Biology past questions: WAEC SSCE 2022
45 objective questions, with answers. Free to read and practise.
Sit this paper
45 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.
- 1.A group of organisms of the same species living in a particular place is known as
- A.colony
- B.ecosystem
- C.Niche
- D.population
Show answerHide answer
Answer: D population
- 2.An accident victim was successfully transfused with blood from the father whose blood, group is AB. The blood group of the accident victim is
- A.B
- B.O
- C.AB
- D.A
Show answerHide answer
Answer: C AB
- 3.An evidence of the occurrence of photosynthesis in an experiment is the?
- A.release of carbon (IV) oxide
- B.release of oxygen
- C.formation of water molecules
- D.formation and release of fructose
Show answerHide answer
Answer: B release of oxygen
- 4.Diagram J is a protease while diagrams K,L,M, and N are food substances, study them and answer this question. After a reaction between protease J and the food substance, the end product would be

- A.fatty acids
- B.glucose
- C.amino acids
- D.water
Show answerHide answer
Answer: C amino acids
- 5.Diagram J is a protease while diagrams K,L,M, and N are food substances, study them and answer this question. Protease J would react with the particular illustrated substance because enzymes?

- A.k
- B.L
- C.M
- D.N
Show answerHide answer
Answer: B L
- 6.Diagrams X and Y above are illustrations of transverse sections of a part of plants, Study them and answer this question. The part labelled Il is the?

- A.Pith
- B.xylem
- C.Phloem
- D.endodermis
Show answerHide answer
Answer: A Pith
- 7.Diagrams X and Y above are illustrations of transverse sections of a part of plants, Study them and answer this question. The part responsible for conducting water and dissolved mineral salts from the soil to the leaves is labelled

- A.I
- B.II
- C.III
- D.IV
Show answerHide answer
Answer: D IV
- 8.Diagrams X and Y above are illustrations of transverse sections of a part of plants. study them and answer this question which of the following statements is not correct? Diagrams X and Y are sections of

- A.roots
- B.a dicotyledonous root
- C.vascular bundies
- D.stems
Show answerHide answer
Answer: A roots
- 9.In which of the following structures is simple sugar produced?
- A.Vacuole
- B.Cytoplasm
- C.Chloroplast
- D.Cell wall
Show answerHide answer
Answer: C Chloroplast
- 10.Individuals belonging to the blood group O are universal donors because ?
- A.antigens are absent in thier blood cells
- B.members of the group consitutute the highest number of humans
- C.there are no of antibodies in thier blood plasma
- D.the antigens in thier blood cells are easily destroyed
Show answerHide answer
Answer: A antigens are absent in thier blood cells
- 11.Organ level of organization in living things is found in?
- A.waterleaf plant
- B.virus particle
- C.kidney
- D.spermatozoon
Show answerHide answer
Answer: C kidney
- 12.Study the food chain illustrated below and use it to answer this question. J-K-L-M-N Organism J is normally sustained by energy from?
- A.Green plants
- B.carbohydrates
- C.organism
- D.sunlight
Show answerHide answer
Answer: D sunlight
- 13.Study the food chain illustrated below and use it to answer this question. J-K-L-M-N The position occupied by each of organisms J K L M N in the food chain is known as the
- A.energy level
- B.trophic level
- C.food web
- D.pyramid of numbers
Show answerHide answer
Answer: B trophic level
- 14.Study the food chain illustrated below and use it to answer this question. J-K-L-M-N which of the following statements about organism L is correct?
- A.feeds on organism
- B.is a primary consumer
- C.is the producer
- D.is a secondary consumer
Show answerHide answer
Answer: D is a secondary consumer
- 15.The biological association that contributes directly to succession in a community is
- A.competition
- B.predation
- C.parasitism
- D.commensialism
Show answerHide answer
Answer: A competition
- 16.The burning of farmlands ahould be discouraged because?
- A.destroys organic components of the soil
- B.increases population of wild animals
- C.increases dormancy period of some seeds
- D.destroys some plant seeds
Show answerHide answer
Answer: A destroys organic components of the soil
- 17.The conservation of natural resources is enhanced by the following practices except
- A.controlling farm activities
- B.protecting endangered species
- C.poaching in game reserves
- D.establishing parks and gardens
Show answerHide answer
Answer: C poaching in game reserves
- 18.The diagram above is an illustration of some parts of a mammalian ear. Study it and answer this question. The middle ear is connected to the pharynx by the part labelled

- A.I
- B.II
- C.III
- D.IV
Show answerHide answer
Answer: C III
- 19.The diagram above is an illustration of some parts of a mammalian ear. Study it and answer this question. The parts labelled I are the?

- A.semi circular canals
- B.ossicles
- C.cochlea
- D.external auditory meatus
Show answerHide answer
Answer: B ossicles
- 20.The diagram above is an illustration of some parts of a mammalian ear. Study it and answer this question. Which of the parts are correctly grouped?

- A.(Inner ear I, IV) (Middle ear III) (Outer ear II)
- B.(Inner ear III) (Middle ear II, IV) (Outer ear I)
- C.(Inner ear III) (Middle ear II) (Outer ear III,IV)
- D.(Inner ear II) (Middle ear I, III) (Outer ear IV)
Show answerHide answer
Answer: D (Inner ear II) (Middle ear I, III) (Outer ear IV)
- 21.The diagram below is an illustration of an experiment on sedimentation of soil, use it to answer this question. The organic component of the soil is labelled

- A.I
- B.II
- C.III
- D.IV
Show answerHide answer
Answer: A I
- 22.The diagram below is an illustration of an experiment on sedimentation of soil, use it to answer this question. The part labelled IV is

- A.silt
- B.sand
- C.humus
- D.clay
Show answerHide answer
Answer: B sand
- 23.The diagrams above are illustrations of two different cells involved in biological processing in mammals. Study them and answer this question. If the number of chromosomes in the skin cells of mammals is 46, how many chromosomes would be found in P and Q respectively?

- A.23 and 23
- B.23 and 46
- C.46 and 23
- D.46 and 46
Show answerHide answer
Answer: A 23 and 23
- 24.The diagrams above are illustrations of two different cells involved in biological processing in mammals. Study them and answer this question. Which of the following statements about P and Q is correct?

- A.Both cells are structures for asexual reproduction
- B.Both cells normally belong to the same individual
- C.Both cells are found in plants
- D.The union of both cells gives rise to a new mammal
Show answerHide answer
Answer: D The union of both cells gives rise to a new mammal
- 25.The diagrams above are illustrations of two different cells involved in biological processing in mammals. Study them and answer this question. Which parts of P and Q fuse to complete the biological process?

- A.III and I
- B.IV and I
- C.III and II
- D.IV and II
Show answerHide answer
Answer: A III and I
- 26.The major source of vitamin A are ?
- A.egg yolk, carrot and palm oil
- B.mango, pawpaw,and eggs
- C.sorghum,soya bean and liver
- D.rice,bran,green vegetables and milk
Show answerHide answer
Answer: A egg yolk, carrot and palm oil
- 27.The organelles in cells which are also referred to as suicidal bags are the
- A.mithchondria
- B.lysosomes
- C.ribosomes
- D.nuclei
Show answerHide answer
Answer: B lysosomes
- 28.The process by which the amount of water and solutes in the blood is controlled is known as
- A.hemolysis
- B.diffusion
- C.turgidity
- D.osmoregulation
Show answerHide answer
Answer: D osmoregulation
- 29.The process that brings about the shrinking of a spirogyra cell when placed in a strong solution is ?
- A.osmosis
- B.autolysis
- C.plasmolysis
- D.diffusion
Show answerHide answer
Answer: C plasmolysis
- 30.The property of clayey soil that prevents it from supporting thick vegetation is its?
- A.composition of chemically weathered granite rocks
- B.inability to retain much water
- C.tendency of becoming waterlogged
- D.porosity and low water retention ability
Show answerHide answer
Answer: C tendency of becoming waterlogged
- 31.The region of a plant stem in which cells divide to increase its diameter is
- A.cambium
- B.phloem
- C.xylem
- D.collenchyma
Show answerHide answer
Answer: A cambium
- 32.The table above shows the effect of hormones I,II,III and IV on some parts of the human body. Where (✓) represents effects and (X) represents no effect of hormone on the corresponding part of the body. study it and answer this question. The hormone responsible for anxiety is?

- A.I
- B.II
- C.III
- D.IV
Show answerHide answer
Answer: A I
- 33.The table above shows the effect of hormones I,II,III and IV on some parts of the human body. Where (✓) represents effects and (X) represents no effect of hormone on the corresponding part of the body. study it and answer this question. Which of the following hormones are l, II, Ill and IV respectively?

- A.ADH, Glucagon, Oestrogen, Adrenaline
- B.Adrenaline, Glucagon, Oestrogen, ADH
- C.Glucagon,ADH, Oestrogen, Adrenaline
- D.Adrenaline, ADH, Oestrogen, Glucagon
Show answerHide answer
Answer: D Adrenaline, ADH, Oestrogen, Glucagon
- 34.The total number of caudal vertebrae in animals X and Y is 4 and 27 respectively. The animals are likely to be.
- A.fish and human
- B.toad and rat
- C.toad and fish
- D.humans and rat
Show answerHide answer
Answer: D humans and rat
- 35.The use of a lighter instead of matchsticks is a way of conserving
- A.petroleum
- B.forest
- C.water
- D.wildlife
Show answerHide answer
Answer: B forest
- 36.Two tall plants were crossed and all the F1 plants were tall. when the F1 plants were selfed, some of the F2 plants were tall while others were short what are the possible genotypes of the original plants ?
- A.Tt and tt
- B.TT and TT
- C.tt and tt
- D.TT and Tt
Show answerHide answer
Answer: D TT and Tt
- 37.Use the following processes to answer this question. I-Ribs move upward and outward II- Diaphragm relaxes IIl-Volume of thorax increases IV-Air is forced out of the lungs Which of the processes take place during inspiration?
- A.I and III only
- B.II and III only
- C.II and III only
- D.III and IV only
Show answerHide answer
Answer: A I and III only
- 38.Which of the followig traits in humans is an example of physiological variation?
- A.skin colour
- B.fingerprint
- C.tongue rolling
- D.height
Show answerHide answer
Answer: C tongue rolling
- 39.Which of the following blood components has the greatest affinity for oxygen and carbon (IV) oxide?
- A.Lymphocyte
- B.Erythrocyte
- C.Blood plasma
- D.Thrombocyte
Show answerHide answer
Answer: B Erythrocyte
- 40.which of the following features is not an adaptation?
- A.Breathing roots for entry air
- B.flowers are raised above water to attract pollinators
- C.spongy tissues containing gases for boyancy
- D.hairy structures on the leaves to reduce water loss
Show answerHide answer
Answer: D hairy structures on the leaves to reduce water loss
- 41.which of the following practices will not maintain soil fertility?
- A.preventing soil erosion
- B.bush fallowing
- C.tendency of becoming waterlogged
- D.porosity and low water retention ability
Show answerHide answer
Answer: C tendency of becoming waterlogged
- 42.which of the following statements about living things is correct?
- A.animals respire using carbon(iv)oxide as a raw material
- B.growth in plants is limited after some time
- C.most plants respond to stimulus slowly
- D.higher animals can reproduce asexually
Show answerHide answer
Answer: C most plants respond to stimulus slowly
- 43.Which of the following statements about sex linked traits is not correct?
- A.male inherit sex linked traits from thier fathers
- B.sex linked traits are more common in males
- C.females can be carriers beacuse they can be heterozygous for the trait
- D.males are never carriers since they only recieve one sex chromosome
Show answerHide answer
Answer: D males are never carriers since they only recieve one sex chromosome
- 44.Which of the following statements best describes a test cross?
- A.to determine the genotype of an individual whose phenotype is to be known
- B.to determine the phenotype of an individual whose genotype is known
- C.between the progeny of parents to ascertain external expressions
- D.between two homozygous recessive individuals to confirm the genotypes
Show answerHide answer
Answer: C between the progeny of parents to ascertain external expressions
- 45.which of the follwing pyramids is not used in ecology? pyramid of
- A.energy
- B.numbers
- C.biomass
- D.orgsnisms
Show answerHide answer
Answer: D orgsnisms
Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.
More free Biology papers
WAEC Biology 1988–2020 is in the app
The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.
Android, Windows, Mac and Linux