Skip to content

English Language past questions: JAMB UTME 2021

135 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

135 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A suitable title for the passage is
    1. A.English language
    2. B.Trends in Nigerian Education
    3. C.Teaching and Learning English
    4. D.Importance of English
    Show answer

    Answer: B Trends in Nigerian Education

  2. Passage
    Read the passages below and answer the questions that follow: Everyone is tired or fatigued at some time. The major cycle in your life is work, fatigue and rest in that order. Fatigue is characteristic of your body. It does not occur in a man-made machine which operates as long as its parts are intact and it has fuel. But your body, a living machine, has a definite limitation - its work continues, it gradually loses its responsiveness, becomes less irritable, turns out less work and finally may not respond at all. The feeling of fatigue usually expresses itself in three ways: first, there is a feeling of tiredness and a marked desire for rest. Second, efficiency is greatly reduced. Third, there may be definite physiological changes in your body, low blood pressure, loss of muscle tone, tremors, and poor muscular coordination, and in other ways. Fatigue, however, may express itself in many ways for there are many different forms of it. The fatigue of a student. for example, who has worked all evening on a difficult lesson, is different from that of a labourer who has worked all day at a back-breaking task, or that of a business executive who worries with the stress and strain of organisation. It can be inferred from the passage that
    2.
    According to the passage, the worst stage of fatigue is
    1. A.feeling of tiredness
    2. B.poor muscular coordination
    3. C.reduced efficiency
    4. D.desire for rest
    Show answer

    Answer: B poor muscular coordination

  3. 3.
    choose the most appropriate option nearest in meaning to the word(s) underlined. Almost everyone she had worked with took advantage of her meekness
    1. A.gentleness
    2. B.weakness
    3. C.steadfastness
    4. D.generosity
    Show answer

    Answer: A gentleness

  4. 4.
    choose the most appropriate option nearest in meaning to the word(s) underlined. Barely six months after his father's demise, he has nothing left again of his patrimony
    1. A.inheritance
    2. B.property
    3. C.reputation
    4. D.valuables
    Show answer

    Answer: A inheritance

  5. 5.
    choose the most appropriate option nearest in meaning to the word(s) underlined. He maintained that Nigerians need a leader with an iron fist
    1. A.fist made of iron
    2. B.severe in treatment
    3. C.difiicult to please
    4. D.strong as iron
    Show answer

    Answer: B severe in treatment

  6. 6.
    choose the most appropriate option nearest in meaning to the word(s) underlined. He was underrated at the preliminary stage of the competition
    1. A.advance
    2. B.initial
    3. C.selection
    4. D.crucial
    Show answer

    Answer: B initial

  7. 7.
    choose the most appropriate option nearest in meaning to the word(s) underlined. His grandfather was one of the few patriotic Nigerians who ever lived.
    1. A.obedient
    2. B.lover of Nigeria
    3. C.calculative
    4. D.careless
    Show answer

    Answer: B lover of Nigeria

  8. 8.
    choose the most appropriate option nearest in meaning to the word(s) underlined. Many people believed that such an action is unbecoming of a leader
    1. A.forthcoming
    2. B.not befitting
    3. C.unwanted
    4. D.not necessary
    Show answer

    Answer: B not befitting

  9. 9.
    choose the most appropriate option nearest in meaning to the word(s) underlined. The emphasis placed on good moral conduct by the society in the past seems to have been relaxed
    1. A.avoided
    2. B.improved
    3. C.weakened
    4. D.outdated
    Show answer

    Answer: C weakened

  10. 10.
    choose the most appropriate option nearest in meaning to the word(s) underlined. The governor was incoherent in his speech
    1. A.uncoordinated
    2. B.talkative
    3. C.confused
    4. D.eloquent
    Show answer

    Answer: A uncoordinated

  11. 11.
    choose the most appropriate option nearest in meaning to the word(s) underlined. The matter was considered a private concern of the chairman to handle
    1. A.personal
    2. B.known
    3. C.public
    4. D.open
    Show answer

    Answer: A personal

  12. 12.
    choose the most appropriate option nearest in meaning to the word(s) underlined. The office assistant was dismissed for pilfering
    1. A.fighting
    2. B.incompetence
    3. C.stealing
    4. D.mismanagement
    Show answer

    Answer: C stealing

  13. 13.
    choose the option nearly opposite in meaning to the word(s) underlined Insecurity has escalated since the present government came into power.
    1. A.abated
    2. B.increased
    3. C.proliferated
    4. D.metamorphosed
    Show answer

    Answer: A abated

  14. 14.
    choose the option nearly opposite in meaning to the word(s) underlined It is embarrassing to accept our mistakes and tender an apology.
    1. A.acceptable
    2. B.honourable
    3. C.detestable
    4. D.pardonable
    Show answer

    Answer: B honourable

  15. 15.
    choose the option nearly opposite in meaning to the word(s) underlined James found the photocopied material invaluable while preparing for the examination
    1. A.Valuable
    2. B.worthwhile
    3. C.worthless
    4. D.important
    Show answer

    Answer: C worthless

  16. 16.
    choose the option nearly opposite in meaning to the word(s) underlined Mr. Akin's health has greatly degenerated in the last week.
    1. A.improved
    2. B.deteriorated
    3. C.expanded
    4. D.abated
    Show answer

    Answer: C expanded

  17. 17.
    choose the option nearly opposite in meaning to the word(s) underlined One hundred and forty kilometres per hour is a reasonable speed limit.
    1. A.acceptable
    2. B.unbelievable
    3. C.outrageous
    4. D.detestable
    Show answer

    Answer: C outrageous

  18. 18.
    choose the option nearly opposite in meaning to the word(s) underlined The annual festival attracts dignitaries from both home and abroad.
    1. A.spectators
    2. B.celebrities
    3. C.chieftains
    4. D.nonentities
    Show answer

    Answer: D nonentities

  19. 19.
    choose the option nearly opposite in meaning to the word(s) underlined The incumbent president conceded defeat before the final result was announced.
    1. A.accepted
    2. B.rejected
    3. C.opposed
    4. D.challenged
    Show answer

    Answer: B rejected

  20. 20.
    choose the option nearly opposite in meaning to the word(s) underlined The lady has devised a means of tackling her current challenges.
    1. A.attacking
    2. B.avoiding
    3. C.handling
    4. D.suspending
    Show answer

    Answer: A attacking

  21. 21.
    choose the option nearly opposite in meaning to the word(s) underlined The lawmakers are perceived to be the greediest set of politicians.
    1. A.selfless
    2. B.unwanted
    3. C.popular
    4. D.corrupt
    Show answer

    Answer: A selfless

  22. 22.
    choose the option nearly opposite in meaning to the word(s) underlined The soldiers were remorseful for their inhuman treatment of the civilians.
    1. A.boastful
    2. B.sad
    3. C.successful
    4. D.reliable
    Show answer

    Answer: A boastful

  23. 23.
    choose the option that best answers the question from the options lettered A-D He SLAPPED the teacher.
    1. A.Did he greet the teacher?
    2. B.Did the teacher flog him?
    3. C.Did he slap the nurse?
    4. D.Did he praise the principal?
    Show answer

    Answer: A Did he greet the teacher?

  24. 24.
    choose the option that best answers the question from the options lettered A-D He travels every WEEKEND
    1. A.Does he sleep every weekend?
    2. B.Does he wash every week days?
    3. C.Does he travel every month?
    4. D.Does he travel every day?
    Show answer

    Answer: C Does he travel every month?

  25. 25.
    choose the option that best answers the question from the options lettered A-D The Parents Teachers Association promised to build a CAFETERIA.
    1. A.Does the alumni association promised to build a cafeteria?
    2. B.Does the school authority promised to build a library?
    3. C.Did the parents teachers association promise to build a library?
    4. D.Does the parents teachers association promised to demolish a cafeteria?
    Show answer

    Answer: C Did the parents teachers association promise to build a library?

  26. 26.
    choose the option that has the same consonant sound as the letter(s) underlined from the options lettered A-E Bark
    1. A.climb
    2. B.tomb
    3. C.curb
    4. D.doubt
    5. E.dumb
    Show answer

    Answer: C curb

  27. 27.
    choose the option that has the same consonant sound as the letter(s) underlined from the options lettered A-E King
    1. A.that
    2. B.think
    3. C.thine
    4. D.tongue
    5. E.tone
    Show answer

    Answer: C thine

  28. 28.
    choose the option that has the same consonant sound as the letter(s) underlined from the options lettered A-E Teach
    1. A.deviate
    2. B.through
    3. C.wrath
    4. D.both
    5. E.listen
    Show answer

    Answer: A deviate

  29. 29.
    choose the option that has the same vowel sound as the letter(s) underlined from the options lettered A-E Creep
    1. A.beep
    2. B.bring
    3. C.tread
    4. D.credit
    5. E.ship
    Show answer

    Answer: A beep

  30. 30.
    choose the option that has the same vowel sound as the letter(s) underlined from the options lettered A-E Head
    1. A.bead
    2. B.red
    3. C.rear
    4. D.stir
    5. E.heel
    Show answer

    Answer: B red

  31. 31.
    choose the option that has the same vowel sound as the letter(s) underlined from the options lettered A-E Moon
    1. A.cook
    2. B.loop
    3. C.pull
    4. D.look
    5. E.double
    Show answer

    Answer: B loop

  32. 32.
    choose the option with the correct emphatic stress indicated in capital letters from the options lettered A-D Biography
    1. A.bioGRAphy
    2. B.BIography
    3. C.biograPHY
    4. D.biOgraphy
    Show answer

    Answer: D biOgraphy

  33. 33.
    choose the option with the correct emphatic stress indicated in capital letters from the options lettered A-D Conventional
    1. A.conVENtional
    2. B.CONventional
    3. C.convenTIOnal
    4. D.conventioNAL
    Show answer

    Answer: C convenTIOnal

  34. 34.
    choose the option with the correct emphatic stress indicated in capital letters from the options lettered A-D Democracy
    1. A.DEmocracy
    2. B.deMOcracy
    3. C.demoCRAcy
    4. D.democraCY
    Show answer

    Answer: B deMOcracy

  35. 35.
    choose the option with the correct emphatic stress indicated in capital letters from the options lettered A-D Successful
    1. A.SUccessful
    2. B.suCcessful
    3. C.sucCEssful
    4. D.succESSful
    Show answer

    Answer: C sucCEssful

  36. 36.
    choose the option with the correct spelling from the options lettered A-E
    1. A.Acommodation
    2. B.Accomodation
    3. C.Accormodation
    4. D.Accommodation
    5. E.Accomodetion
    Show answer

    Answer: D Accommodation

  37. 37.
    complete the statement from the options lettered A-D Mr. Jude made the meeting _____his poor health
    1. A.even though
    2. B.inspite of
    3. C.in spite of
    4. D.despite that
    Show answer

    Answer: C in spite of

  38. 38.
    complete the statement from the options lettered A-D The manager met the ______ who came visiting last week
    1. A.dark tall good-looking American
    2. B.good-looking tall dark American
    3. C.Tall dark American good-looking
    4. D.American dark tall good-looking
    Show answer

    Answer: B good-looking tall dark American

  39. 39.
    complete the statement from the options lettered A-D The meeting was organised at _______ instance ?
    1. A.whom
    2. B.whose's
    3. C.whose
    4. D.whom's
    Show answer

    Answer: C whose

  40. 40.
    complete the statement from the options lettered A-D The two friends made promises to _____ when they met last year
    1. A.each other
    2. B.one another
    3. C.theirselves
    4. D.themselves
    Show answer

    Answer: A each other

  41. Passage
    It is normal in Nigeria to use proficiency in the use of English language as a barometer for evaluating the height of any person's educational attainment. Today, many teachers resort quite often to the use of vernacular in the teaching of their subjects. One is often dismayed at the incompetence of many teachers, even graduates in the use of English language. Throughout the colonial period, up to 1960, Nigerian formal education was patterned after the English system. The "accent" was on English and an educated Nigerian was one who was only African in colour but English in thought and culture. The ability to speak English fluently and if possible with an Oxford accent was the hallmark of excellence even if the speaker was empty of thought and ideas. In those days it was a serious offence for a secondary school boy or girl to "laugh in the vernacular". But we now swung to the other extreme. Nigeria would say they are not English people, some would say they did not specialise in English in the university. But the country has adopted the English language as its official, the language of instruction at schools, parliamentary proceedings, conduct of official business and indeed the lingua franca. If the language is to continue to be used, then it is imperative that we all agree on the pattern of correctness in the language so that communication can be effective. During the colonial period, according to the passage, an educated Nigerian was one who
    41.
    Considering it a serious offence to "laugh in vernacular" as indicated in the passage, can be viewed as
    1. A.normal
    2. B.extreme
    3. C.correctness
    4. D.proper
    Show answer

    Answer: B extreme

  42. 42.
    definite limitation used to describe the human body in the passage means that
    1. A.the body cannot be made to work continuously like a machine
    2. B.the body should only perform simple tasks
    3. C.body parts must be limited
    4. D.the body is equal to man-made machines
    Show answer

    Answer: A the body cannot be made to work continuously like a machine

  43. 43.
    From the novel; The Life Changer ''Don't come in after me..." Whose principle was this?
    1. A.Dr Samjohn
    2. B.Dr Mohammed
    3. C.Labaran
    4. D.Dr Dabo
    Show answer

    Answer: D Dr Dabo

  44. 44.
    From the novel; The Life Changer ''I made a space for you in the front seat so you can sit near your heartthrob'' This statement was made to whom?
    1. A.Salma
    2. B.Ummi
    3. C.Tomiwa
    4. D.Ngozi
    Show answer

    Answer: C Tomiwa

  45. 45.
    From the novel; The Life Changer ''I made a space for you in the front seat so you can sit near your heartthrob'' Who made this statement?
    1. A.Habib
    2. B.Labaran
    3. C.Kabir
    4. D.Lawal
    Show answer

    Answer: B Labaran

  46. 46.
    From the novel; The Life Changer ''I want to know you intimately...'' The speaker of the excerpt above is_____
    1. A.Dr Kabir
    2. B.Dr Samjohn
    3. C.Dr Dabo
    4. D.Habib
    Show answer

    Answer: C Dr Dabo

  47. 47.
    From the novel; The Life Changer ''I want to know you intimately...'' This statement was made to whom _____
    1. A.Salma
    2. B.Ummi
    3. C.Tomiwa
    4. D.Ngozi
    Show answer

    Answer: A Salma

  48. 48.
    From the novel; The Life Changer ''I want to know you intimately'' What was the recipient's response?
    1. A.approval and acceptance
    2. B.dismissal and confrontation
    3. C.rejection, dismissal and contempt
    4. D.sympathy and approval
    Show answer

    Answer: C rejection, dismissal and contempt

  49. 49.
    From the novel; The Life Changer ''Just call yourself Omar Esquire" Who makes this statement?
    1. A.Teemah
    2. B.Bint
    3. C.Jamila
    4. D.Ummi
    Show answer

    Answer: A Teemah

  50. 50.
    From the novel; The Life Changer "Money moves Mountains" This statement was made by _________
    1. A.Salma
    2. B.Teemah
    3. C.Bint
    4. D.Ngozi
    Show answer

    Answer: A Salma

  51. 51.
    From the novel; The Life Changer According to Salma, No man was worthy to be called a man except ____
    1. A.her husband
    2. B.her boyfriend
    3. C.her brothers
    4. D.her father
    Show answer

    Answer: D her father

  52. 52.
    From the novel; The Life Changer According to the novel, EMAL means
    1. A.Exam malpractice and license
    2. B.Ethics and Morals
    3. C.Examination Ethics and Morals
    4. D.Examination malpractice
    Show answer

    Answer: D Examination malpractice

  53. 53.
    From the novel; The Life Changer According to the Novel, How would you describe Dr Samuel Johnson?
    1. A.He has a tribal mark and he looks like an igala man
    2. B.He has a tribal mark and he is an igala man
    3. C.He has a tribal mark and he is not a Yoruba man
    4. D.He has a tribal mark and he looks like an Edo man
    Show answer

    Answer: A He has a tribal mark and he looks like an igala man

  54. 54.
    From the novel; The Life Changer According to the novel, how would you describe Salma?
    1. A.fair complexioned skin, tall and slim
    2. B.fair complexioned, short and fat
    3. C.dark-complexioned skin, tall and slim
    4. D.dark-complexioned girl, short and fat
    Show answer

    Answer: A fair complexioned skin, tall and slim

  55. 55.
    From the novel; The Life Changer According to the novel, what delicacy is considered to be students' favourite?
    1. A.Danwake
    2. B.Snail
    3. C.Spagetti
    4. D.Indomie jollof
    Show answer

    Answer: D Indomie jollof

  56. 56.
    From the novel; The Life Changer According to Ummi, what is the first noticeable thing in the university?
    1. A.Different people
    2. B.lawlessness and injustice
    3. C.Freedom of dressing
    4. D.immoral relationships
    Show answer

    Answer: C Freedom of dressing

  57. 57.
    From the novel; The Life Changer At what age did Talle lost his father and stepmother ?
    1. A.21
    2. B.20
    3. C.19
    4. D.18
    Show answer

    Answer: B 20

  58. 58.
    From the novel; The Life Changer Dr Amina dislike Salma because?
    1. A.Salma is not intelligent
    2. B.She is intimidated by Salma's appearance
    3. C.She considers Salma to be a threat to the university
    4. D.She does not like Salma's appearance
    Show answer

    Answer: B She is intimidated by Salma's appearance

  59. 59.
    From the novel; The Life Changer Habib gives Tomiwa a bundle of _______?
    1. A.0ne thousand naira notes
    2. B.five hundred naira notes
    3. C.two hundred naira notes
    4. D.dollar notes
    Show answer

    Answer: B five hundred naira notes

  60. 60.
    From the novel; The Life Changer How did Omar check his admission status?
    1. A.visiting a cyber cafe
    2. B.through his phone
    3. C.by visiting the university
    4. D.through a friend's phone
    Show answer

    Answer: C by visiting the university

  61. 61.
    From the novel; The Life Changer How long has Mr Dabo been in the university?
    1. A.10 years
    2. B.15 years
    3. C.More than a decade
    4. D.More than fiften years
    Show answer

    Answer: C More than a decade

  62. 62.
    From the novel; The Life Changer How many girls were allocated to a room in the hostel?
    1. A.five
    2. B.four
    3. C.three
    4. D.two
    Show answer

    Answer: B four

  63. 63.
    From the novel; The Life Changer How much did Salma give to Dr Kabir?
    1. A.one hundred thousand naira
    2. B.one hundred and fifty thousand Naira
    3. C.Two hundred thousand Naira
    4. D.Three hundred thousand Naira
    Show answer

    Answer: A one hundred thousand naira

  64. 64.
    From the novel; The Life Changer How much money did Habib handed over to Tomiwa?
    1. A.fifty thousand naira
    2. B.one hundred thousand naira
    3. C.Twenty-five thousand naira
    4. D.Twenty thousand naira
    Show answer

    Answer: A fifty thousand naira

  65. 65.
    From the novel; The Life Changer How old is Bint?
    1. A.7
    2. B.6
    3. C.5
    4. D.4
    Show answer

    Answer: C 5

  66. 66.
    From the novel; The Life Changer Omar had ______ credits in the WAEC examination
    1. A.9
    2. B.5
    3. C.8
    4. D.7
    Show answer

    Answer: D 7

  67. 67.
    From the novel; The Life Changer Omar's achievement was by no means a small feat. This means that?
    1. A.Omar's achievement was difficult
    2. B.His accomplishment was small
    3. C.Omar's achievement was not as difficult as it seems
    4. D.His accomplishment was not by a small feat
    Show answer

    Answer: A Omar's achievement was difficult

  68. 68.
    From the novel; The Life Changer Omar's admission signals________
    1. A.storytelling
    2. B.a life-changing experience
    3. C.being a learned
    4. D.community's appraisal
    Show answer

    Answer: B a life-changing experience

  69. 69.
    From the novel; The Life Changer Salma and her roommates were _________
    1. A.A students
    2. B.Outstanding students
    3. C.B students
    4. D.Average students
    Show answer

    Answer: C B students

  70. 70.
    From the novel; The Life Changer Salma compared lecturers with _________
    1. A.Thieves
    2. B.politician
    3. C.lawyers
    4. D.Policemen
    Show answer

    Answer: D Policemen

  71. 71.
    From the novel; The Life Changer Talle was imprisoned for?
    1. A.Murder
    2. B.Kidnapping and Robbery
    3. C.Kidnapping and extortion
    4. D.smuggling
    Show answer

    Answer: C Kidnapping and extortion

  72. 72.
    From the novel; The Life Changer Talle works as a ______?
    1. A.driver
    2. B.gateman
    3. C.cleaner
    4. D.government officer
    Show answer

    Answer: A driver

  73. 73.
    From the novel; The Life Changer Teemah is the first ________ of the family
    1. A.child
    2. B.graduate
    3. C.daughter
    4. D.female
    Show answer

    Answer: C daughter

  74. 74.
    From the novel; The Life Changer The Author of The Life Changer dedicates the novel to whom?
    1. A.her Husband
    2. B.Her mother
    3. C.her father
    4. D.her children
    Show answer

    Answer: B Her mother

  75. 75.
    From the novel; The Life Changer The author of The Life Changer holds a degree in ______
    1. A.BSc (Ed) Mathematics
    2. B.BA (Ed) English Language
    3. C.BA (Ed) Economics
    4. D.BA Mass Communication
    Show answer

    Answer: A BSc (Ed) Mathematics

  76. 76.
    From the novel; The Life Changer The following lessons can be derived from the story of ''the quiet one'' except?
    1. A.Never judge a book by its cover
    2. B.Learn to trust sparingly
    3. C.Justice is not fair
    4. D.Not all that glitters is gold
    Show answer

    Answer: C Justice is not fair

  77. 77.
    From the novel; The Life Changer The Life Changer is authored by?
    1. A.Khadija Abubakar Jilla
    2. B.Khadija Abubakar Jalli
    3. C.Khadija Abubakar Jali
    4. D.Khadija Abubakar Jila
    Show answer

    Answer: B Khadija Abubakar Jalli

  78. 78.
    From the novel; The Life Changer The novel is written in the ___________
    1. A.First-person and Third person point of view
    2. B.Third person Ominscient
    3. C.second-person point of view
    4. D.limited ominiscient
    Show answer

    Answer: A First-person and Third person point of view

  79. 79.
    From the novel; The Life Changer Ummi angrily left the HOD's office because?
    1. A.The HOD disrespected her
    2. B.He tried to be romantic with her
    3. C.Ummi assumed he was trying to make a pass at her
    4. D.He delayed her
    Show answer

    Answer: C Ummi assumed he was trying to make a pass at her

  80. 80.
    From the novel; The Life Changer Ummi is translated in Arabic as _____?
    1. A.my mentor
    2. B.my mother
    3. C.my morning star
    4. D.my muse
    Show answer

    Answer: B my mother

  81. 81.
    From the novel; The Life Changer Ummi's husband always wanted to study?
    1. A.accounting
    2. B.pharmacy
    3. C.Linguistics
    4. D.Law
    Show answer

    Answer: D Law

  82. 82.
    From the novel; The Life Changer What brand of Phone did Salim buy?
    1. A.Nokia
    2. B.Iphone
    3. C.Itel
    4. D.Samsung
    Show answer

    Answer: D Samsung

  83. 83.
    From the novel; The Life Changer What exact incident led to Ummi 's development of claustrophobia?
    1. A.She was ill
    2. B.She was pregnant
    3. C.The HOD had asked if she wanted something to drink
    4. D.the HOD was too nice to her
    Show answer

    Answer: C The HOD had asked if she wanted something to drink

  84. 84.
    From the novel; The Life Changer What is Ada's home town delicacy?
    1. A.Danwake
    2. B.Rat
    3. C.Snails
    4. D.Indomie
    Show answer

    Answer: B Rat

  85. 85.
    From the novel; The Life Changer What is Dr Kabir's weakness?
    1. A.women
    2. B.Easy money
    3. C.Food
    4. D.alcohol
    Show answer

    Answer: B Easy money

  86. 86.
    From the novel; The Life Changer What is Habib's Political title?
    1. A.Governor
    2. B.Speaker of the house
    3. C.Minister of finance
    4. D.Minister of Education
    Show answer

    Answer: B Speaker of the house

  87. 87.
    From the novel; The Life Changer What is Salma's surname?
    1. A.Mohammed
    2. B.Muhammed
    3. C.Moshood
    4. D.Moshud
    Show answer

    Answer: A Mohammed

  88. 88.
    From the novel; The Life Changer What is Ummi's mariculation number?
    1. A.UF0001
    2. B.UG0002
    3. C.UG0001
    4. D.UF0002
    Show answer

    Answer: C UG0001

  89. 89.
    From the novel; The Life Changer What is Ummi's Occupation?
    1. A.Nurse
    2. B.Teacher
    3. C.Businessperson
    4. D.Accountant
    Show answer

    Answer: B Teacher

  90. 90.
    From the novel; The Life Changer What position is Bint in the family?
    1. A.Last born
    2. B.First child
    3. C.Second child
    4. D.Third child
    Show answer

    Answer: A Last born

  91. 91.
    From the novel; The Life Changer What reward was Omar expecting for his achievement?
    1. A.a bag
    2. B.a shoe
    3. C.a phone
    4. D.a laptop
    Show answer

    Answer: C a phone

  92. 92.
    From the novel; The Life Changer What subject is optional in Bint's school?
    1. A.Music
    2. B.French
    3. C.Fine Art
    4. D.Hand writing
    Show answer

    Answer: B French

  93. 93.
    From the novel; The Life Changer What tradition was established in Lafayette?
    1. A.Nobody was allowed to have visitors at night
    2. B.No stranger should be hosted without the knowledge of the Hakimi
    3. C.Nobody was allowed to accommodate friends
    4. D.strangers were not allowed at ceremonial gatherings
    Show answer

    Answer: B No stranger should be hosted without the knowledge of the Hakimi

  94. 94.
    From the novel; The Life Changer What was Omar JAMB score?
    1. A.300
    2. B.250
    3. C.200
    4. D.230
    Show answer

    Answer: D 230

  95. 95.
    From the novel; The Life Changer What was Talle guilty of?
    1. A.Kidnap and murder
    2. B.Extortion and Murder
    3. C.Extortion and Rape
    4. D.Kidnap and Extortion
    Show answer

    Answer: D Kidnap and Extortion

  96. 96.
    From the novel; The Life Changer What was the double celebration in Lafayette?
    1. A.The birth of Talle and his brother
    2. B.Ummi's admission and marriage
    3. C.Omar's WAEC and JAMB success
    4. D.Salma's admission and engagement
    Show answer

    Answer: B Ummi's admission and marriage

  97. 97.
    From the novel; The Life Changer What was the last General paper during Salma's Final year?
    1. A.Philosophy and logic
    2. B.Special Education
    3. C.Psychology
    4. D.Moral Philosophy
    Show answer

    Answer: D Moral Philosophy

  98. 98.
    From the novel; The Life Changer What was the reason for the delay at the faculty registration office?
    1. A.The lecturer's negligience
    2. B.The queue was endless
    3. C.John's delay in cleaning the office
    4. D.the lecturer was absent
    Show answer

    Answer: C John's delay in cleaning the office

  99. 99.
    From the novel; The Life Changer What was Ummi's reason for her impromptu barging ?
    1. A.To monitor her children's activities
    2. B.To ensure the children were safe
    3. C.To keep them on their feets
    4. D.To ensure they maintain cleanliness
    Show answer

    Answer: D To ensure they maintain cleanliness

  100. 100.
    From the novel; The Life Changer What's the name of Ngozi's hostel?
    1. A.Comrade
    2. B.Beauty Queen
    3. C.Queen Ana
    4. D.Queen Amina
    Show answer

    Answer: D Queen Amina

  101. 101.
    From the novel; The Life Changer When did Talle stop being quiet?
    1. A.When he started taking to market women
    2. B.When he started making friends
    3. C.when his usual demand for food items doubled
    4. D.When he made friends with Zaki
    Show answer

    Answer: C when his usual demand for food items doubled

  102. 102.
    From the novel; The Life Changer Where did Salma and Ummi first meet?
    1. A.the university
    2. B.departmental registration
    3. C.School hostel
    4. D.Faculty registration
    Show answer

    Answer: D Faculty registration

  103. 103.
    From the novel; The Life Changer Where does Ada hail from?
    1. A.North west
    2. B.North central
    3. C.West
    4. D.South south
    Show answer

    Answer: B North central

  104. 104.
    From the novel; The Life Changer Which of the following character did not respect the Hakimi?
    1. A.Talle
    2. B.the IPO
    3. C.the courtier
    4. D.the vllagers
    Show answer

    Answer: B the IPO

  105. 105.
    From the novel; The Life Changer Which of the following character dies while giving birth to her son?
    1. A.Salma
    2. B.Talle's mother
    3. C.Ada
    4. D.Tomiwa
    Show answer

    Answer: B Talle's mother

  106. 106.
    From the novel; The Life Changer Which of the following character has a reticent nature?
    1. A.Jamila
    2. B.Bint
    3. C.Talle
    4. D.Ada
    Show answer

    Answer: C Talle

  107. 107.
    From the novel; The Life Changer Which of the following course does Salma find very difficult?
    1. A.Moral Philosophy
    2. B.Use of English
    3. C.Special education
    4. D.Philosophy and Logic
    Show answer

    Answer: A Moral Philosophy

  108. 108.
    From the novel; The Life Changer Who among the following character is overconfident?
    1. A.Ngozi
    2. B.Ada
    3. C.Tomiwa
    4. D.Ummi
    Show answer

    Answer: C Tomiwa

  109. 109.
    From the novel; The Life Changer Who among the following character was sitting next to Salma during her final examination?
    1. A.Tola
    2. B.Kola
    3. C.Bola
    4. D.Deola
    Show answer

    Answer: B Kola

  110. 110.
    From the novel; The Life Changer Who among the following characters appears to be less voluble?
    1. A.Habib
    2. B.Labaran
    3. C.Kabir
    4. D.Salim
    Show answer

    Answer: A Habib

  111. 111.
    From the novel; The Life Changer Who among the following characters can be described as one with few words?
    1. A.Ada
    2. B.secretary to the HOD
    3. C.John
    4. D.Ngozi
    Show answer

    Answer: B secretary to the HOD

  112. 112.
    From the novel; The Life Changer Who apologizes to the HOD on behalf of Ummi?
    1. A.Salma
    2. B.Ummi's husband
    3. C.Kabir
    4. D.Salim
    Show answer

    Answer: B Ummi's husband

  113. 113.
    From the novel; The Life Changer Who assisted Ummi's husband with Ummi's admission?
    1. A.Mallam Salihu
    2. B.Salim
    3. C.Kabir
    4. D.Samuel
    Show answer

    Answer: D Samuel

  114. 114.
    From the novel; The Life Changer Who can be described as meddlesome?
    1. A.Daddy
    2. B.Ummi
    3. C.Bint
    4. D.Mallam Salihu
    Show answer

    Answer: D Mallam Salihu

  115. 115.
    From the novel; The Life Changer Who is Boka?
    1. A.district head
    2. B.head of the capital
    3. C.head of faming
    4. D.traditional medicine man
    Show answer

    Answer: A district head

  116. 116.
    From the novel; The Life Changer Who is Jamila?
    1. A.Salma's roommate
    2. B.Salma's friend
    3. C.Ummi's second child
    4. D.Bint's immediate elder sister
    Show answer

    Answer: D Bint's immediate elder sister

  117. 117.
    From the novel; The Life Changer Who narrated the story of ''the quiet one'' to Ummi?
    1. A.Hakimi
    2. B.the people of Lafayette
    3. C.Zaki
    4. D.Ummi's husband
    Show answer

    Answer: D Ummi's husband

  118. 118.
    From the novel; The Life Changer Who often says " what you teach a child is like writing on a rock and when dried, it would be difficult to erase"
    1. A.Ummi
    2. B.Omar
    3. C.Ummi's Grandmother
    4. D.Salma's grandmother
    Show answer

    Answer: C Ummi's Grandmother

  119. 119.
    From the novel; The Life Changer Who suggested the abduction of a boy?
    1. A.Talle
    2. B.Zaki
    3. C.John
    4. D.Boki
    Show answer

    Answer: D Boki

  120. 120.
    From the novel; The Life Changer Why did Salma sought for Habib's help?
    1. A.Habib was her only saviour
    2. B.Habib was her boyfriend
    3. C.He was influential
    4. D.He was a philanthropist
    Show answer

    Answer: C He was influential

  121. 121.

    Uses the passage above.

    From the passage, it is evident that
    1. A.we need to agree on the pattern of correctness in the use of English language
    2. B.fluency in English leads to empty thought and ideas
    3. C.Nigerians would say they are not English people because they hate the language
    4. D.Every undergraduate needs to specialise in English
    Show answer

    Answer: A we need to agree on the pattern of correctness in the use of English language

  122. 122.
    In question number 11 above choose the best option from letters A- E that best complete the gap
    1. A.house
    2. B.colony
    3. C.settlement
    4. D.abode
    5. E.habitat
    Show answer

    Answer: B colony

  123. 123.
    In question number 12 above choose the best option from letters A- E that best complete the gap
    1. A.larger
    2. B.enormous
    3. C.thicker
    4. D.older
    5. E.wiser
    Show answer

    Answer: A larger

  124. 124.
    In question number 14 above choose the best option from letters A- E that best complete the gap
    1. A.fruits
    2. B.seed
    3. C.pollen
    4. D.grains
    5. E.leaves
    Show answer

    Answer: C pollen

  125. 125.
    In question number 15 above choose the best option from letters A- E that best complete the gap
    1. A.filtered
    2. B.converted
    3. C.refined
    4. D.cooked
    5. E.baked
    Show answer

    Answer: B converted

  126. 126.
    In question number 16 above choose the best option from letters A- E that best complete the gap
    1. A.born
    2. B.hatched
    3. C.transformed
    4. D.raised
    5. E.weaned
    Show answer

    Answer: B hatched

  127. 127.
    In question number 17 above choose the best option from letters A- E that best complete the gap
    1. A.alpha
    2. B.adult
    3. C.drone
    4. D.chief
    5. E.leader
    Show answer

    Answer: B adult

  128. 128.
    In question number 19 above choose the best option from letters A- E that best complete the gap
    1. A.laid
    2. B.born
    3. C.delivered
    4. D.produced
    5. E.donated
    Show answer

    Answer: A laid

  129. 129.
    In question number 20 above choose the best option from letters A- E that best complete the gap
    1. A.former
    2. B.latter
    3. C.earlier
    4. D.bee
    5. E.princess
    Show answer

    Answer: B latter

  130. 130.
    In the passage below, the numbered gaps (11-20) indicate missing words. From the options lettered A- E the most appropriate option. The head of the -11- is called the queen bee. She is -12-than the rest of the bees. Her main task in the colony is to lay eggs. Most of the other bees are the -13- bees. These bees collect nectar and -14- from flowers. The nectar that is carried by the worker bees is deposited on the hive and then -15- into honey. The worker bees also help to look after the young bees. As soon as they are -16-, the worker bees feed the young bees with pollen and nectar. The third type of bee found in the colony is the -17- or male bee. The main task of such a bee is to -18- with a new queen. The queen bee has a life span of about three years. During this period, she would have -19- more than half a million eggs. When the queen bee is dying, a new queen would be groomed. This new queen will eventually take over the duties of the old queen when the -20- dies. In question number 13 above choose the best option from letters A- E that best complete the gap
    1. A.servant
    2. B.maid
    3. C.workers
    4. D.errand
    5. E.worker
    Show answer

    Answer: E worker

  131. 131.
    In the passage below, the numbered gaps (11-20) indicate missing words. From the options lettered A- E the most appropriate option. The head of the -11- is called the queen bee. She is -12-than the rest of the bees. Her main task in the colony is to lay eggs. Most of the other bees are the -13- bees. These bees collect nectar and -14- from flowers. The nectar that is carried by the worker bees is deposited on the hive and then -15- into honey. The worker bees also help to look after the young bees. As soon as they are -16-, the worker bees feed the young bees with pollen and nectar. The third type of bee found in the colony is the -17- or male bee. The main task of such a bee is to -18- with a new queen. The queen bee has a life span of about three years. During this period, she would have -19- more than half a million eggs. When the queen bee is dying, a new queen would be groomed. This new queen will eventually take over the duties of the old queen when the -20- dies. In question number 18 above choose the best option from letters A- E that best complete the gap
    1. A.mate
    2. B.sleep
    3. C.romance
    4. D.protect
    5. E.lead
    Show answer

    Answer: A mate

  132. 132.
    It is advisable that one should rest once
    1. A.there is a feeling of tiredness
    2. B.there is no longer interest in the task
    3. C.there is onset of physiological changes in the body
    4. D.the task becomes difficult
    Show answer

    Answer: A there is a feeling of tiredness

  133. 133.
    It is normal in Nigeria to use proficiency in the use of English language as a barometer for evaluating the height of any person's educational attainment. Today, many teachers resort quite often to the use of vernacular in the teaching of their subjects. One is often dismayed at the incompetence of many teachers, even graduates in the use of English language. Throughout the colonial period, up to 1960, Nigerian formal education was patterned after the English system. The "accent" was on English and an educated Nigerian was one who was only African in colour but English in thought and culture. The ability to speak English fluently and if possible with an Oxford accent was the hallmark of excellence even if the speaker was empty of thought and ideas. In those days it was a serious offence for a secondary school boy or girl to "laugh in the vernacular". But we now swung to the other extreme. Nigeria would say they are not English people, some would say they did not specialise in English in the university. But the country has adopted the English language as its official, the language of instruction at schools, parliamentary proceedings, conduct of official business and indeed the lingua franca. If the language is to continue to be used, then it is imperative that we all agree on the pattern of correctness in the language so that communication can be effective. During the colonial period, according to the passage, an educated Nigerian was one who
    1. A.has travelled to Oxford
    2. B.is English in thought and culture
    3. C.looks African in colour
    4. D.has the English accent
    Show answer

    Answer: B is English in thought and culture

  134. 134.
    Read the passages below and answer the questions that follow: Everyone is tired or fatigued at some time. The major cycle in your life is work, fatigue and rest in that order. Fatigue is characteristic of your body. It does not occur in a man-made machine which operates as long as its parts are intact and it has fuel. But your body, a living machine, has a definite limitation - its work continues, it gradually loses its responsiveness, becomes less irritable, turns out less work and finally may not respond at all. The feeling of fatigue usually expresses itself in three ways: first, there is a feeling of tiredness and a marked desire for rest. Second, efficiency is greatly reduced. Third, there may be definite physiological changes in your body, low blood pressure, loss of muscle tone, tremors, and poor muscular coordination, and in other ways. Fatigue, however, may express itself in many ways for there are many different forms of it. The fatigue of a student. for example, who has worked all evening on a difficult lesson, is different from that of a labourer who has worked all day at a back-breaking task, or that of a business executive who worries with the stress and strain of organisation. It can be inferred from the passage that
    1. A.every task can eventually result in fatigue
    2. B.only difficult lessons lead to fatigue
    3. C.a labourer must work all day before expressing fatigue
    4. D.rest is needed only when you experience fatigue
    Show answer

    Answer: B only difficult lessons lead to fatigue

  135. 135.

    Uses the passage above.

    Which of the following is not true according to the passage?
    1. A.the competence level in the use of English has fallen greatly
    2. B.what used to be in the past could be considered extreme
    3. C.the writer is advocating for the use of indigenous language for teaching and learning
    4. D.English language is the official language in Nigeria
    Show answer

    Answer: C the writer is advocating for the use of indigenous language for teaching and learning

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free English Language papers

JAMB English Language 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux