Skip to content

Biology past questions: NECO SSCE 2008

44 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

44 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A dehiscent fruit formed from several fused carpels with man seeds is classified as a/an
    1. A.achene
    2. B.capsule
    3. C.caryopsis
    4. D.follicle
    5. E.legume
    Show answer

    Answer: B capsule

  2. 2.
    A situation in which the African king fish encases itself in a cocoon, mud and mucus until the next rainy season is called
    1. A.adaptation
    2. B.aestivation
    3. C.diapause
    4. D.dormancy
    5. E.hibernation
    Show answer

    Answer: B aestivation

  3. 3.
    A woman removed a hot aluminium pot with her bare hand and suddenly throws it down. What type of action has taken place?
    1. A.Conditional
    2. B.Instinctive
    3. C.Involuntary
    4. D.Learned
    5. E.Voluntary
    Show answer

    Answer: C Involuntary

  4. 4.
    Amoeba engulfs food particles by means of its
    1. A.contractile vacuole
    2. B.cytoplasmic membrane
    3. C.food vacuoles
    4. D.nucleus
    5. E.pseudopodia
    Show answer

    Answer: E pseudopodia

  5. 5.
    Crime detection in a forensic laboratory involves the use of
    1. A.blood transfusion
    2. B.blood analysis
    3. C.fingerprints
    4. D.genetic combination
    5. E.tongue rolling ability
    Show answer

    Answer: C fingerprints

  6. 6.
    During fertilization, the direction in which the pollen tube grows is controlled by
    1. A.Ovary
    2. B.ovule
    3. C.pollen grains
    4. D.pollen tube nucleus
    5. E.style
    Show answer

    Answer: D pollen tube nucleus

  7. 7.
    Intercostal muscles are found in the ------ region
    1. A.abdominal
    2. B.chest
    3. C.head
    4. D.limb
    5. E.neck
    Show answer

    Answer: B chest

  8. 8.
    Liver destroys old red blood cells to produce digestive substance called
    1. A.amalyse
    2. B.bile
    3. C.insulin
    4. D.lipase
    5. E.rennin
    Show answer

    Answer: B bile

  9. 9.
    Loamy soil - is used for crop production because of its
    1. A.high humus content
    2. B.high percentage of clay
    3. C.high porosity
    4. D.low gravel content
    5. E.low humus content
    Show answer

    Answer: A high humus content

  10. 10.
    Meiosis involves all the following EXCEPT
    1. A.exchange of genes
    2. B.production of cells with diploid number of chromosomes
    3. C.production of cells with haploid number of chromosomes
    4. D.production of two daughter cells
    5. E.two nuclear divisions
    Show answer

    Answer: B production of cells with diploid number of chromosomes

  11. 11.
    Petals join together to form a tube known as
    1. A.epigynous
    2. B.gamopetalous
    3. C.hypogynous
    4. D.polypctalous
    5. E.polysepalous
    Show answer

    Answer: B gamopetalous

  12. 12.
    Spider belongs to which of the following classes in the phylum arthropoda?
    1. A.Arachnida
    2. B.Chilopoda
    3. C.Crustacean
    4. D.Insect
    5. E.Myriapoda
    Show answer

    Answer: A Arachnida

  13. 13.
    The dental formula i 3/3, c 1/1, pm 4/4, m 2/3 represents that of a
    1. A.Cat
    2. B.Dog
    3. C.Man
    4. D.Rabbit
    5. E.Sheep
    Show answer

    Answer: B Dog

  14. 14.
    The developing embryo is attached to the mother's uterus by
    1. A.amnion
    2. B.blood vessels
    3. C.placenta
    4. D.umbilical cord
    5. E.uterine cavity
    Show answer

    Answer: C placenta

  15. 15.
    The following are associated with succession EXCEPT
    1. A.changes in species composition
    2. B.competition among organisms
    3. C.decrease in number of organisms
    4. D.diversity of organisms
    5. E.habitat change
    Show answer

    Answer: C decrease in number of organisms

  16. 16.
    The following are functions of the liver EXCEPT
    1. A.deamination of excess amino acids and proteins
    2. B.excretion of bile pigments
    3. C.manufacture of blood plasma
    4. D.production of heat
    5. E.storage of vitamins and minerals
    Show answer

    Answer: C manufacture of blood plasma

  17. 17.
    The following are involved in reflex action EXCEPT
    1. A.brain cells
    2. B.intermediate neuron
    3. C.motor neuron
    4. D.receptor
    5. E.sensory neuron
    Show answer

    Answer: A brain cells

  18. 18.
    The following are kidney diseases EXCEPT
    1. A.diuresis
    2. B.Hepatitis
    3. C.kidney stones
    4. D.nephritis
    5. E.oedema
    Show answer

    Answer: B Hepatitis

  19. 19.
    The following are the functions of a worker termite EXCEPT
    1. A.building of tunnels
    2. B.construction of fungus garden
    3. C.feeding the young
    4. D.fetching food
    5. E.protecting the nest
    Show answer

    Answer: E protecting the nest

  20. 20.
    The following are types of finger prints EXCEPT
    1. A.arch
    2. B.compound
    3. C.loop
    4. D.simple
    5. E.whorl
    Show answer

    Answer: B compound

  21. 21.
    The following are ways of preserving food EXCEPT
    1. A.boiling
    2. B.canning
    3. C.drying
    4. D.freezing
    5. E.salting
    Show answer

    Answer: A boiling

  22. 22.
    The following attract insects to flowers for pollination EXCEPT
    1. A.brightly coloured petals
    2. B.broad and grooved corolla
    3. C.presence of anther with light pollen grains
    4. D.presence of nectar
    5. E.presence of sweet scent
    Show answer

    Answer: C presence of anther with light pollen grains

  23. 23.
    The following practices are adopted in the conservation of tropical rain forest EXCEPT
    1. A.afforestation
    2. B.creation of game reserve
    3. C.creation of forest reserve
    4. D.re-afforestation
    5. E.deforestation
    Show answer

    Answer: E deforestation

  24. 24.
    The function of ribosome is
    1. A.excretion of waste
    2. B.protein synthesis
    3. C.reproduction
    4. D.respiration
    5. E.secretion of hormones
    Show answer

    Answer: B protein synthesis

  25. 25.
    The group of organisms at the base of the pyramid of numbers are
    1. A.decomposers
    2. B.primary consumers
    3. C.producers
    4. D.secondary consumers
    5. E.tertiary consumers
    Show answer

    Answer: C producers

  26. 26.
    The main constituents of glomerular filterate are
    1. A.blood and water
    2. B.blood and urea
    3. C.glucose and water
    4. D.salt and blood
    5. E.water and urea
    Show answer

    Answer: C glucose and water

  27. 27.
    The network of blood capillaries in the kidney capsule is referred to as
    1. A.capsule
    2. B.glomerulus
    3. C.pelvis
    4. D.pyramid
    5. E.ureter
    Show answer

    Answer: B glomerulus

  28. 28.
    The splitting of water molecule by light during photosynthesis is called
    1. A.chemosynthesis
    2. B.haemolysis
    3. C.hydrolysis
    4. D.photolysis
    5. E.haemolysis
    Show answer

    Answer: D photolysis

  29. 29.
    The structure that separates the thoracic from abdominal cavity is
    1. A.diaphragm
    2. B.intercostal muscle
    3. C.rib
    4. D.sternum
    5. E.thoraxic vertebrae
    Show answer

    Answer: A diaphragm

  30. 30.
    The two nuclei contained in the germinating pollen grain are
    1. A.egg and palisade
    2. B.generative and sperm
    3. C.generative and tube
    4. D.spongy and tube
    5. E.tube and cellular
    Show answer

    Answer: C generative and tube

  31. 31.
    The type of association in which one organism benefits and the other neither benefits nor is harmed is called
    1. A.commensalism
    2. B.mutualism
    3. C.parasitism
    4. D.saprophytism
    5. E.symbiosis
    Show answer

    Answer: A commensalism

  32. 32.
    What will the phenotypic ratio when a tall pea plant (TT) is crossed with a short pea plant (Tt)?
    1. A.0:04
    2. B.1:03
    3. C.2:02
    4. D.3:01
    5. E.4:00
    Show answer

    Answer: E 4:00

  33. 33.
    Which of the following crop diseases is caused by a fungus?
    1. A.Cassava blight
    2. B.Cocoa black pod
    3. C.Groundnut rosette
    4. D.Lettuce mossaic
    5. E.Yam mosaic
    Show answer

    Answer: B Cocoa black pod

  34. 34.
    Which of the following is a biotic factor that affects population?
    1. A.Predator
    2. B.Salinity
    3. C.Space
    4. D.Temperature
    5. E.Water
    Show answer

    Answer: A Predator

  35. 35.
    Which of the following is an anabolic process
    1. A.Excretion
    2. B.Fermentation
    3. C.Photolysis
    4. D.Photosynthesis
    5. E.Transportation
    Show answer

    Answer: D Photosynthesis

  36. 36.
    Which of the following is NOT a natural method of birth control?
    1. A.Abstaining from sex
    2. B.Prolonged breast feeding
    3. C.Rhythm method
    4. D.Use of condom
    5. E.Withdrawal method
    Show answer

    Answer: D Use of condom

  37. 37.
    Which of the following is NOT found in animal cell?
    1. A.Chloroplast
    2. B.Endoplasmic reticulum
    3. C.Golgi apparatus
    4. D.Mitochondria
    5. E.Nucleus
    Show answer

    Answer: A Chloroplast

  38. 38.
    Which of the following modes of nutrition Is autotrophic?
    1. A.Holophytic
    2. B.Holozoic
    3. C.Parasitic
    4. D.Saprophytic
    5. E.Symbiotic
    Show answer

    Answer: A Holophytic

  39. 39.
    Which of these factors least affects population size?
    1. A.Availability of food
    2. B.Disease
    3. C.Immigration
    4. D.Rate of reproduction
    5. E.Variation
    Show answer

    Answer: E Variation

  40. 40.
    Which of these is a courtship behavior in toad?
    1. A.Display of body parts
    2. B.Display of color
    3. C.Pairing
    4. D.Production of scent
    5. E.Territoriality
    Show answer

    Answer: C Pairing

  41. 41.
    Which of these is an example of physiological variation?
    1. A.Blood group
    2. B.Eye colour
    3. C.Fingerprint
    4. D.Height
    5. E.Weight
    Show answer

    Answer: A Blood group

  42. 42.
    Which of these is NOT an example of reflex action
    1. A.Walking
    2. B.Banging of feet on an object
    3. C.Blinking of the eyes
    4. D.Jerking of the knee
    5. E.Sneezing
    Show answer

    Answer: A Walking

  43. 43.
    Which of these is produced by pancreas?
    1. A.Insulin
    2. B.Pepsin
    3. C.Ptyalin
    4. D.Renin
    5. E.Streapsin
    Show answer

    Answer: A Insulin

  44. 44.
    Which of these organisms exists as a filament?
    1. A.Diatom
    2. B.Euglena
    3. C.Paramecium
    4. D.Spirogyra
    5. E.Volvox
    Show answer

    Answer: D Spirogyra

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Biology papers

NECO Biology 2000–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux