Skip to content

English Language past questions: NECO SSCE 2005

38 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

38 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Choose from the options lettered A - E the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word or expression and at the same time fill in the gap. The eagerness with which the passenger takes instructions shows that he will perform his duties without___________
    1. A.complaint
    2. B.disrespect
    3. C.hindrance
    4. D.protesting
    5. E.reluctance
    Show answer

    Answer: E reluctance

  2. 2.
    Choose from the options lettered A - E the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word or expression The same power that relegated him can still ………… him if he is repentant.
    1. A.uphold
    2. B.humiliate
    3. C.escalate
    4. D.elevate
    5. E.defend
    Show answer

    Answer: D elevate

  3. 3.
    Choose from the options lettered A - E the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word or expression What belongs to_________belongs to nobody
    1. A.anybody
    2. B.everybody
    3. C.no one
    4. D.somebody
    5. E.someone
    Show answer

    Answer: B everybody

  4. 4.
    Choose from the options lettered A - E the one that is nearest in meaning to the word underlined People respect my aunt because she is very industrious.
    1. A.faithful
    2. B.hardworking
    3. C.skillful
    4. D.upright
    5. E.versatile
    Show answer

    Answer: B hardworking

  5. 5.
    Choose from the options lettered A - E the one that is the most appropriate interpretation for each of the following statement He undertook the journey without a second thought for the risks involved. This means he did it without.......... of the risks
    1. A.a clear understanding
    2. B.a re-assessment
    3. C.a recollection
    4. D.a proper consideration
    5. E.any previous knowledge
    Show answer

    Answer: D a proper consideration

  6. 6.
    Choose from the options lettered A - E the one that is the most appropriate interpretation for each of the following statement if my children were older, l would emigrate. This means
    1. A.children below a certain age are not allowed to emigrate
    2. B.l would emigrate though my children are young
    3. C.l would not emigrate no matter my children's ages
    4. D.it's wrong to emigrate with young children
    5. E.my children are too young now for me to emigrate
    Show answer

    Answer: E my children are too young now for me to emigrate

  7. 7.
    Choose from the options lettered A - E the one that is the most appropriate interpretation for each of the following statement The man was advised to always watch his tongue whenever he speaks in the public. This means he should always
    1. A.avoid addressing a large crowd
    2. B.be careful about what he said in order not to offend somebody
    3. C.be sincere in his public utterances
    4. D.be specific while addressing many people
    5. E.say only what he was sure of
    Show answer

    Answer: B be careful about what he said in order not to offend somebody

  8. 8.
    Choose from the options lettered A - E the one that is the most appropriate interpretation for each of the following statement The old politician is held in high regard by members of his community. This means the politician is highly
    1. A.dreaded
    2. B.feared
    3. C.honored
    4. D.recommended
    5. E.respected
    Show answer

    Answer: E respected

  9. 9.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence He asked what l would do if I .............. a jackpot.
    1. A.had won
    2. B.have won
    3. C.was winning
    4. D.win
    5. E.won
    Show answer

    Answer: E won

  10. 10.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence I saw ames in Lagos .............. last year.
    1. A.at a time
    2. B.one time
    3. C.sometime
    4. D.some time
    5. E.sometimes
    Show answer

    Answer: C sometime

  11. 11.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence It's important for you and ..............to be there.
    1. A.himself
    2. B.I
    3. C.me
    4. D.myself
    5. E.they
    Show answer

    Answer: C me

  12. 12.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence Most rich men prefer travelling by air…………travelling by road.
    1. A.against
    2. B.from
    3. C.over
    4. D.than
    5. E.to
    Show answer

    Answer: E to

  13. 13.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence My friends were lucky .............. the scene before the accident happened.
    1. A.they have left
    2. B.to be leaving
    3. C.to had left
    4. D.to have left
    5. E.to leave
    Show answer

    Answer: D to have left

  14. 14.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence My neighbor owns twenty__________
    1. A.head of cattles
    2. B.head of cattle
    3. C.heads of cattles
    4. D.herds of cattle
    5. E.herds of cattles
    Show answer

    Answer: B head of cattle

  15. 15.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence Surprisingly enough, Sola though a teenager behaved like a..............man
    1. A.mature
    2. B.matured
    3. C.maturedly
    4. D.matures
    5. E.maturing
    Show answer

    Answer: A mature

  16. 16.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence The boy was given____________
    1. A.a lot of meats
    2. B.a meat
    3. C.a piece of meat
    4. D.meats
    5. E.some meats
    Show answer

    Answer: C a piece of meat

  17. 17.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence The man was advised to abstain from smoking .............. he refused.
    1. A.and
    2. B.but
    3. C.so
    4. D.then
    5. E.yet
    Show answer

    Answer: B but

  18. 18.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence The students mainly ..............to school in the past
    1. A.are walking
    2. B.have walked
    3. C.walk
    4. D.walked
    5. E.walks
    Show answer

    Answer: D walked

  19. 19.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence The suspects did not know that the security agents were ..............their trail.
    1. A.about
    2. B.after
    3. C.in
    4. D.on
    5. E.with
    Show answer

    Answer: D on

  20. 20.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence The witness insisted he had seen the accused ..............the money from the complainants pocket.
    1. A.being taken
    2. B.take
    3. C.taken
    4. D.takes
    5. E.took
    Show answer

    Answer: B take

  21. 21.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence The______student has been________punished.
    1. A.offending/duly
    2. B.offending/duely
    3. C.offending/merely
    4. D.offensive/duly
    5. E.offensive/duely
    Show answer

    Answer: A offending/duly

  22. 22.
    Choose from the options lettered A- E the one that is nearest in meaning to the word in italics My confidence in humanity suddenly began to wane.
    1. A.develop
    2. B.diminish
    3. C.disappear
    4. D.intensify
    5. E.remove
    Show answer

    Answer: B diminish

  23. 23.
    Choose from the options lettered A- E the one that is nearest in meaning to the word underlined All the illegal structures within the school compound will soon be demolished.
    1. A.pulled down
    2. B.pushed clown
    3. C.put down
    4. D.put off
    5. E.taken down
    Show answer

    Answer: A pulled down

  24. 24.
    Choose from the options lettered A- E the one that is nearest in meaning to the word underlined The man was convalescing at home after his discharge from the hospital
    1. A.enjoying
    2. B.recuperating
    3. C.rejuvenating
    4. D.relaxing
    5. E.resting
    Show answer

    Answer: B recuperating

  25. 25.
    Choose from the options lettered A- E the one that is nearest in meaning to the word underlined We need fortitude to survive this trying period.
    1. A.capability
    2. B.courage
    3. C.resilience
    4. D.vigilance
    5. E.wisdom
    Show answer

    Answer: B courage

  26. 26.
    Choose from the options lettered A- E the one that is nearest in meaning to the word underlined We now have refugees flooding into our country from the warring neighboring countries.
    1. A.deportees
    2. B.fugitives
    3. C.immigrants
    4. D.invaders
    5. E.mercenaries
    Show answer

    Answer: B fugitives

  27. 27.
    Choose from the options lettered A- E the one that is nearest in meaning to the word underlined We should all imbibe the spirit of forgiveness for peace to reign.
    1. A.acknowledge
    2. B.adopt
    3. C.conjure
    4. D.embrace
    5. E.emulate
    Show answer

    Answer: D embrace

  28. 28.
    Choose from the options lettered A- E the one that is nearest in meaning to the word underlined. Nobody as extravagant as my uncle should realistically expect to be rich
    1. A.extraordinary
    2. B.flamboyant
    3. C.prodigal
    4. D.rascally
    5. E.temperamental
    Show answer

    Answer: C prodigal

  29. 29.
    Choose from the options lettered A- E the one that is nearest in meaning to the word underlined. We had no doubt about the sufficiency of our grains to see us through the rainy season.
    1. A.accuracy
    2. B.adequacy
    3. C.availability
    4. D.efficacy
    5. E.efficiency
    Show answer

    Answer: B adequacy

  30. 30.
    Complete this question with the most appropriate of the options lettered A - E Action has to be ............... on the construction work if the project will be completed on schedule.
    1. A.activated
    2. B.expedited
    3. C.gingered
    4. D.provided
    5. E.supplied
    Show answer

    Answer: B expedited

  31. 31.
    Complete this question with the most appropriate of the options lettered A - E Children are not________ to be rude to elders
    1. A.allowed
    2. B.conditioned
    3. C.imagined
    4. D.intended
    5. E.supposed
    Show answer

    Answer: E supposed

  32. 32.
    Complete this question with the most appropriate of the options lettered A - E The foreign investor was advised to stop...............and take a firm decision at once.
    1. A.contemplating
    2. B.differing
    3. C.dithering
    4. D.meditating
    5. E.procrastinating
    Show answer

    Answer: E procrastinating

  33. 33.
    Complete this question with the most appropriate of the options lettered A - E The man who was__________ to have died, was seen strolling about.
    1. A.announced
    2. B.certified
    3. C.confirmed
    4. D.declared
    5. E.rumored
    Show answer

    Answer: E rumored

  34. 34.
    Complete this question with the most appropriate of the options lettered A – E He ............... great confidence that he would win even when his opponent seemed to be gaining the upper hand.
    1. A.asserted
    2. B.exerted
    3. C.explored
    4. D.expounded
    5. E.exuded
    Show answer

    Answer: E exuded

  35. 35.
    Complete this question with the most appropriate of the options lettered A – E Her promotion letter was found in a file after a _________search.
    1. A.composite
    2. B.concrete
    3. C.diligent
    4. D.fluent
    5. E.through
    Show answer

    Answer: C diligent

  36. 36.
    Complete this question with the most appropriate of the options lettered A – E I always wonder why many married men are so reluctant to accept their............... as parents.
    1. A.commitments
    2. B.functions
    3. C.obligations
    4. D.responses
    5. E.responsibilities
    Show answer

    Answer: E responsibilities

  37. 37.
    Complete this question with the most appropriate of the options lettered A – E My friend was lucky to secure the first appointment he ............... for.
    1. A.applied
    2. B.asked
    3. C.demanded
    4. D.registered
    5. E.requested
    Show answer

    Answer: A applied

  38. 38.
    Complete this question with the most appropriate of the options lettered A – E The Radio Station promised to________ a commentary of the football match.
    1. A.announce
    2. B.arrange
    3. C.cover
    4. D.produce
    5. E.relay
    Show answer

    Answer: E relay

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

NECO English Language 2001–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux