Skip to content

Biology past questions: NECO SSCE 2004

46 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

46 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A feeding relationship in which both organisms benefit is referred to as
    1. A.commensalism
    2. B.parasitism
    3. C.predation
    4. D.saprophytism
    5. E.symbiosis
    Show answer

    Answer: E symbiosis

  2. 2.
    A typical lumbar vertebra does NOT have
    1. A.centrum
    2. B.neural arch
    3. C.neural spine
    4. D.neural canal
    5. E.vertebrartenal canal
    Show answer

    Answer: E vertebrartenal canal

  3. 3.
    All of these are vertebrates EXCEPT
    1. A.lizard
    2. B.rat
    3. C.starfish
    4. D.tilapia fish
    5. E.toad
    Show answer

    Answer: C starfish

  4. 4.
    An organism that transmits pathogens is called a
    1. A.prey
    2. B.commensal
    3. C.parasite
    4. D.symbiont
    5. E.vector
    Show answer

    Answer: E vector

  5. 5.
    An ovary with ovules arranged along its walls is said to have ------------ placentation.
    1. A.axile
    2. B.central
    3. C.free central
    4. D.marginal
    5. E.parietal
    Show answer

    Answer: D marginal

  6. 6.
    Blood groups and tongue rolling are examples of
    1. A.continuous variation
    2. B.discontinuous variation
    3. C.variation due to environment
    4. D.adaptive variation
    5. E.sex-linked variation
    Show answer

    Answer: B discontinuous variation

  7. 7.
    Cotton is an example of a/an crop.
    1. A.fibre
    2. B.food
    3. C.latex
    4. D.oil
    5. E.cereal
    Show answer

    Answer: A fibre

  8. 8.
    Food wastage is caused by the following EXCEPT
    1. A.attack of moulds on farm crops
    2. B.lack of access roads
    3. C.lack of transportation
    4. D.poor harvesting methods
    5. E.proper storage
    Show answer

    Answer: E proper storage

  9. 9.
    In savanna trees, thick corky bark is an adaption for
    1. A.absorbing water
    2. B.conserving water
    3. C.enhancing transpiration
    4. D.reducing transpiration
    5. E.resistance to bush fire
    Show answer

    Answer: B conserving water

  10. 10.
    In terms of evolutionary trend, which of these invertebrates evolved first?
    1. A.Annelida
    2. B.Arthropoda
    3. C.Coelentrata
    4. D.Platyhelminthes
    5. E.Protozoa
    Show answer

    Answer: E Protozoa

  11. 11.
    In which of the following blood vessels does exchange of materials occur
    1. A.arteries
    2. B.arterioles
    3. C.capillaries
    4. D.venules
    5. E.veins
    Show answer

    Answer: C capillaries

  12. 12.
    Intestinal juice contains the following enzymes EXCEPT
    1. A.erepsin
    2. B.lipase
    3. C.maltase
    4. D.sucrase
    5. E.trypsin
    Show answer

    Answer: E trypsin

  13. 13.
    Maximum and minimum thermometer is used for measuring
    1. A.atmospheric pressure
    2. B.highest and lowest amount of rainfall in habitat
    3. C.highest and lowest temperature of the day
    4. D.light intensity
    5. E.relative humidity
    Show answer

    Answer: C highest and lowest temperature of the day

  14. 14.
    Mealy bugs are pests of
    1. A.cassava
    2. B.cotton
    3. C.maize
    4. D.rice
    5. E.yarn
    Show answer

    Answer: A cassava

  15. 15.
    Mycelium is a characteristic feature of
    1. A.bacteria
    2. B.hydra
    3. C.moulds
    4. D.Mosses
    5. E.yeasts
    Show answer

    Answer: C moulds

  16. 16.
    Plants that are found in extreme dry conditions are called
    1. A.epiphytes
    2. B.hydrophytes
    3. C.mesophytes
    4. D.thallophytes
    5. E.xerophytes
    Show answer

    Answer: E xerophytes

  17. 17.
    Reflex action is controlled by
    1. A.cerebellum
    2. B.cerebrum
    3. C.medulla oblongata
    4. D.olfactory lobe
    5. E.pineal body
    Show answer

    Answer: C medulla oblongata

  18. 18.
    Simple sugars are also called
    1. A.cellulose
    2. B.disaccharides
    3. C.monosaccharides
    4. D.polysacchaiides
    5. E.starch
    Show answer

    Answer: C monosaccharides

  19. 19.
    Soil factors in an ecosystems are referred to as
    1. A.biotic
    2. B.climatic
    3. C.edaphic
    4. D.physiographic
    5. E.topographic
    Show answer

    Answer: C edaphic

  20. 20.
    Stunted growth and reduced yield in cassava plant is as a result of a disease called
    1. A.blight
    2. B.leaf curl
    3. C.leaf spot
    4. D.mosaic
    5. E.smut
    Show answer

    Answer: D mosaic

  21. 21.
    The correct sequence of energy transfer among living organisms in an ecosystem is
    1. A.consumers - decomposers – producers
    2. B.consumers - producers - decomposers
    3. C.decomposers - producers- consumers
    4. D.producers - consumers- decomposers
    5. E.producers - decomposers- consumers
    Show answer

    Answer: D producers - consumers- decomposers

  22. 22.
    The end product of glycolysis is
    1. A.acetic acid
    2. B.citric acid
    3. C.ketoglutaric acid
    4. D.oxaloacetic acid
    5. E.pyruvic acid
    Show answer

    Answer: E pyruvic acid

  23. 23.
    The enzyme ptyalin acts in the
    1. A.large intestine
    2. B.mouth
    3. C.oesophagus
    4. D.small intestine
    5. E.stomach
    Show answer

    Answer: B mouth

  24. 24.
    The fluid in the inner ear is called
    1. A.aqueous humour
    2. B.endolymph
    3. C.lymphocyte
    4. D.perilymph
    5. E.vitreous humour
    Show answer

    Answer: B endolymph

  25. 25.
    The following are classes of dry indehiscent fruits EXCEPT
    1. A.achene
    2. B.caryopsis
    3. C.cypsela
    4. D.follicle
    5. E.schizocarp
    Show answer

    Answer: D follicle

  26. 26.
    The function of the ribosomes is the
    1. A.absorption of carbon dioxide from the air
    2. B.control of all the vital activities of the cell
    3. C.provision of energy for cellular activities
    4. D.synthesis of secretory products
    5. E.synthesis of proteins and enzymes
    Show answer

    Answer: E synthesis of proteins and enzymes

  27. 27.
    The glomerular filtrate contains the following substances EXCEPT
    1. A.blood cells
    2. B.glucose
    3. C.mineral salts
    4. D.Water
    5. E.urea
    Show answer

    Answer: A blood cells

  28. 28.
    The mouth part of a mosquito through which it sucks the blood of its victim is called
    1. A.hypopharynx
    2. B.mandible
    3. C.labium
    4. D.labrum
    5. E.stylet
    Show answer

    Answer: E stylet

  29. 29.
    The part of the kidney tubule where ultra filtration takes place is the
    1. A.Bowman's capsule
    2. B.distal convoluted tubule
    3. C.Henle's loop
    4. D.main collecting tubule
    5. E.proximal convoluted tubule
    Show answer

    Answer: A Bowman's capsule

  30. 30.
    The part of the skin which is excretory in function is the
    1. A.adipose tissue
    2. B.erector muscle
    3. C.hair follicle
    4. D.sebaceous gland
    5. E.sweat gland
    Show answer

    Answer: E sweat gland

  31. 31.
    The plant cell is different from an animal cell because it has
    1. A.cellulose cell-wall
    2. B.cytoplasmic content
    3. C.centriole
    4. D.mitochondria
    5. E.nucleus
    Show answer

    Answer: A cellulose cell-wall

  32. 32.
    The removal of undigested food substances from the body is called
    1. A.assimilation
    2. B.egestion
    3. C.excretion
    4. D.elimination
    5. E.ingestion
    Show answer

    Answer: B egestion

  33. 33.
    The tricuspid valve is located between the
    1. A.left auricle and left ventricle
    2. B.left and right auricles
    3. C.right and left ventricles
    4. D.right auricle and right ventricle
    5. E.right auricle and left ventricle
    Show answer

    Answer: D right auricle and right ventricle

  34. 34.
    The tropical rainforest region is characterized by the following EXCEPT
    1. A.abundant grasses
    2. B.abundant rainfall
    3. C.abundant trees and shrubs
    4. D.high humidity
    5. E.low temperature
    Show answer

    Answer: A abundant grasses

  35. 35.
    Under secretion of thyroxine before maturity cause
    1. A.cretinism
    2. B.gigantism
    3. C.goiter
    4. D.myxoedema
    5. E.obesity
    Show answer

    Answer: A cretinism

  36. 36.
    When a plant shows yellowing of leaves and stunted growth, the plant is deficient in
    1. A.copper
    2. B.iron
    3. C.manganese
    4. D.silicon
    5. E.zinc
    Show answer

    Answer: B iron

  37. 37.
    Which of the following deaminates excess amino acids?
    1. A.Duodenum
    2. B.Ileum
    3. C.Kidney
    4. D.Liver
    5. E.Pancreas
    Show answer

    Answer: D Liver

  38. 38.
    Which of the following eye defects can be corrected with a bi-focal lens?
    1. A.Astigmatism
    2. B.Cataract
    3. C.Hypermetropia
    4. D.Myopia
    5. E.Presbyopia
    Show answer

    Answer: E Presbyopia

  39. 39.
    Which of the following factors does NOT affect photosynthesis?
    1. A.carbon (iv) oxide
    2. B.light intensity
    3. C.relative humidity
    4. D.soil water
    5. E.temperature
    Show answer

    Answer: C relative humidity

  40. 40.
    Which of the following is NOT a characteristic of digestive enzymes?
    1. A.changes in pH affect enzymes
    2. B.enzymes react best at high temperature
    3. C.enzymes react reversibly
    4. D.they are affected by intake of poisons
    5. E.they are protein in nature
    Show answer

    Answer: B enzymes react best at high temperature

  41. 41.
    Which of the following is NOT a transmissible character?
    1. A.dimple cheek
    2. B.ability to roll tongue
    3. C.colour blindness
    4. D.sickle-cell anaemia
    5. E.big muscles of a boxer
    Show answer

    Answer: E big muscles of a boxer

  42. 42.
    Which of the following is NOT a type of finger print?
    1. A.arch
    2. B.compound
    3. C.loop
    4. D.simple
    5. E.whorl
    Show answer

    Answer: D simple

  43. 43.
    Which of the following is NOT an application of variation?
    1. A.adaptation for survival
    2. B.blood transfusion
    3. C.crime detection
    4. D.determination of paternity
    5. E.marriage counseling
    Show answer

    Answer: A adaptation for survival

  44. 44.
    Which of the following is released from car exhaust due to incomplete combustion of fuel?
    1. A.carbon dioxide
    2. B.carbon monoxide
    3. C.nitrogen dioxide
    4. D.oxygen
    5. E.sulphur dioxide
    Show answer

    Answer: B carbon monoxide

  45. 45.
    Which of these is NOT a method of improving crop yield?
    1. A.spraying the crops with chemicals
    2. B.mechanized farming
    3. C.sowing pest resistant varieties of seeds
    4. D.storing the crops in barns or silos
    5. E.sowing of viable seeds
    Show answer

    Answer: D storing the crops in barns or silos

  46. 46.
    Xylem tissue consists of the following cells EXCEPT
    1. A.sieve tubes
    2. B.tracheids
    3. C.vessels
    4. D.fibres
    5. E.parenchyma
    Show answer

    Answer: A sieve tubes

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Biology papers

NECO Biology 2000–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux