Skip to content

Biology past questions: JAMB UTME 2024

117 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

117 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A common component of blood and lymph is
    1. A.fats
    2. B.plasma
    3. C.red blood cell
    4. D.white blood cell
    Show answer

    Answer: D white blood cell

  2. 2.
    A community with a population of two million three hundred and ten thousand people living in an area of two thousand three hundred and ten square kilometres has a population density of
    1. A.10000
    2. B.10
    3. C.100
    4. D.1000
    Show answer

    Answer: D 1000

  3. 3.
    A discontinuous morphological variation often used in crime detection is the
    1. A.skin colour
    2. B.blood group
    3. C.finger prints
    4. D.eye colour
    Show answer

    Answer: C finger prints

  4. 4.
    A form of adaptive colouration that helps animals to remain unnoticed is
    1. A.hibernation
    2. B.aestivation
    3. C.countershading
    4. D.migration
    Show answer

    Answer: C countershading

  5. 5.
    A fruit formed from one flower with many carpels is referred to as
    1. A.simple
    2. B.multiple
    3. C.aggregate
    4. D.false
    Show answer

    Answer: C aggregate

  6. 6.
    A medium texture soil with high organic matter is
    1. A.clay
    2. B.loamy
    3. C.humus
    4. D.sandy
    Show answer

    Answer: B loamy

  7. 7.
    A photosynthetic carnivorous plant which feeds on insects is
    1. A.parasitic
    2. B.saprophytic
    3. C.herbivorous
    4. D.insectivorous
    Show answer

    Answer: B saprophytic

  8. 8.
    A succession that occurs in an area where there are no pre-existing community is called
    1. A.tertiary succession
    2. B.primary succession
    3. C.post-primary succession
    4. D.secondary succession
    Show answer

    Answer: A tertiary succession

  9. 9.
    A trait that is always expressed during crossing of hereditary characteristics is
    1. A.recessive trait
    2. B.dominant trait
    3. C.homozygous trait
    4. D.heterozygous trait
    Show answer

    Answer: B dominant trait

  10. 10.
    After fertilization in plants, the zygote develops into
    1. A.fruit
    2. B.an embryo
    3. C.seed
    4. D.an endosperm
    Show answer

    Answer: B an embryo

  11. 11.
    An example of organism that exhibits counter-shading to escape from its predator is
    1. A.grasshopper
    2. B.toad
    3. C.fish
    4. D.chameleon
    Show answer

    Answer: C fish

  12. 12.
    An instrument used for measuring the intensity of light
    1. A.thermometer
    2. B.photometer
    3. C.anemometer
    4. D.hygrometer
    Show answer

    Answer: A thermometer

  13. 13.
    Bilateral symmetry,cylindrical bodies and double openings are characteristic features of
    1. A.nematodes
    2. B.hydra
    3. C.protozoa
    4. D.protists
    Show answer

    Answer: A nematodes

  14. 14.
    Bile is a greenish alkaline liquid which is stored in the
    1. A.gall bladder
    2. B.liver
    3. C.stomach
    4. D.pancreas
    Show answer

    Answer: A gall bladder

  15. 15.
    Blood group AB is considered as universal recipient because they can receive blood from groups
    1. A.A and O
    2. B.B and O
    3. C.AB and O
    4. D.A, B, AB and O
    Show answer

    Answer: D A, B, AB and O

  16. 16.
    Body temperature, thirst and hunger are regulated by
    1. A.thalamus
    2. B.hypothalamus
    3. C.medulla oblongata
    4. D.spinal cord
    Show answer

    Answer: B hypothalamus

  17. 17.
    Bryophyte is an intermediate group between higher algae and
    1. A.thallophyte
    2. B.pteridophyte
    3. C.spermatophyte
    4. D.tracheophyte
    Show answer

    Answer: B pteridophyte

  18. 18.
    Cell division that involves the growth, development, repairs and replacement of worn out tissues is
    1. A.biosynthesis
    2. B.mitosis
    3. C.meiosis
    4. D.synthesis
    Show answer

    Answer: B mitosis

  19. 19.
    Comparative anatomy to study evidence for evolution depends on
    1. A.four fingered
    2. B.three fingered
    3. C.two fingered
    4. D.five fingered
    Show answer

    Answer: D five fingered

  20. 20.
    Darwin's theory of evolution is based on the principle of
    1. A.use and disuse of organ
    2. B.natural selection
    3. C.acquired characteristics
    4. D.mutation
    Show answer

    Answer: B natural selection

  21. 21.
    DNA carries the genetic information and are generally found in the
    1. A.ribosomes
    2. B.chromosomes
    3. C.blood
    4. D.enzymes
    Show answer

    Answer: B chromosomes

  22. 22.
    Ecological succession can result from
    1. A.newly formed habitat
    2. B.habitat with abundant food
    3. C.habitat with space and light
    4. D.population of plants on a fertile land
    Show answer

    Answer: A newly formed habitat

  23. 23.
    Energy transfer in plants and animals are in the form of
    1. A.DNA
    2. B.ATP
    3. C.GTP
    4. D.RNA
    Show answer

    Answer: B ATP

  24. 24.
    Gaseous exchange takes place through the plasma membrane in
    1. A.hydra
    2. B.paramecium
    3. C.flatworm
    4. D.earthworm
    Show answer

    Answer: B paramecium

  25. 25.
    Hemophilia in humans is controlled by the
    1. A.blood group
    2. B.dominant gene
    3. C.rhesus factor
    4. D.recessive gene
    Show answer

    Answer: D recessive gene

  26. 26.
    How many chromosomes will be present in a gamete if the somatic cell has 8 chromosomes?
    1. A.16
    2. B.6
    3. C.4
    4. D.8
    Show answer

    Answer: C 4

  27. 27.
    I 6 X + 6 H \(_2\) O → C \(_6\) H \(_{12}\) O \(_6\) + 6O \(_2\) III chlorophyll II IV Use the diagram above to answer question that follows The part labelled I is
    1. A.enzyme
    2. B.water
    3. C.sunlight
    4. D.chemical
    Show answer

    Answer: C sunlight

  28. 28.
    If the F1 generation allows for self-pollination, what will be the genotypic ratio of the offspring?
    1. A.1 : 2 : 1
    2. B.2 : 2
    3. C.3 : 1
    4. D.2 : 1 : 1
    Show answer

    Answer: A 1 : 2 : 1

  29. 29.
    In a cross involving a heterozygous red flower plant (Rr) and a white flowered plant (rr). What is the probability that the offspring will be Rr?
    1. A.\(\frac{1}{2}\)
    2. B.1
    3. C.2
    4. D.\(\frac{1}{4}\)
    Show answer

    Answer: A \(\frac{1}{2}\)

  30. 30.
    In blood transfusion, a patient with group AB receives
    1. A.Group A, B, AB
    2. B.Group O, A, B
    3. C.Group O, B, AB
    4. D.Group O, A, B, AB
    Show answer

    Answer: C Group O, B, AB

  31. 31.
    In glycolysis, glucose is broken down through series of reactions in the presence of enzyme and absence of oxygen to produce
    1. A.Acetyl-coenzyme + ATP
    2. B.Phosphorylated glucose
    3. C.pyruvic acid + ATP
    4. D.Amino acid
    Show answer

    Answer: C pyruvic acid + ATP

  32. 32.
    In plants, the main excretory product produced during metabolism is
    1. A.oxygen
    2. B.alkaloids
    3. C.carbon(iv)oxide
    4. D.mucilage
    Show answer

    Answer: C carbon(iv)oxide

  33. 33.
    In vascular plants, xylem tissue is responsible for
    1. A.transportation of water
    2. B.translocation of food
    3. C.transportation of hormones
    4. D.storage of sugar
    Show answer

    Answer: A transportation of water

  34. 34.
    In which zone of the marine habitat does the organisms require adaptation for attachment?
    1. A.Supratidal
    2. B.Subtidal
    3. C.intertidal
    4. D.abyssal zone
    Show answer

    Answer: C intertidal

  35. 35.
    Inbreeding is highly discouraged in humans because it may
    1. A.increase the death rate of new born
    2. B.lead to the birth of dwarfs
    3. C.lead to high rate of competition among offspring
    4. D.lead to outbreak of hereditary diseases
    Show answer

    Answer: D lead to outbreak of hereditary diseases

  36. 36.
    Infectious diseases are caused by
    1. A.bacteria
    2. B.protists
    3. C.Amoeba
    4. D.protozoa
    Show answer

    Answer: A bacteria

  37. 37.
    Iron is an essential nutrient in plants because it
    1. A.aids in the formation of chlorophyll and proteins
    2. B.helps in cell division
    3. C.protects the plants from pest attack
    4. D.fastens fruits maturation
    Show answer

    Answer: A aids in the formation of chlorophyll and proteins

  38. 38.
    Lamarck's theory of evolution is based on the idea of
    1. A.the inheritance of acquired traits
    2. B.organisms' survival of the fittest
    3. C.organisms constantly struggling for existence
    4. D.plenty offspring produced by organisms
    Show answer

    Answer: A the inheritance of acquired traits

  39. 39.
    Loamy soil is characterized by
    1. A.low humus and high porosity
    2. B.high humus and high porosity
    3. C.moderate humus and low porosity
    4. D.high humus and moderate porosity
    Show answer

    Answer: D high humus and moderate porosity

  40. 40.
    Mouth part adapted for piercing and sucking is found in
    1. A.housefly
    2. B.grasshopper
    3. C.mosquito
    4. D.cockroach
    Show answer

    Answer: C mosquito

  41. 41.
    One main feature of trees in the savanna habitat is the possession of
    1. A.large, leathery leaves
    2. B.straight slender stems with branches near the top
    3. C.thin, smooth barks
    4. D.thick, corky bark
    Show answer

    Answer: C thin, smooth barks

  42. 42.
    One of the characteristics of secondary succession is that it
    1. A.starts on a bare surface
    2. B.takes longer time to reach climax
    3. C.starts on already colonized surface
    4. D.starts with low organism
    Show answer

    Answer: C starts on already colonized surface

  43. 43.
    One of the components of xylem tissue is
    1. A.companion cell
    2. B.tracheid
    3. C.sieve tube
    4. D.epidermal
    Show answer

    Answer: B tracheid

  44. 44.
    One of the following is a courtship behaviour in animals
    1. A.fighting
    2. B.display
    3. C.hibernation
    4. D.feeding
    Show answer

    Answer: D feeding

  45. 45.
    One of the following is an example of discontinuous variation
    1. A.shape of the head
    2. B.blood group
    3. C.body complexion
    4. D.pointed nose
    Show answer

    Answer: B blood group

  46. 46.
    One of the ways of controlling Schistosomiasis is by
    1. A.destroying water snails and water weeds
    2. B.clearing the bushes around the house
    3. C.washing hands after using the toilet
    4. D.properly washing fruits before eating them
    Show answer

    Answer: A destroying water snails and water weeds

  47. 47.
    Pentadactyl forelimb of vertebrate function due to differences in environment is
    1. A.comparative anatomy
    2. B.physiological evidence
    3. C.embryological evidence
    4. D.fossil records
    Show answer

    Answer: A comparative anatomy

  48. 48.
    Production of healthier offspring, viable seeds and formation of new varieties are good characteristics
    1. A.self pollination
    2. B.cross pollination
    3. C.wind pollination
    4. D.insect pollination
    Show answer

    Answer: B cross pollination

  49. 49.
    Reproduction in paramecium is by
    1. A.binary fission
    2. B.budding
    3. C.spore formation
    4. D.fragmentation
    Show answer

    Answer: A binary fission

  50. 50.
    Similar structures that are modified to work in different ways in different organisms are referred to as
    1. A.homologous structures
    2. B.analogous structures
    3. C.divergent structures
    4. D.convergent structures
    Show answer

    Answer: A homologous structures

  51. 51.
    The abiotic factor that affect the population growth of an organism is
    1. A.predator
    2. B.rainfall
    3. C.food shortage
    4. D.disease
    Show answer

    Answer: B rainfall

  52. 52.
    The bacteria in the large intestine of man synthesizes
    1. A.vitamins and minerals
    2. B.vitamins and glucose
    3. C.amino acids and vitamins
    4. D.amino acids and minerals
    Show answer

    Answer: C amino acids and vitamins

  53. 53.
    The causative agent of tuberculosis is
    1. A.virus
    2. B.bacteria
    3. C.protozoa
    4. D.fungi
    Show answer

    Answer: B bacteria

  54. 54.
    The cell organelle responsible for the synthesis of protein is the
    1. A.centriole
    2. B.vacuole
    3. C.plastid
    4. D.ribosome
    Show answer

    Answer: B vacuole

  55. 55.
    The cells responsible for transmitting messages to the effectors are
    1. A.motor neurons
    2. B.sensory neurons
    3. C.hair cells
    4. D.relay neurons
    Show answer

    Answer: A motor neurons

  56. 56.
    The central nervous system comprises of
    1. A.brain and somatic
    2. B.brain and spinal cord
    3. C.spinal cord and somatic
    4. D.brain only
    Show answer

    Answer: B brain and spinal cord

  57. 57.
    The changes of living organisms over generation is referred to as
    1. A.human evolution
    2. B.organic evolution
    3. C.physical evolution
    4. D.chemical evolution
    Show answer

    Answer: B organic evolution

  58. 58.
    The chemical and physical composition of soil is an example of
    1. A.climatic factor
    2. B.topographic factor
    3. C.Edaphic factor
    4. D.chemical factor
    Show answer

    Answer: C Edaphic factor

  59. 59.
    The common examples of trees found in the desert are
    1. A.raffia palm and coconut
    2. B.baobab and cacti
    3. C.white and red mangrove
    4. D.shea-butter and isobelina
    Show answer

    Answer: B baobab and cacti

  60. 60.
    The component that serves as major buffer in blood is
    1. A.plasma
    2. B.erythrocytes
    3. C.leucocytes
    4. D.lymph
    Show answer

    Answer: D lymph

  61. 61.
    The cone in the retina of eye is an example of
    1. A.cell
    2. B.tissue
    3. C.organ
    4. D.system
    Show answer

    Answer: B tissue

  62. 62.
    The depressed side of paramecium which is lined with cilia leads to a tube-like structure called
    1. A.anal pore
    2. B.oral groove
    3. C.gullet
    4. D.food vacuole
    Show answer

    Answer: C gullet

  63. 63.
    The endocrine gland that is called the master gland is the
    1. A.thyroid gland
    2. B.pancreas
    3. C.pituitary gland
    4. D.adrenal gland
    Show answer

    Answer: C pituitary gland

  64. 64.
    The feeding relationship between ruminants and the bacteria in their digestive tract is
    1. A.saprophytic
    2. B.parasitic
    3. C.symbiotic
    4. D.heterotrophic
    Show answer

    Answer: C symbiotic

  65. 65.
    The first organism evolved from which of the following habitat?
    1. A.terrestrial
    2. B.arboreal
    3. C.aquatic
    4. D.desert
    Show answer

    Answer: C aquatic

  66. 66.
    The food nutrient with the highest energy value is
    1. A.protein
    2. B.carbohydrate
    3. C.lipid
    4. D.minerals
    Show answer

    Answer: C lipid

  67. 67.
    The formation of cilia and flagella in living cells is carried out with the help of
    1. A.ribosome
    2. B.lysosome
    3. C.centriole
    4. D.plastid
    Show answer

    Answer: C centriole

  68. 68.
    The main excretory product of earthworm is
    1. A.ammonia
    2. B.carbon dioxide
    3. C.urea
    4. D.uric acid
    Show answer

    Answer: C urea

  69. 69.
    The major building block of an organism is...
    1. A.Nitrogen
    2. B.Carbon
    3. C.Water
    4. D.Sulphur
    Show answer

    Answer: B Carbon

  70. 70.
    The number of vertebrae in the human vertebral column is
    1. A.30
    2. B.33
    3. C.38
    4. D.39
    Show answer

    Answer: B 33

  71. 71.
    The organisms that adopt swarming as an adaptation to overcome overcrowding are
    1. A.Agama lizard
    2. B.tilapia
    3. C.rats
    4. D.termites
    Show answer

    Answer: D termites

  72. 72.
    The oxygen transported to all parts of the body during blood circulation is used for the
    1. A.growth and development of cells
    2. B.removal of waste products
    3. C.release of energy from food
    4. D.formation of carboxyl haemoglobin
    Show answer

    Answer: C release of energy from food

  73. 73.
    The part of the brain that receives sensory impulses of smell is the
    1. A.olfactory lobe
    2. B.medulla oblongata
    3. C.cerebrum
    4. D.Cerebellum
    Show answer

    Answer: A olfactory lobe

  74. 74.
    The part of the flower that develops into seed is
    1. A.ovule
    2. B.pedicel
    3. C.petal
    4. D.style
    Show answer

    Answer: A ovule

  75. 75.
    The part of the inner ear that is responsible for hearing is
    1. A.sacculus
    2. B.cochlea
    3. C.utriculus
    4. D.ampullae
    Show answer

    Answer: B cochlea

  76. 76.
    The part of the kidney where the selective reabsorption takes place is
    1. A.glomerulus
    2. B.Bowman's capsule
    3. C.Henle's loop
    4. D.urethra
    Show answer

    Answer: C Henle's loop

  77. 77.
    The pigment carrying oxygen in the blood is
    1. A.plasma
    2. B.haemoglobin
    3. C.oxyhaemoglobin
    4. D.erythrocytes
    Show answer

    Answer: B haemoglobin

  78. 78.
    The process by which plants loss water to the atmosphere is
    1. A.transpiration
    2. B.guttation
    3. C.translocation
    4. D.evaporation
    Show answer

    Answer: A transpiration

  79. 79.
    The resemblance of an organism to another organism as means of enhancing it's chances of survival in its habitat is known as
    1. A.counter shading
    2. B.protective colouration
    3. C.mimicry
    4. D.warning
    Show answer

    Answer: A counter shading

  80. 80.
    The rhizoid of liverwort is
    1. A.unicellular and unbranched
    2. B.multicellular and branched
    3. C.unicellular and branched
    4. D.multicellular and unbranched
    Show answer

    Answer: A unicellular and unbranched

  81. 81.
    The schlerenchyma tissues consist of
    1. A.dead cell
    2. B.living cell
    3. C.tracheid cell
    4. D.meristematic cell
    Show answer

    Answer: A dead cell

  82. 82.
    The total number of ATP produced during glycolysis is
    1. A.3 molecules
    2. B.2 molecules
    3. C.4 molecules
    4. D.6 molecules
    Show answer

    Answer: C 4 molecules

  83. 83.
    The transmission of diseases through contamination of food is an economic importance of
    1. A.mosquitoes
    2. B.cockroaches
    3. C.butterflies
    4. D.bees
    Show answer

    Answer: B cockroaches

  84. 84.
    The type of circulatory system found in arthropods and some molluscs is
    1. A.open circulatory system
    2. B.closed circulatory system
    3. C.single circulatory system
    4. D.double circulatory system
    Show answer

    Answer: D double circulatory system

  85. 85.
    The type of variation where there are no remarkable differences between the two extreme individuals is called
    1. A.continuous variation
    2. B.morphological variation
    3. C.physiological variation
    4. D.discontinuous variation
    Show answer

    Answer: A continuous variation

  86. 86.
    The urinary tubules opens into a proximal convoluted tubule coils to form distal by making a
    1. A.Z- shaped loop
    2. B.L- shaped loop
    3. C.U- shaped loop
    4. D.I- shaped loop
    Show answer

    Answer: C U- shaped loop

  87. 87.
    The web-feet of frogs and toads is basically for
    1. A.leaping
    2. B.walking
    3. C.swimming
    4. D.mating
    Show answer

    Answer: C swimming

  88. 88.
    Use the diagram above to answer the question that follows The diagram above is
    Diagram for this question
    1. A.circulatory system
    2. B.reproductive system
    3. C.urinary system
    4. D.nervous system
    Show answer

    Answer: C urinary system

  89. 89.
    Use the diagram above to answer the question that follows The diagram demonstrates
    Diagram for this question
    1. A.thigmotropism
    2. B.phototropism
    3. C.geotropism
    4. D.hydrotropism
    Show answer

    Answer: B phototropism

  90. 90.
    Use the diagram above to answer the question that follows The endocrine gland that is located in the part labelled I is
    Diagram for this question
    1. A.thyroid
    2. B.adrenal
    3. C.parathyroid
    4. D.pituitary
    Show answer

    Answer: A thyroid

  91. 91.
    Use the diagram above to answer the question that follows The experiment is set up to determine the presence of
    Diagram for this question
    1. A.chlorophyll
    2. B.starch
    3. C.oxygen
    4. D.pigment
    Show answer

    Answer: B starch

  92. 92.
    Use the diagram above to answer the question that follows The organ is responsible for
    Diagram for this question
    1. A.production of heat
    2. B.osmoregulation
    3. C.vasoconstriction
    4. D.production of hormones
    Show answer

    Answer: C vasoconstriction

  93. 93.
    Use the diagram above to answer the question that follows The organelle that shows the organism has plant characteristics is
    Diagram for this question
    1. A.I
    2. B.II
    3. C.III
    4. D.IV
    Show answer

    Answer: C III

  94. 94.
    Use the diagram above to answer the question that follows The organism belongs to kingdom
    Diagram for this question
    1. A.monera
    2. B.protista
    3. C.fungi
    4. D.animalia
    Show answer

    Answer: C fungi

  95. 95.
    Use the diagram above to answer the question that follows The part labelled III is
    Diagram for this question
    1. A.abdomen
    2. B.head
    3. C.maxillae
    4. D.thorax
    Show answer

    Answer: D thorax

  96. 96.
    Use the diagram above to answer the question that follows The zone labelled II is called
    Diagram for this question
    1. A.supra-tidal zone
    2. B.pelagic zone
    3. C.littoral zone
    4. D.benthic zone
    Show answer

    Answer: C littoral zone

  97. 97.
    Use the diagram above to answer the question that follows What is the genotypic ratio of the offspring produced in F \(_1\) generation?
    Diagram for this question
    1. A.2:1:1
    2. B.1:2:1
    3. C.2:2
    4. D.3:1
    Show answer

    Answer: C 2:2

  98. 98.
    Use the diagram above to answer the question that follows: Recombination of genes at fertilization is represented by the part labelled
    Diagram for this question
    1. A.I
    2. B.II
    3. C.III
    4. D.IV
    Show answer

    Answer: C III

  99. 99.
    Use the diagram above to answer the question that follows. Examples of non-vascular plants are labelled
    Diagram for this question
    1. A.I and II
    2. B.I and III
    3. C.II and III
    4. D.II and IV
    Show answer

    Answer: A I and II

  100. 100.
    Use the diagram above to answer the questions that follow The part labelled I is
    Diagram for this question
    1. A.oviduct
    2. B.placenta
    3. C.amnion
    4. D.uterus
    Show answer

    Answer: A oviduct

  101. 101.
    Use the diagram to answer the question that follows The flower of plants belongs to part labelled
    Diagram for this question
    1. A.I
    2. B.II
    3. C.III
    4. D.IV
    Show answer

    Answer: C III

  102. 102.
    Which of the following characteristics is possessed by both living and non-living things?
    1. A.Both age and die
    2. B.Both have life
    3. C.Both have weight
    4. D.Both have no shape
    Show answer

    Answer: C Both have weight

  103. 103.
    Which of the following conditions causes aestivation in animals?
    1. A.Wind
    2. B.Drought
    3. C.Rain
    4. D.Cold
    Show answer

    Answer: B Drought

  104. 104.
    Which of the following evidences of evolution employs the use of radio-isotope dating?
    1. A.comparative anatomy
    2. B.Embryology
    3. C.Fossil records
    4. D.vestigial organs
    Show answer

    Answer: C Fossil records

  105. 105.
    Which of the following factors can lead to overcrowding?
    1. A.Emigration
    2. B.Competition
    3. C.High natality
    4. D.High mortality
    Show answer

    Answer: C High natality

  106. 106.
    Which of the following is a viral disease?
    1. A.Syphilis
    2. B.Measles
    3. C.Cholera
    4. D.Typhoid
    Show answer

    Answer: B Measles

  107. 107.
    Which of the following plant is found in the ground layer of a tropical rainforest in Nigeria?
    1. A.obeche
    2. B.liverwort
    3. C.mahogany
    4. D.oil palm
    Show answer

    Answer: B liverwort

  108. 108.
    Which of the following plants shows hypogeal germination?
    1. A.castor oil
    2. B.groundnut
    3. C.maize
    4. D.orange
    Show answer

    Answer: C maize

  109. 109.
    Which of the following processes releases oxygen to the atmosphere?
    1. A.Respiration
    2. B.Combustion
    3. C.Decomposition
    4. D.photosynthesis
    Show answer

    Answer: C Decomposition

  110. 110.
    Which of the following processes takes place in the carbon cycle?
    1. A.evaporation
    2. B.nitrification
    3. C.combustion
    4. D.transpiration
    Show answer

    Answer: C combustion

  111. 111.
    Which of the following statements explains the theory of natural selection?
    1. A.There is no struggle for existence
    2. B.New species get better adaptation
    3. C.The weaker offspring are eliminated
    4. D.Unused structures disappear later
    Show answer

    Answer: C The weaker offspring are eliminated

  112. 112.
    Which of the following structures enables the exchange of gases in insects?
    1. A.skin
    2. B.tracheae
    3. C.Malpighian tubules
    4. D.flame cell
    Show answer

    Answer: B tracheae

  113. 113.
    Which of the Nigeria states is Northern guinea savanna located?
    1. A.Borno
    2. B.Kano
    3. C.Oyo
    4. D.Kwara
    Show answer

    Answer: D Kwara

  114. 114.
    Which of these is a medium of transportation in plants?
    1. A.cell sap
    2. B.Nucleus
    3. C.Mitochondrion
    4. D.Ribosome
    Show answer

    Answer: A cell sap

  115. 115.
    Which of these is a respiratory organ in mammals?
    1. A.skin
    2. B.mouth
    3. C.heart
    4. D.lungs
    Show answer

    Answer: D lungs

  116. 116.
    Which of these pair of substances must be present for a seed to germinate in a laboratory set-up?
    1. A.microbes and water
    2. B.heat and water
    3. C.soil and manure
    4. D.heat and microbe
    Show answer

    Answer: B heat and water

  117. 117.
    Xerophytes are mostly found in the
    1. A.arid land
    2. B.tropical rainforest
    3. C.montane forest
    4. D.Sudan savanna
    Show answer

    Answer: A arid land

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Biology papers

JAMB Biology 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux