Skip to content

Chemistry past questions: NECO SSCE 2008

42 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

42 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    \(^{234}_{90}Th → ^{234}_{91}Pa + X\) In the nuclear reaction above, X is
    1. A.\(^0_1e\)
    2. B.\(^0_{-1}e\)
    3. C.\(^4_2He\)
    4. D.\(^1_0n\)
    5. E.\(^1_1p\)
    Show answer

    Answer: B \(^0_{-1}e\)

  2. 2.
    A chemical system is at equilibrium when
    1. A.δ G is positive
    2. B.δ G is zero
    3. C.δ S is negative
    4. D.δ S is positive
    5. E.δ S is zero
    Show answer

    Answer: B δ G is zero

  3. 3.
    A device used in the laboratory for intermittent production of gases without heating is
    1. A.aspirator
    2. B.delivery tube
    3. C.fume cupboard
    4. D.kipp's apparatus
    5. E.muller counter
    Show answer

    Answer: D kipp's apparatus

  4. 4.
    A measure of the degree of disorderliness in a chemical system is known as the
    1. A.activation energy
    2. B.enthalpy
    3. C.entropy
    4. D.equilibrium
    5. E.free energy
    Show answer

    Answer: C entropy

  5. 5.
    A solution is prepared by dissolving I .96g of \(H_{2}\)S\(O_{4}\) in 250 c\(m^{3}\) of its solution. What is the concentration in moles per d\(m^{3}\)?
    1. A.0.008
    2. B.0.08
    3. C.0.1
    4. D.0.8
    5. E.8.02
    Show answer

    Answer: B 0.08

  6. 6.
    A substance is said to be hygroscopic when it
    1. A.absorbs atmospheric moisture and then goes into solution
    2. B.absorbs atmospheric moisture but does not go into solution
    3. C.changes colour
    4. D.is not affected by atmospheric moisture
    5. E.losses its water of crystallization
    Show answer

    Answer: B absorbs atmospheric moisture but does not go into solution

  7. 7.
    An element Z has a combining power of 3. Which of the following formulae is correct of its compound?
    1. A.Z\(S _{3}\)
    2. B.ZS\(O _{3}\)
    3. C.ZS\(0 _{4}\)
    4. D.\(Z _{2} 0 _{3}\)
    5. E.\(Z _{3}\) C\(l _{2}\)
    Show answer

    Answer: D \(Z _{2} 0 _{3}\)

  8. 8.
    Bauxite is the ore of
    1. A.aluminium
    2. B.calcium
    3. C.Iron
    4. D.sodium
    5. E.magnesium
    Show answer

    Answer: A aluminium

  9. 9.
    Brownian motion explains
    1. A.Boyle's law
    2. B.Collision theory
    3. C.Laws of chemical combination
    4. D.Molecular motion in liquids and gases
    5. E.Vibrational motion in liquids
    Show answer

    Answer: D Molecular motion in liquids and gases

  10. 10.
    Chlorine atom forms Cl- by
    1. A.donating lone pair of electrons
    2. B.gaining an electron
    3. C.losing an electron
    4. D.sharing an electron
    5. E.sharing a lone pair of electrons
    Show answer

    Answer: B gaining an electron

  11. 11.
    Chromatography is used to separate components of mixtures which differ in their rates of
    1. A.diffusion
    2. B.migration
    3. C.reaction
    4. D.sedimentation
    5. E.sublimation
    Show answer

    Answer: B migration

  12. 12.
    During the electrolysis of sodium Chloride solution, hydrogen is discharged at the carbon cathode because
    1. A.hydrogen ions are in greater concentration than sodium ions.
    2. B.hydrogen is higher than sodium in the electrochemical series.
    3. C.hydrogen is lower than sodium in the electrochemical series.
    4. D.of the nature of the electrodes.
    5. E.the concentration of sodium ions is greater than that of the hydrogen ion in the electrolyte.
    Show answer

    Answer: C hydrogen is lower than sodium in the electrochemical series.

  13. 13.
    If two elements X and Z with electronic configurations 2,8.3 and2,8,6 respectively combine, the compound formed will have the formula
    1. A.XZ
    2. B.X\(Z _{2}\)
    3. C.\(X _{2} Z\)
    4. D.\(X _{2} Z _{3}\)
    5. E.\(X _{3} Z _{2}\)
    Show answer

    Answer: D \(X _{2} Z _{3}\)

  14. 14.
    If two metallic ions of the same concentration migrate to a graphite cathode, the one that would be preferentially discharged is that with the
    1. A.greater stability in solution
    2. B.lower electrical charge
    3. C.smaller mass
    4. D.stronger tendency to accept electrons
    5. E.stronger tendency to lose electrons
    Show answer

    Answer: D stronger tendency to accept electrons

  15. 15.
    In which of the following equations can Le-chartelier's principle be applied?
    1. A.\(H _{2} (g)+S(g)\) → \(H _{2} (g)\)
    2. B.\(2H _{2} S(g) + O _{2} (g)\) → 2H2O(l) + 2S\(O _{2} (g)\)
    3. C.\(N _{2} (g) +3H _{2} (g)\) ⇌ 2N\(H _{3} (g)\)
    4. D.NaOH(aq) +C\(O _{2} (g)\) → N\(a _{2}\) C\(O _{3} (\)aq\() + H _{2} O(l)\)
    5. E.\(S(s) + 0 _{2} (g)\) → S\(O _{2} (g)\)
    Show answer

    Answer: C \(N _{2} (g) +3H _{2} (g)\) ⇌ 2N\(H _{3} (g)\)

  16. 16.
    In which of these groups will all the substances be insoluble in water?
    1. A.N\(a _{2}\) C\(O _{3}\) , KN\(O _{3} ,(\)N\(H _{4} ) _{2}\) C\(0 _{3}\)
    2. B.NaHC\(O _{3}\) , PbS\(O _{4}\) , CaS\(O _{4}\)
    3. C.\(K _{2}\) C\(0 _{3}\) , CaS\(O _{4}\) , AgN\(O _{3}\)
    4. D.PbC\(l _{2}\) , NaCl, ZnC\(l _{2}\)
    5. E.ZnC\(O _{3}\) , BaS\(O _{4}\) ,AgCl
    Show answer

    Answer: E ZnC\(O _{3}\) , BaS\(O _{4}\) ,AgCl

  17. 17.
    Matter is neither created nor destroyed in the course of any chemical reactions is a statement of the law of
    1. A.combining volumes
    2. B.conservation of mass
    3. C.definite proportion
    4. D.multiple proportion
    5. E.reciprocal proportion
    Show answer

    Answer: B conservation of mass

  18. 18.
    pH is define as
    1. A.[H+]
    2. B.–log [H]
    3. C.–log [H+]
    4. D.log [H]
    5. E.log [H+]
    Show answer

    Answer: C –log [H+]

  19. 19.
    Pipe-borne water is usually chlorinated in order to
    1. A.coagulate sediments in the water
    2. B.improve taste of the water
    3. C.kill harmful bacteria in the water
    4. D.make it pure
    5. E.remove the hardness in the water
    Show answer

    Answer: C kill harmful bacteria in the water

  20. 20.
    The action of zinc on an acid produces
    1. A.chlorine
    2. B.hydrogen
    3. C.nitrogen
    4. D.sulphur
    5. E.water vapour
    Show answer

    Answer: B hydrogen

  21. 21.
    The electrode potential in volts of 2H \(^+\) (aq) / H \(_2\) (q) system is
    1. A.-2.87
    2. B.-2.71
    3. C.0.8
    4. D.1.68
    5. E.\(0\)
    Show answer

    Answer: E \(0\)

  22. 22.
    The following acids are monobasic EXCEPT
    1. A.dioxonitrate (Ill) acid
    2. B.ethanedioic acid
    3. C.hydrobromic acid
    4. D.methanoic acid
    5. E.oxochlorate (I) acid
    Show answer

    Answer: B ethanedioic acid

  23. 23.
    The following gases are diatomic EXCEPT
    1. A.Fluorine
    2. B.Helium
    3. C.Hydrogen
    4. D.Nitrogen
    5. E.Oxygen
    Show answer

    Answer: B Helium

  24. 24.
    The gas in air used by plants for photosynthesis is
    1. A.Argon
    2. B.Carbon (IV) oxide
    3. C.Nitrogen
    4. D.Oxygen
    5. E.Water vapour
    Show answer

    Answer: B Carbon (IV) oxide

  25. 25.
    The high boiling point of hydrogen fluoride can be explained in terms of?
    1. A.covalent bonds
    2. B.dative bonds
    3. C.dipole-dipole bonds
    4. D.electrovalent (ionic) bonds
    5. E.hydrogen bonds
    Show answer

    Answer: E hydrogen bonds

  26. 26.
    The molecular formula of ethylbutanoate is?
    1. A.\(C _{} H _{5}\) COO\(C _{2} 6\)
    2. B.\(C _{3} H _{}\) COO\(C _{2} H _{7}\)
    3. C.\(C _{3} H _{7}\) COO\(C _{3} H _{7}\)
    4. D.\(C _{3} H _{7}\) COO\(C _{4} H _{9}\)
    5. E.\(C _{3} H _{7}\) COO\(C _{2} H _{5}\)
    Show answer

    Answer: E \(C _{3} H _{7}\) COO\(C _{2} H _{5}\)

  27. 27.
    The most efficient absorber of ultraviolet radiation in the atmosphere is
    1. A.C\(O _{2}\)
    2. B.\(H _{2}\)
    3. C.\(H _{2} O\)
    4. D.\(0 _{2}\)
    5. E.\(O _{3}\)
    Show answer

    Answer: E \(O _{3}\)

  28. 28.
    The planet with the highest number of moon is
    1. A.Earth
    2. B.Jupiter
    3. C.Uranus
    4. D.Pluto
    5. E.Venus
    Show answer

    Answer: B Jupiter

  29. 29.
    The rate of a chemical reaction is NOT affected by one of these factors
    1. A.colour
    2. B.concentration
    3. C.presence of light
    4. D.surface area
    5. E.temperature
    Show answer

    Answer: A colour

  30. 30.
    The reaction of hydrochloric acid and calcium trioxocarbonate (IV) produces
    1. A.calcium chloride, carbon (IV) oxide and water
    2. B.calcium chloride, and trioxocarbonate (IV) acid
    3. C.calcium hydroxide, carbon (IV) oxide and chlorine gas
    4. D.calcium hydroxide, carbon (IV) oxide and water
    5. E.calcium metal and water
    Show answer

    Answer: A calcium chloride, carbon (IV) oxide and water

  31. 31.
    The type of reaction ethyne mainly undergoes is
    1. A.addition
    2. B.carboxylation
    3. C.esterification
    4. D.saponification
    5. E.substitution
    Show answer

    Answer: A addition

  32. 32.
    What is the colour of phenolphthalein indicator in a basic medium?
    1. A.Blue
    2. B.Colourless
    3. C.Orange
    4. D.Pink
    5. E.Yellow
    Show answer

    Answer: D Pink

  33. 33.
    What is the maximum number of electrons that an f-orbital can accommodate?
    1. A.2
    2. B.6
    3. C.7
    4. D.10
    5. E.14
    Show answer

    Answer: E 14

  34. 34.
    What type of bond holds hydrogen fluoride molecules together when forming larger aggregate?
    1. A.Covalent
    2. B.Dative
    3. C.Hydrogen
    4. D.Ionic
    5. E.Metallic
    Show answer

    Answer: C Hydrogen

  35. 35.
    When dust particles collide randomly in a beam of Sunlight, the phenomenon observed is known as
    1. A.Brownian movement
    2. B.Dialysis
    3. C.Diffusion
    4. D.Osmosis
    5. E.Tyndall effect
    Show answer

    Answer: E Tyndall effect

  36. 36.
    When sodium hydroxide solution is added to a solution of zinc salt, the white precipitate formed re-dissolve in excess sodium hydroxide because
    1. A.sodium hydroxide is a strong alkali
    2. B.sodium is more reactive than zinc
    3. C.zinc is more reactive than sodium
    4. D.zinc hydroxide is amphoteric
    5. E.zinc hydroxide is unstable
    Show answer

    Answer: D zinc hydroxide is amphoteric

  37. 37.
    Which of the following compounds is unsaturated?
    1. A.Cyclohexane
    2. B.Methoxyethane
    3. C.1 ,2-dibromoethane
    4. D.2,2,3-trimethylpentane
    5. E.3-methylbut-l-ene
    Show answer

    Answer: E 3-methylbut-l-ene

  38. 38.
    Which of the following is a component of the car exhaust?
    1. A.Aluminium
    2. B.Calcium
    3. C.Iron
    4. D.Zinc
    5. E.Lead
    Show answer

    Answer: E Lead

  39. 39.
    Which of the following laws is obeyed If at constant temperature, 200cm of hydrogen at \(1.5 × 10m^{5}\)N\(m^{-2}\)pressure becomes 300c\(m^{3}\) at \(1.0 × 10^{5}\)N\(m^{-2}\) pressure?
    1. A.Avogadro's
    2. B.Boyle's
    3. C.Charles'
    4. D.Faraday's
    5. E.Graham's
    Show answer

    Answer: B Boyle's

  40. 40.
    Which of the following will Increase the rate of reaction of Chips of a metal M as shown in the equation below? M(s)+2HC1(aq) → MC\(I_{2} (\)aq\() + H_{2}(g)\)
    1. A.Adding some distilled water
    2. B.Decreasing the temperature
    3. C.Diluting the hydrochloric acid
    4. D.Grinding the metal into powder
    5. E.Increasing the pressure
    Show answer

    Answer: D Grinding the metal into powder

  41. 41.
    Which of these arrangement of elements is in order of increasing ionization energy?
    1. A.Boron, Carbon, Flourine, Nitrogen
    2. B.Boron, Carbon, Nitrogen, Flourine
    3. C.Carbon, Boron, Nitrogen, Flourine
    4. D.Flourine, Nitro9en, Carbon, Boron
    5. E.Nitrogen, Flourine, Carbon, Boron
    Show answer

    Answer: B Boron, Carbon, Nitrogen, Flourine

  42. 42.
    Which of these is NOT a physical property f water?
    1. A.Can be used to dissolve organic substances
    2. B.Has a boiling point of 100 ° C
    3. C.Has a density of 19cm3 at 40 °C
    4. D.Has a freezing point of 0 ° C
    5. E.is neutral to litmus
    Show answer

    Answer: A Can be used to dissolve organic substances

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Chemistry papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux