Skip to content

Chemistry past questions: NECO SSCE 2003

38 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

38 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A calcium atom and a calcium ion have the same
    1. A.chemical properties
    2. B.electric charge
    3. C.electronic structure
    4. D.number of electrons
    5. E.number of neutrons
    Show answer

    Answer: E number of neutrons

  2. 2.
    An atom of element X has an electronic configuration of \(1s^22S^22p^63s^23p^3.\) In which group of the periodic table is X?
    1. A.\(\text{0}\)
    2. B.2
    3. C.3
    4. D.4
    5. E.5
    Show answer

    Answer: E 5

  3. 3.
    An organic compound gave the following results on analysis: C = 29.3% ; H = 5.7%; Br = 65%. What is the empirical formula of the compound? [C = 12, H = 1, Br=80]
    1. A.C\(H _{3}\) Br
    2. B.\(C _{2} H _{5}\) Br
    3. C.\(C _{3} H _{5}\) Br
    4. D.\(C _{3} H _{7}\) Br
    5. E.\(C _{4} H _{9}\) Br
    Show answer

    Answer: D \(C _{3} H _{7}\) Br

  4. 4.
    At s.t.p, a mole of chlorine occupies 22.4dm3. If the temperature is changed to 35°C and the pressure to 750mHg the of the new volume will be [Cl = 35.5]
    1. A.\(\frac{760\times 22.4\times 308}{750\times 273\times 35.5} dm^3\)
    2. B.\(\frac{760\times 22.4\times 308}{750\times 273}dm^3\)
    3. C.\(\frac{750\times 22.4\times 35.5}{760\times 273}dm^3\)
    4. D.\(\frac{760\times 22.4\times 35.5}{750\times 22.3\times 273}dm^3\)
    5. E.\(\frac{760\times 22.4\times 35.5}{750\times 308}dm^3\)
    Show answer

    Answer: B \(\frac{760\times 22.4\times 308}{750\times 273}dm^3\)

  5. 5.
    B is an isotope of the element \(^{238} _{92}Ur\) . The isotope B has
    1. A.46 protons and 119 neutrons
    2. B.92 protons and 92 neutrons
    3. C.92 protons and 146 neutrons
    4. D.92 protons and 238 neutrons
    Show answer

    Answer: C 92 protons and 146 neutrons

  6. 6.
    Chlorine displaces bromine from aqueous potassium bromide because
    1. A.bromine is a liquid at room temperature
    2. B.bromine is weakly acidic
    3. C.bromine has a greater atomic radius than chlorine
    4. D.chlorine is a stronger oxidising agent than bromine
    5. E.the density of chlorine is less than the density of bromine
    Show answer

    Answer: D chlorine is a stronger oxidising agent than bromine

  7. 7.
    Chlorine is used in water purification because it
    1. A.bleaches impurities in the water
    2. B.decolorizes water
    3. C.destroys bacteria
    4. D.is extremely soluble in water
    5. E.is pleasant tasting
    Show answer

    Answer: C destroys bacteria

  8. 8.
    Ethene decolourises acidified potassium tetraoxomanganate(VII) solution. Which gas will decolourise bromine water?
    1. A.C\(H _{4}\)
    2. B.\(C _{2} H _{6}\)
    3. C.\(C _{3} H _{6}\)
    4. D.\(C _{3} H _{8}\)
    5. E.\(C _{6} H _{6}\)
    Show answer

    Answer: C \(C _{3} H _{6}\)

  9. 9.
    How many Faradays of electricity are required to liberate 9g of aluminium? [Al = 27]
    1. A.0.1
    2. B.0.3
    3. C.1
    4. D.2.7
    5. E.3
    Show answer

    Answer: C 1

  10. 10.
    In the reaction \(2H_{2}S(g) +\) S\(O_{2}(g)\) → \(2H_{2}\)SO(I)+3S(s)S\(O_{2}\)is acting a\(s _a\)gent
    1. A.a bleaching
    2. B.a dehydrating
    3. C.an oxidizing
    4. D.a precipitating
    5. E.a reducing
    Show answer

    Answer: C an oxidizing

  11. 11.
    Naturally occurring lithium consists of 90% \(^7_3Li \text{ and 10% } ^6_3 Li.\) What is the relative atomic mass of lithium?
    1. A.6
    2. B.6.8
    3. C.6.9
    4. D.7
    5. E.7.1
    Show answer

    Answer: C 6.9

  12. 12.
    Small amounts of compounds of transition metals are sometimes added to glass during manufacture in order to make the glass
    1. A.acquire certain colours
    2. B.easier to melt
    3. C.easier to mould
    4. D.little brittle
    5. E.more transparent
    Show answer

    Answer: A acquire certain colours

  13. 13.
    The boiling point of water is higher than the boiling point of ethanol because
    1. A.the bonding in water is electrovalent (ionic) whereas the bonding in ethanol is convalent
    2. B.the hydrogen bonding between water molecules is stronger than the hydrogen bonding between ethanol molecules
    3. C.water has a higher lattice energy than ethanol
    4. D.water has hydrogen bonding between its molecules but ethanol has no hydrogen bonging between its molecules;
    5. E.water is a better solvent than ethanol
    Show answer

    Answer: B the hydrogen bonding between water molecules is stronger than the hydrogen bonding between ethanol molecules

  14. 14.
    The number of hydrogen ions in 1.0dm \(^3\) of a 0.25 mole tetraoxosulphate(Vl) acid solution is [Avogadro constant = 6.02 x 10 \(^{23}\) ]
    1. A.1.45x\(10 ^{23}\)
    2. B.1.50 x l\(0 ^{23}\)
    3. C.3.00x\(10 ^{23}\)
    4. D.3.15x\(10 ^{23}\)
    5. E.6.00x\(10 ^{23}\)
    Show answer

    Answer: B 1.50 x l\(0 ^{23}\)

  15. 15.
    The pH of water is 7. What is the pH of orange juice?
    1. A.7
    2. B.above 10
    3. C.below 2
    4. D.between 5.5 and 6.5
    5. E.between 7.5 and 8.5
    Show answer

    Answer: D between 5.5 and 6.5

  16. 16.
    The reaction \(C_{2}H_{6}\) → \(C_{2}H + H_{2}\) is known as
    1. A.dehydration
    2. B.dehydrogenation
    3. C.displacement
    4. D.hydrogenation
    5. E.reduction
    Show answer

    Answer: B dehydrogenation

  17. 17.
    What change will occur during the electrolysis of brine using carbon electrodes?
    1. A.Chlorine will be given off at the anode
    2. B.Oxygen gas will be given off at the anode
    3. C.Sodium will be deposited at the cathode
    4. D.The resulting solution, after electrolysis, will be acidic
    5. E.The volumes of hydrogen and chlorine given off during the same time are equal
    Show answer

    Answer: A Chlorine will be given off at the anode

  18. 18.
    What change will occur to the equilibrium mixture \(2CrO^{2-}_4(aq) + 2H^+(aq) ⇔ Cr_2O^{2-}_7(aq) + H_2O(l)\) when excess sodium hydrogen solution is added?
    1. A.A yellow precipitate of Cr(OH\() _{3}\) is formed
    2. B.An orange precipitate of Cr(OH\() _{3}\) is formed
    3. C.The colour changes from orange to yellow
    4. D.The colour changes from yellow to orange
    5. E.There is no visible reaction
    Show answer

    Answer: C The colour changes from orange to yellow

  19. 19.
    What is formed when starch is completely hydrolysed?
    1. A.fructose
    2. B.glucose
    3. C.lactose
    4. D.maltose
    5. E.sucrose
    Show answer

    Answer: B glucose

  20. 20.
    What is the change in the oxidation number of phosphorus in the following reaction? 4P\((s) + 5O_{2}(\)ag) → \(2P_{2}O_{5}(s)\)
    1. A.0 to 2
    2. B.0 to 5
    3. C.4 to 2
    4. D.4 to 5
    5. E.4 to 10
    Show answer

    Answer: B 0 to 5

  21. 21.
    What is the concentration (mol dm \(^{-3}\) ) of a solution containing 28 g of potassium hydroxide per 100 cm \(^3\) of solution? (K=39; H=1; O=16)
    1. A.0.01
    2. B.0.05
    3. C.1.0
    4. D.5.0
    5. E.2.8
    Show answer

    Answer: D 5.0

  22. 22.
    What is the IUPAC name of CH3CCI=C(CH3)2?
    1. A.2-chloro -3 methylbut -2yne
    2. B.2 -chloro -3 methylbut -2ene
    3. C.2 -chloro -3 methylbutene
    4. D.3- methyl -2-chlorobut -2-ene
    5. E.3- methyl -2. chlorobut -2 yne
    Show answer

    Answer: B 2 -chloro -3 methylbut -2ene

  23. 23.
    What is the number of moles of Na \(_H\) CO \(_3\) in 250cm \(^3\) of its solution if the solution contains 8.4 g of Na \(_H\) CO \(_3\) in 1 dm \(^3\) of the solution. [Na = 23, 0 = 16, C = 12, H = 1)
    1. A.1
    2. B.0.25
    3. C.0.05
    4. D.0.025
    5. E.0.01
    Show answer

    Answer: D 0.025

  24. 24.
    What mass of copper is deposited when 6.5g of granulated zinc reacts with excess copper(II) tetraoxosulphate(VI) solution? The equation for the reaction is: Zn(s) + \(CuSO_4(aq)→ ZnSO_4(aq)+ Cu(s)\) [CU= 64; Zn=65]
    1. A.3.2 g
    2. B.3.25 g
    3. C.6.4 g
    4. D.6.5 g
    5. E.64.0 g
    Show answer

    Answer: C 6.4 g

  25. 25.
    What mass of silver is deposited when a current of 2.6 A is passed through a solution of a silver salt for 40 minutes? [Ag= 108 ; F=96500C]
    1. A.6.89g
    2. B.6.93g
    3. C.6.98g
    4. D.7.04g
    5. E.7.12g
    Show answer

    Answer: C 6.98g

  26. 26.
    Which compound will give propane when it Is dehy drated by an excess of hot, concentrated tetraoxosvlphate(VI) acid?
    1. A.C\(H _{3}\) C\(H _{2}\) CHO
    2. B.C\(H _{3}\) C\(H _{2}\) CH2OH
    3. C.C\(H _{3}\) C\(H _{2}\) COQH
    4. D.C\(H _{3}\) C\(H _{2} 0\)CH
    5. E.C\(H _{3}\) C\(H _{3}\) OH
    Show answer

    Answer: B C\(H _{3}\) C\(H _{2}\) CH2OH

  27. 27.
    Which element is the most electronegative?
    1. A.calcium
    2. B.fluorine
    3. C.iodine
    4. D.oxygen
    5. E.sodium
    Show answer

    Answer: B fluorine

  28. 28.
    Which formula is used to indicate the degree of acidity of an acid?
    1. A.\([H^+] = ^{\text{mass of acid relative}} molecular mass of acid\)
    2. B.F = number of H+ = ions x molar mass of the acid
    3. C.Kw = [H+][OH-]
    4. D.pH = - lo\(g _{10} [H+]\)
    5. E.pKa = -lo\(g _{10}\) Ka
    Show answer

    Answer: D pH = - lo\(g _{10} [H+]\)

  29. 29.
    Which hydrocarbon does NOT exhibit structural isomerism?
    1. A.\(C _{3} H _{6}\)
    2. B.\(C _{4} H _{6}\)
    3. C.\(C _{4} H _{8}\)
    4. D.\(C _{4} H _{10}\)
    5. E.\(C _{5} H _{12}\)
    Show answer

    Answer: A \(C _{3} H _{6}\)

  30. 30.
    Which is NOT a synthetic polymer?
    1. A.nylon
    2. B.Orion
    3. C.Perspex
    4. D.polystyrene
    5. E.wool
    Show answer

    Answer: E wool

  31. 31.
    Which metal bromide is widely used in photography?
    1. A.calcium bromide
    2. B.magnesium bromide
    3. C.potassium bromide
    4. D.silver bromide
    5. E.sodium bromide
    Show answer

    Answer: D silver bromide

  32. 32.
    Which metal is a constituent of both bronze and solder?
    1. A.copper
    2. B.lead
    3. C.silver
    4. D.tin
    5. E.zinc
    Show answer

    Answer: D tin

  33. 33.
    Which metal is extracted from bauxite?
    1. A.aluminium
    2. B.calcium
    3. C.copper
    4. D.magnesium
    5. E.tin
    Show answer

    Answer: A aluminium

  34. 34.
    Which method is used for the purification of copper from its ore?
    1. A.distillation
    2. B.electrochemical
    3. C.electrolysis
    4. D.neutralization
    5. E.reduction
    Show answer

    Answer: C electrolysis

  35. 35.
    Which separation technique is routinely applied in the petroleum industry?
    1. A.chromatography
    2. B.distillation
    3. C.evaporation
    4. D.fractional crystallization
    5. E.fractional distillation
    Show answer

    Answer: E fractional distillation

  36. 36.
    Which statement is NOT true about the composition of starch?
    1. A.It contains only the atoms of carbon, hydrogen oxygen
    2. B.It is a polysaccharide
    3. C.Its empirical formula is \(C _{2} H _{2} 0\)
    4. D.It is made from the monomer\(C _{6} H _{12} O _{6}\)
    5. E.The hydrogen and oxygen atoms are in the ratio 2:1
    Show answer

    Answer: C Its empirical formula is \(C _{2} H _{2} 0\)

  37. 37.
    Why does the treatment of cotton fabrics with dilute acids weaken the materials?
    1. A.Cotton is hydrolysed completely to glucose
    2. B.The fabrics are soluble in dilute acids
    3. C.The molecular chains are partially broken
    4. D.The molecular chain length f the fabric increases
    5. E.The thread holding the fabric together Is completely destroyed
    Show answer

    Answer: C The molecular chains are partially broken

  38. 38.
    Why is tetraoxosulphate(VI) acid NOT used for making carbon dioxide from calcium carbonate? It is
    1. A.a dehydrating agent
    2. B.a strong acid
    3. C.an oxidising agent
    4. D.dibasic
    5. E.forms insoluble calcium tetraoxosulphate(Vl)
    Show answer

    Answer: E forms insoluble calcium tetraoxosulphate(Vl)

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Chemistry papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux