Biology past questions: WAEC SSCE 2021
50 objective questions, with answers. Free to read and practise.
Sit this paper
50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.
- 1.A mixture of blood with antigen A and blood containing antibody a will?
- A.lead to agglutination
- B.facilitate dissolution of clot
- C.have no effect on blood composition
- D.change the blood group
Show answerHide answer
Answer: A lead to agglutination
- 2.A plant cell placed in a solution with a higher water potential will
- A.expand and then shrink
- B.enlarge and become turgid
- C.expand and then burst
- D.decrease in size and become flaccid
Show answerHide answer
Answer: C expand and then burst
- 3.A woman with Rhesus negative blood group was advised not to marry a man with Rhesus positive blood group because
- A.it will hinder her from having blood transfusion from her husband
- B.it will result in sickness and probably death of the offspring
- C.her children may all resemble her husband
- D.it may affect her childbearing ability
Show answerHide answer
Answer: B it will result in sickness and probably death of the offspring
- 4.An association between living organisms in which one organism lives on and feeds at the expense of the other organism is known as?
- A.mutualism
- B.commensalism
- C.parasitism
- D.predation
Show answerHide answer
Answer: C parasitism
- 5.An enzyme reaction may begin to decline when?
- A.the optimum temperature is attained
- B.the ph of the medium is altered
- C.there is an increase in substrate concentration
- D.the atmospheric pressure is altered
Show answerHide answer
Answer: B the ph of the medium is altered
- 6.Autotrophic nutrition is a process whereby an organism obtains food
- A.by utilizing its store energy
- B.by synthesizing simple substances using energy
- C.from other organisms in exchange for some products
- D.in a synthesized form, from other living organisms
Show answerHide answer
Answer: B by synthesizing simple substances using energy
- 7.Detoxification of urea takes place in the?
- A.pancreas
- B.heart
- C.liver
- D.testes
Show answerHide answer
Answer: C liver
- 8.Endangered species are organisms that are?
- A.likely to migrate to other favourable lands
- B.likely to disappear from the surface of the earth
- C.reproducing profusely in an area
- D.dangerous to humans and attacking other animals
Show answerHide answer
Answer: B likely to disappear from the surface of the earth
- 9.How many gametes are produced in the pollen grain of a flowering plant before fertilization?
- A.one
- B.two
- C.three
- D.four
Show answerHide answer
Answer: C three
- 10.In humans, pointed eyebrows (B) is a dominant trait over smooth eyebrows (b). A student and the mother have smooth eyebrows while the father has pointed eyebrows. What is the genotype of the father?
- A.BB
- B.Bb
- C.bb
- D.BBbb
Show answerHide answer
Answer: B Bb
- 11.Natural selection arises as a result of?
- A.gene mutation
- B.change of habitat
- C.reduction in population
- D.climate change
Show answerHide answer
Answer: A gene mutation
- 12.Offspring formed by sexual reproduction exhibit more variation than those formed by asexual reproduction because
- A.greater amount of DNA is involved in sexual reproduction
- B.gametes of parents have different genetic composition
- C.genetic materials come from parents of two different species
- D.sexual reproduction is a lengthy process
Show answerHide answer
Answer: B gametes of parents have different genetic composition
- 13.Plants and animals of an ecosystem make up a?
- A.habitat
- B.succession
- C.community
- D.population
Show answerHide answer
Answer: C community
- 14.Plants suitable for experiments in genetics must not
- A.produce numerous seeds within a short time
- B.have a small number of chromosomes
- C.have a relatively short life cycle
- D.produce one generation in a large period
Show answerHide answer
Answer: D produce one generation in a large period
- 15.Rabbits cannot survive in an aquatic habitat because they have
- A.no scales
- B.no gills
- C.fore limbs
- D.lateral line
Show answerHide answer
Answer: B no gills
- 16.Radius and ulna are bones of the?
- A.pectoral girdle
- B.upper arm
- C.pelvic girdle
- D.lower arm
Show answerHide answer
Answer: A pectoral girdle
- 17.The blood vessel which carries blood from the alimentary canal to the liver is the?
- A.hepatic artery
- B.hepatic vein
- C.hepatic portal vein
- D.mesenteric artery
Show answerHide answer
Answer: C hepatic portal vein
- 18.The diagram above is an illustration of a type of eye defect in humans. Study it and answer this question. The eye defect can be corrected by the use of?

- A.convex lens
- B.concave lens
- C.bifocal lens
- D.cylindrical lens
Show answerHide answer
Answer: B concave lens
- 19.The diagram above is an illustration of a type of eye defect in humans. Study it and answer this question. The eye defect illustrated in the diagram is?

- A.hypermetropia
- B.astigmatism
- C.presbyopia
- D.myopia
Show answerHide answer
Answer: D myopia
- 20.The diagram above is an illustration of the foot of an animal. The adaptation of this type of foot is that it is?

- A.used as a bait to catch fish in water
- B.used as a paddle for swimming
- C.effective in scratching the soil for food
- D.used for killing prey in water
Show answerHide answer
Answer: B used as a paddle for swimming
- 21.The diagram above is an illustration of the growth of a plant in a water culture. After a few days, the solution turned green and the plant died. Use this to answer this question. The death of the plant was likely caused by?

- A.excess supply of nutrients to the plant
- B.inadequate supply of water to the plant
- C.algal growth in the solution that used up the nutrients
- D.inability of the plant to make food due to lack of sunlight
Show answerHide answer
Answer: A excess supply of nutrients to the plant
- 22.The diagram above is an illustration of the growth of a plant in a water culture. After a few days, the solution turned green and the plant died. Use this to answer this question. What precaution should have been taken to prevent the solution from turning green?

- A.use a non-green plant for the experiment
- B.aerate the solution daily
- C.cover the culture vessel with opaque paper
- D.keep cotton wool around the seedling to make it dry
Show answerHide answer
Answer: C cover the culture vessel with opaque paper
- 23.The diagram above is an illustration of the longitudinal section of a mammalian organ. Study it and answer this question. What is the main function of the organ?

- A.Excretion
- B.Respiration
- C.Reproduction
- D.Locomotion
Show answerHide answer
Answer: A Excretion
- 24.The diagram above is an illustration of the longitudinal section of a mammalian organ. Study it and answer this question. Which of the labeled parts is the cortex?

- A.I
- B.II
- C.III
- D.IV
Show answerHide answer
Answer: D IV
- 25.The diagram below is an illustration of a Fungus. Study it and answer questions 4 to 6 The structure labeled II is the

- A.spore
- B.stolon
- C.columella
- D.sporangium
Show answerHide answer
Answer: D sporangium
- 26.The diagrams above are illustrations of types of comb found in domestic fowl. Study them and answer this question. The types of comb show ?

- A.variation
- B.inheritance
- C.cell theory
- D.courtship behaviour
Show answerHide answer
Answer: A variation
- 27.The diagrams above are illustrations of types of comb found in domestic fowl. Study them and answer this question. Which factor is most likely responsible for the various types of comb?

- A.environment
- B.genetics
- C.physiology
- D.morphology
Show answerHide answer
Answer: B genetics
- 28.The following organisms are examples of carnivorous plants except.
- A.gloriosa
- B.venus flytrap
- C.pitcher plant
- D.Utricularia
Show answerHide answer
Answer: A gloriosa
- 29.The fruit that has the illustrated sections is a

- A.hesperidium
- B.capsule
- C.drupe
- D.cypsela
Show answerHide answer
Answer: A hesperidium
- 30.The illustration below is a food chain. Grass→grasshopper→domestic fowl→hawk What would happen if the population of domestic fowl decreases?
- A.grasshoppers would decrease
- B.hawks would increase
- C.grasshoppers would increase
- D.grasses available to grasshoppers
Show answerHide answer
Answer: C grasshoppers would increase
- 31.The level of organization of the organism is

- A.tissue
- B.cell
- C.organ
- D.system
Show answerHide answer
Answer: B cell
- 32.The organism belongs to the Phylum

- A.Rhizopoda
- B.Ciliophora
- C.Euglenophyta
- D.Rhodophyta
Show answerHide answer
Answer: C Euglenophyta
- 33.The process that takes place at the light stage of photosynthesis is?
- A.splitting of water molecules to form hydrogen ions
- B.reduction of carbon (IV) oxide to form carbohydrate
- C.formation of two molecules of phosphoglyceric acid
- D.breaking down of ATP molecules to produce energy
Show answerHide answer
Answer: A splitting of water molecules to form hydrogen ions
- 34.The sections in X and Y respectively, are

- A.longitudinal and transverse
- B.transverse and longitudinal
- C.cross and transverse
- D.transverse and cross
Show answerHide answer
Answer: D transverse and cross
- 35.The structure labelled I is associated with

- A.sexual reproduction
- B.asexual reproduction
- C.bud formation
- D.gamete formation
Show answerHide answer
Answer: B asexual reproduction
- 36.The temperature control centre in mammals is located in the?
- A.skin
- B.hypothalamus
- C.pituitary gland
- D.adrenal gland
Show answerHide answer
Answer: B hypothalamus
- 37.When a large number of organisms share limited resources, the result is?
- A.mutualism
- B.extinction
- C.commensalism
- D.competition
Show answerHide answer
Answer: D competition
- 38.Which of the following behaviours is correctly matched with the corresponding diseases?
- A.Smoking cigarette / Liver cirrhosis. Lung cancer, AIDS
- B.Having multiple sexual partners / liver cirrhosis, syphilis, AIDS
- C.Living near dirty gutter / Lung cancer, syphilis, river blindness
- D.Eating uncooked meatf/fdysentery, cholera. food poisoning
Show answerHide answer
Answer: D Eating uncooked meatf/fdysentery, cholera. food poisoning
- 39.Which of the following factors is not necessary for photosynthesis?
- A.water
- B.carbon (IV) oxide
- C.wind
- D.sunlight
Show answerHide answer
Answer: C wind
- 40.Which of the following features is a characteristic of aquatic plants possession of ?
- A.multiple epidermis
- B.heavily lignified tissue
- C.finely divided leaves
- D.succulent stem
Show answerHide answer
Answer: D succulent stem
- 41.Which of the following hormones is suddenly secreted into the bloodstream of a frightened person?
- A.insulin
- B.adrenaline
- C.thyroxine
- D.parathormore
Show answerHide answer
Answer: B adrenaline
- 42.Which of the following organelles is common to both plant and animal cells
- A.Cellulose cell wall
- B.Chlorophyll
- C.Cell membrane
- D.Large vacuole
Show answerHide answer
Answer: C Cell membrane
- 43.Which of the following organisms does not undergo incomplete metamorphosis?
- A.locust
- B.grasshopper
- C.butterfly
- D.cockroach
Show answerHide answer
Answer: C butterfly
- 44.Which of the following organisms exhibits division of labour?
- A.butterfly
- B.cockroach
- C.termite
- D.housefly
Show answerHide answer
Answer: C termite
- 45.Which of the following practices is a wildlife conservation method?
- A.use of cover crops
- B.crop rotation
- C.mulching
- D.discouraging poaching
Show answerHide answer
Answer: D discouraging poaching
- 46.Which of the following resources cannot be conserved?
- A.forest
- B.water
- C.soil
- D.garbage
Show answerHide answer
Answer: D garbage
- 47.Which of the following statements about mitosis is not correct?
- A.chiasmata are not formed
- B.Bi-valents are not formed
- C.It does not lead to variation
- D.Four daughter cells are produced
Show answerHide answer
Answer: D Four daughter cells are produced
- 48.Which of the following statements about sickle cell anaemia is correct?
- A.it is caused by sex-linked genes
- B.it is more common in males than in females
- C.two sickle cell carrier parents may have a sickling child
- D.it is caused by recessive genes
Show answerHide answer
Answer: C two sickle cell carrier parents may have a sickling child
- 49.Which of the following statements about the structure labeled III is correct?

- A.secretes digestive enzymes into the substrate
- B.absorbs mineral salts from the soil
- C.forms the root hairs of the organism
- D.develops into stolon
Show answerHide answer
Answer: A secretes digestive enzymes into the substrate
- 50.Which of the following statements is not Lamarck's postulate on evolution?
- A.great changes in the environment result in corresponding changes in species
- B.frequently used organs become well developed while the ones not used become vestigial
- C.well developed acquired characters are inheritable
- D.survivors in a competitive community must have inherited useful traits
Show answerHide answer
Answer: D survivors in a competitive community must have inherited useful traits
Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.
More free Biology papers
WAEC Biology 1988–2020 is in the app
The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.
Android, Windows, Mac and Linux