Skip to content

English Language past questions: JAMB UTME 2024

218 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

218 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. Passage
    Read the passage carefully and answer the questions that follow. The honeybee includes a group of insects that in a broad sense comprises all bees that make honey. They are social insects and live together in hives. The honeybee is remarkable for the dancing movement it performs in the hive to communicate information to its fellow bees about the location, distance, size, and quality of a particular food source in the surrounding area. There are two honeybee sexes, male and female, and two female castes. The two female castes are known as workers and queens. The males, or drones, are larger than the workers and are present only for about eight weeks, in early summer. The workers and queen have stingers, whereas the drones are stingless. The queens' unfertilised eggs develop into drones, whereas fertilised eggs develop into females, which may be either workers or virgin queens. Eggs destined to become queens are deposited in queen cells. After hatching, the virgin queens are fed royal jelly. When not fed a diet consisting solely of royal jelly, virgin queens will develop into workers. Adapted from Britannica, T. Editors of Encyclopedia (2020, March 24), honeybee. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/animal/honeybee Which of the honeybees does not live long?
    1.
    According to the passage, it is not all honeybees that produce
    1. A.eggs
    2. B.royal jelly
    3. C.honey
    4. D.dance
    Show answer

    Answer: A eggs

  2. 2.
    According to the passage, students perform poorly in examinations because
    1. A.they burn midnight candles
    2. B.they fail to identify the ethics of reading
    3. C.they are too pre-occupied with social activities
    4. D.of their inability to imbibe good reading culture
    Show answer

    Answer: D of their inability to imbibe good reading culture

  3. 3.
    According to the writer, travelling across several labyrinths suggests
    1. A.it was easy for them to locate the paths leading to Cameroon
    2. B.Cameroon is a straight distance from the mountains
    3. C.they arrived Cameroon after two days of crossing several rivers
    4. D.they had a complicated and tortuous journey through the bush
    Show answer

    Answer: C they arrived Cameroon after two days of crossing several rivers

  4. 4.
    Another word for the word destined according to the passage would be
    1. A.desired
    2. B.stage managed
    3. C.predetermined
    4. D.assumed
    Show answer

    Answer: C predetermined

  5. 5.
    Apart from being born royal, a queen can lose its royalty by becoming a worker through
    1. A.diet
    2. B.association
    3. C.cooperation
    4. D.the absence of a queen
    Show answer

    Answer: A diet

  6. 6.
    Choose the appropriate stress from the options. The stressed syllable is written in capital letters. dedication
    1. A.dedicaTION
    2. B.DEdication
    3. C.deDIcation
    4. D.dediCAtion
    Show answer

    Answer: D dediCAtion

  7. 7.
    Choose the appropriate stress pattern from the options. The stressed syllables are written in capital letters. declamation
    1. A.DEclamation
    2. B.deCLAmation
    3. C.declaMAtion
    4. D.declamaTION
    Show answer

    Answer: C declaMAtion

  8. 8.
    Choose the appropriate stress pattern from the options. The stressed syllables are written in capital letters. embodiment
    1. A.EMbodiment
    2. B.emBODiment
    3. C.embodIment
    4. D.embodiMENT
    Show answer

    Answer: B emBODiment

  9. 9.
    Choose the most appropriate stress pattern from the options below. The stressed syllables are written in capital letters. productivity
    1. A.PROductivity
    2. B.proDUCtivity
    3. C.producTIvity
    4. D.productiVIty
    Show answer

    Answer: C producTIvity

  10. 10.
    Choose the most appropriate stress pattern from the options. The stressed syllables are written in capital letters. Informative
    1. A.inFORmative
    2. B.informaTIVE
    3. C.INformative
    4. D.inforMAtive
    Show answer

    Answer: A inFORmative

  11. 11.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. Accountants are discreet with their records.
    1. A.rash
    2. B.strategic
    3. C.wise
    4. D.cautious
    Show answer

    Answer: D cautious

  12. 12.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. Death is inevitable.
    1. A.unavoidable
    2. B.predictable
    3. C.distant
    4. D.surmountable
    Show answer

    Answer: C distant

  13. 13.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. Despite the cancellation of the excursion, the students still waited at the school gate.
    1. A.delay
    2. B.abandonment
    3. C.lifting
    4. D.abortion
    Show answer

    Answer: D abortion

  14. 14.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. Everyone thinks Ojo's decision to be a demagogue is ill-advised.
    1. A.pastor
    2. B.teacher
    3. C.manipulator
    4. D.demographer
    Show answer

    Answer: C manipulator

  15. 15.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. He bequeathed his company to his last daughter.
    1. A.sold
    2. B.left
    3. C.lent
    4. D.added
    Show answer

    Answer: B left

  16. 16.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. His persistently poor performance is already driving his parents round the bend.
    1. A.making his parents sad
    2. B.making his parents mad
    3. C.driving his parents into a corner
    4. D.causing his parents some problems
    Show answer

    Answer: D causing his parents some problems

  17. 17.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. His reckless remark did not go unnoticed.
    1. A.salient
    2. B.considerable
    3. C.taciturn
    4. D.unguarded
    Show answer

    Answer: D unguarded

  18. 18.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. Mr Jebu displayed a high sense of conviviality during the Gala.
    1. A.spitefulness
    2. B.conjugality
    3. C.friendliness
    4. D.blissfulness
    Show answer

    Answer: C friendliness

  19. 19.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. She went to the court to seek redress for the wrong done to her.
    1. A.returns
    2. B.appeal
    3. C.judgement
    4. D.compensation
    Show answer

    Answer: D compensation

  20. 20.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. The attempt by the robbers to break into the bank was futile.
    1. A.successful
    2. B.expensive
    3. C.hostile
    4. D.fruitless
    Show answer

    Answer: D fruitless

  21. 21.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. The lecturer's wife has become quite unconscionable.
    1. A.unquestionable
    2. B.unbecoming
    3. C.suspicious
    4. D.reprehensible
    Show answer

    Answer: B unbecoming

  22. 22.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. The newly employed teachers gave their work rapt attention.
    1. A.concentrated
    2. B.conflicting
    3. C.half-hearted
    4. D.divided
    Show answer

    Answer: B conflicting

  23. 23.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. The old fire station has obviously become derelict.
    1. A.moribund
    2. B.glamorous
    3. C.enlivened
    4. D.titivated
    Show answer

    Answer: A moribund

  24. 24.
    Choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. We had to prevail upon him to accept that offer.
    1. A.cajole
    2. B.over rule
    3. C.persuade
    4. D.force
    Show answer

    Answer: C persuade

  25. 25.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. A prosperous lawyer is definitely hardworking.
    1. A.affluent
    2. B.poor
    3. C.stagnant
    4. D.luxurious
    Show answer

    Answer: B poor

  26. 26.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. All men in public life should be altruistic.
    1. A.antagonistic
    2. B.selfish
    3. C.selfless
    4. D.unkind
    Show answer

    Answer: B selfish

  27. 27.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. Ayo does regular exercise to stretch his mind.
    1. A.enrich
    2. B.expand
    3. C.restrict
    4. D.conscript
    Show answer

    Answer: A enrich

  28. 28.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. Before going to bed, make sure you extinguish all the lights.
    1. A.turn off
    2. B.turn out
    3. C.switch on
    4. D.switch off
    Show answer

    Answer: C switch on

  29. 29.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. Ebere's indolence contrasts with her sister's.
    1. A.indulgence
    2. B.laziness
    3. C.diligence
    4. D.prudence
    Show answer

    Answer: C diligence

  30. 30.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. Everyone thought the politician was invincible.
    1. A.invisible
    2. B.unconquerable
    3. C.vindictive
    4. D.surmountable
    Show answer

    Answer: D surmountable

  31. 31.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. Fake news is rife on social media platforms.
    1. A.hard
    2. B.original
    3. C.authentic
    4. D.bogus
    Show answer

    Answer: C authentic

  32. 32.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. He gave an indifferent look at his dismissal.
    1. A.a strong
    2. B.a concerned
    3. C.an uninterested
    4. D.an unresponsive
    Show answer

    Answer: B a concerned

  33. 33.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. Jemila's austere reaction kept everyone on their toes.
    1. A.harsh
    2. B.ambituous
    3. C.disgusting
    4. D.benign
    Show answer

    Answer: D benign

  34. 34.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. My grandpa's stories are usually phony in nature.
    1. A.factual
    2. B.misleading
    3. C.fake
    4. D.unreal
    Show answer

    Answer: A factual

  35. 35.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. She looks very pale.
    1. A.ruddy
    2. B.strange
    3. C.sick
    4. D.weak
    Show answer

    Answer: A ruddy

  36. 36.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. The children's room was messy when we entered.
    1. A.muddled
    2. B.tidy
    3. C.dirty
    4. D.unkept
    Show answer

    Answer: B tidy

  37. 37.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. The cleaner admires the girls for their neatness.
    1. A.scorns
    2. B.accepts
    3. C.sanctions
    4. D.regards
    Show answer

    Answer: A scorns

  38. 38.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. The judge declared the two accused guilty.
    1. A.rude
    2. B.innocent
    3. C.flawed
    4. D.convicted
    Show answer

    Answer: B innocent

  39. 39.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. The judge pronounced the suspect guilty.
    1. A.acquitted
    2. B.discharged
    3. C.corrected
    4. D.executed
    Show answer

    Answer: A acquitted

  40. 40.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. The roads in major cities are broad.
    1. A.curvy
    2. B.slim
    3. C.wide
    4. D.narrow
    Show answer

    Answer: D narrow

  41. 41.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. There is no likeness between him and his brother.
    1. A.unlikeness
    2. B.likelihood
    3. C.dissimilarity
    4. D.affinity
    Show answer

    Answer: C dissimilarity

  42. 42.
    Choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. Where is the wealth the rich man accumulated in his lifetime?
    1. A.gather
    2. B.squandered
    3. C.amass
    4. D.piled up
    Show answer

    Answer: B squandered

  43. 43.
    Choose the option that best complete(s) the gap. ________ the word in the Thesaurus!
    1. A.Look for
    2. B.Look in
    3. C.Look at
    4. D.Look up
    Show answer

    Answer: D Look up

  44. 44.
    Choose the option that best completes the gap in the sentence. Are those girls friends of _____?
    1. A.your's
    2. B.yours
    3. C.your
    4. D.yours'
    Show answer

    Answer: B yours

  45. 45.
    Choose the option that best completes the gap in the sentence. How many eggs were _____ by the hen?
    1. A.lain
    2. B.layed
    3. C.laid
    4. D.laying
    Show answer

    Answer: C laid

  46. 46.
    Choose the option that best completes the gap in the sentence. Mr Ezeh _______ with some solutions to the issue.
    1. A.come up
    2. B.came up
    3. C.flew up
    4. D.brought up
    Show answer

    Answer: B came up

  47. 47.
    Choose the option that best completes the gap(s) _________ is expanding rapidly.
    1. A.A city of Abuja
    2. B.The city of Abuja
    3. C.City of Abuja
    4. D.Abuja of a city
    Show answer

    Answer: B The city of Abuja

  48. 48.
    Choose the option that best completes the gap(s) Ade was told to finish the assignment ____ time.
    1. A.on
    2. B.with
    3. C.at
    4. D.by
    Show answer

    Answer: A on

  49. 49.
    Choose the option that best completes the gap(s) Fierce dogs should be kept in the _______ during the day.
    1. A.garage
    2. B.cage
    3. C.kennel
    4. D.balcony
    Show answer

    Answer: A garage

  50. 50.
    Choose the option that best completes the gap(s) His car ____ of fuel so he arrived late for the meeting.
    1. A.ran out
    2. B.ran out of
    3. C.ran out on
    4. D.ran on out
    Show answer

    Answer: B ran out of

  51. 51.
    Choose the option that best completes the gap(s) The new national security committee ____ retired military personnel.
    1. A.comprised
    2. B.comprises of
    3. C.is comprising
    4. D.comprises
    Show answer

    Answer: D comprises

  52. 52.
    Choose the option that best completes the gap(s) We have known Rose for some years now, she is a friend of ____
    1. A.ours
    2. B.our's
    3. C.ours'
    4. D.our
    Show answer

    Answer: A ours

  53. 53.
    Choose the option that best completes the sentence. ____ of his lateness, Okupe gained from the coaching.
    1. A.Despite
    2. B.Instead
    3. C.In spite
    4. D.In case
    Show answer

    Answer: C In spite

  54. 54.
    Choose the option that best completes the sentence. But for the timely intervention of the police, the thief ______ by the angry mob.
    1. A.will be lynched
    2. B.would have been lynched
    3. C.would be lynched
    4. D.will have been lynched
    Show answer

    Answer: B would have been lynched

  55. 55.
    Choose the option that best completes the sentence. Everyone in class wanted the Literature teacher to ______ the point of view of the _______.
    1. A.expatiate/ playwriter
    2. B.expantiate/ playwright
    3. C.expatiate/ playwright
    4. D.expantiate/ playwrite
    Show answer

    Answer: C expatiate/ playwright

  56. 56.
    Choose the option that best completes the sentence. Everyone knew the woman's _______ before his phone went off.
    1. A.itinery
    2. B.itinerary
    3. C.itenery
    4. D.itinarary
    Show answer

    Answer: B itinerary

  57. 57.
    Choose the option that best completes the sentence. I can't lend him my books. I ______ know him.
    1. A.often
    2. B.seldom
    3. C.rarely
    4. D.scarcely
    Show answer

    Answer: D scarcely

  58. 58.
    Choose the option that best completes the sentence. I had to put up my house as _____ for the bank loan.
    1. A.pledge
    2. B.agreement
    3. C.collateral
    4. D.surety
    Show answer

    Answer: C collateral

  59. 59.
    Choose the option that best completes the sentence. I was glad he called my attention ____ the matter.
    1. A.on
    2. B.to
    3. C.for
    4. D.at
    Show answer

    Answer: B to

  60. 60.
    Choose the option that best completes the sentence. If her brother ____ here, he would call the police.
    1. A.have been
    2. B.will be
    3. C.am
    4. D.were
    Show answer

    Answer: D were

  61. 61.
    Choose the option that best completes the sentence. It was the _______ of brakes that drew our attention.
    1. A.hooting
    2. B.blaring
    3. C.screeching
    4. D.hammering
    Show answer

    Answer: C screeching

  62. 62.
    Choose the option that best completes the sentence. Justina used to be the best-behaved girl, ____?
    1. A.couldn't she
    2. B.wasn't she
    3. C.wouldn't she
    4. D.didn't she
    Show answer

    Answer: D didn't she

  63. 63.
    Choose the option that best completes the sentence. Maryam, the girl in my neighbourhood, treats people as if she _____ better than they are.
    1. A.has
    2. B.were
    3. C.is
    4. D.was
    Show answer

    Answer: B were

  64. 64.
    Choose the option that best completes the sentence. My father loves bringing ___ old memories.
    1. A.in
    2. B.down
    3. C.up
    4. D.over
    Show answer

    Answer: C up

  65. 65.
    Choose the option that best completes the sentence. My uncle is not sure ____ the strange guests were.
    1. A.which
    2. B.who
    3. C.whom
    4. D.what
    Show answer

    Answer: B who

  66. 66.
    Choose the option that best completes the sentence. Put Chioma's meal in the _______ pack.
    1. A.shiny, new, red lunch
    2. B.red, new, shiny lunch
    3. C.shiny, red, lunch new
    4. D.new, red, lunch shiny
    Show answer

    Answer: D new, red, lunch shiny

  67. 67.
    Choose the option that best completes the sentence. Sally assisted me in buying my _____ yesterday.
    1. A.very first party dress
    2. B.first very party dress
    3. C.party very first dress
    4. D.party dress first very
    Show answer

    Answer: A very first party dress

  68. 68.
    Choose the option that best completes the sentence. She hurried off ______ and came back.
    1. A.fastly
    2. B.as fastly
    3. C.fast
    4. D.very fastly
    Show answer

    Answer: C fast

  69. 69.
    Choose the option that best completes the sentence. The ______ of armed robbery has been on the increase.
    1. A.incident
    2. B.accident
    3. C.incidence
    4. D.accidence
    Show answer

    Answer: C incidence

  70. 70.
    Choose the option that best completes the sentence. The beggar would be grateful for even a _____ of bread.
    1. A.crash
    2. B.crush
    3. C.creche
    4. D.crust
    Show answer

    Answer: D crust

  71. 71.
    Choose the option that best completes the sentence. The jury gave ____ verdict.
    1. A.it's
    2. B.its
    3. C.his
    4. D.her
    Show answer

    Answer: A it's

  72. 72.
    Choose the option that best completes the sentence. The man is not as powerful as he once was, his influence has considerably _______
    1. A.toppled
    2. B.quelled
    3. C.diminished
    4. D.discarded
    Show answer

    Answer: C diminished

  73. 73.
    Choose the option that best completes the sentence. The movie wasn't fantastic, was it? _____
    1. A.Yes, it wasn't
    2. B.No, it wasn't
    3. C.Yes, it was
    4. D.No, it was
    Show answer

    Answer: B No, it wasn't

  74. 74.
    Choose the option that best completes the sentence. These properties were ____ sale before the fire gutted them.
    1. A.up for
    2. B.up on
    3. C.out for
    4. D.down on
    Show answer

    Answer: D down on

  75. 75.
    Choose the option that best completes the sentence. When they started the fighting, the man who tried to ____ was knocked down.
    1. A.intrude
    2. B.interpose
    3. C.intervene
    4. D.obstruct
    Show answer

    Answer: C intervene

  76. 76.
    Choose the option that best completes the sentence. Why do children _____ adults' conversations?
    1. A.break up
    2. B.break down
    3. C.break into
    4. D.break off
    Show answer

    Answer: C break into

  77. 77.
    Choose the option that best completes the sentence. Women always ______ themselves in beautiful apparel.
    1. A.adorn
    2. B.mar
    3. C.trim
    4. D.garnish
    Show answer

    Answer: A adorn

  78. 78.
    Choose the option that best completes the sentence. You know that you ____ it before tomorrow.
    1. A.might do
    2. B.ought to do
    3. C.like to do
    4. D.may do
    Show answer

    Answer: B ought to do

  79. 79.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentence The manager told his workers to call it a day.
    1. A.They were told to continue working
    2. B.They were told to intensify their efforts
    3. C.They were told to stop working
    4. D.They were told to pause for a few minutes
    Show answer

    Answer: C They were told to stop working

  80. 80.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentence. Jude appears to sometimes enjoy playing the devil's advocate.
    1. A.Jude seems to enjoy acting as the devil in films
    2. B.Jude seems to enjoy playing the game
    3. C.Jude seems to enjoy advancing the unpopular side of an argument
    4. D.Jude seems to always enjoy appearing differently
    Show answer

    Answer: C Jude seems to enjoy advancing the unpopular side of an argument

  81. 81.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentence. Let this case stand over for the present, the lawyer pleaded.
    1. A.The case should be discussed immediately
    2. B.The case should be struck out
    3. C.The case should be postponed
    4. D.The case is pending in court
    Show answer

    Answer: C The case should be postponed

  82. 82.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentence. notionvc: 26270388-a207-4774-a672-ab6f345c035b Yerima always holds his own in any situation he finds himself.
    1. A.He has self-confidence
    2. B.He has self-respect
    3. C.He has self-love
    4. D.He has self-discipline
    Show answer

    Answer: A He has self-confidence

  83. 83.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentence. notionvc: 571a0d62-17e3-4364-b7a5-6cadab4d554b Tayo had to separate himself neck and crop from his old friend.
    1. A.He became scared of his old friend
    2. B.He became suspicious of his old friend
    3. C.He completely severed from his old friend
    4. D.He completely forgave his old friend's offences
    Show answer

    Answer: D He completely forgave his old friend's offences

  84. 84.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentence. notionvc: a65c29c9-0184-4bcf-8466-287110a38ecb The paper stated that the driver of the lorry was helping the police in their investigation.
    1. A.joining the police in their investigation
    2. B.being questioned at the police station
    3. C.helping the police to drive around
    4. D.helping the police who were injured
    Show answer

    Answer: B being questioned at the police station

  85. 85.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentence. notionvc: e89a7ef7-39c4-45a3-9fc7-50b43825cc6f It is not in my place to keep late, no matter what happens.
    1. A.I am not used to keeping late
    2. B.I am a habitual latecomer to any event
    3. C.I do not get to anywhere later than expected
    4. D.I do not really care whether I get to an event late or not
    Show answer

    Answer: A I am not used to keeping late

  86. 86.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentence. notionvc: ec39bff2-7001-4c66-8fe1-2f553f317553 One of the prerequisites for success in examination is burning the midnight oil.
    1. A.needs to study late into the night
    2. B.should stay awake all day
    3. C.one should burn all the candles
    4. D.one needs to study at will
    Show answer

    Answer: A needs to study late into the night

  87. 87.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentence. She is travelling to Abuja. She'll return next week.
    1. A.She is travelling to Abuja to return next week
    2. B.She is travelling to Abuja but returning next week
    3. C.She is travelling to Abuja to returning next week
    4. D.She is travelling to Abuja and returning next week
    Show answer

    Answer: D She is travelling to Abuja and returning next week

  88. 88.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentence. Titi was the cynosure of all eyes at the party.
    1. A.She was best dressed
    2. B.She was the centre of attraction
    3. C.She was ashamed of herself
    4. D.She was eager to leave the party
    Show answer

    Answer: B She was the centre of attraction

  89. 89.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentences. Adeola lives a stone's throw away from the church.
    1. A.He lives where stones are thrown to the church
    2. B.He lives a long distance from the church
    3. C.He lives not too close to the church
    4. D.He lives very close to the church
    Show answer

    Answer: D He lives very close to the church

  90. 90.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentences. Here he comes, speak of the devil.
    1. A.He is scared of seeing the devil
    2. B.He is the representation of the devil
    3. C.He is the devil himself
    4. D.He appears as he is being discussed
    Show answer

    Answer: D He appears as he is being discussed

  91. 91.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentences. I decided to back up my friend's argument at the meeting.
    1. A.I denied my friend
    2. B.I endorsed my friend
    3. C.I saw my friend
    4. D.I heard my friend
    Show answer

    Answer: B I endorsed my friend

  92. 92.
    Choose the option that best explains the information conveyed in the sentences. Moses won the contest hands down.
    1. A.He won surprisingly
    2. B.He won very easily
    3. C.He won narrowly
    4. D.He won with difficulty
    Show answer

    Answer: B He won very easily

  93. 93.
    Choose the option that best fills the gap labelled 11
    1. A.book-card
    2. B.call-card
    3. C.author-card
    4. D.seller-card
    Show answer

    Answer: B call-card

  94. 94.
    Choose the option that best fills the gap labelled 12
    1. A.card's guide
    2. B.author's guide
    3. C.shelf-guides
    4. D.books-guides
    Show answer

    Answer: C shelf-guides

  95. 95.
    Choose the option that best fills the gap labelled 13
    1. A.acknowledgements
    2. B.commentaries
    3. C.titles
    4. D.spines
    Show answer

    Answer: D spines

  96. 96.
    Choose the option that best fills the gap labelled 14
    1. A.table
    2. B.reserve section
    3. C.sitting corner
    4. D.lending desk
    Show answer

    Answer: D lending desk

  97. 97.
    Choose the option that best fills the gap labelled 6
    1. A.reserve catalogue
    2. B.borrower's catalogue
    3. C.dictionary catalogue
    4. D.title catalogue
    Show answer

    Answer: D title catalogue

  98. 98.
    Choose the option that best fills the gap labelled 7
    1. A.author catalogue
    2. B.book catalogue
    3. C.title catalogue
    4. D.yearly catalogue
    Show answer

    Answer: A author catalogue

  99. 99.
    Choose the option that best fills the gap labelled 8
    1. A.table
    2. B.shelf
    3. C.cupboard
    4. D.desk
    Show answer

    Answer: B shelf

  100. 100.
    Choose the option that best fills the gap labelled 9
    1. A.borrower-mark
    2. B.reserve-mark
    3. C.call-mark
    4. D.year-mark
    Show answer

    Answer: C call-mark

  101. 101.
    Choose the option that explains the information conveyed in the sentence The teacher believed her students were equal to the task.
    1. A.The students were young and weak
    2. B.The students were hardworking and dedicated
    3. C.The students were not adequately prepared
    4. D.The task was very difficult to carry out
    Show answer

    Answer: B The students were hardworking and dedicated

  102. 102.
    Choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined. bet
    1. A.pap
    2. B.debt
    3. C.tomb
    4. D.lab
    Show answer

    Answer: D lab

  103. 103.
    Choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined. King
    1. A.quite
    2. B.knee
    3. C.sing
    4. D.knight
    Show answer

    Answer: A quite

  104. 104.
    Choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined. river
    1. A.fear
    2. B.car
    3. C.risk
    4. D.litre
    Show answer

    Answer: C risk

  105. 105.
    Choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined. Yesterday
    1. A.Jam
    2. B.Union
    3. C.Jump
    4. D.Umbrella
    Show answer

    Answer: B Union

  106. 106.
    Choose the option that has the same consonant sounds as represented by the underlined letter(s) archbishop
    1. A.christian
    2. B.chemical
    3. C.archangel
    4. D.sachet
    Show answer

    Answer: A christian

  107. 107.
    Choose the option that has the same consonant sounds as represented by the underlined letter(s) clothe
    1. A.cloth
    2. B.smooth
    3. C.good
    4. D.thesis
    Show answer

    Answer: B smooth

  108. 108.
    Choose the option that has the same consonant sounds as the one represented by the letter(s) underlined. uncle
    1. A.bring
    2. B.long
    3. C.bang
    4. D.ink
    Show answer

    Answer: D ink

  109. 109.
    Choose the option that has the same vowel sound as represented by the underlined letter(s) busy
    1. A.vineyard
    2. B.automobile
    3. C.twilight
    4. D.island
    Show answer

    Answer: A vineyard

  110. 110.
    Choose the option that has the same vowel sound as represented by the underlined letter(s) urn
    1. A.bed
    2. B.corn
    3. C.hearse
    4. D.calm
    Show answer

    Answer: C hearse

  111. 111.
    Choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. buoy
    1. A.boy
    2. B.trough
    3. C.route
    4. D.good
    Show answer

    Answer: A boy

  112. 112.
    Choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. money
    1. A.Monday
    2. B.go
    3. C.mouth
    4. D.rock
    Show answer

    Answer: A Monday

  113. 113.
    Choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. Mother
    1. A.Verb
    2. B.Mercy
    3. C.About
    4. D.Jump
    Show answer

    Answer: C About

  114. 114.
    Choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. youth
    1. A.should
    2. B.bout
    3. C.choose
    4. D.butcher
    Show answer

    Answer: C choose

  115. 115.
    Choose the option that is nearest in meaning to the word or phrase underlined. A vulture was hovering over the dead goat.
    1. A.feeding
    2. B.flying around
    3. C.jumping around
    4. D.standing on
    Show answer

    Answer: B flying around

  116. 116.
    Choose the option that is nearest in meaning to the word or phrase underlined. Most celebrities usually have a tinge of dishonour in their life.
    1. A.tint
    2. B.tray
    3. C.tract
    4. D.mold
    Show answer

    Answer: A tint

  117. 117.
    Choose the option that is nearest in meaning to the word or phrase underlined. She is anxious about her son who has been ill.
    1. A.perturbed
    2. B.sure
    3. C.confident
    4. D.certain
    Show answer

    Answer: A perturbed

  118. 118.
    Choose the option that is nearest in meaning to the word or phrase underlined. The official has declared the election inconclusive.
    1. A.clear
    2. B.satisfactory
    3. C.indeterminate
    4. D.perfect
    Show answer

    Answer: C indeterminate

  119. 119.
    Choose the option that is nearest in meaning to the word or phrase underlined. What a grotesque attire.
    1. A.beautiful
    2. B.splendid
    3. C.horrid
    4. D.fine
    Show answer

    Answer: C horrid

  120. 120.
    Choose the option that is opposite in meaning to the word or phrase underlined. The commissioner thought that the proposal would fall through.
    1. A.succeed
    2. B.be discarded
    3. C.be written off
    4. D.fail
    Show answer

    Answer: A succeed

  121. 121.
    Choose the option that rhymes with the given word hurt
    1. A.hot
    2. B.cough
    3. C.coil
    4. D.shirt
    Show answer

    Answer: D shirt

  122. 122.
    Choose the option that rhymes with the given word taciturn
    1. A.rerun
    2. B.tarn
    3. C.around
    4. D.burn
    Show answer

    Answer: D burn

  123. 123.
    Choose the option that rhymes with the given word. boys
    1. A.moist
    2. B.elbows
    3. C.noise
    4. D.stays
    Show answer

    Answer: C noise

  124. 124.
    Choose the option that rhymes with the given word. moth
    1. A.both
    2. B.what
    3. C.wrath
    4. D.boat
    Show answer

    Answer: C wrath

  125. 125.
    Choose the option that rhymes with the given word. permit
    1. A.enlist
    2. B.commit
    3. C.meat
    4. D.profit
    Show answer

    Answer: B commit

  126. 126.
    Fill the gap labelled 10
    1. A.habit
    2. B.function
    3. C.process
    4. D.policy
    Show answer

    Answer: C process

  127. 127.
    Fill the gap labelled 12
    1. A.book
    2. B.diary
    3. C.register
    4. D.attendance
    Show answer

    Answer: C register

  128. 128.
    Fill the gap labelled 13
    1. A.books
    2. B.steps
    3. C.maps
    4. D.aids
    Show answer

    Answer: D aids

  129. 129.
    FIll the gap labelled 14
    1. A.birthed
    2. B.delivered
    3. C.approached
    4. D.positioned
    Show answer

    Answer: A birthed

  130. 130.
    Fill the gap labelled 15
    1. A.attention
    2. B.honour
    3. C.privilege
    4. D.care
    Show answer

    Answer: B honour

  131. 131.
    FIll the gap labelled 7
    1. A.formula
    2. B.courses
    3. C.classes
    4. D.subjects
    Show answer

    Answer: D subjects

  132. 132.
    Fill the gap labelled 8
    1. A.care
    2. B.guide
    3. C.beat
    4. D.guard
    Show answer

    Answer: B guide

  133. 133.
    Fill the gap labelled 9
    1. A.stakeholder
    2. B.shareholder
    3. C.officeholder
    4. D.cardholder
    Show answer

    Answer: C officeholder

  134. 134.
    From the novel; The Life Changer The following question is based on Khadija Abububakar Jalili's The Life Changer. According to the novel, Bint's Social Studies teacher is
    1. A.greedy
    2. B.arrogant
    3. C.mischievous
    4. D.meddlesome
    Show answer

    Answer: D meddlesome

  135. 135.
    From the novel; The Life Changer The following question is based on Khadija Abububakar Jalili's The Life Changer. At first, Salma did not like the
    1. A.ethnic groups where her roommates came from
    2. B.composition of her roommates in the hostel
    3. C.room she was allocated in Queen Amina Hall
    4. D.the hostel she was allocated to in Queen Amina Hall
    Show answer

    Answer: A ethnic groups where her roommates came from

  136. 136.
    From the novel; The Life Changer The following question is based on Khadija Abububakar Jalili's The Life Changer. From Ummi's narration, what exactly is the "Note of Salvation"?
    1. A.The cheat notes that Tomiwa gave Salma
    2. B.The cheat notes that Kolawole Abdul passed to Salma
    3. C.The cheat notes that the female teacher missed when she searched Salma
    4. D.The cheat notes generally that students copied from in examinations
    Show answer

    Answer: B The cheat notes that Kolawole Abdul passed to Salma

  137. 137.
    From the novel; The Life Changer The following question is based on Khadija Abububakar Jalili's The Life Changer. How much did Dr Kabir Mohammed collect from Salma in order to cover up her EMAL offence?
    1. A.one hundred thousand naira
    2. B.one hundred and fifty thousand naira
    3. C.three hundred thousand naira
    4. D.fifty thousand naira
    Show answer

    Answer: A one hundred thousand naira

  138. 138.
    From the novel; The Life Changer The following question is based on Khadija Abububakar Jalili's The Life Changer. The acronym "EMEC" as used in the novel means
    1. A.Education Matters and Ethics Committee
    2. B.Educational Matters and Examination Committee
    3. C.Examination Malpractice and Ethics Committee
    4. D.Examination Matters and Educational Committee
    Show answer

    Answer: C Examination Malpractice and Ethics Committee

  139. 139.
    From the novel; The Life Changer The following question is based on Khadija Abububakar Jalili's The Life Changer. The character referred to as the quiet one in the novel was named Talle because
    1. A.no one really knew who fathered him
    2. B.his mother died shortly after he was born
    3. C.he was a reticent person while growing up
    4. D.he was a product of traditional medicine
    Show answer

    Answer: B his mother died shortly after he was born

  140. 140.
    From the novel; The Life Changer The following question is based on Khadija Abububakar Jalili's The Life Changer. The narrator and her children sat _______ because the room was stuffy.
    1. A.under the baobab tree
    2. B.under a canopy
    3. C.under the mango tree
    4. D.in the balcony
    Show answer

    Answer: C under the mango tree

  141. 141.
    From the novel; The Life Changer The following question is based on Khadija Abububakar Jalili's The Life Changer. The quiet one in the text is
    1. A.Salma Mohammed
    2. B.Lawa Habib
    3. C.Talle
    4. D.Tomiwa
    Show answer

    Answer: D Tomiwa

  142. 142.
    From the novel; The Life Changer The following question is based on Khadija Abububakar Jalili's The Life Changer. The use of the expression Notes of Salvation is
    1. A.ironic
    2. B.euphemistic
    3. C.anachronistic
    4. D.honorific
    Show answer

    Answer: B euphemistic

  143. 143.
    From the novel; The Life Changer The following question is based on Khadija Abububakar Jalili's The Life Changer. What is the status of Habib Lawal in the House of Assembly
    1. A.chief whip
    2. B.president
    3. C.member
    4. D.speaker
    Show answer

    Answer: D speaker

  144. Passage
    Read the passage below and answer each questions that follow: Weathering, which is the gradual breaking down or disintegration of rocks into smaller particles or fragments by either physical or chemical process, can be affected by many factors. Generally speaking, the climatic condition of a particular area has a great effect on the weathering. Physical or mechanical weathering needs temperature and water. Chemical weathering, on the other hand, thrives where the climate is hot. We were all taught all these in the four walls of the classroom. I made a visit to my village to see these scientific discoveries. I noticed big trees with their roots penetrating into rocks and breaking them. I initially wondered and puzzled seeing trees growing from the rock. A similar thing happened to the soil sampling surrounding where there were rocks. I could see the rock particles mixing up with the rest of the soil. A suitable title for the passage above is
    144.
    From the passage, it can be inferred that
    1. A.Climate and weathering are not related
    2. B.Climate determines the type of weathering
    3. C.Weathering can only occur where the temperature is cool and water is available
    4. D.Weathering is possible only in a place where the temperature is hot
    Show answer

    Answer: B Climate determines the type of weathering

  145. 145.
    From the passage, it is clear that
    1. A.everyone from the writer's village arrived Cameroon alive
    2. B.everyone from the writer's village arrived the mountains alive
    3. C.some children were not able to make it to Cameroon
    4. D.all children made it to Cameroon alive despite the snakebites
    Show answer

    Answer: C some children were not able to make it to Cameroon

  146. 146.
    From the passage, it is implied that
    1. A.few students see reading as a difficult task
    2. B.all students see reading as a simple task
    3. C.some students see reading as a difficult task
    4. D.most students see reading as a difficult task
    Show answer

    Answer: D most students see reading as a difficult task

  147. 147.
    Honeybees have two characteristics similar to humans.
    1. A.they have both male and female sexes
    2. B.they have a caste system and work for a living
    3. C.they fight and die
    4. D.they are social and communicate with one another
    Show answer

    Answer: D they are social and communicate with one another

  148. 148.
    In each of the following questions, choose the most appropriate stress pattern from the options. The stressed syllable is written in capital letters. immunity
    1. A.iMMUnity
    2. B.immuNIty
    3. C.Immunity
    4. D.immuniTY
    Show answer

    Answer: A iMMUnity

  149. 149.
    In each of the following questions, choose the most appropriate stress pattern from the options. The stressed syllable is written in capital letters. radioactive
    1. A.RAdioactive
    2. B.raDIOactive
    3. C.radioACtive
    4. D.radioacTIVE
    Show answer

    Answer: C radioACtive

  150. 150.
    In each of the following questions, choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. At a crucial time, one should be cautious in taking decisive action.
    1. A.significant
    2. B.inconclusive
    3. C.indecisive
    4. D.trivial
    Show answer

    Answer: A significant

  151. 151.
    In each of the following questions, choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. The assistant class teacher was told to stand in for Mrs Chukwudi.
    1. A.compensate
    2. B.receive
    3. C.support
    4. D.ignore
    Show answer

    Answer: C support

  152. 152.
    In each of the following questions, choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. The board Chairman cherishes punctuality at the meeting.
    1. A.condemns
    2. B.abhors
    3. C.despises
    4. D.admires
    Show answer

    Answer: D admires

  153. 153.
    In each of the following questions, choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined. Unemployment among school leavers has reached epidemic proportions.
    1. A.urban
    2. B.spreading
    3. C.disease
    4. D.extensive
    Show answer

    Answer: D extensive

  154. 154.
    In each of the following questions, choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. Due to old age, mother has become taciturn.
    1. A.reserved
    2. B.quiet
    3. C.cold
    4. D.garrulous
    Show answer

    Answer: D garrulous

  155. 155.
    In each of the following questions, choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. She remembered how reticent her father had been about his past.
    1. A.unpredictable
    2. B.insinuating
    3. C.difficult
    4. D.forthcoming
    Show answer

    Answer: D forthcoming

  156. 156.
    In each of the following questions, choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. The instructions given to him are vague.
    1. A.clear
    2. B.obscure
    3. C.hazy
    4. D.sure
    Show answer

    Answer: A clear

  157. 157.
    In each of the following questions, choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined. The trial of the former governor was stopped and the earlier judgement was declared null and void.
    1. A.invalid
    2. B.nugatory
    3. C.void
    4. D.credible
    Show answer

    Answer: D credible

  158. 158.
    In each of the following questions, choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined. Gap
    1. A.pneumonia
    2. B.lack
    3. C.flour
    4. D.pain
    Show answer

    Answer: D pain

  159. 159.
    In each of the following questions, choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined. Public
    1. A.trophy
    2. B.pharmacy
    3. C.psychology
    4. D.handicap
    Show answer

    Answer: D handicap

  160. 160.
    In each of the following questions, choose the option that has the same vowel sounds as the one represented by the letter(s) underlined. Market
    1. A.bread
    2. B.hymn
    3. C.hem
    4. D.leopard
    Show answer

    Answer: B hymn

  161. 161.
    In each of the following questions, choose the option that rhymes with the given word. Light
    1. A.lure
    2. B.hate
    3. C.right
    4. D.caught
    Show answer

    Answer: C right

  162. 162.
    In each of the following questions, select the option that best completes the gap. He went ____ the corridor, looking for the principal's office.
    1. A.under
    2. B.among
    3. C.along
    4. D.around
    Show answer

    Answer: B among

  163. 163.
    In each of the following questions, select the option that best completes the gap. Take your share and give them _____
    1. A.their's
    2. B.there
    3. C.there's
    4. D.theirs
    Show answer

    Answer: D theirs

  164. 164.
    In each of the following questions, select the option that best completes the gap. The children chased all the _______ away.
    1. A.goose
    2. B.gooses
    3. C.geeses
    4. D.geese
    Show answer

    Answer: D geese

  165. 165.
    In each of the following questions, select the option that best completes the gap. The ripe orange was beyond his ______.
    1. A.touch
    2. B.catch
    3. C.pluck
    4. D.reach
    Show answer

    Answer: D reach

  166. 166.
    In each of the following questions, select the option that best completes the gap. The students _____ the planned meeting with the new principal.
    1. A.refused
    2. B.neglected
    3. C.boycotted
    4. D.rejected
    Show answer

    Answer: C boycotted

  167. 167.
    In each of the following questions, select the option that best completes the gap. The touts ____ arrested during the riot.
    1. A.were
    2. B.was
    3. C.where
    4. D.is
    Show answer

    Answer: A were

  168. 168.
    In each of the following questions, select the option that best completes the gap. To be alive after such a serious accident _____ a celebration.
    1. A.is called for
    2. B.call for
    3. C.has been called for
    4. D.calls for
    Show answer

    Answer: D calls for

  169. 169.
    In each of the following questions, the word in capital letter has the emphatic stress. Choose the option to which the given words relate. Bala ate a slice of BREAD.
    1. A.Did Bala drink a slice of bread?
    2. B.Did Bala eat a loaf of bread?
    3. C.Did Olu eat a slice of bread?
    4. D.Did Bala eat a slice of cake?
    Show answer

    Answer: D Did Bala eat a slice of cake?

  170. 170.
    In each of the following questions, the word in capital letter has the emphatic stress. Choose the option to which the given words relate. His reign was noted for PEACE.
    1. A.Was his reign noted for wealth?
    2. B.Whose house is noted for peace?
    3. C.Was his reign examined for peace?
    4. D.Whose reign is noted for peace?
    Show answer

    Answer: A Was his reign noted for wealth?

  171. 171.
    In the following question, choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. bathe
    1. A.rake
    2. B.tear
    3. C.bath
    4. D.care
    Show answer

    Answer: A rake

  172. 172.
    In the following question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. He was building a castle in the air.
    1. A.He was building flying fortresses
    2. B.He was imagining a terrible future
    3. C.He was imagining a possible future as a famous architect
    4. D.He was imagining a wonderful and rather impossible future
    Show answer

    Answer: D He was imagining a wonderful and rather impossible future

  173. 173.
    In the following questions, choose the option that rhymes with the given word: draughts
    1. A.droughts
    2. B.drafts
    3. C.after
    4. D.crafts
    Show answer

    Answer: B drafts

  174. 174.
    It is implied in the passage that
    1. A.students who cultivate reading habit easily comprehend the intention of the writer
    2. B.the understanding of the writer will be strenuous for the students who prepare well enough
    3. C.students who fail to imbibe a good reading culture will find it easy to know the intention of the writer
    4. D.a student can easily understand the writer's intention whether he imbibes a good reading culture or not
    Show answer

    Answer: A students who cultivate reading habit easily comprehend the intention of the writer

  175. 175.
    Learning in the four walls of a classroom implies
    1. A.formal education
    2. B.informal education
    3. C.non-formal education
    4. D.home education
    Show answer

    Answer: A formal education

  176. 176.
    On that fateful day, they had pursued everyone in the neighbouring villages. Later, they came to ours and pursued us to the mountains. Everyone ran for dear life. We knew what we were up against. They blocked the mountains for two months. We were stuck there, praying and fasting, asking our God to show us a way out. God heard our prayers. One day, we left around 12 midnight from the mountains. Without shoes and clothes, we just left. As we left the mountains that day and descended, we almost came in contact with the insurgents. We hid in the bush till they left around 2 o'clock. We started to walk to Cameroon. We travelled for two days across several labyrinths. We were in anguish. Our children's feet were swollen. Some of them bitten by snakes died because we were not able to carry them to hospital for treatment. The word anguish as used in the passage means
    1. A.confusion
    2. B.anger
    3. C.pain
    4. D.fear
    Show answer

    Answer: B anger

  177. 177.
    One can conclude from the passage that
    1. A.rock particles cannot be found in the soil
    2. B.rock particles can be found in the clay soil
    3. C.rock particles can only be found in sandy soil
    4. D.rock particles can be found in any soil
    Show answer

    Answer: D rock particles can be found in any soil

  178. 178.
    Read the passage below and answer each questions that follow: Weathering, which is the gradual breaking down or disintegration of rocks into smaller particles or fragments by either physical or chemical process, can be affected by many factors. Generally speaking, the climatic condition of a particular area has a great effect on the weathering. Physical or mechanical weathering needs temperature and water. Chemical weathering, on the other hand, thrives where the climate is hot. We were all taught all these in the four walls of the classroom. I made a visit to my village to see these scientific discoveries. I noticed big trees with their roots penetrating into rocks and breaking them. I initially wondered and puzzled seeing trees growing from the rock. A similar thing happened to the soil sampling surrounding where there were rocks. I could see the rock particles mixing up with the rest of the soil. A suitable title for the passage above is
    1. A.Climatic change
    2. B.Weathering
    3. C.Decomposition of rocks
    4. D.Geography
    Show answer

    Answer: B Weathering

  179. 179.
    Read the passage carefully and answer the questions that follow. The honeybee includes a group of insects that in a broad sense comprises all bees that make honey. They are social insects and live together in hives. The honeybee is remarkable for the dancing movement it performs in the hive to communicate information to its fellow bees about the location, distance, size, and quality of a particular food source in the surrounding area. There are two honeybee sexes, male and female, and two female castes. The two female castes are known as workers and queens. The males, or drones, are larger than the workers and are present only for about eight weeks, in early summer. The workers and queen have stingers, whereas the drones are stingless. The queens' unfertilised eggs develop into drones, whereas fertilised eggs develop into females, which may be either workers or virgin queens. Eggs destined to become queens are deposited in queen cells. After hatching, the virgin queens are fed royal jelly. When not fed a diet consisting solely of royal jelly, virgin queens will develop into workers. Adapted from Britannica, T. Editors of Encyclopedia (2020, March 24), honeybee. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/animal/honeybee Which of the honeybees does not live long?
    1. A.Queens
    2. B.workers
    3. C.drones
    4. D.stingers
    Show answer

    Answer: C drones

  180. 180.
    Select the option that best completes the gap in the sentence. Tests reveal that the winning athlete had taken some performance-enhancing ______.
    1. A.drugs
    2. B.tablets
    3. C.caplets
    4. D.capsules
    Show answer

    Answer: A drugs

  181. 181.
    Select the option that best explains the information conveyed in the sentence Our school field is bigger than yours.
    1. A.Your school is bigger than ours
    2. B.Your school is not bigger than ours
    3. C.Our school field is as big as yours
    4. D.Your school field is not as big as ours
    Show answer

    Answer: D Your school field is not as big as ours

  182. 182.
    Select the option that best explains the information conveyed in the sentence. Driving in Lagos is a difficult task.
    1. A.It is an easy task to drive in Lagos
    2. B.It is a difficult task driving Lagos
    3. C.It is a herculean task driving in Lagos
    4. D.It is not a difficult task to drive in Lagos
    Show answer

    Answer: C It is a herculean task driving in Lagos

  183. 183.
    Select the option that best explains the information conveyed in the sentence. He played his wife false by inviting his mistress to the house as his cousin.
    1. A.he brought his cousin to his wife's room
    2. B.His cousin and his wife were friends
    3. C.He cheated on his wife with his mistress
    4. D.He helped his wife with his mistress
    Show answer

    Answer: C He cheated on his wife with his mistress

  184. 184.
    Select the option that best explains the information conveyed in the sentence. I am given a free hand to run this business.
    1. A.I am allowed to do my own business
    2. B.I make my own appointment
    3. C.I assist the workers willingly
    4. D.I alone can choose my executives
    Show answer

    Answer: C I assist the workers willingly

  185. 185.
    Select the option that best explains the information conveyed in the sentence. It is highly improbable that it will snow in June.
    1. A.It is highly unlikely that it will snow in June
    2. B.It is possible that it will snow in June
    3. C.It will never snow in June
    4. D.The snowfall will probably be high in June
    Show answer

    Answer: A It is highly unlikely that it will snow in June

  186. 186.
    Select the option that best explains the information conveyed in the sentence. The government has promised to pay our gratuity, we need to have our fingers crossed.
    1. A.We should ignore the promise
    2. B.We should be united in purpose
    3. C.We should remain hopeful
    4. D.The promise would exchange handshake
    Show answer

    Answer: C We should remain hopeful

  187. 187.
    Select the option that best fills the gap labelled 10
    1. A.havens
    2. B.colonies
    3. C.isles
    4. D.pockets
    Show answer

    Answer: D pockets

  188. 188.
    Select the option that best fills the gap labelled 12
    1. A.interactive
    2. B.discursive
    3. C.intuitive
    4. D.reclusive
    Show answer

    Answer: B discursive

  189. 189.
    Select the option that best fills the gap labelled 13
    1. A.plan
    2. B.wedge
    3. C.bridge
    4. D.link
    Show answer

    Answer: D link

  190. 190.
    Select the option that best fills the gap labelled 14
    1. A.principle
    2. B.concept
    3. C.perception
    4. D.technique
    Show answer

    Answer: A principle

  191. 191.
    Select the option that best fills the gap labelled 15
    1. A.undergirds
    2. B.undermines
    3. C.underestimate
    4. D.underserved
    Show answer

    Answer: A undergirds

  192. 192.
    Select the option that best fills the gap labelled 8
    1. A.write
    2. B.set
    3. C.conjure
    4. D.let
    Show answer

    Answer: C conjure

  193. 193.
    Select the option that best fills the gap labelled 9
    1. A.known
    2. B.coded
    3. C.accepted
    4. D.conceded
    Show answer

    Answer: B coded

  194. 194.
    Select the option that fills the gap labelled 7
    1. A.repertoire
    2. B.word
    3. C.idea
    4. D.statement
    Show answer

    Answer: A repertoire

  195. 195.
    The passage below has gap(s), following each gap is four options. For each gap, choose the most appropriate option. Teaching is a noble profession. Only those who have the calling to __6__ [A. impact B. impart C. infer D. confer] knowledge is called great teachers. The teachers' duty goes beyond the four walls of a classroom. They teach students various topics and __7__ [A. formula B. courses C. classes D. subjects]. The teacher listens to their students express their worries and fears, yet the teacher has to pacify and __8__ [A. care B. guide C. beat D. guard] them through the right paths. As a __9__ [A. stakeholder B. shareholder C. officeholder D. cardholder] in the field of education, the teacher ensures that teaching-learning __10__ [A. habit B. function C. process D. policy] takes place in and out of the classroom. The teacher lights the candle for the others to see. He/ she is fast enough to move at the speed of the __11__ [A. guiness B. genius C. heinous D. spacious] and patient enough for the slow-learner to catch up. In his care are the __12__ [A. book B. diary C. register D. attendance], the mark book and every other document which must be duly filled. While at home, the teacher still plans his lesson and prepares his teaching __13__ [A. books B. steps C. maps D. aids], all for the purpose of effective teaching-learning process. Teachers should not be brushed aside in the society as teaching is the profession that __14__ [A. birthed B. delivered C. approached D. positioned] other professions. Teachers should be given a great __15__ [A. attention B. honour C. privilege D. care] in the society. Fill the gap labelled 11
    1. A.guinness
    2. B.genious
    3. C.heinous
    4. D.spacious
    Show answer

    Answer: B genious

  196. 196.
    The passage below has gap(s), following each gap is four options. For each gap, choose the most appropriate option. Teaching is a noble profession. Only those who have the calling to __6__ [A. impact B. impart C. infer D. confer] knowledge is called great teachers. The teachers' duty goes beyond the four walls of a classroom. They teach students various topics and __7__ [A. formula B. courses C. classes D. subjects]. The teacher listens to their students express their worries and fears, yet the teacher has to pacify and __8__ [A. care B. guide C. beat D. guard] them through the right paths. As a __9__ [A. stakeholder B. shareholder C. officeholder D. cardholder] in the field of education, the teacher ensures that teaching-learning __10__ [A. habit B. function C. process D. policy] takes place in and out of the classroom. The teacher lights the candle for the others to see. He/ she is fast enough to move at the speed of the __11__ [A. guiness B. genius C. heinous D. spacious] and patient enough for the slow-learner to catch up. In his care are the __12__ [A. book B. diary C. register D. attendance], the mark book and every other document which must be duly filled. While at home, the teacher still plans his lesson and prepares his teaching __13__ [A. books B. steps C. maps D. aids], all for the purpose of effective teaching-learning process. Teachers should not be brushed aside in the society as teaching is the profession that __14__ [A. birthed B. delivered C. approached D. positioned] other professions. Teachers should be given a great __15__ [A. attention B. honour C. privilege D. care] in the society. Fill the gap labelled 6
    1. A.impact
    2. B.impart
    3. C.infer
    4. D.confer
    Show answer

    Answer: B impart

  197. 197.
    The passage below has gaps. Following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. One way in which we come to see monolingual standard languages as the norm and __6__ [A. deviations B. aberrations C. criticisms D. deviants] from the imagined monolingual standard language as aberrant, and remember each individual __7__ [A. repertoire B. word C. idea D. statement] is a deviation but repertoires characterised by greater deviation as problematic is through the close association between language and place. You would have seen maps that map languages into territory. You probably can __8__ [A. write B. set C. conjure D. let] in your mind a map of the Americas where almost all of North America is __9__ [A. known B. coded C. accepted D. conceded] for English except for a bit of French in East Canada, more than half of Central and South America would be coded for Spanish, the other big chunk (Brazil) for Portuguese, and three tiny __10__ [A. havens B. colonies C. isles D. pockets] of English, Dutch and French where the states of Guyana, Suriname and French Guiana are located in addition to maps based on the __11__ [A. national B. common C. local D regional] language of a state, you would be able to find more fine-grained maps that map traditional minority languages into a particular territory. Language maps do not only inform us about global language distributions; they also fulfil a __12__ [A. interactive B. discursive C. intuitive D. reclusive] function, they establish a __13__ [A. plan B. wedge C. bridge D. link] between language and territory as a central and normal way to think about language use. The territorial __14__ [A. principle B. concept C. perception D. technique] is foundational to most thinking about linguistic justice because it __15__ [A. undergirds B. undermines C. underestimate D. underserved] linguistic legislation. (Source: Ingrid Piler, 2016 p. 33, Linguistic Diversity and Social Justice. Oxford, Oxford University Press) Select the option that best fills the gap labelled 11
    1. A.national
    2. B.common
    3. C.local
    4. D.regional
    Show answer

    Answer: A national

  198. 198.
    The passage below has gaps. Following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. One way in which we come to see monolingual standard languages as the norm and __6__ [A. deviations B. aberrations C. criticisms D. deviants] from the imagined monolingual standard language as aberrant, and remember each individual __7__ [A. repertoire B. word C. idea D. statement] is a deviation but repertoires characterised by greater deviation as problematic is through the close association between language and place. You would have seen maps that map languages into territory. You probably can __8__ [A. write B. set C. conjure D. let] in your mind a map of the Americas where almost all of North America is __9__ [A. known B. coded C. accepted D. conceded] for English except for a bit of French in East Canada, more than half of Central and South America would be coded for Spanish, the other big chunk (Brazil) for Portuguese, and three tiny __10__ [A. havens B. colonies C. isles D. pockets] of English, Dutch and French where the states of Guyana, Suriname and French Guiana are located in addition to maps based on the __11__ [A. national B. common C. local D regional] language of a state, you would be able to find more fine-grained maps that map traditional minority languages into a particular territory. Language maps do not only inform us about global language distributions; they also fulfil a __12__ [A. interactive B. discursive C. intuitive D. reclusive] function, they establish a __13__ [A. plan B. wedge C. bridge D. link] between language and territory as a central and normal way to think about language use. The territorial __14__ [A. principle B. concept C. perception D. technique] is foundational to most thinking about linguistic justice because it __15__ [A. undergirds B. undermines C. underestimate D. underserved] linguistic legislation. (Source: Ingrid Piler, 2016 p. 33, Linguistic Diversity and Social Justice. Oxford, Oxford University Press) Select the option that fills the gap labelled 6
    1. A.deviations
    2. B.aberrations
    3. C.criticisms
    4. D.deviants
    Show answer

    Answer: A deviations

  199. 199.
    The passage below has gaps. Immediately after each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. In modern mining, there is a network of __6__ [A. way B. tunnels C. paths D. avenues] and passages, with openings and walls which in the dim light seem very bewildering. Right across the wall at the end of the inky black passage, the __7__ [A. miners B. toilers C. workers D. foreman] approach. The coal __8__ [A. front B. slope C. obstacle D. face] is neatly cut __9__ [A. slit B. gash C. bare D. aperture]. It extends level to a height of rather less than three feet. The rays of the miner's lamp shine on steel roof __10__ [A. beams B. supports C. spurs D. stays]. Thousands of feet of rock and earth are pressing down on those steel plates and __11__ [A. props B. wedges C. poles D. stakes], and the miners have to crawl through the small, deep opening in the wall to get to the coal in the mine that we are considering, the __12__ [A. gash B. hole C. seam D. opening] is nearly four feet thick and is being worked by a combination of __13__ [A. digging B. manpower C. machinery D. spade] and explosives. A mechanical __14__ [A. slit B. gash C. knife D. mesh] saws into the coal to a depth of four or five feet, thus separating it from its base. Explosives pushed into holes drilled at intervals in the coal are __15__ [A. fused B. extinguished C. detonated D. stuck] by remote control and blow the separated section of the coal to pieces. What option best fills the gap labelled 12
    1. A.gash
    2. B.hole
    3. C.seam
    4. D.opening
    Show answer

    Answer: B hole

  200. 200.
    The passage below has gaps. Immediately after each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. In modern mining, there is a network of __6__ [A. way B. tunnels C. paths D. avenues] and passages, with openings and walls which in the dim light seem very bewildering. Right across the wall at the end of the inky black passage, the __7__ [A. miners B. toilers C. workers D. foreman] approach. The coal __8__ [A. front B. slope C. obstacle D. face] is neatly cut __9__ [A. slit B. gash C. bare D. aperture]. It extends level to a height of rather less than three feet. The rays of the miner's lamp shine on steel roof __10__ [A. beams B. supports C. spurs D. stays]. Thousands of feet of rock and earth are pressing down on those steel plates and __11__ [A. props B. wedges C. poles D. stakes], and the miners have to crawl through the small, deep opening in the wall to get to the coal in the mine that we are considering, the __12__ [A. gash B. hole C. seam D. opening] is nearly four feet thick and is being worked by a combination of __13__ [A. digging B. manpower C. machinery D. spade] and explosives. A mechanical __14__ [A. slit B. gash C. knife D. mesh] saws into the coal to a depth of four or five feet, thus separating it from its base. Explosives pushed into holes drilled at intervals in the coal are __15__ [A. fused B. extinguished C. detonated D. stuck] by remote control and blow the separated section of the coal to pieces. What option best fills the gap labelled 6
    1. A.way
    2. B.tunnels
    3. C.paths
    4. D.avenues
    Show answer

    Answer: C paths

  201. 201.
    The passage below has gaps. Immediately after each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. In modern mining, there is a network of __6__ [A. way B. tunnels C. paths D. avenues] and passages, with openings and walls which in the dim light seem very bewildering. Right across the wall at the end of the inky black passage, the __7__ [A. miners B. toilers C. workers D. foreman] approach. The coal __8__ [A. front B. slope C. obstacle D. face] is neatly cut __9__ [A. slit B. gash C. bare D. aperture]. It extends level to a height of rather less than three feet. The rays of the miner's lamp shine on steel roof __10__ [A. beams B. supports C. spurs D. stays]. Thousands of feet of rock and earth are pressing down on those steel plates and __11__ [A. props B. wedges C. poles D. stakes], and the miners have to crawl through the small, deep opening in the wall to get to the coal in the mine that we are considering, the __12__ [A. gash B. hole C. seam D. opening] is nearly four feet thick and is being worked by a combination of __13__ [A. digging B. manpower C. machinery D. spade] and explosives. A mechanical __14__ [A. slit B. gash C. knife D. mesh] saws into the coal to a depth of four or five feet, thus separating it from its base. Explosives pushed into holes drilled at intervals in the coal are __15__ [A. fused B. extinguished C. detonated D. stuck] by remote control and blow the separated section of the coal to pieces. What option best fills the gap labelled 7
    1. A.miners
    2. B.toilers
    3. C.workers
    4. D.foreman
    Show answer

    Answer: A miners

  202. 202.
    The passage below has gaps. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. If one is looking for a particular book, he can either use the __6__ [A. reverse catalogue B. borrower's catalogue C. dictionary catalogue D. title catalogue] or the __7__ [A. author catalogue B. book catalogue C. title catalogue D. yearly catalogue] to locate the position of the book on the __8__ [A. table B. shelf C. cupboard D. desk] This can be done through the __9__ [A. borrower-mark B. reserve-mark C. call-mark D. year-mark] identification number. On the other hand, if the student has no particular book in mind, but wants to borrow any on a particular subject, say Mathematics, he can go to the __10__ [A. subject catalogue B. publisher catalogue C. reference catalogue D. cover catalogue]. There he will find the __11__ [A. book-card B. call-card C. author-card D. seller-card] of every book that deals with Mathematics as a subject. Apart from this, since all the shelves have instructions and numbers regarding the books on them, the person can read the __12__ [A. card's guide B. author's guide C. shelf-guides D. book-guides] and the book __13__ [A. acknowledgements B. commentaries C. titles D. spines] to get the book he wants. He can take the book to the __14__ [A. table B. reserve section C. sitting corner D. lending desk] where the library assistant removes the book card from the book __15__ [A. pocket B. title C. call-names D. reserve] and record the borrower's name on it. Choose the option that best fills the gap labelled 10
    1. A.subject catalogue
    2. B.publisher catalogue
    3. C.reference catalogue
    4. D.cover catalogue
    Show answer

    Answer: D cover catalogue

  203. 203.
    The passage below has gaps. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. If one is looking for a particular book, he can either use the __6__ [A. reverse catalogue B. borrower's catalogue C. dictionary catalogue D. title catalogue] or the __7__ [A. author catalogue B. book catalogue C. title catalogue D. yearly catalogue] to locate the position of the book on the __8__ [A. table B. shelf C. cupboard D. desk] This can be done through the __9__ [A. borrower-mark B. reserve-mark C. call-mark D. year-mark] identification number. On the other hand, if the student has no particular book in mind, but wants to borrow any on a particular subject, say Mathematics, he can go to the __10__ [A. subject catalogue B. publisher catalogue C. reference catalogue D. cover catalogue]. There he will find the __11__ [A. book-card B. call-card C. author-card D. seller-card] of every book that deals with Mathematics as a subject. Apart from this, since all the shelves have instructions and numbers regarding the books on them, the person can read the __12__ [A. card's guide B. author's guide C. shelf-guides D. book-guides] and the book __13__ [A. acknowledgements B. commentaries C. titles D. spines] to get the book he wants. He can take the book to the __14__ [A. table B. reserve section C. sitting corner D. lending desk] where the library assistant removes the book card from the book __15__ [A. pocket B. title C. call-names D. reserve] and record the borrower's name on it. Choose the option that best fils the gap labelled 15
    1. A.pocket
    2. B.title
    3. C.call-name
    4. D.reserve
    Show answer

    Answer: A pocket

  204. 204.
    The phrase on that fateful day is
    1. A.an adverbial phrase
    2. B.a verb phrase
    3. C.a noun phrase
    4. D.an adjectival phrase
    Show answer

    Answer: D an adjectival phrase

  205. 205.
    The word in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates. The PRODUCT was rejected as fake.
    1. A.Was the product accepted?
    2. B.Was the product rejected though genuine?
    3. C.Was the product faked?
    4. D.Was the produce rejected as fake?
    Show answer

    Answer: D Was the produce rejected as fake?

  206. 206.
    The word in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given stress relates. My mother is expected to be back by this time TOMORROW.
    1. A.Who is expected back by this time tomorrow?
    2. B.Is my mother expected back by this time next month?
    3. C.Is my mother assumed back by this time tomorrow?
    4. D.Is my mother expected gone by this time tomorrow?
    Show answer

    Answer: B Is my mother expected back by this time next month?

  207. 207.
    The word in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given stress relates. We WALKED to the school.
    1. A.Did we walk to the stadium?
    2. B.Did we run to the school?
    3. C.Did they walk to the school?
    4. D.Did we walk to the church?
    Show answer

    Answer: B Did we run to the school?

  208. 208.
    The word in capital letters has the emphatic stress. Choose the options to which the given sentence relates. My only SON speaks like an orator.
    1. A.Does my only son speak like an illiterate?
    2. B.Does my only daughter speak like an orator?
    3. C.Does my only son read like an orator?
    4. D.Does your only son speak like an orator?
    Show answer

    Answer: B Does my only daughter speak like an orator?

  209. 209.
    The word in capital letters has the emphatic stress. Choose the options to which the given sentence relates. The architect did the DESIGN.
    1. A.Who did the design?
    2. B.Was the design done by the engineer?
    3. C.Did the architect destroy the design?
    4. D.Did the architect do the draft?
    Show answer

    Answer: A Who did the design?

  210. 210.
    The writer was puzzled because
    1. A.he saw big trees growing from the rocks
    2. B.he remembered what he learnt in school
    3. C.he was where the atmosphere was cool
    4. D.he was left alone wandering in a desert
    Show answer

    Answer: D he was left alone wandering in a desert

  211. 211.
    What does the writer mean by we knew what we were up against?
    1. A.The height of the mountains they were running to
    2. B.the ferociousness of the insurgents
    3. C.The difficulty of life on the mountains
    4. D.The distance from the mountains to Cameroon
    Show answer

    Answer: B the ferociousness of the insurgents

  212. 212.
    What option best fills the gap labelled 10
    1. A.beams
    2. B.supports
    3. C.spurs
    4. D.stays
    Show answer

    Answer: A beams

  213. 213.
    What option best fills the gap labelled 11
    1. A.props
    2. B.wedges
    3. C.poles
    4. D.stakes
    Show answer

    Answer: C poles

  214. 214.
    What option best fills the gap labelled 13?
    1. A.digging
    2. B.manpower
    3. C.machinery
    4. D.spade
    Show answer

    Answer: A digging

  215. 215.
    What option best fills the gap labelled 14?
    1. A.slit
    2. B.gash
    3. C.knife
    4. D.mesh
    Show answer

    Answer: C knife

  216. 216.
    What option best fills the gap labelled 15?
    1. A.fused
    2. B.extinguished
    3. C.detonated
    4. D.stuck
    Show answer

    Answer: A fused

  217. 217.
    What option best fills the gap labelled 8
    1. A.front
    2. B.slope
    3. C.obstacle
    4. D.face
    Show answer

    Answer: D face

  218. 218.
    What option best fills the gap labelled 9
    1. A.slit
    2. B.gash
    3. C.bare
    4. D.aperture
    Show answer

    Answer: C bare

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

JAMB English Language 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux