Skip to content

Chemistry past questions: JAMB UTME 2021

40 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

40 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    220g of carbon dioxide contains ----- moles
    1. A.5
    2. B.6
    3. C.3
    4. D.4
    Show answer

    Answer: A 5

  2. 2.
    A 'breath test' used by traffic police to check drunken driving uses?
    1. A.Tumeric on filter paper
    2. B.Silica gel coated with saliva nitrate
    3. C.Potassium permanganate-sulphuric acid
    4. D.Potassium dichromatic-sulphuric acid
    Show answer

    Answer: D Potassium dichromatic-sulphuric acid

  3. 3.
    A binary compound of oxygen with another element is referred to as?
    1. A.Oxide
    2. B.Element
    3. C.Carbon
    4. D.Nitrogen
    Show answer

    Answer: A Oxide

  4. 4.
    A chemical process in which there is a gain of electrons is known as?
    1. A.Sublimation
    2. B.Reduction
    3. C.Oxidation
    4. D.Distillation
    Show answer

    Answer: B Reduction

  5. 5.
    A sample of any of the following substances disappears after some time when exposed to air like camphor, naphthalene, or dry ice. This phenomenon is called?
    1. A.Sublimation
    2. B.Evaporation
    3. C.Diffusion
    4. D.Radiation
    Show answer

    Answer: A Sublimation

  6. 6.
    A solution contains 20g of solute in 180g of solvent. If the solvent is water, what is the concentration of the solution in terms of mass by mass percentage
    1. A.11.%
    2. B.22.2%
    3. C.10%
    4. D.20%
    Show answer

    Answer: C 10%

  7. 7.
    An element having the atomic number 17 will resemble which of the following elements having atomic number as given below?
    1. A.33
    2. B.35
    3. C.18
    4. D.19
    Show answer

    Answer: B 35

  8. 8.
    Give the common name for the following compound (CH \(_{3}\) ) \(_{2}\) CH CH \(_{2}\) -Br
    1. A.Isobutyl bromide
    2. B.Methyl bromide
    3. C.propyl bromide
    4. D.Butyl bromide
    Show answer

    Answer: A Isobutyl bromide

  9. 9.
    In troposphere, the two types of pollutants are?
    1. A.Gaseous and particulate pollutants
    2. B.Carbon and metallic pollutants
    3. C.Natural and man-made pollutants
    4. D.Sulphuric and nitrogenous pollutants
    Show answer

    Answer: A Gaseous and particulate pollutants

  10. 10.
    Neutrons were discovered by?
    1. A.James Chadwick
    2. B.Ernest Rutherford
    3. C.J.J Thompson
    4. D.John Dalton
    Show answer

    Answer: A James Chadwick

  11. 11.
    One of the following is not a physical property of monosaccharides?
    1. A.Monosaccharides get charred when heated
    2. B.Monosaccharides are water-soluble, sweet substances
    3. C.They are highly vital to the exploration of metals
    4. D.They can be reduced to sugar alcohols
    Show answer

    Answer: C They are highly vital to the exploration of metals

  12. 12.
    Oxygen is absent in?
    1. A.Kerosene
    2. B.Soil
    3. C.Glass
    4. D.Cement
    Show answer

    Answer: A Kerosene

  13. 13.
    Soaps clean surfaces on the principle based on?
    1. A.viscosity
    2. B.floatation
    3. C.elasticity
    4. D.surface tension
    Show answer

    Answer: D surface tension

  14. 14.
    The atomic weight of nitrogen is?
    1. A.10
    2. B.12
    3. C.14
    4. D.16
    Show answer

    Answer: A 10

  15. 15.
    The compounds made up of only carbon and hydrogen are called?
    1. A.Carbon compounds
    2. B.Hydrocarbons
    3. C.Atoms
    4. D.Carbon hydrolysis
    Show answer

    Answer: B Hydrocarbons

  16. 16.
    The enzyme that converts glucose to ethyl alcohol is?
    1. A.maltase
    2. B.zymase
    3. C.Diatase
    4. D.Invertase
    Show answer

    Answer: B zymase

  17. 17.
    The fourteen elements (atomic number 90-103) after actinium are called?
    1. A.Actinoids
    2. B.Nucleotides
    3. C.Pre-actinum elements
    4. D.Atomic elements
    Show answer

    Answer: A Actinoids

  18. 18.
    The gas which causes global warming is?
    1. A.O \(_{2}\)
    2. B.CO \(_{2}\)
    3. C.N \(_{2}\)
    4. D.He
    Show answer

    Answer: B CO \(_{2}\)

  19. 19.
    The heat required to raise the temperature of the body by 1k is called?
    1. A.Specific heat
    2. B.Thermal capacity
    3. C.Water equivalent
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: B Thermal capacity

  20. 20.
    The inherited traits of an organism are controlled by?
    1. A.RNA molecules
    2. B.Nucleotides
    3. C.DNA molecules
    4. D.Enzymes
    Show answer

    Answer: A RNA molecules

  21. 21.
    The mass number of a nucleus is?
    1. A.Always less than its atomic number
    2. B.The sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus
    3. C.Always more than the atomic weight
    4. D.A fraction
    Show answer

    Answer: B The sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus

  22. 22.
    The mass of one Avogadro number of helium atoms is?
    1. A.1.00gram
    2. B.4.00gram
    3. C.8.00gram
    4. D.6.00gram
    Show answer

    Answer: C 8.00gram

  23. 23.
    The maximum electron in N shell is?
    1. A.2
    2. B.8
    3. C.18
    4. D.32
    Show answer

    Answer: D 32

  24. 24.
    The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is?
    1. A.Na
    2. B.Ag
    3. C.Hg
    4. D.Fe
    Show answer

    Answer: D Fe

  25. 25.
    The molar enthalpy change accompanying the removal of an electron from a gas phase atom or ion in its ground state is called?
    1. A.Electron gain enthalpy
    2. B.Ionization enthalpy
    3. C.Enthalpy change
    4. D.Enthalpic gas removal
    Show answer

    Answer: B Ionization enthalpy

  26. 26.
    The most abundant rare gas in the atmosphere is?
    1. A.He
    2. B.Ne
    3. C.Ar
    4. D.Xe
    Show answer

    Answer: C Ar

  27. 27.
    The nucleus of a hydrogen atom consist of a?
    1. A.1 proton only
    2. B.1 proton, 2 neutron
    3. C.1 neutron only
    4. D.1 electron only
    Show answer

    Answer: A 1 proton only

  28. 28.
    The nucleus of an atom consists of?
    1. A.Electrons and neutrons
    2. B.Electrons and protons
    3. C.Protons and neutrons
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: C Protons and neutrons

  29. 29.
    The only metal that is anti-bacterial is?
    1. A.Iron
    2. B.Sodium
    3. C.Alluminium
    4. D.Copper
    Show answer

    Answer: D Copper

  30. 30.
    The process by which salt and water reacted in a limited way to form an acid or a base is?
    1. A.Neutral process
    2. B.Basic acidic process
    3. C.Hydrolysis
    4. D.Sublimation
    Show answer

    Answer: D Sublimation

  31. 31.
    The process or act of extracting a metal from its ore and refining it is called?
    1. A.Extraction
    2. B.Metal mining
    3. C.Mettallurgy
    4. D.Prospecting
    Show answer

    Answer: C Mettallurgy

  32. 32.
    The reactions involving simultaneous oxidation and reduction?
    1. A.Automatic reactions
    2. B.Alternate reactions
    3. C.Reduction agency
    4. D.Redox reactions
    Show answer

    Answer: D Redox reactions

  33. 33.
    The reactivity of fluorine is due to?
    1. A.its high electro negativity
    2. B.small size of fluorine atom
    3. C.availability of D-orbitals
    4. D.strong f-f bond
    Show answer

    Answer: A its high electro negativity

  34. 34.
    The scientist who stated that matter can be converted into energy is?
    1. A.Boyle
    2. B.Lavoiser
    3. C.Avogadro
    4. D.Einstein
    Show answer

    Answer: D Einstein

  35. 35.
    What is the chemical name for the compound CuCO \(_{3}\) ?
    1. A.Copper (iii) carbonate
    2. B.Copper (ii) carbonate
    3. C.Copper (i) carbonate
    4. D.Copper
    Show answer

    Answer: C Copper (i) carbonate

  36. 36.
    What is the IUPAC name for the following compound? HC \(\equiv\) CCH \(_{3}\)
    1. A.Acetylene
    2. B.Methyl acetylene
    3. C.Butanol
    4. D.Decanoic acid
    Show answer

    Answer: B Methyl acetylene

  37. 37.
    Which of the following are chemical changes? I. cooking of food II. digestion of food III. freezing of water IV. water is heated up
    1. A.I and II
    2. B.I, II, and III
    3. C.III and IV
    4. D.all of the above
    Show answer

    Answer: A I and II

  38. 38.
    Which of the following is a form of calcium carbonate? I. limestone II. marble III. chalk Iv. egg-shells
    1. A.I only
    2. B.I, II and IV
    3. C.I and II only
    4. D.I, II, III, and IV
    Show answer

    Answer: D I, II, III, and IV

  39. 39.
    Which of the following is a non-metal that remains liquid at room temperature?
    1. A.Chlorine
    2. B.Phosphorus
    3. C.Bromine
    4. D.Helium
    Show answer

    Answer: C Bromine

  40. 40.
    Which one of the following is not a mixture?
    1. A.Air
    2. B.Mercury
    3. C.Milk
    4. D.Cement
    Show answer

    Answer: B Mercury

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Chemistry papers

JAMB Chemistry 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux