Skip to content

English Language past questions: WAEC SSCE 2024

136 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

136 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. A good friend is supposed to be with you through thick and thin. This means that a good friend should
    1. A.be prepared for any eventuality
    2. B.stand by you in good times and bad times
    3. C.accompany you everywhere you go
    4. D.always advise you
    Show answer

    Answer: B stand by you in good times and bad times

  2. 2.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. Amina was completely swept off her feet the first time she met Gabriel. This means that she
    1. A.fell deeply in love
    2. B.was pleasantly surprised
    3. C.trusted him completely
    4. D.became utterly confused
    Show answer

    Answer: A fell deeply in love

  3. 3.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. His response showed that he kept abreast of events in the country. This means that he was
    1. A.mindful of events
    2. B.involved in events
    3. C.well-informed about events
    4. D.curious about events
    Show answer

    Answer: C well-informed about events

  4. 4.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. Ojo was cautioned not to jangle the old man's nerve. This means that Ojo was cautioned not to
    1. A.harass the old man
    2. B.annoy the old man
    3. C.disturb the old man
    4. D.tease the old man
    Show answer

    Answer: B annoy the old man

  5. 5.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. Our school is the last but one on that road. This means that the school is
    1. A.the very last building
    2. B.one of the last buildings
    3. C.the one after the last
    4. D.the one before the last
    Show answer

    Answer: D the one before the last

  6. 6.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. Taya was beaten at his own game. This means that
    1. A.Taya' strategies were leaked
    2. B.Taya missed the target
    3. C.Taya forgot his own tactics
    4. D.Taya's methods were used to defeat him
    Show answer

    Answer: D Taya's methods were used to defeat him

  7. 7.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. That nonchalant attitude of Jonah irks me. This means that Jonah's attitude
    1. A.baffles me
    2. B.irritates me
    3. C.amazes me
    4. D.amuses me
    Show answer

    Answer: B irritates me

  8. 8.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. The new shopping plaza is easy on the eye. This means that the shopping plaza is
    1. A.grandiose
    2. B.cool
    3. C.attractive
    4. D.expensive
    Show answer

    Answer: C attractive

  9. 9.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. We never believed that Father would pull through that fever. This means that we did not believe that he would
    1. A.recover from the sickness
    2. B.acquire immunity to the fever
    3. C.die from the sickness
    4. D.suffer for so long
    Show answer

    Answer: A recover from the sickness

  10. 10.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. Choose the interpretation that is given. Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. Willy has been under the weather for some days. This means that Willy has been
    1. A.sad
    2. B.ill
    3. C.in the rain
    4. D.outside the country
    Show answer

    Answer: B ill

  11. 11.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) in brackets. gi(gg)le
    1. A.league
    2. B.ensign
    3. C.genre
    4. D.gesture
    Show answer

    Answer: A league

  12. 12.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. chute
    1. A.loch
    2. B.usual
    3. C.sugar
    4. D.choose
    Show answer

    Answer: C sugar

  13. 13.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. escape
    1. A.lacks
    2. B.exact
    3. C.scene
    4. D.school
    Show answer

    Answer: D school

  14. 14.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. helped
    1. A.moved
    2. B.banded
    3. C.risked
    4. D.begged
    Show answer

    Answer: C risked

  15. 15.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. indict
    1. A.pack
    2. B.listen
    3. C.fiction
    4. D.till
    Show answer

    Answer: D till

  16. 16.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. lustre
    1. A.stay
    2. B.straight
    3. C.treat
    4. D.castle
    Show answer

    Answer: A stay

  17. 17.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. peasant
    1. A.lacy
    2. B.passion
    3. C.loser
    4. D.leisure
    Show answer

    Answer: C loser

  18. 18.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. punctual
    1. A.ankle
    2. B.funny
    3. C.damn
    4. D.thin
    Show answer

    Answer: A ankle

  19. 19.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. rest
    1. A.near
    2. B.survey
    3. C.choir
    4. D.carry
    Show answer

    Answer: D carry

  20. 20.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. scion
    1. A.cars
    2. B.barks
    3. C.sure
    4. D.zoo
    Show answer

    Answer: B barks

  21. 21.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. sold
    1. A.could
    2. B.fodder
    3. C.soldier
    4. D.fold
    Show answer

    Answer: D fold

  22. 22.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. suture
    1. A.chalet
    2. B.badge
    3. C.chalk
    4. D.city
    Show answer

    Answer: C chalk

  23. 23.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. viscount
    1. A.scent
    2. B.car
    3. C.race
    4. D.vital
    Show answer

    Answer: B car

  24. 24.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. what
    1. A.who
    2. B.write
    3. C.one
    4. D.whose
    Show answer

    Answer: C one

  25. 25.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. whole
    1. A.white
    2. B.ewe
    3. C.house
    4. D.sword
    Show answer

    Answer: C house

  26. 26.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. brute
    1. A.should
    2. B.stood
    3. C.lose
    4. D.brought
    Show answer

    Answer: C lose

  27. 27.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. coarse
    1. A.coax
    2. B.chore
    3. C.road
    4. D.rod
    Show answer

    Answer: B chore

  28. 28.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. dumb
    1. A.comb
    2. B.pupil
    3. C.urban
    4. D.month
    Show answer

    Answer: D month

  29. 29.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. edit
    1. A.many
    2. B.earthy
    3. C.forte
    4. D.meaty
    Show answer

    Answer: A many

  30. 30.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. host
    1. A.now
    2. B.hoarse
    3. C.thought
    4. D.known
    Show answer

    Answer: D known

  31. 31.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. manure
    1. A.party
    2. B.search
    3. C.again
    4. D.bad
    Show answer

    Answer: C again

  32. 32.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. passage
    1. A.message
    2. B.package
    3. C.mortar
    4. D.partner
    Show answer

    Answer: B package

  33. 33.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. pearl
    1. A.curtain
    2. B.fear
    3. C.care
    4. D.sergeant
    Show answer

    Answer: A curtain

  34. 34.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. penal
    1. A.penalty
    2. B.reality
    3. C.receipt
    4. D.pleasant
    Show answer

    Answer: C receipt

  35. 35.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. ploy
    1. A.plough
    2. B.law
    3. C.noise
    4. D.sort
    Show answer

    Answer: C noise

  36. 36.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. south
    1. A.drought
    2. B.foal
    3. C.southerners
    4. D.doughy
    Show answer

    Answer: A drought

  37. 37.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. steak
    1. A.stake
    2. B.mead
    3. C.meadow
    4. D.bellow
    Show answer

    Answer: A stake

  38. 38.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. stipend
    1. A.still
    2. B.free
    3. C.bear
    4. D.kite
    Show answer

    Answer: D kite

  39. 39.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. wolf
    1. A.golf
    2. B.scold
    3. C.crude
    4. D.wood
    Show answer

    Answer: D wood

  40. 40.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. women
    1. A.red
    2. B.rid
    3. C.bead
    4. D.cool
    Show answer

    Answer: B rid

  41. 41.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. aisle
    1. A.isle
    2. B.bail
    3. C.fly
    4. D.real
    Show answer

    Answer: A isle

  42. 42.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. muscle
    1. A.tousle
    2. B.puzzle
    3. C.tussle
    4. D.dozen
    Show answer

    Answer: C tussle

  43. 43.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. plaque
    1. A.lake
    2. B.lark
    3. C.luck
    4. D.plague
    Show answer

    Answer: B lark

  44. 44.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. potter
    1. A.porters
    2. B.pear
    3. C.otter
    4. D.rotten
    Show answer

    Answer: C otter

  45. 45.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. trouser
    1. A.browser
    2. B.bounce
    3. C.trowel
    4. D.cower
    Show answer

    Answer: A browser

  46. 46.
    From the words lettered A-D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. I have eventually found the book.
    1. A.actually
    2. B.lately
    3. C.presently
    4. D.finally
    Show answer

    Answer: D finally

  47. 47.
    From the words lettered A-D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. It is apparent that John damaged the desk.
    1. A.noticed
    2. B.evident
    3. C.recognised
    4. D.acknowledged
    Show answer

    Answer: B evident

  48. 48.
    From the words lettered A-D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. It is good for a child to be unduly inquisitive.
    1. A.naughty
    2. B.playful
    3. C.curious
    4. D.troublesome
    Show answer

    Answer: B playful

  49. 49.
    From the words lettered A-D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. Kofi is rather audacious; he jumps off high fences.
    1. A.daring
    2. B.smart
    3. C.active
    4. D.agile
    Show answer

    Answer: A daring

  50. 50.
    From the words lettered A-D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. My trust in Abah suddenly began to wane.
    1. A.dissipate
    2. B.disappear
    3. C.deteriorate
    4. D.decrease
    Show answer

    Answer: D decrease

  51. 51.
    From the words lettered A-D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. Some believe it is ominous for the owl to perch on the roof of a house.
    1. A.forbidden
    2. B.portentous
    3. C.prophetic
    4. D.suspicious
    Show answer

    Answer: B portentous

  52. 52.
    From the words lettered A-D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. Some of the merchant's goods were impounded by the customs officers
    1. A.intercepted
    2. B.delayed
    3. C.confiscated
    4. D.screened
    Show answer

    Answer: C confiscated

  53. 53.
    From the words lettered A-D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. The criminal approached the crowd menacingly.
    1. A.stealthily
    2. B.cunningly
    3. C.calculatedly
    4. D.threateningly
    Show answer

    Answer: D threateningly

  54. 54.
    From the words lettered A-D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. The new shopping mall is on the fringe of the town.
    1. A.limit
    2. B.outside
    3. C.middle
    4. D.edge
    Show answer

    Answer: D edge

  55. 55.
    From the words lettered A-D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. The supervisor spurned the offer of help from the cleaner.
    1. A.rebuffed
    2. B.denied
    3. C.defied
    4. D.refuted
    Show answer

    Answer: A rebuffed

  56. 56.
    From the words lettered A-D, choose the word that best completes each of the following sentences. I returned from the vacation refreshed and _______.
    1. A.rejuvenated
    2. B.revived
    3. C.reloaded
    4. D.remodeled
    Show answer

    Answer: A rejuvenated

  57. 57.
    From the words lettered A-D, choose the word that best completes each of the following sentences. Our principal has a large _____ of cows.
    1. A.gang
    2. B.herd
    3. C.skein
    4. D.flock
    Show answer

    Answer: B herd

  58. 58.
    From the words lettered A-D, choose the word that best completes each of the following sentences. She was advised to see a _______ because she had an unusual skin disease.
    1. A.cardiologist
    2. B.dermatologist
    3. C.gynaecologist
    4. D.opthamologist
    Show answer

    Answer: B dermatologist

  59. 59.
    From the words lettered A-D, choose the word that best completes each of the following sentences. Since all items on the agenda had been discussed, the meeting was _______.
    1. A.dismissed
    2. B.suspended
    3. C.adjourned
    4. D.dissolved
    Show answer

    Answer: C adjourned

  60. 60.
    From the words lettered A-D, choose the word that best completes each of the following sentences. The doctor's _____ was that the patient was suffering from cancer.
    1. A.prediction
    2. B.prescription
    3. C.diagnosis
    4. D.analysis
    Show answer

    Answer: C diagnosis

  61. 61.
    From the words lettered A-D, choose the word that best completes each of the following sentences. The first storey building in Nigeria stands as a historic _______
    1. A.effigy
    2. B.artefact
    3. C.monument
    4. D.edifice
    Show answer

    Answer: C monument

  62. 62.
    From the words lettered A-D, choose the word that best completes each of the following sentences. The incumbent chairman won the election by a ______ of twenty votes.
    1. A.surplus
    2. B.concensus
    3. C.space
    4. D.margin
    Show answer

    Answer: D margin

  63. 63.
    From the words lettered A-D, choose the word that best completes each of the following sentences. The police explained that all the aggrieved persons should seek _______ in the court of law.
    1. A.redress
    2. B.litigation
    3. C.address
    4. D.restoration
    Show answer

    Answer: A redress

  64. 64.
    From the words lettered A-D, choose the word that best completes each of the following sentences. Tom's father gave him a valuable gift as an ______ to make him work harder in school.
    1. A.incentive
    2. B.attraction
    3. C.interest
    4. D.offer
    Show answer

    Answer: A incentive

  65. 65.
    From the words lettered A-D, choose the word that best completes each of the following sentences. We have no yet heard the weather _______.
    1. A.forecast
    2. B.broadcast
    3. C.prediction
    4. D.announcement
    Show answer

    Answer: A forecast

  66. 66.
    From the words lettered A-D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /aɪ/
    1. A.freight
    2. B.faith
    3. C.said
    4. D.piety
    Show answer

    Answer: D piety

  67. 67.
    From the words lettered A-D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /aʊ/
    1. A.howl
    2. B.law
    3. C.flow
    4. D.note
    Show answer

    Answer: A howl

  68. 68.
    From the words lettered A-D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /ð/
    1. A.these
    2. B.thanks
    3. C.moth
    4. D.thyme
    Show answer

    Answer: A these

  69. 69.
    From the words lettered A-D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /dʒ/
    1. A.regime
    2. B.gutter
    3. C.gender
    4. D.design
    Show answer

    Answer: C gender

  70. 70.
    From the words lettered A-D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /ə/
    1. A.age
    2. B.argue
    3. C.about
    4. D.active
    Show answer

    Answer: C about

  71. 71.
    From the words lettered A-D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /ɜː/
    1. A.heart
    2. B.floor
    3. C.herb
    4. D.fork
    Show answer

    Answer: C herb

  72. 72.
    From the words lettered A-D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /i:/
    1. A.pit
    2. B.exile
    3. C.regal
    4. D.serve
    Show answer

    Answer: C regal

  73. 73.
    From the words lettered A-D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /j/
    1. A.jet
    2. B.flew
    3. C.few
    4. D.just
    Show answer

    Answer: C few

  74. 74.
    From the words lettered A-D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /v/
    1. A.of
    2. B.few
    3. C.off
    4. D.photo
    Show answer

    Answer: A of

  75. 75.
    From the words lettered A-D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /ʌ/
    1. A.comfort
    2. B.music
    3. C.ozone
    4. D.food
    Show answer

    Answer: A comfort

  76. 76.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. _____ the textbooks, he advised his daughter to face her studies.
    1. A.Having being to buy
    2. B.Having bought
    3. C.Having buying
    4. D.Having been bought
    Show answer

    Answer: B Having bought

  77. 77.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Amadi's plan _____ at the last moment.
    1. A.fell down
    2. B.fell on
    3. C.fell through
    4. D.fell off
    Show answer

    Answer: C fell through

  78. 78.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Banku was ______ unhappy after the fight.
    1. A.very
    2. B.too
    3. C.much
    4. D.such
    Show answer

    Answer: A very

  79. 79.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Deficiency ____ just one essential vitamin may cause illness.
    1. A.on
    2. B.in
    3. C.from
    4. D.for
    Show answer

    Answer: B in

  80. 80.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Did you notice that the _______ had been removed??
    1. A.price's tag
    2. B.price tag
    3. C.prices tag
    4. D.prices' tag
    Show answer

    Answer: B price tag

  81. 81.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Don't judge the boy ______ his past.
    1. A.from
    2. B.at
    3. C.by
    4. D.for
    Show answer

    Answer: C by

  82. 82.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Everybody should treat their parents with respect, _______?
    1. A.should they
    2. B.shouldn't they
    3. C.shouldn't we
    4. D.should we
    Show answer

    Answer: B shouldn't they

  83. 83.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Everything would be _____ cheaper in the sales.
    1. A.greatly
    2. B.considerably
    3. C.strongly
    4. D.most
    Show answer

    Answer: B considerably

  84. 84.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. He claimed to be an expert, but he knew next to ______ about it.
    1. A.anything
    2. B.nothing
    3. C.something
    4. D.everything
    Show answer

    Answer: B nothing

  85. 85.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. He said that they ______ painting the house by then.
    1. A.will have finished
    2. B.would have finished
    3. C.will finish
    4. D.would finish
    Show answer

    Answer: B would have finished

  86. 86.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. I can rustle _____ an omelette - at least.
    1. A.out
    2. B.up
    3. C.on
    4. D.off
    Show answer

    Answer: B up

  87. 87.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. I will wear my _______ dress to the dance.
    1. A.blue silk new
    2. B.blue new silk
    3. C.new blue silk
    4. D.silk blue new
    Show answer

    Answer: C new blue silk

  88. 88.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. If I _____ an eagle, I would fly to distant lands.
    1. A.was
    2. B.were
    3. C.am
    4. D.be
    Show answer

    Answer: B were

  89. 89.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. In spite of their shortcomings, we cannot _____ admire them.
    1. A.yet
    2. B.though
    3. C.but
    4. D.however
    Show answer

    Answer: C but

  90. 90.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. It is mandatory that consumables should have _____ dates.
    1. A.sell-by
    2. B.sell-out
    3. C.sell-off
    4. D.sell-on
    Show answer

    Answer: A sell-by

  91. 91.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. It is wise to ______ with what one has rather than go borrowing.
    1. A.make out
    2. B.make up
    3. C.make do
    4. D.make over
    Show answer

    Answer: C make do

  92. 92.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Jide _____ before I arrived.
    1. A.could have eat
    2. B.had eaten
    3. C.must had eaten
    4. D.have eaten
    Show answer

    Answer: B had eaten

  93. 93.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Maria ______ tears when she was told that she failed the final examination.
    1. A.broke to
    2. B.broke up
    3. C.broke with
    4. D.broke into
    Show answer

    Answer: D broke into

  94. 94.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. One has to be careful of ____ friends.
    1. A.his
    2. B.their
    3. C.your
    4. D.one's
    Show answer

    Answer: D one's

  95. 95.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Parents should create an environment _____ their children can grow.
    1. A.in which
    2. B.what
    3. C.from where
    4. D.in that
    Show answer

    Answer: A in which

  96. 96.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The boot of my new car was ______ in the accident.
    1. A.cracked
    2. B.dented
    3. C.chipped
    4. D.marked
    Show answer

    Answer: B dented

  97. 97.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The experienced clerk found herself at ________.
    1. A.a crossroad
    2. B.some crossroads
    3. C.a crossroads
    4. D.the crossroad
    Show answer

    Answer: C a crossroads

  98. 98.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The man said that he ________
    1. A.had eaten there the previous day
    2. B.ate here yesterday
    3. C.has eaten there before
    4. D.had eaten there yesterday
    Show answer

    Answer: A had eaten there the previous day

  99. 99.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The teacher needs ______ to write the note on the chalkboard.
    1. A.chalks
    2. B.a chalk
    3. C.some chalk
    4. D.many chalks
    Show answer

    Answer: C some chalk

  100. 100.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The teacher was _______ hasty in meting out punishment
    1. A.more
    2. B.much
    3. C.scarcely
    4. D.somewhat
    Show answer

    Answer: D somewhat

  101. 101.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. This is the ______ he has submitted his assignment since joining the class.
    1. A.early
    2. B.later
    3. C.earliest
    4. D.lately
    Show answer

    Answer: C earliest

  102. 102.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. To be healthy, we need to eat a _______ diet every day.
    1. A.balanced
    2. B.complete
    3. C.mixed
    4. D.delicious
    Show answer

    Answer: A balanced

  103. 103.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. We are playing ____ the problems of the company.
    1. A.off
    2. B.up
    3. C.out
    4. D.down
    Show answer

    Answer: D down

  104. 104.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. You _______ have walked home alone so late at night.
    1. A.would not
    2. B.might not
    3. C.ought not to
    4. D.need not to
    Show answer

    Answer: C ought not to

  105. 105.
    From the words or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. You think I am hungry, ______?
    1. A.am I
    2. B.don't you
    3. C.aren't I
    4. D.isn't I
    Show answer

    Answer: B don't you

  106. 106.
    In each of the following questions, the main/ primary stress is indicated by writing the syllables on which it occurs in capital letters. From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress. collocation
    1. A.COLL-o-ca-tion
    2. B.coll-O-ca-tion
    3. C.coll-o-CA-tion
    4. D.coll-o-ca-TION
    Show answer

    Answer: C coll-o-CA-tion

  107. 107.
    In each of the following questions, the main/ primary stress is indicated by writing the syllables on which it occurs in capital letters. From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress. dependable
    1. A.DE-pen-da-ble
    2. B.de-PEN-da-ble
    3. C.de-pen-DA-ble
    4. D.de-pen-da-BLE
    Show answer

    Answer: B de-PEN-da-ble

  108. 108.
    In each of the following questions, the main/ primary stress is indicated by writing the syllables on which it occurs in capital letters. From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress. embodiment
    1. A.EM-bod-i-ment
    2. B.em-BOD-i-ment
    3. C.em-bod-I-ment
    4. D.em-bod-i-MENT
    Show answer

    Answer: B em-BOD-i-ment

  109. 109.
    In each of the following questions, the main/ primary stress is indicated by writing the syllables on which it occurs in capital letters. From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress. leguminous
    1. A.LE-gum-in-ous
    2. B.le-GUM-in-ous
    3. C.le-gum-IM-ous
    4. D.le-gum-in-OUS
    Show answer

    Answer: B le-GUM-in-ous

  110. 110.
    In each of the following questions, the main/ primary stress is indicated by writing the syllables on which it occurs in capital letters. From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress. manifesto
    1. A.MA-ni-fes-to
    2. B.ma-NI-fes-to
    3. C.ma-ni-FES-to
    4. D.ma-ni-fes-TO
    Show answer

    Answer: C ma-ni-FES-to

  111. 111.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in capital letters. From the questions lettered A-D, choose the one to which the given sentence is the appropriate answer. Ahmed greeted AKIN at the party.
    1. A.Did Ahmed ignore Akin at the party?
    2. B.Did Peter greet Akin at the party?
    3. C.Did Ahmed greet James at the party?
    4. D.Did Ahmed greet Akin at the park?
    Show answer

    Answer: C Did Ahmed greet James at the party?

  112. 112.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in capital letters. From the questions lettered A-D, choose the one to which the given sentence is the appropriate answer. Bimpe was the FIRST to submit the assignment.
    1. A.Was Nneka the first to submit the assignment?
    2. B.Was Bimpe the first to leave the assignment?
    3. C.Was Bimpe the last to submit the assignment?
    4. D.Was Bimpe the first to submit the project?
    Show answer

    Answer: C Was Bimpe the last to submit the assignment?

  113. 113.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in capital letters. From the questions lettered A-D, choose the one to which the given sentence is the appropriate answer. Bisi's mother ENJOYS cooking.
    1. A.Does Ayo's mother enjoy cooking?
    2. B.Does Bisi's mother hate cooking?
    3. C.Does Bisi's sister enjoy cooking?
    4. D.Does Bisi's mother enjoy washing?
    Show answer

    Answer: B Does Bisi's mother hate cooking?

  114. 114.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in capital letters. From the questions lettered A-D, choose the one to which the given sentence is the appropriate answer. The United States will host the next FIFA football competition.
    1. A.Will the United States host the next CAF football competition?
    2. B.Will Nigeria host the next FIFA football competition?
    3. C.Will the United States fund the next EIEA football competition?
    4. D.Will the United States fund the next FIFA basketball competition?
    Show answer

    Answer: A Will the United States host the next CAF football competition?

  115. 115.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in capital letters. From the questions lettered A-D, choose the one to which the given sentence is the appropriate answer. We left for MAKURDI yesterday.
    1. A.Did we leave for Lagos yesterday?
    2. B.Did we arrive from Markurdi yesterday?
    3. C.Did they leave for Markurdi yesterday?
    4. D.Did we leave for Markurdi today?
    Show answer

    Answer: A Did we leave for Lagos yesterday?

  116. 116.
    In each of the following sentences, there is one underlined word and one gap. From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence Our class teacher used to be rigid in his opinions but he is now ______ of other people's views
    1. A.wary
    2. B.critical
    3. C.apprise
    4. D.tolerant
    Show answer

    Answer: D tolerant

  117. 117.
    In each of the following sentences, there is one underlined word and one gap. From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. Abdul's contribution at the meeting was seen by many as invaluable but the chairman said it was _________
    1. A.insincere
    2. B.useless
    3. C.impossible
    4. D.preposterous
    Show answer

    Answer: B useless

  118. 118.
    In each of the following sentences, there is one underlined word and one gap. From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. Bakary is a prudent husband while Musa is ______.
    1. A.mean
    2. B.extravagant
    3. C.thoughtful
    4. D.mindless
    Show answer

    Answer: B extravagant

  119. 119.
    In each of the following sentences, there is one underlined word and one gap. From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. Some people are generous towards strangers, while others are _______ towards them.
    1. A.indifferent
    2. B.sympathetic
    3. C.nasty
    4. D.mean
    Show answer

    Answer: A indifferent

  120. 120.
    In each of the following sentences, there is one underlined word and one gap. From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. Some workers were quite affable at the meeting but their leader was rather ______
    1. A.guarded
    2. B.caution
    3. C.suspicious
    4. D.antagonistic
    Show answer

    Answer: D antagonistic

  121. 121.
    In each of the following sentences, there is one underlined word and one gap. From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. The baby who had all along been calm suddenly became _________
    1. A.restless
    2. B.hungry
    3. C.angry
    4. D.cheerful
    Show answer

    Answer: A restless

  122. 122.
    In each of the following sentences, there is one underlined word and one gap. From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. The boy may be culpable but his brother is surely ______.
    1. A.innocent
    2. B.ignorant
    3. C.accountable
    4. D.honest
    Show answer

    Answer: A innocent

  123. 123.
    In each of the following sentences, there is one underlined word and one gap. From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. The driver believed he would be castigated by all the passengers but he was ______.
    1. A.encouraged
    2. B.exonerated
    3. C.commended
    4. D.released
    Show answer

    Answer: C commended

  124. 124.
    In each of the following sentences, there is one underlined word and one gap. From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. The manager was eulogised for his speech while his assistant was ________
    1. A.discouraged
    2. B.criticised
    3. C.appraised
    4. D.denounced
    Show answer

    Answer: B criticised

  125. 125.
    In each of the following sentences, there is one underlined word and one gap. From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. While Ade is ______, his wife is quite self-effacing.
    1. A.aggressive
    2. B.lousy
    3. C.conceited
    4. D.unfriendly
    Show answer

    Answer: C conceited

  126. 126.
    In the following options lettered A to D, all the words except one have the same stress pattern. Identify the one with the different stress pattern.
    1. A.galley
    2. B.hamlet
    3. C.hotel
    4. D.madam
    Show answer

    Answer: C hotel

  127. 127.
    In the following passage, the numbered gaps indicate missing words. Against each number in the list below the passage, four options are given in columns lettered A to D. Choose the word that is the most suitable to fill the numbered gaps in the passage. The __71__ of the local government chairman would soon elapse. This means that there would be an election soon. This will commence with the selection of __72__ by registered political parties, who will present their __73__ to the public to inform them of their intentions when they assume office. The process of __74__ for votes has a timeframe. Voting is usually done by universal __75__ which means that every citizen above eighteen is __76__ to vote provided he/she is duly registered and has a valid voter's card. On the day of the election, the voters will go to the polling __77__ go through the voter's register for __78__ before casting their votes for the person of their choice. The counting of votes will be done by the __79__ under the supervision of party agents. At the end of the exercise, the winner will be __80__. What option best completes the gap labelled 73?
    1. A.promise
    2. B.speech
    3. C.mandate
    4. D.manifestoes
    Show answer

    Answer: D manifestoes

  128. 128.
    In the following passage, the numbered gaps indicate missing words. Against each number in the list below the passage, four options are given in columns lettered A to D. Choose the word that is the most suitable to fill the numbered gaps in the passage. The __71__ of the local government chairman would soon elapse. This means that there would be an election soon. This will commence with the selection of __72__ by registered political parties, who will present their __73__ to the public to inform them of their intentions when they assume office. The process of __74__ for votes has a timeframe. Voting is usually done by universal __75__ which means that every citizen above eighteen is __76__ to vote provided he/she is duly registered and has a valid voter's card. On the day of the election, the voters will go to the polling __77__ go through the voter's register for __78__ before casting their votes for the person of their choice. The counting of votes will be done by the __79__ under the supervision of party agents. At the end of the exercise, the winner will be __80__. What option best completes the gap labelled 78?
    1. A.endorsement
    2. B.accreditation
    3. C.validation
    4. D.approval
    Show answer

    Answer: B accreditation

  129. 129.
    What option best completes the gap labelled 71?
    1. A.period
    2. B.reign
    3. C.tenure
    4. D.era
    Show answer

    Answer: C tenure

  130. 130.
    What option best completes the gap labelled 72?
    1. A.candidates
    2. B.aspirants
    3. C.applicants
    4. D.competitors
    Show answer

    Answer: A candidates

  131. 131.
    What option best completes the gap labelled 74?
    1. A.lobbying
    2. B.canvassing
    3. C.buying
    4. D.driving
    Show answer

    Answer: B canvassing

  132. 132.
    What option best completes the gap labelled 75?
    1. A.suffrage
    2. B.right
    3. C.charter
    4. D.declaration
    Show answer

    Answer: A suffrage

  133. 133.
    What option best completes the gap labelled 76?
    1. A.recommended
    2. B.approved
    3. C.eligible
    4. D.suitable
    Show answer

    Answer: C eligible

  134. 134.
    What option best completes the gap labelled 77?
    1. A.booths
    2. B.boxes
    3. C.stations
    4. D.compartments
    Show answer

    Answer: C stations

  135. 135.
    What option best completes the gap labelled 79?
    1. A.presiding officer
    2. B.returning officer
    3. C.registration officer
    4. D.electoral agent
    Show answer

    Answer: B returning officer

  136. 136.
    What option best completes the gap labelled 80?
    1. A.chosen
    2. B.appointed
    3. C.announced
    4. D.called
    Show answer

    Answer: C announced

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

WAEC English Language 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux