Skip to content

Chemistry past questions: NECO SSCE 2009

47 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

47 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    \(^{235}_{92}U + ^1_0n → ^{145}_{56}Ba + ^{88}_{36}Kr + 3^1_0n + Energy\) The equation above represent a/an
    1. A.alpha particle emission
    2. B.endothermic reaction
    3. C.nuclear fission
    4. D.nuclear fusion
    5. E.thermal dissociation
    Show answer

    Answer: C nuclear fission

  2. 2.
    A colourless gas with characteristics odour which dissolves in water to form an alkaline solution is
    1. A.ammonia
    2. B.carbon(IV)oxide
    3. C.hydrogen chloride
    4. D.sulphur (IV) oxide
    5. E.sulphur (VI) oxide
    Show answer

    Answer: A ammonia

  3. 3.
    A neon atom is chemically nonreactive because
    1. A.the electrons at the outermost shell is partially filled
    2. B.the number of protons equals the number of electrons
    3. C.the outer electron shell is completely filled
    4. D.there are equal number of protons and neutrons in its nucleus
    5. E.there are no elections at the outermost shell
    Show answer

    Answer: C the outer electron shell is completely filled

  4. 4.
    A salt which loses its mass when exposed to air is
    1. A.deliquescent
    2. B.effervescent
    3. C.Efflorescent
    4. D.fluorescent
    5. E.hygroscopic
    Show answer

    Answer: C Efflorescent

  5. 5.
    All the following belong to the same family EXCEPT
    1. A.glycerol
    2. B.nylon
    3. C.perspex polyethene
    4. D.polyethene
    5. E.polystyrene
    Show answer

    Answer: A glycerol

  6. 6.
    Atomic size decreases
    1. A.across a period from left to right
    2. B.across a period from right to left
    3. C.diagonally down the group
    4. D.down a group
    5. E.with decrease in atomic number
    Show answer

    Answer: A across a period from left to right

  7. 7.
    Brain tumors can be located by using an isotope of
    1. A.carbon - 14
    2. B.iodine 131
    3. C.technetium 99
    4. D.uranium235
    5. E.uranium 238
    Show answer

    Answer: C technetium 99

  8. 8.
    C \(_6\) H \(_{12}\) O \(_6\) What is the molar mass of the compound above? [ H=1, C=12, O=16 }
    1. A.45
    2. B.61
    3. C.180
    4. D.123
    5. E.244
    Show answer

    Answer: C 180

  9. 9.
    Compound with the general formula CnH \(_{2n+2}\) belong to the_______ group
    1. A.alkanal
    2. B.alkane
    3. C.alkanoate
    4. D.alkene
    5. E.alkyne
    Show answer

    Answer: B alkane

  10. 10.
    During the extraction of iron in the blast furnance, slag is produced using
    1. A.carbon
    2. B.crylite
    3. C.limestone
    4. D.oxygen
    5. E.sulphur
    Show answer

    Answer: C limestone

  11. 11.
    How many atoms of chlorine are required to saturate the double bonds of a compound containing a triene?
    1. A.2
    2. B.3
    3. C.4
    4. D.5
    5. E.6
    Show answer

    Answer: E 6

  12. 12.
    How many zones are present in a luminous Bunsen burner flame?
    1. A.2
    2. B.3
    3. C.4
    4. D.5
    5. E.6
    Show answer

    Answer: C 4

  13. 13.
    If the volume of a gas at 35°C is 60cm \(^3\) , what would be its volume in cm \(^3\) at 273k?
    1. A.39.03
    2. B.46.81
    3. C.53.18
    4. D.67.69
    5. E.76.92
    Show answer

    Answer: C 53.18

  14. 14.
    In the electrolysis of dilute tetraoxosulphate (VI) acid using platinum electrodes, the products obtained at the anode are cathode respectively are
    1. A.hydrogen, oxygen
    2. B.Hydrogen, tetraoxosulphate (VI) ion
    3. C.oxygen, hydrogen
    4. D.sulphur, hydrogen
    5. E.sulphur, oxygen
    Show answer

    Answer: C oxygen, hydrogen

  15. 15.
    Non-polar molecules are held together by
    1. A.co-ordinate bond
    2. B.covalent bond
    3. C.electromagnetic force
    4. D.hydrogen bond
    5. E.Van der Waals forces
    Show answer

    Answer: E Van der Waals forces

  16. 16.
    Ptotal = P1 + P2 + P3 +…………. Pn, is an expression of law
    1. A.Boyle's
    2. B.Charles'
    3. C.Dalton's
    4. D.Graham's
    5. E.Gay Lussac's
    Show answer

    Answer: C Dalton's

  17. 17.
    Sulphur has an oxidation number of +4 in
    1. A.\(H _{2} S\)
    2. B.\(H _{2}\) S\(0 _{4}\)
    3. C.MgS\(O _{4}\)
    4. D.N\(a _{2}\) S\(O _{3}\)
    5. E.S\(0 _{3}\)
    Show answer

    Answer: D N\(a _{2}\) S\(O _{3}\)

  18. 18.
    The empirical formula of a hydrocarbon containing 0.12 mole of carbon 0.3 mole of hydrogen is
    1. A.C\(H _{2}\)
    2. B.C\(H _{3}\)
    3. C.\(C _{2} H _{2}\)
    4. D.\(C _{2} H _{4}\)
    5. E.\(C _{2} H _{6}\)
    Show answer

    Answer: B C\(H _{3}\)

  19. 19.
    The following are ores of metals EXCEPT
    1. A.bauxite
    2. B.dolomite
    3. C.graphite
    4. D.haematite
    5. E.magnetite
    Show answer

    Answer: C graphite

  20. 20.
    The following compounds decolorize acidified potassium tetraoxomanganate (VII) solution EXCEPT
    1. A.HOC\(H _{2} –\) C\(H _{2}\) OH
    2. B.\(H _{2} C –C =C–\) C\(H _{3}\)
    3. C.\(H _{3} C –\) HC = C\(H _{2}\)
    4. D.\(H _{2} C =\) C\(H _{2}\)
    5. E.\(H _{3} C – C =\)CH
    Show answer

    Answer: A HOC\(H _{2} –\) C\(H _{2}\) OH

  21. 21.
    The following equations represent redox reactions EXCEPT
    1. A.B\(a ^{2+} (\)aq) + S\(O ^{2-}\) _{4} (aq) → BaS\(O _{4} (s)\)
    2. B.C\(l _{2} (g) + 2\)B\(r ^{-} (\)aq) → 2C\(I ^{-} (\)aq) + B\(r _{2} (g)\)
    3. C.F\(e ^{2+} (\)aq) + ½ \(C I _{2} (\)aq) → F\(e ^{3+} (\)aq) + C\(I ^{-} (\)aq)
    4. D.2F\(e ^{3+} (\)aq) + S\(n ^{2+} (\)aq) → 2F\(e ^{2+} (\)aq) S\(n ^{4+} (\)aq)
    5. E.Zn(s) + C\(U ^{2+} (\)aq) → Z\(n ^{2+} (\)aq) + CU(s)
    Show answer

    Answer: A B\(a ^{2+} (\)aq) + S\(O ^{2-}\) _{4} (aq) → BaS\(O _{4} (s)\)

  22. 22.
    The furring of kettles and boilers are caused by
    1. A.calcium hydroxide
    2. B.calcium hydrogen trioxocarbonate (IV)
    3. C.calcium trioxocarbonate (IV)
    4. D.calcium tetraoxocarbonate
    5. E.magnesium tetraoxocarbonate (VI)
    Show answer

    Answer: C calcium trioxocarbonate (IV)

  23. 23.
    The green house effect is a climatic condition associated with the presence of excess
    1. A.carbon (II) oxide
    2. B.carbon (IV) oxide
    3. C.hydrogen sulphide
    4. D.nitrogen (II) oxide
    5. E.oxygen
    Show answer

    Answer: B carbon (IV) oxide

  24. 24.
    The Ideal Gas Law is expressed mathematically as
    1. A.P1 /T1 = P2/T2
    2. B.P1/V1 = P2V2
    3. C.PV =nRT
    4. D.PV =KT
    5. E.V1/T1 = V2/T2
    Show answer

    Answer: C PV =nRT

  25. 25.
    The percentage composition of a hydrocarbon is 79.2 carbon 20.8 hydrogen. Calculate its empirical formula [H = 1, C = 12]
    1. A.CH
    2. B.C\(H _{3}\)
    3. C.C\(H _{4}\)
    4. D.\(C _{2} H _{2}\)
    5. E.\(C _{2} H _{6}\)
    Show answer

    Answer: B C\(H _{3}\)

  26. 26.
    The process involved in the decomposition of sugar by an enzyme is called
    1. A.dehydration
    2. B.esterification
    3. C.fermentation
    4. D.polymerization
    5. E.saponification
    Show answer

    Answer: C fermentation

  27. 27.
    The rate of a reaction usually increases with increase in the concentration of reactants because the
    1. A.distance between particles of the reactants increases
    2. B.frequency of collision of particles is lower
    3. C.particles of the reactants gain energy and move faster
    4. D.reactants from a complex which decomposes rapidly
    5. E.reactants occupy a higher energy level
    Show answer

    Answer: D reactants from a complex which decomposes rapidly

  28. 28.
    The reaction of an alkanol with alkanioc acid is known as
    1. A.dehydration
    2. B.esterification
    3. C.halogenation
    4. D.hydrogenation
    5. E.saponification
    Show answer

    Answer: B esterification

  29. 29.
    The relationship between equilibrium constant and free energy change is represented as
    1. A.δ G ° =-nFE °
    2. B.δG °-RT ln K
    3. C.δ G °= + RT In k
    4. D.δG ° = δH – T S
    5. E.H=TδS
    Show answer

    Answer: B δG °-RT ln K

  30. 30.
    The scientist who discovered the zig-zag movement of gas molecules is
    1. A.Brownian
    2. B.Dalton
    3. C.Gay Lussac
    4. D.Graham
    5. E.Newton
    Show answer

    Answer: A Brownian

  31. 31.
    Two elements X and Y with electronic configurations 2,8,2 and 2,8,7 respectively, are likely to combine by _________bonding
    1. A.covalent
    2. B.dative
    3. C.electrovalent
    4. D.hydrogen
    5. E.metallic
    Show answer

    Answer: C electrovalent

  32. 32.
    What kind of bond exist between carbon and oxygen in C\(0_{3}\) ^{2-}?
    1. A.Co- ordinate Covalent
    2. B.covalent
    3. C.Electrovalent
    4. D.Metallic
    5. E.Van der Waal forces
    Show answer

    Answer: B covalent

  33. 33.
    What mass of copper in gram would be deposited by a current of 1.00ampere passing for 965 seconds through copper(II) tertraoxosulphate (VI) solution? [Cu 63.5; If = 96500c]
    1. A.0.32
    2. B.0.64
    3. C.3.18
    4. D.6.35
    5. E.9.65
    Show answer

    Answer: A 0.32

  34. 34.
    What volume of carbon (IV) oxide in d\(m ^{3}\) is produced at s.t.p. when 2.50g of CaC\(O_{3}\) reacts with excess acid according to the following equation? CaC\(O_{3}(s) + 2\)HCI(aq) → CaC\(l_{2}(\)aq\() + H_{2}O(1) +\) C\(O_{2}(g)\) [CaC\(O_{2} 100\); molar volume of a gas at s.t.p. = 22.4d\(m ^{3}]\)
    1. A.0.28
    2. B.0.56
    3. C.2.24
    4. D.5.6
    5. E.11.2
    Show answer

    Answer: B 0.56

  35. 35.
    When air is passed through alkaline pyrogallol and then lime water, the gases left are
    1. A.nitrogen and carbon (IV) oxide
    2. B.nitrogen and noble gases
    3. C.nitrogen and oxygen
    4. D.nitrogen, carbon (VI) oxide and noble gases
    5. E.the noble gases
    Show answer

    Answer: B nitrogen and noble gases

  36. 36.
    Which of the following compounds will undergo thermal dissociation?
    1. A.AgCl
    2. B.CaC\(O _{3}\)
    3. C.\(K _{2}\) S\(0 _{4}\)
    4. D.NaOH
    5. E.N\(H _{4}\) CI
    Show answer

    Answer: E N\(H _{4}\) CI

  37. 37.
    Which of the following equations is NOT balanced?
    1. A.C\(H _{4} (g) + 20 _{2} (9)\) → C\(O _{2} (g) + 2H _{2} O(g)\)
    2. B.CU(S) + HN\(O _{3} (\)aq) → Cu(N\(O _{3} ) _{2} (\)aq\() + 4H _{2} O(I) +\) NO(g)
    3. C.2KCI\(O _{3} (s)\) → 2KCI\((s)+ 3O _{2} (g)\)
    4. D.NaH\((s) + H _{2} O(1)\) → NaOH(aq\() +H _{2} (g)\)
    5. E.N\(a _{2}\) S\(O _{4} (\)aq) + BaC\(l _{2} (\)aq) → BaS\(O _{4} (s) + 2\)NaCl(aq)
    Show answer

    Answer: B CU(S) + HN\(O _{3} (\)aq) → Cu(N\(O _{3} ) _{2} (\)aq\() + 4H _{2} O(I) +\) NO(g)

  38. 38.
    Which of the following gases is absorbed from the air due to photosynthesis?
    1. A.Carbon (II) oxide
    2. B.Carbon (IV) oxide
    3. C.Nitrogen
    4. D.Noble gases
    5. E.Oxygen
    Show answer

    Answer: B Carbon (IV) oxide

  39. 39.
    Which of the following gases will bleach moist litmus paper?
    1. A.C\(l _{2}\)
    2. B.C\(O _{2}\)
    3. C.HCl
    4. D.\(N _{2} O\)
    5. E.S\(O _{3}\)
    Show answer

    Answer: A C\(l _{2}\)

  40. 40.
    Which of the following is a solid at room temperature?
    1. A.Argon
    2. B.Bromine
    3. C.Chlorine
    4. D.Fluorine
    5. E.Iodine
    Show answer

    Answer: E Iodine

  41. 41.
    Which of the following is NOT a fraction of petroleum?
    1. A.Bitumen
    2. B.Coal
    3. C.Diesel
    4. D.Kerosene
    5. E.Petrol
    Show answer

    Answer: B Coal

  42. 42.
    Which of the following metals is NOT extracted by electrolysis?
    1. A.Aluminium
    2. B.Calcium
    3. C.iron
    4. D.Magnesium
    5. E.Sodium
    Show answer

    Answer: C iron

  43. 43.
    Which of the following non-metals reacts most readily with metals?
    1. A.Carbon
    2. B.Chlorine
    3. C.Nitrogen
    4. D.Phosphorus
    5. E.Sulphur
    Show answer

    Answer: B Chlorine

  44. 44.
    Which of the following salt solutions will have a pH greater than 7?
    1. A.NaCl
    2. B.NaHS\(O _{4}\)
    3. C.N\(a _{2}\) C\(O _{4}\)
    4. D.N\(a _{2}\) S\(O _{4}\)
    5. E.MgC\(l _{2}\)
    Show answer

    Answer: C N\(a _{2}\) C\(O _{4}\)

  45. 45.
    Which of the following statements is NOT correct of group VII elements? They
    1. A.are diatomic
    2. B.are good oxidizing agents
    3. C.are highly electronegative
    4. D.have high electron affinity
    5. E.have relatively low ionization potentials
    Show answer

    Answer: E have relatively low ionization potentials

  46. 46.
    Which of these compounds has the greatest ionic character?
    1. A.Al\(F _{3}\)
    2. B.B\(F _{2}\)
    3. C.C\(F _{4}\)
    4. D.CsF
    5. E.NaF
    Show answer

    Answer: E NaF

  47. 47.
    X = - lo\(g_{10} H^{+}]\) What does X stand for in the expression above?
    1. A.Degree of acidity
    2. B.Enthalpy change
    3. C.Equilibrium constant
    4. D.Ionic product of water
    5. E.Solubility product
    Show answer

    Answer: A Degree of acidity

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Chemistry papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux