Skip to content

English Language past questions: JAMB UTME 2022

58 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

58 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Choose the option that has a different vowel sound from the others
    1. A.beach
    2. B.ski
    3. C.be
    4. D.been
    Show answer

    Answer: C be

  2. 2.
    Choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined. foot
    1. A.live
    2. B.vegetable
    3. C.traffic
    4. D.of
    Show answer

    Answer: C traffic

  3. 3.
    Choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined. mother
    1. A.think
    2. B.teacher
    3. C.breathe
    4. D.watched
    Show answer

    Answer: C breathe

  4. 4.
    Choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined. National
    1. A.sugar
    2. B.raise
    3. C.glass
    4. D.tree
    Show answer

    Answer: A sugar

  5. 5.
    Choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined. Watched
    1. A.lived
    2. B.address
    3. C.letter
    4. D.match
    Show answer

    Answer: C letter

  6. 6.
    Choose the option that has the same stress pattern as the given word. Student
    1. A.Refuse(N)
    2. B.Propose
    3. C.Rebel(V)
    4. D.Superb
    Show answer

    Answer: A Refuse(N)

  7. 7.
    Choose the word that has a different stress pattern
    1. A.Project(V)
    2. B.Basic
    3. C.Suspect(V)
    4. D.Neglect
    Show answer

    Answer: B Basic

  8. 8.
    Choose the word that has the same rhyme Watch
    1. A.none of the above
    2. B.botch
    3. C.catch
    4. D.match
    Show answer

    Answer: B botch

  9. 9.
    Fill in the gap with the option that best completes the sentence. Between you and _____, he is a liar.
    1. A.all of the above
    2. B.me
    3. C.i
    4. D.none of the above
    Show answer

    Answer: B me

  10. 10.
    Fill in the gap with the option that best completes the sentence. I have always found that it is helpful to have a few wise and trusted people to ________ you can turn for information and advice.
    1. A.whom
    2. B.who
    3. C.whose
    4. D.that
    Show answer

    Answer: A whom

  11. 11.
    Fill in the gap with the option that best completes the sentence. If James fails his examination, his teachers, his parents, his friends, or I ______ to be blame.
    1. A.are
    2. B.is
    3. C.am
    4. D.not
    Show answer

    Answer: C am

  12. 12.
    Fill in the gap with the option that best completes the sentence. It was _____ who killed the goat.
    1. A.his
    2. B.him
    3. C.he
    4. D.us
    Show answer

    Answer: C he

  13. 13.
    Fill in the gap with the option that best completes the sentence. The secretary and treasurer did not do ____ job.
    1. A.their
    2. B.all of the above
    3. C.none of the above
    4. D.his
    Show answer

    Answer: D his

  14. 14.
    Fill in the gap with the option that best completes the sentence. We ought to stay away ______ the robbers come back
    1. A.provided
    2. B.should in case
    3. C.although
    4. D.in case
    Show answer

    Answer: B should in case

  15. 15.
    From the novel; The Life Changer "Nothing happened, My friend didn't feel like giving you her number so she gave you mine instead" Who is the friend?
    1. A.Salma
    2. B.Ada
    3. C.Tomiwa
    4. D.Ngozi
    Show answer

    Answer: A Salma

  16. 16.
    From the novel; The Life Changer According to the story, one of the following is true
    1. A.Tomiwa and Ngozi are neighbours
    2. B.Ada and Salma are course mates
    3. C.Salma and Tomiwa are rivals
    4. D.Salma and Tomiwa are roommates
    Show answer

    Answer: A Tomiwa and Ngozi are neighbours

  17. 17.
    From the novel; The Life Changer How much did Habib give Tomiwa personally?
    1. A.Ten thousand naira
    2. B.Five Thousand Naira
    3. C.Thirty thousand naira
    4. D.Twenty Thousand naira
    Show answer

    Answer: D Twenty Thousand naira

  18. 18.
    From the novel; The Life Changer How much did Tomiwa give her roommates?
    1. A.Five thousand naira
    2. B.Ten thousand Naira
    3. C.Fifteen thousand Naira
    4. D.Twenty thousand naira
    Show answer

    Answer: B Ten thousand Naira

  19. 19.
    From the novel; The Life Changer How old is Bint ?
    1. A.6 years old
    2. B.4 years old
    3. C.5 years old
    4. D.7 years old
    Show answer

    Answer: C 5 years old

  20. 20.
    From the novel; The Life Changer It might be said that there is some kind of sibling rivalry between
    1. A.Teemah and Bint
    2. B.Teemah and Omar
    3. C.Jamila and Omar
    4. D.Jamila and Teemah
    Show answer

    Answer: D Jamila and Teemah

  21. 21.
    From the novel; The Life Changer One reason the narrator had the habit of entering her children's room unannounced was because
    1. A.to monitor their hygiene and tidiness
    2. B.to monitor their prayer life
    3. C.to check on their welfare
    4. D.to keep them studying their books
    Show answer

    Answer: A to monitor their hygiene and tidiness

  22. 22.
    From the novel; The Life Changer The book described Talle as a?
    1. A.The precious child
    2. B.The quiet one
    3. C.The friendly child
    4. D.the holy child
    Show answer

    Answer: C The friendly child

  23. 23.
    From the novel; The Life Changer The full meaning of IPO is ______
    1. A.Independent Police Officer
    2. B.International Police Officer
    3. C.Investigating Police Officer
    4. D.Investigative Police Officer
    Show answer

    Answer: A Independent Police Officer

  24. 24.
    From the novel; The Life Changer Ummi's husband wanted to study law but the providence chose that he study _____
    1. A.commerce
    2. B.accounting
    3. C.law
    4. D.history
    Show answer

    Answer: B accounting

  25. 25.
    From the novel; The Life Changer What did the author of the book study?
    1. A.B.Sc (Ed) Mathematics
    2. B.B.A English Language
    3. C.B.A Literary Studies
    4. D.BSc Political Science
    Show answer

    Answer: A B.Sc (Ed) Mathematics

  26. 26.
    From the novel; The Life Changer What is the full meaning of the acronym EMAL
    1. A.Examination Malpractice
    2. B.Examination misconduct
    3. C.Examination management
    4. D.Examination Manners
    Show answer

    Answer: A Examination Malpractice

  27. 27.
    From the novel; The Life Changer What is the full name of Salma?
    1. A.Salma Mohammed
    2. B.Salma Johnson
    3. C.Salma Samuel
    4. D.Salma Ahmed
    Show answer

    Answer: A Salma Mohammed

  28. 28.
    From the novel; The Life Changer What is Ummi Matric Number?
    1. A.UG0001
    2. B.UG00001
    3. C.UG001
    4. D.UG0011
    Show answer

    Answer: A UG0001

  29. 29.
    From the novel; The Life Changer What is Ummi's Occupation?
    1. A.Trader
    2. B.Teacher
    3. C.Business woman
    4. D.Nurse
    Show answer

    Answer: B Teacher

  30. 30.
    From the novel; The Life Changer What question did Bint ask her teacher?
    1. A.How to say good morning
    2. B.How to say what is your name
    3. C.How to say you're welcome
    4. D.How to say that's very good
    Show answer

    Answer: D How to say that's very good

  31. 31.
    From the novel; The Life Changer What was Omar's JAMB exam?
    1. A.230
    2. B.250
    3. C.220
    4. D.260
    Show answer

    Answer: A 230

  32. 32.
    From the novel; The Life Changer Who was the narrator of the life changer?
    1. A.Salma
    2. B.Ummi
    3. C.Omar
    4. D.Bint
    Show answer

    Answer: B Ummi

  33. 33.
    From the options lettered A-D, choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word. Last Easter was an austere period.
    1. A.harsh
    2. B.severe
    3. C.prosperous
    4. D.sour
    Show answer

    Answer: C prosperous

  34. 34.
    From the options lettered A-D, choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word. My father is parsimonious
    1. A.thrifty
    2. B.ungenerous
    3. C.frugal
    4. D.generous
    Show answer

    Answer: D generous

  35. 35.
    From the options lettered A-D, choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word. Twice, he was repulsed with heavy losses
    1. A.repelled
    2. B.gratified
    3. C.irated
    4. D.shocked
    Show answer

    Answer: B gratified

  36. 36.
    From the options lettered A-D, choose the option that is nearest in meaning to the underlined word. Bankole is upset as his wife does not understand his predicament .
    1. A.sadness
    2. B.dilemma
    3. C.deadlock
    4. D.happiness
    Show answer

    Answer: B dilemma

  37. 37.
    From the options lettered A-D, choose the option that is nearest in meaning to the underlined word. It is wise not to depend on mundane things.
    1. A.imported
    2. B.material
    3. C.attractive
    4. D.expensive
    Show answer

    Answer: B material

  38. 38.
    From the options lettered A-D, choose the option that is nearest in meaning to the underlined word. Now that the company is insolvent , it will shut down.
    1. A.overworked
    2. B.unstable
    3. C.bankrupt
    4. D.affluent
    Show answer

    Answer: C bankrupt

  39. 39.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. Crate
    1. A.Great
    2. B.Mint
    3. C.Creek
    4. D.Treat
    Show answer

    Answer: A Great

  40. 40.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. Phone
    1. A.frown
    2. B.grown
    3. C.gown
    4. D.brown
    Show answer

    Answer: B grown

  41. 41.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. Prison
    1. A.rising
    2. B.risen
    3. C.potion
    4. D.motion
    Show answer

    Answer: C potion

  42. 42.
    How long was Christopher Marlowe's literary life?
    1. A.6 years
    2. B.60 years
    3. C.10 years
    4. D.5 years
    Show answer

    Answer: A 6 years

  43. 43.
    I only visited Chidi. This means that
    1. A.None of the above
    2. B.I didn't do anything asides visiting Chidi
    3. C.I didn't go with anyone to visit Chidi
    4. D.I visited Chidi and his friends
    Show answer

    Answer: B I didn't do anything asides visiting Chidi

  44. 44.
    Identify the word that has the stress on the first syllable
    1. A.Hotel
    2. B.Esteem
    3. C.Police
    4. D.Table
    Show answer

    Answer: D Table

  45. 45.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in capital letters . From the options lettered A to D, choose the one which the sentence is the appropriate answer. Aderonke STATED she had a right to her privacy.
    1. A.Did Aderonke lament she had a right to her privacy?
    2. B.Did Omowunmi state she had a right to her privacy?
    3. C.Did Aderonke state she had a right to his privacy?
    4. D.Did Aderonke state she had a right to her openness?
    Show answer

    Answer: A Did Aderonke lament she had a right to her privacy?

  46. 46.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in capital letters . From the options lettered A to D, choose the one which the sentence is the appropriate answer. She WORKS at the hospital.
    1. A.Who works at the hospital?
    2. B.Where does she work?
    3. C.Does she work at the hospital?
    4. D.What does she do at the hospital?
    Show answer

    Answer: D What does she do at the hospital?

  47. 47.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in capital letters. From the options lettered A to D, choose the appropriate answer. John's watch is made of GOLD.
    1. A.Whose watch is made of gold?
    2. B.What is made of gold?
    3. C.Is John's watch made of silver?
    4. D.Is John's necklace made of gold?
    Show answer

    Answer: C Is John's watch made of silver?

  48. 48.
    May in Ayemenem is a hot, brooding month. The days are long and humid. The river shrinks and black crows gorge on bright mangoes in still, dust green trees. Red bananas ripen. Jackfruits burst. Dissolute blue bottles hum vacuously in the fruity air. Then they stun themselves against clear windowpanes and die, fatly baffled in the sun. The nights are clear but suffused with sloth and sullen expectations. But by early June the southwest monsoon breaks and there are three months of wind and water with short spells of sharp, glittering sunshine that thrilled children snatch to play with. The countryside turns an immodest green. Boundaries blur as tapioca fences take root and bloom. Brick walls turn mossgreen. Pepper vines snake up electric poles. Wild creepers burst through laterite banks and spilt across the flooded roads. Boats ply in the bazaars. And small fish appear in the puddles that fill the PWD potholes on the highways. It was raining when Rahel came back to Ayemenem. Slanting silver ropes slammed into loose earth, ploughing it up like gunfire. The old house on the hill wore its steep, gabled roof pulled over its ears like a low hat. The walls, streaked with moss, had grown soft and bulged a little with dampness that seeped up from the ground. The wild, overgrown garden was full of the whisper and scurry of small lives.In the undergrowth, a rat snake rubbed itself against a glistening stone. Hopeful yellow bullfrogs cruised the scummy pond for mates. A drenched mongoose flashed across the leaf-strewn driveway. The house itself looked empty. The doors and windows were locked. The front verandah bare. Unfurnished. But the sky blue Plymouth with chrome tail fins was still parked outside, and inside, Baby Kochamma was still alive. She was Rahel's baby grand aunt, her grandfather's younger sister. Her name was really Navomi, Navomi Ipe, but everybody called her Baby. She became Baby Kochamma when she was old enough to be an aunt. Rahel hadn't come to see her, though. Neither niece nor baby grandaunt laboured under any illusions on that account. Rahel had come to see her brother, Estha. They were two-egg twins. "Dizygotic' doctors called them. Born from separate but simultaneously fertilized eggs. Estha Esthappen-was the older by 18 minutes. Early in which month did the southwest moonsoon break?
    1. A.August
    2. B.May
    3. C.July
    4. D.June
    Show answer

    Answer: D June

  49. 49.
    My account with the bank is in the red. This means that my account is
    1. A.heavy
    2. B.in danger
    3. C.overdrawn
    4. D.written in red ink
    Show answer

    Answer: C overdrawn

  50. 50.
    Pick out the option with a different rhyme
    1. A.Roar
    2. B.Four
    3. C.Growl
    4. D.Bore
    Show answer

    Answer: C Growl

  51. 51.
    Rachel had come to see_______.
    1. A.Estha
    2. B.Kochamma
    3. C.Navomi Ipe
    4. D.no one
    Show answer

    Answer: A Estha

  52. 52.
    This question is based on Khadijat Abubakar Jalli's novel, "The Life Changer" From the novel; The Life Changer Who introduced the snail delicacy?
    1. A.Salma
    2. B.Ngozi
    3. C.Ada
    4. D.Tomiwa
    Show answer

    Answer: D Tomiwa

  53. 53.
    This question is based on Khadijat Abubakar Jalli's novel, "The Life Changer" From the novel; The Life Changer Who was Omar's immediate sister?
    1. A.Ummi
    2. B.Omar
    3. C.Salma
    4. D.Teemah
    Show answer

    Answer: D Teemah

  54. 54.
    This question is based on Khadijat Abubakar Jalli's novel, "The Life Changer" From the novel; The Life Changer Who were the people in the car?
    1. A.Lawal and Labaran
    2. B.Habib and Labaran
    3. C.Lawal and Kabir
    4. D.Labara and Zarki
    Show answer

    Answer: B Habib and Labaran

  55. 55.
    This question is based on Khadijat Abubakar Jalli's novel, "The Life Changer" What is full meaning of EMEC
    1. A.Examination Malpractice and Ethics Committee
    2. B.Examining Malpractice and Ethics Committee
    3. C.Examination Malpractice and Ethics Convention
    4. D.Examination Management and Ethics Committee
    Show answer

    Answer: A Examination Malpractice and Ethics Committee

  56. 56.
    What rubbed itself against a glistening stone?
    1. A.plymouth
    2. B.wild creepers
    3. C.bull frogs
    4. D.rat snakes
    Show answer

    Answer: D rat snakes

  57. 57.
    What was Baby's real name?
    1. A.Navomi Ipe
    2. B.Estha
    3. C.Rachel
    4. D.Kochamma
    Show answer

    Answer: A Navomi Ipe

  58. 58.
    When did Christopher Marlowe get his first degree?
    1. A.1587
    2. B.1583
    3. C.1593
    4. D.1564
    Show answer

    Answer: B 1583

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

JAMB English Language 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux