Skip to content

Chemistry past questions: JAMB UTME 2022

39 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

39 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    GASCO \(_2\)N \(_2\)O \(_2\)
    % BY VOLUME47224
    The above table shows the compositions of the atmosphere of planet X. Which of these gases are present in higher percentages on earth?
    1. A.CO \(_2\) and O \(_2\)
    2. B.N \(_2\) and CO \(_2\)
    3. C.CO \(_2\) , O \(_2\) and N \(_2\)
    4. D.O \(_2\) and N \(_2\)
    Show answer

    Answer: D O \(_2\) and N \(_2\)

  2. 2.
    2-methylprop-1-ene is a structural isomer of?
    1. A.But-1-yne
    2. B.2-methyl But-1-ene
    3. C.3-methyl prop-1-yne
    4. D.But-2-ene
    Show answer

    Answer: D But-2-ene

  3. 3.
    2H \(_2\) + O \(_2\) → 2H \(_2\) O From the equation above, calculate the volume of unreacted oxygen gas if a mixture of 50cm \(^3\) of hydroden and 75cm \(^3\) of oxygen are involved
    1. A.85cm \(^3\)
    2. B.50cm \(^3\)
    3. C.125cm \(^3\)
    4. D.55cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: C 125cm \(^3\)

  4. 4.
    A chemical widely used as a fertilizer is?
    1. A.galena
    2. B.bauxite
    3. C.emerald
    4. D.nitrochalk
    Show answer

    Answer: D nitrochalk

  5. 5.
    A colored gas that is known to be poisonous and can readily damage the mucous lining of the lungs is?
    1. A.hydrogen sulphide
    2. B.carbon(ii)oxide
    3. C.chlorine
    4. D.sulphur(iv)oxide
    Show answer

    Answer: C chlorine

  6. 6.
    Addition of charcoal to the filter bed of sand during water treatment for township supply is to?
    1. A.prevent goiter
    2. B.prevent tooth decay
    3. C.remove odour
    4. D.kill germs
    Show answer

    Answer: C remove odour

  7. 7.
    Addition of sodium chloride to water to form a solution would lead to?
    1. A.increase in freezing point and increase the boiling point
    2. B.increase in freezing point and decrease the boiling point
    3. C.decrease in freezing point and decrease the boiling point
    4. D.decrease in freezing point and increase the boiling point
    Show answer

    Answer: D decrease in freezing point and increase the boiling point

  8. 8.
    Alkanes are used mainly?
    1. A.in the textile industry
    2. B.in the hydrogenation of oils
    3. C.as domestic and industrial fuels
    4. D.as fine chemicals
    Show answer

    Answer: C as domestic and industrial fuels

  9. 9.
    An organic compound contains 69% carbon, 15.3% hydrogen and 30.7% oxygen. Calculate the the empirical formula [C=12, H = 1, O = 16]
    1. A.C \(_4\) H \(_12\) O
    2. B.C \(_3\) H \(_9\) O
    3. C.C \(_4\) H \(_9\) O
    4. D.C \(_3\) H \(_8\) O
    Show answer

    Answer: D C \(_3\) H \(_8\) O

  10. 10.
    An organic compound which decolorizes bromine water is likely to be?
    1. A.C \(_3\) H \(_8\)
    2. B.C \(_2\) H \(_6\)
    3. C.C \(_4\) H \(_10\)
    4. D.C \(_2\) H \(_4\)
    Show answer

    Answer: B C \(_2\) H \(_6\)

  11. 11.
    An organic compound which liberate carbon(iv)oxide from trioxocarbonate(iv) solution is likely to be?
    1. A.C \(_2\) H \(_5\) OH
    2. B.C \(_3\) H \(_4\)
    3. C.C \(_6\) H \(_6\)
    4. D.CH \(_3\) COOH
    Show answer

    Answer: D CH \(_3\) COOH

  12. 12.
    An organic functional group which can likely decolorize ammoniacal silver nitrate is?
    1. A.alkene
    2. B.alkane
    3. C.alkyne
    4. D.alkanol
    Show answer

    Answer: C alkyne

  13. 13.
    Crude petroleum is converted to useful products by the process of?
    1. A.fractional crystallization
    2. B.fractional distillation
    3. C.filtration
    4. D.chromatography
    Show answer

    Answer: B fractional distillation

  14. 14.
    Electrons enter into orbitals in order of increasing energy as exemplified by?
    1. A.1S \(^2\) 2S \(^2\) 2PX \(^2\) 2py \(^2\) 2pz \(^0\) 3s \(^0\)
    2. B.1S \(^2\) 2S \(^2\) 2PX \(^2\) 2py \(^1\) 2pz \(^1\) 3s \(^0\)
    3. C.1S \(^2\) 2S \(^2\) 2PX \(^1\) 2py \(^1\) 2pz \(^1\) 3s \(^1\)
    4. D.1S \(^2\) 2S \(^2\) 2PX \(^2\) 2py \(^2\) 2pz \(^0\) 3s \(^1\)
    Show answer

    Answer: B 1S \(^2\) 2S \(^2\) 2PX \(^2\) 2py \(^1\) 2pz \(^1\) 3s \(^0\)

  15. 15.
    H \(^+\) + OH \(^-\) → H \(_2\) O The equation above illustrates
    1. A.precipitation
    2. B.hydration
    3. C.hydrolysis
    4. D.neutralization
    Show answer

    Answer: D neutralization

  16. 16.
    Hard water is water with high concentrations of dissolved ions, in particular calcium and
    1. A.magnesium ions
    2. B.nitrogen ions
    3. C.phosporus ions
    4. D.helium ions
    Show answer

    Answer: A magnesium ions

  17. 17.
    How many bonding pair are present in carbon(iv)oxide?
    1. A.4
    2. B.3
    3. C.2
    4. D.1
    Show answer

    Answer: A 4

  18. 18.
    How many neutrons are present in atom with mass number and atomic number 37 and 17 respectively?
    1. A.18
    2. B.20
    3. C.37
    4. D.17
    Show answer

    Answer: B 20

  19. 19.
    If the volume of a given mass of a gas at 0ºc is 29.5cm \(^3\) . What will be the volume of the gas at 15ºc, given that the pressure remains constant.
    1. A.31.6
    2. B.62.2
    3. C.32.7
    4. D.31.1
    Show answer

    Answer: D 31.1

  20. 20.
    In order to electroplate spoon with silver, the arrangement of the electrolytic cell is?
    1. A.the anode is a silver rod and the cathode is the spoon
    2. B.the anode is the spoon and the cathode is a silver rod
    3. C.the electrolyte is silver trioxonitrate(v)( solution and the cathode is a silver rod
    4. D.the electrolyte is silver trioxonitrate(v) solution and the anode is the spoon
    Show answer

    Answer: A the anode is a silver rod and the cathode is the spoon

  21. 21.
    In the extraction of iron, hot air is introduced into the blast furnace through?
    1. A.valves
    2. B.open-hearths
    3. C.arcs
    4. D.tuyeres
    Show answer

    Answer: C arcs

  22. 22.
    In the preparation of salts, the method employed will depend on the?
    1. A.composition
    2. B.dissociating ability
    3. C.stability to heat
    4. D.precipitating ability
    Show answer

    Answer: C stability to heat

  23. 23.
    In which of the following will hydrogen form ionic compound?
    1. A.HCL
    2. B.NaH
    3. C.NH \(_3\)
    4. D.CH \(_4\)
    Show answer

    Answer: B NaH

  24. 24.
    N \(_2\) O \(_4\) ⇔ 2NO \(_2\) (Δ = -ve) From the reaction above, which of these conditions would produce the highest equilibrium yield for N \(_2\) O \(_4\) ?
    1. A.Low temperature and high pressure
    2. B.Low temperature and low pressure
    3. C.high temperature and low pressure
    4. D.high temperature and high pressure
    Show answer

    Answer: C high temperature and low pressure

  25. 25.
    On the basis of the electrochemical series, which of these ions will show the greater tendency to be discharged at the cathode in an electrolytic cell
    1. A.cu \(^{2+}\)
    2. B.sn \(^{2+}\)
    3. C.fe \(^{2+}\)
    4. D.zn \(^{2+}\)
    Show answer

    Answer: A cu \(^{2+}\)

  26. 26.
    SO \(_2\) + O \(_2\) → 2SO \(_3\) In the reaction above, the most suitable catalyst is?
    1. A.chromium(vi)oxide
    2. B.iron(iii)oxide
    3. C.copper(i)oxide
    4. D.vanadium(v)oxide
    Show answer

    Answer: D vanadium(v)oxide

  27. 27.
    The dehydration of CH \(_3\) CH \(_2\) CH \(_2\) CH \(_2\) OH will give?
    1. A.HC≡CCH \(_2\) CH \(_3\)
    2. B.CH \(_2\) ≡CH \(_2\) CH \(_3\)
    3. C.CH \(_3\) C≡CCH \(_3\)
    4. D.CH \(_3\) CH=CHCH \(_3\)
    Show answer

    Answer: D CH \(_3\) CH=CHCH \(_3\)

  28. 28.
    The following non-metal form acidic oxides with oxygen except?
    1. A.phosphorus
    2. B.sulphur
    3. C.carbon
    4. D.chlorine
    Show answer

    Answer: D chlorine

  29. 29.
    The IUPAC nomenclature of the structure is?
    Diagram for this question
    1. A.3-chloro-3-methylbutane
    2. B.2,2,-dichloro-3-methylbutane
    3. C.3-methylchlorobutane
    4. D.2-chloro-2-methylbutane
    Show answer

    Answer: D 2-chloro-2-methylbutane

  30. 30.
    The pollutant usually presents in a city which generates its electricity from coal?
    1. A.fog
    2. B.carbon(ii)oxide
    3. C.smog
    4. D.sulphur(iv)oxide
    Show answer

    Answer: D sulphur(iv)oxide

  31. 31.
    The reactions below represent neutralization reaction, in which of them is the value of ΔH highest?
    1. A.CH \(_3\) CH \(_2\) COOH + KOH → CH \(_3\) CH \(_2\) COOK + H \(_2\) O
    2. B.NH \(_4\) OH + HCL → NH \(_4\) + H \(_2\) O
    3. C.NaOH + HCL → NaCL + H \(_2\) O
    4. D.CH \(_3\) COOH + NaOH → CH \(_3\) COONa + H \(_2\) O
    Show answer

    Answer: C NaOH + HCL → NaCL + H \(_2\) O

  32. 32.
    The sub-atomic particles located in the nucleus of an atom are?
    1. A.neutron and proton
    2. B.proton and electron
    3. C.proton and ions
    4. D.neutron and electron
    Show answer

    Answer: A neutron and proton

  33. 33.
    The sulphide that is commonly used in coating electric fluorescent tubes is?
    1. A.iron(ii)Sulphide
    2. B.tin(ii)sulphide
    3. C.Zinc Sulphide
    4. D.lead(iv) Sulphide
    Show answer

    Answer: C Zinc Sulphide

  34. 34.
    Using the metal activity series, the metal that can liberate hydrogen gas from steam is?
    1. A.iron
    2. B.copper
    3. C.tin
    4. D.lead
    Show answer

    Answer: A iron

  35. 35.
    What volume of (dm \(^3\) ) of water will be added to 10dm \(^3\) of 2.0 mol/dm \(^3\) HCL acid solution to give a final solution of 0.5 mol/dm \(^3\) ?
    1. A.30
    2. B.40
    3. C.20
    4. D.50
    Show answer

    Answer: A 30

  36. 36.
    When heat is absorbed during a chemical reaction, the reaction is said to be
    1. A.thermodynamic
    2. B.exothermic
    3. C.isothermal
    4. D.endothermic
    Show answer

    Answer: D endothermic

  37. 37.
    Which of the following best represent solid gas mixture?
    1. A.milk
    2. B.kerosene
    3. C.soil
    4. D.smoke
    Show answer

    Answer: B kerosene

  38. 38.
    Wrought iron is obtained by heating cast iron in a furnace with?
    1. A.magnetite
    2. B.haematite
    3. C.carbon(ii)oxide
    4. D.calcium trioxosilicate(iv)
    Show answer

    Answer: D calcium trioxosilicate(iv)

  39. 39.
    Zn + 2HCL → ZnCl \(_2\) + H \(_2\) What happens to zinc in the above reaction?
    1. A.oxidized
    2. B.a reactant
    3. C.reduced
    4. D.a metal
    Show answer

    Answer: A oxidized

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Chemistry papers

JAMB Chemistry 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux