Skip to content

Biology past questions: JAMB UTME 2022

42 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

42 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A universal recipient of blood belongs to blood group?
    1. A.O
    2. B.AB
    3. C.B
    4. D.A
    Show answer

    Answer: B AB

  2. 2.
    An adaptation for defense in animals is?
    1. A.croaking of a male toad
    2. B.basking in lizard
    3. C.spines in porcupine fish
    4. D.huddling together of penguins
    Show answer

    Answer: A croaking of a male toad

  3. 3.
    An adaptive feature of camel to the desert is?
    1. A.ability to increase sweat production
    2. B.ability to pass high amount of urine
    3. C.ability to tolerate low degree of dehydration
    4. D.ability to tolerate high degree of dehydration
    Show answer

    Answer: D ability to tolerate high degree of dehydration

  4. 4.
    An ecological instrument used to measure wind direction is?
    1. A.Secchi disc
    2. B.wind vane
    3. C.anemometer
    4. D.slope gauge
    Show answer

    Answer: B wind vane

  5. 5.
    An example of arboreal animal is?
    1. A.squirrels
    2. B.duck
    3. C.pig
    4. D.rat
    Show answer

    Answer: A squirrels

  6. 6.
    Conversion of atmosphere carbon into chemical bond energy occurs during the process of?
    1. A.transpiration
    2. B.photosynthesis
    3. C.digestion
    4. D.respiration
    Show answer

    Answer: B photosynthesis

  7. 7.
    During mitosis, the stage at which chromosomes lines up around the equator is?
    1. A.telophase
    2. B.metasphase
    3. C.anaphase
    4. D.prophase
    Show answer

    Answer: B metasphase

  8. 8.
    Gaseous exchange in annelids is more advanced and efficient compared to flatworms because?
    1. A.the cells of their epidermis have no blood capillaries
    2. B.they have well developed respiratory structures
    3. C.their cylindrical shape gives high surface area to volume ratio
    4. D.their surface area to volume ratio is very low
    Show answer

    Answer: B they have well developed respiratory structures

  9. 9.
    In genetic counseling, a man with hemoglobin formation HbA HbS is most preferred to marry a woman of?
    1. A.HbA HbA
    2. B.HbC HbH
    3. C.HbM HbF
    4. D.HbS HbS
    Show answer

    Answer: A HbA HbA

  10. 10.
    In Nigeria, Southern Guinea Savanna is found in?
    1. A.Borno and Sokoto
    2. B.Kogi and Kwara
    3. C.Kaduna and Cross River
    4. D.Kano and Niger
    Show answer

    Answer: A Borno and Sokoto

  11. 11.
    Lack of nucleus is a feature in?
    1. A.osteocyte
    2. B.neurone
    3. C.erythrocyte
    4. D.leucocyte
    Show answer

    Answer: C erythrocyte

  12. 12.
    One of the functions of water in seed germination is to?
    1. A.dilute the embryo
    2. B.make the soil wet and soft
    3. C.activate the enzymes
    4. D.promote aerobic respiration
    Show answer

    Answer: C activate the enzymes

  13. 13.
    Pentadactyl plan of the fore limbs of frog, bird, horse, whale and man is a proof of?
    1. A.spontaneous generation
    2. B.evolution
    3. C.locomotion
    4. D.creation
    Show answer

    Answer: B evolution

  14. 14.
    Petaloid sepals serve the function of?
    1. A.carrying out photosynthesis
    2. B.attracting pollinating agents to a flower
    3. C.retaining pollen grains in the corolla tubes
    4. D.protecting the inner floral parts of the flower
    Show answer

    Answer: B attracting pollinating agents to a flower

  15. 15.
    sources of air pollutants are?
    1. A.industrial chimneys, burning fossil oils and river dams
    2. B.sulphurdioxide, acid rain and pesticides
    3. C.sulphur dioxide, vehicle exhausts, and aerosols
    4. D.sewage,smoke and old vehicles
    Show answer

    Answer: C sulphur dioxide, vehicle exhausts, and aerosols

  16. 16.
    Succession that occurs on an abandoned farm land is?
    1. A.tertiary
    2. B.secondary
    3. C.primary
    4. D.climax
    Show answer

    Answer: B secondary

  17. 17.
    Tall trees with buttress roots and evergreen leaves are characteristics features of?
    1. A.temperate grass land
    2. B.Southern Guinea Savanna
    3. C.tropical rain forests
    4. D.Northern Guinea savanna
    Show answer

    Answer: B Southern Guinea Savanna

  18. 18.
    The beak structure of the organism is best adapted for?
    Diagram for this question
    1. A.pecking grass
    2. B.killing and picking fish
    3. C.pecking woods
    4. D.sucking nectars
    Show answer

    Answer: D sucking nectars

  19. 19.
    The body of a snail is divided into head?
    1. A.thorax and abdomen
    2. B.visceral mass and abdomen
    3. C.thorax and foot
    4. D.visceral mass and foot
    Show answer

    Answer: B visceral mass and abdomen

  20. 20.
    The components of blood in man are?
    1. A.red blood cells, white blood cells, plasma and water
    2. B.red blood cells, white blood cells, and plasma
    3. C.red blood cells, white blood cells, and platelets
    4. D.red blood cells, white blood cells, plasma and platelets
    Show answer

    Answer: D red blood cells, white blood cells, plasma and platelets

  21. 21.
    The correct pathway for blood flow from the heart to the tissues of mammals is?
    1. A.heart-arteriole-artery-tissues
    2. B.heart-artery-arteriole-tissues
    3. C.heart-vein-venule-tissues
    4. D.heart-venule-vein-tissues
    Show answer

    Answer: B heart-artery-arteriole-tissues

  22. 22.
    The development of big muscles by a wrestler is an example of?
    1. A.acquired characteristics
    2. B.inherited characteristics
    3. C.mutation
    4. D.atrophication
    Show answer

    Answer: A acquired characteristics

  23. 23.
    The display of male agama lizard is to?
    1. A.scare predators
    2. B.regulate body temperature
    3. C.attract female for mate
    4. D.give invite to intruders
    Show answer

    Answer: C attract female for mate

  24. 24.
    The end product of the digestion of carbohydrate is?
    1. A.amino acid
    2. B.glycerol
    3. C.glucose
    4. D.sucrose
    Show answer

    Answer: C glucose

  25. 25.
    The feeding relationship that exists between a tick and a cow is?
    1. A.parasitism
    2. B.mechanism
    3. C.saprophytism
    4. D.commensalism
    Show answer

    Answer: A parasitism

  26. 26.
    The genes crossing over occurs during?
    1. A.fertilization
    2. B.mutation
    3. C.mitosis
    4. D.meiosis
    Show answer

    Answer: D meiosis

  27. 27.
    The growth of mucor on a piece of bread is?
    1. A.scavenging
    2. B.commensalism
    3. C.autotrophism
    4. D.saprophytism
    Show answer

    Answer: C autotrophism

  28. 28.
    The internal structure of a leaf that has larger air space is?
    1. A.palisade mesophyll
    2. B.epidermis
    3. C.spongy mesophyll
    4. D.vascular bundles
    Show answer

    Answer: C spongy mesophyll

  29. 29.
    The movement of Euglena towards the source of light is a?
    1. A.tropic movement
    2. B.tactic movement
    3. C.nastic movement
    4. D.kinetic movement
    Show answer

    Answer: B tactic movement

  30. 30.
    The movement of sugars from the leaf to other parts of plant is?
    1. A.guttation
    2. B.transpiration
    3. C.transportation
    4. D.translocation
    Show answer

    Answer: B transpiration

  31. 31.
    The organism above is?
    Diagram for this question
    1. A.chlamydomonas
    2. B.algae
    3. C.volvox
    4. D.euglena
    Show answer

    Answer: C volvox

  32. 32.
    The part labelled II is?
    Diagram for this question
    1. A.pellicle
    2. B.cytoplasmic connections
    3. C.flagella
    4. D.cells
    Show answer

    Answer: B cytoplasmic connections

  33. 33.
    The part of mammalian skin that excretes metabolic wastes is?
    1. A.sweat gland
    2. B.horny layer
    3. C.Malpighian layer
    4. D.sebaceous gland
    Show answer

    Answer: A sweat gland

  34. 34.
    The part that performs urinogenital function in the male reproductive system is the?
    1. A.seminal vesacle
    2. B.epididymis
    3. C.urethra
    4. D.ureter
    Show answer

    Answer: C urethra

  35. 35.
    The structure that joins the two strands of a chromosome together is the?
    1. A.spindle
    2. B.cellulose
    3. C.centromere
    4. D.chromatid
    Show answer

    Answer: C centromere

  36. 36.
    The sum total of all observable features of an organism is?
    1. A.phenotype
    2. B.heterozygous
    3. C.genotype
    4. D.homozygous
    Show answer

    Answer: A phenotype

  37. 37.
    The system of classification in which there are seven hierarchies from kingdom to species was introduced by?
    1. A.Felix Dujardin
    2. B.Carolus Linneus
    3. C.Theodore Schwann
    4. D.Charles Darwin
    Show answer

    Answer: B Carolus Linneus

  38. 38.
    The type of fruit that is formed from a single flower having several free carpels is?
    1. A.indehiscent fruit
    2. B.aggregate fruit
    3. C.simple fruit
    4. D.fleshy fruit
    Show answer

    Answer: A indehiscent fruit

  39. 39.
    The under secretion of thyroxine in children results in?
    1. A.goitre
    2. B.gigantism
    3. C.kwashiorkor
    4. D.cretinism
    Show answer

    Answer: D cretinism

  40. 40.
    The waste product of insects is?
    1. A.uric acid
    2. B.urine
    3. C.Mucilage
    4. D.sweat
    Show answer

    Answer: A uric acid

  41. 41.
    When a colour blind woman marries a normal man, what is the probability of their son being colour blind?
    1. A.25%
    2. B.100%
    3. C.50%
    4. D.0%
    Show answer

    Answer: B 100%

  42. 42.
    Which of the following is associated with the dark stage of photosynthesis?
    1. A.Assimilation of Carbon(IV)oxide
    2. B.Photophosphorylation
    3. C.Photolysis
    4. D.Excitation of chlorophyll
    Show answer

    Answer: A Assimilation of Carbon(IV)oxide

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Biology papers

JAMB Biology 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux