Skip to content

Biology past questions: WAEC SSCE 2025

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A couple heterozygous for albino genes have normal skin colour. What is the probability that their child would be an albino?
    1. A.\(\frac{1}{2}\)
    2. B.\(\frac{1}{3}\)
    3. C.\(\frac{1}{4}\)
    4. D.1
    Show answer

    Answer: C \(\frac{1}{4}\)

  2. 2.
    Alleles are found on
    1. A.nucleus
    2. B.nucleolus
    3. C.chromosomes
    4. D.tissues
    Show answer

    Answer: C chromosomes

  3. 3.
    An important characteristics of fruits dispersed by water is the presence of
    1. A.fibrous covering
    2. B.smooth surface
    3. C.water content
    4. D.pericarp
    Show answer

    Answer: A fibrous covering

  4. 4.
    Chemical digestion in organisms is the
    1. A.breakdown of starch into carbohydrates
    2. B.breakdown of complex molecules into simple molecules
    3. C.build up of simple insoluble molecules
    4. D.build up of simple soluble molecules into complex insoluble molecules
    Show answer

    Answer: B breakdown of complex molecules into simple molecules

  5. 5.
    During the process of hearing in mammals, the structure in the middle ear which receives the first vibration is the
    1. A.oval window
    2. B.round window
    3. C.incus
    4. D.malleus
    Show answer

    Answer: D malleus

  6. 6.
    Excessive bleeding from an injury could be due to the lack of vitamin
    1. A.K
    2. B.E
    3. C.B
    4. D.A
    Show answer

    Answer: A K

  7. 7.
    Four cells each with osmotic potential of about 3% salt solution was immersed respectively into solutions of different concentrations as follows: I - 1% salt solution; II - 3% salt solution; III - 6% salt solutuon; IV - 10% salt solution. If the cells are plant cells, what would happen to the cell in solution III? It would become
    1. A.turgid
    2. B.crenated
    3. C.haemolysed
    4. D.plasmolyzed
    Show answer

    Answer: D plasmolyzed

  8. 8.
    Four cells each with osmotic potential of about 3% salt solution was immersed respectively into solutions of different concentrations as follows: I - 1% salt solution; II - 3% salt solution; III - 6% salt solutuon; IV - 10% salt solution. Which of the solutions will cause an increase in osmotic pressure within the cell?
    1. A.I
    2. B.II
    3. C.III
    4. D.IV
    Show answer

    Answer: A I

  9. 9.
    How many molecules of oxygen are required for the aerobic respiration of three molecules of glucose?
    1. A.3
    2. B.6
    3. C.12
    4. D.18
    Show answer

    Answer: D 18

  10. 10.
    If the percentage of adenine in the DNA of a human is 32%, what would be the percentage of thymine?
    1. A.10%
    2. B.16%
    3. C.32%
    4. D.27%
    Show answer

    Answer: C 32%

  11. 11.
    If the small intestine of an organism does not have villi, the organism will have a problem with
    1. A.digestion of food only
    2. B.absorption of water
    3. C.absorption of nutrients only
    4. D.digestion of food and absorption of nutrients
    Show answer

    Answer: C absorption of nutrients only

  12. 12.
    Lamarck's theory of evolution states that
    1. A.characteristics of organisms are not the sum of the characters of their parents
    2. B.characteristics of organisms are determined by mutation
    3. C.organisms transfer acquired characters to their offspring
    4. D.organism acquire genes from their parents
    Show answer

    Answer: C organisms transfer acquired characters to their offspring

  13. 13.
    Long sightedness could be corrected using a
    1. A.biconvex lens
    2. B.convex lens
    3. C.biconcave lens
    4. D.concave lens
    Show answer

    Answer: B convex lens

  14. 14.
    Plants which grow and produce fruits within a year are called
    1. A.biennials
    2. B.perennials
    3. C.annuals
    4. D.herbs
    Show answer

    Answer: C annuals

  15. 15.
    Sclerenchyma tissues in plants is for
    1. A.water conduction
    2. B.mechanical support
    3. C.food storage
    4. D.food transport
    Show answer

    Answer: B mechanical support

  16. 16.
    The ability of some individuals to taste phenylthiocarbamide is
    1. A.morphological variation
    2. B.physiological variation
    3. C.morphological adaptation
    4. D.physiological adaptation
    Show answer

    Answer: B physiological variation

  17. 17.
    The castes of the organisms found in a beehive are
    1. A.drones, queen and workers
    2. B.workers, soldiers and reproductives
    3. C.soldiers, workers and king
    4. D.king, queen and soldiers
    Show answer

    Answer: A drones, queen and workers

  18. 18.
    The diagram above is an illustration of a cell carrying out a biological process. Study it and answer the question below: The biological system that contains cells that carry out the illustrated biological processes in humans is
    Diagram for this question
    1. A.reproduction
    2. B.circulatory
    3. C.respiratory
    4. D.nervous
    Show answer

    Answer: B circulatory

  19. 19.
    The diagram above is an illustration of a cell carrying out a biological process. Study it and answer the question below: The process is referred to as
    Diagram for this question
    1. A.phagocytosis
    2. B.pinocytosis
    3. C.endocytosis
    4. D.exocytosis
    Show answer

    Answer: A phagocytosis

  20. 20.
    The diagram above is an illustration of a dicot leaf. Study it and answer the question below. The part that contains the phloem and xylem is labelled
    Diagram for this question
    1. A.I
    2. B.II
    3. C.III
    4. D.IV
    Show answer

    Answer: B II

  21. 21.
    The diagram above is an illustration of a dicot leaf. Study it and answer the question below. The parts labelled I,II,III and IV respectively are
    Diagram for this question
    1. A.vein, apex, midrib, stalk
    2. B.midrib, petiole, margin, stalk
    3. C.apex, lamina, blade, axil
    4. D.apex, midrib, lamina, axil
    Show answer

    Answer: A vein, apex, midrib, stalk

  22. 22.
    The diagram above is an illustration of a system in humans. Study it and answer the question below. Enzymatic digestion of protein begins in the part labelled
    Diagram for this question
    1. A.I
    2. B.II
    3. C.III
    4. D.IV
    Show answer

    Answer: A I

  23. 23.
    The diagram above is an illustration of an ecological instrument used in a habitat. Study it and answer question below. The ecological instrument is
    Diagram for this question
    1. A.wind vane
    2. B.six's thermometer
    3. C.secchi disc
    4. D.hygrometer
    Show answer

    Answer: C secchi disc

  24. 24.
    The diagram above is an illustration of an ecological instrument used in a habitat. Study it and answer question below. The instrument is used to measure a factor
    Diagram for this question
    1. A.in the atmosphere
    2. B.in water
    3. C.on land
    4. D.on grass
    Show answer

    Answer: B in water

  25. 25.
    The diagram above is an illustration of the nymph of an insect. Study it and answer the question below: The growth process that would occur in the organism before it becomes an adult is
    Diagram for this question
    1. A.respiration
    2. B.locomotion
    3. C.moulting
    4. D.sensitivity
    Show answer

    Answer: C moulting

  26. 26.
    The diagram above is an illustration of the nymph of an insect. Study it and answer the question below: The organism illustrated is a stage in the
    Diagram for this question
    1. A.grasshopper
    2. B.mosquito
    3. C.termite
    4. D.cockroach
    Show answer

    Answer: D cockroach

  27. 27.
    The diagram below is an illustration of a system in humans. Study it and answer the question below. The parts that secret substances involved in the digestion of fats are labelled
    Diagram for this question
    1. A.I, II and III
    2. B.I and III
    3. C.II and III
    4. D.I, III and IV
    Show answer

    Answer: C II and III

  28. 28.
    The following ecological factors affect all habitat except
    1. A.temperature
    2. B.humidity
    3. C.light
    4. D.pressure
    Show answer

    Answer: B humidity

  29. 29.
    The functions of vacuoles in plants are storage and
    1. A.protection
    2. B.strength
    3. C.support
    4. D.sensitivity
    Show answer

    Answer: C support

  30. 30.
    The Genus into which man is classified is
    1. A.Chordata
    2. B.mammalia
    3. C.homo
    4. D.sapiens
    Show answer

    Answer: C homo

  31. 31.
    The main effect of a deforestation is
    1. A.creation of new habitats
    2. B.loss of soil particles
    3. C.survival of more species
    4. D.reduction of carbon(IV) oxide in the atmosphere
    Show answer

    Answer: B loss of soil particles

  32. 32.
    The naturally produced auxin in plants is
    1. A.Indole acetic acid
    2. B.dichlorophenoxyacetic acid
    3. C.aldone
    4. D.florigen
    Show answer

    Answer: A Indole acetic acid

  33. 33.
    The process occuring in the illustrated molecules above is
    Diagram for this question
    1. A.protein synthesis
    2. B.gene coding
    3. C.DNA replication
    4. D.gene mutation
    Show answer

    Answer: C DNA replication

  34. 34.
    The relationship between a bean plant and a Tridax plant on a farmland is
    1. A.competition
    2. B.predation
    3. C.parasitism
    4. D.epiphytism
    Show answer

    Answer: A competition

  35. 35.
    The sympathetic nervous system causes
    1. A.constriction of the arteries
    2. B.heartbeat to slow down
    3. C.increase in the secretion of saliva
    4. D.contraction of the bladder
    Show answer

    Answer: A constriction of the arteries

  36. 36.
    The theory of natural selection in evolution was formulated by
    1. A.Mathias Schleiden
    2. B.Louis Pasteur
    3. C.Charles Darwin
    4. D.Jean Lamarck
    Show answer

    Answer: C Charles Darwin

  37. 37.
    Urine when compared with blood in mammals is hypertonic because
    1. A.urine contains high percentage of all cells
    2. B.all traces of sugar have been removed from urine
    3. C.urea is actively secreted into the renal tubules
    4. D.much water has been removed from urine
    Show answer

    Answer: D much water has been removed from urine

  38. 38.
    What is the population density of Ageratum sp. of frequency 1,850 on a land area measuring 100m \(^2\) ?
    1. A.18.50/m \(^2\)
    2. B.18.05/m \(^2\)
    3. C.0.50/m \(^2\)
    4. D.0.05/m \(^2\)
    Show answer

    Answer: A 18.50/m \(^2\)

  39. 39.
    When Tilapias' population in a pond reaches the carrying capacity, the population
    1. A.alternatively increases and decreases
    2. B.remains unchanged
    3. C.increases only
    4. D.decreases only
    Show answer

    Answer: A alternatively increases and decreases

  40. 40.
    Which of the following activities does not control pathogens?
    1. A.exposure to ultraviolet radiation
    2. B.use of disinfectants
    3. C.eating balanced diets
    4. D.destroying the habitats of pathogens
    Show answer

    Answer: C eating balanced diets

  41. 41.
    Which of the following activities is not suitable for forest conservation?
    1. A.felling of trees
    2. B.planting seedlings
    3. C.preventing bush fires
    4. D.preventing tree crops
    Show answer

    Answer: A felling of trees

  42. 42.
    Which of the following diseases could be prevented by a BCG vaccination?
    1. A.Malaria
    2. B.Cholera
    3. C.Tuberculosis
    4. D.Diphtheria
    Show answer

    Answer: C Tuberculosis

  43. 43.
    Which of the following pairs of features is an example of discontinuous variation?
    1. A.height and blood group
    2. B.height and sex
    3. C.colour and weight
    4. D.fingerprint and blood group
    Show answer

    Answer: D fingerprint and blood group

  44. 44.
    Which of the following resources cannot be conserved?
    1. A.mineral resources
    2. B.soil and water
    3. C.forest and wildlife
    4. D.domestic wastes
    Show answer

    Answer: D domestic wastes

  45. 45.
    Which of the following sequences represents the trend in eutrophication?
    1. A.Heavy mineralization→ lack of oxygen→ massive algal growth
    2. B.Excessive nitrates→ massive algal growth →lack of oxygen→death of aquatic organisms
    3. C.Excessive phosphates→lack of oxygen→massive algal growth→ death of aquatic organisms
    4. D.massive algal growth→excessive nitrates→lack of oxygen
    Show answer

    Answer: B Excessive nitrates→ massive algal growth →lack of oxygen→death of aquatic organisms

  46. 46.
    Which of the following statements about the pyramid of energy is correct?
    1. A.Energy remains constant across trophic levels
    2. B.Energy decreases from the base to the apex of the pyramid
    3. C.Energy increases from the base to the apex of the pyramid
    4. D.each trophic level is an independent energy source
    Show answer

    Answer: B Energy decreases from the base to the apex of the pyramid

  47. 47.
    Which of the following statements correctly describes the term population? The number of
    1. A.Tilapia in a lake
    2. B.fungus and snail on leaf litter
    3. C.bees and butterflies on a flower
    4. D.flatworms and roundworms in the gut of an animal
    Show answer

    Answer: A Tilapia in a lake

  48. 48.
    Which of the following statements is not correct about colour blindness?
    1. A.It is a sex-linked trait
    2. B.Males are often carriers
    3. C.females are not carriers
    4. D.The trait is controlled by a recesive gene
    Show answer

    Answer: C females are not carriers

  49. 49.
    Which of the following statements is not correct about respiration in plants?
    1. A.It occurs in all plant tissues
    2. B.Light and chlorophyll must be present for it to occur
    3. C.Energy is produced as the end product
    4. D.It occurs in the presence of oxygen
    Show answer

    Answer: B Light and chlorophyll must be present for it to occur

  50. 50.
    Which of the following statements is not correct about the dental formula of humans?
    1. A.One pair of canines is on the upper jaw and three pairs of premolars are on the lower jaw
    2. B.Two pairs of incisors are the upper jaw and three pairs of premolars are on the lower jaw
    3. C.Two pairs of incisors are on the upper jaw and three pairs of molars are on the lower jaw
    4. D.One pair of canines is on the upper jaw and four pairs of molars are on the lower jaw
    Show answer

    Answer: C Two pairs of incisors are on the upper jaw and three pairs of molars are on the lower jaw

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Biology papers

WAEC Biology 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux