Skip to content

English Language past questions: NECO SSCE 2004

39 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

39 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Choose from the option letter A to E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol . /g/
    1. A.biology
    2. B.king
    3. C.resign
    4. D.sign
    5. E.signature
    Show answer

    Answer: E signature

  2. 2.
    Choose from the option letter A to E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol . /ɪə/
    1. A.plain
    2. B.slain
    3. C.spare
    4. D.speak
    5. E.spear
    Show answer

    Answer: E spear

  3. 3.
    Choose from the option lettered A to E the question that is best answered by the statement containing the stressed word which is written in CAPITAL letter(s). JANE is writing examination this year.
    1. A.is Jane writing six examinations this year?
    2. B.is Jane writing four examinations next year?
    3. C.is Andrew writing an examination this year?
    4. D.Was Jane writing four examinations last year?
    5. E.is Jane's writing four examinations this week?
    Show answer

    Answer: C is Andrew writing an examination this year?

  4. 4.
    Choose from the option lettered A to E the question that is best answered by the statement containing the stressed word which is written in CAPITAL letter(s). Paul is the DIRECTOR of this club.
    1. A.Was Paul the director of this club?
    2. B.is Paul the director of that club?
    3. C.is Paula director of this club?
    4. D.is Paul the founder of this club?
    5. E.Was Paul the owner of this house?
    Show answer

    Answer: D is Paul the founder of this club?

  5. 5.
    Choose from the options lettered A - E the one that has a different stress pattern from the other four. A. administration B. participation C. temperamental D. consideration E. civilization
    1. A.C
    2. B.E
    3. C.D
    4. D.B
    5. E.A
    Show answer

    Answer: A C

  6. 6.
    Choose from the options lettered A - E the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word John is a very industrious man though people think he is____________
    1. A.dull
    2. B.indifferent
    3. C.ineffective
    4. D.inefficient
    5. E.idle
    Show answer

    Answer: E idle

  7. 7.
    Choose from the options lettered A - E the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word People who are sensitive to the sufferings of others are more likeable than those who are
    1. A.avaricious
    2. B.blunt
    3. C.callous
    4. D.sadistic
    5. E.vivacious
    Show answer

    Answer: C callous

  8. 8.
    Choose from the options lettered A - E the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word The climate of the southern part of Nigeria is severe
    1. A.excruciating
    2. B.harsh
    3. C.hostile
    4. D.mild
    5. E.rough
    Show answer

    Answer: D mild

  9. 9.
    Choose from the options lettered A - E the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word The headmaster used to be very rigid in his opinion but now he has become more experienced and_________ of other people's views
    1. A.Antagonistic
    2. B.critical
    3. C.flexible
    4. D.tolerant
    5. E.unyielding
    Show answer

    Answer: C flexible

  10. 10.
    Choose from the options lettered A - E the one that is nearest in Meaning to the underlined words or expressions in the following questions The voice of the best singer reverberated across the room.
    1. A.re-appeared
    2. B.re-bounced
    3. C.re-echoed
    4. D.renounced
    5. E.resonated
    Show answer

    Answer: C re-echoed

  11. 11.
    Choose from the options lettered A - E the one that is nearest in Meaning to the underlined words or expressions in the following questions. Most fixed assets do not depreciate easily.
    1. A.appreciate
    2. B.decay
    3. C.degenerate
    4. D.devaluate
    5. E.improve
    Show answer

    Answer: D devaluate

  12. 12.
    Choose from the options lettered A to E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s). bar
    1. A.comb
    2. B.lamb
    3. C.plumber
    4. D.stab
    5. E.tomb
    Show answer

    Answer: D stab

  13. 13.
    Choose from the options lettered A to E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s). mutton
    1. A.bitten
    2. B.commotion
    3. C.dean
    4. D.kettle
    5. E.ton
    Show answer

    Answer: A bitten

  14. 14.
    Choose from the options lettered A to E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s). vice
    1. A.cat
    2. B.chalk
    3. C.dot
    4. D.dress
    5. E.show
    Show answer

    Answer: D dress

  15. 15.
    Choose from the options lettered A to E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s). wing
    1. A.line
    2. B.pant
    3. C.rake
    4. D.wink
    5. E.wind
    Show answer

    Answer: D wink

  16. 16.
    Choose from the options lettered A to E the one that rhymes with the word given. reverse
    1. A.rehearse
    2. B.reverts
    3. C.revise
    4. D.review
    5. E.reserve
    Show answer

    Answer: C revise

  17. 17.
    Choose from the options lettered A to E, the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). Burst
    1. A.bed
    2. B.best
    3. C.bird
    4. D.must
    5. E.thorn
    Show answer

    Answer: C bird

  18. 18.
    Choose from the options lettered A to E, the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). Chair
    1. A.are
    2. B.beer
    3. C.face
    4. D.home
    5. E.mayor
    Show answer

    Answer: E mayor

  19. 19.
    Choose from the options lettered A to E, the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). Cure
    1. A.door
    2. B.fire
    3. C.here
    4. D.our
    5. E.spare
    Show answer

    Answer: D our

  20. 20.
    Choose from the options lettered A to E, the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). Nose
    1. A.blow
    2. B.horn
    3. C.horse
    4. D.noose
    5. E.nurse
    Show answer

    Answer: A blow

  21. 21.
    Choose from the options lettered A to E, the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). Tailor
    1. A.beaten
    2. B.ever
    3. C.pen
    4. D.when
    5. E.work
    Show answer

    Answer: B ever

  22. 22.
    Choose from the options lettered A to E, the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). Toe
    1. A.boil
    2. B.no
    3. C.now
    4. D.side
    5. E.towel
    Show answer

    Answer: B no

  23. 23.
    Choose from the options lettered A-E the one that meet appropriately completes each sentence Each of the authors received .................... royalties
    1. A.his
    2. B.our
    3. C.their
    4. D.there
    5. E.those
    Show answer

    Answer: A his

  24. 24.
    Choose from the options lettered A-E the one that meet appropriately completes each sentence In Lagos, one can easily be held .......... by traffic for hours.
    1. A.About
    2. B.down
    3. C.off
    4. D.out
    5. E.up
    Show answer

    Answer: E up

  25. 25.
    Choose from the options lettered A-E the one that meet appropriately completes each sentence Sekinatu is the .......... of the two sisters
    1. A.more wiser
    2. B.Most wise
    3. C.wise
    4. D.wiser
    5. E.wisest
    Show answer

    Answer: D wiser

  26. 26.
    Choose from the options lettered A-E the one that meet appropriately completes each sentence The Governor was .......... hasty in his economic policy.
    1. A.Enough
    2. B.more
    3. C.somewhat
    4. D.somewhere
    5. E.such
    Show answer

    Answer: C somewhat

  27. 27.
    Choose from the options lettered A-E the one that meet appropriately completes each sentence We all expected him to pull .......... his illness soon
    1. A.away
    2. B.in
    3. C.off
    4. D.over
    5. E.through
    Show answer

    Answer: E through

  28. 28.
    Choose from the options lettered A-E the one that meet appropriately completes each sentence You sometimes put me .......... by your rash behavior.
    1. A.About
    2. B.around
    3. C.off
    4. D.on
    5. E.out
    Show answer

    Answer: C off

  29. 29.
    Choose from the options lettered A-E the one that most appropriately completes each sentence I prefer Mathematics .......... English Language.
    1. A.from
    2. B.for
    3. C.rather
    4. D.than
    5. E.to
    Show answer

    Answer: E to

  30. 30.
    Choose from the options lettered A-E the one that mostt appropriately completes each sentence The principal gave us notice for the .................... meeting
    1. A.Parent - Teachers Association
    2. B.Parent- Teacher Association
    3. C.Parents-Teachers Association
    4. D.Parents - Teacher Associations
    5. E.Parents- teachers Associations
    Show answer

    Answer: B Parent- Teacher Association

  31. 31.
    Choose from the options lettered AE the one that meet appropriately completes each sentence To avoid a clash between the two factions, the meeting was___________
    1. A.called off
    2. B.called up
    3. C.broken down
    4. D.dropped off
    5. E.pushed off
    Show answer

    Answer: A called off

  32. 32.
    Choose the interpretation that you consider most appropriate of the following questions (Nos 21-30) The President promised not to introduce any belt-tightening measures this year. This means the year will be less stressful
    1. A.culturally
    2. B.Economically
    3. C.educationally
    4. D.politically
    5. E.socially
    Show answer

    Answer: B Economically

  33. 33.
    Choose the interpretation that you consider most appropriate of the following questions By studying and participating extensively in social activities on the campus. Adamu appeared to be biting more than he can chew. This means Adamu was
    1. A.attempting too much
    2. B.becoming a glutton
    3. C.becoming popular
    4. D.being sociable
    5. E.getting over-ambitious
    Show answer

    Answer: A attempting too much

  34. 34.
    Choose the interpretation that you consider most appropriate of the following questions The cashier decided to alter the records in order to feather his own nest. This means that he tried to
    1. A.always wear feathered caps
    2. B.build a big house
    3. C.deceive his colleagues
    4. D.make himself rich
    5. E.make the records clear
    Show answer

    Answer: D make himself rich

  35. 35.
    Choose the interpretation that you consider most appropriate of the following questions The government gave deaf ear to the demands of the opposition. This means the government.
    1. A.accepted the demands of the opposition
    2. B.desired cutting the ears of the opposition
    3. C.gave its ears to the opposition
    4. D.ade the opposition deaf
    5. E.refused to listen to the demands of the opposition
    Show answer

    Answer: E refused to listen to the demands of the opposition

  36. 36.
    Choose the interpretation that you consider most appropriate of the following questions The trader wanted to pull wool over my face. This means the trader wanted to
    1. A.cover my face with wool
    2. B.deceive me in order to cheat me
    3. C.ensure my patronage
    4. D.make me pay wrong amounts
    5. E.sell fake goods to me
    Show answer

    Answer: B deceive me in order to cheat me

  37. 37.
    Complete each the following statements with the most; appropriate of option lettered A-E The explanation by the Finance Minister on the budget wasn't__________ to the journalists
    1. A.Excusable
    2. B.penetrating
    3. C.plausible
    4. D.possible
    5. E.relevant
    Show answer

    Answer: C plausible

  38. 38.
    Use from the options lettered A - E the one that has the correct stress with the word given. In each word only one syllable has the main/primary stress and the syllable is written in capital letters. civilization
    1. A.CI-vi-li-za-tion
    2. B.ci-Vl-li-za-tion
    3. C.ci-vi-LI-za-tion
    4. D.ci-vi-li-ZA-tion
    5. E.CI-vi-za-TION
    Show answer

    Answer: D ci-vi-li-ZA-tion

  39. 39.
    Use from the options lettered A - E the one that has the correct stress with the word given. In each word only one syllable has the main/primary stress and the syllable is written in capital letters. unreasonable
    1. A.UN-re-so-na-ble
    2. B.un-REA-so-na-ble
    3. C.un-rea-SO-na-ble
    4. D.un- rea-so NA-ble
    5. E.un-rea-so-na-BLE
    Show answer

    Answer: B un-REA-so-na-ble

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

NECO English Language 2001–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux