Skip to content

English Language past questions: WAEC SSCE 2022

135 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

135 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    _____ all probability, the strike will be called off today.
    1. A.Through
    2. B.In
    3. C.By
    4. D.At
    Show answer

    Answer: B In

  2. 2.
    _____ were classmates in the university.
    1. A.his sister and I
    2. B.me and his sister
    3. C.I and his sister
    4. D.His sister and me
    Show answer

    Answer: A his sister and I

  3. 3.
    /a:/
    1. A.pat
    2. B.angry
    3. C.lark
    4. D.prank
    Show answer

    Answer: C lark

  4. 4.
    /aʊ/
    1. A.fraught
    2. B.plough
    3. C.fracas
    4. D.bat
    Show answer

    Answer: B plough

  5. 5.
    /ð/
    1. A.thought
    2. B.den
    3. C.their
    4. D.thank
    Show answer

    Answer: C their

  6. 6.
    /iə/
    1. A.pair
    2. B.lure
    3. C.lower
    4. D.peer
    Show answer

    Answer: D peer

  7. 7.
    /k/
    1. A.champagne
    2. B.knife
    3. C.knit
    4. D.chorus
    Show answer

    Answer: D chorus

  8. 8.
    /ʌ/
    1. A.sport
    2. B.coat
    3. C.could
    4. D.flood
    Show answer

    Answer: D flood

  9. 9.
    /z/
    1. A.insist
    2. B.persist
    3. C.consist
    4. D.resist
    Show answer

    Answer: D resist

  10. 10.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. choose the interpretation that is most appropriate for each sentence Mary made a clean breast of everything. This means that Mary
    1. A.won everyone over
    2. B.told the whole truth
    3. C.did everything effficiently
    4. D.changed the way things were done
    Show answer

    Answer: B told the whole truth

  11. 11.
    After each of the following sentences, a list of possible interpretations is given. choose the interpretation that is most appropriate for each sentence Only teachers could afford a car. This means that
    1. A.teachers could afford a car and nothing else
    2. B.teachers and nobody else could afford a car
    3. C.teachers and others could afford a car
    4. D.few teachers could afford a car
    Show answer

    Answer: B teachers and nobody else could afford a car

  12. 12.
    An act of cleanliness is to dispose _____ useless items.
    1. A.away
    2. B.of
    3. C.with
    4. D.off
    Show answer

    Answer: B of

  13. 13.
    At the terminus, all the passengers on the train will have to ________
    1. A.alight
    2. B.disembark
    3. C.descend
    4. D.dismount
    Show answer

    Answer: A alight

  14. 14.
    bask
    1. A.slacks
    2. B.basque
    3. C.lacks
    4. D.axed
    Show answer

    Answer: D axed

  15. 15.
    beauty
    1. A.good
    2. B.courier
    3. C.put
    4. D.few
    Show answer

    Answer: D few

  16. 16.
    beige
    1. A.gag
    2. B.genre
    3. C.gem
    4. D.lough
    Show answer

    Answer: B genre

  17. 17.
    believe
    1. A.lie
    2. B.quay
    3. C.lettuce
    4. D.kick
    Show answer

    Answer: B quay

  18. 18.
    Binetou looked quite resplendent in that red dress
    1. A.expensive
    2. B.stunning
    3. C.respectable
    4. D.conspicuous
    Show answer

    Answer: B stunning

  19. 19.
    black
    1. A.kneed
    2. B.know
    3. C.scene
    4. D.echo
    Show answer

    Answer: D echo

  20. 20.
    Bola invited Joe and _____ to the show.
    1. A.I
    2. B.myself
    3. C.me
    4. D.himself
    Show answer

    Answer: C me

  21. 21.
    boot
    1. A.louse
    2. B.bull
    3. C.cook
    4. D.ruse
    Show answer

    Answer: D ruse

  22. 22.
    callow
    1. A.colour
    2. B.brow
    3. C.allow
    4. D.shallow
    Show answer

    Answer: D shallow

  23. 23.
    chunk
    1. A.choir
    2. B.chemise
    3. C.matches
    4. D.show
    Show answer

    Answer: C matches

  24. 24.
    core
    1. A.pole
    2. B.cot
    3. C.loud
    4. D.saw
    Show answer

    Answer: D saw

  25. 25.
    curriculum
    1. A.CUR-ric-u-lum
    2. B.cur-RIC-u-lum
    3. C.cur-ric-U-lum
    4. D.cur-ric-u-LUM
    Show answer

    Answer: B cur-RIC-u-lum

  26. 26.
    doubt
    1. A.nought
    2. B.round
    3. C.rough
    4. D.drove
    Show answer

    Answer: B round

  27. 27.
    easy
    1. A.loss
    2. B.phase
    3. C.curse
    4. D.last
    Show answer

    Answer: B phase

  28. 28.
    Farmers sometimes go through the frustrating experience of having to watch their produce rot
    1. A.disheartening
    2. B.dismaying
    3. C.annoying
    4. D.frightening
    Show answer

    Answer: C annoying

  29. 29.
    fasted
    1. A.instead
    2. B.lasted
    3. C.harvest
    4. D.practised
    Show answer

    Answer: B lasted

  30. 30.
    FIll in the gap with the appropriate option in the sentence below: The judge expected direct answers but the accused was ....
    1. A.illusive
    2. B.secretive
    3. C.delusive
    4. D.evasive
    Show answer

    Answer: D evasive

  31. 31.
    Franca's behaviour towards Edward leaves much to be desired. This means that Franca's behaviour was
    1. A.unsatisfactory
    2. B.appreciated
    3. C.commendable
    4. D.unexpected
    Show answer

    Answer: A unsatisfactory

  32. 32.
    From the options lettered A-D, choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. said
    1. A.paid
    2. B.maid
    3. C.many
    4. D.ham
    Show answer

    Answer: C many

  33. 33.
    From the options lettered A-D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined. lynch
    1. A.flee
    2. B.dye
    3. C.you
    4. D.lick
    Show answer

    Answer: D lick

  34. 34.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentence He does not smoke so the gift of an ashtray will not be quite _________
    1. A.admirable
    2. B.applicable
    3. C.appropriate
    4. D.attractive
    Show answer

    Answer: C appropriate

  35. 35.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentence The smaller boys had always drawn back in fear when the bully raised a fist, but this time they did not ________
    1. A.advance
    2. B.agree
    3. C.retaliate
    4. D.recoil
    Show answer

    Answer: C retaliate

  36. 36.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. j oy
    1. A.ahoy
    2. B.huge
    3. C.you
    4. D.bagged
    Show answer

    Answer: B huge

  37. 37.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. long
    1. A.plunge
    2. B.chunk
    3. C.binge
    4. D.dawn
    Show answer

    Answer: B chunk

  38. 38.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. method
    1. A.brother
    2. B.bath
    3. C.though
    4. D.breathe
    Show answer

    Answer: C though

  39. 39.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined. then
    1. A.month
    2. B.three
    3. C.thunder
    4. D.thus
    Show answer

    Answer: D thus

  40. 40.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. hatch
    1. A.stash
    2. B.match
    3. C.chain
    4. D.chat
    Show answer

    Answer: B match

  41. 41.
    From the words lettered A toD, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /ɪ/
    1. A.key
    2. B.brief
    3. C.guilt
    4. D.seize
    Show answer

    Answer: C guilt

  42. 42.
    From the words lettered A toD, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /tʃ/
    1. A.shock
    2. B.botched
    3. C.machine
    4. D.chagrin
    Show answer

    Answer: B botched

  43. 43.
    From the words lettered A-D, choose the word that rhymes with the given word. lose
    1. A.shoes
    2. B.loose
    3. C.does
    4. D.mouse
    Show answer

    Answer: A shoes

  44. 44.
    From the words lettered A. to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that would appropriately fill the gap in the following sentence: In this country, the law against armed robbery is stringent whereas that against smoking in public places is.........
    1. A.accurate
    2. B.complex
    3. C.lax
    4. D.easy
    Show answer

    Answer: C lax

  45. 45.
    From the words lettered A. to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. Only a pragmatic approach will solve this problem.
    1. A.constant
    2. B.careful
    3. C.practical
    4. D.drastic
    Show answer

    Answer: C practical

  46. 46.
    From the words lettered A. to D below each of the following sentences, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentences. The proscription of the political parties was one of the steps taken by the military.
    1. A.launching
    2. B.expulsion
    3. C.banning
    4. D.removal
    Show answer

    Answer: C banning

  47. 47.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Amao _____ his master in every way.
    1. A.takes after
    2. B.takes over
    3. C.takes up
    4. D.takes in
    Show answer

    Answer: A takes after

  48. 48.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. I want to know your religious _____
    1. A.believe
    2. B.believing
    3. C.beliefs
    4. D.believes
    Show answer

    Answer: C beliefs

  49. 49.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. if I _____ what actually happened, I would have punished him.
    1. A.had heard
    2. B.have had
    3. C.had had
    4. D.have heard
    Show answer

    Answer: A had heard

  50. 50.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Isn't it high time we _____?
    1. A.started eating
    2. B.start eating
    3. C.had started eating
    4. D.start to eat
    Show answer

    Answer: A started eating

  51. 51.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. It's a miracle that the child didn't die after the illness, _____?
    1. A.did she
    2. B.isn't it
    3. C.didn't she
    4. D.wasn't it ones means
    Show answer

    Answer: B isn't it

  52. 52.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Jane has stopped smoking _____?
    1. A.hasn't she
    2. B.didn't she
    3. C.isn't she
    4. D.hadn't she
    Show answer

    Answer: A hasn't she

  53. 53.
    From the words or group of words lettered A to D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Sometimes minor incidents in our lives stand out because we cherish
    1. A.it
    2. B.many
    3. C.none
    4. D.them
    Show answer

    Answer: D them

  54. 54.
    Fron the options lettered A-D, choose the word(s) that is opposite in meaning to the word(s) underlined and that will, at the same time, most appropriately fill the gap in the sentence. Bayo is careless in his ways while Tayo is ________
    1. A.lovable
    2. B.meticulous
    3. C.difficult
    4. D.reserved
    Show answer

    Answer: B meticulous

  55. 55.
    gang
    1. A.gene
    2. B.gist
    3. C.tag
    4. D.merge
    Show answer

    Answer: C tag

  56. 56.
    Graduates find it difficult to secure _____ nowadays.
    1. A.an employment
    2. B.employment
    3. C.employments
    4. D.few employments
    Show answer

    Answer: B employment

  57. 57.
    Had it not rained, I would have visited you. This means that
    1. A.I visited you even though it rained
    2. B.It did not rain and so I visited you
    3. C.It rained so I did not visit you
    4. D.because it did not rain, I visited you
    Show answer

    Answer: C It rained so I did not visit you

  58. 58.
    He _____ his ideas very clearly at meetings.
    1. A.puts out
    2. B.puts across
    3. C.puts away
    4. D.puts in
    Show answer

    Answer: B puts across

  59. 59.
    HE is the press photographer.
    1. A.Is she the press photographer?
    2. B.Was he the press photographer?
    3. C.Is he the museum photographer?
    4. D.Is he the press editor?
    Show answer

    Answer: A Is she the press photographer?

  60. 60.
    He ran _____ that the defenders couldn't catch up with him.
    1. A.very fast
    2. B.much faster
    3. C.so faster
    4. D.so fast
    Show answer

    Answer: D so fast

  61. 61.
    He was jailed for failing to obey the court injunction.
    1. A.law
    2. B.order
    3. C.fine
    4. D.proceedings
    Show answer

    Answer: B order

  62. 62.
    here
    1. A.chair
    2. B.weird
    3. C.care
    4. D.pair
    Show answer

    Answer: B weird

  63. 63.
    Highlights _____ the events will be televised today.
    1. A.of
    2. B.for
    3. C.in
    4. D.on
    Show answer

    Answer: A of

  64. 64.
    His cousin is usually HOSPITABLE to strangers.
    1. A.Is his mother usually hospitable to strangers?
    2. B.Is his cousin usually hostile to strangers?
    3. C.Is his cousin seldom hospitable to strangers?
    4. D.Is his cousin usually hospitable to foes?
    Show answer

    Answer: B Is his cousin usually hostile to strangers?

  65. 65.
    His manners are uncouth, while his wife's are ___________.
    1. A.clever
    2. B.classic
    3. C.refined
    4. D.purified
    Show answer

    Answer: C refined

  66. 66.
    How I wish she ______ the books before Tunde arrived.
    1. A.sees
    2. B.had seen
    3. C.has seen
    4. D.saw
    Show answer

    Answer: B had seen

  67. 67.
    hut
    1. A.knob
    2. B.rot
    3. C.bought
    4. D.tonne
    Show answer

    Answer: D tonne

  68. 68.
    I hadn't finished talking to Halima, when she snapped my head off. This means that she
    1. A.gave me a sharp slap
    2. B.rudely interruped me
    3. C.hissed at me
    4. D.ordered me to stop talking
    Show answer

    Answer: B rudely interruped me

  69. 69.
    I told them I would come back as soon as I _____
    1. A.should
    2. B.can
    3. C.could
    4. D.will
    Show answer

    Answer: C could

  70. 70.
    I'll try to convince him as _____ I can.
    1. A.best
    2. B.best as
    3. C.the best
    4. D.well as
    Show answer

    Answer: B best as

  71. 71.
    In each of the following questions, the main/primary stress is indicated by writing the syllable on which it occurs in capital letters. From the word lettered A. to D, choose the one that has the correct stress. affidavit
    1. A.AFF-i-da-vit
    2. B.aff-I-da-vit
    3. C.aff-i-DA-vit
    4. D.aff-i-da-VIT
    Show answer

    Answer: C aff-i-DA-vit

  72. 72.
    In each of the following questions, the main/primary stress is indicated by writing the syllable on which it occurs in capital letters. From the word lettered A. to D, choose the one that has the correct stress. institution
    1. A.IN-sti-tu-tion
    2. B.in-STI-tu-tion
    3. C.in-sti-TU-tion
    4. D.in-sti-tu-TION
    Show answer

    Answer: C in-sti-TU-tion

  73. 73.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in capital letters. From the questions lettered A to D, choose the one to which the given sentence is the appropriate answer. The principal punished the students for being DISHONEST.
    1. A.Did the teacher punish the students for being dishonest?
    2. B.Did the principal praise the students for being dishonest?
    3. C.Did the principal punish the students for being sincere?
    4. D.Did the principal punish the teachers for being dishonest?
    Show answer

    Answer: C Did the principal punish the students for being sincere?

  74. 74.
    In each of the following sentences, there is one underlined word and one gap. From the list of words lettered A-D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time correctly fill the gap in the sentence. Obi's family is known for their audacity, so one is surprised at his ______
    1. A.cowardice
    2. B.irritabilty
    3. C.moodiness
    4. D.insolence
    Show answer

    Answer: A cowardice

  75. 75.
    In the following options lettered A to D, all the words except one have the same stress pattern. Identify the one with the different stress pattern and shade your answer in the usual way.
    1. A.confess
    2. B.festive
    3. C.justice
    4. D.haughty
    Show answer

    Answer: A confess

  76. 76.
    In the following passage, the numbered gap 71 indicates a missing word. Four options are given in columns lettered A, to D. Choose the word that is the most suitable to fill the gap in the passage.
    1. A.effective
    2. B.protective
    3. C.defensive
    4. D.preventive
    Show answer

    Answer: D preventive

  77. 77.
    In the following passage, the numbered gap 72 indicates a missing word. Four options are given in columns lettered A, to D. Choose the word that is the most suitable to fill the gap in the passage.
    1. A.curative
    2. B.healing
    3. C.corrective
    4. D.anaesthetic
    Show answer

    Answer: A curative

  78. 78.
    In the following passage, the numbered gap 74 indicates a missing word. Four options are given in columns lettered A, to D. Choose the word that is the most suitable to fill the gap in the passage.
    1. A.consultation
    2. B.interaction
    3. C.discussion
    4. D.instruction
    Show answer

    Answer: A consultation

  79. 79.
    In the following passage, the numbered gap 75 indicates a missing word. Four options are given in columns lettered A, to D. Choose the word that is the most suitable to fill the gap in the passage.
    1. A.explain
    2. B.discover
    3. C.diagnose
    4. D.detect
    Show answer

    Answer: C diagnose

  80. 80.
    In the following passage, the numbered gap 76 indicates a missing word. Four options are given in columns lettered A, to D. Choose the word that is the most suitable to fill the gap in the passage.
    1. A.signs
    2. B.indications
    3. C.symptom
    4. D.dues
    Show answer

    Answer: C symptom

  81. 81.
    In the following passage, the numbered gap 77 indicates a missing word. Four options are given in columns lettered A, to D. Choose the word that is the most suitable to fill the gap in the passage.
    1. A.pharmacy
    2. B.infirmary
    3. C.ward
    4. D.laboratory
    Show answer

    Answer: D laboratory

  82. 82.
    In the following passage, the numbered gap 79 indicates a missing word. Four options are given in columns lettered A, to D. Choose the word that is the most suitable to fill the gap in the passage.
    1. A.prescribe
    2. B.write
    3. C.select
    4. D.dictate
    Show answer

    Answer: A prescribe

  83. 83.
    In the following passage, the numbered gap 80 indicates a missing word. Four options are given in columns lettered A, to D. Choose the word that is the most suitable to fill the gap in the passage.
    1. A.concoction
    2. B.syringes
    3. C.additives
    4. D.injections
    Show answer

    Answer: D injections

  84. 84.
    Inflation has caused the cost of goods to _________
    1. A.escalate
    2. B.ascend
    3. C.intensify
    4. D.progress
    Show answer

    Answer: A escalate

  85. 85.
    institution
    1. A.IN-sti-tu-tion
    2. B.in-STI-tu-tion
    3. C.in-sti-TU-tion
    4. D.in-sti-tu-TION
    Show answer

    Answer: C in-sti-TU-tion

  86. 86.
    It is always good to live _____ one's means.
    1. A.within
    2. B.under
    3. C.with
    4. D.through
    Show answer

    Answer: A within

  87. 87.
    It is foolish to depend entirely on mundane things
    1. A.imported
    2. B.material
    3. C.attractive
    4. D.expensive
    Show answer

    Answer: B material

  88. 88.
    John's father was PROMOTED yesterday.
    1. A.Was Peter's father promoted yesterday?
    2. B.Was John's mother promoted yesterday?
    3. C.Was John's father sacked yesterday?
    4. D.Was John's father promoted last year?
    Show answer

    Answer: C Was John's father sacked yesterday?

  89. 89.
    My friend is as dull as ditchwater. This means that my friend is
    1. A.dark in complexion
    2. B.extremely boring
    3. C.not intelligent
    4. D.not a troublemaker
    Show answer

    Answer: B extremely boring

  90. 90.
    nook
    1. A.noon
    2. B.poor
    3. C.good
    4. D.food
    Show answer

    Answer: C good

  91. 91.
    order
    1. A.another
    2. B.made
    3. C.wedge
    4. D.flunked
    Show answer

    Answer: B made

  92. 92.
    parochial
    1. A.PA-ro-chi-al
    2. B.pa-RO-chi-al
    3. C.pa-ro-CHI-al
    4. D.pa-ro-chi-AL
    Show answer

    Answer: B pa-RO-chi-al

  93. 93.
    pressure
    1. A.sour
    2. B.beige
    3. C.wash
    4. D.measure
    Show answer

    Answer: C wash

  94. 94.
    Reading the ______ of the famous King, one would see that he had many things to hide
    1. A.memoirs
    2. B.chronicles
    3. C.life
    4. D.monument
    Show answer

    Answer: B chronicles

  95. 95.
    Remember to return it to Ruth; _____ hers.
    1. A.is
    2. B.it's
    3. C.it
    4. D.its
    Show answer

    Answer: B it's

  96. 96.
    reverse
    1. A.aisle
    2. B.debrise
    3. C.cast
    4. D.boys
    Show answer

    Answer: C cast

  97. 97.
    roam
    1. A.come
    2. B.done
    3. C.home
    4. D.from
    Show answer

    Answer: C home

  98. 98.
    Select the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. Kofi is generous, whereas his wife is
    1. A.sparing
    2. B.stingy
    3. C.unkind
    4. D.harsh
    Show answer

    Answer: B stingy

  99. 99.
    She was certainly going to the cinema, _____?
    1. A.isn't she
    2. B.isn't it
    3. C.wasn't it
    4. D.wasn't she
    Show answer

    Answer: D wasn't she

  100. 100.
    soul
    1. A.how
    2. B.plough
    3. C.boat
    4. D.bouy
    Show answer

    Answer: C boat

  101. 101.
    spectacular
    1. A.SPEC-tac-u-lar
    2. B.spec-TAC-u-lar
    3. C.spec-tac-U-lar
    4. D.spec-tac-u-LAR
    Show answer

    Answer: B spec-TAC-u-lar

  102. 102.
    spit
    1. A.sprint
    2. B.split
    3. C.spendour
    4. D.spill
    Show answer

    Answer: C spendour

  103. 103.
    supper
    1. A.psychic
    2. B.elephant
    3. C.trip
    4. D.psalm
    Show answer

    Answer: C trip

  104. 104.
    The acrobatic displays left the spectators stunned.
    1. A.amused
    2. B.anticed
    3. C.astonished
    4. D.elated
    Show answer

    Answer: C astonished

  105. 105.
    The director sees Tim as the joker in the pack. This means that the director considers Tim to be
    1. A.unpredictable
    2. B.humourous
    3. C.nonchalant
    4. D.unimportant
    Show answer

    Answer: A unpredictable

  106. 106.
    The economy of the country has remained _______ despite the crisis
    1. A.strong
    2. B.realistic
    3. C.tough
    4. D.firm
    Show answer

    Answer: A strong

  107. 107.
    The FRENCH village is located in Badagry.
    1. A.Is the German village located in Badagry?
    2. B.Is the French embassy located in Badagry?
    3. C.Is the French village located in Ikoyi?
    4. D.Was the French village located in Badagry?
    Show answer

    Answer: A Is the German village located in Badagry?

  108. 108.
    The governor filed an _______ against the ruling of the tribunal.
    1. A.injunction
    2. B.objection
    3. C.application
    4. D.appeal
    Show answer

    Answer: D appeal

  109. 109.
    The governor rebutted all the allegations against him.
    1. A.rejected
    2. B.removed
    3. C.revoked
    4. D.refuted
    Show answer

    Answer: D refuted

  110. 110.
    The night watchman was given the marching orders because of his negligence. This means that he was
    1. A.promoted
    2. B.dismissed
    3. C.counselled
    4. D.suspended
    Show answer

    Answer: B dismissed

  111. 111.
    The old man prayed for the ________ of his sins before he died.
    1. A.omission
    2. B.commission
    3. C.permission
    4. D.remission
    Show answer

    Answer: D remission

  112. 112.
    The peak of Mount Everest is about six miles from its _______
    1. A.base
    2. B.depth
    3. C.Source
    4. D.root
    Show answer

    Answer: A base

  113. 113.
    The president of the student union said it was strategic to boycott classes to press home their demands.
    1. A.acceptable
    2. B.ethical
    3. C.practical
    4. D.tactical
    Show answer

    Answer: D tactical

  114. 114.
    The proncipal raised eyebrows at the student's explanation. This means that the principal
    1. A.was unhappy about the explanation
    2. B.rejected the explanation
    3. C.considered the explanation
    4. D.was surprised by the explanation
    Show answer

    Answer: D was surprised by the explanation

  115. 115.
    The purpose of education is not to..... but to facilitate progress
    1. A.prevent
    2. B.impede
    3. C.stampede
    4. D.restrain
    Show answer

    Answer: B impede

  116. 116.
    The reason he gave, _____, was most unconvincing.
    1. A.which he had no money
    2. B.since he had no money
    3. C.that he had no money
    4. D.for he had no money
    Show answer

    Answer: C that he had no money

  117. 117.
    The recent floods in some countries have _______ many lives
    1. A.claimed
    2. B.drowned
    3. C.buried
    4. D.injured
    Show answer

    Answer: A claimed

  118. 118.
    The reviewer did an excellent job at the book ______
    1. A.launch
    2. B.premiere
    3. C.session
    4. D.briefing
    Show answer

    Answer: A launch

  119. 119.
    The student did the assignment, but not _____ the way I had expected.
    1. A.just
    2. B.quite
    3. C.hardly
    4. D.as
    Show answer

    Answer: B quite

  120. 120.
    The teacher truly had his heart in the right place. This means that he was
    1. A.kind and considerate
    2. B.sharp and thorough
    3. C.simple and modest
    4. D.focused and direct
    Show answer

    Answer: A kind and considerate

  121. 121.
    The two players protested against the
    1. A.fitness twice-weekly practice
    2. B.practice fitness twice-weekly
    3. C.twice-weekly practice fitness
    4. D.Twice-weekly fitness practice
    Show answer

    Answer: D Twice-weekly fitness practice

  122. 122.
    The World Bank made funds available to the government for poverty alleviation.
    1. A.reduction
    2. B.removal
    3. C.termination
    4. D.elimination
    Show answer

    Answer: A reduction

  123. 123.
    Their _____ house is by the side of the road.
    1. A.father-in-law's
    2. B.father's-in-law
    3. C.fathers-in-law
    4. D.father-in-laws
    Show answer

    Answer: A father-in-law's

  124. 124.
    Their shop stocks _____ overwhelming variety of goods.
    1. A.any
    2. B.every
    3. C.an
    4. D.each
    Show answer

    Answer: C an

  125. 125.
    These days, many people concentrate on temporal things to the detriment of the _______
    1. A.tangible
    2. B.durable
    3. C.unchanging
    4. D.spiritual
    Show answer

    Answer: D spiritual

  126. 126.
    To _____ did you speak?
    1. A.whose
    2. B.whom
    3. C.who
    4. D.which
    Show answer

    Answer: B whom

  127. 127.
    Two of his _____ left for Europe.
    1. A.friends
    2. B.friend's
    3. C.friends'
    4. D.friend
    Show answer

    Answer: A friends

  128. 128.
    WASSCE 2022 ENGLISH LANGUAGE 3 ORAL (OBJECTIVES TEST) alert
    1. A.pearl
    2. B.percent
    3. C.heart
    4. D.check
    Show answer

    Answer: A pearl

  129. 129.
    WASSCE 2022 ENGLISH LANGUAGE 3 ORAL (OBJECTIVES TEST) dance
    1. A.dunce
    2. B.aunt
    3. C.friend
    4. D.mace
    Show answer

    Answer: B aunt

  130. 130.
    WASSCE 2022 ENGLISH LANGUAGE 3 ORAL (OBJECTIVES TEST) here
    1. A.chair
    2. B.weird
    3. C.care
    4. D.pair
    Show answer

    Answer: B weird

  131. 131.
    When the fire alarm went off, we all _____ the door.
    1. A.made at
    2. B.made to
    3. C.made after
    4. D.made for
    Show answer

    Answer: D made for

  132. 132.
    While your parents are ........ ., mine are liberal in their views.
    1. A.strict
    2. B.intimidating
    3. C.conservative
    4. D.discerning
    Show answer

    Answer: C conservative

  133. 133.
    white
    1. A.pair
    2. B.hit
    3. C.bye
    4. D.writ
    Show answer

    Answer: C bye

  134. 134.
    Within the last quarter of the twentieth century, medical experts have been laying emphasis on ___71___ rather than ___72___ measures. Through primary health care programmes, people have been taught about these. When an individual ___73___ a disease, he has to see a doctor for ___74___. At times, the doctor finds it difficult to ___75___ the disease during the initial examination of the patient because many diseases have similar ___76___. When this happens, the patient is either asked to go to the ___77___ for one test or the other or he would have ___78___ taken to help the doctor find out what is happening internally. it is after all these, and sometimes more, that the doctor can ___79___ some drugs for the individual and perhaps give him some ___80___. To save yourself and everyone else from this headache, it is advisable to pay heed to public health programmes. In the following passage, the numbered gap 73 indicates a missing word. Four options are given in columns lettered A, to D. Choose the word that is the most suitable to fill the gap in the passage.
    1. A.acquires
    2. B.contracts
    3. C.contacts
    4. D.develops
    Show answer

    Answer: B contracts

  135. 135.
    Within the last quarter of the twentieth century, medical experts have been laying emphasis on ___71___ rather than ___72___ measures. Through primary health care programmes, people have been taught about these. When an individual ___73___ a disease, he has to see a doctor for ___74___. At times, the doctor finds it difficult to ___75___ the disease during the initial examination of the patient because many diseases have similar ___76___. When this happens, the patient is either asked to go to the ___77___ for one test or the other or he would have ___78___ taken to help the doctor find out what is happening internally. it is after all these, and sometimes more, that the doctor can ___79___ some drugs for the individual and perhaps give him some ___80___. To save yourself and everyone else from this headache, it is advisable to pay heed to public health programmes. In the following passage, the numbered gap 78 indicates a missing word. Four options are given in columns lettered A, to D. Choose the word that is the most suitable to fill the gap in the passage.
    1. A.an image
    2. B.an x-ray
    3. C.a film
    4. D.a photograph
    Show answer

    Answer: B an x-ray

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

WAEC English Language 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux