Biology past questions: WAEC SSCE 2023
50 objective questions, with answers. Free to read and practise.
Sit this paper
50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.
- 1.A group of organisms belonging to different species that coexist in the same habitat and interact is referred to as
- A.community
- B.biosphere
- C.niche
- D.population
Show answerHide answer
Answer: A community
- 2.A Rhesus negative woman may experience stillbirth of the second child that is Rhesus positive because
- A.the foetus is deprived of nourishment
- B.they have poor circulatory system
- C.the blood of the foetus might clump
- D.the woman is susceptible to diseases during pregnancy
Show answerHide answer
Answer: C the blood of the foetus might clump
- 3.A sudden change in the genetic composition of an organism is termed
- A.mutation
- B.linkage
- C.variation
- D.epistasis
Show answerHide answer
Answer: A mutation
- 4.A vestigial structure in humans is
- A.earlobe
- B.gallbladder
- C.tailbone
- D.villus
Show answerHide answer
Answer: C tailbone
- 5.An example of a process that involves osmosis is the
- A.movement of water from root hairs into cortical cell
- B.reabsorption of food nutrients from the kidney into blood capillaries
- C.translocation of starch from leaves to all parts of a plant
- D.movement of digested food from ileum into blood capillaries
Show answerHide answer
Answer: A movement of water from root hairs into cortical cell
- 6.Fishes survive in water mainly because they possess
- A.streamlined body
- B.scales
- C.paired fins
- D.gills
Show answerHide answer
Answer: D gills
- 7.Growth in animals differs from that in plants because growth in
- A.plants is indefinite
- B.plants is intercalary
- C.animals is apical
- D.plants is from within
Show answerHide answer
Answer: A plants is indefinite
- 8.Organisms that feed on dead, decaying tissues of other organisms are known as
- A.saprophytes
- B.autotrophs
- C.parasites
- D.heterotrophs
Show answerHide answer
Answer: A saprophytes
- 9.Paternity disputes could be resolved accurately through
- A.finger printing
- B.tongue rolling
- C.DNA test
- D.blood group
Show answerHide answer
Answer: C DNA test
- 10.Placentation in fruits is referred to as the
- A.arrangement of ovules in the ovary of a flower
- B.part of the ovary where the ovules originate and remain till maturity
- C.ovules borne on a central column of tissues in an ovary
- D.formation of a single carpel joined at the two edges of an ovule
Show answerHide answer
Answer: A arrangement of ovules in the ovary of a flower
- 11.Study the list of organisms below and use them to answer the questions. I-Hydra II-Owl III-Snake IV-Snail The arrangement of the organisms in order of increasing complexity is
- A.II-III-I-IV
- B.I-IV-III - II
- C.I-II-III-IV
- D.IV-III-II - I
Show answerHide answer
Answer: B I-IV-III - II
- 12.Study the list of organisms below and use them to answer the questions. I-Hydra II-Owl III-Snake IV-Snail The Phylum of the organism labeled IV is
- A.Platyhelminthes
- B.mollusca
- C.Arthropoda
- D.Coelenterata
Show answerHide answer
Answer: B mollusca
- 13.Stunted growth and small yellow leaves in plants are symptoms of the deficiencies of
- A.nitrogen
- B.iron
- C.sulphur
- D.magnesium
Show answerHide answer
Answer: B iron
- 14.The ability of organisms to maintain a constant internal environment is known as
- A.diuresis
- B.plasmolysis
- C.endosmosis
- D.homeostasis
Show answerHide answer
Answer: D homeostasis
- 15.The androecium in a flowering plant is a collection of
- A.stamens
- B.sperms
- C.ovules
- D.filament
Show answerHide answer
Answer: A stamens
- 16.The capturing and digestion of insects by a pitcher plant is a special form of nutrition that is
- A.heterotrophic
- B.saprophytic
- C.chemosynthetic
- D.autotrophic
Show answerHide answer
Answer: A heterotrophic
- 17.The diagram above is an illustration of a cell in which photosynthesis takes place. Study it and answer the question In which of the labeled parts would molecules of water and carbon (IV) oxide combine to form sugar?

- A.I
- B.III
- C.II
- D.IV
Show answerHide answer
Answer: D IV
- 18.The diagram above is an illustration of a cell in which photosynthesis takes place. Study it and answer the question. the oxygen gas formed in the cell diffuses out of the cytoplasm into the air spaces through the part labeled

- A.I
- B.II
- C.III
- D.IV
Show answerHide answer
Answer: C III
- 19.The diagram above is an illustration of a mango leaf drawn by a student in a Biology test. The student failed the test. Study it and answer the question. The likely reason why the student failed the test was that the

- A.labels were wrong and the guidelines were not touching the structures
- B.net venation shown were few, rough, not properly drawn and wrongly placed
- C.leaf venation should have been parallel and the midrib should be thicker
- D.leaf was too tapered at the apex, the leaf stalk was too short and the shape of leaf was wrong
Show answerHide answer
Answer: A labels were wrong and the guidelines were not touching the structures
- 20.The diagram above is an illustration of a structure in the skeletal system of humans. Study it and answer the question the illustrated structure is a part of the

- A.appendicular skeleton
- B.axial skeleton
- C.axis vertebrae
- D.cervical vertebrae
Show answerHide answer
Answer: B axial skeleton
- 21.The diagram above is an illustration of some structures used for gaseous exchange in humans. Study it and answer the question the part labeled III can be found in the

- A.lung
- B.heart
- C.kidney
- D.sternum
Show answerHide answer
Answer: A lung
- 22.The diagram above is an illustration of some structures used for gaseous exchange in humans. Study it and answer the question The parts labeled 1, II, III, and IV respectively are

- A.larynx, bronchus, bronchiole and trachea.
- B.bronchus, bronchiole, trachea and larynx.
- C.bronchiole, trachea, bronchus and larynx.
- D.larynx, trachea, bronchiole, and bronchus.
Show answerHide answer
Answer: D larynx, trachea, bronchiole, and bronchus.
- 23.The diagram below is an illustration of a mango leaf drawn by a student in a Biology test. The student failed the test. Study it and answer the question. which features of the diagram would have earned the student more marks if shown

- A.colour and size
- B.spelling of label and length of midrib
- C.habitat and agricultural qualities of leaf
- D.title and margin
Show answerHide answer
Answer: D title and margin
- 24.The diagram below is an illustration of a structure in the skeletal system of humans. Study it and answer the question An individual was involved in a car accident and the illustrated structure was badly injured. Which of the following structures would most likely be affected?

- A.Clavicle, tongue and pelvis
- B.Eye, cerebellum and ear
- C.Ear, brain and hinge joint
- D.Lumbar, eye and teeth
Show answerHide answer
Answer: B Eye, cerebellum and ear
- 25.The diagrams above are illustrations of forms in which a particular group of organisms exist. Study them and answer the question. in which of the illustrated forms does the organism that causes cholera exist?

- A.III
- B.II
- C.IV
- D.V
Show answerHide answer
Answer: D V
- 26.The diagrams above are illustrations of forms in which a particular group of organisms exist. Study them and answer the question. Which group of organisms is illustrated?

- A.protozoa
- B.viruses
- C.fungi
- D.bacteria
Show answerHide answer
Answer: D bacteria
- 27.The diagrams below are illustrations of organisms in a habitat. Study them and answer the question, The feeding relationship between the organisms labelled III and IV in the diagrams is

- A.predation
- B.mutualism
- C.parasitism
- D.saprophytism
Show answerHide answer
Answer: A predation
- 28.The diagrams below are illustrations of organisms in a habitat. Study them and answer the question, the producer in the diagram is

- A.IV because it is the largest organism in the diagram
- B.IV because it is the organism that receives the highest amount of sunlight
- C.I because it uses sunlight to manufacture food
- D.I because it contains the least amount of energy
Show answerHide answer
Answer: C I because it uses sunlight to manufacture food
- 29.The eye defect caused by an uneven curvature of the cornea or lens or both is
- A.myopia
- B.presbyopia
- C.astigmatism
- D.hypermetropia
Show answerHide answer
Answer: C astigmatism
- 30.The following activities are associated with termites except
- A.nuptial flight
- B.searching for food
- C.communication
- D.pollination
Show answerHide answer
Answer: D pollination
- 31.The food substance that would produce the highest amount of energy is
- A.protein
- B.amino acid
- C.fat
- D.glucose
Show answerHide answer
Answer: C fat
- 32.The illustration above is a genetic diagram. Study it and answer the question below What do the labels I, II, III, and IV respectively represent?

- A.Ee, Ee, EE and E
- B.EE, EE, Ee, and Ee
- C.EE, EE, EE and EE
- D.EE, EE, Ee and ee
Show answerHide answer
Answer: B EE, EE, Ee, and Ee
- 33.The illustration above is a genetic diagram. Study it and answer the question below. What is the name of the genetic diagram?

- A.Genetic square
- B.Inheritance diagram
- C.Punnett square
- D.Genetic cross
Show answerHide answer
Answer: C Punnett square
- 34.The illustration above is a genetic diagram. Study it and answer the question What is the genotypic ratio

- A.1:1
- B.4:0
- C.1:3
- D.1:2:1
Show answerHide answer
Answer: A 1:1
- 35.The mouthparts of a grasshopper are adapted for
- A.sucking
- B.chewing
- C.grinding
- D.absorption
Show answerHide answer
Answer: B chewing
- 36.The rate of decomposition of dead organisms is faster in the tropical rainforest than in other biomes because
- A.of consistent cool temperature
- B.of availability of moisture
- C.of the relatively constant day light
- D.there are more plants
Show answerHide answer
Answer: B of availability of moisture
- 37.The structure that its action could result in choking when talking and eating at the same time is
- A.oesophagus
- B.epiglottis
- C.pharynx
- D.liver
Show answerHide answer
Answer: B epiglottis
- 38.The tricuspid valve is located between the
- A.right auricle and right ventricle
- B.aorta and the left ventricle
- C.left auricle and left ventricle
- D.right auricle and the superior vena cava
Show answerHide answer
Answer: A right auricle and right ventricle
- 39.The type of nutrition in which organisms take solid organic materials into their body is
- A.parasitic
- B.holozoic
- C.saprophytic
- D.symbiotic
Show answerHide answer
Answer: B holozoic
- 40.Use the information below to answer the question I - making shoes from crocodile skin II - making tables with plastic III - using elephant tusk for decoration IV - using firewood for cooking In order to avoid some of the acts that would have negative effects on conservation. Government should
- A.encourage over-utilization of forest resources
- B.enact and enforce laws towards conservation of resources
- C.encourage indiscriminate killing of wildlife
- D.promote felling of trees without planting new ones
Show answerHide answer
Answer: B enact and enforce laws towards conservation of resources
- 41.Use the information below to answer the question I - making shoes from crocodile skin II - making tables with plastic III - using elephant tusk for decoration IV - using firewood for cooking The act that should be encouraged for the conservation of wildlife and forests is
- A.III
- B.IV
- C.II
- D.I
Show answerHide answer
Answer: C II
- 42.What is the probability that a pregnancy would result in a male child?
- A.\(\frac{3}{4}\)
- B.\(\frac{1}{2}\)
- C.1
- D.\(\frac{1}{4}\)
Show answerHide answer
Answer: B \(\frac{1}{2}\)
- 43.Which of the following activities is against the conservation of natural resources?
- A.Contour ploughing
- B.establishment of game reserves
- C.deforestation
- D.afforestation
Show answerHide answer
Answer: C deforestation
- 44.Which of the following characteristics shows discontinuous variation in plants?
- A.Colour of flower
- B.Leaf size
- C.Height of plant
- D.fruit size
Show answerHide answer
Answer: A Colour of flower
- 45.Which of the following factors is the main problem facing xerophytes?
- A.Conservation of excess water
- B.competition for sunlight
- C.lack of adequate water
- D.formation of poor roots
Show answerHide answer
Answer: C lack of adequate water
- 46.Which of the following hormones is wrongly paired with its secretory organ?
- A.oestrogen and ovary
- B.Oxytocin and hypothalamus
- C.adrenalin and kidney
- D.insulin and pancreas
Show answerHide answer
Answer: C adrenalin and kidney
- 47.Which of the following instruments is not used in measuring abiotic factors in a habitat?
- A.microscope
- B.Wind vane
- C.thermometer
- D.hygrometer
Show answerHide answer
Answer: A microscope
- 48.Which of the following organisms would be the producer in a food chain?
- A.Goat
- B.maize
- C.man
- D.bacterium
Show answerHide answer
Answer: B maize
- 49.Which of the following processes does not occur during photosynthesis?
- A.Energy from sunlight is absorbed
- B.Carbon (IV) oxide is evolved
- C.oxygen is evolved
- D.water is split
Show answerHide answer
Answer: B Carbon (IV) oxide is evolved
- 50.Which of the following soil types have a high capillarity?
- A.Sand and clay
- B.loam and sand
- C.silt and sand
- D.silt and clay
Show answerHide answer
Answer: D silt and clay
Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.
More free Biology papers
WAEC Biology 1988–2020 is in the app
The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.
Android, Windows, Mac and Linux