Skip to content

English Language past questions: WAEC SSCE 2025

136 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

136 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    -72-
    1. A.stage
    2. B.cage
    3. C.podium
    4. D.ring
    Show answer

    Answer: D ring

  2. 2.
    -73-
    1. A.referee
    2. B.starter
    3. C.umpire
    4. D.announcer
    Show answer

    Answer: A referee

  3. 3.
    -74-
    1. A.parachute
    2. B.braces
    3. C.kid's gloves
    4. D.boxing gloves
    Show answer

    Answer: D boxing gloves

  4. 4.
    -75-
    1. A.sparring partner
    2. B.fighting partner
    3. C.contestant
    4. D.opponent
    Show answer

    Answer: D opponent

  5. 5.
    -77-
    1. A.hands
    2. B.palms
    3. C.elbow
    4. D.fists
    Show answer

    Answer: D fists

  6. 6.
    -78-
    1. A.defending
    2. B.dodging
    3. C.dubbing
    4. D.parrying
    Show answer

    Answer: D parrying

  7. 7.
    -79-
    1. A.round
    2. B.lap
    3. C.turn
    4. D.leg
    Show answer

    Answer: A round

  8. 8.
    -80-
    1. A.luck
    2. B.knockout
    3. C.default
    4. D.unanimity
    Show answer

    Answer: B knockout

  9. 9.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. Be careful of what you say; there are no flies on the boss. This means that the boss is
    1. A.strict
    2. B.Smart
    3. C.gullible
    4. D.neat
    Show answer

    Answer: B Smart

  10. 10.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. Immediately the truth was revealed, Ngozi flew into a rage. This means that Ngozi
    1. A.ran away
    2. B.became sad
    3. C.became desperate
    4. D.suddenly became very angry
    Show answer

    Answer: D suddenly became very angry

  11. 11.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. Mother always tells me to keep my nose clean. This means that she tells me to
    1. A.be focused
    2. B.stay healthy
    3. C.stay out of trouble
    4. D.do what pleases me
    Show answer

    Answer: C stay out of trouble

  12. 12.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. One of the athletes was disqualified because she jumped the gun. This means that she started
    1. A.hurriedly
    2. B.without permission
    3. C.too soon
    4. D.on time
    Show answer

    Answer: C too soon

  13. 13.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. Revealing that information will cut the ground from under my feet. This means that it will
    1. A.expose my plans
    2. B.ruin my plans
    3. C.support my plans
    4. D.promote my plans
    Show answer

    Answer: B ruin my plans

  14. 14.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. The accountant has been under a cloud since the fraud scandal. This means that the accountant is
    1. A.unhappy
    2. B.worried
    3. C.under suspicion
    4. D.under supervision
    Show answer

    Answer: C under suspicion

  15. 15.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. The students cocked their ears at the principal's speech. This means that they listened with
    1. A.no understanding
    2. B.no interest
    3. C.little interest
    4. D.rapt attention
    Show answer

    Answer: D rapt attention

  16. 16.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. This action effectively puts the mockers on the project. This means that the project
    1. A.take off soon
    2. B.be delayed
    3. C.not be executed
    4. D.not begin well
    Show answer

    Answer: C not be executed

  17. 17.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. You can see clearly that we are surpassed in numerical strength. This means that we are
    1. A.much weaker than they
    2. B.by far stronger than they
    3. C.fewer than they are
    4. D.more than they are
    Show answer

    Answer: C fewer than they are

  18. 18.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. Your daughter will do very well in school. She has a good head on her shoulders. This means that she
    1. A.is very beautiful
    2. B.is well-behaved and diligent
    3. C.is sensible
    4. D.thinks fast
    Show answer

    Answer: C is sensible

  19. 19.
    Choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will correctly fill the gap in the sentence The posh cars were sandwiched between two ______ ones.
    1. A.rickety
    2. B.rugged
    3. C.modest
    4. D.dented
    Show answer

    Answer: C modest

  20. 20.
    Choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will correctly fill the gap in the sentence. A trivial issue often becomes______ when it is not properly handled.
    1. A.unbearable
    2. B.valuable
    3. C.ordinary
    4. D.serious
    Show answer

    Answer: D serious

  21. 21.
    Choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will correctly fill the gap in the sentence. Do not always reprimand your children; it is good to .................... them at times.
    1. A.pamper
    2. B.forgive
    3. C.compliment
    4. D.advise
    Show answer

    Answer: C compliment

  22. 22.
    Choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will correctly fill the gap in the sentence. If one thing irritates you, it might another.
    1. A.delight
    2. B.concern
    3. C.invigorate
    4. D.bother
    Show answer

    Answer: A delight

  23. 23.
    Choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will correctly fill the gap in the sentence. Jane was loud as a teenager but ____ as an adult.
    1. A.reserved
    2. B.peaceful
    3. C.respectful
    4. D.humble
    Show answer

    Answer: A reserved

  24. 24.
    Choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will correctly fill the gap in the sentence. Some people are good at terminating other people's projects but are not capable of ____ theirs.
    1. A.designing
    2. B.executing
    3. C.initiating
    4. D.organising
    Show answer

    Answer: C initiating

  25. 25.
    Choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will correctly fill the gap in the sentence. The precarious terraces of the stadium have been transformed into a .... walkway.
    1. A.secure
    2. B.narrow
    3. C.durable
    4. D.smooth
    Show answer

    Answer: A secure

  26. 26.
    Choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will correctly fill the gap in the sentence. The rockstar's stellar performance contrasted sharply with the ......... showing of the amateur group.
    1. A.routine
    2. B.awkward
    3. C.mundane
    4. D.woeful
    Show answer

    Answer: C mundane

  27. 27.
    Choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will correctly fill the gap in the sentence. Tolu was sanctioned for late-coming but his friend was.
    1. A.pardoned
    2. B.released
    3. C.ignored
    4. D.exempted
    Show answer

    Answer: A pardoned

  28. 28.
    Choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will correctly fill the gap in the sentence. While other teachers' support for the action ...., Victor's was dogged.
    1. A.woeful
    2. B.disappointing
    3. C.wavering
    4. D.declining
    Show answer

    Answer: C wavering

  29. 29.
    Choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol /æ/
    1. A.small
    2. B.around
    3. C.snag
    4. D.also
    Show answer

    Answer: C snag

  30. 30.
    Choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol /dʒ/
    1. A.suggest
    2. B.gear
    3. C.rich
    4. D.seizure
    Show answer

    Answer: A suggest

  31. 31.
    Choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol /eɪ/
    1. A.said
    2. B.gale
    3. C.seize
    4. D.nine
    Show answer

    Answer: B gale

  32. 32.
    Choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol /ɜː/
    1. A.scourge
    2. B.heart
    3. C.water
    4. D.shears
    Show answer

    Answer: B heart

  33. 33.
    Choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol /j/
    1. A.value
    2. B.jest
    3. C.flew
    4. D.haste
    Show answer

    Answer: C flew

  34. 34.
    Choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol /ŋ/
    1. A.thin
    2. B.sink
    3. C.hinge
    4. D.reign
    Show answer

    Answer: B sink

  35. 35.
    Choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol /ɔɪ/
    1. A.note
    2. B.stock
    3. C.coin
    4. D.roam
    Show answer

    Answer: C coin

  36. 36.
    Choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol /ʃ/
    1. A.charm
    2. B.charade
    3. C.measure
    4. D.fist
    Show answer

    Answer: C measure

  37. 37.
    Choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol /ʊ/
    1. A.hook
    2. B.souse
    3. C.cool
    4. D.juice
    Show answer

    Answer: A hook

  38. 38.
    Choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol /θ/
    1. A.breathe
    2. B.wither
    3. C.stealthy
    4. D.feather
    Show answer

    Answer: C stealthy

  39. 39.
    From the words lettered A to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. Awa deceived Ahmed into handing over all his savings.
    1. A.cooked
    2. B.betrayed
    3. C.cheated
    4. D.fooled
    Show answer

    Answer: D fooled

  40. 40.
    From the words lettered A to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. It turned out that the plaintiff's claim was false.
    1. A.contention
    2. B.allegation
    3. C.surmise
    4. D.pronouncement
    Show answer

    Answer: B allegation

  41. 41.
    From the words lettered A to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. It was she that commanded me to leave the room.
    1. A.persuaded
    2. B.ordered
    3. C.induced
    4. D.encouraged
    Show answer

    Answer: B ordered

  42. 42.
    From the words lettered A to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. Morgan Pharmacy is the sole distributor of the antiviral drug.
    1. A.creditable
    2. B.only
    3. C.first
    4. D.major
    Show answer

    Answer: B only

  43. 43.
    From the words lettered A to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. Parents encourage their children to exercise financial prudence.
    1. A.credence
    2. B.sincerity
    3. C.precision
    4. D.caution
    Show answer

    Answer: D caution

  44. 44.
    From the words lettered A to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. Police officers holding batons impounded the banker's car.
    1. A.collected
    2. B.banned
    3. C.seized
    4. D.damaged
    Show answer

    Answer: C seized

  45. 45.
    From the words lettered A to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. The aggrieved faction held a clandestine meeting.
    1. A.quiet
    2. B.brief
    3. C.secret
    4. D.quick
    Show answer

    Answer: C secret

  46. 46.
    From the words lettered A to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. The Chairman is of the opinion that laying off workers is pernicious to the growth of the company.
    1. A.indispensable
    2. B.irrelevant
    3. C.crucial
    4. D.harmful
    Show answer

    Answer: D harmful

  47. 47.
    From the words lettered A to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. The English teacher is always cheerful.
    1. A.zealous
    2. B.satisfied
    3. C.careful
    4. D.gleeful
    Show answer

    Answer: D gleeful

  48. 48.
    From the words lettered A to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. The valedictorian was admired for her perseverance while at school.
    1. A.tenacity
    2. B.enthusiasm
    3. C.patience
    4. D.humility
    Show answer

    Answer: A tenacity

  49. 49.
    From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress apathetic
    1. A.AP-a-thet-ic
    2. B.ap-a-THET-ic
    3. C.ap-a-thet-IC
    4. D.ap-A-thet-ic
    Show answer

    Answer: B ap-a-THET-ic

  50. 50.
    From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress effeminate
    1. A.E-ffem-i-nate
    2. B.e-FFEM-i-nate
    3. C.e-ffem-i-NATE
    4. D.e-ffem-I-nate
    Show answer

    Answer: B e-FFEM-i-nate

  51. 51.
    From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress horizontal
    1. A.hor-i-ZON-tal
    2. B.hor-I-zon-tal
    3. C.HOR-i-zon-tal
    4. D.hor-i-zon-TAL
    Show answer

    Answer: A hor-i-ZON-tal

  52. 52.
    From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress. concessionaire
    1. A.con-cess-ION-aire
    2. B.con-cess-ion-AIRE
    3. C.con-CESS-ion-aire
    4. D.CON-cess-ion-aire
    Show answer

    Answer: B con-cess-ion-AIRE

  53. 53.
    From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress. cumulative
    1. A.cu-MU-la-tive
    2. B.CU-mu-la-tive
    3. C.cu-mu-LA-tive
    4. D.cu-mu-la-TIVE
    Show answer

    Answer: B CU-mu-la-tive

  54. 54.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. Because the couple cannot agree on many things, their relationship is now ____.
    1. A.tensed
    2. B.stressed
    3. C.uneasy
    4. D.strained
    Show answer

    Answer: D strained

  55. 55.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. From his_____, one can tell that he is an athlete.
    1. A.physique
    2. B.gait
    3. C.stature
    4. D.anatomy
    Show answer

    Answer: A physique

  56. 56.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. Lawyers are still making efforts to interpret the new .......
    1. A.system
    2. B.language
    3. C.statute
    4. D.technique
    Show answer

    Answer: C statute

  57. 57.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. Seeing a young crop .... from the soil is a rare experience.
    1. A.creep
    2. B.sprout
    3. C.trail
    4. D.project
    Show answer

    Answer: B sprout

  58. 58.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. The accused was brought before the jury for a court .....
    1. A.proceeding
    2. B.judging
    3. C.sitting
    4. D.hearing
    Show answer

    Answer: D hearing

  59. 59.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. The aggrieved customers staged a fierce.... on the street.
    1. A.contest
    2. B.argument
    3. C.fight
    4. D.protest
    Show answer

    Answer: D protest

  60. 60.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. The cargo was intercepted on sea by ____
    1. A.pirates
    2. B.thieves
    3. C.robbers
    4. D.terrorists
    Show answer

    Answer: A pirates

  61. 61.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. The death of that journalist is still ____ in mystery.
    1. A.shadowed
    2. B.conveyed
    3. C.shrouded
    4. D.confined
    Show answer

    Answer: C shrouded

  62. 62.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. The defendant was charged with .................... because he caused his neighbour's death.
    1. A.patricide
    2. B.genocide
    3. C.homicide
    4. D.fratricide
    Show answer

    Answer: C homicide

  63. 63.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. The doctors .....Bola's grandmother after the heart attack.
    1. A.resuscitated
    2. B.regenerated
    3. C.resurrected
    4. D.revivified
    Show answer

    Answer: A resuscitated

  64. 64.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. drive
    1. A.wounded
    2. B.kicked
    3. C.jumped
    4. D.risked
    Show answer

    Answer: A wounded

  65. 65.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. fissure
    1. A.erase
    2. B.vision
    3. C.unsure
    4. D.feature
    Show answer

    Answer: B vision

  66. 66.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. hack
    1. A.schedule
    2. B.behaviour
    3. C.honourable
    4. D.exhibit
    Show answer

    Answer: B behaviour

  67. 67.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. laboratory
    1. A.thumb
    2. B.subtle
    3. C.debtor
    4. D.dabble
    Show answer

    Answer: D dabble

  68. 68.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. left
    1. A.half
    2. B.could
    3. C.yolk
    4. D.bulk
    Show answer

    Answer: D bulk

  69. 69.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. Orchid
    1. A.sceptre
    2. B.skewer
    3. C.sham
    4. D.chagrin
    Show answer

    Answer: B skewer

  70. 70.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. picture
    1. A.passion
    2. B.castor
    3. C.nation
    4. D.lurch
    Show answer

    Answer: D lurch

  71. 71.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. rouge
    1. A.leisure
    2. B.jest
    3. C.gem
    4. D.rage
    Show answer

    Answer: A leisure

  72. 72.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. sign
    1. A.hymn
    2. B.single
    3. C.fawn
    4. D.thing
    Show answer

    Answer: A hymn

  73. 73.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. text
    1. A.kissed
    2. B.west
    3. C.fixed
    4. D.risked
    Show answer

    Answer: C fixed

  74. 74.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. then
    1. A.wealthy
    2. B.smooth
    3. C.den
    4. D.thaw
    Show answer

    Answer: A wealthy

  75. 75.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. uncle
    1. A.singe
    2. B.knuckle
    3. C.bangle
    4. D.ankle
    Show answer

    Answer: D ankle

  76. 76.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. upholstory
    1. A.phonetics
    2. B.upheaval
    3. C.reception
    4. D.rehearsal
    Show answer

    Answer: B upheaval

  77. 77.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. visit
    1. A.easy
    2. B.peace
    3. C.face
    4. D.mouse
    Show answer

    Answer: A easy

  78. 78.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). crest
    1. A.goitre
    2. B.breakfast
    3. C.firm
    4. D.wheat
    Show answer

    Answer: B breakfast

  79. 79.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). cruise
    1. A.quite
    2. B.hood
    3. C.move
    4. D.suite
    Show answer

    Answer: C move

  80. 80.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). fate
    1. A.share
    2. B.flat
    3. C.said
    4. D.weight
    Show answer

    Answer: D weight

  81. 81.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). fern
    1. A.heart
    2. B.merge
    3. C.eureka
    4. D.beryl
    Show answer

    Answer: B merge

  82. 82.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). gorilla
    1. A.tot
    2. B.colour
    3. C.ordain
    4. D.doe
    Show answer

    Answer: B colour

  83. 83.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). Money
    1. A.port
    2. B.son
    3. C.coney
    4. D.bottle
    Show answer

    Answer: B son

  84. 84.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). pour
    1. A.hour
    2. B.how
    3. C.favour
    4. D.ore
    Show answer

    Answer: D ore

  85. 85.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). powder
    1. A.potty
    2. B.lout
    3. C.tour
    4. D.low
    Show answer

    Answer: B lout

  86. 86.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). pure
    1. A.favour
    2. B.schwa
    3. C.furore
    4. D.fur
    Show answer

    Answer: A favour

  87. 87.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). put
    1. A.fool
    2. B.school
    3. C.wool
    4. D.cool
    Show answer

    Answer: C wool

  88. 88.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). sheath
    1. A.meadow
    2. B.beach
    3. C.weather
    4. D.heart
    Show answer

    Answer: B beach

  89. 89.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). spot
    1. A.sport
    2. B.glut
    3. C.slot
    4. D.hurt
    Show answer

    Answer: C slot

  90. 90.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). tailor
    1. A.torn
    2. B.dent
    3. C.orchard
    4. D.partake
    Show answer

    Answer: D partake

  91. 91.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). there
    1. A.their
    2. B.ear
    3. C.fear
    4. D.peer
    Show answer

    Answer: A their

  92. 92.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s). tie
    1. A.hey
    2. B.farce
    3. C.hail
    4. D.bile
    Show answer

    Answer: D bile

  93. 93.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. fear
    1. A.wore
    2. B.there
    3. C.deer
    4. D.care
    Show answer

    Answer: C deer

  94. 94.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. fright
    1. A.freight
    2. B.plait
    3. C.hate
    4. D.height
    Show answer

    Answer: D height

  95. 95.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. mother
    1. A.other
    2. B.smoothen
    3. C.smoulder
    4. D.murder
    Show answer

    Answer: A other

  96. 96.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. tern
    1. A.born
    2. B.earn
    3. C.fan
    4. D.birth
    Show answer

    Answer: B earn

  97. 97.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. tie
    1. A.hay
    2. B.high
    3. C.claim
    4. D.dim
    Show answer

    Answer: B high

  98. 98.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. ………. the hours of nine and ten, the surgeons completed the operation.
    1. A.In
    2. B.Between
    3. C.Upon
    4. D.Before
    Show answer

    Answer: B Between

  99. 99.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. A meeting was called ……….the instance of the chairman.
    1. A.on
    2. B.by
    3. C.at
    4. D.for
    Show answer

    Answer: C at

  100. 100.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Asokoro office ............... is located in Ibadan.
    1. A.headquarter
    2. B.headquarters
    3. C.headquarters'
    4. D.headquarter's
    Show answer

    Answer: B headquarters

  101. 101.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Before the lecturer entered the hall, we ………. the board.
    1. A.are cleaning
    2. B.have cleaned
    3. C.clean
    4. D.had cleaned
    Show answer

    Answer: D had cleaned

  102. 102.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Business is poor these days ………. workers are on strike.
    1. A.because
    2. B.so that
    3. C.whereas
    4. D.no matter
    Show answer

    Answer: A because

  103. 103.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. James appears ........... wiser than his friends.
    1. A.much more
    2. B.more
    3. C.most
    4. D.much
    Show answer

    Answer: D much

  104. 104.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. John should be through with his work,_______?
    1. A.shouldn't he
    2. B.can't he
    3. C.isn't it
    4. D.didn't he
    Show answer

    Answer: A shouldn't he

  105. 105.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Mother bought ………. at the fair.
    1. A.an expensive Japanese red car
    2. B.an expensive red Japanese car
    3. C.a red expensive Japanese car
    4. D.a Japanese red expensive car
    Show answer

    Answer: B an expensive red Japanese car

  106. 106.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Professor John is the leader of the ....... committee to review the new book.
    1. A.fifty-man
    2. B.fifty-men
    3. C.fifty-men's
    4. D.fifty-man's
    Show answer

    Answer: A fifty-man

  107. 107.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Tayo: I think I can now solve the problem. Essien: ...........
    1. A.So do I
    2. B.So I can
    3. C.Either do I
    4. D.Neither can I
    Show answer

    Answer: A So do I

  108. 108.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. That world famous athlete is guilty.......... way you look at it.
    1. A.whatever
    2. B.whenever
    3. C.whichever
    4. D.however
    Show answer

    Answer: C whichever

  109. 109.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The ....... scientist has discovered a cure for cancer.
    1. A.young Nigerian brilliant
    2. B.brilliant young Nigerian
    3. C.young brilliant Nigerian
    4. D.Nigerian brilliant young
    Show answer

    Answer: B brilliant young Nigerian

  110. 110.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The ………. were decorated with flowers.
    1. A.girls' shoes
    2. B.girls shoes'
    3. C.girls' shoes'
    4. D.girls shoes
    Show answer

    Answer: A girls' shoes

  111. 111.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The accused forgot ...........
    1. A.what the police said
    2. B.why the police said
    3. C.that the police said
    4. D.when the police said
    Show answer

    Answer: A what the police said

  112. 112.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The couple _______ their first child when I entered college.
    1. A.haven't had
    2. B.hadn't had
    3. C.hasn't had
    4. D.were not having
    Show answer

    Answer: B hadn't had

  113. 113.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The duty of our teacher is to give instructions;………. is to obey.
    1. A.our
    2. B.ours'
    3. C.our's
    4. D.ours
    Show answer

    Answer: D ours

  114. 114.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The fire fighters worked hard to .......... the inferno.
    1. A.put off
    2. B.put away
    3. C.put by
    4. D.put out
    Show answer

    Answer: D put out

  115. 115.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The fisherman said he sighted a .......... of fish in the river.
    1. A.colony
    2. B.swarm
    3. C.pack
    4. D.shoal
    Show answer

    Answer: D shoal

  116. 116.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The footballers have been practising __________.
    1. A.hard in the stadium all morning
    2. B.all morning hard in the stadium
    3. C.all morning in the stadium hard
    4. D.in the stadium hard all morning
    Show answer

    Answer: A hard in the stadium all morning

  117. 117.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The material used for sewing my dress is _______ to yours.
    1. A.more superior
    2. B.very superior
    3. C.superior
    4. D.most superior
    Show answer

    Answer: C superior

  118. 118.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The officer ........... is my brother.
    1. A.in uniform
    2. B.in uniform dress
    3. C.with uniform
    4. D.on uniform
    Show answer

    Answer: A in uniform

  119. 119.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The principal corrected no one else but ______.
    1. A.She
    2. B.Me
    3. C.Myself
    4. D.I
    Show answer

    Answer: B Me

  120. 120.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The teacher has ………. with the principal.
    1. A.fallen down
    2. B.fallen of
    3. C.fallen apart
    4. D.fallen out
    Show answer

    Answer: D fallen out

  121. 121.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The test seemed ………. simple that we thought we would all pass.
    1. A.very
    2. B.so
    3. C.too
    4. D.over
    Show answer

    Answer: B so

  122. 122.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The thug was ......... murder.
    1. A.charged with
    2. B.sued with
    3. C.convicted for
    4. D.charged for
    Show answer

    Answer: A charged with

  123. 123.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. This is the man .......... I said told me the interesting story.
    1. A.whom
    2. B.who
    3. C.whose
    4. D.which
    Show answer

    Answer: A whom

  124. 124.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Those novels are interesting. I wonder if you can get me ...............
    1. A.others such many
    2. B.many such others
    3. C.many others such
    4. D.such many others
    Show answer

    Answer: B many such others

  125. 125.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. We were all afraid when the alarm __________.
    1. A.went off
    2. B.died off
    3. C.rang up
    4. D.ran off
    Show answer

    Answer: A went off

  126. 126.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. We were lucky our driver didn't die in the accident, ..........?
    1. A.weren't we
    2. B.didn't we
    3. C.isn't it
    4. D.did we
    Show answer

    Answer: A weren't we

  127. 127.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. We were lucky our driver didn't die in the accident, ……….?
    1. A.weren't we
    2. B.didn't we
    3. C.isn't it
    4. D.did we
    Show answer

    Answer: A weren't we

  128. 128.
    Identify the word with a different stress pattern
    1. A.declare
    2. B.annoy
    3. C.radar
    4. D.believe
    Show answer

    Answer: C radar

  129. 129.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in Capital letters. Choose the option to which the given sentence is the appropriate answer. Ojo won the prize for the best TEACHER.
    1. A.Did Ojo win the award for the best teacher?
    2. B.Did Ojo lose the prize for the best teacher?
    3. C.Did Ojo win the prize for the best dancer?
    4. D.Did Oke win the prize for the best teacher?
    Show answer

    Answer: C Did Ojo win the prize for the best dancer?

  130. 130.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in Capital letters. Choose the option to which the given sentence is the appropriate answer. She slept on the BIG bed.
    1. A.Did she sleep on the small bed?
    2. B.Did he sleep on the big bed?
    3. C.Did she sleep under the big bed?
    4. D.Did she sleep on the big couch?
    Show answer

    Answer: A Did she sleep on the small bed?

  131. 131.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in Capital letters. Choose the option to which the given sentence is the appropriate answer. She will send a BAG to him today.
    1. A.Will she send a bag to him tomorrow?
    2. B.Will she send a shirt to him today?
    3. C.Will he send a bag to him today?
    4. D.Will she send a bag to her today?
    Show answer

    Answer: B Will she send a shirt to him today?

  132. 132.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in Capital letters. Choose the option to which the given sentence is the appropriate answer. The president rewarded some of the OFFICERS.
    1. A.Did the senator reward some of the officers?
    2. B.Did the president censure some of the officers?
    3. C.Did the president reward some of the students?
    4. D.Did the president reward all the officers?
    Show answer

    Answer: C Did the president reward some of the students?

  133. 133.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in Capital letters. Choose the option to which the given sentence is the appropriate answer. The woman bought a CARTON of milk.
    1. A.Did the woman buy a tin of milk?
    2. B.Did the woman buy a carton of fish?
    3. C.Did the man buy a carton of milk?
    4. D.Did the woman sell a carton of milk?
    Show answer

    Answer: A Did the woman buy a tin of milk?

  134. 134.
    In the following passage, the numbered gaps indicate missing words. Against each number in the [list] below the passage, our options are given in columns lettered A to D. Choose the word that is most suitable to fill the numbered gaps in the passage. Jim had his first -71- in professional boxing when he was seventeen and that match has remained indelible in his memory. Before the match, he had gone for a weigh-in along with other boxers. On the D-day, he came into the -72- amidst loud cheers from the spectators after he had ten called by the -73-. He was wearing customized trunks and -74- to prevent damage to his hands. Jim and his -75- moved round throwing punches at each other. Jim threw a right -76-, left himself open and got cut by a strong counter punch. After this attack from his rival, Jim raised his arms and held his -77- in front of his face to protect himself by -78- the punches as they came. During the second -79- , Jim delivered a sucker punch which got his opponent in the ribs leading to loss of consciousness. Consequently, Jim won the game by -80- -71-
    1. A.session
    2. B.attempt
    3. C.entry
    4. D.bout
    Show answer

    Answer: D bout

  135. 135.
    In the following passage, the numbered gaps indicate missing words. Against each number in the [list] below the passage, our options are given in columns lettered A to D. Choose the word that is most suitable to fill the numbered gaps in the passage. Jim had his first -71- in professional boxing when he was seventeen and that match has remained indelible in his memory. Before the match, he had gone for a weigh-in along with other boxers. On the D-day, he came into the -72- amidst loud cheers from the spectators after he had ten called by the -73-. He was wearing customized trunks and -74- to prevent damage to his hands. Jim and his -75- moved round throwing punches at each other. Jim threw a right -76-, left himself open and got cut by a strong counter punch. After this attack from his rival, Jim raised his arms and held his -77- in front of his face to protect himself by -78- the punches as they came. During the second -79- , Jim delivered a sucker punch which got his opponent in the ribs leading to loss of consciousness. Consequently, Jim won the game by -80- -76-
    1. A.hook
    2. B.knock
    3. C.smack
    4. D.kick
    Show answer

    Answer: A hook

  136. 136.
    rom the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. fly
    1. A.tough
    2. B.though
    3. C.dough
    4. D.revive
    Show answer

    Answer: A tough

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

WAEC English Language 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux