Skip to content

Biology past questions: JAMB UTME 2025

116 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

116 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A complex feeding relationship between organisms in a habitat that involves transfer of energy in form of food is
    1. A.food web
    2. B.pyramid of numbers
    3. C.pyramid of energy
    4. D.food chain
    Show answer

    Answer: A food web

  2. 2.
    A form of adaptive colouration that helps animals to remain unnoticed is
    1. A.hibernation
    2. B.aestivation
    3. C.migration
    4. D.countershading
    Show answer

    Answer: D countershading

  3. 3.
    A medium of transportation of materials in plants is the
    1. A.xylem
    2. B.phloem
    3. C.cell sap
    4. D.cytoplasm
    Show answer

    Answer: C cell sap

  4. 4.
    A repeating unit of a very large DNA molecule is made up of
    1. A.phosphate
    2. B.nitrogenous base
    3. C.nucleotides
    4. D.deoxyribose sugar
    Show answer

    Answer: D deoxyribose sugar

  5. 5.
    A structure associated with an open circulatory system is
    1. A.vein
    2. B.artery
    3. C.arteriole
    4. D.haemocoel
    Show answer

    Answer: D haemocoel

  6. 6.
    Absorption of nutrients in ferns is through
    1. A.roots
    2. B.hyphae
    3. C.rhizoid
    4. D.rhizome
    Show answer

    Answer: D rhizome

  7. 7.
    Agglutination occurs in blood transfusion when the
    1. A.antigen and antibody in the donor and the recipient are incompatible
    2. B.donor and recepient belong to different races
    3. C.same antibodies from donor and recipient fuse together
    4. D.donor and the recipient belong to the same blood group
    Show answer

    Answer: A antigen and antibody in the donor and the recipient are incompatible

  8. 8.
    Albinism is a disorder caused by
    1. A.under production of sebum
    2. B.over secretion of sebum
    3. C.recessive genes
    4. D.over production of melanin
    Show answer

    Answer: C recessive genes

  9. 9.
    An example of a plant whose flower is dispersed by wind is
    1. A.schizocarp
    2. B.caryopsis
    3. C.capsule
    4. D.cypsela
    Show answer

    Answer: D cypsela

  10. 10.
    An example of a reflex action is
    1. A.writing
    2. B.talking
    3. C.coughing
    4. D.walking
    Show answer

    Answer: C coughing

  11. 11.
    An example of a saprophytic organism is
    1. A.rhizopus
    2. B.bladderwort
    3. C.sundew
    4. D.mistletoe
    Show answer

    Answer: A rhizopus

  12. 12.
    An example of application of variation is
    1. A.paternity determination
    2. B.sex determination
    3. C.population control
    4. D.survival of the fittest
    Show answer

    Answer: A paternity determination

  13. 13.
    An instrument used in measuring plants growth is
    1. A.hygrometer
    2. B.auxanometer
    3. C.barometer
    4. D.thermometer
    Show answer

    Answer: B auxanometer

  14. 14.
    Appendix in humans and caecum in herbivores are evidences of evolution from
    1. A.vestigial organ
    2. B.fossil records
    3. C.comparative anatomy
    4. D.embryology
    Show answer

    Answer: A vestigial organ

  15. 15.
    Chemical breakdown of large food molecules into smaller and soluble substances is the function of
    1. A.large intestine
    2. B.duodenum
    3. C.rectum
    4. D.ileum
    Show answer

    Answer: B duodenum

  16. 16.
    Chlamydomonas belongs to the phylum
    1. A.tracheophyta
    2. B.protophyta
    3. C.pteridophyta
    4. D.bryophyta
    Show answer

    Answer: B protophyta

  17. 17.
    Competition between cow and goat for scarce grasses during dry season can be described as
    1. A.intraspecific
    2. B.predation
    3. C.interspecific
    4. D.commensalism
    Show answer

    Answer: C interspecific

  18. 18.
    Desert plants are usually called
    1. A.mesophytes
    2. B.hydrophytes
    3. C.sporophytes
    4. D.xerophytes
    Show answer

    Answer: D xerophytes

  19. 19.
    Example of animal exhibiting mating colouration is
    1. A.agama lizard
    2. B.variegated grasshopper
    3. C.chameleon
    4. D.leopard
    Show answer

    Answer: A agama lizard

  20. 20.
    Genetically Modified Organisms (GMO) food products are of benefit to farmers because they are
    1. A.resistant crop varieties
    2. B.susceptible to diseases
    3. C.of low quality
    4. D.low yielding varieties
    Show answer

    Answer: A resistant crop varieties

  21. 21.
    Glucose → ethanol + CO \(_2\) The chemical reaction above represents the process of
    1. A.oxidation
    2. B.fermentation
    3. C.glycolysis
    4. D.photosynthesis
    Show answer

    Answer: B fermentation

  22. 22.
    In a community with limited resources, the less vigorous species are eliminated due to
    1. A.disease
    2. B.drought
    3. C.competition
    4. D.natality
    Show answer

    Answer: C competition

  23. 23.
    In a cross involving a heterozygous red flower plant (Rr) and a white flowered plant (rr), what is the probability that the offspring will be Rr?
    1. A.\(\frac{1}{2}\)
    2. B.1
    3. C.\(\frac{1}{4}\)
    4. D.2
    Show answer

    Answer: A \(\frac{1}{2}\)

  24. 24.
    In ecological succession, the final stable community is called
    1. A.climax
    2. B.secondary
    3. C.serial
    4. D.pioneer
    Show answer

    Answer: A climax

  25. 25.
    In most vertebrates, the common basic plan with a skull, vertebral column and a pair of girdle is an evidence of evolution from
    1. A.molecular records
    2. B.fossil records
    3. C.comparative anatomy
    4. D.embryology
    Show answer

    Answer: C comparative anatomy

  26. 26.
    In Nigeria, the major climatic factor that determines the distribution of organisms is
    1. A.temperature
    2. B.humidity
    3. C.light
    4. D.rainfall
    Show answer

    Answer: D rainfall

  27. 27.
    In which of the following organisms does niche differentiation serve as a means of reducing intraspecific competition?
    1. A.Deer
    2. B.Pigeon
    3. C.Tilapia
    4. D.Toad
    Show answer

    Answer: C Tilapia

  28. 28.
    In which state of Nigeria is Obudu game reserve located?
    1. A.Cross Rivers
    2. B.Anambra
    3. C.Akwa Ibom
    4. D.Rivers
    Show answer

    Answer: A Cross Rivers

  29. 29.
    Long beak with saw-like edges is an adaptation in
    1. A.wood pecker
    2. B.kingfisher
    3. C.pelican
    4. D.duck
    Show answer

    Answer: D duck

  30. 30.
    Macronutrients required by plants include
    Diagram for this question
    1. A.Boron
    2. B.Iron
    3. C.Zinc
    4. D.Calcium
    Show answer

    Answer: C Zinc

  31. 31.
    One characteristic which differentiates bats from birds is that bats
    1. A.possess four chambered heart
    2. B.are active at night
    3. C.are warm blooded
    4. D.possess mammary glands
    Show answer

    Answer: D possess mammary glands

  32. 32.
    One of the characteristics of insect pollinated flowers is
    Diagram for this question
    1. A.large anthers
    2. B.absence of nectar
    3. C.scented flowers
    4. D.scentless flowers
    Show answer

    Answer: C scented flowers

  33. 33.
    One of the components of peripheral nervous system is
    1. A.cerebellum
    2. B.brain
    3. C.spinal cord
    4. D.sensory neurones
    Show answer

    Answer: D sensory neurones

  34. 34.
    One of the following adapts baobab tree to savanna habitat.
    1. A.Presence of deciduous stem
    2. B.Presence of tap roots
    3. C.Presence of broadleaves
    4. D.Presence of thick bark
    Show answer

    Answer: D Presence of thick bark

  35. 35.
    One of the following is a reflex action
    1. A.sneezing
    2. B.walking
    3. C.dancing
    4. D.crying
    Show answer

    Answer: A sneezing

  36. 36.
    One of the following is an epidemic diseases in Nigeria
    1. A.malaria
    2. B.schisotomiasis
    3. C.polio myelitis
    4. D.cholera
    Show answer

    Answer: D cholera

  37. 37.
    Part of the littoral zone of the marine habitat above the high tide mark, wetted by spray of water from breaking of waves is referred to as the
    1. A.splash zone
    2. B.benthic zone
    3. C.subtidal zone
    4. D.intertidal zone
    Show answer

    Answer: A splash zone

  38. 38.
    Population replacement among species of organisms in a given habitat under competition is due to
    1. A.survival of the fittest
    2. B.climax community
    3. C.natural selection
    4. D.dominant population
    Show answer

    Answer: A survival of the fittest

  39. 39.
    Proteins are macromolecules made of smaller units called
    1. A.glycerol
    2. B.carboxylic acid
    3. C.fatty acid
    4. D.amino acids
    Show answer

    Answer: D amino acids

  40. 40.
    Renal artery branches and divides into a mass of blood capillaries in the Bowman's capsule called
    1. A.tubule
    2. B.pelvis
    3. C.glomerulus
    4. D.nephrone
    Show answer

    Answer: A tubule

  41. 41.
    Seaweeds and Barnacles are common flora and fauna found in which of these habitats?
    1. A.Terrestrial
    2. B.Estuarine
    3. C.Fresh water
    4. D.Marine
    Show answer

    Answer: B Estuarine

  42. 42.
    The ability of chameleon to change its colour to that of the environment is for
    1. A.invitation
    2. B.attraction
    3. C.defence
    4. D.attack
    Show answer

    Answer: C defence

  43. 43.
    The artery that carries blood to the heart is
    1. A.coronary
    2. B.pulmonary
    3. C.renal
    4. D.aorta
    Show answer

    Answer: D aorta

  44. 44.
    The biological association between bacteria and protozoa in the rumen of cattle is an example of
    1. A.symbiosis
    2. B.commensalism
    3. C.parasitism
    4. D.predation
    Show answer

    Answer: C parasitism

  45. 45.
    The bright colouration of the flower of a flowering plant is an adaptation for
    1. A.reproduction
    2. B.growth
    3. C.excretion
    4. D.respiration
    Show answer

    Answer: A reproduction

  46. 46.
    The canine teeth are prominent in which group of animals?
    1. A.Carnivores
    2. B.Parasites
    3. C.Herbivores
    4. D.Omnivores
    Show answer

    Answer: A Carnivores

  47. 47.
    The cell component that stores waste products is the
    1. A.Golgi apparatus
    2. B.cell wall
    3. C.vacuoles
    4. D.lysosome
    Show answer

    Answer: C vacuoles

  48. 48.
    The constantly dividing cells found at the apex of roots and stem during growth is
    1. A.intercalary
    2. B.apical
    3. C.meristematic
    4. D.lateral
    Show answer

    Answer: B apical

  49. 49.
    The correct base pair in DNA molecule is
    1. A.cytosine - adenine
    2. B.cytosine - thymine
    3. C.guanine - adenine
    4. D.adenine - thymine
    Show answer

    Answer: D adenine - thymine

  50. 50.
    The cortex of a herbaceous stem is made up of
    1. A.sclerenchyma and collenchyma
    2. B.collenchyma and xylem
    3. C.Sclerenchyma and parenchyma
    4. D.parenchyma and collenchyma
    Show answer

    Answer: D parenchyma and collenchyma

  51. 51.
    The date palm is commonly planted in Sahel zone of
    1. A.Kastina
    2. B.Borno
    3. C.Plateau
    4. D.Taraba
    Show answer

    Answer: B Borno

  52. 52.
    The digestive enzyme pepsin is active in
    1. A.alkaline medium
    2. B.alkaline and acidic medium
    3. C.acidic medium
    4. D.neutral medium
    Show answer

    Answer: C acidic medium

  53. 53.
    The following are factors that affect the population growth of an organism except
    1. A.predator
    2. B.food shortage
    3. C.natality
    4. D.disease
    Show answer

    Answer: C natality

  54. 54.
    The function of the organelle labelled II is to
    Diagram for this question
    1. A.produce energy for the cell
    2. B.transport materials outside the cells
    3. C.transport materials within the cell
    4. D.coordinate the activities of the cell
    Show answer

    Answer: D coordinate the activities of the cell

  55. 55.
    The genetic make up of an organism is referred to as the
    1. A.nucleotide
    2. B.karyotype
    3. C.phenotype
    4. D.genotype
    Show answer

    Answer: D genotype

  56. 56.
    The green-brown colour of grasshopper's body in dry grass field is an adaptation for
    1. A.camouflage
    2. B.predation
    3. C.mating
    4. D.mimicry
    Show answer

    Answer: A camouflage

  57. 57.
    The heritable disease caused by distorted shape of the red blood cell, hindering free flow of blood in the vessel is
    1. A.haemophilia
    2. B.albinism
    3. C.colour blindness
    4. D.sickle cell anaemia
    Show answer

    Answer: D sickle cell anaemia

  58. 58.
    The innermost layer of mammalian epidermis is
    1. A.capillaries layer
    2. B.cornified layer
    3. C.granular layer
    4. D.malphigian layer
    Show answer

    Answer: D malphigian layer

  59. 59.
    The level of organization in onion bulb is
    1. A.system
    2. B.tissue
    3. C.cell
    4. D.organ
    Show answer

    Answer: D organ

  60. 60.
    The longest single bone in human is the
    1. A.humerus
    2. B.scapula
    3. C.femur
    4. D.sternum
    Show answer

    Answer: C femur

  61. 61.
    The maximum number of organisms that the resources in the habitat can support is referred to as
    1. A.maximum population
    2. B.working potential
    3. C.carrying capacity
    4. D.operating capacity
    Show answer

    Answer: A maximum population

  62. 62.
    The most advanced organism in an evolutionary trend among the following is
    1. A.planaria
    2. B.paramecium
    3. C.earthworm
    4. D.hydra
    Show answer

    Answer: C earthworm

  63. 63.
    The most advanced spermatophyte that forms the largest group of plant kingdom is the
    1. A.fern
    2. B.angiosperm
    3. C.cones
    4. D.gymnosperm
    Show answer

    Answer: B angiosperm

  64. 64.
    The most suitable soil for crops cultivation in Nigeria is
    1. A.laterite
    2. B.loamy
    3. C.sandy
    4. D.clayey
    Show answer

    Answer: B loamy

  65. 65.
    The mouth parts of a grasshopper are adapted for
    1. A.piercing and sucking
    2. B.sucking and chewing
    3. C.biting and chewing
    4. D.biting and sucking
    Show answer

    Answer: C biting and chewing

  66. 66.
    The organization that provides emergency needs of children globally is
    1. A.UNICEF
    2. B.NMA
    3. C.WHO
    4. D.UNIDO
    Show answer

    Answer: A UNICEF

  67. 67.
    The oxygen transported to all parts of the body during blood circulation is used for the
    1. A.removal of waste products
    2. B.growth and development of cells
    3. C.formation of carboxyl haemoglobin
    4. D.release of energy from food
    Show answer

    Answer: D release of energy from food

  68. 68.
    The part labelled I is the
    Diagram for this question
    1. A.mitochondrion
    2. B.cytoplasm
    3. C.vacuole
    4. D.nucleus
    Show answer

    Answer: D nucleus

  69. 69.
    The part labelled II is the
    Diagram for this question
    1. A.cervix
    2. B.vagina
    3. C.uterus
    4. D.ovary
    Show answer

    Answer: C uterus

  70. 70.
    The part of the flower that is brightly coloured and attract pollinating agents such as insects is labelled
    Diagram for this question
    1. A.III
    2. B.I
    3. C.IV
    4. D.II
    Show answer

    Answer: A III

  71. 71.
    The presence of tiny, non-functional hind leg bones inside a whale's body suggests that whales
    1. A.are not related to land animals
    2. B.evolved from ancestors that had legs
    3. C.have never had legs in their evolutionary history
    4. D.bones serve a major function in swimming
    Show answer

    Answer: B evolved from ancestors that had legs

  72. 72.
    The prevalence of pests and diseases which affect plants and animals in a terrestrial habitat is
    1. A.abiotic factor
    2. B.edaphic factor
    3. C.biotic factor
    4. D.climatic factor
    Show answer

    Answer: C biotic factor

  73. 73.
    The process by which plants absorb water from the soil through their roots is
    1. A.diffusion
    2. B.photosynthesis
    3. C.osmosis
    4. D.transpiration
    Show answer

    Answer: C osmosis

  74. 74.
    The process that brings about the cooling effect on the body of mammals is
    1. A.sweat excretion
    2. B.digestion
    3. C.urine formation
    4. D.respiration
    Show answer

    Answer: A sweat excretion

  75. 75.
    The region of a flower stalk attached to flower parts is
    1. A.corolla
    2. B.pedicel
    3. C.calyx
    4. D.receptacle
    Show answer

    Answer: D receptacle

  76. 76.
    The relationship between fungus and alga in lichen is an example of
    1. A.parasitism
    2. B.mutualism
    3. C.commensalism
    4. D.predation
    Show answer

    Answer: B mutualism

  77. 77.
    The segregation of genes occurs during
    1. A.gamete formation
    2. B.mitosis
    3. C.fertilization
    4. D.transmission of characters
    Show answer

    Answer: A gamete formation

  78. 78.
    The slender and stick-like shapes of the stick insect is a structural adaptation for
    1. A.water conservation
    2. B.securing mate
    3. C.protection and defense
    4. D.escaping adaptation
    Show answer

    Answer: C protection and defense

  79. 79.
    The stamen of a flower consists of
    1. A.filament and anther
    2. B.ovary and stigma
    3. C.filament and ovary
    4. D.sepals and petals
    Show answer

    Answer: A filament and anther

  80. 80.
    The structure that helps in the formation of cilia and flagella is
    1. A.plastid
    2. B.centriole
    3. C.golgi bodies
    4. D.lysosome
    Show answer

    Answer: B centriole

  81. 81.
    The two - hoofed toes of camels allow easy walking on desert because of
    1. A.narrow foot surface
    2. B.enlarged foot surface
    3. C.elongated foot surface
    4. D.long foot surface
    Show answer

    Answer: B enlarged foot surface

  82. 82.
    The type of germination in which the cotyledons remain below the soil surface is
    1. A.plumule
    2. B.micropyle
    3. C.hypogeal
    4. D.epigeal
    Show answer

    Answer: C hypogeal

  83. 83.
    The type of holozoic nutrition where organisms feed on both plant and animal substances is
    1. A.saprophytic
    2. B.herbivorous
    3. C.omnivorous
    4. D.carnivorous
    Show answer

    Answer: C omnivorous

  84. 84.
    The type of teeth used for tearing in man is labelled
    Diagram for this question
    1. A.IV
    2. B.III
    3. C.I
    4. D.II
    Show answer

    Answer: D II

  85. 85.
    The variation that can be applied in crime detection is
    1. A.tongue rolling
    2. B.height
    3. C.colour
    4. D.fingerprints
    Show answer

    Answer: A tongue rolling

  86. 86.
    The vertebrate bone responsible for the attachment of the abdominal muscles is
    1. A.sacral
    2. B.thoracic
    3. C.lumber
    4. D.cervical
    Show answer

    Answer: C lumber

  87. 87.
    The zone in an ecosystem that provides habitat for living organism is referred to as
    1. A.atmosphere
    2. B.lithosphere
    3. C.biosphere
    4. D.environment
    Show answer

    Answer: C biosphere

  88. 88.
    Translocation of manufactured food in plants is through the
    1. A.pericycle
    2. B.phloem cells
    3. C.endodermis
    4. D.xylem vessels
    Show answer

    Answer: B phloem cells

  89. 89.
    Transparency of water is measured using a
    1. A.hygrometer
    2. B.barometer
    3. C.secchi disc
    4. D.anemometer
    Show answer

    Answer: C secchi disc

  90. 90.
    Use the diagram above to answer the question that follows. The structure labelled I is adapted for
    Diagram for this question
    1. A.tearing
    2. B.sieving
    3. C.boring
    4. D.sucking
    Show answer

    Answer: D sucking

  91. 91.
    Use the diagram above to answer the questions that follow The endocrine gland that is located in the part labelled I is
    Diagram for this question
    1. A.parathyroid
    2. B.thyroid
    3. C.pituitary
    4. D.adrenal
    Show answer

    Answer: C pituitary

  92. 92.
    Use the diagram above to answer the questions that follow The part labelled II is the
    Diagram for this question
    1. A.Liver
    2. B.Pancreas
    3. C.Lung
    4. D.Stomach
    Show answer

    Answer: A Liver

  93. 93.
    Use the illustration above to answer the question that follows What is the genotypic ratio of the F \(_2\) generation?
    Diagram for this question
    1. A.2 :1 :1
    2. B.3 : 1
    3. C.1 : 1
    4. D.1 : 2: 1
    Show answer

    Answer: D 1 : 2: 1

  94. 94.
    What is the phenotype of the offspring produced in F \(_1\) ?
    1. A.Homozygous tall
    2. B.Homozygous short
    3. C.Heterozygous short
    4. D.Heterozygous tall
    Show answer

    Answer: D Heterozygous tall

  95. 95.
    When calyx of a flower is joined together, it is called
    1. A.gamosepalous
    2. B.polypetalous
    3. C.gamopetalous
    4. D.polysepalous
    Show answer

    Answer: A gamosepalous

  96. 96.
    When the cotyledons appear above the soil during germination is called
    1. A.epicotyl
    2. B.epigeal
    3. C.hypocotyl
    4. D.hypogeal
    Show answer

    Answer: B epigeal

  97. 97.
    Which of the following blood groups will clump when mixed with anti-a antibody serum?
    1. A.A and AB
    2. B.B only
    3. C.B and O
    4. D.A only
    Show answer

    Answer: A A and AB

  98. 98.
    Which of the following controls protein and enzyme syntheses in the cytoplasm of the cell?
    1. A.DNA
    2. B.Nucleus
    3. C.Chromosome
    4. D.Mitochondria
    Show answer

    Answer: B Nucleus

  99. 99.
    Which of the following differentiates photosynthesis from respiration?
    1. A.Food is usually broken down
    2. B.Oxygen is usually liberated
    3. C.It occurs both during the day and night
    4. D.It occurs in both plants and animals
    Show answer

    Answer: B Oxygen is usually liberated

  100. 100.
    Which of the following exists at the organ level of organization?
    1. A.Euglena
    2. B.Hydra
    3. C.Onion bulb
    4. D.Paramecium
    Show answer

    Answer: C Onion bulb

  101. 101.
    Which of the following is a behavioural adaptation of animals for avoiding adverse weather conditions?
    1. A.Hiding
    2. B.Remain motionless
    3. C.Hibernation
    4. D.swelling up
    Show answer

    Answer: C Hibernation

  102. 102.
    Which of the following is a medium of transportation in animal cells?
    1. A.Latex
    2. B.Cytoplasm
    3. C.Cell sap
    4. D.Blood
    Show answer

    Answer: D Blood

  103. 103.
    Which of the following is an advantage of cross fertilization?
    1. A.Individuals produced are less adapted to local environment
    2. B.It leads to the production of healthier offspring
    3. C.It leads to inbreeding depression
    4. D.It leads to the production of weak offsprings
    Show answer

    Answer: B It leads to the production of healthier offspring

  104. 104.
    Which of the following is an effect of carbon monoxide on humans?
    1. A.Major cause of respiratory tract infections
    2. B.Reducing oxygen carrying capacity of blood
    3. C.Preventing clotting of blood
    4. D.Causing gene mutation
    Show answer

    Answer: B Reducing oxygen carrying capacity of blood

  105. 105.
    Which of the following is an example of vestigial structure?
    1. A.Elephant trunk
    2. B.Human appendix
    3. C.Bird wings
    4. D.Fish gills
    Show answer

    Answer: B Human appendix

  106. 106.
    Which of the following is the excretory organ in birds?
    1. A.Nephridia
    2. B.kidneys
    3. C.Malpighians tubules
    4. D.Green glands
    Show answer

    Answer: B kidneys

  107. 107.
    Which of the following processes takes place in the carbon cycle?
    1. A.Combustion
    2. B.Nitrification
    3. C.Evaporation
    4. D.Transpiration
    Show answer

    Answer: A Combustion

  108. 108.
    Which of the following statements about poliomyelitis is correct?
    1. A.It affects both young and old.
    2. B.It is a bacterial disease.
    3. C.There is no vaccination against the disease.
    4. D.It is capable for paralysing the limbs.
    Show answer

    Answer: D It is capable for paralysing the limbs.

  109. 109.
    Which of the following statements is correct about sedimentation of a given soil?
    1. A.Decaying organic matter remains afloat.
    2. B.Largest and medium size particles settle at the bottom.
    3. C.Remains of decaying organic matter settles at the bottom.
    4. D.Largest soil particles remain suspended in water.
    Show answer

    Answer: C Remains of decaying organic matter settles at the bottom.

  110. 110.
    Which of these animals create their natural habitats in burrows?
    1. A.Bush rat
    2. B.Dove
    3. C.Chameleon
    4. D.Snails
    Show answer

    Answer: A Bush rat

  111. 111.
    Which of these animals uses buccal respiration?
    1. A.Toad
    2. B.Tilapia
    3. C.Birds
    4. D.Grasshopper
    Show answer

    Answer: A Toad

  112. 112.
    Which of these insects has a piercing and sucking mouthpart?
    1. A.mosquito
    2. B.Cockroach
    3. C.butterfly
    4. D.moth
    Show answer

    Answer: A mosquito

  113. 113.
    Which of these is an estuarine habitat?
    1. A.Lagoon
    2. B.River
    3. C.Lakes
    4. D.Ocean
    Show answer

    Answer: A Lagoon

  114. 114.
    Which of these is the correct arrangement of tissues in herbaceous roots from the circumference to the center?
    1. A.piliferous layer, cortex, pericycle, vascular tissue and pith
    2. B.piliferous layer, cortex ,vascular tissues, pericycle and pith
    3. C.piliferous layer, pericycle ,vascular tissues, cortex and pith
    4. D.piliferous layer, cortex , vascular tissues, pith and pericycle
    Show answer

    Answer: A piliferous layer, cortex, pericycle, vascular tissue and pith

  115. 115.
    Which of these plants is considered to be common in an estuarine habitat?
    1. A.plantain
    2. B.Gmelina
    3. C.Iroko
    4. D.Mangrove
    Show answer

    Answer: D Mangrove

  116. 116.
    Whose theory of evolution supports that characters acquired through use or disuse are transmitted to offspring?
    1. A.Darwin
    2. B.Mendel
    3. C.Morgan
    4. D.Larmark
    Show answer

    Answer: D Larmark

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Biology papers

JAMB Biology 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux