Skip to content

Chemistry past questions: WAEC SSCE 2023

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A compound that could be dried by using conc. tetraoxosulphate (VI) acid and not by calcium oxide is likely to be
    1. A.a deliquescent salt
    2. B.a neutral salt
    3. C.an alkaline gas
    4. D.an acid anhydride
    Show answer

    Answer: D an acid anhydride

  2. 2.
    A consequence of global warming is
    1. A.air pollution
    2. B.High Humidity
    3. C.flooding
    4. D.Water pollution
    Show answer

    Answer: C flooding

  3. 3.
    A mixture containing two salts of different solubility can be separated by
    1. A.chromatography.
    2. B.crystallization.
    3. C.distillation.
    4. D.evaporation.
    Show answer

    Answer: B crystallization.

  4. 4.
    Alkenes can be manufactured by
    1. A.the combustion of alkanes.
    2. B.the cracking of hydrocarbons.
    3. C.polymerization reactions.
    4. D.addition of hydrogen to unsaturated vegetable oils.
    Show answer

    Answer: B the cracking of hydrocarbons.

  5. 5.
    An element X has two isotopes, \(^{65}X_{30}\) and \(^{66}X_{30}\) with relative abundance of 60 % and 40% respectively. The relative atomic mass of X is
    1. A.66.00
    2. B.65.50
    3. C.65.00
    4. D.65.40
    Show answer

    Answer: D 65.40

  6. 6.
    An example of a crystalline substance that does not possess water of crystallization is
    1. A.potassium trioxonitrate (V)
    2. B.sodium tetraoxosulphate (VI)
    3. C.iron (II) tetraoxosulphate (VI)
    4. D.sodium trioxocarbonate (IV)
    Show answer

    Answer: B sodium tetraoxosulphate (VI)

  7. 7.
    Arrange the following compounds in decreasing order of their boiling points: \(NH_3\) , HF, \(SiH_4\) , \(CH_4\)
    1. A.HF, \(NH_3\) , \(SiH_4\) , \(CH_4\)
    2. B.\(CH_4\) , \(SiH_4\) , HF, \(NH_3\) ,
    3. C.\(NH_3\) , \(CH_4\) , \(SiH_4\) , HF
    4. D.\(CH_4\) , \(SiH_4\) , \(NH_3\) , HF
    Show answer

    Answer: A HF, \(NH_3\) , \(SiH_4\) , \(CH_4\)

  8. 8.
    Carbon is deposited in the exhaust pipes of cars because of
    1. A.presence of additives in petrol
    2. B.incomplete combustion of petrol
    3. C.presence of carbon in petrol
    4. D.contamination of petrol with diesel
    Show answer

    Answer: B incomplete combustion of petrol

  9. 9.
    Consider the following reaction equation: \(2SO_3(g) → 2SO_2(g) + O_2\) (g) ∆H = +198 kJ/mol Which of the following statements about the reaction is correct?
    1. A.198 kJ of energy is given off
    2. B.The reaction is exothermic
    3. C.The reaction container would feel warm
    4. D.198 kJ of energy is absorbed
    Show answer

    Answer: D 198 kJ of energy is absorbed

  10. 10.
    Copper (II) ions are able to participate in co-ordinate covalent bonding because they
    1. A.are coloured
    2. B.are positively charged
    3. C.have vacant d-orbital
    4. D.have unpaired electrons
    Show answer

    Answer: C have vacant d-orbital

  11. 11.
    Determine the volume of 0.100 mol of HCl in \(0.250 mol dm^3\) of solution.
    1. A.\(200cm^3\)
    2. B.\(100cm^3\)
    3. C.\(20cm^3\)
    4. D.\(400cm^3\)
    Show answer

    Answer: D \(400cm^3\)

  12. 12.
    Dilute trioxonitrate (V) acid does not produce hydrogen when it reacts with metals because
    1. A.it reacts with the product.
    2. B.it is highly corrosive.
    3. C.there is no visible reaction.
    4. D.it is a strong oxidizing agent.
    Show answer

    Answer: D it is a strong oxidizing agent.

  13. 13.
    Going down group II in the periodic table normally
    1. A.ionization energy increases
    2. B.melting point increases
    3. C.shielding effect decreases
    4. D.electronegativity increases
    Show answer

    Answer: B melting point increases

  14. 14.
    How many grammes of NaOH(s) would be needed to produce 100.0 cm3 of a 0.20 mol dm-3 NaOH, (aq)? [NaOH = 40.0]
    1. A.800.0g
    2. B.0.02 g
    3. C.20.0 g
    4. D.0.80 g
    Show answer

    Answer: D 0.80 g

  15. 15.
    How many moles are there in 3.0 g of \(O_2\) ? [O = 16.0]
    1. A.0.0093 moles.
    2. B.0.0930 moles.
    3. C.0.0625 moles.
    4. D.0.6250 moles.
    Show answer

    Answer: B 0.0930 moles.

  16. 16.
    How many moles of copper would be deposited by passing 1 Faraday of electricity through a \(CuCl_2\) solution?
    1. A.2 moles
    2. B.0.5moles
    3. C.0.025moles
    4. D.1 mole
    Show answer

    Answer: B 0.5moles

  17. 17.
    How many unpaired electrons are present in \(_{26}Fe^{3+}\) ?
    1. A.4
    2. B.2
    3. C.3
    4. D.5
    Show answer

    Answer: D 5

  18. 18.
    If \(100^3\) of a saturated solution of sodium tetraoxosulphate (VI) at 30° C contains 10.5 g of the salt, what would be its solubility at this temperature? [( \(Na_2SO_4\) = 142]
    1. A.2.15 mol dm-3
    2. B.0.74 mol dm-3
    3. C.0.60 mol dm-3
    4. D.0.57 mol dm-3
    Show answer

    Answer: B 0.74 mol dm-3

  19. 19.
    Isoelectronic species have the same number of
    1. A.ions
    2. B.electrons
    3. C.protons
    4. D.neutrons
    Show answer

    Answer: B electrons

  20. 20.
    Petrochemistry is an example of
    1. A.applied chemistry
    2. B.Biochemistry
    3. C.Pure chemistry
    4. D.Environmental chemistry
    Show answer

    Answer: A applied chemistry

  21. 21.
    Positive ions in a sea of electrons are found in
    1. A.covalent bonds
    2. B.metallic bonds
    3. C.dative bonds
    4. D.ionic bonds
    Show answer

    Answer: B metallic bonds

  22. 22.
    Species that occur in a reaction pathway but not in the overall reaction are known as
    1. A.Reactants
    2. B.Inhibitors
    3. C.Products
    4. D.Intermediates
    Show answer

    Answer: D Intermediates

  23. 23.
    The best indicator to use for the titration of ethanoic acid with sodium hydroxide is
    1. A.methyl orange
    2. B.phenolphthalein
    3. C.screened methyl orange
    4. D.methyl red
    Show answer

    Answer: B phenolphthalein

  24. 24.
    The following statements are correct except
    1. A.energy is released when liquids change to solids.
    2. B.carbon atoms in gaseous methane are further apart than those in solid diamond.
    3. C.there is large decrease in the volume of a solid metal when pressure is applied to it.
    4. D.particles move faster in the gaseous state than in the liquid state.
    Show answer

    Answer: C there is large decrease in the volume of a solid metal when pressure is applied to it.

  25. 25.
    The following steps are scientific methods except
    1. A.experimentation
    2. B.problem identification
    3. C.Analysis
    4. D.Open-mindedness
    Show answer

    Answer: D Open-mindedness

  26. 26.
    The formation of a bond between hydrogen and a highly electronegative atom results in
    1. A.polarity
    2. B.electrovalent bond
    3. C.dipole
    4. D.metallic bond
    Show answer

    Answer: A polarity

  27. 27.
    The gas that is less dense than air is
    1. A.nitrogen
    2. B.chlorine
    3. C.Carbon(IV) oxide
    4. D.Oxygen
    Show answer

    Answer: A nitrogen

  28. 28.
    The molecule that has a non-polar covalent bond is
    1. A.HCl
    2. B.\(NH_3\)
    3. C.\(Cl_2\)
    4. D.\(H_2O\)
    Show answer

    Answer: C \(Cl_2\)

  29. 29.
    The pair of compounds that belongs to the same homologous series is
    1. A.\(C_2H_6\) and \(C_4H_{10}\)
    2. B.\(C_3H_8\) and \(C_3H_6\)
    3. C.\(C_2H_4\) and \(C_4H_{10}\)
    4. D.\(C_4H_{10}\) and \(C_5H_{10}\)
    Show answer

    Answer: A \(C_2H_6\) and \(C_4H_{10}\)

  30. 30.
    The periodic property that is used to determine whether a covalent molecule is polar or not is
    1. A.atomic radius
    2. B.ionization energy
    3. C.electron affinity
    4. D.electronegativity
    Show answer

    Answer: D electronegativity

  31. 31.
    The primary component of natural gas
    1. A.ethane
    2. B.methane
    3. C.butane
    4. D.propane
    Show answer

    Answer: B methane

  32. 32.
    The reduction half equation of the following reaction is: \(Zn_{(s)} + CuSO_{4(aq)} → ZnSO_{4(aq)} + Cu_{(s)}\)
    1. A.\(Zn_{(s)} → Zn^{2+}_{(aq)} + 2e^-\)
    2. B.\(CuSO_{4(s)} + H_2O_{(l)}\) → \(Cu^{2+}_{(aq)}\) + \(SO_{4(aq)}^{2-}\)
    3. C.\(Cu^{2+}_{(aq)} + 2e^- → Cu_{(s)}\)
    4. D.\(Cu^{2+}_{(aq)} + e^- → Cu_{(s)}\)
    Show answer

    Answer: C \(Cu^{2+}_{(aq)} + 2e^- → Cu_{(s)}\)

  33. 33.
    The relative molar mass of a gaseous hydrocarbon is 30. Determine its vapour density.
    1. A.45
    2. B.30
    3. C.15
    4. D.60
    Show answer

    Answer: C 15

  34. 34.
    The salt solution formed firm a reaction between ethanoic acid and sodium hydroxide solution would be
    1. A.amphoteric
    2. B.neutral
    3. C.basic
    4. D.acidic
    Show answer

    Answer: C basic

  35. 35.
    The separation technique that is suitable for separating iodine from tetrachloromethane is
    1. A.solvent extraction
    2. B.decantation
    3. C.fractional distillation
    4. D.filtration
    Show answer

    Answer: A solvent extraction

  36. 36.
    The vapour density of an organic compound with the molecular formula \(C_2H_4O_2\) , is [H=1.0, C=12.0, O= 16.0]
    1. A.40
    2. B.120
    3. C.65
    4. D.30
    Show answer

    Answer: D 30

  37. 37.
    Thermal cracking of alkanes usually
    1. A.is an exothermic process
    2. B.produces only small alkanes
    3. C.involves decomposition
    4. D.requires hydrogen
    Show answer

    Answer: C involves decomposition

  38. 38.
    What takes place at the cathode during electrolysis?
    1. A.Anions lose electrons
    2. B.Anions are oxidized
    3. C.Cations are oxidized
    4. D.Cations are discharged
    Show answer

    Answer: D Cations are discharged

  39. 39.
    Which of the elements in the table below would react more readily with chlorine?
    ElementIonization energy (KJ \(mol^{-1} \times 10^{-3}\) )
    W12.0
    X21.0
    Y106.0
    Z200.0
    1. A.Y and Z only
    2. B.X and Z only
    3. C.W and X only
    4. D.W and Z only
    Show answer

    Answer: C W and X only

  40. 40.
    Which of the following elements has its valence electrons in the s-orbital?
    1. A.Aluminum
    2. B.Phosphorus
    3. C.Sodium
    4. D.Carbon
    Show answer

    Answer: C Sodium

  41. 41.
    Which of the following equations does not illustrate correctly one of the reactions of chlorine?
    1. A.\(Ca(OH)_2 + Cl_2 → CaOCl_2 + H_2O\)
    2. B.\(Cl_2 + 2NaF → 2NaCl + F_2\)
    3. C.\(Cl_2 + 2NaOH → NaCl + NaClO + H_2O\)
    4. D.\(H_2S + Cl_2 → 2HCl + S\)
    Show answer

    Answer: B \(Cl_2 + 2NaF → 2NaCl + F_2\)

  42. 42.
    Which of the following equimolar solutions has the highest conductivity?
    1. A.\(H_2SO{_4(aq)}\)
    2. B.\(NaOH{_(aq)}\)
    3. C.\(H_2CO{_3(aq)}\)
    4. D.\(CH_3COOH{_4(aq)}\)
    Show answer

    Answer: A \(H_2SO{_4(aq)}\)

  43. 43.
    Which of the following gases has the lowest rate of diffusion? [H=1.0, C=12.0, N = 14.0, O= 16.0]
    1. A.Nitrogen
    2. B.methane
    3. C.Ammonia
    4. D.Oxygen
    Show answer

    Answer: D Oxygen

  44. 44.
    Which of the following laws or theory cannot be explained by the application of the kinetic theory of gases?
    1. A.Dalton's atomic theory
    2. B.Charle's law
    3. C.Boyle's law
    4. D.Gay- Lussac's law
    Show answer

    Answer: A Dalton's atomic theory

  45. 45.
    Which of the following properties does not give evidence of the kinetic theory of matter?
    1. A.Diffusion
    2. B.Melting
    3. C.Polymerization
    4. D.Evaporation
    Show answer

    Answer: C Polymerization

  46. 46.
    Which of the following reactions represents the hydrolysis of an alkanoate?
    1. A.\(CH_3COOH + OH^- ⇌H^+⇌ CH_3COO^- + H_2O\)
    2. B.\(CH_3COOH + C_2H_5OH ⇌H^+⇌ CH_3COOC_2H_5 + H_2O\)
    3. C.\(CH_3COOC_2H_5 + H_2O ⇌H^+⇌ CH_3COO^- + CH_3CH_2OH\)
    4. D.\(CH_3COOCH_2CH_3 + H_2O ⇌H^+⇌ CH_3COOH + CH_3CH_2OH\)
    Show answer

    Answer: D \(CH_3COOCH_2CH_3 + H_2O ⇌H^+⇌ CH_3COOH + CH_3CH_2OH\)

  47. 47.
    Which of the following statements about the collision theory is correct?
    1. A.Ineffective collision brings about chemical reaction
    2. B.All collisions bring about reactions
    3. C.The rate of reaction is proportional to the number of effective collisions
    4. D.Collision of molecules will split the molecules to react
    Show answer

    Answer: C The rate of reaction is proportional to the number of effective collisions

  48. 48.
    Which of the following statements is correct?
    1. A.Addition reactions occur between alkanes and chlorine
    2. B.Butane has a lower boiling point than propane
    3. C.Pentane has five isomers
    4. D.An alkane with 49 carbon atoms contains 100 hydrogen atoms
    Show answer

    Answer: D An alkane with 49 carbon atoms contains 100 hydrogen atoms

  49. 49.
    Which of the statements about gases is not correct?
    1. A.Gases have low densities compared to solids and liquids of equal mass
    2. B.The total kinetic energy of the gas is not affected by collision
    3. C.Molecules of the gas are in constant motion
    4. D.Gases are highly soluble in water at high temperatures
    Show answer

    Answer: D Gases are highly soluble in water at high temperatures

  50. 50.
    Why are \(H_2SO_4\) and \(CaCl_2\) , not suitable for drying ammonia gas? They
    1. A.are poisonous
    2. B.pollute the gas
    3. C.are corrosive
    4. D.react with the gas
    Show answer

    Answer: D react with the gas

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Chemistry papers

WAEC Chemistry 1985–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux