English Language past questions: JAMB UTME 2025
256 objective questions, with answers. Free to read and practise.
Sit this paper
256 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.
- 1."If you beat my height, you can't beat my eyes." What was Bepo trying to communicate here?
- A.Physical strength surpasses all other traits
- B.No act of cheating will go uncaught
- C.Height is the least important quality of a person
- D.A competitive spirit always guarantee victory
Show answerHide answer
Answer: B No act of cheating will go uncaught
- 2.Fill in the gap labelled 11
- A.charter
- B.league
- C.unit
- D.directorate
Show answerHide answer
Answer: A charter
- 3.Fill in the gap labelled 12
- A.threat
- B.agitation
- C.violence
- D.fear
Show answerHide answer
Answer: A threat
- 4.Fill the gap labelled 10
- A.assent
- B.vote
- C.consent
- D.voice
Show answerHide answer
Answer: B vote
- 5.Fill the gap labelled 14
- A.settlement
- B.agreement
- C.consent
- D.condition
Show answerHide answer
Answer: A settlement
- 6.Fill the gap labelled 15
- A.rules
- B.sanctions
- C.order
- D.discipline
Show answerHide answer
Answer: B sanctions
- 7.Fill the gap labelled 6
- A.Unit
- B.Council
- C.Department
- D.Committee
Show answerHide answer
Answer: B Council
- 8.Fill the gap labelled 7
- A.relation
- B.affairs
- C.peace
- D.relationship
Show answerHide answer
Answer: C peace
- 9.Fill the gap labelled 9
- A.member
- B.personnel
- C.members
- D.states
Show answerHide answer
Answer: A member
- 10.For the question, choose the most appropriate stress pattern from the options. The stressed syllables are written in capital letters. convalescent
- A.CONvalescent
- B.conVAlescent
- C.convaleSCENT
- D.convaLEscent
Show answerHide answer
Answer: D convaLEscent
- 11.For the question, choose the most appropriate stress pattern from the options. The stressed syllables are written in capital letters. Grammarian
- A.GRAmmarian
- B.graMMArian
- C.grammaRIan
- D.grammariAN
Show answerHide answer
Answer: B graMMArian
- 12.For the question, choose the most appropriate stress pattern from the options. The stressed syllables are written in capital letters. Hospitality
- A.HOSpitality
- B.hosPItality
- C.hospiTAlity
- D.hospitaLIty
Show answerHide answer
Answer: C hospiTAlity
- 13.For the question, choose the most appropriate stress pattern from the options. The stressed syllables are written in capital letters. similarly
- A.simiLARly
- B.simlarLY
- C.SImilarly
- D.siMIlarly
Show answerHide answer
Answer: C SImilarly
- 14.For the question, choose the option that has the same consonant sound as the ones represented by the letter(s) underlined. house
- A.happy
- B.rhythm
- C.ghost
- D.honour
Show answerHide answer
Answer: A happy
- 15.For the question, choose the option that has the same consonant sound as the ones represented by the letter(s) underlined. knot
- A.church
- B.norm
- C.keep
- D.cease
Show answerHide answer
Answer: B norm
- 16.For the question, choose the option that has the same consonant sound as the ones represented by the letter(s) underlined. shadow
- A.sure
- B.match
- C.chemistry
- D.scheme
Show answerHide answer
Answer: A sure
- 17.For the question, choose the option that has the same vowel sound as the ones represented by the letter(s) underlined. beer
- A.bare
- B.their
- C.swear
- D.serious
Show answerHide answer
Answer: D serious
- 18.For the question, choose the option that has the same vowel sound as the ones represented by the letter(s) underlined. boot
- A.cold
- B.food
- C.top
- D.book
Show answerHide answer
Answer: B food
- 19.For the question, choose the option that has the same vowel sound as the ones represented by the letter(s) underlined. money
- A.love
- B.lord
- C.donkey
- D.bought
Show answerHide answer
Answer: A love
- 20.For the question, choose the option that has the same vowel sound as the ones represented by the letter(s) underlined. wound
- A.foot
- B.book
- C.blood
- D.moon
Show answerHide answer
Answer: D moon
- 21.For this question, choose the option nearest in meaning to the word or phrase in italics. Between Achebe and Soyinka, it is debatable who is more enigmatic a writer.
- A.flamboyant
- B.ludicrous
- C.inscrutable
- D.talented
Show answerHide answer
Answer: C inscrutable
- 22.For this question, choose the option nearest in meaning to the word or phrase in italics. Gambling is a pernicious act.
- A.beneficial
- B.harmless
- C.noxious
- D.benign
Show answerHide answer
Answer: C noxious
- 23.For this question, choose the option nearest in meaning to the word or phrase in italics. Giwa does odious things at times.
- A.horrible
- B.great
- C.strange
- D.pleasant
Show answerHide answer
Answer: A horrible
- 24.For this question, choose the option nearest in meaning to the word or phrase in italics. Parenting is really arduous even though enjoyable.
- A.strenuous
- B.troublesome
- C.hectic
- D.severe
Show answerHide answer
Answer: A strenuous
- 25.For this question, choose the option nearest in meaning to the word or phrase in italics. The building was haunted by a couple of spooks.
- A.ghosts
- B.robbers
- C.hyenas
- D.hunters
Show answerHide answer
Answer: A ghosts
- 26.For this question, choose the option nearest in meaning to the word or phrase in italics. The debater made a very scurrilous remark about his opponent.
- A.false
- B.abusive
- C.fake
- D.sharp
Show answerHide answer
Answer: B abusive
- 27.For this question, choose the option nearest in meaning to the word or phrase in italics. The scientist made an astonishing discovery in the laboratory.
- A.common
- B.amazing
- C.expected
- D.ordinary
Show answerHide answer
Answer: B amazing
- 28.For this question, choose the option nearest in meaning to the word or phrase in italics. The students were reluctant to participate in the debate.
- A.excited
- B.happy
- C.unwilling
- D.eager
Show answerHide answer
Answer: C unwilling
- 29.For this question, choose the option nearest in meaning to the word or phrase in italics. When the landlady noticed the silhouette on the wall, she called up her son.
- A.outline
- B.ghost
- C.speck
- D.soot
Show answerHide answer
Answer: A outline
- 30.For this question, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics. Andrew is the protagonist in the play.
- A.enemy
- B.antagonist
- C.progressive
- D.opponent
Show answerHide answer
Answer: B antagonist
- 31.For this question, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics. Despite their efforts at the last Nations Cup fiesta, the team was chastised by their employers.
- A.rebuked
- B.honoured
- C.dethroned
- D.denounced
Show answerHide answer
Answer: B honoured
- 32.For this question, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics. He made a facile generalisation.
- A.broad
- B.complex
- C.quiet
- D.careful
Show answerHide answer
Answer: B complex
- 33.For this question, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics. In the past, anyone who angered the gods would be killed.
- A.pleased
- B.appeased
- C.begged
- D.settled
Show answerHide answer
Answer: B appeased
- 34.For this question, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics. Musa vehemently opposed his son's political ambition.
- A.emphatically
- B.strongly
- C.coldly
- D.carelessly
Show answerHide answer
Answer: C coldly
- 35.For this question, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics. The gear is immanent in a car.
- A.available
- B.necessary
- C.functional
- D.transcendent
Show answerHide answer
Answer: D transcendent
- 36.For this question, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics. The manager became flexible on critical matters.
- A.rigid
- B.evasive
- C.serious
- D.unbendable
Show answerHide answer
Answer: A rigid
- 37.For this question, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics. The natives were allowed to stay.
- A.immigrants
- B.foreigners
- C.indigenes
- D.visitors
Show answerHide answer
Answer: B foreigners
- 38.For this question, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics. The robbers gained access to the bank because of their porous security network.
- A.amorphous
- B.impermeable
- C.gorgeous
- D.pervious
Show answerHide answer
Answer: B impermeable
- 39.For this question, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics. The scientist conducted a meticulous experiment.
- A.careless
- B.detailed
- C.thorough
- D.careful
Show answerHide answer
Answer: A careless
- 40.For this question, choose the option that has the same consonant sound as the ones represented by the letter(s) underlined. chess
- A.soak
- B.jazz
- C.set
- D.chain
Show answerHide answer
Answer: D chain
- 41.For this question, choose the option that rhymes with the given word. cat
- A.call
- B.bat
- C.back
- D.cut
Show answerHide answer
Answer: B bat
- 42.For this question, choose the option that rhymes with the given word. home
- A.come
- B.groan
- C.comb
- D.horn
Show answerHide answer
Answer: C comb
- 43.For this question, choose the option that rhymes with the given word. time
- A.lime
- B.nine
- C.mine
- D.mind
Show answerHide answer
Answer: A lime
- 44.For this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. "Cinema, tonight?" he asked. "Maybe another time", she replied.
- A.He asked her if she will go to the cinema and she vehemently declined it
- B.He suggested taking her to a cinema tonight and she said probably another time
- C.He suggested going to the cinema with her and she agreed
- D.He asked to take her to a cinema tonight and she accepted
Show answerHide answer
Answer: B He suggested taking her to a cinema tonight and she said probably another time
- 45.For this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. Despite his wealth, Mr Oluboye is known for tightening his belt.
- A.He enjoys helping the poor
- B.He is very careful with his spending
- C.He refuses to wear a belt at all
- D.He often wears fashionable belts
Show answerHide answer
Answer: C He refuses to wear a belt at all
- 46.For this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. He got a job by paying hush money.
- A.He bribed to get the job
- B.He was induced to get the job
- C.He paid exorbitant fee to get the job
- D.He was paid for the job
Show answerHide answer
Answer: A He bribed to get the job
- 47.For this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. My boss is such a slave driver, I had to work two weekends in a row.
- A.He is a business owner who is very rich
- B.He is a leader who is considerate
- C.He is a taskmaster who overworks employees
- D.He is a manager who is friendly
Show answerHide answer
Answer: B He is a leader who is considerate
- 48.For this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. Peter is a man of letters.
- A.Letter writing is his hobby
- B.He likes to read a lot
- C.He writes letters a lot
- D.He is a great literary artist
Show answerHide answer
Answer: D He is a great literary artist
- 49.For this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. The boy accused his friend of putting a spoke in his wheel.
- A.He accused his friend of making jest of him
- B.He accused his friend of spoiling his bicycle wheel
- C.He accused his friend of destroying his move of getting a new wheel
- D.He accused his friend of thwarting the execution of his plan
Show answerHide answer
Answer: D He accused his friend of thwarting the execution of his plan
- 50.For this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. The chairman of the association tells his members not to throw in the towel.
- A.They should not be tired
- B.They are not to give up
- C.They should be ready for a trip
- D.They should expect good outcomes
Show answerHide answer
Answer: B They are not to give up
- 51.For this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. The students felt the lecture was a load of crap.
- A.The students believe the lecture was too long
- B.The students refused to listen to the lecturer
- C.The students thought the lecture was stupid
- D.The students did not attend the lecture
Show answerHide answer
Answer: C The students thought the lecture was stupid
- 52.For this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentence. Tom's excuses don't hold water.
- A.The excuses are not logically sound
- B.The excuses are acceptable by a few
- C.The excuses are waterproof
- D.The excuses explain the situation well
Show answerHide answer
Answer: A The excuses are not logically sound
- 53.For this question, the word in capital letter has the emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates. A HAWKER showed him the way to the park.
- A.Did a hawker show him the way to the street?
- B.Did a trader show him the way to the park?
- C.Did the hawker show her the way to the park?
- D.Did the hawker show him the way to the park?
Show answerHide answer
Answer: B Did a trader show him the way to the park?
- 54.For this question, the word in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the sentence relates. The woman was delivered of a baby BOY.
- A.Was the girl delivered of a baby girl?
- B.Was the woman delivered of two baby boys?
- C.Was the woman delivered of a baby girl?
- D.Was the girl delivered of a baby boy?
Show answerHide answer
Answer: C Was the woman delivered of a baby girl?
- 55.For this question, the words in capital letters have emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates. They came with me to the MEETING.
- A.Did they come to a meeting with me?
- B.Did they arrive with me to the meeting?
- C.Did they come with me to the party?
- D.Who came with me to the meeting?
Show answerHide answer
Answer: C Did they come with me to the party?
- 56.From the novel; The Lekki Headmaster "...his foot-dragging over the matter had pushed his marriage to the brink." What does "foot-dragging" mean as used in the novel?
- A.quick decision making
- B.unneccessary excitement
- C.thoughtful consideration
- D.reluctance to act promptly
Show answerHide answer
Answer: D reluctance to act promptly
- 57.From the novel; The Lekki Headmaster "He brought his palms together like a supplicant" is an example of—
- A.Hyperbole
- B.Simile
- C.Irony
- D.Euphemism
Show answerHide answer
Answer: B Simile
- 58.From the novel; The Lekki Headmaster "Mr. Audu, the Fine Arts teacher, who was a bunch of biting humour…" What does this description of Mr Audu mean?
- A.He always made friendly remarks
- B.He is sarcastic and has sharp, critical wit
- C.He is known for his apt innuendos
- D.He often made unintelligible remarks
Show answerHide answer
Answer: B He is sarcastic and has sharp, critical wit
- 59.From the novel; The Lekki Headmaster "Tears trickled out of his eyes… More tears streamed from both eyes, competitively…" is an example of—
- A.Simile
- B.Metaphor
- C.Hyperbole
- D.Personification
Show answerHide answer
Answer: D Personification
- 60.From the novel; The Lekki Headmaster "You could see a rock carrying three other rocks on its head." What literary technique is being used?
- A.irony
- B.simile
- C.hyperbole
- D.personification
Show answerHide answer
Answer: D personification
- 61.From the novel; The Lekki Headmaster According to Bepo, why is the hourly payment system beneficial?
- A.It allows employees to earn more
- B.It enables employees to change jobs easily
- C.It reduces the workload for employees
- D.It allows employees to take more holidays
Show answerHide answer
Answer: B It enables employees to change jobs easily
- 62.From the novel; The Lekki Headmaster According to the novel, the Gurara Waterfall was actually discovered in which year?
- A.1845
- B.1745
- C.1925
- D.1625
Show answerHide answer
Answer: B 1745
- 63.From the novel; The Lekki Headmaster According to the novel, what is the approximate annual migration rate of Nigerian doctors?
- A.300 out of 3,000
- B.2,000 out of 3,000
- C.500 out of 3,000
- D.1,000 out of 3,000
Show answerHide answer
Answer: D 1,000 out of 3,000
- 64.From the novel; The Lekki Headmaster According to the novel, who built the first-storey building in Nigeria?
- A.Bishop Samuel Ajayi Crowther
- B.Lord Federick Lugard
- C.Henry Townsend
- D.Lord Bernard Shaw
Show answerHide answer
Answer: C Henry Townsend
- 65.From the novel; The Lekki Headmaster According to the novel, why do most Nigerians prefer relocating to the UK?
- A.Better climate conditions
- B.Easier visa application process
- C.Free education and healthcare for their children
- D.Higher job opportunities compared to other countries
Show answerHide answer
Answer: B Easier visa application process
- 66.From the novel; The Lekki Headmaster At what time is Mr Bepo's flight to the UK scheduled to depart?
- A.5:00pm
- B.10:00 pm
- C.1:00 pm
- D.8:00 pm
Show answerHide answer
Answer: B 10:00 pm
- 67.From the novel; The Lekki Headmaster How are the teachers and staff at Stardom able to afford cars?
- A.They are receiving bribes.
- B.They have taken loans from the school's cooperative society.
- C.They are paid high salaries.
- D.They are running side businesses.
Show answerHide answer
Answer: B They have taken loans from the school's cooperative society.
- 68.From the novel; The Lekki Headmaster How did Mr Bepo inspire students after they visited areas like Mushin and Ajegunle during their excursions?
- A.By promising to relocate them to better areas
- B.By sharing stories of successful individuals who rose from slums
- C.By discouraging them from visiting such areas again
- D.By giving them motivational books about success
Show answerHide answer
Answer: B By sharing stories of successful individuals who rose from slums
- 69.From the novel; The Lekki Headmaster How does The Lekki Headmaster portray the issue of "Japa"?
- A.As a necessary step for career growth
- B.As a personal and moral dilemma
- C.As a privilege for the wealthy
- D.As an easy decision for most Nigerians
Show answerHide answer
Answer: B As a personal and moral dilemma
- 70.From the novel; The Lekki Headmaster How does the novel use irony to critique migration?
- A.It shows how people regret leaving Nigeria.
- B.It portrays Nigerian schools as superior to foreign institutions.
- C.It contrasts the excitement of moving abroad with the struggles people face when they get there.
- D.It portrays that migration is always a failure.
Show answerHide answer
Answer: C It contrasts the excitement of moving abroad with the struggles people face when they get there.
- 71.From the novel; The Lekki Headmaster How much did Bepo give his landlord's children as he left for the airport?
- A.₦2,000
- B.₦5000
- C.₦10,000
- D.₦7500
Show answerHide answer
Answer: B ₦5000
- 72.From the novel; The Lekki Headmaster How much did Sola and her husband borrow to fund their relocation?
- A.N2 million
- B.N4 million
- C.N3 million
- D.N5 million
Show answerHide answer
Answer: B N4 million
- 73.From the novel; The Lekki Headmaster How much does Seri earn monthly as a nurse in the United Kingdom?
- A.£3,600
- B.£6,000
- C.£10,000
- D.£1,000
Show answerHide answer
Answer: C £10,000
- 74.From the novel; The Lekki Headmaster How much money is in the account of the Stardom Cooperative Society, as discovered by the board?
- A.Over N50 million
- B.N200 million
- C.N45 million
- D.N95 million
Show answerHide answer
Answer: D N95 million
- 75.From the novel; The Lekki Headmaster How much was the boarding house fee per session at Stardom before it was reduced?
- A.one hundred and sixty three thousand naira
- B.two hundred and fifty thousand naira
- C.one hundred and sixty thousand naira
- D.ninety three thousand naira
Show answerHide answer
Answer: C one hundred and sixty thousand naira
- 76.From the novel; The Lekki Headmaster How much was the official fee for a 10-year passport renewal (64 pages)?
- A.N250,000
- B.N100,000
- C.N1,000,000
- D.N70,000
Show answerHide answer
Answer: D N70,000
- 77.From the novel; The Lekki Headmaster Mrs. Ibidun Gloss expressed deep appreciation to Bepo for contributing what she called an "unrivalled quota" to the growth of Stardom. What does "unrivalled quota" as used in the novel mean?
- A.Bepo's incomparable and exceptional contribution to the growth of the school
- B.His savings over the years which is not comparable to the contributions of others
- C.His impactful contribution to the development of the school's building
- D.His buying of a large chunk of the school's shares
Show answerHide answer
Answer: A Bepo's incomparable and exceptional contribution to the growth of the school
- 78.From the novel; The Lekki Headmaster The following were hairstyles that Mrs Ignatius learnt in preparation for her migration abroad except
- A.Agbadarigi
- B.Kojusoko
- C.Onilegogoro
- D.Suku
Show answerHide answer
Answer: A Agbadarigi
- 79.From the novel; The Lekki Headmaster The novel explores the effects of migration under which term?
- A.Brain Drain
- B.Japa Syndrome
- C.Wanderlust
- D.Exodus
Show answerHide answer
Answer: B Japa Syndrome
- 80.From the novel; The Lekki Headmaster The overall tone of the story can be described as
- A.Joyful
- B.Reflective
- C.Mysterious
- D.Suspenseful
Show answerHide answer
Answer: B Reflective
- 81.From the novel; The Lekki Headmaster The principal was nicknamed "The Lekki Headmaster" because...
- A.He lived in Lekki during his time as a headmaster.
- B.He humorously imitated characters from the Village Headmaster.
- C.He introduced a new curriculum in the school.
- D.He founded Stardom Kiddies School.
Show answerHide answer
Answer: B He humorously imitated characters from the Village Headmaster.
- 82.From the novel; The Lekki Headmaster The question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. What joke did Bepo tell his students concerning his big eyes?
- A.his big eyes will always catch whoever was cheating
- B.he said the eyes were always open even when he slept
- C.Bepo said he was also an eye-master
- D.he said his mum ate an owl when she carried his pregnancy
Show answerHide answer
Answer: B he said the eyes were always open even when he slept
- 83.From the novel; The Lekki Headmaster The theme central to the novel is
- A.The corruption in the Nigerian education system
- B.The struggles of students in private schools
- C.The decline of traditional Nigerian values
- D.The challenges of migration and identity
Show answerHide answer
Answer: D The challenges of migration and identity
- 84.From the novel; The Lekki Headmaster The Yoruba proverb "The Oyingbo market never finds out a certain person did not even turn up" means
- A.Traders are greedy
- B.The market is disorganised
- C.The market is always busy
- D.Prices are fixed
Show answerHide answer
Answer: B The market is disorganised
- 85.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabia Alabi Garba's The Lekki Headmaster. The following are current socio-economic realities depicted in the novel except
- A.The declining condition of Nigerian universities
- B.The Japa trend
- C.Bureaucracy
- D.The struggles of middle-class professionals
Show answerHide answer
Answer: D The struggles of middle-class professionals
- 86.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Alabi Garba's The Lekki Headmaster The school nurse, Mrs Titi, fetched a handkerchief and offered it to him because
- A.she always went about with an extra handkerchief
- B.the Physics teacher, Pastor Ope Wande, had prayed over it
- C.it was all she could do at the moment
- D.she didn't have any drug immediately available
Show answerHide answer
Answer: C it was all she could do at the moment
- 87.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Alabi Garba's The Lekki Headmaster. "Red-tapism is found everywhere" means
- A.Excessive official formality is everywhere
- B.Red tape worm is found everywhere
- C.Red tapes are everywhere
- D.Official formality is everywhere
Show answerHide answer
Answer: A Excessive official formality is everywhere
- 88.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster 'If you beat my height, you can't beat my eyes' is a statement by
- A.Audu
- B.Ayesoro
- C.Grace
- D.Bepo
Show answerHide answer
Answer: D Bepo
- 89.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster "Yes....That is what you paid the extra amount for. If you had followed the normal channel, you would still be there with them." To whom was this said?
- A.Bepo
- B.Mrs Ladele
- C.Tai
- D.Mr Ogo
Show answerHide answer
Answer: D Mr Ogo
- 90.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster How did Stardom Schools curb late-coming?
- A.By reducing boarding fees
- B.By publishing names of latecomers in the school magazine
- C.Through severe punishment for latecomers
- D.Through repeated meetings with parents
Show answerHide answer
Answer: A By reducing boarding fees
- 91.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster The contestant for the position of a prefect must have spent ... in the school.
- A.a session
- B.three sessions
- C.four sessions
- D.two sessions
Show answerHide answer
Answer: B three sessions
- 92.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. "So, you have taken your madness to this level?" Where was the statement made?
- A.In Bepo's house
- B.At the airport
- C.At Stardom School
- D.At Beesway School
Show answerHide answer
Answer: D At Beesway School
- 93.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. Bepo considered establishing a school because
- A.he considers it lucrative
- B.his friends advised him to
- C.his father was a headmaster
- D.of his passion for education
Show answerHide answer
Answer: A he considers it lucrative
- 94.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. Bepo worked in Stardom for over
- A.two decades
- B.three decades
- C.five decades
- D.one decade
Show answerHide answer
Answer: A two decades
- 95.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. Bepo's retirement plan suggests that he was
- A.an unambitious man
- B.an unreasonable man
- C.a vain fellow
- D.a thoughtful man
Show answerHide answer
Answer: D a thoughtful man
- 96.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. Bibi is always scared of Mr Ayesoro because of his
- A.stern look
- B.maltreatment
- C.constant abuse
- D.tribal marks
Show answerHide answer
Answer: D tribal marks
- 97.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. Bibi's scream diverted Mrs Ladele's attention from a movie on
- A.socio-economic problems
- B.politics
- C.money ritual
- D.infidelity in marriage
Show answerHide answer
Answer: D infidelity in marriage
- 98.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. How did Sola and her husband travel to London from Manchester every day?
- A.by rail
- B.by road
- C.by sea
- D.by air
Show answerHide answer
Answer: A by rail
- 99.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. One of the challenges faced in General Hospitals cited in the novel is
- A.large crowds
- B.bad smell
- C.theft
- D.high costs
Show answerHide answer
Answer: A large crowds
- 100.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. The stories of Nigerian migrants such as Sola, Hope, Riike and Akindele showed that, for thos who have 'ja pa'
- A.it is the final goodbye to Nigeria
- B.those still in Nigeria are wasting their time
- C.life is not a bed of roses
- D.there is no cause for alarm
Show answerHide answer
Answer: C life is not a bed of roses
- 101.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. What did Bepo believe was crucial for success in the transportation business?
- A.Finding trustworthy drivers
- B.Having money to bribe policemen
- C.Finding expert drivers
- D.Getting a quality vehicle
Show answerHide answer
Answer: A Finding trustworthy drivers
- 102.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. What was the essence of open days at Stardom Schools?
- A.to allow students to rest
- B.to subject teachers to tests
- C.to update parents on academic activities
- D.to give teachers an opportunity to relax
Show answerHide answer
Answer: C to update parents on academic activities
- 103.From the novel; The Lekki Headmaster This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. Why was the Government teacher named 'Owala'?
- A.he loved to sing
- B.he had wild face marks
- C.he was abusive
- D.he had a compelling voice
Show answerHide answer
Answer: B he had wild face marks
- 104.From the novel; The Lekki Headmaster What attitude do most teachers display towards Bepo's reluctance to relocate?
- A.empathy and support
- B.criticism and dismissiveness
- C.respect and admiration
- D.indifference
Show answerHide answer
Answer: B criticism and dismissiveness
- 105.From the novel; The Lekki Headmaster What can be inferred about Tai's role in the passport renewal process?
- A.He is a middleman exploiting applicants
- B.He was a legitimate immigration officer
- C.He was an honest businessman offering his services
- D.He was unaware of the actual renewal process
Show answerHide answer
Answer: D He was unaware of the actual renewal process
- 106.From the novel; The Lekki Headmaster What career did Bepo's wife Seri practice abroad?
- A.Nurse
- B.Pharmacist
- C.Lawyer
- D.Teacher
Show answerHide answer
Answer: A Nurse
- 107.From the novel; The Lekki Headmaster What caused Mr Bepo's emotional breakdown during the school assembly?
- A.A student's rude behaviour
- B.Financial troubles at the school
- C.His upcoming relocation to the UK
- D.A conflict with the MD
Show answerHide answer
Answer: C His upcoming relocation to the UK
- 108.From the novel; The Lekki Headmaster What city did Sola and her husband settle in within the UK?
- A.London
- B.Birmingham
- C.Manchester
- D.Aberdeen
Show answerHide answer
Answer: C Manchester
- 109.From the novel; The Lekki Headmaster What conclusion did the teachers draw from Mr Fafore's sack incident?
- A.Open Day is a stressful event
- B.There is no job security in the establishment
- C.Parents should not interfere with teaching methods
- D.The MD is always fair in her decisions
Show answerHide answer
Answer: B There is no job security in the establishment
- 110.From the novel; The Lekki Headmaster What course did Bepo study at the University of Benin?
- A.English Language
- B.History and Political Science
- C.English/ History Education
- D.Educational Management
Show answerHide answer
Answer: C English/ History Education
- 111.From the novel; The Lekki Headmaster What decision does the board make about loans from the cooperative?
- A.No loans can be given to staff under any circumstances
- B.All loan requests must be approved by the staff union
- C.Staff loans cannot exceed N250,000
- D.The cooperative must stop lending money to staff immediately
Show answerHide answer
Answer: C Staff loans cannot exceed N250,000
- 112.From the novel; The Lekki Headmaster What did Bepo do before meeting with the director of Beesway the morning after he encountered the ritual practice?
- A.He informed the police about the ritual activities.
- B.He prayed for protection.
- C.He moved his belongings out of the school.
- D.He wrote a resignation letter.
Show answerHide answer
Answer: C He moved his belongings out of the school.
- 113.From the novel; The Lekki Headmaster What did Bepo's fellow tenant, Iya Matthew, pour on his head after he had embezzled the compound's electricity tariff?
- A.A bowl of pie
- B.A bucket of water
- C.A bowl of elubo
- D.Fistfuls of sand
Show answerHide answer
Answer: C A bowl of elubo
- 114.From the novel; The Lekki Headmaster What did Mr Audu do after the MD felt deflated that she had wrongly sacked Mr Fafore?
- A.He defended Mr Fafore's teaching methods
- B.He proposed new rules for grammar checks
- C.He suggested a training session for the staff
- D.He cracked a joke to lighten the mood
Show answerHide answer
Answer: D He cracked a joke to lighten the mood
- 115.From the novel; The Lekki Headmaster What did Mr Bepo's wife insist he should pack for his trip to the UK?
- A.Locust beans, egusi, ground crayfish and dry snail
- B.New clothes and electronics
- C.Fruits and water
- D.His passport and essential documents
Show answerHide answer
Answer: A Locust beans, egusi, ground crayfish and dry snail
- 116.From the novel; The Lekki Headmaster What did Mr Guta demand in the MD's office regarding Mr Fafore?
- A.A salary increase for Mr Fafore
- B.The immediate dismissal of Mr Fafore
- C.A change in his son's class teacher
- D.A public apology from Mr Fafore
Show answerHide answer
Answer: B The immediate dismissal of Mr Fafore
- 117.From the novel; The Lekki Headmaster What disrupted the Ignatius family's relocation plans?
- A.Mr Ignatius lost his job.
- B.Mrs Ignatius changed her mind about relocating.
- C.A DNA test revealed Mr Ignatius was not Favour's biological father.
- D.Their visa application was denied.
Show answerHide answer
Answer: D Their visa application was denied.
- 118.From the novel; The Lekki Headmaster What does Bepo mean by the term "new slavery"?
- A.The forced labour system in Nigerian schools
- B.The economic challenges of the working class brought on by bad governance
- C.The exploitation of teachers by private school owners
- D.The voluntary migration to foreign countries to join their workforce
Show answerHide answer
Answer: D The voluntary migration to foreign countries to join their workforce
- 119.From the novel; The Lekki Headmaster What does Chief Ogba demand after his son, Tosh, is publicly insulted?
- A.A formal apology and publication in the school magazine
- B.The immediate suspension of the student who insulted his son
- C.Financial compensation from the school
- D.Immediate expulsion of the guilty student
Show answerHide answer
Answer: A A formal apology and publication in the school magazine
- 120.From the novel; The Lekki Headmaster What does Mr Bepo mean by the term "new slavery"?
- A.Africans willingly move abroad for better opportunities
- B.The continuation of slave trade in some regions
- C.The exploitation of Africans by modern companies
- D.Africans selling themselves into physical labour
Show answerHide answer
Answer: A Africans willingly move abroad for better opportunities
- 121.From the novel; The Lekki Headmaster What does Mr. Bepo's reluctance to relocate reveal about his values?
- A.He values financial security over personal fulfilment.
- B.He prioritises his students and professional relationships.
- C.He avoids making difficult decisions.
- D.He feels unprepared for a new environment.
Show answerHide answer
Answer: B He prioritises his students and professional relationships.
- 122.From the novel; The Lekki Headmaster What does the MD discover about the land Stardom acquired two years ago?
- A.It is being used for illegal activities.
- B.It has been sold without her knowledge.
- C.Teachers and staff are using it as a car park.
- D.It is being developed into a new school building.
Show answerHide answer
Answer: C Teachers and staff are using it as a car park.
- 123.From the novel; The Lekki Headmaster What does the phrase "in cahoots" most likely mean in the context of Tai and the immigration staff?
- A.In conflict with
- B.Secretly collaborating with
- C.Officially associated with
- D.Unknowingly assisting
Show answerHide answer
Answer: B Secretly collaborating with
- 124.From the novel; The Lekki Headmaster What does the term roforofos that Mr Audu used when talking about Mr Bepo most likely refer to?
- A.Friendly greetings
- B.Petty disagreements and conflicts
- C.School projects
- D.Mismanagement issues
Show answerHide answer
Answer: B Petty disagreements and conflicts
- 125.From the novel; The Lekki Headmaster What eventually happened to Mr Ogo in the novel?
- A.He was arrested for murder
- B.He relocated to the UK successfully
- C.He became a pastor
- D.He opened a new private school
Show answerHide answer
Answer: A He was arrested for murder
- 126.From the novel; The Lekki Headmaster What figure of speech is used in "...the microphone dropped on the floor, sending a vexatious clatter out of the twin sound boxes"?
- A.Onomatopoeia
- B.Simile
- C.Irony
- D.Personification
Show answerHide answer
Answer: A Onomatopoeia
- 127.From the novel; The Lekki Headmaster What figure of speech is used in "He would look at the ceiling and at the faces before him, as though he had just returned from a dreamy wonderland"?
- A.Personification
- B.Irony
- C.Simile
- D.Metaphor
Show answerHide answer
Answer: C Simile
- 128.From the novel; The Lekki Headmaster What figure of speech is used in the expression "...wouldn't have to clean 'dishes', as folks uncharitably say about washing corpses."
- A.Personification
- B.Euphemism
- C.Hyperbole
- D.Allusion
Show answerHide answer
Answer: B Euphemism
- 129.From the novel; The Lekki Headmaster What gesture impressed Sola when her daughter Betty was hospitalised in the UK?
- A.She was given free medication
- B.Her husband was offered a job
- C.Emergency care arrived in under 5 minutes
- D.They were moved to a private hospital
Show answerHide answer
Answer: C Emergency care arrived in under 5 minutes
- 130.From the novel; The Lekki Headmaster What grammatical issue did Bepo raise about Beesway Group of School's name?
- A.The spelling of (Beesway)
- B.The use of singular instead of plural in (Group of School)
- C.The absence of a hyphen in the name
- D.The misuse of capital letters in the name
Show answerHide answer
Answer: B The use of singular instead of plural in (Group of School)
- 131.From the novel; The Lekki Headmaster What grammatical rule was the source of disagreement between the MD and the principal?
- A.The use of the subjunctive mood
- B.The use of conjunctions such as (and)
- C.The subject-verb agreement with phrases like (as well as)
- D.The proper placement of modifiers
Show answerHide answer
Answer: C The subject-verb agreement with phrases like (as well as)
- 132.From the novel; The Lekki Headmaster What inappropriate remark did Banky make during Speech Day?
- A.Tosh was unqualified for the position
- B.Tosh was the son of an ex-convict
- C.Tosh bribed his way into the election
- D.Tosh lacked the required skill for the role
Show answerHide answer
Answer: B Tosh was the son of an ex-convict
- 133.From the novel; The Lekki Headmaster What is Mr Bepo's profession?
- A.A doctor
- B.A principal
- C.A businessman
- D.A historian
Show answerHide answer
Answer: B A principal
- 134.From the novel; The Lekki Headmaster What is the boarding fee per session at Stardom Schools?
- A.₦150,000
- B.₦165,000
- C.₦250,000
- D.₦200,000
Show answerHide answer
Answer: B ₦165,000
- 135.From the novel; The Lekki Headmaster What is the central physical setting of the novel?
- A.Beesway Group of School
- B.Black Heritage Museum, Badagry
- C.Stardom Schools, Lagos
- D.Murtala Muhammed Airport, Lagos
Show answerHide answer
Answer: C Stardom Schools, Lagos
- 136.From the novel; The Lekki Headmaster What is the main challenge that Mr Bepo faces in the novel?
- A.Convincing parents to enrol their children
- B.Managing the school's finances
- C.Balancing his career with pressure to migrate
- D.Starting his own school
Show answerHide answer
Answer: C Balancing his career with pressure to migrate
- 137.From the novel; The Lekki Headmaster What is the meaning of the term "japa" as used in the novel?
- A.The struggle for financial independence
- B.To travel abroad in search of better opportunities
- C.To resist colonial influences inn modern times
- D.To work as a slave in a foreign country
Show answerHide answer
Answer: B To travel abroad in search of better opportunities
- 138.From the novel; The Lekki Headmaster What is the name of the director of Beesway Group of School?
- A.Mr Ogo
- B.Mr Meko
- C.Mr Oyelana
- D.Mr Komaiko
Show answerHide answer
Answer: B Mr Meko
- 139.From the novel; The Lekki Headmaster What is the name of the passport office that Bepo plans to visit to renew his passport?
- A.Mokola Passport Centre
- B.Agodi-Gate Passport Office
- C.Dugbe Immigration Office
- D.Bodija Passport Centre
Show answerHide answer
Answer: B Agodi-Gate Passport Office
- 140.From the novel; The Lekki Headmaster What is the primary reason Mr Bepo organises excursions for the students at Stardom?
- A.To give them a good grasp of their country before they all go abroad
- B.To promote Stardom as a school that values excursions
- C.To prepare students for geography exams
- D.To encourage tourism in Nigeria
Show answerHide answer
Answer: A To give them a good grasp of their country before they all go abroad
- 141.From the novel; The Lekki Headmaster What is the primary setting of The Lekki Headmaster?
- A.Beesway Group of School
- B.Stardom Schools
- C.The Black Heritage Museum, Badagry
- D.Mushin, Lagos
Show answerHide answer
Answer: C The Black Heritage Museum, Badagry
- 142.From the novel; The Lekki Headmaster What kind of job did Akindele, the older Nigerian migrant, do when he first arrived in the US?
- A.Law enforcement
- B.Clerical work
- C.IT consultancy
- D.Freight loading
Show answerHide answer
Answer: D Freight loading
- 143.From the novel; The Lekki Headmaster What led to the closure of the school Bepo started?
- A.Poor road conditions in the neighbourhood
- B.Parents' dissatisfaction with the curriculum
- C.A failed spiritual ritual to attract more pupils
- D.Mismanagement of school funds
Show answerHide answer
Answer: D Mismanagement of school funds
- 144.From the novel; The Lekki Headmaster What led to the conflict during the prefect election speech?
- A.Banky insulted Tosh's father
- B.Banky attempted to bribe the judges
- C.Tosh's mom accused the school of favouritism
- D.Bepo intervened in the voting process
Show answerHide answer
Answer: A Banky insulted Tosh's father
- 145.From the novel; The Lekki Headmaster What lesson does Hope's story about relocating to the UK teach?
- A.Financial independence is critical when relocating.
- B.Working while studying guarantees success.
- C.Couples always succeed when they share responsibilities.
- D.Relocation is a foolproof plan for success.
Show answerHide answer
Answer: A Financial independence is critical when relocating.
- 146.From the novel; The Lekki Headmaster What lesson does the novel teach about migration?
- A.Migration should always be the last option
- B.Migration brings mixed blessings and challenges
- C.Migration guarantees success
- D.Migration is a betrayal of one's roots
Show answerHide answer
Answer: B Migration brings mixed blessings and challenges
- 147.From the novel; The Lekki Headmaster What literary device is used in the expression "under the world of tears"?
- A.Euphemism
- B.Personification
- C.Metaphor
- D.Simile
Show answerHide answer
Answer: C Metaphor
- 148.From the novel; The Lekki Headmaster What narrative technique is commonly used in The Lekki Headmaster?
- A.Flashback
- B.Myth
- C.Foreshadowing
- D.First-person narration
Show answerHide answer
Answer: C Foreshadowing
- 149.From the novel; The Lekki Headmaster What nickname did students give to Mr Ayesoro because of his tribal marks?
- A.Mr Owala
- B.Mr Ologbo
- C.Mr Egun
- D.Mr Omole
Show answerHide answer
Answer: A Mr Owala
- 150.From the novel; The Lekki Headmaster What performances during the send-off caused Bepo to become deeply emotional?
- A.The Bata dance
- B.The Atilogwu dance
- C.The Canoe dance
- D.The Koroso dance
Show answerHide answer
Answer: A The Bata dance
- 151.From the novel; The Lekki Headmaster What position did Bepo apply for when he first came to Stardom Schools?
- A.English Teacher
- B.Head of Department
- C.Vice Principal
- D.History Teacher
Show answerHide answer
Answer: A English Teacher
- 152.From the novel; The Lekki Headmaster What project was the school's Invention Club working on?
- A.A generator
- B.A soler-powered device
- C.A phone-making project
- D.A car powered by vegetables
Show answerHide answer
Answer: C A phone-making project
- 153.From the novel; The Lekki Headmaster What proverb does Bepo recall from his Idoma co-tenant?
- A."Whether the employer records gains or not, the employee will yet take home his full pay."
- B."Hard work always leads to success."
- C."Life's intriguing tests yield the same results for everyone."
- D."The sugarcane and the bitter leaf get different tastes from the same rain."
Show answerHide answer
Answer: D "The sugarcane and the bitter leaf get different tastes from the same rain."
- 154.From the novel; The Lekki Headmaster What reason did Mr Guta give for being angry with Mr Fafore?
- A.He found a grammatical error in his son's note
- B.He felt Mr Fafore was not teaching effectively
- C.He was unhappy with Mr Fafore's attitude
- D.His son complained about being treated unfairly
Show answerHide answer
Answer: A He found a grammatical error in his son's note
- 155.From the novel; The Lekki Headmaster What shocking behaviour did a UK student allegedly exhibit toward a Nigerian teacher, according to the novel?
- A.Insulting him with 'Are you an idiot?'
- B.Spitting on him
- C.Yelling racial slurs
- D.Leaving the classroom without permission
Show answerHide answer
Answer: A Insulting him with 'Are you an idiot?'
- 156.From the novel; The Lekki Headmaster What significant historical location did the students visit in Badagry?
- A.First Storey Building
- B.Slave Market
- C.Point of No Return
- D.All of the above
Show answerHide answer
Answer: D All of the above
- 157.From the novel; The Lekki Headmaster What simile does the Chairman use to describe the potential risk of the cooperative funds?
- A.It's like building castles in the air.
- B.It's like hanging a snake in the roof and going to bed.
- C.It's like lighting a fire in the middle of a haystack.
- D.It's like giving a sword to your enemy.
Show answerHide answer
Answer: B It's like hanging a snake in the roof and going to bed.
- 158.From the novel; The Lekki Headmaster What skill did Mrs Ignatius begin learning to support her family abroad?
- A.Accounting and clerical work
- B.Cloth weaving and Adire
- C.Tailoring and hairdressing
- D.Photography
Show answerHide answer
Answer: C Tailoring and hairdressing
- 159.From the novel; The Lekki Headmaster What subject was Sola teaching at Stardom Schools before she relocated to the UK?
- A.English Language
- B.Home Economics
- C.Government
- D.Biology
Show answerHide answer
Answer: B Home Economics
- 160.From the novel; The Lekki Headmaster What theme is predominantly explored in the novel?
- A.Betrayal
- B.Political corruption
- C.Love and relationships
- D.Migration and identity
Show answerHide answer
Answer: D Migration and identity
- 161.From the novel; The Lekki Headmaster What tourist attractions in Bauchi did the students explore?
- A.Ikogosi Warm Springs
- B.Erin Ijesha Waterfalls
- C.Arinta Waterfalls
- D.Yakari Games Reserve
Show answerHide answer
Answer: D Yakari Games Reserve
- 162.From the novel; The Lekki Headmaster What trait earned Mr. Bepo the nickname "The Lekki Headmaster"?
- A.His strictness with students
- B.His excellent teaching skills
- C.His ability to resolve conflicts amicably
- D.His innovative teaching methods
Show answerHide answer
Answer: C His ability to resolve conflicts amicably
- 163.From the novel; The Lekki Headmaster What unethical act did Mr. Nku engage in before relocating abroad?
- A.He sold the school's property
- B.He borrowed N2 million from the school's cooperative
- C.He falsified documents to gain a visa
- D.He stole money from the school's treasury
Show answerHide answer
Answer: D He stole money from the school's treasury
- 164.From the novel; The Lekki Headmaster What was Bepo's relationship with Mrs Ibidun Gloss?
- A.She was his supervisor
- B.She was his rival
- C.She deeply respected and appreciated his contributions
- D.She criticised his decisions frequently
Show answerHide answer
Answer: A She was his supervisor
- 165.From the novel; The Lekki Headmaster What was given as a reward to teachers whose students scored distinctions in their subjects?
- A.₦30,000 each.
- B.₦20,000 each.
- C.Bottles of wine only.
- D.A special commendation letter.
Show answerHide answer
Answer: A ₦30,000 each.
- 166.From the novel; The Lekki Headmaster What was inscribed on the banner at Bepo's send-off?
- A.A Principal Like No Other
- B.For He Gave Stardom His Very Best
- C.Goodbye to our Mentor
- D.We Will Miss You, Mr Bepo!
Show answerHide answer
Answer: B For He Gave Stardom His Very Best
- 167.From the novel; The Lekki Headmaster What was Mr Bepo's long-term professional goal before considering migration?
- A.Becoming the MD of Stardom Schools
- B.Starting his own school
- C.Writing a book on educational reform
- D.Retiring early and moving to his hometown
Show answerHide answer
Answer: B Starting his own school
- 168.From the novel; The Lekki Headmaster What was Mr. Bepo's monthly salary at Stardom Schools?
- A.N400,000
- B.N200,000
- C.N600,000
- D.N1,000,000
Show answerHide answer
Answer: A N400,000
- 169.From the novel; The Lekki Headmaster What was Mr. Fafore's strategy to ensure that he came early to school even though he lives far away?
- A.He slept in his car overnight
- B.He woke up very early
- C.He rented an apartment near the school
- D.He set multiple alarms on his phone
Show answerHide answer
Answer: B He woke up very early
- 170.From the novel; The Lekki Headmaster What was the common ritual at the morning assembly at Stardom on Tuesdays and Thusdays?
- A.Christian and Muslim Prayers.
- B.Words of Exaltation.
- C.The second stanza of the national anthem.
- D.The principal's address.
Show answerHide answer
Answer: C The second stanza of the national anthem.
- 171.From the novel; The Lekki Headmaster What was the cost of the form for the position of Head Boy or Head Girl in the school election at Stardom?
- A.N25,000
- B.N40,000
- C.N50,000
- D.N60,000
Show answerHide answer
Answer: C N50,000
- 172.From the novel; The Lekki Headmaster What was the farewell gift presented to Mr Bepo?
- A.A framed picture of the staff and students
- B.A plaque commemorating his years of service
- C.A cheque for $10,000
- D.A plane ticket to his new destination
Show answerHide answer
Answer: C A cheque for $10,000
- 173.From the novel; The Lekki Headmaster What was the major challenge that Bepo faced during his NIN validation?
- A.Corruption among officials
- B.Long queues
- C.Poor networks
- D.None of the above
Show answerHide answer
Answer: B Long queues
- 174.From the novel; The Lekki Headmaster What was the mood at the beginning of the story when the principal walks to the podium?
- A.Joyful and uplifting
- B.Calm and indifferent
- C.Hopeful and eager
- D.tense and uncertain
Show answerHide answer
Answer: D tense and uncertain
- 175.From the novel; The Lekki Headmaster What was the source of the name "Badagry", according to the novel?
- A.It was named after the Badagry River
- B.It was derived from Agbadarigi
- C.It originated from a European explorer's name
- D.It was named after a nearby slave market
Show answerHide answer
Answer: B It was derived from Agbadarigi
- 176.From the novel; The Lekki Headmaster What was the student Ikenna Egbu's speech about?
- A.The "Japa" trend in our modern society.
- B.The principal's contributions to the school.
- C.The importance of punctuality.
- D.A recent excursion to Jos.
Show answerHide answer
Answer: A The "Japa" trend in our modern society.
- 177.From the novel; The Lekki Headmaster What was the topic of the debate at Bepo's send-off?
- A.Migration: A curse or a blessing?
- B.Who shapes the future: Teachers or parents?
- C.The arts have contributed more to national development than the science
- D.Public schools vs. private schools: Which is better?
Show answerHide answer
Answer: C The arts have contributed more to national development than the science
- 178.From the novel; The Lekki Headmaster What was unique about Bepo's initial job interview at Stardom?
- A.It was done over the phone
- B.He tested in mathematics
- C.He was interviewed by the founder
- D.He had to bribe the MD's father
Show answerHide answer
Answer: C He was interviewed by the founder
- 179.From the novel; The Lekki Headmaster What year was the Ikogosi Warm Sprigs discovered?
- A.1745
- B.1820
- C.1852
- D.1901
Show answerHide answer
Answer: C 1852
- 180.From the novel; The Lekki Headmaster What Yoruba adage does Mr Bepo recall after the debate at the farewell celebration?
- A.A wise man never leaves his work unfinished
- B.The work of a teacher outlives their time
- C.Success is not final; failure is not fatal
- D.Even if the master carver retires, his carvings remain
Show answerHide answer
Answer: D Even if the master carver retires, his carvings remain
- 181.From the novel; The Lekki Headmaster When Mr. Audu says, "the MD is a witch and wizard rolled into one!", what figure of speech is this?
- A.Personification
- B.Allusion
- C.Assonance
- D.Metaphor
Show answerHide answer
Answer: D Metaphor
- 182.From the novel; The Lekki Headmaster When the director of Beesway references the Yoruba proverb about vegetables plucked from a dumpsite, what was he trying to communicate to Bepo?
- A.Vegetable are expensive
- B.People who feel guilty defend what wasn't questioned
- C.People on the bottom can be destined to do greater things
- D.Looks can be deceiving
Show answerHide answer
Answer: A Vegetable are expensive
- 183.From the novel; The Lekki Headmaster Where does Bepo live?
- A.Adeniyi Jones, Ikeja, Lagos
- B.Oniru, Victoria Island, Lagos
- C.Yaba, Lagos
- D.Obalende, Ikoyi, Lagos
Show answerHide answer
Answer: A Adeniyi Jones, Ikeja, Lagos
- 184.From the novel; The Lekki Headmaster Which factor makes Mr. Bepo cautious about entering the commercial transportation business?
- A.Lack of startup capital
- B.Untrustworthy commercial drivers
- C.High operational costs
- D.Lack of interest in the sector
Show answerHide answer
Answer: B Untrustworthy commercial drivers
- 185.From the novel; The Lekki Headmaster Which historical figure, according to the novel, translated the Bible into Yoruba?
- A.Bishop Ajayi Crowther
- B.Samuel L. Akintola
- C.Herbert Macauley
- D.Samuel Caulker
Show answerHide answer
Answer: A Bishop Ajayi Crowther
- 186.From the novel; The Lekki Headmaster Which of the following festivals have the students attended? i. Calabar Carnival ii. Osun Oshogbo Festival iii. Argungu Festival iv. Abuja Carnival
- A.i, ii, iii only
- B.i and iv only
- C.ii and iii only
- D.i, ii, iii, iv
Show answerHide answer
Answer: A i, ii, iii only
- 187.From the novel; The Lekki Headmaster Which of the following is not a figure of speech used in J.P. Clark's poem "Ibadan" as referenced in the novel?
- A.Metaphor
- B.Simile
- C.Imagery
- D.Onomatopoeia
Show answerHide answer
Answer: B Simile
- 188.From the novel; The Lekki Headmaster Which of the following is NOT one of Bepo's ideas about teaching?
- A.Education should be student-centered
- B.Excursions enhance the learning experience
- C.Teachers should maintain a strict authoritarian approach
- D.Learning should be hands-on and engaging
Show answerHide answer
Answer: C Teachers should maintain a strict authoritarian approach
- 189.From the novel; The Lekki Headmaster Which of the following waterfalls is the highest in West Africa, according to the novel?
- A.Gurara Falls
- B.Erin Ijesha Waterfalls
- C.Ikogosi Warm Springs
- D.Owu Waterfalls
Show answerHide answer
Answer: D Owu Waterfalls
- 190.From the novel; The Lekki Headmaster Which poem came to Bepo's mind on his way to renew his passport?
- A.Ibadan by J.P Clark
- B.Night Rain by J.P Clark
- C.Abiku by Wole Soyinka
- D.Vanity by Birago Diop
Show answerHide answer
Answer: A Ibadan by J.P Clark
- 191.From the novel; The Lekki Headmaster Which setting in the novel serves as a point of psychological conflict for Bepo?
- A.The school assembly hall
- B.Black Heritage Museum, Badagry
- C.The Vice Principal's office
- D.His home in Ikeja
Show answerHide answer
Answer: B Black Heritage Museum, Badagry
- 192.From the novel; The Lekki Headmaster Which teacher is known for the use of witty remarks in the novel?
- A.Mrs Ibidun Gloss
- B.Mrs Grace Apeh
- C.Mr Audu
- D.Mr Amos
Show answerHide answer
Answer: C Mr Audu
- 193.From the novel; The Lekki Headmaster Which teachers were reprimanded because two of their candidates had Ds in their subjects?
- A.Mr. Ope Wande and Mrs. Grace Apeh.
- B.Mr. Audu and Mr. Justus Anabel.
- C.Mr. Obong Ukake and Miss Taye Kareem.
- D.Mr. Bepo and Mr. Ope Wande.
Show answerHide answer
Answer: C Mr. Obong Ukake and Miss Taye Kareem.
- 194.From the novel; The Lekki Headmaster Which two students have a rivalry that dates back to JSS 3?
- A.Banky and Tosh
- B.Seri and Kemi
- C.Ogba and Banky
- D.Ogba and Tosh
Show answerHide answer
Answer: A Banky and Tosh
- 195.From the novel; The Lekki Headmaster Who accompanied the principal to his home on the day of the crying incident?
- A.The MD herself.
- B.The guidance counsellor.
- C.Pastor Wande.
- D.The school nurse.
Show answerHide answer
Answer: B The guidance counsellor.
- 196.From the novel; The Lekki Headmaster Who among the staff at Stardom School is also a pastor?
- A.Mr. Justus Anabel.
- B.Mr. Ope Wande.
- C.Mr. Audu.
- D.Mr. Obong Ukake.
Show answerHide answer
Answer: B Mr. Ope Wande.
- 197.From the novel; The Lekki Headmaster Who coined the nickname "The Lekki Headmaster"?
- A.Mr. Audu
- B.Mr. Bepo's wife
- C.Nike and Kike
- D.The students at Stardom Kiddies
Show answerHide answer
Answer: A Mr. Audu
- 198.From the novel; The Lekki Headmaster Who instructed the Chemistry teacher to conclude the assembly after Mr Bepo burst into tears?
- A.The principal.
- B.The Managing Director.
- C.The Vice Principal.
- D.The school nurse.
Show answerHide answer
Answer: C The Vice Principal.
- 199.From the novel; The Lekki Headmaster Who is the protagonist of the novel?
- A.Mr Alabi
- B.Mrs Grace Apeh
- C.Mrs Ibidun Gloss
- D.Mr Adewale Adebepo
Show answerHide answer
Answer: D Mr Adewale Adebepo
- 200.From the novel; The Lekki Headmaster Who makes up the board of Stardom Schools?
- A.Independent education experts
- B.A mix of educators and business investors
- C.The MD's family members
- D.Parents and essential stakeholders
Show answerHide answer
Answer: C The MD's family members
- 201.From the novel; The Lekki Headmaster Who offers to drive Mr Bepo to the airport?
- A.Mrs Grace Apeh
- B.Mr Oyelana
- C.Mr Ogunwale
- D.The Stardom accountant
Show answerHide answer
Answer: C Mr Ogunwale
- 202.From the novel; The Lekki Headmaster Why did Bepo choose Ibadan for his passport renewal?
- A.It was closer to his location
- B.He was advised that the process would be easier there
- C.He had a friend who worked in immigration there
- D.The fees were lower in Ibadan
Show answerHide answer
Answer: B He was advised that the process would be easier there
- 203.From the novel; The Lekki Headmaster Why did Bepo choose to renew his passport in Ibadan?
- A.It was more expensive to renew it in Lagos
- B.He wanted to avoid the long queues in Lagos
- C.He had family in Ibadan
- D.He was transferred to the office in Ibadan
Show answerHide answer
Answer: A It was more expensive to renew it in Lagos
- 204.From the novel; The Lekki Headmaster Why did Bepo leave Beesway Group of School?
- A.He was accused of sharing confidential information with the parents
- B.He was dissatisfied with the grammatical error in the the school's name
- C.He witnessed an event that he considered ungodly
- D.He disagreed with the director about his salary
Show answerHide answer
Answer: C He witnessed an event that he considered ungodly
- 205.From the novel; The Lekki Headmaster Why did Bepo spend the electricity tariff money he collected from his tenants?
- A.He was out of a job and had no savings
- B.He needed to pay for his child's school fees
- C.He used it for urgent medical expenses
- D.He mistakenly misplaced the money
Show answerHide answer
Answer: A He was out of a job and had no savings
- 206.From the novel; The Lekki Headmaster Why did Mr. Bepo finally decide to leave Nigeria?
- A.To pursue further education
- B.Due to unresolved conflict
- C.To reunite with his family and avoid marital collapse
- D.To escape insecurity
Show answerHide answer
Answer: C To reunite with his family and avoid marital collapse
- 207.From the novel; The Lekki Headmaster Why did one of the school drivers attempt to sell the school bus?
- A.To pay his son's tuition fees abroad
- B.To fund his wife's business
- C.To clear his personal debt
- D.To finance a trip to the UK
Show answerHide answer
Answer: A To pay his son's tuition fees abroad
- 208.From the novel; The Lekki Headmaster Why did Stardom School stop the usual democratic election process for prefects?
- A.Some students were engaging in negative campaigning
- B.The school wanted teachers to appoint the prefects instead
- C.The Ministry of Education mandated a new selection process
- D.Parents demanded to be involved in selecting the prefects
Show answerHide answer
Answer: A Some students were engaging in negative campaigning
- 209.From the novel; The Lekki Headmaster Why did the director of "Beesway Group of School" claim the ritual involving the cow was necessary?
- A.To pray for his late father who gave him the land
- B.To bring in more pupils to the school
- C.To appease the parents who had raised complaints
- D.To conduct a purification ceremony for the school
Show answerHide answer
Answer: A To pray for his late father who gave him the land
- 210.From the novel; The Lekki Headmaster Why did the Fruitful Future school fail?
- A.The teachers were unqualified
- B.Bepo was not willing to be involved in the ritual practices in the area
- C.The location lacked basic infrastructure
- D.The school had poor management
Show answerHide answer
Answer: C The location lacked basic infrastructure
- 211.From the novel; The Lekki Headmaster Why did the MD decide to send the principal home after the crying incident?
- A.To protect the school's reputation.
- B.To avoid disturbing the students further.
- C.To allow the principal to rest.
- D.To prepare for a replacement.
Show answerHide answer
Answer: A To protect the school's reputation.
- 212.From the novel; The Lekki Headmaster Why did the school transfer Mr Ayesoro to Stardom Hub?
- A.To punish him for misconduct.
- B.To provide him with a better job opportunity.
- C.To reward him for his dedication.
- D.To retain Mrs Ladele's children in the school.
Show answerHide answer
Answer: D To retain Mrs Ladele's children in the school.
- 213.From the novel; The Lekki Headmaster Why did the students expect comments from the principal after Ikenna's speech?
- A.It was standard procedure at Stardom Schools
- B.Ikenna made a factual error
- C.The principal always appreciated students after such good speeches
- D.The speech was too long
Show answerHide answer
Answer: C The principal always appreciated students after such good speeches
- 214.From the novel; The Lekki Headmaster Why did the Vice Principal contact the MD after Mr Bepo's crying incident at the assembly?
- A.To arrange an emergency meeting.
- B.Because parents were calling with concerns.
- C.To announce the principal's retirement.
- D.To discuss boarding fee reductions.
Show answerHide answer
Answer: B Because parents were calling with concerns.
- 215.From the novel; The Lekki Headmaster Why do Mr. Bepo's colleagues find his reluctance to relocate amusing?
- A.They think he is afraid of flying.
- B.They assume he wants to stay in Nigeria to fulfil his entrepreneurial dreams.
- C.They think he dislikes the United Kingdom.
- D.They believe he should jump at the opportunity to earn more abroad.
Show answerHide answer
Answer: D They believe he should jump at the opportunity to earn more abroad.
- 216.From the novel; The Lekki Headmaster Why do some teachers at Stardom Schools dread Open Day?
- A.They are afraid of being sacked
- B.They dislike interacting with parents
- C.Parents often come with complaints
- D.The day involves long hours of work
Show answerHide answer
Answer: C Parents often come with complaints
- 217.From the novel; The Lekki Headmaster Why does Mr Bepo delay his flight to the UK?
- A.The airline cancels his flight
- B.He is required to attend a farewell celebration
- C.He needs to finalise his resignation paperwork
- D.He has a last-minute meeting with the MD
Show answerHide answer
Answer: B He is required to attend a farewell celebration
- 218.From the novel; The Lekki Headmaster Why does Mr Bepo yell "Noooo!" during the drama club performance at the farewell celebration?
- A.He was disappointed with the dance
- B.He is overwhelmed by memories of the Heritage Slave Museum
- C.He feels the performance is disrespectful
- D.He disagrees with the students' portrayal of history
Show answerHide answer
Answer: A He was disappointed with the dance
- 219.From the novel; The Lekki Headmaster Why does Mr Ignatius want to relocate with his family?
- A.To find better jobs abroad.
- B.To secure a better future for his children.
- C.To reunite with his extended family abroad.
- D.To enrol his children in Stardom schools abroad.
Show answerHide answer
Answer: B To secure a better future for his children.
- 220.From the novel; The Lekki Headmaster Why does the MD call an emergency meeting after discovering the cars at the school's land?
- A.She believes they are using stolen school funds
- B.She want to commend them for financial growth
- C.She plans to reduce the teachers' salaries
- D.She is concerned about the teachers becoming financially independent
Show answerHide answer
Answer: D She is concerned about the teachers becoming financially independent
- 221.From the novel; The Lekki Headmaster Why does the narrator employ a conversational tone in the narration of Bepo's story?
- A.To show multiple perspectives on the subject matter
- B.To create tension and drama
- C.To make the story imaginative
- D.To enhance relatability
Show answerHide answer
Answer: D To enhance relatability
- 222.From the novel; The Lekki Headmaster Why does the school no longer allow students to copy notes from the Class Prefect?
- A.It disrupts classroom management
- B.A parent sued the school for this practice
- C.The students often make errors when copying notes
- D.The teachers believe it wastes time
Show answerHide answer
Answer: B A parent sued the school for this practice
- 223.From the novel; The Lekki Headmaster Why is Jos described as "acrobatic" in Ikenna's speech?
- A.because of the Jos native dancers
- B.beacause of its terrain and rock formations
- C.because the people perform circus tricks
- D.because students went rock climbing
Show answerHide answer
Answer: B beacause of its terrain and rock formations
- 224.From the novel; The Lekki Headmaster Why is Mr. Bepo reluctant to relocate to the United Kingdom?
- A.He does not want to leave his students.
- B.He is afraid of adapting to a new environment.
- C.He believes life in Nigeria is better.
- D.He does not want to leave his wife and children behind.
Show answerHide answer
Answer: A He does not want to leave his students.
- 225.From the novel; The Lekki Headmaster Why was Mr Ayesoro transferred from his teaching role?
- A.He had poor teaching performance.
- B.A student had recurring nightmares about him.
- C.He requested a transfer for personal reasons.
- D.The school wanted him to work in their property division.
Show answerHide answer
Answer: B A student had recurring nightmares about him.
- 226.From the novel; The Lekki Headmaster Why was Mr Bepo initially reluctant to renew his passport?
- A.He had lost his passport
- B.He was too busy with his teaching duties
- C.He had heard about the hassles applicants were facing
- D.He did not plan to travel abroad anytime soon
Show answerHide answer
Answer: A He had lost his passport
- 227.From the novel; The Lekki Headmaster Why was Mr Bepo moved during his visit to the Black Heritage Museum?
- A.He felt nostalgic about Nigeria's history
- B.He was impressed by the museum's architecture
- C.He empathised with the suffering of slaves in the past
- D.He remembered his ancestors were involved in slavery
Show answerHide answer
Answer: C He empathised with the suffering of slaves in the past
- 228.From the novel; The Lekki Headmaster Why was the boarding fee at Stardom Schools reduced?
- A.To attract more parents
- B.To improve facilities
- C.To meet government regulations
- D.To reduce student lateness
Show answerHide answer
Answer: D To reduce student lateness
- 229.From the novel; The Lekki Headmaster Why was Tosh's father, Chief Ogba, detained for 36 months?
- A.He was convicted of theft
- B.He failed to pay a school debt
- C.He was accused of fraud but acquitted later
- D.He faced trial for alleged misappropriation
Show answerHide answer
Answer: D He faced trial for alleged misappropriation
- 230.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). As trained teachers, Joke teaches _______ better than Jumoke.
- A.far
- B.too
- C.very
- D.more
Show answerHide answer
Answer: A far
- 231.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). Each of the answers ______ correct.
- A.have been
- B.were
- C.is
- D.are
Show answerHide answer
Answer: C is
- 232.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). Each of the reports ______ been carefully reviewed by the committee
- A.is
- B.have
- C.has
- D.are
Show answerHide answer
Answer: C has
- 233.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). He presented a masterpiece at the conference, ___________
- A.was he?
- B.wasn't he?
- C.did he?
- D.didn't he?
Show answerHide answer
Answer: D didn't he?
- 234.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). He was praised for the ______ achievement.
- A.loudable
- B.laudable
- C.loudeble
- D.loudible
Show answerHide answer
Answer: B laudable
- 235.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). If I had worked hard, I _______ very high marks in the exam.
- A.would have score
- B.will score
- C.would have scored
- D.can score
Show answerHide answer
Answer: B will score
- 236.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). It had been raining before the party started, _____
- A.isn't it?
- B.wasn't it?
- C.hasn't it?
- D.hadn't it?
Show answerHide answer
Answer: D hadn't it?
- 237.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). It is high time you _____ visiting that friend of yours.
- A.stopped
- B.should stop
- C.stop
- D.must stop
Show answerHide answer
Answer: A stopped
- 238.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). No sooner had Tobi left the house _____ it began to rain.
- A.since
- B.that
- C.than
- D.when
Show answerHide answer
Answer: C than
- 239.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). Put Chioma's meat in _____ pack.
- A.shiny lunch red new
- B.new red lunch shiny
- C.shiny new red lunch
- D.red new shiny lunch
Show answerHide answer
Answer: C shiny new red lunch
- 240.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). She is ______ a sailor who is away at sea.
- A.fuming about
- B.longing for
- C.waiting for
- D.writing to
Show answerHide answer
Answer: B longing for
- 241.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). That Fulani man has a large _____ of sheep.
- A.multitude
- B.herd
- C.swine
- D.flock
Show answerHide answer
Answer: D flock
- 242.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). The ____ of armed robbery has been on the increase.
- A.accidence
- B.accident
- C.incident
- D.incidence
Show answerHide answer
Answer: D incidence
- 243.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). The boy _____ the flute for about thirty minutes.
- A.was playing
- B.has play
- C.has been playing
- D.has being playing
Show answerHide answer
Answer: B has play
- 244.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). The doctor ____ him to take his medicine regularly.
- A.adviced
- B.advised
- C.advise
- D.advice
Show answerHide answer
Answer: A adviced
- 245.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). The teacher asked the students to submit their assignments before the end of ____ week
- A.last
- B.any
- C.these
- D.next
Show answerHide answer
Answer: D next
- 246.In each of the following questions, choose the option that best completes the gap(s). What goes around _____ around.
- A.is coming
- B.comes
- C.came
- D.come
Show answerHide answer
Answer: B comes
- 247.In the following questions, the word in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given word relates. The doctor examined the patient with a STETHOSCOPE.
- A.Did the doctor examine the matron with a stethoscope?
- B.Did the nurse examine the patient with a stethoscope?
- C.Did the doctor examine the patient with a microscope?
- D.Did the doctor cure the patient with a stethoscope?
Show answerHide answer
Answer: C Did the doctor examine the patient with a microscope?
- 248.One of the first things a child notices in birds is
- A.noise
- B.nests
- C.feeding trait
- D.colour
Show answerHide answer
Answer: A noise
- 249.Read the passage carefully and answer the question that follows. Birds are found almost everywhere, even in the hearts of the cities and because they are active creatures, they easily lend themselves to study. One of the first things that a child notices is how noisy many kinds of birds are. The guinea fowls are renowned for this. Even while they are feeding, many birds make characteristic calls, and with practice you can tell which species are in a wood just from these calls without seeing the birds at all. Clearly this continuous chatting is important to birds. When flocks of finches are looking for insects or seeds on the branches of trees, they could easily become separated and these calls must help keep the birds together. There are many other occasions when birds utter calls. For example, at the sight of a bird of prey, a small bird will give its flying predator call as an alarm to other birds in the neighbourhood. [Adapted from (1985) Objectives Test in English Comprehension, Lexis and Structure. Great Britain: William Collins Sons and co Ltd.] Flocks of finches could easily become separated
- A.when they get injured by other birds
- B.when they get hungry after being separated from other birds
- C.when they see predators hovering in the sky
- D.when they hunt for insects or seeds on the branches of trees
Show answerHide answer
Answer: C when they see predators hovering in the sky
- 250.The passage below has gaps. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. The Security ...6... (A. Unit B. Council C. Department D. Committee) has a primary responsibility, under the UN Charter, for the maintenance of international ...7... (A. relation B. affairs C. peace D. relationship) and ...8... (A. safety B. unity C. security D. progress). It has fifteen ...9... (A. member B. personnel C. members D. states)—five permanent and ten non-permanent. Each Member has one ...10... (A. assent B. vote C. consent D. voice). Under the ...11... (A. charter B. league C. unit D. directorate), all Member States are obligated to comply with Council decisions. The Security Council takes the lead in determining the existence of a ...12... (A. threat B. agitation C. violence D. fear) to the peace or act of aggression. It calls upon the ...13... (A. people B. states C. entity D. parties) to a dispute to settle it by peaceful means and recommends methods of adjustment or terms of ...14... (A. settlement B. agreement C. consent D. condition). In some cases, the Security Council can resort to imposing ...15... (A. rules B. sanctions C. order D. discipline) or even authorise the use of force to maintain or restore international peace and security. The Security Council has a Presidency, which rotates and changes, every month. Fill in the gap labelled 13
- A.people
- B.states
- C.entity
- D.parties
Show answerHide answer
Answer: C entity
- 251.The passage below has gaps. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. The Security ...6... (A. Unit B. Council C. Department D. Committee) has a primary responsibility, under the UN Charter, for the maintenance of international ...7... (A. relation B. affairs C. peace D. relationship) and ...8... (A. safety B. unity C. security D. progress). It has fifteen ...9... (A. member B. personnel C. members D. states)—five permanent and ten non-permanent. Each Member has one ...10... (A. assent B. vote C. consent D. voice). Under the ...11... (A. charter B. league C. unit D. directorate), all Member States are obligated to comply with Council decisions. The Security Council takes the lead in determining the existence of a ...12... (A. threat B. agitation C. violence D. fear) to the peace or act of aggression. It calls upon the ...13... (A. people B. states C. entity D. parties) to a dispute to settle it by peaceful means and recommends methods of adjustment or terms of ...14... (A. settlement B. agreement C. consent D. condition). In some cases, the Security Council can resort to imposing ...15... (A. rules B. sanctions C. order D. discipline) or even authorise the use of force to maintain or restore international peace and security. The Security Council has a Presidency, which rotates and changes, every month. Fill the gap labelled 8
- A.safety
- B.unity
- C.security
- D.progress
Show answerHide answer
Answer: C security
- 252.The small birds have
- A.a particular type of call
- B.different alarm calls
- C.a similar alarm call
- D.sonorous songs
Show answerHide answer
Answer: A a particular type of call
- 253.This question is based on Kabir Garba's The Lekki Headmaster. "It's like hanging a snake in the roof and going to bed". Who made this statement in The Lekki Headmaster?
- A.The chairman
- B.MD
- C.Nurse
- D.Principal
Show answerHide answer
Answer: A The chairman
- 254.What makes it easy to identify a species of birds in the wood?
- A.the shape of their beaks
- B.their characteristic calls with practice
- C.their mode of feeding
- D.the colour of their feathers
Show answerHide answer
Answer: B their characteristic calls with practice
- 255.When a bird of prey is sighted, a small bird
- A.flies away
- B.starts making a nest
- C.hides in its nest
- D.calls its mates
Show answerHide answer
Answer: D calls its mates
- 256.Who did Bepo sell his car to as he planned to relocate?
- A.His best friend
- B.His landlord
- C.The school's accountant
- D.Mrs Grace Apeh
Show answerHide answer
Answer: B His landlord
Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.
More free English Language papers
JAMB English Language 1978–2020 is in the app
The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.
Android, Windows, Mac and Linux