula C \(_x\) (H \(_2\) O) \(_y\) , for fructose the value for "X" is
    1. A.3
    2. B.12
    3. C.5
    4. D.6
    Show answer

    Answer: D 6

  26. 26.
    CH \(_3\) - CH \(_2\) - COOCH \(_2\) - CH \(_3\) From the condensed structure above, the reactants are
    1. A.ethanol and ethanoic acid
    2. B.propanol and propanoic acid
    3. C.propanol and ethanoic acid
    4. D.propanoic acid and ethanol
    Show answer

    Answer: D propanoic acid and ethanol

  27. 27.
    CH \(_3\) C ≡ CCH(CH \(_3\) ) \(_2\) The IUPAC nomenclature of the compound above is
    1. A.3-ethyl but-2-yne
    2. B.4-methylpent-2-yne
    3. C.2-ethyl but-2-yne
    4. D.2-methyl pent-2-yne
    Show answer

    Answer: B 4-methylpent-2-yne

  28. 28.
    Commercial deodorant is an example of a colloid called
    1. A.aerosol
    2. B.sol
    3. C.foam
    4. D.emulsion
    Show answer

    Answer: A aerosol

  29. 29.
    Electron configuration of Chlorine atom is
    1. A.1S \(^2\) 2S \(^2\) 2P \(^6\) 3S \(^2\) 3P \(^5\)
    2. B.1S \(^2\) 2S \(^2\) 2P \(^6\) 3S \(^2\) 3P \(^4\)
    3. C.1S \(^2\) 2S \(^2\) 2P \(^6\) 3S \(^2\) 3P \(^6\)
    4. D.1S \(^2\) 2S \(^2\) 2P \(^5\) 3S \(^2\) 3P \(^6\)
    Show answer

    Answer: A 1S \(^2\) 2S \(^2\) 2P \(^6\) 3S \(^2\) 3P \(^5\)

  30. 30.
    Enzymatic conversion of glucose to ethanol is
    1. A.polymerization
    2. B.hydrogenation
    3. C.fermentation
    4. D.saponification
    Show answer

    Answer: C fermentation

  31. 31.
    Find the hydrogen ion, H \(^+\) concentration and hydroxide ion, OH \(^-\) concentration in 0.06 moldm \(^{-3}\) solution of H \(_2\) SO \(_4\) .
    1. A.1.2 x 10 \(^{-2}\) ; 8.3 x 10 \(^{-13}\)
    2. B.1.2 x 10 \(^{-1}\) ; 8.3 x 10 \(^{-13}\)
    3. C.1.2 x 10 \(^{-1}\) ; 8.3 x 10 \(^{-14}\)
    4. D.1.2 x 10 \(^{-2}\) ; 8.3 x 10 \(^{-14}\)
    Show answer

    Answer: C 1.2 x 10 \(^{-1}\) ; 8.3 x 10 \(^{-14}\)

  32. 32.
    Freons pollution in the air are released from
    1. A.fossil fuel
    2. B.aerosol can
    3. C.photosynthesis
    4. D.organic decay
    Show answer

    Answer: C photosynthesis

  33. 33.
    From the graph, it can be inferred that
    Diagram for this question
    1. A.the solubility of X and Y is the same at all temperature
    2. B.the solubility of X, Y and Z is temperature dependent
    3. C.solubility of Z increases as temperature increases
    4. D.solubility of Y increases steadily as temperature increases
    Show answer

    Answer: D solubility of Y increases steadily as temperature increases

  34. 34.
    Gold does not require extraction because it is
    1. A.a precious mineral
    2. B.inert
    3. C.free in nature
    4. D.neutral
    Show answer

    Answer: C free in nature

  35. 35.
    How many molecules are there in 4.0 moles of glucose? [Avogadro's number = 6.02 x 10 \(^{23}\) ]
    1. A.1.51 x 10 \(^{23}\)
    2. B.2.41 x 10 \(^{24}\)
    3. C.24.08 x 10 \(^{24}\)
    4. D.1.51 x 10 \(^{24}\)
    Show answer

    Answer: B 2.41 x 10 \(^{24}\)

  36. 36.
    If 5g of Iron filling was reacted with excess dilute H \(_2\) SO \(_4\) to evolve hydrogen gas, which came to completion after 10 min, calculate the rate of reaction in g/hr.
    Diagram for this question
    1. A.5
    2. B.30
    3. C.20
    4. D.10
    Show answer

    Answer: C 20

  37. 37.
    If a gold bar and a silver bar are tied together firmly and left for years, some of the gold particles will be found in the silver bar due to
    1. A.Brownian movement
    2. B.diffusion
    3. C.displacement
    4. D.osmosis
    Show answer

    Answer: B diffusion

  38. 38.
    If there is no change in volume in a gaseous reaction, the pressure will
    1. A.favour forward reaction
    2. B.favour backward reaction
    3. C.have no effect on equilibrium position
    4. D.have effect on equilibrium position
    Show answer

    Answer: C have no effect on equilibrium position

  39. 39.
    In a series of solutions with pH of 2.5, 3.5, 7.0 and 8.0, which is likely to turn red moist litmus paper blue?
    1. A.3.5
    2. B.8.0
    3. C.2.5
    4. D.7.0
    Show answer

    Answer: B 8.0

  40. 40.
    In oxidation reactions, electrons are
    1. A.hydrolysed
    2. B.removed
    3. C.added
    4. D.hydrated
    Show answer

    Answer: B removed

  41. 41.
    In the electrolysis of brine using neutral electrode, which ion is discharged at the anode?
    1. A.2H \(^+\)
    2. B.Na \(^+\)
    3. C.Cl \(^-\)
    4. D.OH \(^-\)
    Show answer

    Answer: C Cl \(^-\)

  42. 42.
    In the equation above, the expression for the equilibrium constant, k \(_c\) is
    Diagram for this question
    1. A.\(\frac{[2XY_3]}{[X_2][3Y_2]}\)
    2. B.\(\frac{[X_2][3Y_2]}{2XY_3]}\)
    3. C.\(\frac{[XY_3]^2}{[X_2][Y_2]}\)
    4. D.\(\frac{[X_2][Y_2]^3}{[XY_3]^2}\)
    Show answer

    Answer: B \(\frac{[X_2][3Y_2]}{2XY_3]}\)

  43. 43.
    In the laboratory preparation of Chlorine, the gas is passed through a wash bottle of water to
    1. A.dilute it
    2. B.absorb HCl gas
    3. C.neutralize it
    4. D.absorb the Cl \(_2\) gas
    Show answer

    Answer: B absorb HCl gas

  44. 44.
    In the laboratory preparation of oxygen using potassium trioxochlorate(V), tetraoxomanganate (VII), usually not recommended in modern laboratory because
    1. A.it forms explosive mixture with carbonaceous materials
    2. B.it is explosive
    3. C.it reacts with the catalyst
    4. D.it is hazardous
    Show answer

    Answer: A it forms explosive mixture with carbonaceous materials

  45. 45.
    In the table above, the two compounds that will combine in the presence of an acid-catalyzed compound, V is
    Diagram for this question
    1. A.I and IV
    2. B.III and IV
    3. C.I and II
    4. D.II and III
    Show answer

    Answer: A I and IV

  46. 46.
    In welding and cutting of metals, the organic gas commonly used in the heating process is
    1. A.methane
    2. B.propene
    3. C.butane
    4. D.ethyne
    Show answer

    Answer: D ethyne

  47. 47.
    Iron produced directly from a blast furnace is
    1. A.wrought iron
    2. B.cast iron
    3. C.pig iron
    4. D.carbon steel
    Show answer

    Answer: C pig iron

  48. 48.
    Magnesium tetraoxosulphate(VI) salt is commonly used as a
    1. A.disinfectant
    2. B.plasticizer
    3. C.fertilizer
    4. D.laxative
    Show answer

    Answer: B plasticizer

  49. 49.
    Mg \(_{(s)}\) + 2HCl \(_{(aq)}\) → MgCl \(_2\) \(_{(aq)}\) + H \(_2\) \(_{(g)}\) In the reaction above, magnesium is a reducing agent because
    1. A.oxidized
    2. B.reduced
    3. C.a metal
    4. D.a solid
    Show answer

    Answer: A oxidized

  50. 50.
    Mg + Pb \(^{2+}\) → Mg \(^{2+}\) + Pb What is the cell notation for the cell reaction above?
    1. A.MgIPb \(^{2+}\) IIMg \(^{2+}\) IPb
    2. B.MgIMg \(^{2+}\) IIPbIPb \(^{2+}\)
    3. C.MgIMg \(^{2+}\) IIPb \(^{2+}\) IPb
    4. D.MgIMg \(^+\) IIPbIPb \(^+\)
    Show answer

    Answer: A MgIPb \(^{2+}\) IIMg \(^{2+}\) IPb

  51. 51.
    Na \(_2\) X ⇌ 2Na \(^+\) + X \(^{2-}\) The bond between Na and X is likely to be
    1. A.dative
    2. B.ionic
    3. C.metallic
    4. D.covalent
    Show answer

    Answer: A dative

  52. 52.
    NH \(_3\) \((_g\) ) + HCl \((_g\) ) → NH \(_4\) Cl \(_(g)\) In the reaction above, increase in pressure will
    1. A.lower the equilibrium constant
    2. B.favour the product
    3. C.favour the reactant
    4. D.increase the equilibrium constant
    Show answer

    Answer: B favour the product

  53. 53.
    Nitrogen, a component of air is used for
    1. A.production of cooling agent
    2. B.production of margarine
    3. C.production of HNO \(_3\)
    4. D.manufacturing of oil
    Show answer

    Answer: A production of cooling agent

  54. 54.
    On heating 12.5g of saturated solution to dryness at 60 \(^0\) C, 2g of anhydrous salt was recovered, calculate its solubility in grams per 100g of water.
    1. A.16.0
    2. B.4.0
    3. C.2.0
    4. D.20.0
    Show answer

    Answer: D 20.0

  55. 55.
    PCl \(_5\) \((_g\) ) → PCl \(_3\) \((_s\) ) + Cl \(_2\) \((_g\) ) In the equation above, the reaction will be spontaneous if
    1. A.ΔH = constant
    2. B.ΔH = + ve
    3. C.ΔH = zero
    4. D.ΔH = - ve
    Show answer

    Answer: D ΔH = - ve

  56. 56.
    Sodium in the above reaction is produced by
    Diagram for this question
    1. A.Browning process
    2. B.Chlor process
    3. C.Downs process
    4. D.Bosch process
    Show answer

    Answer: C Downs process

  57. 57.
    The 5 \(^{th}\) member of an alkyne series is
    1. A.C \(_5\) H \(_8\)
    2. B.C \(_5\) H \(_{10}\)
    3. C.C \(_6\) H \(_{12}\)
    4. D.C \(_6\) H \(_{10}\)
    Show answer

    Answer: D C \(_6\) H \(_{10}\)

  58. 58.
    The above structure is
    Diagram for this question
    1. A.alkylamine
    2. B.alkanone
    3. C.alkanamide
    4. D.amino acid
    Show answer

    Answer: C alkanamide

  59. 59.
    The acid used in making baking soda and soft drink is
    1. A.tartaric acid
    2. B.fatty acid
    3. C.boric acid
    4. D.citric acid
    Show answer

    Answer: A tartaric acid

  60. 60.
    The basicity of C \(_2\) H \(_2\) O \(_4\) is
    1. A.3
    2. B.4
    3. C.2
    4. D.8
    Show answer

    Answer: C 2

  61. 61.
    The catalytic hydrogenation of benzene produces
    1. A.hexane
    2. B.margarine
    3. C.hexene
    4. D.cyclohexane
    Show answer

    Answer: D cyclohexane

  62. 62.
    The composition of petroleum varies because it is a
    1. A.hydrocarbon
    2. B.liquid
    3. C.mixture
    4. D.natural resource
    Show answer

    Answer: A hydrocarbon

  63. 63.
    The compound CH \(_3\) CH(NH \(_2\) )CH \(_2\) CH \(_2\) CH \(_3\) is an example of a
    1. A.primary amine
    2. B.tertiary amine
    3. C.quaternary amine
    4. D.secondary amine
    Show answer

    Answer: A primary amine

  64. 64.
    The compound in which the oxidation state of nitrogen is + 3 is
    1. A.N \(_2\) O \(_5\)
    2. B.N \(_2\) O \(_3\)
    3. C.N \(_2\) O \(_4\)
    4. D.N \(_2\) O
    Show answer

    Answer: B N \(_2\) O \(_3\)

  65. 65.
    The compound responsible for the pleasant scent of fruits and perfumes belongs to the class of
    1. A.alkanamide
    2. B.alkanone
    3. C.alkanal
    4. D.alkanoate
    Show answer

    Answer: D alkanoate

  66. 66.
    The constituents of permalloy are Iron and
    1. A.Nickel
    2. B.Tin
    3. C.Chromium
    4. D.Copper
    Show answer

    Answer: A Nickel

  67. 67.
    The correct arrangement of gases in the order of increasing rate of diffusion is [H = 1, C = 12, N = 14, O = 16, S = 32]
    1. A.CO \(_2\) , H \(_2\) , SO \(_2\) , CO
    2. B.SO \(_2\) , O \(_2\) , NH \(_3\) , H \(_2\)
    3. C.NH \(_3\) , NO \(_2\) ,N \(_2\) , CO \(_2\)
    4. D.CO \(_2\) , NH \(_3\) , O \(_2\) , SO \(_2\)
    Show answer

    Answer: B SO \(_2\) , O \(_2\) , NH \(_3\) , H \(_2\)

  68. 68.
    The disintegration of radioactive phosphorus to silicon follows the first order kinetics with rate constant k \(_1\) = 3.85 x 10 \(^{-3}\) . Determine the half life of phosphorus.
    1. A.8 s
    2. B.180 s
    3. C.80 s
    4. D.100 s
    Show answer

    Answer: B 180 s

  69. 69.
    The dusty and sand particles present in the air is an example of
    1. A.a suspension
    2. B.a dispersion
    3. C.an emulsion
    4. D.a saturated solution
    Show answer

    Answer: A a suspension

  70. 70.
    The empirical mass of C \(_6\) H \(_{12}\) O \(_6\) is [H =1, C = 12, O = 16]
    1. A.90
    2. B.180
    3. C.45
    4. D.30
    Show answer

    Answer: D 30

  71. 71.
    The evaluation of petrol from crude oil before it is put on sale is to prevent
    1. A.pinking
    2. B.reforming
    3. C.pyrolysis
    4. D.cracking
    Show answer

    Answer: C pyrolysis

  72. 72.
    The expression above represents
    Diagram for this question
    1. A.Avogadro's law
    2. B.Boyle's law
    3. C.General gas law
    4. D.Charles' law
    Show answer

    Answer: C General gas law

  73. 73.
    The following is not a water pollutant?
    1. A.warm water affluent
    2. B.inorganic fertilizers
    3. C.oxygen gas
    4. D.biodegradable waste
    Show answer

    Answer: C oxygen gas

  74. 74.
    The fractions of crude oil are best separated by
    1. A.steam distillation
    2. B.fractional crystallization
    3. C.precipitation
    4. D.fractional distillation
    Show answer

    Answer: D fractional distillation

  75. 75.
    The gas produced at the cathode during electrolysis of brine is
    1. A.steam
    2. B.chlorine
    3. C.oxygen
    4. D.hydrogen
    Show answer

    Answer: C oxygen

  76. 76.
    The gas that ammoniacal solution of CuCl \(_2\) is used to absorb from producer or water gas is
    1. A.H \(_2\)
    2. B.CO
    3. C.N \(_2\)
    4. D.CO \(_2\)
    Show answer

    Answer: B CO

  77. 77.
    The gas that is commonly used to demonstrate the fountain experiment is
    1. A.hydrogen chloride
    2. B.hydrogen sulphide
    3. C.dinitrogen(I) oxide
    4. D.nitrogen(II) oxide
    Show answer

    Answer: A hydrogen chloride

  78. 78.
    The IUPAC nomenclature of the compound above is
    Diagram for this question
    1. A.propyl ethanoate
    2. B.ethyl ethanoate
    3. C.ethyl propanoate
    4. D.propyl methanoate
    Show answer

    Answer: C ethyl propanoate

  79. 79.
    The liquid state of water at room temperature is as a result of
    1. A.electrovalent bond
    2. B.covalent bond
    3. C.van der waals forces
    4. D.hydrogen bond
    Show answer

    Answer: D hydrogen bond

  80. 80.
    The major product when 2-methylpropene reacts with HCl is
    1. A.2-chloro, 2-methylpropane
    2. B.1-chloro,2-methylpropane
    3. C.3-chloro, 2-methylpropane
    4. D.2-chloro,3-methylbutane
    Show answer

    Answer: A 2-chloro, 2-methylpropane

  81. 81.
    The metal that will liberate H \(_2\) gas from dilute HNO \(_3\) is
    1. A.Cu
    2. B.Mg
    3. C.Ca
    4. D.Zn
    Show answer

    Answer: B Mg

  82. 82.
    The metal used as a packaging material is
    1. A.Al
    2. B.Cu
    3. C.Fe
    4. D.Na
    Show answer

    Answer: A Al

  83. 83.
    The molecule with the highest number of lone pair of electrons is
    1. A.H \(_2\) O
    2. B.NH \(_3\)
    3. C.CH \(_4\)
    4. D.C0 \(_2\)
    Show answer

    Answer: D C0 \(_2\)

  84. 84.
    The most suitable indicator to be used when reacting ethanedioic acid with potassium hydroxide is
    1. A.phenolphthalein
    2. B.methyl orange
    3. C.methyl red
    4. D.methyl purple
    Show answer

    Answer: A phenolphthalein

  85. 85.
    The nitrogenous compound in dead materials in the soil is converted to
    1. A.ammonia
    2. B.trioxonitrate(V)
    3. C.ammonium salts
    4. D.dioxonitrate(III)
    Show answer

    Answer: A ammonia

  86. 86.
    The process by which iron corrodes is
    1. A.rusting
    2. B.burning
    3. C.galvanizing
    4. D.alloying
    Show answer

    Answer: A rusting

  87. 87.
    The process employed in the industrial preparation of tetraoxosulphate(VI) acid is
    1. A.Contact
    2. B.Bosch
    3. C.Frasch
    4. D.Haber
    Show answer

    Answer: A Contact

  88. 88.
    The process that illustrates reformation of petroleum product is
    1. A.hexene to hexane
    2. B.cyclohexane to benzene
    3. C.hexane to carbon(IV)oxide and water vapour
    4. D.hexane to butane and ethane
    Show answer

    Answer: B cyclohexane to benzene

  89. 89.
    The products of the thermal decomposition of ammonium trioxonitrate(v) are
    1. A.N \(_2\) O and H \(_2\) O
    2. B.NO \(_2\) and H \(_2\) O
    3. C.N \(_2\) O and O \(_2\)
    4. D.NO \(_3\) and H \(_2\) O
    Show answer

    Answer: A N \(_2\) O and H \(_2\) O

  90. 90.
    The property of metal that makes it suitable as a catalyst is
    1. A.filled f-orbital
    2. B.partially filled d-orbitals
    3. C.partially filled f-orbital
    4. D.filled d-orbital
    Show answer

    Answer: A filled f-orbital

  91. 91.
    The reaction above illustrated is
    Diagram for this question
    1. A.spontaneous
    2. B.endothermic
    3. C.exothermic
    4. D.reversible
    Show answer

    Answer: B endothermic

  92. 92.
    The reaction above is
    Diagram for this question
    1. A.neutralization
    2. B.substitution
    3. C.polymerization
    4. D.oxidation
    Show answer

    Answer: B substitution

  93. 93.
    The relative molecular mass of an alkanoic acid with the empirical formula of CH \(_2\) O is [ H = 1, C = 12, O = 16 ]
    1. A.46
    2. B.88
    3. C.60
    4. D.72
    Show answer

    Answer: B 88

  94. 94.
    The source of carbon(II)oxide that acts as air pollutant is
    1. A.photochemical smog
    2. B.respiration
    3. C.combustion of fuel
    4. D.decomposition of sewage
    Show answer

    Answer: C combustion of fuel

  95. 95.
    The stainless steel alloy is used for making
    1. A.cutlery
    2. B.permanent magnets
    3. C.rock crushers
    4. D.bridges
    Show answer

    Answer: B permanent magnets

  96. 96.
    The sublimation of solid to gas involves
    1. A.energy absorption
    2. B.vapourization
    3. C.melting
    4. D.osmotic diffusion
    Show answer

    Answer: A energy absorption

  97. 97.
    The time required to deposit 4.5g of copper from CuSO \(_4\) solution by passing a current of 2.5 Amperes is (Cu = 64g ; 1F = 96500C/mol)
    1. A.2714 sec
    2. B.2527 sec
    3. C.5428 sec
    4. D.6785 sec
    Show answer

    Answer: C 5428 sec

  98. 98.
    The type of bond between copper(II) tetraamine and chlorine in [Cu(NH \(_3\) ) \(_4\) ]Cl \(_2\)
    1. A.dative
    2. B.van der waals
    3. C.ionic
    4. D.covalent
    Show answer

    Answer: C ionic

  99. 99.
    The use of CFCs as a blowing agent has application in
    1. A.foam industry
    2. B.tyre industry
    3. C.refrigerant
    4. D.propellant
    Show answer

    Answer: C refrigerant

  100. 100.
    Water drops are spherical in shape because of
    1. A.polarity
    2. B.viscocity
    3. C.density
    4. D.surface tension
    Show answer

    Answer: D surface tension

  101. 101.
    What accounts for the low melting and boiling points of covalent molecules?
    1. A.They have weak intermolecular forces
    2. B.They have definite shapes
    3. C.They are three dimensional structures
    4. D.They possess shared electron pairs
    Show answer

    Answer: A They have weak intermolecular forces

  102. 102.
    What is the function of concentrated H \(_2\) SO \(_4\) ?
    1. A.It reacts with metals to give a salt and hydro gas
    2. B.It is a dehydrating agent
    3. C.It neutralizes alkali
    4. D.It produces a cryolite precipitate with basic solution
    Show answer

    Answer: B It is a dehydrating agent

  103. 103.
    What is the molecular mass of an alkanoic acid, if 0.5 mole of the acid weighs 44g?
    1. A.72
    2. B.88
    3. C.60
    4. D.46
    Show answer

    Answer: B 88

  104. 104.
    What is the product obtained at the anode in the electrolysis of concentrated sodium chloride using graphite electrode?
    1. A.Chlorine gas
    2. B.oxygen gas
    3. C.water vapour
    4. D.hydrogen gas
    Show answer

    Answer: A Chlorine gas

  105. 105.
    When a sample of air is passed through alkaline pyrogalol, potash and finally through U-tube containing fused calcium chloride, the components of air left unabsorbed are
    1. A.nitrogen and carbon(IV)oxide
    2. B.noble gases and carbon(IV)oxide
    3. C.noble gases and nitrogen
    4. D.noble gases, nitrogen and carbon(IV) oxide
    Show answer

    Answer: C noble gases and nitrogen

  106. 106.
    When ΔH is positive and small, and ΔS is positive and large, the reaction will be
    1. A.Non-spontaneous
    2. B.favour forward reaction only
    3. C.favour backward reaction only
    4. D.spontaneous
    Show answer

    Answer: D spontaneous

  107. 107.
    Which of the following has the highest boiling point?
    1. A.CH \(_3\) CH \(_2\) OH
    2. B.CH \(_3\) CH \(_2\) CH \(_2\) Cl
    3. C.CH \(_3\) CH \(_2\) CH \(_2\) CH \(_2\) CH \(_2\) CH \(_3\)
    4. D.CH \(_3\) CH \(_2\) CH \(_2\) OH
    Show answer

    Answer: B CH \(_3\) CH \(_2\) CH \(_2\) Cl

  108. 108.
    Which of the following pairs of elements will exhibit diagonal relationship?
    1. A.Be and Si
    2. B.Na and Be
    3. C.Li and Al
    4. D.B and Si
    Show answer

    Answer: D B and Si

  109. 109.
    Which of the following statements is false about hard water?
    1. A.Helps animals to build strong teeth
    2. B.Cannot be supplied in pipes made of leads
    3. C.Tastes better than soft water
    4. D.Helps animals to build strong bones
    Show answer

    Answer: B Cannot be supplied in pipes made of leads

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Chemistry papers

JAMB Chemistry 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux