Skip to content

Biology past questions: NECO SSCE 2003

44 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

44 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A flower made up of one carpel is referred to as
    1. A.apocarpous
    2. B.monocarpus
    3. C.monogamous
    4. D.pericarpus
    5. E.Syncarpous
    Show answer

    Answer: B monocarpus

  2. 2.
    A population can be referred to as the number of
    1. A.adult organisms in an ecosystem
    2. B.female species in an ecosystem
    3. C.male species in an ecosystem
    4. D.organisms of same species in an ecosystem
    5. E.organisms that can withstand harsh conditions
    Show answer

    Answer: D organisms of same species in an ecosystem

  3. 3.
    Autecology is defined as the study of Interrelationship of
    1. A.many species of organisms and their environment
    2. B.same species of organisms and their environment
    3. C.organisms in the atmosphere
    4. D.organisms under the earth's surface
    5. E.organisms in water
    Show answer

    Answer: B same species of organisms and their environment

  4. 4.
    Chromosomes are found in the
    1. A.cell membrane
    2. B.centriole
    3. C.mitochondrion
    4. D.nucleus
    5. E.lysosome
    Show answer

    Answer: D nucleus

  5. 5.
    Herbicides are chemicals used to
    1. A.check the spread of diseases
    2. B.control dormancy in seeds
    3. C.control insects
    4. D.control weeds
    5. E.control pests
    Show answer

    Answer: D control weeds

  6. 6.
    Here is a list of natural resources: I. Wildlife II. Forest III. Fossil fuel IV. Minerals Which of the natural resources are non-renewable?
    1. A.I and II only
    2. B.I and III only
    3. C.I and IV only
    4. D.II and III only
    5. E.III and IV only
    Show answer

    Answer: E III and IV only

  7. 7.
    Here is a list of natural resources: I. Wildlife II. Forest III. Fossil fuel IV. Minerals Which of the natural resources are renewable?
    1. A.I and IV
    2. B.II and III
    3. C.I and II
    4. D.I and III
    5. E.I, II, III and IV
    Show answer

    Answer: C I and II

  8. 8.
    i 2/2, c 1/1, pm 2/2, m 3/3 The above dental formula represents the dentition of
    1. A.cow
    2. B.dog
    3. C.man
    4. D.rabbit
    5. E.sheep
    Show answer

    Answer: C man

  9. 9.
    Sneezing in man is controlled by?
    1. A.cerebellum
    2. B.cerebrum
    3. C.hypothalamus
    4. D.pineal body
    5. E.medulla oblongata
    Show answer

    Answer: E medulla oblongata

  10. 10.
    The association between guinea worm and tissues of man is called
    1. A.commensalism
    2. B.parasitism
    3. C.predation
    4. D.Saprophytism
    5. E.Symbiosis
    Show answer

    Answer: B parasitism

  11. 11.
    The axial skeleton is made up of
    1. A.fore and hind limbs
    2. B.limbs and limb girdles
    3. C.ribs and sternum
    4. D.skull and limbs
    5. E.skull and spine
    Show answer

    Answer: E skull and spine

  12. 12.
    The bee that lays eggs in a hive is called
    1. A.broiler
    2. B.drone
    3. C.layer
    4. D.queen
    5. E.worker
    Show answer

    Answer: D queen

  13. 13.
    The biosphere can best be defined as part of the
    1. A.atmosphere that contains moisture
    2. B.earth that contains gases
    3. C.earth that is liquid
    4. D.earth that supports life
    5. E.ocean that supports life
    Show answer

    Answer: D earth that supports life

  14. 14.
    The excretory organ of earthworms is known as
    1. A.contractile vacuole
    2. B.flame cell
    3. C.malphigian tubule
    4. D.nephridium
    5. E.kidney
    Show answer

    Answer: D nephridium

  15. 15.
    The following are courtship behaviors in animals EXCEPT
    1. A.copulation
    2. B.display
    3. C.pairing
    4. D.seasonal migration
    5. E.territoriality
    Show answer

    Answer: D seasonal migration

  16. 16.
    The following are effects of food shortage on population size EXCEPT
    1. A.competition
    2. B.decline in reproduction
    3. C.emigration
    4. D.increase in natality
    5. E.mortality
    Show answer

    Answer: D increase in natality

  17. 17.
    The following are major groups of the plant kingdom EXCEPT
    1. A.Bryophyta
    2. B.Chiorophyta
    3. C.Pteridophyta
    4. D.Spermatophyta
    5. E.Thallophyta
    Show answer

    Answer: B Chiorophyta

  18. 18.
    The function of digestive enzymes is to
    1. A.acidify food
    2. B.build up food
    3. C.emulsify fats
    4. D.quicken absorption
    5. E.enhance food breakdown
    Show answer

    Answer: E enhance food breakdown

  19. 19.
    The organelle responsible for the transportation of substances within the cell is
    1. A.cell membrane
    2. B.chloroplast
    3. C.endoplasmic reticulum
    4. D.lysosome
    5. E.mitochondrion
    Show answer

    Answer: C endoplasmic reticulum

  20. 20.
    The process by which some organisms oxidize inorganic compounds to obtain energy is known as
    1. A.catabolism
    2. B.chemosynthesis
    3. C.glycolysis
    4. D.metabolism
    5. E.photosynthesis
    Show answer

    Answer: C glycolysis

  21. 21.
    The rate of transpiration of a leafy shoot can be measured with
    1. A.anemometer
    2. B.barometer
    3. C.photometer
    4. D.potometer
    5. E.thermometer
    Show answer

    Answer: D potometer

  22. 22.
    The respiratory structures of insects are
    1. A.body surfaces
    2. B.gills
    3. C.kidneys
    4. D.lung
    5. E.tracheae
    Show answer

    Answer: E tracheae

  23. 23.
    The sun rays reach the earth's surface by
    1. A.conduction
    2. B.convection
    3. C.radiation
    4. D.reflection
    5. E.refraction
    Show answer

    Answer: C radiation

  24. 24.
    The tip of the tongue is sensitive to
    1. A.bitter taste
    2. B.salty taste
    3. C.sweet taste
    4. D.salty and sweet taste
    5. E.sour taste
    Show answer

    Answer: C sweet taste

  25. 25.
    Thrombocytes are responsible for
    1. A.blood clotting
    2. B.digestion of food
    3. C.ingestion of bacteria
    4. D.transportation of digested food
    5. E.transportation of dissolved oxygen
    Show answer

    Answer: A blood clotting

  26. 26.
    Translocation of food substances in plants takes place through
    1. A.collenchyma
    2. B.parenchyma
    3. C.phloem
    4. D.sclerenchyma
    5. E.xylem
    Show answer

    Answer: C phloem

  27. 27.
    Vitamin K deficiency causes
    1. A.constipation
    2. B.indigestion
    3. C.low sperm count
    4. D.uncontrolled haemorrhage
    5. E.stomach and duodenal ulcer
    Show answer

    Answer: D uncontrolled haemorrhage

  28. 28.
    When a plant shows reddish leaves, the soil is deficient in
    1. A.calcium
    2. B.iron
    3. C.nitrogen
    4. D.phosphorus
    5. E.sulphur
    Show answer

    Answer: D phosphorus

  29. 29.
    Which of the following factors affect population?
    1. A.competition and natality rate
    2. B.heat and space
    3. C.food and mortality rate
    4. D.Space and competition
    5. E.Water and light
    Show answer

    Answer: E Water and light

  30. 30.
    Which of the following factors affects enzyme activity?
    1. A.Atmospheric pressure
    2. B.oxygen
    3. C.carbondioxide
    4. D.temperature
    5. E.Rainfall
    Show answer

    Answer: D temperature

  31. 31.
    Which of the following instruments is used for measuring the speed of wind?
    1. A.anemometer
    2. B.barometer
    3. C.hygrometer
    4. D.manometer
    5. E.windvane
    Show answer

    Answer: A anemometer

  32. 32.
    Which of the following is a liver disease?
    1. A.diuresis
    2. B.dropsy
    3. C.hepatitis
    4. D.nephritis
    5. E.oedema
    Show answer

    Answer: C hepatitis

  33. 33.
    Which of the following is an example of a multiple fruit?
    1. A.cashew
    2. B.maize
    3. C.mango
    4. D.orange
    5. E.pineapple
    Show answer

    Answer: E pineapple

  34. 34.
    Which of the following is an immediate source of energy to man?
    1. A.Beans
    2. B.Butter
    3. C.Egg
    4. D.Orange
    5. E.Plantain
    Show answer

    Answer: D Orange

  35. 35.
    Which of the following is NOT a family planning method?
    1. A.abstinence
    2. B.contraceptive device
    3. C.masturbation
    4. D.sterilization
    5. E.use of condoms
    Show answer

    Answer: C masturbation

  36. 36.
    Which of the following is NOT a function of dilute hydrochloric acid secreted in the stomach of man?
    1. A.acidities the contents
    2. B.activates pepsin
    3. C.inactivates pepsin
    4. D.inactivates ptyalin
    5. E.kills micro organisms
    Show answer

    Answer: C inactivates pepsin

  37. 37.
    Which of the following is NOT a function of the mammalian skin?
    1. A.detoxication
    2. B.excretion
    3. C.production of vitamin D
    4. D.protection
    5. E.temperature control
    Show answer

    Answer: A detoxication

  38. 38.
    Which of the following is NOT a plant hormone?
    1. A.Abscissic acid
    2. B.Auxin
    3. C.Cytokinin
    4. D.Cytochrome
    5. E.Gibberellins
    Show answer

    Answer: D Cytochrome

  39. 39.
    Which of the following is NOT an excretory organ?
    1. A.Heart
    2. B.Kidney
    3. C.Liver
    4. D.Lung
    5. E.Skin
    Show answer

    Answer: A Heart

  40. 40.
    Which of the following is NOT true of enzymes?
    1. A.Their reactions are reversible
    2. B.Their reactions are irreversible
    3. C.They remain unchanged after the reaction
    4. D.They are affected by high temperatures
    5. E.They have active sites
    Show answer

    Answer: B Their reactions are irreversible

  41. 41.
    Which of the following organisms possesses both plant and animal characteristics?
    1. A.Amoeba
    2. B.Euglena
    3. C.Paramecium
    4. D.Spirogyra
    5. E.Volvox
    Show answer

    Answer: B Euglena

  42. 42.
    Which of the following plant products can be used to confirm that photosynthesis has taken place?
    1. A.glucose
    2. B.fats
    3. C.protein
    4. D.starch
    5. E.vitamins
    Show answer

    Answer: D starch

  43. 43.
    Which of the organisms is a primary consumer?
    1. A.Cassava
    2. B.Grasshopper
    3. C.Hawk
    4. D.Lizard
    5. E.Toad
    Show answer

    Answer: B Grasshopper

  44. 44.
    Which practice does NOT promote the health of the community?
    1. A.burning of refuse in incinerators
    2. B.disposal of human sewage using water closets
    3. C.legislating in favour of sexual indulgence
    4. D.provision of portable pipe-borne water
    5. E.sitting of industries downstream away from habitations
    Show answer

    Answer: C legislating in favour of sexual indulgence

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Biology papers

NECO Biology 2000–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux