Skip to content

English Language past questions: NECO SSCE 2008

41 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

41 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Choose from the options lettered A - E the interpretation you consider most appropriate for each expression "I wish you more power to your elbow". This means that the speaker wishes the listener___________
    1. A.a higher position
    2. B.good health
    3. C.greater attempts
    4. D.more muscles
    5. E.more strength
    Show answer

    Answer: E more strength

  2. 2.
    Choose from the options lettered A - E the interpretation you consider most appropriate for each expression It was said that Njoku' s father kicked the bucket yesterday. This means that Njoku's father was________
    1. A.a bit careless
    2. B.angry
    3. C.dead
    4. D.in a hurry
    5. E.impatient
    Show answer

    Answer: C dead

  3. 3.
    Choose from the options lettered A - E the interpretation you consider most appropriate for each expression Shehu decided to take the bull by the horns and go to the Principal. This means that Shehu___________
    1. A.decided not to fear the principal
    2. B.invited the principal to intervene
    3. C.put the matter boldly to the principal
    4. D.was afraid of the bull and sought help from the principal
    5. E.wrote a protest letter to the principal
    Show answer

    Answer: C put the matter boldly to the principal

  4. 4.
    Choose from the options lettered A - E the interpretation you consider most appropriate for each expression The continuous hike in the prices of petroleum products makes many people live from hand to mouth, This means they
    1. A.are comfortable
    2. B.cannot make ends meet
    3. C.eat a great deal
    4. D.eat well but have no left-over
    5. E.eat with their fingers
    Show answer

    Answer: B cannot make ends meet

  5. 5.
    Choose from the options lettered A - E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol /əʊ/
    1. A.bough
    2. B.month
    3. C.mower
    4. D.spouse
    5. E.towel
    Show answer

    Answer: C mower

  6. 6.
    Choose from the options lettered A - E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol /g/
    1. A.biology
    2. B.foreign
    3. C.good
    4. D.sign
    5. E.sing
    Show answer

    Answer: C good

  7. 7.
    Choose from the options lettered A - E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol /ʃ/
    1. A.chalet
    2. B.chronic
    3. C.church
    4. D.source
    5. E.starch
    Show answer

    Answer: A chalet

  8. 8.
    Choose from the options lettered A - E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol /ts/
    1. A.chauffeur
    2. B.cheap
    3. C.chef
    4. D.sheep
    5. E.ship
    Show answer

    Answer: B cheap

  9. 9.
    Choose from the options lettered A - E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol /u:/
    1. A.book
    2. B.choke
    3. C.put
    4. D.rude
    5. E.rug
    Show answer

    Answer: D rude

  10. 10.
    Choose from the options lettered A - E the one that contains the sound segment represented by the given phonetic symbol /θ/
    1. A.tank
    2. B.teethe
    3. C.thank
    4. D.they
    5. E.this
    Show answer

    Answer: C thank

  11. 11.
    Choose from the options lettered A - E the one that has a different stress pattern from the others:
    1. A.Favour
    2. B.country
    3. C.Mother
    4. D.impartial
    Show answer

    Answer: D impartial

  12. 12.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined Letter(s). river
    1. A.barn
    2. B.bird
    3. C.cart
    4. D.girl
    5. E.piracy
    Show answer

    Answer: E piracy

  13. 13.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined Letter(s). thin
    1. A.bathe
    2. B.day
    3. C.there
    4. D.they
    5. E.tooth
    Show answer

    Answer: E tooth

  14. 14.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same consonant sound as the one represented by the underlined Letter(s). wing
    1. A.sin
    2. B.thin
    3. C.thine
    4. D.tongue
    5. E.win
    Show answer

    Answer: D tongue

  15. 15.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same stress with the word given. In each word, only one syllable has the main/primary and the syllable is written in capital letters desegregate
    1. A.DE-seg-re-gate
    2. B.de-SEG-re-gate
    3. C.de-seg-RE-gate
    4. D.de-seg-re-GATE
    5. E.DE-seg-re-GATE
    Show answer

    Answer: B de-SEG-re-gate

  16. 16.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same stress with the word given. In each word, only one syllable has the main/primary and the syllable is written in capital letters Impenetrability
    1. A.IM-pe-ne-tra-bi-li-ty
    2. B.im-PE-ne-tra-bi-li-ty
    3. C.im-pe-ne-TRA-bi-li-ty
    4. D.im-pe-NE-tra-bi-li-ty
    5. E.im-pe-ne-tra-BI-li-ty
    Show answer

    Answer: E im-pe-ne-tra-BI-li-ty

  17. 17.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same stress with the word given. In each word, only one syllable has the main/primary and the syllable is written in capital letters underprivileged
    1. A.un-der-PRI-vileged
    2. B.UN-der-pri-vi-leged
    3. C.un-der-pri-vi-LEGED
    4. D.unDER-pri-vi-leged
    5. E.un-der-pri-VI-leged
    Show answer

    Answer: A un-der-PRI-vileged

  18. 18.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined letter(s) may
    1. A.car
    2. B.man
    3. C.mark
    4. D.mean
    5. E.shake
    Show answer

    Answer: E shake

  19. 19.
    Choose from the options lettered A - E the one that has the same vowel sound as the one represented by the underlined Letter(s). gear
    1. A.badge
    2. B.bridge
    3. C.jeer
    4. D.large
    5. E.leg
    Show answer

    Answer: C jeer

  20. 20.
    Choose from the options lettered A - E the one that is most nearly opposite in meaning to the expressions in italics My boss is strict with the children but ........ with the workers.
    1. A.callous
    2. B.calm
    3. C.forceful
    4. D.latent
    5. E.lenient
    Show answer

    Answer: E lenient

  21. 21.
    Choose from the options lettered A - E the one that is nearest in meaning to the word in italics His performance was adequate for promotion to the next class but not good enough for a scholarship.
    1. A.acceptable
    2. B.excellent
    3. C.not satisfactory
    4. D.stormily
    5. E.heavily
    Show answer

    Answer: A acceptable

  22. 22.
    Choose from the options lettered A - E the one that is nearest in meaning to the word in italics The governor was suspended from office by the state legislature.
    1. A.expelled
    2. B.impeached
    3. C.removed permanently
    4. D.removed temporarily
    5. E.rusticated
    Show answer

    Answer: D removed temporarily

  23. 23.
    Choose from the options lettered A - E the one that is nearest in meaning to the word in italics What made his erstwhile friends turn against him is still not clear to anybody.
    1. A.cheerful
    2. B.former
    3. C.intimate
    4. D.several
    5. E.supportive
    Show answer

    Answer: B former

  24. 24.
    Choose from the options lettered A - E the one that is nearest in meaning to the word underlined. My principal gives his candid opinion on every issue brought before him.
    1. A.complete
    2. B.fatherly
    3. C.frank
    4. D.honest
    5. E.vague
    Show answer

    Answer: C frank

  25. 25.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence __________ are not allowed into the premises.
    1. A.Passer's by
    2. B.Passers' by
    3. C.Passers by's
    4. D.Passers by
    5. E.Passer by's
    Show answer

    Answer: D Passers by

  26. 26.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence Bisi is a girl who can be relied_________
    1. A.in
    2. B.onto
    3. C.out
    4. D.through
    5. E.upon
    Show answer

    Answer: E upon

  27. 27.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence I am playing host to my ........ this weekend.
    1. A.parent in-law
    2. B.parents in-laws
    3. C.parent's in-law
    4. D.parents-in-law
    Show answer

    Answer: D parents-in-law

  28. 28.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence Ifeanyi, the captain, boasted that our team, though inexperienced, would thrash our opponents and truly______ we.
    1. A.did
    2. B.do
    3. C.has
    4. D.have
    5. E.should
    Show answer

    Answer: A did

  29. 29.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence Olu has returned the pencil he________him.
    1. A.handed
    2. B.borrowed
    3. C.dashed
    4. D.lent
    5. E.given
    Show answer

    Answer: D lent

  30. 30.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence Paul together with his younger brother______discharged and acquitted by the magistrate last week.
    1. A.are
    2. B.have been
    3. C.is
    4. D.were
    5. E.was
    Show answer

    Answer: E was

  31. 31.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence Several ....... attended the three-day summit.
    1. A.heads of state
    2. B.head of state
    3. C.heads of states
    4. D.head of states
    5. E.heads of the states
    Show answer

    Answer: A heads of state

  32. 32.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence The evidence she gave was fraught________exaggerations.
    1. A.again
    2. B.by
    3. C.in
    4. D.on
    5. E.with
    Show answer

    Answer: E with

  33. 33.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence The man could not simply bring himself ......... up all he had worked and lived for.
    1. A.giving
    2. B.to be giving
    3. C.to giving
    4. D.to have given
    5. E.to give
    Show answer

    Answer: E to give

  34. 34.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence The patient's condition has gone from bad to___________
    1. A.better
    2. B.good
    3. C.weak
    4. D.worse
    5. E.worst
    Show answer

    Answer: D worse

  35. 35.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence You think i'm being funny ......... ?
    1. A.am I
    2. B.aren't l
    3. C.don't you
    4. D.Isn't it
    5. E.wasn't it
    Show answer

    Answer: C don't you

  36. 36.
    Choose from the options lettered A - E the one that most appropriately completes each sentence Zainab is scared to be taken to a place she is not accustomed_____________
    1. A.about
    2. B.by
    3. C.in
    4. D.to
    5. E.with
    Show answer

    Answer: D to

  37. 37.
    Choose from the options lettered A - E the one that rhymes with the word given course
    1. A.coarse
    2. B.corps
    3. C.corpse
    4. D.cause
    5. E.force
    Show answer

    Answer: A coarse

  38. 38.
    Choose from the options lettered A - E the one that rhymes with the word given sought
    1. A.cloth
    2. B.court
    3. C.cut
    4. D.hut
    5. E.pot
    Show answer

    Answer: B court

  39. 39.
    Choose from the options lettered A - E the one that rhymes with the word given tease
    1. A.cheese
    2. B.piece
    3. C.kiss
    4. D.prize
    5. E.rise
    Show answer

    Answer: A cheese

  40. 40.
    Choose from the options lettered A - E the question that is best answered by the statement containing the stressed word which is written in CAPITAL letters The speaker AND his deputy attended the ceremony.
    1. A.Did the governor and his deputy attend the ceremony?
    2. B.Did the speaker and his boss attend the ceremony?
    3. C.Did the speaker and his deputy attend the meeting?
    4. D.Did the speaker and my deputy attend the ceremony?
    5. E.Did the speaker or his deputy attend the ceremony?
    Show answer

    Answer: E Did the speaker or his deputy attend the ceremony?

  41. 41.
    Complete this statement with the most appropriate of the options lettered A - E The suspect was to be_________in police custody until his case would come up for hearing
    1. A.arraigned
    2. B.Concealed
    3. C.Condemned
    4. D.incarcerated
    5. E.remanded
    Show answer

    Answer: E remanded

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

NECO English Language 2001–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux