Skip to content

English Language past questions: WAEC SSCE 2021

133 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

133 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Although some students may be innocent, ______are guilty of this offence.
    1. A.much
    2. B.great deal
    3. C.most
    4. D.a good deal
    Show answer

    Answer: C most

  2. 2.
    Another difficulty is determining the ....78..... of each item needed in the exchange.
    1. A.portion
    2. B.value
    3. C.quantity
    4. D.among
    Show answer

    Answer: B value

  3. 3.
    Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. He has left the country for this good time. This means that he
    1. A.will never come back
    2. B.left for better conditions
    3. C.became an adventurer
    4. D.will improve his credentials
    Show answer

    Answer: A will never come back

  4. 4.
    Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. He listened attentively to her cock-and-bull story. This means that she told
    1. A.a terrifying story
    2. B.an interesting story
    3. C.an incredible story
    4. D.a lot of folktales
    Show answer

    Answer: D a lot of folktales

  5. 5.
    Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. The bus driver smelt a rat when an unregistered vehicle trailed him for several kilometers. This means that the bus driver
    1. A.increased his speed
    2. B.became nervous
    3. C.became suspicious
    4. D.alerted the passengers
    Show answer

    Answer: C became suspicious

  6. 6.
    Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. The chairman has come under fire over this project. This means that the chairman has been
    1. A.severely criticised
    2. B.highly praised
    3. C.given the go-ahead
    4. D.charged to court
    Show answer

    Answer: A severely criticised

  7. 7.
    Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. The newly employed workers were remunerated handsomely. This means that
    1. A.both old and new workers were paid
    2. B.only newly employed workers were paid
    3. C.the salaries of the new workers were attractive
    4. D.the salaries of the new workers were paid promptly
    Show answer

    Answer: C the salaries of the new workers were attractive

  8. 8.
    Choose the interpretation that is most appropriate for each sentence. The recruits are under his tutelage. This means that he ______
    1. A.assigns work to them
    2. B.trains them
    3. C.disciplines them at work
    4. D.protects them
    Show answer

    Answer: B trains them

  9. 9.
    choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. After stalking its prey for a while, the lion .... on the kill.
    1. A.closed in
    2. B.closed up
    3. C.closed on
    4. D.closed down
    Show answer

    Answer: A closed in

  10. 10.
    choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. I cannot put up...... his saucy behaviour.
    1. A.on
    2. B.with
    3. C.from
    4. D.by
    Show answer

    Answer: B with

  11. 11.
    choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. I won't go to the cinema with you; I ..... the movie.
    1. A.seeing
    2. B.have seen
    3. C.seen
    4. D.had seen
    Show answer

    Answer: B have seen

  12. 12.
    choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. If I had known, I ......... not have come.
    1. A.should
    2. B.ought
    3. C.would
    4. D.may
    Show answer

    Answer: C would

  13. 13.
    choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. It's been a rough life so far, ....?
    1. A.hasn't it
    2. B.hadn't it
    3. C.isn't it
    4. D.wasn't it
    Show answer

    Answer: A hasn't it

  14. 14.
    choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. Life in the city is ........ expensive for most people.
    1. A.too much
    2. B.much
    3. C.very much
    4. D.much too
    Show answer

    Answer: D much too

  15. 15.
    choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. My father made me ......... at home.
    1. A.stay
    2. B.stayed
    3. C.to be staying
    4. D.to stay
    Show answer

    Answer: A stay

  16. 16.
    choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. No sooner had we set off ....... it started to rain
    1. A.that
    2. B.when
    3. C.than
    4. D.as
    Show answer

    Answer: C than

  17. 17.
    choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. She had to work from ....
    1. A.morning till the evening
    2. B.the morning till evening
    3. C.the morning till the evening
    4. D.morning till evening
    Show answer

    Answer: D morning till evening

  18. 18.
    choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The committee has submitted its report .. the students' riot.
    1. A.on
    2. B.for
    3. C.about
    4. D.at
    Show answer

    Answer: A on

  19. 19.
    choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. We promised to tell the truth . .?
    1. A.isn't it
    2. B.didn't we
    3. C.shouldn't we
    4. D.wasn't it
    Show answer

    Answer: B didn't we

  20. 20.
    choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. A good student should be inquisitive
    1. A.hardworking
    2. B.busy
    3. C.curious
    4. D.studious
    Show answer

    Answer: C curious

  21. 21.
    choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. Adaobi was appalled by the shabby appearance of the man who brought her the message from home.
    1. A.shocked
    2. B.discouraged
    3. C.annoyed
    4. D.humiliated
    Show answer

    Answer: A shocked

  22. 22.
    choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. Ali plays the guitar with great dexterity.
    1. A.wisdom
    2. B.experience
    3. C.pride
    4. D.skill
    Show answer

    Answer: D skill

  23. 23.
    choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. He became really disheartened when he heard the news.
    1. A.defamed
    2. B.dishevelled
    3. C.depressed
    4. D.disturbed
    Show answer

    Answer: C depressed

  24. 24.
    choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. Henry likes to be involved in shady deals.
    1. A.unknown
    2. B.undisclosed
    3. C.dishonest
    4. D.doubtful
    Show answer

    Answer: C dishonest

  25. 25.
    choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. Obi's behaviour is questionable
    1. A.disputable
    2. B.worrisome
    3. C.dubious
    4. D.refutable
    Show answer

    Answer: C dubious

  26. 26.
    choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. So much effluent has been poured into the stream that its water has become unsafe for drinking.
    1. A.sewage
    2. B.disinfectant
    3. C.oil
    4. D.concoction
    Show answer

    Answer: A sewage

  27. 27.
    choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. The electricity supply in this community is erratic.
    1. A.unpredictable
    2. B.disorderly
    3. C.low
    4. D.temporary
    Show answer

    Answer: A unpredictable

  28. 28.
    choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. The office has taken stringent measures to protect its facilities.
    1. A.suitable
    2. B.right
    3. C.strict
    4. D.complete
    Show answer

    Answer: C strict

  29. 29.
    choose the word or group of words that is nearest in meaning to the underlined word as it is used in the sentence. The students became restive after the authorities increased their tuition fees.
    1. A.alarmed
    2. B.hostile
    3. C.noisy
    4. D.agitated
    Show answer

    Answer: D agitated

  30. 30.
    From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that wil, at the same time, correctly fill the gap in the sentence . The reckless driver was admonished to be ______
    1. A.cautious
    2. B.responsible
    3. C.reliable
    4. D.considerate
    Show answer

    Answer: A cautious

  31. 31.
    From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that wil, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. All divers were enjoined to obtain genuine and ______ licences.
    1. A.artificial
    2. B.fraudulent
    3. C.fake
    4. D.substandard
    Show answer

    Answer: C fake

  32. 32.
    From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that wil, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. It is better to use persuasion rather than .... to get witnesses to court.
    1. A.effort
    2. B.coercion
    3. C.influence
    4. D.pressure
    Show answer

    Answer: B coercion

  33. 33.
    From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that wil, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. The animosity between Fatou and Sheku is shocking, considering the ...... they once shared.
    1. A.company
    2. B.friendship
    3. C.peace
    4. D.understanding
    Show answer

    Answer: B friendship

  34. 34.
    From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that wil, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. The old man rebuked the thug and his children .... him for doing so.
    1. A.commended
    2. B.embraced
    3. C.thanked
    4. D.supported
    Show answer

    Answer: A commended

  35. 35.
    From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that wil, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. There was agitation for the .......... law on libel to be re-enacted.
    1. A.enforced
    2. B.repealed
    3. C.rejected
    4. D.cancelled
    Show answer

    Answer: B repealed

  36. 36.
    From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that wil, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. While Mr.Ade is _____, his son is a novice.
    1. A.enlightened
    2. B.competent
    3. C.clever
    4. D.experienced
    Show answer

    Answer: D experienced

  37. 37.
    From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. That engineer was said to have used inferior than _____ materials in the construction of the collapsed building.
    1. A.excellent
    2. B.recommended
    3. C.quality
    4. D.exceptional
    Show answer

    Answer: A excellent

  38. 38.
    From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. The champions were elated after the tournament while their opponents looked _______
    1. A.baffled
    2. B.dejected
    3. C.pitiful
    4. D.frightened
    Show answer

    Answer: B dejected

  39. 39.
    From the list of words lettered A to D, choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence. The two political parties live today in ... after four years of hostility.
    1. A.happiness
    2. B.amity
    3. C.agreement
    4. D.freedom
    Show answer

    Answer: B amity

  40. 40.
    From the questions lettered A to D, choose the one to which the given sentence is the appropriate answer. John's PARENTS have received the letters.
    1. A.A. Have John's parents sent the letters?
    2. B.Have John's friends received the letters?
    3. C.Have John's parents received the scripts?
    4. D.Have William's parents received the letters?
    Show answer

    Answer: B Have John's friends received the letters?

  41. 41.
    From the questions lettered A to D, choose the one to which the given sentence is the appropriate answer. Many students ATTEND lectures everyday.
    1. A.Do many students skip lectures everyday?
    2. B.Do many students attend lectures every week?
    3. C.Do many drivers attend lectures everyday?
    4. D.Do many students attend concerts everyday?
    Show answer

    Answer: A Do many students skip lectures everyday?

  42. 42.
    From the questions lettered A to D, choose the one to which the given sentence is the appropriate answer. Stephen SELDOM goes to the house.
    1. A.Does James seldom go the house?
    2. B.Does Stephen seldom go to the school?
    3. C.Does Stephen often go to the house?
    4. D.Does Stephen seldom leave the house?
    Show answer

    Answer: C Does Stephen often go to the house?

  43. 43.
    From the questions lettered A to D, choose the one to which the given sentence is the appropriate answer. The THIRD-YEAR girls were commended by the principal.
    1. A.Were the third-year girls reprimanded by the principal?
    2. B.Were the third-year girls commended by the doctor?
    3. C.Were the third-year boys commended by the principal?
    4. D.Were the first-year girls commended by the principal?
    Show answer

    Answer: D Were the first-year girls commended by the principal?

  44. 44.
    From the word or group of words lettered A-D, choose the word or group of words that best completes each of the following sentences. The African extended family system gives .......members.
    1. A.his
    2. B.her
    3. C.its
    4. D.their
    Show answer

    Answer: C its

  45. 45.
    From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress. accuracy
    1. A.AC-cu-ra-cy
    2. B.ac-Cu-ra-cy
    3. C.ac-cu-RA-cy
    4. D.ac-cu-ra-CY
    Show answer

    Answer: A AC-cu-ra-cy

  46. 46.
    From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress. brutality
    1. A.BRU-tal-ity
    2. B.bru-TAL-i-ty
    3. C.bru-tal-I-ty
    4. D.bru-tal-i-ty
    Show answer

    Answer: B bru-TAL-i-ty

  47. 47.
    From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress. consequential
    1. A.CON-se-quen-tial
    2. B.con- SE-quen-tial
    3. C.con-se-QUEN-tial
    4. D.con-se-quen-TIAL
    Show answer

    Answer: C con-se-QUEN-tial

  48. 48.
    From the words lettered A to D, choose the one that has the correct stress. insensitive
    1. A.IN-sen-si-tive
    2. B.in-SEN-si-tive
    3. C.in-sen-SI-tive
    4. D.in-sen-si-TIVE
    Show answer

    Answer: B in-SEN-si-tive

  49. 49.
    From the words lettered A to D, choose the word hat has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined dark
    1. A.stern
    2. B.firm
    3. C.sharp
    4. D.ward
    Show answer

    Answer: C sharp

  50. 50.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. .I could not read what he wrote because his handwriting was_____
    1. A.tiny
    2. B.eligible
    3. C.untidy
    4. D.illegible
    Show answer

    Answer: D illegible

  51. 51.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. Freedom of movement is a ........ right of every citizen.
    1. A.negotiated
    2. B.fundamental
    3. C.privileged
    4. D.foremost
    Show answer

    Answer: B fundamental

  52. 52.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. His thoughtlessness is simply beyond _____.
    1. A.idea
    2. B.assurance
    3. C.belief
    4. D.fate
    Show answer

    Answer: C belief

  53. 53.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. Many doctors have ___ to western countries for better opportunities.
    1. A.migrated
    2. B.travelled
    3. C.immigrated
    4. D.participant
    Show answer

    Answer: A migrated

  54. 54.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. Occasionally, universities award _____ degrees to outstanding personalities.
    1. A.ceremonial
    2. B.honorary
    3. C.temporary
    4. D.respectable
    Show answer

    Answer: B honorary

  55. 55.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. She gave her poem to her teacher to .... for the school magazine.
    1. A.read
    2. B.edit
    3. C.correct
    4. D.label
    Show answer

    Answer: B edit

  56. 56.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. The governor granted the political prisoners _______
    1. A.asylum
    2. B.acquittal
    3. C.amnesty
    4. D.bail
    Show answer

    Answer: C amnesty

  57. 57.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. The military was able to ..... the plan to overthrow the government.
    1. A.fight
    2. B.disrupt
    3. C.thwart
    4. D.disturb
    Show answer

    Answer: C thwart

  58. 58.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. The younger brother insisted that he should be a .......... to the account.
    1. A.partner
    2. B.signatory
    3. C.guarantor
    4. D.participant
    Show answer

    Answer: B signatory

  59. 59.
    From the words lettered A to D, choose the word that best completes each of the following sentences. When all the items on the agenda had been discussed, the meeting was ______
    1. A.dismissed
    2. B.postponed
    3. C.adjourned
    4. D.dissolved
    Show answer

    Answer: C adjourned

  60. 60.
    From the words lettered A to D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /æ/
    1. A.early
    2. B.dragon
    3. C.bread
    4. D.card
    Show answer

    Answer: B dragon

  61. 61.
    From the words lettered A to D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /b/
    1. A.womb
    2. B.doubt
    3. C.public
    4. D.thumb
    Show answer

    Answer: C public

  62. 62.
    From the words lettered A to D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /ð/
    1. A.northern
    2. B.bath
    3. C.healthy
    4. D.teeth
    Show answer

    Answer: A northern

  63. 63.
    From the words lettered A to D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /ə/
    1. A.pence
    2. B.abuse
    3. C.cat
    4. D.refer
    Show answer

    Answer: B abuse

  64. 64.
    From the words lettered A to D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /əʊ/
    1. A.vogue
    2. B.drool
    3. C.plough
    4. D.drawn
    Show answer

    Answer: A vogue

  65. 65.
    From the words lettered A to D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /k/
    1. A.cane
    2. B.chain
    3. C.knight
    4. D.knife
    Show answer

    Answer: A cane

  66. 66.
    From the words lettered A to D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /l/
    1. A.calm
    2. B.lamb
    3. C.could
    4. D.salmon
    Show answer

    Answer: B lamb

  67. 67.
    From the words lettered A to D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /ŋ/
    1. A.tongue
    2. B.gone
    3. C.fan
    4. D.wind
    Show answer

    Answer: A tongue

  68. 68.
    From the words lettered A to D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /t /
    1. A.whistle
    2. B.soften
    3. C.listen
    4. D.pity
    Show answer

    Answer: D pity

  69. 69.
    From the words lettered A to D, choose the word that contains the sound represented by the given phonetic symbol. /ʊə/
    1. A.pour
    2. B.count
    3. C.tour
    4. D.dear
    Show answer

    Answer: C tour

  70. 70.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letter(s) in bold. gender
    1. A.guilty
    2. B.good
    3. C.glitter
    4. D.joyful
    Show answer

    Answer: D joyful

  71. 71.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. .facts
    1. A.face
    2. B.lots
    3. C.fast
    4. D.loathes
    Show answer

    Answer: B lots

  72. 72.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. change
    1. A.nature
    2. B.nation
    3. C.champagne
    4. D.chameleon
    Show answer

    Answer: A nature

  73. 73.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. fill
    1. A.alms
    2. B.calf
    3. C.blank
    4. D.could
    Show answer

    Answer: C blank

  74. 74.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. frame
    1. A.praise
    2. B.flame
    3. C.pram
    4. D.phrase
    Show answer

    Answer: D phrase

  75. 75.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. laughed
    1. A.read
    2. B.bed
    3. C.sachet
    4. D.right
    Show answer

    Answer: D right

  76. 76.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. love
    1. A.few
    2. B.view
    3. C.plough
    4. D.cough
    Show answer

    Answer: B view

  77. 77.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. pleasure
    1. A.pressure
    2. B.pleasing
    3. C.natural
    4. D.occasion
    Show answer

    Answer: D occasion

  78. 78.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. scene
    1. A.theme
    2. B.keen
    3. C.psyche
    4. D.prize
    Show answer

    Answer: C psyche

  79. 79.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. sheep
    1. A.sign
    2. B.same
    3. C.wash
    4. D.sin
    Show answer

    Answer: C wash

  80. 80.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. through
    1. A.breathe
    2. B.both
    3. C.drew
    4. D.tram
    Show answer

    Answer: B both

  81. 81.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. ton
    1. A.knock
    2. B.hymn
    3. C.pink
    4. D.sing
    Show answer

    Answer: A knock

  82. 82.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. tusk
    1. A.box
    2. B.boats
    3. C.task
    4. D.talks
    Show answer

    Answer: C task

  83. 83.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. weather
    1. A.length
    2. B.brother
    3. C.think
    4. D.breath
    Show answer

    Answer: B brother

  84. 84.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same consonant sound(s) as the one represented by the letters underlined. young
    1. A.jump
    2. B.jog
    3. C.yen
    4. D.junior
    Show answer

    Answer: C yen

  85. 85.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined berth
    1. A.hurt
    2. B.hunt
    3. C.breath
    4. D.berry
    Show answer

    Answer: A hurt

  86. 86.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined chief
    1. A.dead
    2. B.feast
    3. C.fine
    4. D.chin
    Show answer

    Answer: B feast

  87. 87.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined clothes
    1. A.clue
    2. B.bother
    3. C.claw
    4. D.both
    Show answer

    Answer: D both

  88. 88.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined date
    1. A.west
    2. B.height
    3. C.says
    4. D.heinous
    Show answer

    Answer: D heinous

  89. 89.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined debt
    1. A.said
    2. B.doubt
    3. C.gain
    4. D.eke
    Show answer

    Answer: A said

  90. 90.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined dye
    1. A.deal
    2. B.dent
    3. C.tide
    4. D.day
    Show answer

    Answer: C tide

  91. 91.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined king
    1. A.kit
    2. B.rind
    3. C.key
    4. D.bean
    Show answer

    Answer: A kit

  92. 92.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined put
    1. A.worn
    2. B.could
    3. C.fun
    4. D.pan
    Show answer

    Answer: B could

  93. 93.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined rear
    1. A.realm
    2. B.mere
    3. C.reed
    4. D.mare
    Show answer

    Answer: B mere

  94. 94.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined shoe
    1. A.prune
    2. B.great
    3. C.bush
    4. D.shone
    Show answer

    Answer: A prune

  95. 95.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined soar
    1. A.pot
    2. B.foal
    3. C.catch
    4. D.caught
    Show answer

    Answer: D caught

  96. 96.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined sure
    1. A.sower
    2. B.fewer
    3. C.grew
    4. D.floor
    Show answer

    Answer: A sower

  97. 97.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined tan
    1. A.ten
    2. B.tin
    3. C.wan
    4. D.gas
    Show answer

    Answer: D gas

  98. 98.
    From the words lettered A to D, choose the word that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined tough
    1. A.cough
    2. B.born
    3. C.boat
    4. D.done
    Show answer

    Answer: D done

  99. 99.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word blue
    1. A.flow
    2. B.blur
    3. C.grew
    4. D.show
    Show answer

    Answer: C grew

  100. 100.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word court
    1. A.cart
    2. B.plot
    3. C.flew
    4. D.fort
    Show answer

    Answer: D fort

  101. 101.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word niece
    1. A.keen
    2. B.knees
    3. C.peels
    4. D.piece
    Show answer

    Answer: D piece

  102. 102.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. peel
    1. A.pile
    2. B.pearl
    3. C.peal
    4. D.plea
    Show answer

    Answer: C peal

  103. 103.
    From the words lettered A to D, choose the word that rhymes with the given word. style
    1. A.bile
    2. B.bell
    3. C.stale
    4. D.fine
    Show answer

    Answer: A bile

  104. 104.
    Get to work! Don't sit ....... doing nothing
    1. A.about
    2. B.up
    3. C.on
    4. D.by
    Show answer

    Answer: A about

  105. 105.
    He did it, but not ...... the way I had expected.
    1. A.as
    2. B.quite
    3. C.hardly
    4. D.so
    Show answer

    Answer: B quite

  106. 106.
    he must find a ..... 77... who needs what he is trading.
    1. A.grower
    2. B.labourer
    3. C.farmer
    4. D.customer
    Show answer

    Answer: C farmer

  107. 107.
    Identify the one with the different stress pattern
    1. A.deter
    2. B.sailor
    3. C.tailor
    4. D.yoga
    Show answer

    Answer: A deter

  108. 108.
    In spite of all their shortcomings, we cannot ... admire them.
    1. A.only
    2. B.but
    3. C.also
    4. D.still
    Show answer

    Answer: B but

  109. 109.
    In the following passage, the numbered gaps indicate missing words. Against each number in the list below the passage, four options are given in columns lettered A to D. Choose the word that is the most suitable to fill the numbered gaps in the passage. Money serves as a ....71..... of exchange modern world. This is perhaps the most important 72 of money. People who have money can use it to buy goods and.73......Without it, trade will be carried out on the basis of ...74.... where goods or services are exchanged as was the practice in the years gone by. This mode of trading has a number of disadvantages, as people will have to match their .....75..... With those of other people. For example, if a hunter wants to trade his ....76... for yam, he must find a ..... 77... who needs what he is trading. Another difficulty is determining the ....78..... of each item needed in the exchange. Therefore, this mode of trading is no longer commonly practised. Nowadays, people pay money for goods and services rendered both locally and internationally. International trade boosts the....79...of a nation. The ...80..... frequently used in international trade is the US Dollar. For example, if a hunter wants to trade his ....76... for yam,
    1. A.kill
    2. B.animal
    3. C.livestock
    4. D.prey
    Show answer

    Answer: A kill

  110. 110.
    In the following passage, the numbered gaps indicate missing words. Against each number in the list below the passage, four options are given in columns lettered A to D. Choose the word that is the most suitable to fill the numbered gaps in the passage. Money serves as a ....71..... of exchange modern world. This is perhaps the most important 72 of money. People who have money can use it to buy goods and.73......Without it, trade will be carried out on the basis of ...74.... where goods or services are exchanged as was the practice in the years gone by. This mode of trading has a number of disadvantages, as people will have to match their .....75..... With those of other people. For example, if a hunter wants to trade his ....76... for yam, he must find a ..... 77... who needs what he is trading. Another difficulty is determining the ....78..... of each item needed in the exchange. Therefore, this mode of trading is no longer commonly practised. Nowadays, people pay money for goods and services rendered both locally and internationally. International trade boosts the....79...of a nation. The ...80..... frequently used in international trade is the US Dollar. Money serves as a ....71..... of exchange modern world.
    1. A.value
    2. B.medium
    3. C.type
    4. D.form
    Show answer

    Answer: B medium

  111. 111.
    International trade boosts the....79...of a nation.
    1. A.economy
    2. B.savings
    3. C.finances
    4. D.transaction
    Show answer

    Answer: A economy

  112. 112.
    Is that the lady ........you planned to visit?
    1. A.which
    2. B.who
    3. C.whose
    4. D.whom
    Show answer

    Answer: D whom

  113. 113.
    John may be sincere, but I suspect that he has an axe to grind . This means that John has a
    1. A.selfish motive
    2. B.different opinion
    3. C.matter to attend to
    4. D.solution to the problem
    Show answer

    Answer: A selfish motive

  114. 114.
    Mary and Jane are always quarrelling with ______.
    1. A.each other
    2. B.themselves
    3. C.another
    4. D.either
    Show answer

    Answer: A each other

  115. 115.
    My heart was in my mouth as I tried to open the envelope. This means that as I opened the envelope, I was
    1. A.very happy
    2. B.quite eager
    3. C.deeply disappointed
    4. D.extremely afraid
    Show answer

    Answer: D extremely afraid

  116. 116.
    One of my . ..... is a lecturer in the university.
    1. A.sister
    2. B.sister's
    3. C.sisters
    4. D.sisters'
    Show answer

    Answer: C sisters

  117. 117.
    People who have money can use it to buy goods and....73... .
    1. A.handiwork
    2. B.services
    3. C.skill
    4. D.businesses
    Show answer

    Answer: B services

  118. 118.
    Regina pleaded with her son to ........ the habit of smoking.
    1. A.come out
    2. B.come over
    3. C.come off
    4. D.come from
    Show answer

    Answer: C come off

  119. 119.
    Several ______attended the two-day economic summit.
    1. A.head of state
    2. B.heads of states
    3. C.heads of state
    4. D.head of states
    Show answer

    Answer: C heads of state

  120. 120.
    She prefers singing ........ dancing
    1. A.besides
    2. B.aside
    3. C.than
    4. D.to
    Show answer

    Answer: D to

  121. 121.
    The ...80..... frequently used in international trade is the US Dollar.
    1. A.cash
    2. B.money
    3. C.currency
    4. D.notes
    Show answer

    Answer: C currency

  122. 122.
    The children .........in the pool after school.
    1. A.swam
    2. B.swum
    3. C.swimming
    4. D.swim
    Show answer

    Answer: A swam

  123. 123.
    The long-awaited match was called .......... at the last moment
    1. A.off
    2. B.out
    3. C.down
    4. D.away
    Show answer

    Answer: A off

  124. 124.
    The ugly incidents of the Civil War are water under the bridge. This means that the incidents
    1. A.continue to haunt us
    2. B.have been experienced again
    3. C.have been forgotten
    4. D.cannot be wished away
    Show answer

    Answer: C have been forgotten

  125. 125.
    The word that receives the emphatic stress is in capital letters. From the questions lettered A to D, choose the one to which the given sentence relates. All the EMPLOYEES rejected him.
    1. A.Did all the employees reject him
    2. B.Did some of the employees reject him?
    3. C.Did all the employees accept him?
    4. D.Did all the employers reject him?
    Show answer

    Answer: D Did all the employers reject him?

  126. 126.
    Their proposal looks .......... than ours.
    1. A.more workable a little bit
    2. B.a little bit more workable
    3. C.more a little bit workable
    4. D.workable a little bit more
    Show answer

    Answer: B a little bit more workable

  127. 127.
    They have been informed of his departure ...?
    1. A.haven't they
    2. B.hadn't they
    3. C.wasn't it
    4. D.isn't it
    Show answer

    Answer: A haven't they

  128. 128.
    This is perhaps the most important..... 72....... of money.
    1. A.aspect
    2. B.duty
    3. C.function
    4. D.feature
    Show answer

    Answer: C function

  129. 129.
    This mode of trading has a number of disadvantages, as people will have to match their .....75..... With those of other people.
    1. A.needs
    2. B.intentions
    3. C.wishes
    4. D.desires
    Show answer

    Answer: A needs

  130. 130.
    Throughout the long argument, the minister maintained his found over the claims. This means that the minister
    1. A.accepted his error
    2. B.refused to change his stand
    3. C.said different things
    4. D.did not consider every view
    Show answer

    Answer: B refused to change his stand

  131. 131.
    We all look forward to meeting the ............
    1. A.beautiful, young, Nigerian musician
    2. B.young, Nigerian, beautiful musician
    3. C.Nigerian, young, beautiful musician
    4. D.Nigerian, beautiful, young musician
    Show answer

    Answer: A beautiful, young, Nigerian musician

  132. 132.
    Without it, trade will be carried out on the basis of ...74.... where goods or services are exchanged as was the practice in the years gone by.
    1. A.barter
    2. B.dealings
    3. C.negotiation
    4. D.exchange
    Show answer

    Answer: A barter

  133. 133.
    You will be none ....... for it if you take the examinations in November.
    1. A.the worst
    2. B.Worst
    3. C.worse
    4. D.the worse
    Show answer

    Answer: D the worse

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

WAEC English Language 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux