Skip to content

English Language past questions: NECO SSCE 2003

37 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

37 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations of the sentence is given. Choose the interpretation that you consider MOST APPROPRIATE for each sentence Nwanze enjoys taking people foraride. This means that Nwanze enjoys
    1. A.cheating others
    2. B.disrespecting them
    3. C.driving various brands of cars
    4. D.giving people a ride in his car
    5. E.helping his fellow humans
    Show answer

    Answer: A cheating others

  2. 2.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations of the sentence is given. Choose the interpretation that you consider MOST APPROPRIATE for each sentence When Babangida was asked to state his case, he began to beat about the bush. This means that Babangida
    1. A.failed to deal with the real issue
    2. B.felt ashamed to say anything
    3. C.stated his case very vividly
    4. D.started fighting his opponent in the bush
    5. E.went through a bushy path
    Show answer

    Answer: A failed to deal with the real issue

  3. 3.
    Choose from the options lettered A - E the one that has a different stress pattern from the other four.
    1. A.fumble
    2. B.cushion
    3. C.whisper
    4. D.eclipse
    5. E.custom
    Show answer

    Answer: D eclipse

  4. 4.
    Choose from the options lettered A - E the one that has a different stress pattern from the other four. A. impound B. logic C. piper D. table E. true
    1. A.C
    2. B.D
    3. C.E
    4. D.A
    5. E.B
    Show answer

    Answer: D A

  5. 5.
    Choose from the options lettered A - E the one that has a different stress pattern from the other four. A. lesson B. blessing C. service D. reason E. replace
    1. A.B
    2. B.D
    3. C.A
    4. D.C
    5. E.E
    Show answer

    Answer: E E

  6. 6.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the correct stress with the word given. In each word only one syllable has the main/primary stress and the syllable is written in capital letters IMAGINATION
    1. A.I-ma-gi-na-tion
    2. B.i-MA-gi-na-tion
    3. C.i-ma-GI-na-tion
    4. D.i-ma-gi-NA-tion
    5. E.i-ma-gi-na-TION
    Show answer

    Answer: D i-ma-gi-NA-tion

  7. 7.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the correct stress with the word given. ln each word only one syllable has the main/primary stress and the syllable is written in capital letters PHOTOSYNTHESIS
    1. A.PHO-to-syn-the-sis
    2. B.pho-TO-syn-the-sis
    3. C.pho-to-SYN-the-sis
    4. D.photo-syn-THE-sis
    5. E.pho-to-syn-the-SIS
    Show answer

    Answer: C pho-to-SYN-the-sis

  8. 8.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the correct stress with the word given. ln each word only one syllable has the main/primary stress and the syllable is written in capital letters PRODUCTIVITY
    1. A.PRO-duc-ti-vi-ty
    2. B.pro-DUC-ti-vi-ty
    3. C.pro-duc-TI-vi-ty
    4. D.pro-duc-ti-Vl-ty
    5. E.pro-duc-ti-vi-TY
    Show answer

    Answer: C pro-duc-TI-vi-ty

  9. 9.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s). swindle
    1. A.dew
    2. B.few
    3. C.mow
    4. D.slow
    5. E.wind
    Show answer

    Answer: E wind

  10. 10.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the emboldened letter(s). gold
    1. A.giro
    2. B.glow
    3. C.gnome
    4. D.large
    5. E.ocean
    Show answer

    Answer: B glow

  11. 11.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). card
    1. A.bad
    2. B.bag
    3. C.bard
    4. D.lad
    5. E.ward
    Show answer

    Answer: C bard

  12. 12.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). chief
    1. A.chide
    2. B.field
    3. C.self
    4. D.ship
    5. E.sweat
    Show answer

    Answer: B field

  13. 13.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). dog
    1. A.bag
    2. B.chord
    3. C.cord
    4. D.tog
    5. E.pony
    Show answer

    Answer: D tog

  14. 14.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). first
    1. A.thirst
    2. B.vest
    3. C.will
    4. D.wire
    5. E.wiry
    Show answer

    Answer: A thirst

  15. 15.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). sick
    1. A.beast
    2. B.check
    3. C.pretty
    4. D.seek
    5. E.seize
    Show answer

    Answer: C pretty

  16. 16.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). war
    1. A.core
    2. B.cut
    3. C.hot
    4. D.work
    5. E.worm
    Show answer

    Answer: A core

  17. 17.
    Choose from the options lettered A - E, the one that rhymes with the word given. son
    1. A.crone
    2. B.spoon
    3. C.sum
    4. D.sun
    5. E.tune
    Show answer

    Answer: D sun

  18. 18.
    Choose from the options lettered A to E, the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol. /dʒ/
    1. A.cheat
    2. B.cheek
    3. C.chevron
    4. D.judge
    5. E.teach
    Show answer

    Answer: D judge

  19. 19.
    Choose from the options lettered A to E, the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol. /l:/
    1. A.bearing
    2. B.beat
    3. C.beauty
    4. D.bit
    5. E.lie
    Show answer

    Answer: B beat

  20. 20.
    Choose from the options lettered A to E, the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol. /W/
    1. A.whom
    2. B.house
    3. C.wholesale
    4. D.wholesome
    5. E.whoop
    Show answer

    Answer: E whoop

  21. 21.
    Choose from the options lettered A to E, the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol. /θ/
    1. A.text
    2. B.that
    3. C.they
    4. D.thing
    5. E.there
    Show answer

    Answer: D thing

  22. 22.
    Choose from the options lettered A to E, the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol. /Λ/
    1. A.burn
    2. B.bounce
    3. C.True
    4. D.trust
    5. E.turn
    Show answer

    Answer: D trust

  23. 23.
    From the list of words or group of words lettered A to E, choose the one that is MOST NEARLY OPPOSITE in meaning to the underlined word or group of words and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. The police officer averted that his rifle went off but his victim insisted that he acted deliberately.
    1. A.accidentally
    2. B.carelessly
    3. C.eagerly
    4. D.knowingly
    5. E.willfully
    Show answer

    Answer: A accidentally

  24. 24.
    From the list of words or group of words tettered A to E, choose the one that is MOST NEARLY OPPOSITE in meaning to the underlined word or group of words and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. Although Onyinye always discusses freely with her peers, she talks about her private life ___________.
    1. A.Cautiously
    2. B.daily
    3. C.often
    4. D.seldom
    5. E.usually
    Show answer

    Answer: D seldom

  25. 25.
    From the list of words or group of words tettered A to E, choose the one that is MOST NEARLY OPPOSITE in meaning to the underlined word or group of words and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. The cause of the woman's untimely death is mysterious unlike her father whose death was
    1. A.abominable
    2. B.gruesome
    3. C.hidden
    4. D.Known
    5. E.sorrowful
    Show answer

    Answer: D Known

  26. 26.
    From the list of words or group of words tettered A to E, choose the one that is MOST NEARLY OPPOSITE in meaning to the underlined word or group of words and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. Whether in victory or in .......... politicians should always exhibit the spirit of sportsmanship.
    1. A.Defeat
    2. B.despair
    3. C.distress
    4. D.failure
    5. E.success
    Show answer

    Answer: A Defeat

  27. 27.
    From the options lettered A to E, choose the one that BEST COMPLETES each of the following sentences. Although l am watching television, l_________ you are saying
    1. A.am hears what
    2. B.can hear what
    3. C.does hear all that
    4. D.have heard everything
    5. E.was hearing all the things
    Show answer

    Answer: B can hear what

  28. 28.
    From the options lettered A to E, choose the one that BEST COMPLETES each of the following sentences. As couple, Paul and Linda are deeply in love with_________
    1. A.Every other
    2. B.each other
    3. C.one another
    4. D.theirselves
    5. E.themselves
    Show answer

    Answer: B each other

  29. 29.
    From the options lettered A to E, choose the one that BEST COMPLETES each of the following sentences. The boy______________ his father in all things.
    1. A.makes about
    2. B.makes for
    3. C.takes from
    4. D.takes after
    5. E.takes through
    Show answer

    Answer: D takes after

  30. 30.
    From the options lettered A to E, choose the one that BEST COMPLETES each of the following sentences. The earlier we leave for Jos, the___________
    1. A.earlier we shall arrive
    2. B.better for us
    3. C.more earlier we get there
    4. D.more better it'll be for us
    5. E.early we can't be late
    Show answer

    Answer: B better for us

  31. 31.
    From the options lettered A to E, choose the one that BEST COMPLETES each of the following sentences. The magistrate had hardly finished pronouncing his judgement_______ the accused collapsed.
    1. A.As
    2. B.and
    3. C.instead
    4. D.when
    5. E.while
    Show answer

    Answer: D when

  32. 32.
    From the options lettered A to E, choose the one that BEST COMPLETES each of the following sentences. This is the kind of soft drink______________
    1. A.l do not like the taste of which
    2. B.of which taste I do not like
    3. C.the taste of which l do not like
    4. D.which its taste l do not like
    5. E.whose i do not like the taste of it
    Show answer

    Answer: C the taste of which l do not like

  33. 33.
    From the options lettered A to E, choose the one that BEST COMPLETES each of the following sentences. We had better make_______ what is available
    1. A.do with
    2. B.on of
    3. C.out about
    4. D.over for
    5. E.up with
    Show answer

    Answer: A do with

  34. 34.
    From the words lettered A to E, choose the one that BEST COMPLETES each of the following sentences. Cigarette .......... has been banned.
    1. A.Advertising
    2. B.campaign
    3. C.discussion
    4. D.encouragement
    5. E.publicity
    Show answer

    Answer: A Advertising

  35. 35.
    From the words lettered A to E, choose the one that BEST COMPLETES each of the following sentences. I crave your .......... to formally introduce the compere for this august gathering.
    1. A.Approval
    2. B.co-operation
    3. C.indulgence
    4. D.permission
    5. E.release
    Show answer

    Answer: C indulgence

  36. 36.
    From the words of group of words lettered A to E below each of the following sentences, choose the word or group of words that is NEAREST IN MEANING to the underlined word or group of words. Although she refused to assist me when l needed her most. l shall however forgive her wholeheartedly
    1. A.again
    2. B.besides
    3. C.conditionally
    4. D.notwithstanding
    5. E.never
    Show answer

    Answer: D notwithstanding

  37. 37.
    From the words of group of words lettered A to E below each of the following sentences, choose the word or group of words that is NEAREST IN MEANING to the underlined word or group of words. The hostess treated her guests to a very expensive meal at her birthday party.
    1. A.Aromatic
    2. B.exclusive
    3. C.sumptuous
    4. D.tasteful
    5. E.unwanted
    Show answer

    Answer: C sumptuous

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

NECO English Language 2001–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux