Skip to content

English Language past questions: NECO SSCE 2009

41 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

41 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Choose from the options lettered A - E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol /a:/
    1. A.anus
    2. B.aunt
    3. C.day
    4. D.embassy
    5. E.pack
    Show answer

    Answer: B aunt

  2. 2.
    Choose from the options lettered A - E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol /i:/
    1. A.kill
    2. B.live
    3. C.say
    4. D.suite
    5. E.will
    Show answer

    Answer: D suite

  3. 3.
    Choose from the options lettered A - E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol /j /
    1. A.judge
    2. B.jump
    3. C.king
    4. D.tongue
    5. E.young
    Show answer

    Answer: E young

  4. 4.
    Choose from the options lettered A - E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol /p/
    1. A.caught
    2. B.cool
    3. C.cot
    4. D.court
    5. E.pull
    Show answer

    Answer: E pull

  5. 5.
    Choose from the options lettered A - E the one that has a different stress pattern from the other four. A. Ahead B. aloud C. behold D. decode E. goalpost
    1. A.B
    2. B.E
    3. C.D
    4. D.C
    5. E.A
    Show answer

    Answer: B E

  6. 6.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s) Create
    1. A.centre
    2. B.cord
    3. C.correct
    4. D.crest
    5. E.sword
    Show answer

    Answer: D crest

  7. 7.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s) Despot
    1. A.debut
    2. B.depot
    3. C.fast
    4. D.insane
    5. E.theme
    Show answer

    Answer: C fast

  8. 8.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s) English
    1. A.fringe
    2. B.impugn
    3. C.king
    4. D.kinship
    5. E.stranger
    Show answer

    Answer: C king

  9. 9.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s) Keen
    1. A.chin
    2. B.cool
    3. C.knife
    4. D.knight
    5. E.knit
    Show answer

    Answer: B cool

  10. 10.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s) peg
    1. A.amphibian
    2. B.beggar
    3. C.dissipate
    4. D.phone
    5. E.sphere
    Show answer

    Answer: C dissipate

  11. 11.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s) Refine
    1. A.phantom
    2. B.pipe
    3. C.plan
    4. D.review
    5. E.vote
    Show answer

    Answer: A phantom

  12. 12.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined letter(s) Thing
    1. A.legion
    2. B.lounge
    3. C.obtain
    4. D.seen
    5. E.sing
    Show answer

    Answer: E sing

  13. 13.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s) alone
    1. A.doctor
    2. B.found
    3. C.hard
    4. D.more
    5. E.peer
    Show answer

    Answer: A doctor

  14. 14.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s) bed
    1. A.paid
    2. B.people
    3. C.prayed
    4. D.quay
    5. E.said
    Show answer

    Answer: E said

  15. 15.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s) car
    1. A.cause
    2. B.caveat
    3. C.hand
    4. D.park
    5. E.rank
    Show answer

    Answer: D park

  16. 16.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s) dread
    1. A.break
    2. B.knowledge
    3. C.mean
    4. D.petal
    5. E.privilege
    Show answer

    Answer: D petal

  17. 17.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s) kid
    1. A.beat
    2. B.exile
    3. C.favorite
    4. D.feet
    5. E.ire
    Show answer

    Answer: C favorite

  18. 18.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s) recipe
    1. A.fate
    2. B.feather
    3. C.mill
    4. D.seed
    5. E.soul
    Show answer

    Answer: B feather

  19. 19.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s) seat
    1. A.fit
    2. B.great
    3. C.jeopardy
    4. D.people
    5. E.pleasant
    Show answer

    Answer: D people

  20. 20.
    Choose from the options lettered A - E the one that is nearest in meaning to the words in italics in the following questions Africans treasure hospitality as a way of life
    1. A.despise
    2. B.depict
    3. C.remember
    4. D.uphold
    5. E.note
    Show answer

    Answer: D uphold

  21. 21.
    Choose from the options lettered A - E the one that is nearest in meaning to the words in italics in the following questions The sympathizers message was profound.
    1. A.deep
    2. B.fatuous
    3. C.genuine
    4. D.humane
    5. E.superficial
    Show answer

    Answer: A deep

  22. 22.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes the sentence "Don't wear_________ yourself by trying to do too much too soon" the instructor warned,
    1. A.out
    2. B.off
    3. C.in
    4. D.up
    5. E.down
    Show answer

    Answer: A out

  23. 23.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes the sentence Freedom of speech is a right not a_______________
    1. A.privilege
    2. B.priviledge
    3. C.prinviledge
    4. D.prinvilege
    5. E.privinlege
    Show answer

    Answer: A privilege

  24. 24.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes the sentence I had __________ little time that I couldn't the work.
    1. A.so
    2. B.as
    3. C.very
    4. D.just
    5. E.much
    Show answer

    Answer: A so

  25. 25.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes the sentence Last night robbers attempted a break_________ at the shop down the road.
    1. A.out
    2. B.down
    3. C.in
    4. D.through
    5. E.up
    Show answer

    Answer: C in

  26. 26.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes the sentence The activities marking the golden jubilee celebration of the club were rounded ........ with a party fit.
    1. A.off
    2. B.over
    3. C.through
    4. D.up
    5. E.in
    Show answer

    Answer: A off

  27. 27.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes the sentence The doctor said to the nurse, "Get something to bring her_________ she's fainted."
    1. A.down
    2. B.round
    3. C.up
    4. D.out
    5. E.back
    Show answer

    Answer: A down

  28. 28.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes the sentence The...........is visiting next week,
    1. A.commissioner
    2. B.commisioner
    3. C.comessioner
    4. D.commesioner
    5. E.comissioner
    Show answer

    Answer: A commissioner

  29. 29.
    Choose from the options lettered A - E the one that rhymes with the word given Mate
    1. A.faith
    2. B.great
    3. C.heart
    4. D.height
    5. E.toast
    Show answer

    Answer: B great

  30. 30.
    Choose from the options lettered A - E the question that is best answered by the statement containing the street word which is written in capital letters. ALL the final year students passed the test.
    1. A.Did all the final year students fall the test?
    2. B.Did some final year students pass the test?
    3. C.Did all the first year students pass the test?
    4. D.Did all the final year students pass the exam?
    5. E.Do all the final year students pass the test
    Show answer

    Answer: B Did some final year students pass the test?

  31. 31.
    Choose from the options lettered A- E the one that is most nearly opposite in meaning to the word or expression in italics The hitherto adequate fuel supplies were found to be_________ during the industrial action.
    1. A.enough
    2. B.inconvenient
    3. C.insufficient
    4. D.rationed
    5. E.restricted
    Show answer

    Answer: C insufficient

  32. 32.
    Choose from the options lettered A- E the one that is most nearly opposite in meaning to the word or expression in italics Your action is in negation of our earlier decision.
    1. A.connection with
    2. B.consonance with
    3. C.contrast with
    4. D.disrespect to
    5. E.opposition to
    Show answer

    Answer: B consonance with

  33. 33.
    Complete this statement with the most appropriate of the options lettered A- E After three consecutive months without pay at work, we are beginning to feel the____________
    1. A.consequence
    2. B.crunch
    3. C.pain
    4. D.poverty
    5. E.result
    Show answer

    Answer: B crunch

  34. 34.
    Complete this statement with the most appropriate of the options lettered A- E His ........ evidence contradicted what he earlier stated in writing.
    1. A.comprehensive
    2. B.oral
    3. C.given
    4. D.voluntary
    5. E.forced
    Show answer

    Answer: B oral

  35. 35.
    Complete this statement with the most appropriate of the options lettered A- E If you don't have all that you need for your cookery lesson, you should____________
    1. A.assimilate
    2. B.constitute
    3. C.improvise
    4. D.invent
    5. E.renovate
    Show answer

    Answer: C improvise

  36. 36.
    Complete this statement with the most appropriate of the options lettered A- E The ........ meeting of the newly constituted Board of internal Revenue comes up next week.
    1. A.valedictory
    2. B.inaugural
    3. C.ceremonial
    4. D.pre-election
    5. E.proposed
    Show answer

    Answer: B inaugural

  37. 37.
    Complete this statement with the most appropriate of the options lettered A- E The panel which investigated the recent riot has submitted its ........ to government.
    1. A.Findings
    2. B.memorandum
    3. C.report
    4. D.petition
    5. E.terms of reference
    Show answer

    Answer: C report

  38. 38.
    Complete this statement with the most appropriate of the options lettered A- E Though Chike has been ........ his colleagues believe that he committed the crime.
    1. A.authenticated
    2. B.convicted
    3. C.exonerated
    4. D.pardoned
    5. E.sentenced
    Show answer

    Answer: C exonerated

  39. 39.
    From the options lettered A - E, choose the one that is the most appropriate interpretation of the expression in italics After Uduak had killed his wife, he attempted to cover his tracks by making her death appear like suicide. This means that Uduak
    1. A.covered the face of his dead wife with a track-suit
    2. B.decided to raise an alarm
    3. C.insisted on killing himself too
    4. D.tried to hide what he had done
    5. E.was embittered about the act
    Show answer

    Answer: D tried to hide what he had done

  40. 40.
    From the options lettered A - E, choose the one that is the most appropriate interpretation of the expression in italics Many students take in suggestions hook, line and sinker . This means they ........ suggestions.
    1. A.completely absorb
    2. B.briefly consider
    3. C.critically re-examine
    4. D.do not adhere to
    5. E.reflect on
    Show answer

    Answer: A completely absorb

  41. 41.
    From the options lettered A - E, choose the one that is the most appropriate interpretation of the expression in italics The coach said that he would infuse new blood into the team in preparation for the next competition. This means that
    1. A.members of the team would undergo blood transfusion
    2. B.members of the team will be tested to determine their fitness
    3. C.new players would be recruited to strengthen the team
    4. D.old members of the team" would be served blood tonic to make them perform better
    5. E.the coach was not satisfied with the performance of the team
    Show answer

    Answer: C new players would be recruited to strengthen the team

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

NECO English Language 2001–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux