Skip to content

English Language past questions: JAMB UTME 2023

119 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

119 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    --10--
    1. A.aford
    2. B.afford
    3. C.avoid
    4. D.annul
    Show answer

    Answer: C avoid

  2. 2.
    --11--
    1. A.focus
    2. B.centre
    3. C.running
    4. D.front
    Show answer

    Answer: C running

  3. 3.
    --12--
    1. A.Showdown
    2. B.Blow out
    3. C.Show up
    4. D.Show
    Show answer

    Answer: A Showdown

  4. 4.
    --14--
    1. A.Inspirer
    2. B.Booster
    3. C.Pusher
    4. D.Boomer
    Show answer

    Answer: B Booster

  5. 5.
    --15--
    1. A.Attack
    2. B.Getter
    3. C.Goal
    4. D.Attacker
    Show answer

    Answer: A Attack

  6. 6.
    --6--
    1. A.late
    2. B.owed
    3. C.outstanding
    4. D.leftover
    Show answer

    Answer: C outstanding

  7. 7.
    --7--
    1. A.match wages
    2. B.match fees
    3. C.match bonuses
    4. D.match payments
    Show answer

    Answer: C match bonuses

  8. 8.
    --9--
    1. A.at
    2. B.in
    3. C.from
    4. D.with
    Show answer

    Answer: C from

  9. 9.
    ...10...
    1. A.a Decree
    2. B.bill
    3. C.an Act
    4. D.a motion
    Show answer

    Answer: C an Act

  10. 10.
    ...2...
    1. A.modify
    2. B.nullify
    3. C.order
    4. D.enforce
    Show answer

    Answer: B nullify

  11. 11.
    ...3...
    1. A.an anchor
    2. B.a portion
    3. C.a wing
    4. D.an arm
    Show answer

    Answer: D an arm

  12. 12.
    ...4...
    1. A.Judiciary
    2. B.Executive Council
    3. C.House of Representatives
    4. D.National Assembly
    Show answer

    Answer: C House of Representatives

  13. 13.
    ...5...
    1. A.plaintiff
    2. B.attorney
    3. C.defendant
    4. D.litigant
    Show answer

    Answer: D litigant

  14. 14.
    ...7...
    1. A.power
    2. B.strength
    3. C.dynamism
    4. D.might
    Show answer

    Answer: C dynamism

  15. 15.
    ...8...
    1. A.executive
    2. B.judicial
    3. C.authoritative
    4. D.official
    Show answer

    Answer: A executive

  16. 16.
    ...9...
    1. A.modified
    2. B.regulated
    3. C.standardized
    4. D.ordered
    Show answer

    Answer: B regulated

  17. 17.
    According to the passage, success depends on ......
    1. A.challenges
    2. B.brawn
    3. C.risks
    4. D.brain
    Show answer

    Answer: C risks

  18. 18.
    Athens had _________ the Greek-states against Persians.
    1. A.refused to help
    2. B.wanted to fight
    3. C.intervened on behalf
    4. D.given orders to fight
    Show answer

    Answer: C intervened on behalf

  19. 19.
    Choose the appropriate stress pattern from the options.The stressed words are in capital letter(s) Fluency
    1. A.flu-EN-cy
    2. B.flu-en-CY
    3. C.flu-en-cy
    4. D.FLU-en-cy
    Show answer

    Answer: D FLU-en-cy

  20. 20.
    Choose the interpretation that you consider most appropriate for each sentence. What I told you is the gospel truth. This means that the information is
    1. A.unconfirmed
    2. B.partly true
    3. C.false
    4. D.completely true
    Show answer

    Answer: D completely true

  21. 21.
    Choose the option opposite in meaning to the underlined word in each sentence. During the maths test, some students got an approximate score of 20.
    1. A.a frank
    2. B.a measured
    3. C.a precise
    4. D.an inaccurate
    Show answer

    Answer: C a precise

  22. 22.
    Choose the option opposite in meaning to the underlined word in each sentence. The abeyance of school activities last semester was a reason for concern.
    1. A.continuance
    2. B.collapse
    3. C.reduction
    4. D.intensity
    Show answer

    Answer: A continuance

  23. 23.
    Choose the option that has the same consonant sound as the one provided /θ/
    1. A.without
    2. B.health
    3. C.mouth (verb)
    4. D.neither
    Show answer

    Answer: B health

  24. 24.
    Choose the option that has the same stress pattern as the given word. Student
    1. A.Propose
    2. B.Superb
    3. C.Refuse(N)
    4. D.Rebel(V)
    Show answer

    Answer: C Refuse(N)

  25. 25.
    Choose the option that has the same vowel sound as the letter(s) underlined exist
    1. A.never
    2. B.isle
    3. C.meant
    4. D.helicopter
    Show answer

    Answer: D helicopter

  26. 26.
    Choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined casualty
    1. A.sure
    2. B.amateur
    3. C.juice
    4. D.aesthetic
    Show answer

    Answer: B amateur

  27. 27.
    Choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter[s] underlined. naked
    1. A.friend
    2. B.bead
    3. C.fed
    4. D.bid
    Show answer

    Answer: D bid

  28. 28.
    Choose the option that is nearest in meaning to the underlined word I was skeptical about the story she told me.
    1. A.doubtful
    2. B.convinced
    3. C.ignorant
    4. D.confused
    Show answer

    Answer: A doubtful

  29. 29.
    Choose the option that is nearest in meaning to the underlined word The boss is quite inflexible once he has made up his mind.
    1. A.wicked
    2. B.relaxed
    3. C.excited
    4. D.unyielding
    Show answer

    Answer: D unyielding

  30. 30.
    Choose the option that is nearest in meaning to the underlined word(s) After thousands of years of existing, elephants still remain extant.
    1. A.subdued
    2. B.pulverized
    3. C.strong
    4. D.enduring
    Show answer

    Answer: D enduring

  31. 31.
    Choose the option that is nearest in meaning to the underlined word(s) In Nigeria, it is a crime to plagiarize someone else's work.
    1. A.initiate
    2. B.pirate
    3. C.compose
    4. D.desecrate
    Show answer

    Answer: B pirate

  32. 32.
    Choose the option that is nearest in meaning to the underlined word(s) No one would complain if you emulate good behaviour
    1. A.differentiate
    2. B.condemn
    3. C.imitate
    4. D.exhibit
    Show answer

    Answer: C imitate

  33. 33.
    Choose the option that is nearest in meaning to the underlined word(s) Repugnant rules in the society should be repealed.
    1. A.Enacted
    2. B.Exemplary
    3. C.Abhorrent
    4. D.Justified
    Show answer

    Answer: D Justified

  34. 34.
    Choose the option that is nearest in meaning to the underlined word(s) When night fell, we had to hasten to the motor park.
    1. A.disperse
    2. B.averse
    3. C.hurry
    4. D.return
    Show answer

    Answer: C hurry

  35. 35.
    Choose the options to which the given sentence relate. Spain won their last friendly FOOTBALL match
    1. A.Who won their last friendly football match?
    2. B.Did Spain win their last competitive football match
    3. C.Did Spain lose their last competitive football match
    4. D.Did Spain win their last friendly basketball match?
    Show answer

    Answer: D Did Spain win their last friendly basketball match?

  36. 36.
    Choose the word or group of words that is most nearly opposite in meaning to the underlined words The gradual process of transition to civilian rule came to an _____ end.
    1. A.unhappy
    2. B.unnecessary
    3. C.abrupt
    4. D.anticipated
    Show answer

    Answer: C abrupt

  37. 37.
    Choose the word or phrase from A to D which has its meaning opposite to the underlined word or words in each sentence She was impertinent until she met her husband.
    1. A.subdued
    2. B.extravagant
    3. C.courteous
    4. D.promiscuous
    Show answer

    Answer: C courteous

  38. 38.
    Choose the word that does not have the same vowel sound as the others
    1. A.shun
    2. B.son
    3. C.sun
    4. D.short
    Show answer

    Answer: D short

  39. 39.
    Choose the word that has the same consonant sound as the one in bracket. Smoo[th]
    1. A.worth
    2. B.dress
    3. C.brother
    4. D.wealthy
    Show answer

    Answer: D wealthy

  40. 40.
    Choose the word that has the same CONSONANT SOUND as the one represented by the letter(s) underlined. marks
    1. A.exhaust
    2. B.axe
    3. C.mosque
    4. D.exist
    Show answer

    Answer: B axe

  41. 41.
    Choose the word that has the same CONSONANT SOUND as the one represented by the letter(s) underlined. wash
    1. A.treasure
    2. B.occasion
    3. C.nation
    4. D.equation
    Show answer

    Answer: C nation

  42. 42.
    Choose the word that has the same rhyme scheme as the following word: battle
    1. A.raffle
    2. B.latter
    3. C.bitter
    4. D.kettle
    Show answer

    Answer: C bitter

  43. 43.
    Choose the word that has the same rhyme scheme as the word below: Day
    1. A.Dare
    2. B.Anime
    3. C.Flight
    4. D.Ball
    Show answer

    Answer: B Anime

  44. 44.
    Choose the word that has the same rhyme scheme. laugh
    1. A.life
    2. B.half
    3. C.ghost
    4. D.light
    Show answer

    Answer: B half

  45. 45.
    Choose the word that has the same rhyme scheme. sweet
    1. A.twice
    2. B.sweat
    3. C.suite
    4. D.suit
    Show answer

    Answer: C suite

  46. 46.
    Choose the word that is opposite in meaning to the underlined word(s) Victor played the role of a haughty prince.
    1. A.a haunted
    2. B.a modest
    3. C.a disturbed
    4. D.an angry
    Show answer

    Answer: B a modest

  47. 47.
    Choose the word which has the same consonant sounds as the underlined letter(s) pleasure
    1. A.rejoice
    2. B.surge
    3. C.seizure
    4. D.reassure
    Show answer

    Answer: D reassure

  48. 48.
    Choose the word with the same vowel sound as the one in bracket. Band[a]ge
    1. A.cacophony
    2. B.says
    3. C.cage
    4. D.kite
    Show answer

    Answer: A cacophony

  49. 49.
    Darius took drastic steps to __________ the rebellious Athenians.
    1. A.irritate
    2. B.weaken
    3. C.destroy
    4. D.calm
    Show answer

    Answer: D calm

  50. 50.
    Fill each gap with the most appropriate option from the list provided. We had to ..... the group headed by Taiwo.
    1. A.sell out
    2. B.sell off
    3. C.sell up
    4. D.selled
    Show answer

    Answer: A sell out

  51. 51.
    Fill in the gap in the sentence below with the appropriate option: Peter and Jane love each other ...... the difficulties they face.
    1. A.therefore
    2. B.despite
    3. C.however
    4. D.besides
    Show answer

    Answer: A therefore

  52. 52.
    Fill in the gap with the appropriate option: Children are not allowed in the park ...... dark.
    1. A.at
    2. B.over
    3. C.after
    4. D.in
    Show answer

    Answer: C after

  53. 53.
    From the list of words in A to D, choose one that best describes the sentence. James and Henry were at daggers drawn when I knew them. This means that they
    1. A.were always angry with each other
    2. B.always wore daggers
    3. C.were good at drawing daggers
    4. D.were fighting everybody
    Show answer

    Answer: A were always angry with each other

  54. 54.
    From the list of words letter A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. Eating fresh fruits and vegetables is beneficial to one's health while eating processed foods is ......
    1. A.worrying
    2. B.painful
    3. C.tasteless
    4. D.harmful
    Show answer

    Answer: D harmful

  55. Passage
    Read the passage carefully and answer this question. May your road be rough. I am not cursing you: I am wishing you what I wish myself every year, I therefore repeat, may you have a hard time this year. May there be troubles for you this year. If you are not sure of what to say back, why not just say "same to you" – I ask for no more. Our successes are conditioned by the amount of risk we are about to take. Earlier today, I visited a local farmer about five kilometers from where I live. He could not have been 55, but he said he was already too old to farm vigorously. He still suffered, he said, from the energy he displayed as a farmer in his younger days. Around his hut were two pepperbushes. There were cocoyam growing around him. There were snail shells which had given him meat. There must have been more snails around the banana trees than I saw. He hardly ever went to town to buy things. He was self-sufficient. The car, the television or radio and the newspaper were things he could live without. He had no ambition whatsoever, he told me. I am not sure if you are already envious of him, but were we all to revert to such a life, we would be driven back like aimless sheep to cave dwelling. On the other hand, try to put yourself in the shoes of the Russian or American astronauts. Any moment you are shot into space, you have to be mentally alert, else, if you forget what to do, one of the things that might happen to you is that you could forever become a satellite going round until you die of starvation, and even then, your dead body would continue the gyration. Naturally, they may have some slight foreboding on the contingency of their non-return. However, it is their courage for going in spite of these apprehensions that makes the world hail them so loudly today. (Akinyemi, A., Olupe, F., & Adetutu, S. (2012): Rubrics of English Language for Schools and Colleges. Divine Glory Printers, Abeokuta.) "Rough" in the first sentence of the passage means ......
    55.
    From the novel; The Life Changer According to the passage, astronauts
    1. A.are always successful
    2. B.always do what is expected of them
    3. C.know they may not return from their journey into space
    4. D.have courage and mental stability
    Show answer

    Answer: C know they may not return from their journey into space

  56. 56.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. _____ was always on the first row during prayer at his office.
    1. A.Ahmed
    2. B.Zaki
    3. C.Habeeb
    4. D.Talle
    Show answer

    Answer: D Talle

  57. 57.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. _________ is the euphemism use for Cheat notes.
    1. A.Salvation note of rescue
    2. B.note of deliverance
    3. C.holy note of rescue
    4. D.Notes of salvation
    Show answer

    Answer: D Notes of salvation

  58. 58.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. According to the novel, which of these characters had a nasty experience on the account of using social media?
    1. A.Tomiwa
    2. B.Salma
    3. C.Salim
    4. D.Ummi
    Show answer

    Answer: C Salim

  59. 59.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Ada and Ngozi were from the Imo state and Benue state, while Salma and Tomiwa were from______ and ______.
    1. A.East and North
    2. B.South and North
    3. C.North and West
    4. D.West and South
    Show answer

    Answer: C North and West

  60. 60.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Bint was encouraged to take French at the primary level because _____
    1. A.Her parents believed that language acquisition at an early age is relatively easy
    2. B.she would want to be a French mistress when she grows up
    3. C.all of the above
    4. D.it will be useful for her when she travels to France
    Show answer

    Answer: A Her parents believed that language acquisition at an early age is relatively easy

  61. 61.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Dr. Samuel Johnson is also known as_____
    1. A.SamJson
    2. B.Samjohn
    3. C.all of the above
    4. D.Johnsam
    Show answer

    Answer: B Samjohn

  62. 62.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. How old is Bint?
    1. A.5years old
    2. B.10years old
    3. C.8years old
    4. D.7years old
    Show answer

    Answer: A 5years old

  63. 63.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. In Lafayette, before a stranger is hosted or accommodated, permission must be requested and granted by_______
    1. A.the Hakimi
    2. B.the high priest
    3. C.the governor
    4. D.community oracle
    Show answer

    Answer: D community oracle

  64. 64.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Salma stayed at the most coveted and famous ______ hostel.
    1. A.Queen Amina
    2. B.Queen Moremi
    3. C.Queen Lateefat
    4. D.Queen Haneefat
    Show answer

    Answer: A Queen Amina

  65. 65.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Salma was looking more stunning on the last day of her exams because_______
    1. A.her classmates had planned to go to the beach after the exam
    2. B.her classmates had organized a mini picnic to wrap up the good work
    3. C.All of the above
    4. D.her classmates had planned a photo shoot with some lecturers
    Show answer

    Answer: D her classmates had planned a photo shoot with some lecturers

  66. 66.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Ummi is an Arabic word that is directly translated to mean_____
    1. A.My mom
    2. B.My mother
    3. C.grandmother
    4. D.Godmother
    Show answer

    Answer: B My mother

  67. 67.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. What appellation was given to Talle for all his amazing show of personality.
    1. A.The cool and calm one
    2. B.the moody ones
    3. C.the simple and delicate one
    4. D.the quiet one
    Show answer

    Answer: D the quiet one

  68. 68.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. What were Ummi's children waiting for when Bint narrates her encounter with Mr. Salihu?
    1. A.Their father
    2. B.Lesson Teacher
    3. C.Dinner
    4. D.Arabic Teacher
    Show answer

    Answer: A Their father

  69. 69.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Where did the police apprehend Talle?
    1. A.at the village stream
    2. B.at his residence
    3. C.at the palace of Hakimi
    4. D.at the village square
    Show answer

    Answer: C at the palace of Hakimi

  70. 70.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Who among Salma's roommate was reserved and withdrawn yet generous to a fault?
    1. A.Ngozi
    2. B.Tomiwa
    3. C.Ada
    4. D.none of them
    Show answer

    Answer: C Ada

  71. 71.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Who called the attention of the district head when it was discovered that Talle buys more than he could consume from the supermarket?
    1. A.his friends
    2. B.the grocers
    3. C.His neighbors
    4. D.his colleagues
    Show answer

    Answer: B the grocers

  72. 72.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Whose reticent nature while growing up earned him the title: "The quiet one".?
    1. A.Talle
    2. B.Bint
    3. C.Omar
    4. D.Ummi
    Show answer

    Answer: A Talle

  73. 73.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Why did Habib call Tomiwa instead of Salma that he gave a ride?
    1. A.Because Tomiwa is a Muslim and Salma is not
    2. B.Because Salma gave him Tomiwa's number instead of hers
    3. C.All of the above
    4. D.Because Habib likes Tomiwa more than Salma
    Show answer

    Answer: B Because Salma gave him Tomiwa's number instead of hers

  74. 74.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. why did Omar say he passed his SSCE by no means a small feat?
    1. A.all of the above
    2. B.because he failed other subjects but passed maths and English
    3. C.because he registered with one of the miracle centers
    4. D.Because he passed excellently on his first attempt
    Show answer

    Answer: D Because he passed excellently on his first attempt

  75. 75.
    From the novel; The Life Changer This question is based on "The Life Changer" novel. Why was it a double celebration for Ummi and members of her community when she gained admission into the university?
    1. A.none of the above
    2. B.She had given birth to Omar before her admission to the university
    3. C.Her husband agreed to marry her before she went for university registration
    4. D.she was the first child to leave Lafayette to the university
    Show answer

    Answer: C Her husband agreed to marry her before she went for university registration

  76. 76.
    From the options lettered A-D, choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word. My father is parsimonious.
    1. A.thrifty
    2. B.frugal
    3. C.generous
    4. D.ungenerous
    Show answer

    Answer: D ungenerous

  77. 77.
    From the options lettered A-D, choose the option that is most nearly opposite in meaning to the underlined word. My mother is a shrewd businesswoman.
    1. A.reliable
    2. B.resourceful
    3. C.orderly
    4. D.gullible
    Show answer

    Answer: D gullible

  78. 78.
    From the options lettered A-D, choose the option that is nearest in meaning to the underlined word. I have an aversion for war movies.
    1. A.dislike
    2. B.addiction
    3. C.preference
    4. D.bitterness
    Show answer

    Answer: A dislike

  79. 79.
    From the words lettered A to D below, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the passage. Bisi has become an indispensable member of staff.
    1. A.vital
    2. B.principal
    3. C.dedicated
    4. D.effective
    Show answer

    Answer: A vital

  80. 80.
    From the words lettered A to D below, choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the passage. Mr. Brown is often described as an astute businessman
    1. A.shrewd
    2. B.miserly
    3. C.proud
    4. D.thrifty
    Show answer

    Answer: C proud

  81. 81.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) underlined below. Pin
    1. A.Psychology
    2. B.Pneumonia
    3. C.Pseudonym
    4. D.Pragmatic
    Show answer

    Answer: D Pragmatic

  82. 82.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word below. Pitch
    1. A.Witch
    2. B.Lease
    3. C.Bleach
    4. D.Bite
    Show answer

    Answer: A Witch

  83. 83.
    He started his career as an ........ teacher
    1. A.auxillary
    2. B.auxilliary
    3. C.auxilary
    4. D.auxiliary
    Show answer

    Answer: D auxiliary

  84. 84.
    He was both a writer and a politician, but he was better ........ a singer
    1. A.like
    2. B.to be
    3. C.as if
    4. D.as
    Show answer

    Answer: D as

  85. 85.
    Identify the option with a different stress pattern
    1. A.reservoir
    2. B.contribute
    3. C.importance
    4. D.deposit
    Show answer

    Answer: A reservoir

  86. 86.
    In each of the following sentences, the word that receives the emphatic stress is written in capital letters . From the options lettered A to D, choose the one which the sentence is the appropriate answer. Lambusa TOOK OFF the wig.
    1. A.what did Lambusa do?
    2. B.Who took off the wig?
    3. C.Did Lambusa take off a wig?
    4. D.Did Lambusa take off a ring?
    Show answer

    Answer: A what did Lambusa do?

  87. 87.
    In each of the following sentences, the word that resolves the emphatic stress is written in capital letters. From the options letters A to D, choose the one to which the given sentence is the appropriate answer. Daddy plays TENNIS on Saturday afternoons
    1. A.Does mummy play tennis on Saturday afternoons?
    2. B.Does daddy play tennis on Sunday afternoons?
    3. C.Does daddy play tennis on Saturday morning?
    4. D.Does daddy play cricket on Saturday afternoon?
    Show answer

    Answer: D Does daddy play cricket on Saturday afternoon?

  88. 88.
    In each of the following sentences, there is one underlined word. From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word. The test shows that the lumps are malignant.
    1. A.numerous
    2. B.cancerous
    3. C.dominant
    4. D.benign
    Show answer

    Answer: D benign

  89. 89.
    In each of the questions, the word in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates.A good description INCLUDES specific nouns.
    1. A.Does a good description exclude specific nouns?
    2. B.Does a good description include specific verbs?
    3. C.Does a good description include obscure nouns?
    4. D.Does a poor description include specific nouns?
    Show answer

    Answer: A Does a good description exclude specific nouns?

  90. 90.
    In each of the questions, the word in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates.The union congratulated the ELECTED president.
    1. A.Did the union reject the elected president?
    2. B.Did the union congratulate the elected chairman?
    3. C.Did the management congratulate the elected president?
    4. D.Did the union congratulate the ousted president?
    Show answer

    Answer: D Did the union congratulate the ousted president?

  91. 91.
    In the following question, choose the option that best completes the sentence. The guest would have arrived earlier but he was _______ in traffic.
    1. A.held down
    2. B.held up
    3. C.held about
    4. D.held off
    Show answer

    Answer: B held up

  92. 92.
    In this question, choose the option opposite in meaning to the underlined word or phrase. It is inconceivable that the cat devoured the cat.
    1. A.unimaginable
    2. B.contestable
    3. C.incomprehensible
    4. D.credible
    Show answer

    Answer: D credible

  93. 93.
    In this question, choose the option that best completes the gap(s). The proprietor of our school with his administrator ------------ expected yesterday.
    1. A.are
    2. B.is
    3. C.was
    4. D.were
    Show answer

    Answer: C was

  94. 94.
    In this question, fill each gap with the most appropriate option from the list provided. To check desertification in the arid zones, ...... trees should be planted
    1. A.drought-resisting
    2. B.drought-resistant
    3. C.drought-effective
    4. D.drought-proof
    Show answer

    Answer: B drought-resistant

  95. 95.
    In this question, fill each gap with the most appropriate option from the list provided. We are all hungry; we ...... anything to eat since morning.
    1. A.hadn't had
    2. B.never had
    3. C.haven't had
    4. D.didn't have
    Show answer

    Answer: C haven't had

  96. 96.
    In this question, fill each gap with the most appropriate option from the list provided. Without our relentless campaigns, we might ...... sure of victory in the race for the National Assembly.
    1. A.be never
    2. B.never have been
    3. C.never had been
    4. D.have never be
    Show answer

    Answer: B never have been

  97. 97.
    In this question, identify the word that has the stress on the first syllable.
    1. A.confirm
    2. B.intact
    3. C.resist
    4. D.salon
    Show answer

    Answer: D salon

  98. 98.
    In this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. If he were here, it could be more fun.
    1. A.He did not show up and so the occasion lacked much fun
    2. B.He was expected but did not show up to liven up the occasion
    3. C.There was no fun because he was not present
    4. D.He was being expected to supply more fun
    Show answer

    Answer: A He did not show up and so the occasion lacked much fun

  99. 99.
    In this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. The solution lies in choosing between various negative alternatives.
    1. A.The solutions are many
    2. B.The solution lies in choosing between the positive and negative
    3. C.The solution can be found in one of the negative options
    4. D.The solution is a negative one
    Show answer

    Answer: C The solution can be found in one of the negative options

  100. 100.
    In this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. Though he is our elected representative, he often takes a rather jaundiced view of our problems.
    1. A.He takes a rather hazy view of our problems
    2. B.He takes an unfavourable position concerning our problems
    3. C.He takes a rather forceful view of our problems
    4. D.He takes a sickly view of our problems
    Show answer

    Answer: B He takes an unfavourable position concerning our problems

  101. 101.
    In this question, the word in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates. EMEKA finished his homework yesterday.
    1. A.Who finished his home work yesterday?
    2. B.When did Emeka finish his home work?
    3. C.Did Emeka do his home work yesterday?
    4. D.Was Emeka helped to do his home work?
    Show answer

    Answer: A Who finished his home work yesterday?

  102. 102.
    Pick out the option with a different rhyme
    1. A.Roar
    2. B.Four
    3. C.Growl
    4. D.Bore
    Show answer

    Answer: C Growl

  103. 103.
    Read the passage carefully and answer this question. May your road be rough. I am not cursing you: I am wishing you what I wish myself every year, I therefore repeat, may you have a hard time this year. May there be troubles for you this year. If you are not sure of what to say back, why not just say "same to you" – I ask for no more. Our successes are conditioned by the amount of risk we are about to take. Earlier today, I visited a local farmer about five kilometers from where I live. He could not have been 55, but he said he was already too old to farm vigorously. He still suffered, he said, from the energy he displayed as a farmer in his younger days. Around his hut were two pepperbushes. There were cocoyam growing around him. There were snail shells which had given him meat. There must have been more snails around the banana trees than I saw. He hardly ever went to town to buy things. He was self-sufficient. The car, the television or radio and the newspaper were things he could live without. He had no ambition whatsoever, he told me. I am not sure if you are already envious of him, but were we all to revert to such a life, we would be driven back like aimless sheep to cave dwelling. On the other hand, try to put yourself in the shoes of the Russian or American astronauts. Any moment you are shot into space, you have to be mentally alert, else, if you forget what to do, one of the things that might happen to you is that you could forever become a satellite going round until you die of starvation, and even then, your dead body would continue the gyration. Naturally, they may have some slight foreboding on the contingency of their non-return. However, it is their courage for going in spite of these apprehensions that makes the world hail them so loudly today. (Akinyemi, A., Olupe, F., & Adetutu, S. (2012): Rubrics of English Language for Schools and Colleges. Divine Glory Printers, Abeokuta.) "Rough" in the first sentence of the passage means ......
    1. A.mountains and molehills
    2. B.the dangers attributed to space travel
    3. C.challenges that will breed opportunities
    4. D.difficulties
    Show answer

    Answer: C challenges that will breed opportunities

  104. 104.
    Select the option that best explains the information conveyed in the sentence. Only two ministers survived the recent cabinet reshuffle.
    1. A.In recent changes in government, all but two ministers retained their posts
    2. B.In the recent changes in government, all but two ministers remained alive
    3. C.In recent changes in government, all but two ministers were sacked
    4. D.In the recent changes in government, only two ministers were sacked
    Show answer

    Answer: C In recent changes in government, all but two ministers were sacked

  105. 105.
    Select the option that best explains the information conveyed in the sentence. The conference is biennial.
    1. A.The conference lasts for two years
    2. B.The conference is held once every other year
    3. C.The conference is held twice every year
    4. D.The conference is held twice in two years
    Show answer

    Answer: B The conference is held once every other year

  106. 106.
    Select the option that best explains the information conveyed in the sentence. The stadium had a capacity crowd in spite of the weather.
    1. A.The stadium was not filled because of the weather
    2. B.The crowd defied the weather to fill the stadium
    3. C.The crowd loved the weather at the stadium
    4. D.The weather favoured the crowd at the stadium
    Show answer

    Answer: B The crowd defied the weather to fill the stadium

  107. 107.
    The Athenians were__________ by some soldiers who arrived at Plataea
    1. A.held
    2. B.strengthened
    3. C.welcomed
    4. D.captured
    Show answer

    Answer: B strengthened

  108. 108.
    The coach has asked the Bright Rangers to be paid their --6-- salaries and --7-- so as to --8-- them to victory against Mamelodi Sundowns of South Africa in Saturday's all-important CAF Champions League Match. Bright Rangers are the third in group B with four points --9-- many matches and need to --10-- defeat at second-placed Al - Ahly to stay in the --11-- for a place in the semi-final of Africa's most prestigious club competition. The Coach told MTN Football.com that the team would be better motivated if they at least receive their August salaries before the Al-Ahly --12--. We have to make sure that they are paid their salaries --13-- so that they can play the game of their lives. The government has done very well, but it will be a big morale --14-- to get paid for them to go out there and play. The Coach informed MTN Football.com that the Bright Rangers plan to employ the counter --15-- to get a result in Cario. --13--
    1. A.on time
    2. B.as due
    3. C.as and when due
    4. D.for time
    Show answer

    Answer: A on time

  109. 109.
    The coach has asked the Bright Rangers to be paid their --6-- salaries and --7-- so as to --8-- them to victory against Mamelodi Sundowns of South Africa in Saturday's all-important CAF Champions League Match. Bright Rangers are the third in group B with four points --9-- many matches and need to --10-- defeat at second-placed Al - Ahly to stay in the --11-- for a place in the semi-final of Africa's most prestigious club competition. The Coach told MTN Football.com that the team would be better motivated if they at least receive their August salaries before the Al-Ahly --12--. We have to make sure that they are paid their salaries --13-- so that they can play the game of their lives. The government has done very well, but it will be a big morale --14-- to get paid for them to go out there and play. The Coach informed MTN Football.com that the Bright Rangers plan to employ the counter --15-- to get a result in Cario. --8--
    1. A.push
    2. B.spur
    3. C.move
    4. D.instigate
    Show answer

    Answer: B spur

  110. 110.

    Uses the passage above.

    The farmer in the passage ......
    1. A.used to be self-sufficient
    2. B.had a dream to expand his farm
    3. C.is more envied than the astronauts
    4. D.lives a life too simple
    Show answer

    Answer: A used to be self-sufficient

  111. 111.
    The passage below has gaps. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. PASSAGE IV With the most profound respect to the members of the Senate, I do not think that it is within the competence of that ...1... body to pass a motion to ...2... the executive action of the President. The Senate is ...3... of the National Assembly. But it is not by itself alone the National Assembly. One can imagine the confusion, which would be created if the ...4... were to take a view diametrically opposed to that reflected in the Senate resolution. The strongest objection to the action of the Senate in passing the resolution is the fact that it constituted itself the ...5... as well as the judge of the constitutionality of the action of the President. The function of the Senate is to ...6... laws. But the Senate has no authority or ...7... to control the President in the exercise of his ...8... powers. It cannot by a mere resolution or motion give any directive to the President regarding the exercise of his powers nor can it undo what the President has done in the exercise of those powers. The only way in which the exercise of the powers of the President can be ...9... is by ...10... of the National Assembly. Adapted from The Guardian of July 8, 1999, p. 8. ...1...
    1. A.executive
    2. B.legislative
    3. C.judicial
    4. D.administrative
    Show answer

    Answer: B legislative

  112. 112.
    The passage below has gaps. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. PASSAGE IV With the most profound respect to the members of the Senate, I do not think that it is within the competence of that ...1... body to pass a motion to ...2... the executive action of the President. The Senate is ...3... of the National Assembly. But it is not by itself alone the National Assembly. One can imagine the confusion, which would be created if the ...4... were to take a view diametrically opposed to that reflected in the Senate resolution. The strongest objection to the action of the Senate in passing the resolution is the fact that it constituted itself the ...5... as well as the judge of the constitutionality of the action of the President. The function of the Senate is to ...6... laws. But the Senate has no authority or ...7... to control the President in the exercise of his ...8... powers. It cannot by a mere resolution or motion give any directive to the President regarding the exercise of his powers nor can it undo what the President has done in the exercise of those powers. The only way in which the exercise of the powers of the President can be ...9... is by ...10... of the National Assembly. Adapted from The Guardian of July 8, 1999, p. 8. ...6...
    1. A.compose
    2. B.enact
    3. C.annul
    4. D.create
    Show answer

    Answer: B enact

  113. 113.
    The people of Delos did not want to __________ the conquest of Greece
    1. A.think about
    2. B.end
    3. C.encourage
    4. D.daydream about
    Show answer

    Answer: C encourage

  114. 114.
    The primary stress is indicated by writing the syllable on which it occurs in capital letters. From the words lettered A to D choose the one that has the correct stress. category
    1. A.cat-e-GO-ry
    2. B.CAT-e-go-ry
    3. C.cat-e-go-RY
    4. D.cat-E-go-ry
    Show answer

    Answer: B CAT-e-go-ry

  115. 115.
    The primary stress is indicated by writing the syllable on which it occurs in capital letters. From the words lettered A to D choose the one that has the correct stress. presidency
    1. A.pre-SI-den-cy
    2. B.pre-si-den-CY
    3. C.pre-si-DEN-cy
    4. D.PRE-si-den-cy
    Show answer

    Answer: D PRE-si-den-cy

  116. 116.
    The prisoner finally ........ that he drank to ........ on the night he committed the murder
    1. A.exceeded/extreme
    2. B.acceded/access
    3. C.conceded/excess
    4. D.eluded/escape
    Show answer

    Answer: C conceded/excess

  117. 117.
    The words in capital letter have the emphatic stress. Choose the options to which the given sentences relate. I bought my WIFE a red dress
    1. A.Did I buy my husband a red dress?
    2. B.Did I buy my wife a red shoe?
    3. C.Did he buy my wife a red dress?
    4. D.Did I buy my wife a black dress?
    Show answer

    Answer: A Did I buy my husband a red dress?

  118. 118.
    Use the passage to answer the questions below Read the passage carefully and answer the questions that follow: The victory of the small Greek democracy of Athens over the mighty Persian Empire was furious because Athens had interceded for the other Greek city-states in revolt against Persian domination. In anger, the king sent an enormous army to defeat Athens. He thought it would take drastic steps to pacify the rebellious part of the empire. Persia was ruled by one man. In Athens, however, all citiens helped to rule. Emboldened by this participation, Athenians were prepared to die for their city-state. Perhaps this was the secret of the remarkable victory at the marathon, the Persians tried to fool some Greek city-states by claiming to have come in peace. The frightened city of Delos refused to believe this. Not wanting to abet the conquest of Greece, they fled from their city and did not return until the Persians had left. They were wise, for the president next conquered the city of Eritrea and captured its people. Tiny Athens stood alone against Persia. The Athenian people to their sanctuaries. There they prayed for deliverance. They asked their gods to expedite their victory. The Athenians refurbished their weapons and moved to the plan of Marathon where their little band would meet the Persians. At the last moment, soldiers from Plataea reinforced the Athenian troops. The Athenian army attacked and Greek citizens fought bravely. The power of the mighty Persians was offset by the love that the Athenians had for their city. Athenians defeated the Persians in both archery and combat. Greek soldiers seized Persian sheep and burned them and the Persians fled in terror. Herodotus, a famous historian, reports that 6400 Persians died, compared to only 192 Athenians. Their participation _________to the Athenians.
    1. A.gave hope
    2. B.gave honour
    3. C.gave comfort
    4. D.gave strength
    Show answer

    Answer: D gave strength

  119. 119.

    Uses the passage above.

    What sort of life, according to the passage, will drive people back like aimless sheep back to cave dwelling?
    1. A.life without risks
    2. B.life without science and technology
    3. C.life without ambition
    4. D.life without hope
    Show answer

    Answer: C life without ambition

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

JAMB English Language 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux