Skip to content

Biology past questions: NECO SSCE 2009

40 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

40 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Cellular respiration occurs in the
    1. A.chloroplast
    2. B.endoplasmic reticulum
    3. C.food vacuole
    4. D.mitochondrion
    5. E.nucleus
    Show answer

    Answer: D mitochondrion

  2. 2.
    Digested food is carried from small intestine to the liver by the
    1. A.hepatic artery
    2. B.hepatic portal vein
    3. C.hepatic vein
    4. D.inferior vena cava
    5. E.superior vena cava
    Show answer

    Answer: B hepatic portal vein

  3. 3.
    Excess amino acids are converted into urea by the
    1. A.heart
    2. B.kidney
    3. C.liver
    4. D.muscles
    5. E.spleen
    Show answer

    Answer: C liver

  4. 4.
    Exoskeleton is a characteristic feature of
    1. A.amoeba
    2. B.earthworm
    3. C.hydra
    4. D.millipede
    5. E.tapeworm
    Show answer

    Answer: D millipede

  5. 5.
    Fern plants carry out Photosynthesis in the
    1. A.frond
    2. B.rhizome
    3. C.sorus
    4. D.stolon
    5. E.thallus
    Show answer

    Answer: A frond

  6. 6.
    In a moss plant, spores are produced in the
    1. A.capsule
    2. B.leaf
    3. C.rhizoid
    4. D.seta
    5. E.stalk
    Show answer

    Answer: A capsule

  7. 7.
    In mammals, tissue respiration takes place in the
    1. A.alveoli
    2. B.cells
    3. C.lungs
    4. D.nose
    5. E.trachea
    Show answer

    Answer: B cells

  8. 8.
    Mycelium is a feature of
    1. A.algae
    2. B.bacteria
    3. C.ferns
    4. D.fungi
    5. E.viruses
    Show answer

    Answer: D fungi

  9. 9.
    Over-grazing encourages soil
    1. A.acidity
    2. B.conservation
    3. C.erosion
    4. D.fertility
    5. E.formation
    Show answer

    Answer: C erosion

  10. 10.
    Plants use Nitrogen in the form of
    1. A.ammonia
    2. B.ammonium
    3. C.nitrates
    4. D.nitrites
    5. E.urea
    Show answer

    Answer: C nitrates

  11. 11.
    Root hairs are extensions of the
    1. A.cortex
    2. B.endodermis
    3. C.epidermis
    4. D.piliferous layer
    5. E.vascular bundle
    Show answer

    Answer: C epidermis

  12. 12.
    The basic unit of classification of living things is the
    1. A.class
    2. B.genus
    3. C.kingdom
    4. D.phylum
    5. E.species
    Show answer

    Answer: E species

  13. 13.
    The cortex of a herbaceous stem is made up of
    1. A.collenchyma and parenchyma
    2. B.collenchyma and sclerenchyma
    3. C.parenchyma and sclerenchma
    4. D.pericycle and endodermis
    5. E.sclerenthyma and endodermis
    Show answer

    Answer: A collenchyma and parenchyma

  14. 14.
    The following plants have self-pollinated flowers EXCEPT?
    1. A.groundnut
    2. B.okra
    3. C.rice
    4. D.wheat
    Show answer

    Answer: B okra

  15. 15.
    The following processes release carbondioxide into the atmosphere EXCEPT
    1. A.combustion
    2. B.decomposition
    3. C.putrefaction
    4. D.respiration
    5. E.transpiration
    Show answer

    Answer: E transpiration

  16. 16.
    The male reproductive part of a flower is made up of
    1. A.anther and filament
    2. B.ovary and ovule
    3. C.ovule and style
    4. D.stigma and filament
    5. E.style and stigma
    Show answer

    Answer: A anther and filament

  17. 17.
    The part of the male reproductive organ where sperm cells are produced is called?
    1. A.epididymis
    2. B.penis
    3. C.seminal vesicle
    4. D.seminiferous tubules
    5. E.vas deferens
    Show answer

    Answer: D seminiferous tubules

  18. 18.
    The products of respiration in higher plants are
    1. A.carbondioxide, energy and starch
    2. B.carbondioxide, energy and water
    3. C.carbondioxide, oxygen and water
    4. D.carbondioxide, starch and water
    5. E.glucose, energy and water
    Show answer

    Answer: B carbondioxide, energy and water

  19. 19.
    The structure in cell concerned with the synthesis of proteins is the
    1. A.endoplasm reticulum
    2. B.ribosome
    3. C.nucleus
    4. D.plasma membrane
    5. E.golgi apparatus
    Show answer

    Answer: B ribosome

  20. 20.
    The topmost layer of a typical soil profile is
    1. A.clay
    2. B.coarse sand
    3. C.fine sand
    4. D.gravel
    5. E.humus
    Show answer

    Answer: E humus

  21. 21.
    The type of placentation found in tomato fruit is called
    1. A.axile
    2. B.bisal
    3. C.free central
    4. D.marginal
    5. E.parietal
    Show answer

    Answer: A axile

  22. 22.
    These animals exhibit camouflage EXCEPT
    1. A.chameleon
    2. B.crab
    3. C.crocodile
    4. D.lizard
    5. E.snake
    Show answer

    Answer: B crab

  23. 23.
    These groups of bacteria are harmless EXCEPT
    1. A.denitrifying
    2. B.nitrifying
    3. C.nitrogen-fixing
    4. D.parasitic
    5. E.saprophytic
    Show answer

    Answer: D parasitic

  24. 24.
    These processes are involved in asexual reproduction EXCEPT
    1. A.budding
    2. B.fertilization
    3. C.fission
    4. D.spore formation
    5. E.vegetative propagation
    Show answer

    Answer: B fertilization

  25. 25.
    Villi are finger-like structures found in the
    1. A.large intestine
    2. B.rectum
    3. C.small intestine
    4. D.stomach
    5. E.tongue
    Show answer

    Answer: C small intestine

  26. 26.
    What will be the phenotypic ratio in the f1 generation, if a dominant red flowered plant (RR) is crossed with recessive white flowered plant (rr)?
    1. A.1 red : 1 white
    2. B.2 red : 0 white
    3. C.3 red : 1 white
    4. D.4 red : 0 white
    5. E.4 red : 4 white
    Show answer

    Answer: D 4 red : 0 white

  27. 27.
    Which of the following body characteristics distinguishes Ascaris from Earthworms?
    1. A.Bilaterally symmetrical
    2. B.Cylindrical
    3. C.Segmented
    4. D.Soft
    5. E.Unsegmented
    Show answer

    Answer: C Segmented

  28. 28.
    Which of the following enables mammals to maintain balance?
    1. A.Cochlea
    2. B.Eustucian tube
    3. C.Ossicle
    4. D.Semi-circular canal
    5. E.Tympanic membrane
    Show answer

    Answer: D Semi-circular canal

  29. 29.
    Which of the following enzymes act on carbohydrates?
    1. A.Amylase
    2. B.Lipase
    3. C.Pepsin
    4. D.Renin
    5. E.Trypsin
    Show answer

    Answer: A Amylase

  30. 30.
    Which of the following functions of the body are nephrons associated with?
    1. A.Circulation
    2. B.Digestion
    3. C.Excretion
    4. D.Reproduction
    5. E.Respiration
    Show answer

    Answer: C Excretion

  31. 31.
    Which of the following is a characteristic of mollusc?
    1. A.Bodies are protected by hard exoskeleton
    2. B.Bodies are segmented
    3. C.Body walls have three layers
    4. D.Presence of paired jointed appendages
    5. E.The head bears a pair of antennae
    Show answer

    Answer: C Body walls have three layers

  32. 32.
    Which of the following is an abiotic factor in an ecosystem?
    1. A.Food
    2. B.Host
    3. C.Parasite
    4. D.Predator
    5. E.Pressure
    Show answer

    Answer: E Pressure

  33. 33.
    Which of the following is bryophyte?
    1. A.Bladderwort
    2. B.Flytrap
    3. C.Liverwort
    4. D.Pitcher
    5. E.Sundew
    Show answer

    Answer: C Liverwort

  34. 34.
    Which of the following processes converts nitrates in the soil to atmospheric nitrogen?
    1. A.Denitrification
    2. B.Lightning
    3. C.Nitrification
    4. D.Putrefaction
    5. E.Rainfall
    Show answer

    Answer: A Denitrification

  35. 35.
    Which of these influences growth movement in plants?
    1. A.Acetic acid
    2. B.Auxins
    3. C.Chlorophyll
    4. D.Enzyme
    5. E.Ethylene
    Show answer

    Answer: B Auxins

  36. 36.
    Which of these is a simple dehiscent fruit?
    1. A.Achene
    2. B.Cypsela
    3. C.Legume
    4. D.Nut
    5. E.Samara
    Show answer

    Answer: C Legume

  37. 37.
    Which of these is NOT a pollutant?
    1. A.Carbondioxide
    2. B.Lead oxide
    3. C.Nitrogen gas
    4. D.Nitrogen oxide
    5. E.Sulphur dioxide
    Show answer

    Answer: C Nitrogen gas

  38. 38.
    Which of these is NOT part of a seed?
    1. A.Cotyledon
    2. B.Embryo
    3. C.Endosperm
    4. D.Pericarp
    5. E.Testa
    Show answer

    Answer: D Pericarp

  39. 39.
    Which of these organisms reproduces by budding?
    1. A.Amoeba
    2. B.Euglena
    3. C.Hydra
    4. D.Paramecium
    5. E.Volvox
    Show answer

    Answer: C Hydra

  40. 40.
    Which of these vertebrae is of the same number in man and rabbit?
    1. A.Caudal
    2. B.Cervical
    3. C.Lumber
    4. D.Sacral
    5. E.Thoracic
    Show answer

    Answer: B Cervical

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Biology papers

NECO Biology 2000–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux