Skip to content

Biology past questions: WAEC SSCE 2024

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A farmer planted many seeds on a small piece of land. The plants that germinated are as shown above. Which of the following effects would not be observed among the population of the plants?
    Diagram for this question
    1. A.Rise in disease condition
    2. B.Death
    3. C.Mutualistic relationship
    4. D.Competition
    Show answer

    Answer: C Mutualistic relationship

  2. 2.
    A plant with short, vertical underground stem is a
    1. A.bulb
    2. B.corm
    3. C.rhizome
    4. D.tuber
    Show answer

    Answer: B corm

  3. 3.
    A woman with blood group A gives birth to a child with blood group O. Which of the following blood groups cannot belong to the father?
    1. A.B
    2. B.A
    3. C.AB
    4. D.O
    Show answer

    Answer: C AB

  4. 4.
    An environmental problem caused by Sulphur (IV) oxide is
    1. A.acid rain
    2. B.deforestation
    3. C.global warming
    4. D.Erosion
    Show answer

    Answer: A acid rain

  5. 5.
    An individual found a strange bird that is tagged as an endangered specie. What should the individual do?
    1. A.Kill it
    2. B.Take it to an aquatic environment
    3. C.Return it to its natural habitat
    4. D.Sell it at a very high price
    Show answer

    Answer: C Return it to its natural habitat

  6. 6.
    Discouraging the use of poison to kill fish in a large water body is a way of
    1. A.impoverishing the people
    2. B.conserving the fish species
    3. C.allowing the fittest organism to survive
    4. D.making the fish adapt to their environment
    Show answer

    Answer: B conserving the fish species

  7. 7.
    Filtrates in the Bowman's capsule contain vitamins because
    1. A.they have low molecular weight.
    2. B.most of them are fat soluble.
    3. C.they cannot be reabsorbed into the blood.
    4. D.little amount is required by the blood.
    Show answer

    Answer: A they have low molecular weight.

  8. 8.
    Grasses → Grasshoppers → Lizards → Hawks If the individual species of organisms in the food chain are counted and arranged as a pyramid, the result would be a pyramid of
    1. A.numbers
    2. B.energy
    3. C.biomass
    4. D.biomes
    Show answer

    Answer: A numbers

  9. 9.
    Habitats of the organisms respectively are
    Diagram for this question
    1. A.river and stream
    2. B.rainforest and stream
    3. C.pond and leaf litter
    4. D.garden and desert
    Show answer

    Answer: D garden and desert

  10. 10.
    If a germinating seed is attached horizontally to a revolving klinostat, what would be the effect on the seedling after three days? The
    1. A.plumule will curve vertically upward while the radicle will not show any curvature
    2. B.radicle will curve towards the ground while the plumule will not show any curvature
    3. C.plumule and radicle will not show any curvature
    4. D.plumule will curve vertically upwards while the radicle will curve towards the ground
    Show answer

    Answer: C plumule and radicle will not show any curvature

  11. 11.
    In a test, a student paired some scientists with their famous work as shown below. Use it to answer questions 49 and 50. Scientist Famous work I. Charles Darwin → Preservation of some food with heat II. Gregor Mendel → Natural selection III. Jean Baptiste Lamarck → Inheritance of acquired characteristics IV. Louis Pasteur → Independent assortment of genes. The Scientists that are not correctly paired with their famous work are
    1. A.I and II only
    2. B.II and III only
    3. C.I, II and IV
    4. D.II, III and IV
    Show answer

    Answer: C I, II and IV

  12. 12.
    Mutation leads to evolution because it
    1. A.kills all organisms where it has occurred
    2. B.gives rise to offspring having same characteristics as the parents
    3. C.does not confer adaptability to the offspring
    4. D.gives rise to new individuals that differ from their parents
    Show answer

    Answer: D gives rise to new individuals that differ from their parents

  13. 13.
    Sunlight is the major source of
    1. A.Vitamin D
    2. B.vitamin C
    3. C.vitamin B
    4. D.vitamin A
    Show answer

    Answer: A Vitamin D

  14. 14.
    The bar chart above shows the data of sources of energy used for cooking in a community. Study it and answer questions 37 and 38. The source of energy that is mostly used in the community is
    Diagram for this question
    1. A.solar
    2. B.Kerosene
    3. C.coal
    4. D.wind
    Show answer

    Answer: B Kerosene

  15. 15.
    The bursting of a red blood cell placed in a hypotonic solution is called
    1. A.crenation
    2. B.haemolysis
    3. C.plasmolysis
    4. D.cytolysis
    Show answer

    Answer: B haemolysis

  16. 16.
    The condition necessary for reproduction to occur between plants P and Q after pollination is that plants P and Q should be
    1. A.of the same species
    2. B.brightly coloured
    3. C.well scented
    4. D.of different species
    Show answer

    Answer: A of the same species

  17. 17.
    The diagram above illustrates a dry dehiscent fruit. Use it to answer questions 19 and 20. The agent of dispersal of the fruit is
    Diagram for this question
    1. A.animal
    2. B.explosive mechanism
    3. C.water
    4. D.wind
    Show answer

    Answer: D wind

  18. 18.
    The diagram above is an illustration of a reproductive process in an organism. Study it and answer ques tions 4 and 5. The type of reproduction illustrated is
    Diagram for this question
    1. A.budding
    2. B.binary fission
    3. C.grafting
    4. D.vegetative propagation
    Show answer

    Answer: B binary fission

  19. 19.
    The diagram above is an illustration of genetic cross between two parents. The parental gametes I, II, III and IV gave rise to the offspring below. Study it and answer questions 43 and 44. Gametes I, II, III and IV, respectively are
    Diagram for this question
    1. A.T,T,T and t
    2. B.T, t, t, and t
    3. C.T, T, t and t
    4. D.T, t, T and t
    Show answer

    Answer: B T, t, t, and t

  20. 20.
    The diagram above is an illustration of sense organ in humans. Study it and answer questions 15 and 16. The part that protects the organ is labelled
    Diagram for this question
    1. A.I
    2. B.II
    3. C.III
    4. D.IV
    Show answer

    Answer: B II

  21. 21.
    The diagram above is an illustration of two plants P and Q. Arrows I, II and III illustrate the transfer of pollen grains among flowers of plants P and Q. Studly it and answer questions 17 and 18. The types of pollination illustrated as I,Il and III, respectively are
    Diagram for this question
    1. A.cross, self and cross
    2. B.self, self and cross
    3. C.self, cross and self
    4. D.self, cross and cross
    Show answer

    Answer: B self, self and cross

  22. 22.
    The diagrams above are the illustrations of organisms from different habitat. Study them and answer questions 32 and 33. The structures labelled I are for
    Diagram for this question
    1. A.Camouflage
    2. B.Chemical offence
    3. C.Physical defence
    4. D.Mimicry
    Show answer

    Answer: C Physical defence

  23. 23.
    The element required for chlorophyll formation in plants is
    1. A.Iron
    2. B.Calcium
    3. C.Phosphorus
    4. D.Sulphur
    Show answer

    Answer: A Iron

  24. 24.
    The function of the root hair in plants is to
    1. A.absorb soil water by the process of osmosis.
    2. B.excrete water and mineral salts by simple diffusion.
    3. C.purify the soil for the plant.
    4. D.translocate manufactured food.
    Show answer

    Answer: A absorb soil water by the process of osmosis.

  25. 25.
    The illustrated organism is capable of reproducing by
    Diagram for this question
    1. A.sexual means only
    2. B.asexual means only
    3. C.vegetative propagation only
    4. D.sexual and asexual means
    Show answer

    Answer: D sexual and asexual means

  26. 26.
    The illustration below is a food chain. Study it and answer questions 29 and 30. Grasses → Grasshoppers → Lizards → Hawks Which of the following statements is not correct about the food chain? The number of
    1. A.grasses eaten by grasshoppers is greater than the number of grasshoppers.
    2. B.grasses eaten by grasshoppers is fewer than the number of grasshoppers.
    3. C.grasshoppers eaten by lizards is greater than the number of lizards.
    4. D.lizards eaten by hawks is greater than the number of hawks.
    Show answer

    Answer: B grasses eaten by grasshoppers is fewer than the number of grasshoppers.

  27. 27.
    The lumbar vertebra differs from the thoracic vertebra because it possesses a
    1. A.longer neural spine.
    2. B.wider neural canal.
    3. C.thicker centrum.
    4. D.shorter transverse process.
    Show answer

    Answer: C thicker centrum.

  28. 28.
    The male and female gametes which bear genes for inheritance in plants are located in the
    1. A.anthers and petals
    2. B.sepals and petals
    3. C.stamens and pistils
    4. D.stamens and petals
    Show answer

    Answer: C stamens and pistils

  29. 29.
    The Parachute-like tuft of hairs developed from the
    1. A.pedicel
    2. B.petals
    3. C.receptacle
    4. D.sepals
    Show answer

    Answer: D sepals

  30. 30.
    The part labelled III is the
    Diagram for this question
    1. A.iris
    2. B.pupil
    3. C.sclera
    4. D.cornea
    Show answer

    Answer: B pupil

  31. 31.
    The pathway through which nutrient are replenished and circulated in an ecosystem is called a
    1. A.cycle
    2. B.pyramid of energy
    3. C.pyramid of numbers
    4. D.Food chain
    Show answer

    Answer: A cycle

  32. 32.
    The phenomenon by which a farmland that is left to fallow for several years develops into a forest is called
    1. A.Succession
    2. B.afforestation
    3. C.population
    4. D.colonization
    Show answer

    Answer: A Succession

  33. 33.
    The physical appearance of an organism is described as its
    1. A.phenotype
    2. B.genotype
    3. C.allele
    4. D.chromosome
    Show answer

    Answer: A phenotype

  34. 34.
    The process of food digestion in mammals would
    1. A.make energy immediately available to the body
    2. B.promote growth and repair of tissues
    3. C.provide sufficient food materials within the body
    4. D.render food substances soluble and absorbable
    Show answer

    Answer: D render food substances soluble and absorbable

  35. 35.
    The rate of photosynthesis decreases in a wilted herbaceous plant because the
    1. A.enzymes in the leaf were denatured
    2. B.chlorophyll in the leaves was not broken down
    3. C.amount of light reaching the plant was reduced
    4. D.amount of carbon dioxide entering the leaf decrease
    Show answer

    Answer: D amount of carbon dioxide entering the leaf decrease

  36. 36.
    The structure in the cell that controls the movement of substances in and out of the cell is the
    1. A.cytoplasmic membrane
    2. B.nuclear membrane
    3. C.protoplasm
    4. D.endoplasm
    Show answer

    Answer: A cytoplasmic membrane

  37. 37.
    The structures that contain grey matter and white matter are found in the
    1. A.reproductive system.
    2. B.nervous system.
    3. C.respiratory system.
    4. D.digestive system.
    Show answer

    Answer: B nervous system.

  38. 38.
    The two sources of energy that would mostly lead to pollution in the community are
    Diagram for this question
    1. A.solar and kerosene
    2. B.coal and wind
    3. C.kerosene and coal
    4. D.solar and wind
    Show answer

    Answer: C kerosene and coal

  39. 39.
    Which of the following blood vessels carries oxygenated blood into the heart?
    1. A.Pulmonary artery
    2. B.Anterior vena cava
    3. C.Pulmonary vein
    4. D.Posterior vena cava
    Show answer

    Answer: C Pulmonary vein

  40. 40.
    Which of the following events does not occur in the light reaction stage of photosynthesis?
    1. A.Chlorophyll absorbs sunlight
    2. B.Carbon (IV) oxide combines with hydrogen
    3. C.Photolysis of water occurs
    4. D.Hydroxyl ions are produced
    Show answer

    Answer: B Carbon (IV) oxide combines with hydrogen

  41. 41.
    Which of the following food substances would give a negative reaction with Benedict's reagent?
    1. A.Fructose
    2. B.Glucose
    3. C.Galactose
    4. D.Sucrose
    Show answer

    Answer: D Sucrose

  42. 42.
    Which of the following gases is released during the decomposition of organic matter?
    1. A.Carbon(II) oxide
    2. B.Sulphur (IV) oxide
    3. C.Hydrogen Sulphide
    4. D.Nitrous oxide
    Show answer

    Answer: C Hydrogen Sulphide

  43. 43.
    Which of the following organisms consists of unicellular cells joined to form a filament?
    1. A.Amoeba
    2. B.Spirogyra
    3. C.Euglena
    4. D.Chlamydomonas
    Show answer

    Answer: B Spirogyra

  44. 44.
    Which of the following organisms contains Chlorophyll in its cells?
    1. A.Caterpillar
    2. B.Paramecium
    3. C.Euglena
    4. D.Grasshopper
    Show answer

    Answer: C Euglena

  45. 45.
    Which of the following statements is correct about the ABO blood group system?
    1. A.Antigens are located on the surface of white blood cells
    2. B.Antibodies are located in the blood plasma
    3. C.Antibodies are located on the surface of the red blood cells
    4. D.Antigens are located in the blood plasma
    Show answer

    Answer: B Antibodies are located in the blood plasma

  46. 46.
    Which of the following statements is correct about the cross?
    Diagram for this question
    1. A.Both parents are heterozygous
    2. B.The male is not heterozygous
    3. C.The female is homozygous
    4. D.Both parents are homozygous
    Show answer

    Answer: C The female is homozygous

  47. 47.
    Which of the following traits is not inheritable? Ability to
    1. A.taste P.T.C
    2. B.roll the tongue
    3. C.move the ear
    4. D.roll the eyeball
    Show answer

    Answer: D roll the eyeball

  48. 48.
    Which of the scientists were involved in the study of evolution? Scientist Famous work I. Charles Darwin → Preservation of some food with heat II. Gregor Mendel → Natural selection III. Jean Baptiste Lamarck → Inheritance of acquired characteristics IV. Louis Pasteur → Independent assortment of genes.
    1. A.I and III
    2. B.II and III
    3. C.I, II and IV
    4. D.II. III and IV
    Show answer

    Answer: A I and III

  49. 49.
    Which type of breeding is represented by industrial melanism in peppered moths?
    1. A.Artificial selection
    2. B.Natural selection
    3. C.Inbreeding
    4. D.Outbreeding
    Show answer

    Answer: B Natural selection

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Biology papers

WAEC Biology 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux