Skip to content

Biology past questions: NECO SSCE 2005

44 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

44 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A waterlogged habitat with low light penetration and very low quantity of dissolved oxygen best describes a/an habitat
    1. A.estuarine
    2. B.marine
    3. C.sahel savanna
    4. D.swampy
    5. E.tropical rainforest
    Show answer

    Answer: D swampy

  2. 2.
    All these statements are correct about a vein EXCEPT that it
    1. A.carries blood to the heart
    2. B.contains blood at low pressure
    3. C.has no valve
    4. D.possesses fairly thick walls
    5. E.usually carries deoxygenated blood
    Show answer

    Answer: C has no valve

  3. 3.
    An example of a carnivorous plant is
    1. A.cassytha
    2. B.lichen
    3. C.mucor
    4. D.mushroom
    5. E.sundew
    Show answer

    Answer: E sundew

  4. 4.
    An example of a natural source of light energy is
    1. A.electricity
    2. B.food
    3. C.heat
    4. D.petrol
    5. E.sun
    Show answer

    Answer: E sun

  5. 5.
    An organism with identical allelic genes is described as
    1. A.dihybrid
    2. B.heterozygous
    3. C.homozygous
    4. D.monohybrid
    5. E.recessive
    Show answer

    Answer: C homozygous

  6. 6.
    Autotrophs include all the following EXCEPT
    1. A.chemosynthetic bacteria
    2. B.diatoms
    3. C.green plants
    4. D.phytoplankton
    5. E.zooplankton
    Show answer

    Answer: E zooplankton

  7. 7.
    Birds excrete nitrogenous wastes in form of
    1. A.ammonia
    2. B.sweat
    3. C.urea
    4. D.uric acid
    5. E.urine
    Show answer

    Answer: D uric acid

  8. 8.
    Blood carrying digested food from the small intestine flows into the liver via the
    1. A.hepatic portal vein
    2. B.hepatic vein
    3. C.hepatic artery
    4. D.mesenteric artery
    5. E.renal vein
    Show answer

    Answer: A hepatic portal vein

  9. 9.
    Deficiency of calcium in a child's diet causes
    1. A.cretinism
    2. B.goiter
    3. C.kwashiorkor
    4. D.rickets
    5. E.scurvy
    Show answer

    Answer: D rickets

  10. 10.
    Dry, horny scales in reptiles help them to
    1. A.carryout gaseous exchange
    2. B.escape from predator
    3. C.facilitate movement
    4. D.look for mating partners
    5. E.prevent water loss
    Show answer

    Answer: E prevent water loss

  11. 11.
    In a test for reducing sugar, the food substance is usually warmed with
    1. A.Benedict's solution
    2. B.Millon's reagent
    3. C.Sodium hydroxide
    4. D.Sudan III
    5. E.1% copper II sulphate solution
    Show answer

    Answer: A Benedict's solution

  12. 12.
    In which region of the body is the diagram illustrated found?
    Diagram for this question
    1. A.Abdominal
    2. B.Chest
    3. C.Neck
    4. D.Tail
    5. E.Waist
    Show answer

    Answer: C Neck

  13. 13.
    ln mammals, fertilization takes place in the
    1. A.ovary
    2. B.oviduct
    3. C.uterus
    4. D.vagina
    5. E.vulva
    Show answer

    Answer: B oviduct

  14. 14.
    ln the process of succession, a climax community is established when
    1. A.a stable community is achieved
    2. B.the colonizers accommodate the new corners
    3. C.the colonizers are wiped out
    4. D.the first inhabitants settle down
    5. E.the new corners dominate the original inhabitants
    Show answer

    Answer: A a stable community is achieved

  15. 15.
    Poor growth and yellowing of leaves in plants is due to deficiency of
    1. A.boron
    2. B.calcium
    3. C.copper
    4. D.iron
    5. E.phosphorus
    Show answer

    Answer: D iron

  16. 16.
    The association between a tapeworm and an infected mammal illustrates
    1. A.commensalism
    2. B.parasitism
    3. C.predation
    4. D.saprophytism
    5. E.symbiosis
    Show answer

    Answer: B parasitism

  17. 17.
    The following are ways of caring for the mammalian skin EXCEPT
    1. A.eating balanced diet
    2. B.exposing the skin to adequate sunlight
    3. C.using skin toning creams
    4. D.using moisturising creams to prevent drying
    5. E.washing the skin with clean water and soap
    Show answer

    Answer: C using skin toning creams

  18. 18.
    The following can increase crop production EXCEPT
    1. A.erosion control
    2. B.fertilizer application
    3. C.mechanization
    4. D.monocropping
    5. E.pest control
    Show answer

    Answer: D monocropping

  19. 19.
    The following parts of the ear are involved in hearing EXCEPT
    1. A.auditory meatus
    2. B.cochlea
    3. C.eardrum
    4. D.eustachian tube
    5. E.ossicles
    Show answer

    Answer: D eustachian tube

  20. 20.
    The gland that secretes the hormone glucagon is ... gland
    1. A.adrenal
    2. B.endocrine
    3. C.pancreas
    4. D.pituitary
    5. E.thyroid
    Show answer

    Answer: C pancreas

  21. 21.
    The medium of transportation in higher plants is
    1. A.cell sap
    2. B.cytoplasm fluid
    3. C.phloem
    4. D.water
    5. E.xylem
    Show answer

    Answer: A cell sap

  22. 22.
    The number of chromosomes in a gamete is represented by
    1. A.n
    2. B.2n
    3. C.4n
    4. D.23n
    5. E.46n
    Show answer

    Answer: A n

  23. 23.
    The practice of growing more than one type of crop on the same plot of land is called
    1. A.continuous cropping
    2. B.crop rotation
    3. C.mixed cropping
    4. D.mixed farming
    5. E.subsistence farming
    Show answer

    Answer: C mixed cropping

  24. 24.
    The process which reduces the nitrogen content of the soil is
    1. A.ammonification
    2. B.denitrification
    3. C.nitrogen fixation
    4. D.nitrification
    5. E.putrefaction
    Show answer

    Answer: B denitrification

  25. 25.
    The speed of wind can be measured with an instrument called
    1. A.anemometer
    2. B.barometer
    3. C.hygrometer
    4. D.photometer
    5. E.thermometer
    Show answer

    Answer: A anemometer

  26. 26.
    The vitreous humour in the human eye assists in ...... of objects
    1. A.contraction
    2. B.conversion
    3. C.reflection
    4. D.refraction
    5. E.retention
    Show answer

    Answer: D refraction

  27. 27.
    Tsetse-fly is a vector of a disease known as
    1. A.cholera
    2. B.dysentery
    3. C.elephantiasis
    4. D.malaria
    5. E.trypanosomiasis
    Show answer

    Answer: E trypanosomiasis

  28. 28.
    What type of fruit is pineapple?
    1. A.Aggregate
    2. B.Capsule
    3. C.Complex
    4. D.Multiple
    5. E.Simple
    Show answer

    Answer: D Multiple

  29. 29.
    Which of the following does NOT influence plant growth?
    1. A.Light
    2. B.Nutrients
    3. C.Temperature
    4. D.Vitamins
    5. E.Water
    Show answer

    Answer: D Vitamins

  30. 30.
    Which of the following does NOT occur during photosynthesis?
    1. A.Carbon dioxide is evolved
    2. B.Energy from the sun is utilized
    3. C.Glucose is synthesized
    4. D.Oxygen is given off
    5. E.Split of water
    Show answer

    Answer: A Carbon dioxide is evolved

  31. 31.
    Which of the following enzymes requires acidic medium to function?
    1. A.Amylase
    2. B.Erepsin
    3. C.Maltose
    4. D.Pepsin
    5. E.Ptyalin
    Show answer

    Answer: D Pepsin

  32. 32.
    Which of the following fruits is an example of a caryopsis?
    1. A.Cashew nut
    2. B.Cornbretum
    3. C.Maize
    4. D.Orange
    5. E.Tridax
    Show answer

    Answer: C Maize

  33. 33.
    Which of the following is a nitrifying bacterium?
    1. A.Azotobacter
    2. B.Clostridium
    3. C.Nitrobacter
    4. D.Rhizobium
    5. E.Staphylococcus
    Show answer

    Answer: C Nitrobacter

  34. 34.
    Which of the following is NOT a function of placenta in mammals?
    1. A.absorption of food
    2. B.gaseous exchange
    3. C.removal of wastes
    4. D.secretion of hormones
    5. E.secretion of enzymes
    Show answer

    Answer: A absorption of food

  35. 35.
    Which of the following is NOT a type of exoskeleton?
    1. A.Cartilage
    2. B.Chitin
    3. C.Hoot
    4. D.Nail
    5. E.Shell
    Show answer

    Answer: A Cartilage

  36. 36.
    Which of the following is NOT a type of supporting tissue in plants?
    1. A.Cambium
    2. B.Collenchyma
    3. C.Parenchyma
    4. D.Sclerenchyma
    5. E.Xylem
    Show answer

    Answer: A Cambium

  37. 37.
    Which of the following is NOT an evidence of organic evolution?
    1. A.Comparative anatomy
    2. B.Embryology
    3. C.Fossil records
    4. D.Homologous features
    5. E.Spontaneous generation
    Show answer

    Answer: E Spontaneous generation

  38. 38.
    Which of the following organisms maintains a fairly constant body temperature?
    1. A.Chicken
    2. B.Fish
    3. C.Lizard
    4. D.Toad
    5. E.Snake
    Show answer

    Answer: A Chicken

  39. 39.
    Which of the following processes removes carbon (IV) oxide from the atmosphere?
    1. A.Combustion
    2. B.Excretion
    3. C.Photosynthesis
    4. D.Respiration
    5. E.Transpiration
    Show answer

    Answer: C Photosynthesis

  40. 40.
    Which of these is a direct photosynthetic product?
    1. A.fats
    2. B.glucose
    3. C.latex
    4. D.protein
    5. E.starch
    Show answer

    Answer: B glucose

  41. 41.
    Which of these is NOT a structural adaptation of desert plants for water conservation?
    1. A.Broad leaves with many stomata
    2. B.Leaves reduced into spines
    3. C.Scale leaves
    4. D.Stems and leaves with thick cuticle
    5. E.Sunken stomata
    Show answer

    Answer: A Broad leaves with many stomata

  42. 42.
    Which of these is NOT an example of heterotrophic mode of nutrition?
    1. A.Holozoic
    2. B.Holophytic
    3. C.Parasitic
    4. D.Saprophytic
    5. E.Symbiotic
    Show answer

    Answer: B Holophytic

  43. 43.
    Which of these nitrogenous bases is NOT a part of RNA?
    1. A.Adenine
    2. B.Cytosine
    3. C.Guanine
    4. D.Thymine
    5. E.Uracil
    Show answer

    Answer: D Thymine

  44. 44.
    Which of these statements best defines pyramid of energy?
    1. A.energy flow from one tropic level to another
    2. B.energy flow from one habitat to another
    3. C.the amount of energy in a given area
    4. D.the loss of energy from one organism to another
    5. E.the rate of energy flow in an area
    Show answer

    Answer: A energy flow from one tropic level to another

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Biology papers

NECO Biology 2000–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux